Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மஸங்க³ணி-அட்ட²கதா² • Dhammasaṅgaṇi-aṭṭhakathā |
து³கனித்³தே³ஸவண்ணனா
Dukaniddesavaṇṇanā
உபாதா³பா⁴ஜனீயகதா²
Upādābhājanīyakathā
595. இதா³னி து³வித⁴ஸங்க³ஹாதீ³ஸு ‘அத்தி² ரூபங் உபாதா³, அத்தி² ரூபங் நோஉபாதா³’தி ஏவங் பே⁴த³ஸப்³பா⁴வதோ புச்சா²புப்³ப³ங்க³மங் பத³பா⁴ஜனங் த³ஸ்ஸெந்தோ கதமங் தங் ரூபங் உபாதா³திஆதி³மாஹ. தத்த² உபாதி³யதீதி ‘உபாதா³’; மஹாபூ⁴தானி க³ஹெத்வா, அமுஞ்சித்வா, தானி நிஸ்ஸாய பவத்ததீதி அத்தோ². இதா³னி தங் பபே⁴த³தோ த³ஸ்ஸெந்தோ சக்கா²யதனந்திஆதி³மாஹ.
595. Idāni duvidhasaṅgahādīsu ‘atthi rūpaṃ upādā, atthi rūpaṃ noupādā’ti evaṃ bhedasabbhāvato pucchāpubbaṅgamaṃ padabhājanaṃ dassento katamaṃ taṃ rūpaṃ upādātiādimāha. Tattha upādiyatīti ‘upādā’; mahābhūtāni gahetvā, amuñcitvā, tāni nissāya pavattatīti attho. Idāni taṃ pabhedato dassento cakkhāyatanantiādimāha.
596. ஏவங் தேவீஸதிவித⁴ங் உபாதா³ரூபங் ஸங்கே²பதோ உத்³தி³ஸித்வா புன ததே³வ வித்தா²ரதோ நித்³தி³ஸந்தோ கதமங் தங் ரூபங் சக்கா²யதனந்திஆதி³மாஹ. தத்த² து³வித⁴ங் சக்கு² – மங்ஸசக்கு² பஞ்ஞாசக்கு² ச. ஏதேஸு ‘பு³த்³த⁴சக்கு² ஸமந்தசக்கு² ஞாணசக்கு² தி³ப்³ப³சக்கு² த⁴ம்மசக்கூ²’தி பஞ்சவித⁴ங் பஞ்ஞாசக்கு². தத்த² ‘‘அத்³த³ஸங் கோ² அஹங், பி⁴க்க²வே, பு³த்³த⁴சக்கு²னா லோகங் வோலோகெந்தோ ஸத்தே அப்பரஜக்கே²…பே॰… து³விஞ்ஞாபயே’’தி (ம॰ நி॰ 1.283) இத³ங் பு³த்³த⁴சக்கு² நாம. ‘‘ஸமந்தசக்கு² வுச்சதி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாண’’ந்தி இத³ங் ஸமந்தசக்கு² நாம. ‘‘சக்கு²ங் உத³பாதி³ ஞாணங் உத³பாதீ³’’தி (ஸங்॰ நி॰ 5.1081; மஹாவ॰ 15) இத³ங் ஞாணசக்கு² நாம. ‘‘அத்³த³ஸங் கோ² அஹங், பி⁴க்க²வே, தி³ப்³பே³ன சக்கு²னா விஸுத்³தே⁴னா’’தி (ம॰ நி॰ 1.284) இத³ங் தி³ப்³ப³சக்கு² நாம. ‘‘தஸ்மிங் யேவாஸனே விரஜங் வீதமலங் த⁴ம்மசக்கு²ங் உத³பாதீ³’’தி (ம॰ நி॰ 2.395) இத³ங் ஹெட்டி²மமக்³க³த்தயஸங்கா²தங் ஞாணங் த⁴ம்மசக்கு² நாம.
596. Evaṃ tevīsatividhaṃ upādārūpaṃ saṅkhepato uddisitvā puna tadeva vitthārato niddisanto katamaṃ taṃ rūpaṃ cakkhāyatanantiādimāha. Tattha duvidhaṃ cakkhu – maṃsacakkhu paññācakkhu ca. Etesu ‘buddhacakkhu samantacakkhu ñāṇacakkhu dibbacakkhu dhammacakkhū’ti pañcavidhaṃ paññācakkhu. Tattha ‘‘addasaṃ kho ahaṃ, bhikkhave, buddhacakkhunā lokaṃ volokento satte apparajakkhe…pe… duviññāpaye’’ti (ma. ni. 1.283) idaṃ buddhacakkhu nāma. ‘‘Samantacakkhu vuccati sabbaññutaññāṇa’’nti idaṃ samantacakkhu nāma. ‘‘Cakkhuṃ udapādi ñāṇaṃ udapādī’’ti (saṃ. ni. 5.1081; mahāva. 15) idaṃ ñāṇacakkhu nāma. ‘‘Addasaṃ kho ahaṃ, bhikkhave, dibbena cakkhunā visuddhenā’’ti (ma. ni. 1.284) idaṃ dibbacakkhu nāma. ‘‘Tasmiṃ yevāsane virajaṃ vītamalaṃ dhammacakkhuṃ udapādī’’ti (ma. ni. 2.395) idaṃ heṭṭhimamaggattayasaṅkhātaṃ ñāṇaṃ dhammacakkhu nāma.
