Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi

    3. உபசாலாதே²ரீகா³தா²

    3. Upacālātherīgāthā

    189.

    189.

    ‘‘ஸதிமதீ சக்கு²மதீ, பி⁴க்கு²னீ பா⁴விதிந்த்³ரியா;

    ‘‘Satimatī cakkhumatī, bhikkhunī bhāvitindriyā;

    படிவிஜ்ஜி²ங் பத³ங் ஸந்தங், அகாபுரிஸஸேவிதங்’’.

    Paṭivijjhiṃ padaṃ santaṃ, akāpurisasevitaṃ’’.

    190.

    190.

    ‘‘கிங் நு ஜாதிங் ந ரோசேஸி, ஜாதோ காமானி பு⁴ஞ்ஜதி;

    ‘‘Kiṃ nu jātiṃ na rocesi, jāto kāmāni bhuñjati;

    பு⁴ஞ்ஜாஹி காமரதியோ, மாஹு பச்சா²னுதாபினீ’’.

    Bhuñjāhi kāmaratiyo, māhu pacchānutāpinī’’.

    191.

    191.

    ‘‘ஜாதஸ்ஸ மரணங் ஹோதி, ஹத்த²பாதா³ன சே²த³னங்;

    ‘‘Jātassa maraṇaṃ hoti, hatthapādāna chedanaṃ;

    வத⁴ப³ந்த⁴பரிக்லேஸங், ஜாதோ து³க்க²ங் நிக³ச்ச²தி.

    Vadhabandhapariklesaṃ, jāto dukkhaṃ nigacchati.

    192.

    192.

    ‘‘அத்தி² ஸக்யகுலே ஜாதோ, ஸம்பு³த்³தோ⁴ அபராஜிதோ;

    ‘‘Atthi sakyakule jāto, sambuddho aparājito;

    ஸோ மே த⁴ம்மமதே³ஸேஸி, ஜாதியா ஸமதிக்கமங்.

    So me dhammamadesesi, jātiyā samatikkamaṃ.

    193.

    193.

    ‘‘து³க்க²ங் து³க்க²ஸமுப்பாத³ங், து³க்க²ஸ்ஸ ச அதிக்கமங்;

    ‘‘Dukkhaṃ dukkhasamuppādaṃ, dukkhassa ca atikkamaṃ;

    அரியங் சட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ங், து³க்கூ²பஸமகா³மினங்.

    Ariyaṃ caṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ, dukkhūpasamagāminaṃ.

    194.

    194.

    ‘‘தஸ்ஸாஹங் வசனங் ஸுத்வா, விஹரிங் ஸாஸனே ரதா;

    ‘‘Tassāhaṃ vacanaṃ sutvā, vihariṃ sāsane ratā;

    திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    195.

    195.

    ‘‘ஸப்³ப³த்த² விஹதா நந்தீ³, தமோக²ந்தோ⁴ பதா³லிதோ;

    ‘‘Sabbattha vihatā nandī, tamokhandho padālito;

    ஏவங் ஜானாஹி பாபிம, நிஹதோ த்வமஸி அந்தக’’.

    Evaṃ jānāhi pāpima, nihato tvamasi antaka’’.

    … உபசாலா தே²ரீ….

    … Upacālā therī….

    ஸத்தகனிபாதோ நிட்டி²தோ.

    Sattakanipāto niṭṭhito.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā / 3. உபசாலாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா • 3. Upacālātherīgāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact