Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
5. உண்ணாப⁴ப்³ராஹ்மணஸுத்தங்
5. Uṇṇābhabrāhmaṇasuttaṃ
827. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ கோஸம்பி³யங் விஹரதி கோ⁴ஸிதாராமே. அத² கோ² உண்ணாபோ⁴ ப்³ராஹ்மணோ யேனாயஸ்மா ஆனந்தோ³ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ஆயஸ்மதா ஆனந்தே³ன ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² உண்ணாபோ⁴ ப்³ராஹ்மணோ ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் ஏதத³வோச – ‘‘கிமத்தி²யங் நு கோ², போ⁴ ஆனந்த³, ஸமணே கோ³தமே ப்³ரஹ்மசரியங் வுஸ்ஸதீ’’தி? ‘‘ச²ந்த³ப்பஹானத்த²ங் கோ², ப்³ராஹ்மண, ப⁴க³வதி ப்³ரஹ்மசரியங் வுஸ்ஸதீ’’தி.
827. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ āyasmā ānando kosambiyaṃ viharati ghositārāme. Atha kho uṇṇābho brāhmaṇo yenāyasmā ānando tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā āyasmatā ānandena saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho uṇṇābho brāhmaṇo āyasmantaṃ ānandaṃ etadavoca – ‘‘kimatthiyaṃ nu kho, bho ānanda, samaṇe gotame brahmacariyaṃ vussatī’’ti? ‘‘Chandappahānatthaṃ kho, brāhmaṇa, bhagavati brahmacariyaṃ vussatī’’ti.
‘‘அத்தி² பன, போ⁴ ஆனந்த³, மக்³கோ³ அத்தி² படிபதா³ ஏதஸ்ஸ ச²ந்த³ஸ்ஸ பஹானாயா’’தி? ‘‘அத்தி² கோ², ப்³ராஹ்மண, மக்³கோ³ அத்தி² படிபதா³ ஏதஸ்ஸ ச²ந்த³ஸ்ஸ பஹானாயா’’தி.
‘‘Atthi pana, bho ānanda, maggo atthi paṭipadā etassa chandassa pahānāyā’’ti? ‘‘Atthi kho, brāhmaṇa, maggo atthi paṭipadā etassa chandassa pahānāyā’’ti.
‘‘கதமோ பன, போ⁴ ஆனந்த³, மக்³கோ³ கதமா படிபதா³ ஏதஸ்ஸ ச²ந்த³ஸ்ஸ பஹானாயா’’தி? ‘‘இத⁴, ப்³ராஹ்மண, பி⁴க்கு² ச²ந்த³ஸமாதி⁴ப்பதா⁴னஸங்கா²ரஸமன்னாக³தங் இத்³தி⁴பாத³ங் பா⁴வேதி, வீரியஸமாதி⁴…பே॰… சித்தஸமாதி⁴…பே॰… வீமங்ஸாஸமாதி⁴ப்பதா⁴னஸங்கா²ரஸமன்னாக³தங் இத்³தி⁴பாத³ங் பா⁴வேதி – அயங் கோ², ப்³ராஹ்மண, மக்³கோ³ அயங் படிபதா³ ஏதஸ்ஸ ச²ந்த³ஸ்ஸ பஹானாயா’’தி.
‘‘Katamo pana, bho ānanda, maggo katamā paṭipadā etassa chandassa pahānāyā’’ti? ‘‘Idha, brāhmaṇa, bhikkhu chandasamādhippadhānasaṅkhārasamannāgataṃ iddhipādaṃ bhāveti, vīriyasamādhi…pe… cittasamādhi…pe… vīmaṃsāsamādhippadhānasaṅkhārasamannāgataṃ iddhipādaṃ bhāveti – ayaṃ kho, brāhmaṇa, maggo ayaṃ paṭipadā etassa chandassa pahānāyā’’ti.