மங்ஸசக்கு²பி பஸாத³சக்கு² ஸஸம்பா⁴ரசக்கூ²தி து³வித⁴ங் ஹோதி. தத்த² யோயங் அக்கி²கூபகே பதிட்டி²தோ ஹெட்டா² அக்கி²கூபகட்டி²கேன, உபரி ப⁴முகட்டி²கேன, உப⁴தோ அக்கி²கூடேஹி, அந்தோ மத்த²லுங்கே³ன, ப³ஹித்³தா⁴ அக்கி²லோமேஹி பரிச்சி²ன்னோ மங்ஸபிண்டோ³. ஸங்கே²பதோ ‘சதஸ்ஸோ தா⁴துயோ, வண்ணோ க³ந்தோ⁴ ரஸோ ஓஜா, ஸம்ப⁴வோ ஸண்டா²னங், ஜீவிதங் பா⁴வோ காயபஸாதோ³ சக்கு²பஸாதோ³’தி சுத்³த³ஸஸம்பா⁴ரோ. வித்தா²ரதோ ‘சதஸ்ஸோ தா⁴துயோ, தங்ஸன்னிஸ்ஸிதவண்ணக³ந்த⁴ரஸஓஜாஸண்டா²னஸம்ப⁴வா சா’தி இமானி த³ஸ சதுஸமுட்டா²னிகத்தா சத்தாலீஸங் ஹொந்தி. ஜீவிதங் பா⁴வோ காயபஸாதோ³ சக்கு²பஸாதோ³தி சத்தாரி ஏகந்தகம்மஸமுட்டா²னானேவாதி இமேஸங் சதுசத்தாலீஸாய ரூபானங் வஸேன சதுசத்தாலீஸஸம்பா⁴ரோ. யங் லோகோ ஸேதங் சக்கு²ங் புது²லங் விஸடங் வித்தி²ண்ணங் ‘சக்கு²’ந்தி ஸஞ்ஜானந்தோ ந சக்கு²ங் ஸஞ்ஜானாதி, வத்து²ங் சக்கு²தோ ஸஞ்ஜானாதி, ஸோ மங்ஸபிண்டோ³ அக்கி²கூபே பதிட்டி²தோ, ந்ஹாருஸுத்தகேன மத்த²லுங்கே³ ஆப³த்³தோ⁴, யத்த² ஸேதம்பி அத்தி², கண்ஹம்பி லோஹிதகம்பி, பத²வீபி ஆபோபி தேஜோபி வாயோபி, யங் ஸெம்ஹூஸ்ஸத³த்தா ஸேதங், பித்துஸ்ஸத³த்தா கண்ஹங், ருஹிருஸ்ஸத³த்தா லோஹிதகங், பத²வுஸ்ஸத³த்தா பத்தி²ண்ணங் ஹோதி, ஆபுஸ்ஸத³த்தா பக்³க⁴ரதி, தேஜுஸ்ஸத³த்தா பரித³ய்ஹதி, வாயுஸ்ஸத³த்தா ஸம்ப⁴மதி, இத³ங் ஸஸம்பா⁴ரசக்கு² நாம.
Maṃsacakkhupi pasādacakkhu sasambhāracakkhūti duvidhaṃ hoti. Tattha yoyaṃ akkhikūpake patiṭṭhito heṭṭhā akkhikūpakaṭṭhikena, upari bhamukaṭṭhikena, ubhato akkhikūṭehi, anto matthaluṅgena, bahiddhā akkhilomehi paricchinno maṃsapiṇḍo. Saṅkhepato ‘catasso dhātuyo, vaṇṇo gandho raso ojā, sambhavo saṇṭhānaṃ, jīvitaṃ bhāvo kāyapasādo cakkhupasādo’ti cuddasasambhāro. Vitthārato ‘catasso dhātuyo, taṃsannissitavaṇṇagandharasaojāsaṇṭhānasambhavā cā’ti imāni dasa catusamuṭṭhānikattā cattālīsaṃ honti. Jīvitaṃ bhāvo kāyapasādo cakkhupasādoti cattāri ekantakammasamuṭṭhānānevāti imesaṃ catucattālīsāya rūpānaṃ vasena catucattālīsasambhāro. Yaṃ loko setaṃ cakkhuṃ puthulaṃ visaṭaṃ vitthiṇṇaṃ ‘cakkhu’nti sañjānanto na cakkhuṃ sañjānāti, vatthuṃ cakkhuto sañjānāti, so maṃsapiṇḍo akkhikūpe patiṭṭhito, nhārusuttakena matthaluṅge ābaddho, yattha setampi atthi, kaṇhampi lohitakampi, pathavīpi āpopi tejopi vāyopi, yaṃ semhūssadattā setaṃ, pittussadattā kaṇhaṃ, ruhirussadattā lohitakaṃ, pathavussadattā patthiṇṇaṃ hoti, āpussadattā paggharati, tejussadattā paridayhati, vāyussadattā sambhamati, idaṃ sasambhāracakkhu nāma.
யோ பனெத்த² ஸிதோ எத்த² படிப³த்³தோ⁴ சதுன்னங் மஹாபூ⁴தானங் உபாதா³ய பஸாதோ³, இத³ங் பஸாத³சக்கு² நாம. ததே³தங் தஸ்ஸ ஸஸம்பா⁴ரசக்கு²னோ ஸேதமண்ட³லபரிக்கி²த்தஸ்ஸ கண்ஹமண்ட³லஸ்ஸ மஜ்ஜே², அபி⁴முகே² டி²தானங் ஸரீரஸண்டா²னுப்பத்திதே³ஸபூ⁴தே தி³ட்டி²மண்ட³லே, ஸத்தஸு பிசுபடலேஸு ஆஸித்ததேலங் பிசுபடலானி விய, ஸத்தக்கி²படலானி ப்³யாபெத்வா, தா⁴ரணன்ஹாபனமண்ட³னபீ³ஜனகிச்சாஹி சதூஹி தா⁴தீஹி க²த்தியகுமாரோ விய, ஸந்தா⁴ரணஆப³ந்த⁴னபரிபாசனஸமுதீ³ரணகிச்சாஹி சதூஹி தா⁴தூஹி கதூபகாரங், உதுசித்தாஹாரேஹி உபத்த²ம்பி⁴யமானங், ஆயுனா அனுபாலியமானங், வண்ணக³ந்த⁴ரஸாதீ³ஹி பரிவுதங், பமாணதோ ஊகாஸிரமத்தங், சக்கு²விஞ்ஞாணாதீ³னங் யதா²ரஹங் வத்து²த்³வாரபா⁴வங் ஸாத⁴யமானங் திட்ட²தி. வுத்தம்பி சேதங் த⁴ம்மஸேனாபதினா –
Yo panettha sito ettha paṭibaddho catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya pasādo, idaṃ pasādacakkhu nāma. Tadetaṃ tassa sasambhāracakkhuno setamaṇḍalaparikkhittassa kaṇhamaṇḍalassa majjhe, abhimukhe ṭhitānaṃ sarīrasaṇṭhānuppattidesabhūte diṭṭhimaṇḍale, sattasu picupaṭalesu āsittatelaṃ picupaṭalāni viya, sattakkhipaṭalāni byāpetvā, dhāraṇanhāpanamaṇḍanabījanakiccāhi catūhi dhātīhi khattiyakumāro viya, sandhāraṇaābandhanaparipācanasamudīraṇakiccāhi catūhi dhātūhi katūpakāraṃ, utucittāhārehi upatthambhiyamānaṃ, āyunā anupāliyamānaṃ, vaṇṇagandharasādīhi parivutaṃ, pamāṇato ūkāsiramattaṃ, cakkhuviññāṇādīnaṃ yathārahaṃ vatthudvārabhāvaṃ sādhayamānaṃ tiṭṭhati. Vuttampi cetaṃ dhammasenāpatinā –
‘‘யேன சக்கு²ப்பஸாதே³ன, ரூபானி மனுபஸ்ஸதி;
‘‘Yena cakkhuppasādena, rūpāni manupassati;
பரித்தங் ஸுகு²மங் ஏதங், ஊகாஸிரஸமூபம’’ந்தி.
Parittaṃ sukhumaṃ etaṃ, ūkāsirasamūpama’’nti.