‘‘ஏவங் ஸந்தே, போ⁴ ஆனந்த³, ஸந்தகங் ஹோதி நோ அஸந்தகங். ச²ந்தே³னேவ ச²ந்த³ங் பஜஹிஸ்ஸதீதி – நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி’’. ‘‘தேன ஹி, ப்³ராஹ்மண, தஞ்ஞேவெத்த² படிபுச்சி²ஸ்ஸாமி. யதா² தே க²மெய்ய ததா² தங் ப்³யாகரெய்யாஸி. தங் கிங் மஞ்ஞஸி, ப்³ராஹ்மண, அஹோஸி தே புப்³பே³ ச²ந்தோ³ ‘ஆராமங் க³மிஸ்ஸாமீ’தி? தஸ்ஸ தே ஆராமக³தஸ்ஸ யோ தஜ்ஜோ ச²ந்தோ³ ஸோ படிப்பஸ்ஸத்³தோ⁴’’தி? ‘‘ஏவங் , போ⁴’’. ‘‘அஹோஸி தே புப்³பே³ வீரியங் ‘ஆராமங் க³மிஸ்ஸாமீ’தி? தஸ்ஸ தே ஆராமக³தஸ்ஸ யங் தஜ்ஜங் வீரியங் தங் படிப்பஸ்ஸத்³த⁴’’ந்தி? ‘‘ஏவங், போ⁴’’. ‘‘அஹோஸி தே புப்³பே³ சித்தங் ‘ஆராமங் க³மிஸ்ஸாமீ’தி? தஸ்ஸ தே ஆராமக³தஸ்ஸ யங் தஜ்ஜங் சித்தங் தங் படிப்பஸ்ஸத்³த⁴’’ந்தி? ‘‘ஏவங், போ⁴’’. ‘‘அஹோஸி தே புப்³பே³ வீமங்ஸா ‘ஆராமங் க³மிஸ்ஸாமீ’தி? தஸ்ஸ தே ஆராமக³தஸ்ஸ யா தஜ்ஜா வீமங்ஸா ஸா படிப்பஸ்ஸத்³தா⁴’’தி? ‘‘ஏவங், போ⁴’’.
‘‘Evaṃ sante, bho ānanda, santakaṃ hoti no asantakaṃ. Chandeneva chandaṃ pajahissatīti – netaṃ ṭhānaṃ vijjati’’. ‘‘Tena hi, brāhmaṇa, taññevettha paṭipucchissāmi. Yathā te khameyya tathā taṃ byākareyyāsi. Taṃ kiṃ maññasi, brāhmaṇa, ahosi te pubbe chando ‘ārāmaṃ gamissāmī’ti? Tassa te ārāmagatassa yo tajjo chando so paṭippassaddho’’ti? ‘‘Evaṃ , bho’’. ‘‘Ahosi te pubbe vīriyaṃ ‘ārāmaṃ gamissāmī’ti? Tassa te ārāmagatassa yaṃ tajjaṃ vīriyaṃ taṃ paṭippassaddha’’nti? ‘‘Evaṃ, bho’’. ‘‘Ahosi te pubbe cittaṃ ‘ārāmaṃ gamissāmī’ti? Tassa te ārāmagatassa yaṃ tajjaṃ cittaṃ taṃ paṭippassaddha’’nti? ‘‘Evaṃ, bho’’. ‘‘Ahosi te pubbe vīmaṃsā ‘ārāmaṃ gamissāmī’ti? Tassa te ārāmagatassa yā tajjā vīmaṃsā sā paṭippassaddhā’’ti? ‘‘Evaṃ, bho’’.
‘‘ஏவமேவ கோ², ப்³ராஹ்மண, யோ ஸோ பி⁴க்கு² அரஹங் கீ²ணாஸவோ வுஸிதவா கதகரணீயோ ஓஹிதபா⁴ரோ அனுப்பத்தஸத³த்தோ² பரிக்கீ²ணப⁴வஸங்யோஜனோ ஸம்மத³ஞ்ஞா விமுத்தோ, தஸ்ஸ யோ புப்³பே³ ச²ந்தோ³ அஹோஸி அரஹத்தப்பத்தியா, அரஹத்தப்பத்தே 1 யோ தஜ்ஜோ ச²ந்தோ³ ஸோ படிப்பஸ்ஸத்³தோ⁴; யங் புப்³பே³ வீரியங் அஹோஸி அரஹத்தப்பத்தியா, அரஹத்தப்பத்தே யங் தஜ்ஜங் வீரியங் தங் படிப்பஸ்ஸத்³த⁴ங்; யங் புப்³பே³ சித்தங் அஹோஸி அரஹத்தப்பத்தியா, அரஹத்தப்பத்தே யங் தஜ்ஜங் சித்தங் தங் படிப்பஸ்ஸத்³த⁴ங்; யா புப்³பே³ வீமங்ஸா அஹோஸி அரஹத்தப்பத்தியா, அரஹத்தப்பத்தே யா தஜ்ஜா வீமங்ஸா ஸா படிப்பஸ்ஸத்³தா⁴. தங் கிங் மஞ்ஞஸி, ப்³ராஹ்மண, இதி ஏவங் ஸந்தே, ஸந்தகங் வா ஹோதி நோ அஸந்தகங் வா’’தி?