சக்கு² ச தங் ஆயதனஞ்சாதி சக்கா²யதனங். யங் சக்கு² சதுன்னங் மஹாபூ⁴தானங் உபாதா³ய பஸாதோ³தி இதா⁴பி உபயோக³த்தே²யேவ ஸாமிவசனங்; சத்தாரி மஹாபூ⁴தானி உபாதி³யித்வா பவத்தப்பஸாதோ³தி அத்தோ². இமினா பஸாத³சக்கு²மேவ க³ண்ஹாதி, ஸேஸசக்கு²ங் படிக்கி²பதி. யங் பன இந்த்³ரியகோ³சரஸுத்தே ‘‘ஏகங் மஹாபூ⁴தங் உபாதா³ய பஸாதோ³ பத²வீதா⁴துயா தீஹி மஹாபூ⁴தேஹி ஸங்க³ஹிதோ ஆபோதா⁴துயா ச தேஜோதா⁴துயா ச வாயோதா⁴துயா ச,’’ சதுபரிவத்தஸுத்தே ‘‘த்³வின்னங் மஹாபூ⁴தானங் உபாதா³ய பஸாதோ³ பத²வீதா⁴துயா ச ஆபோதா⁴துயா ச த்³வீஹி மஹாபூ⁴தேஹி ஸங்க³ஹிதோ தேஜோதா⁴துயா ச வாயோதா⁴துயா சா’’தி வுத்தங், தங் பரியாயேன வுத்தங். அயஞ்ஹி ஸுத்தந்திககதா² நாம பரியாயதே³ஸனா . யோ ச சதுன்னங் மஹாபூ⁴தானங் உபாதா³ய பஸாதோ³ ஸோ தேஸு ஏகேகஸ்ஸாபி தி³ன்னங் த்³வின்னம்பி பஸாதோ³யேவாதி இமினா பரியாயேன தத்த² தே³ஸனா ஆக³தா. அபி⁴த⁴ம்மோ பன நிப்பரியாயதே³ஸனா நாம. தஸ்மா இத⁴ ‘சதுன்னங் மஹாபூ⁴தானங் உபாதா³ய பஸாதோ³’தி வுத்தங்.
Cakkhu ca taṃ āyatanañcāti cakkhāyatanaṃ. Yaṃ cakkhu catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya pasādoti idhāpi upayogattheyeva sāmivacanaṃ; cattāri mahābhūtāni upādiyitvā pavattappasādoti attho. Iminā pasādacakkhumeva gaṇhāti, sesacakkhuṃ paṭikkhipati. Yaṃ pana indriyagocarasutte ‘‘ekaṃ mahābhūtaṃ upādāya pasādo pathavīdhātuyā tīhi mahābhūtehi saṅgahito āpodhātuyā ca tejodhātuyā ca vāyodhātuyā ca,’’ catuparivattasutte ‘‘dvinnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya pasādo pathavīdhātuyā ca āpodhātuyā ca dvīhi mahābhūtehi saṅgahito tejodhātuyā ca vāyodhātuyā cā’’ti vuttaṃ, taṃ pariyāyena vuttaṃ. Ayañhi suttantikakathā nāma pariyāyadesanā . Yo ca catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya pasādo so tesu ekekassāpi dinnaṃ dvinnampi pasādoyevāti iminā pariyāyena tattha desanā āgatā. Abhidhammo pana nippariyāyadesanā nāma. Tasmā idha ‘catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya pasādo’ti vuttaṃ.
‘அயங் மே அத்தா’தி பா³லஜனேன பரிக்³க³ஹிதத்தா அத்தபா⁴வோ வுச்சதி ஸரீரம்பி க²ந்த⁴பஞ்சகம்பி. தஸ்மிங் பரியாபன்னோ தன்னிஸ்ஸிதோதி அத்தபா⁴வபரியாபன்னோ சக்கு²விஞ்ஞாணேன பஸ்ஸிதுங் ந ஸக்காதி அனித³ஸ்ஸனோ. படிக⁴ட்டனானிக⁴ங்ஸோ எத்த² ஜாயதீதி ஸப்படிகோ⁴.
‘Ayaṃ me attā’ti bālajanena pariggahitattā attabhāvo vuccati sarīrampi khandhapañcakampi. Tasmiṃ pariyāpanno tannissitoti attabhāvapariyāpanno cakkhuviññāṇena passituṃ na sakkāti anidassano. Paṭighaṭṭanānighaṃso ettha jāyatīti sappaṭigho.
யேனாதிஆதீ³ஸு அயங் ஸங்கே²பத்தோ² – யேன கரணபூ⁴தேன சக்கு²னா அயங் ஸத்தோ இத³ங் வுத்தப்பகாரங் ரூபங் அதீதே பஸ்ஸி வா, வத்தமானே பஸ்ஸதி வா, அனாக³தே பஸ்ஸிஸ்ஸதி வா, ஸசஸ்ஸ அபரிபி⁴ன்னங் சக்கு² ப⁴வெய்ய, அதா²னேன ஆபாத²க³தங் ரூபங் பஸ்ஸே வா, அதீதங் வா ரூபங் அதீதேன சக்கு²னா பஸ்ஸி, பச்சுப்பன்னங் பச்சுப்பன்னேன பஸ்ஸதி, அனாக³தங் அனாக³தேன பஸ்ஸிஸ்ஸதி, ஸசே தங் ரூபங் சக்கு²ஸ்ஸ ஆபாத²ங் ஆக³ச்செ²ய்ய சக்கு²னா தங் ரூபங் பஸ்ஸெய்யாதி இத³மெத்த² பரிகப்பவசனங். த³ஸ்ஸனபரிணாயகட்டே²ன சக்கு²ங்பேதங், ஸஞ்ஜாதிஸமோஸரணட்டே²ன சக்கா²யதனங்பேதங், ஸுஞ்ஞதபா⁴வனிஸ்ஸத்தட்டே²ன சக்கு²தா⁴துபேஸா. த³ஸ்ஸனலக்க²ணே இந்த³ட்ட²ங் காரேதீதி சக்கு²ந்த்³ரியங்பேதங். லுஜ்ஜனபலுஜ்ஜனட்டே²ன லோகோபேஸோ. வளஞ்ஜனட்டே²ன த்³வாராபேஸா. அபூரணீயட்டே²ன ஸமுத்³தோ³பேஸோ. பரிஸுத்³த⁴ட்டே²ன பண்ட³ரங்பேதங். ப²ஸ்ஸாதீ³னங் அபி⁴ஜாயனட்டே²ன கெ²த்தங்பேதங். தேஸங்யேவ பதிட்டா²னட்டே²ன வத்து²ங்பேதங். ஸமவிஸமங் த³ஸ்ஸெந்தங் அத்தபா⁴வங் நேதீதி நெத்தங்பேதங். தேனேவட்டே²ன நயனங்பேதங் . ஸக்காயபரியாபன்னட்டே²ன ஓரிமங் தீரங்பேதங். ப³ஹுஸாதா⁴ரணட்டே²ன அஸ்ஸாமிகட்டே²ன ச ஸுஞ்ஞோ கா³மோபேஸோதி.
Yenātiādīsu ayaṃ saṅkhepattho – yena karaṇabhūtena cakkhunā ayaṃ satto idaṃ vuttappakāraṃ rūpaṃ atīte passi vā, vattamāne passati vā, anāgate passissati vā, sacassa aparibhinnaṃ cakkhu bhaveyya, athānena āpāthagataṃ rūpaṃ passe vā, atītaṃ vā rūpaṃ atītena cakkhunā passi, paccuppannaṃ paccuppannena passati, anāgataṃ anāgatena passissati, sace taṃ rūpaṃ cakkhussa āpāthaṃ āgaccheyya cakkhunā taṃ rūpaṃ passeyyāti idamettha parikappavacanaṃ. Dassanapariṇāyakaṭṭhena cakkhuṃpetaṃ, sañjātisamosaraṇaṭṭhena cakkhāyatanaṃpetaṃ, suññatabhāvanissattaṭṭhena cakkhudhātupesā. Dassanalakkhaṇe indaṭṭhaṃ kāretīti cakkhundriyaṃpetaṃ. Lujjanapalujjanaṭṭhena lokopeso. Vaḷañjanaṭṭhena dvārāpesā. Apūraṇīyaṭṭhena samuddopeso. Parisuddhaṭṭhena paṇḍaraṃpetaṃ. Phassādīnaṃ abhijāyanaṭṭhena khettaṃpetaṃ. Tesaṃyeva patiṭṭhānaṭṭhena vatthuṃpetaṃ. Samavisamaṃ dassentaṃ attabhāvaṃ netīti nettaṃpetaṃ. Tenevaṭṭhena nayanaṃpetaṃ. Sakkāyapariyāpannaṭṭhena orimaṃ tīraṃpetaṃ. Bahusādhāraṇaṭṭhena assāmikaṭṭhena ca suñño gāmopesoti.
எத்தாவதா ‘பஸ்ஸி வா’திஆதீ³ஹி சதூஹி பதே³ஹி சக்கு²ங்பேதந்திஆதீ³னி சுத்³த³ஸ நாமானி யோஜெத்வா சக்கா²யதனஸ்ஸ சத்தாரோ வவத்தா²பனநயா வுத்தாதி வேதி³தப்³பா³. கத²ங்? எத்த² ஹி யேன சக்கு²னா அனித³ஸ்ஸனேன ஸப்படிகே⁴ன ரூபங் ஸனித³ஸ்ஸனங் ஸப்படிக⁴ங் பஸ்ஸி வா சக்கு²ங்பேதங்…பே॰… ஸுஞ்ஞோ கா³மோபேஸோ, இத³ங் தங் ரூபங் சக்கா²யதனந்தி அயமேகோ நயோ. ஏவங் ஸேஸாபி வேதி³தப்³பா³.
Ettāvatā ‘passi vā’tiādīhi catūhi padehi cakkhuṃpetantiādīni cuddasa nāmāni yojetvā cakkhāyatanassa cattāro vavatthāpananayā vuttāti veditabbā. Kathaṃ? Ettha hi yena cakkhunā anidassanena sappaṭighena rūpaṃ sanidassanaṃ sappaṭighaṃ passi vā cakkhuṃpetaṃ…pe… suñño gāmopeso, idaṃ taṃ rūpaṃ cakkhāyatananti ayameko nayo. Evaṃ sesāpi veditabbā.