‘‘Evameva kho, brāhmaṇa, yo so bhikkhu arahaṃ khīṇāsavo vusitavā katakaraṇīyo ohitabhāro anuppattasadattho parikkhīṇabhavasaṃyojano sammadaññā vimutto, tassa yo pubbe chando ahosi arahattappattiyā, arahattappatte 2 yo tajjo chando so paṭippassaddho; yaṃ pubbe vīriyaṃ ahosi arahattappattiyā, arahattappatte yaṃ tajjaṃ vīriyaṃ taṃ paṭippassaddhaṃ; yaṃ pubbe cittaṃ ahosi arahattappattiyā, arahattappatte yaṃ tajjaṃ cittaṃ taṃ paṭippassaddhaṃ; yā pubbe vīmaṃsā ahosi arahattappattiyā, arahattappatte yā tajjā vīmaṃsā sā paṭippassaddhā. Taṃ kiṃ maññasi, brāhmaṇa, iti evaṃ sante, santakaṃ vā hoti no asantakaṃ vā’’ti?
‘‘அத்³தா⁴, போ⁴ ஆனந்த³, ஏவங் ஸந்தே, ஸந்தகங் ஹோதி நோ அஸந்தகங். அபி⁴க்கந்தங், போ⁴ ஆனந்த³, அபி⁴க்கந்தங், போ⁴ ஆனந்த³! ஸெய்யதா²பி, போ⁴ ஆனந்த³, நிக்குஜ்ஜிதங் வா உக்குஜ்ஜெய்ய, படிச்ச²ன்னங் வா விவரெய்ய, மூள்ஹஸ்ஸ வா மக்³க³ங் ஆசிக்கெ²ய்ய, அந்த⁴காரே வா தேலபஜ்ஜோதங் தா⁴ரெய்ய – சக்கு²மந்தோ ரூபானி த³க்க²ந்தீதி; ஏவமேவங் போ⁴தா ஆனந்தே³ன அனேகபரியாயேன த⁴ம்மோ பகாஸிதோ. ஏஸாஹங், போ⁴ ஆனந்த³, தங் ப⁴வந்தங் கோ³தமங் ஸரணங் க³ச்சா²மி த⁴ம்மஞ்ச பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஞ்ச. உபாஸகங் மங் ப⁴வங் ஆனந்தோ³ தா⁴ரேது அஜ்ஜதக்³கே³ பாணுபேதங் ஸரணங் க³த’’ந்தி. பஞ்சமங்.
‘‘Addhā, bho ānanda, evaṃ sante, santakaṃ hoti no asantakaṃ. Abhikkantaṃ, bho ānanda, abhikkantaṃ, bho ānanda! Seyyathāpi, bho ānanda, nikkujjitaṃ vā ukkujjeyya, paṭicchannaṃ vā vivareyya, mūḷhassa vā maggaṃ ācikkheyya, andhakāre vā telapajjotaṃ dhāreyya – cakkhumanto rūpāni dakkhantīti; evamevaṃ bhotā ānandena anekapariyāyena dhammo pakāsito. Esāhaṃ, bho ānanda, taṃ bhavantaṃ gotamaṃ saraṇaṃ gacchāmi dhammañca bhikkhusaṅghañca. Upāsakaṃ maṃ bhavaṃ ānando dhāretu ajjatagge pāṇupetaṃ saraṇaṃ gata’’nti. Pañcamaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 5. உண்ணாப⁴ப்³ராஹ்மணஸுத்தவண்ணனா • 5. Uṇṇābhabrāhmaṇasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 5. உண்ணாப⁴ப்³ராஹ்மணஸுத்தவண்ணனா • 5. Uṇṇābhabrāhmaṇasuttavaṇṇanā