597. இதா³னி யஸ்மா விஜ்ஜுனிச்ச²ரணாதி³காலேஸு அனோலோகேதுகாமஸ்ஸாபி ரூபங் சக்கு²பஸாத³ங் க⁴ட்டேதி, தஸ்மா தங் ஆகாரங் த³ஸ்ஸேதுங் து³தியோ நித்³தே³ஸவாரோ ஆரத்³தோ⁴. தத்த² யம்ஹி சக்கு²ம்ஹீதி யம்ஹி அதி⁴கரணபூ⁴தே சக்கு²ம்ஹி. ரூபந்தி பச்சத்தவசனமேதங். தத்த² படிஹஞ்ஞி வாதி அதீதத்தோ². படிஹஞ்ஞதி வாதி பச்சுப்பன்னத்தோ². படிஹஞ்ஞிஸ்ஸதி வாதி அனாக³தத்தோ². படிஹஞ்ஞே வாதி விகப்பனத்தோ². அதீதஞ்ஹி ரூபங் அதீதே சக்கு²ஸ்மிங் படிஹஞ்ஞி நாம. பச்சுப்பன்னங் பச்சுப்பன்னே படிஹஞ்ஞதி நாம. அனாக³தங் அனாக³தே படிஹஞ்ஞிஸ்ஸதி நாம. ஸசே தங் ரூபங் சக்கு²ஸ்ஸ ஆபாத²ங் ஆக³ச்செ²ய்ய, சக்கு²ம்ஹி படிஹஞ்ஞெய்ய தங் ரூபந்தி அயமெத்த² பரிகப்போ. அத்த²தோ பன பஸாத³ங் க⁴ட்டயமானமேவ ரூபங் படிஹஞ்ஞதி நாம. இதா⁴பி புரிமனயேனேவ சத்தாரோ வவத்தா²பனநயா வேதி³தப்³பா³.
597. Idāni yasmā vijjuniccharaṇādikālesu anoloketukāmassāpi rūpaṃ cakkhupasādaṃ ghaṭṭeti, tasmā taṃ ākāraṃ dassetuṃ dutiyo niddesavāro āraddho. Tattha yamhi cakkhumhīti yamhi adhikaraṇabhūte cakkhumhi. Rūpanti paccattavacanametaṃ. Tattha paṭihaññi vāti atītattho. Paṭihaññativāti paccuppannattho. Paṭihaññissati vāti anāgatattho. Paṭihaññe vāti vikappanattho. Atītañhi rūpaṃ atīte cakkhusmiṃ paṭihaññi nāma. Paccuppannaṃ paccuppanne paṭihaññati nāma. Anāgataṃ anāgate paṭihaññissati nāma. Sace taṃ rūpaṃ cakkhussa āpāthaṃ āgaccheyya, cakkhumhi paṭihaññeyya taṃ rūpanti ayamettha parikappo. Atthato pana pasādaṃ ghaṭṭayamānameva rūpaṃ paṭihaññati nāma. Idhāpi purimanayeneva cattāro vavatthāpananayā veditabbā.
598. இதா³னி யஸ்மா அத்தனோ இச்சா²ய ஓலோகேதுகாமஸ்ஸ ரூபே சக்கு²ங் உபஸங்ஹரதோ சக்கு² ரூபஸ்மிங் படிஹஞ்ஞதி, தஸ்மா தங் ஆகாரங் த³ஸ்ஸேதுங் ததியோ நித்³தே³ஸவாரோ ஆரத்³தோ⁴. ஸோ அத்த²தோ பாகடோயேவ. எத்த² பன சக்கு² ஆரம்மணங் ஸம்படிச்ச²மானமேவ ரூபம்ஹி படிஹஞ்ஞதி நாம. இதா⁴பி புரிமனயேனேவ சத்தாரோ வவத்தா²பனநயா வேதி³தப்³பா³.
598. Idāni yasmā attano icchāya oloketukāmassa rūpe cakkhuṃ upasaṃharato cakkhu rūpasmiṃ paṭihaññati, tasmā taṃ ākāraṃ dassetuṃ tatiyo niddesavāro āraddho. So atthato pākaṭoyeva. Ettha pana cakkhu ārammaṇaṃ sampaṭicchamānameva rūpamhi paṭihaññati nāma. Idhāpi purimanayeneva cattāro vavatthāpananayā veditabbā.
599. இதோ பரங் ப²ஸ்ஸபஞ்சமகானங் உப்பத்தித³ஸ்ஸனவஸேன பஞ்ச, தேஸங்யேவ ஆரம்மணபடிப³த்³த⁴உப்பத்தித³ஸ்ஸனவஸேன பஞ்சாதி, த³ஸ வாரா த³ஸ்ஸிதா. தத்த² சக்கு²ங் நிஸ்ஸாயாதி சக்கு²ங் நிஸ்ஸாய, பச்சயங் கத்வா. ரூபங் ஆரப்³பா⁴தி ரூபாரம்மணங் ஆக³ம்ம, ஸந்தா⁴ய, படிச்ச. இமினா சக்கு²பஸாத³வத்து²கானங் ப²ஸ்ஸாதீ³னங் புரேஜாதபச்சயேன சக்கு²த்³வாரஜவனவீதி²பரியாபன்னானங் ஆரம்மணாதி⁴பதிஆரம்மணூபனிஸ்ஸயபச்சயேஹி ரூபஸ்ஸ பச்சயபா⁴வோ த³ஸ்ஸிதோ. இதரேஸு பஞ்சஸு வாரேஸு ரூபங் ஆரம்மணமஸ்ஸாதி ரூபாரம்மணோதி ஏவங் ஆரம்மணபச்சயமத்தேனேவ பச்சயபா⁴வோ த³ஸ்ஸிதோ. யதா² பன புரிமேஸு தீஸு, ஏவங் இமேஸுபி த³ஸஸு வாரேஸு சத்தாரோ சத்தாரோ வவத்தா²பனநயா வேதி³தப்³பா³. ஏவங் கதமங் தங் ரூபங் சக்கா²யதனந்தி புச்சா²ய உத்³த⁴டங் சக்கு²ங் ‘இத³ங் த’ந்தி நானப்பகாரதோ த³ஸ்ஸேதுங், புரிமா தயோ, இமே த³ஸாதி, தேரஸ நித்³தே³ஸவாரா த³ஸ்ஸிதா. ஏகேகஸ்மிஞ்செத்த² சதுன்னங் சதுன்னங் வவத்தா²பனநயானங் ஆக³தத்தா த்³விபஞ்ஞாஸாய நயேஹி படிமண்டெ³த்வாவ த³ஸ்ஸிதாதி வேதி³தப்³பா³.
599. Ito paraṃ phassapañcamakānaṃ uppattidassanavasena pañca, tesaṃyeva ārammaṇapaṭibaddhauppattidassanavasena pañcāti, dasa vārā dassitā. Tattha cakkhuṃ nissāyāti cakkhuṃ nissāya, paccayaṃ katvā. Rūpaṃ ārabbhāti rūpārammaṇaṃ āgamma, sandhāya, paṭicca. Iminā cakkhupasādavatthukānaṃ phassādīnaṃ purejātapaccayena cakkhudvārajavanavīthipariyāpannānaṃ ārammaṇādhipatiārammaṇūpanissayapaccayehi rūpassa paccayabhāvo dassito. Itaresu pañcasu vāresu rūpaṃ ārammaṇamassāti rūpārammaṇoti evaṃ ārammaṇapaccayamatteneva paccayabhāvo dassito. Yathā pana purimesu tīsu, evaṃ imesupi dasasu vāresu cattāro cattāro vavatthāpananayā veditabbā. Evaṃ katamaṃ taṃ rūpaṃ cakkhāyatananti pucchāya uddhaṭaṃ cakkhuṃ ‘idaṃ ta’nti nānappakārato dassetuṃ, purimā tayo, ime dasāti, terasa niddesavārā dassitā. Ekekasmiñcettha catunnaṃ catunnaṃ vavatthāpananayānaṃ āgatattā dvipaññāsāya nayehi paṭimaṇḍetvāva dassitāti veditabbā.
600. இதோ பரேஸு ஸோதாயதனாதி³னித்³தே³ஸேஸுபி ஏஸேவ நயோ. விஸேஸமத்தங் பனெத்த² ஏவங் வேதி³தப்³ப³ங் – ஸுணாதீதி ஸோதங். தங் ஸஸம்பா⁴ரஸோதபி³லஸ்ஸ அந்தோ தனுதம்ப³லோமாசிதே அங்கு³லிவேத⁴கஸண்டா²னே பதே³ஸே வுத்தப்பகாராஹி தா⁴தூஹி கதூபகாரங், உதுசித்தாஹாரேஹி உபத்த²ம்பி⁴யமானங், ஆயுனா அனுபாலியமானங், வண்ணாதீ³ஹி பரிவுதங் ஸோதவிஞ்ஞாணாதீ³னங் யதா²ரஹங் வத்து²த்³வாரபா⁴வங் ஸாத⁴யமானங் திட்ட²தி.
600. Ito paresu sotāyatanādiniddesesupi eseva nayo. Visesamattaṃ panettha evaṃ veditabbaṃ – suṇātīti sotaṃ. Taṃ sasambhārasotabilassa anto tanutambalomācite aṅgulivedhakasaṇṭhāne padese vuttappakārāhi dhātūhi katūpakāraṃ, utucittāhārehi upatthambhiyamānaṃ, āyunā anupāliyamānaṃ, vaṇṇādīhi parivutaṃ sotaviññāṇādīnaṃ yathārahaṃ vatthudvārabhāvaṃ sādhayamānaṃ tiṭṭhati.
கா⁴யதீதி கா⁴னங். தங் ஸஸம்பா⁴ரகா⁴னபி³லஸ்ஸ அந்தோ அஜப்பத³ஸண்டா²னே பதே³ஸே யதா²வுத்தப்பகாரஉபகாருபத்த²ம்ப⁴னானுபாலனபரிவாரங் ஹுத்வா கா⁴னவிஞ்ஞாணாதீ³னங் யதா²ரஹங் வத்து²த்³வாரபா⁴வங் ஸாத⁴யமானங் திட்ட²தி.
Ghāyatīti ghānaṃ. Taṃ sasambhāraghānabilassa anto ajappadasaṇṭhāne padese yathāvuttappakāraupakārupatthambhanānupālanaparivāraṃ hutvā ghānaviññāṇādīnaṃ yathārahaṃ vatthudvārabhāvaṃ sādhayamānaṃ tiṭṭhati.
ஸாயனட்டே²ன ஜிவ்ஹா. ஸா ஸஸம்பா⁴ரஜிவ்ஹாமஜ்ஜ²ஸ்ஸ உபரி உப்பலத³லக்³க³ஸண்டா²னே பதே³ஸே யதா²வுத்தப்பகாரஉபகாருபத்த²ம்ப⁴னானுபாலனபரிவாரா ஹுத்வா ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞாணாதீ³னங் யதா²ரஹங் வத்து²த்³வாரபா⁴வங் ஸாத⁴யமானா திட்ட²தி.
Sāyanaṭṭhena jivhā. Sā sasambhārajivhāmajjhassa upari uppaladalaggasaṇṭhāne padese yathāvuttappakāraupakārupatthambhanānupālanaparivārā hutvā jivhāviññāṇādīnaṃ yathārahaṃ vatthudvārabhāvaṃ sādhayamānā tiṭṭhati.
யாவதா பன இமஸ்மிங் காயே உபாதி³ண்ணகரூபங் நாம அத்தி², ஸப்³ப³த்த² காயாயதனங், கப்பாஸபடலே ஸ்னேஹோ விய, யதா²வுத்தப்பகாரஉபகாருபத்த²ம்ப⁴னானுபாலனபரிவாரமேவ ஹுத்வா காயவிஞ்ஞாணாதீ³னங் யதா²ரஹங் வத்து²த்³வாரபா⁴வங் ஸாத⁴யமானங் திட்ட²தி. அயமெத்த² விஸேஸோ. ஸேஸோ பாளிப்பபே⁴தோ³ ச அத்தோ² ச சக்கு²னித்³தே³ஸே வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³போ³. கேவலஞ்ஹி இத⁴ சக்கு²பத³ஸ்ஸ டா²னே ஸோதபதா³தீ³னி, ரூபபத³ஸ்ஸ டா²னே ஸத்³த³பதா³தீ³னி, பஸ்ஸீதி ஆதீ³னங் டா²னே ஸுணீதிஆதி³பதா³னி ச ஆக³தானி. ‘நெத்தங்பேதங் , நயனங்பேத’ந்தி இமஸ்ஸ ச பத³த்³வயஸ்ஸ அபா⁴வா த்³வாத³ஸ த்³வாத³ஸ நாமானி ஹொந்தி. ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² வுத்தஸதி³ஸமேவ.
Yāvatā pana imasmiṃ kāye upādiṇṇakarūpaṃ nāma atthi, sabbattha kāyāyatanaṃ, kappāsapaṭale sneho viya, yathāvuttappakāraupakārupatthambhanānupālanaparivārameva hutvā kāyaviññāṇādīnaṃ yathārahaṃ vatthudvārabhāvaṃ sādhayamānaṃ tiṭṭhati. Ayamettha viseso. Seso pāḷippabhedo ca attho ca cakkhuniddese vuttanayeneva veditabbo. Kevalañhi idha cakkhupadassa ṭhāne sotapadādīni, rūpapadassa ṭhāne saddapadādīni, passīti ādīnaṃ ṭhāne suṇītiādipadāni ca āgatāni. ‘Nettaṃpetaṃ , nayanaṃpeta’nti imassa ca padadvayassa abhāvā dvādasa dvādasa nāmāni honti. Sesaṃ sabbattha vuttasadisameva.
தத்த² ஸியா – யதி³ யாவதா இமஸ்மிங் காயே உபாதி³ண்ணகரூபங் நாம அத்தி², ஸப்³ப³த்த² காயாயதனங், கப்பாஸபடலே ஸ்னேஹோ விய. ‘ஏவங் ஸந்தே லக்க²ணஸம்மிஸ்ஸதா ஆபஜ்ஜதீ’தி. ‘நாபஜ்ஜதீ’தி. ‘கஸ்மா’? ‘அஞ்ஞஸ்ஸ அஞ்ஞத்த² அபா⁴வதோ’. ‘யதி³ ஏவங், ந ஸப்³ப³த்த² காயாயதன’ந்தி? ‘நேவ பரமத்த²தோ ஸப்³ப³த்த². வினிப்³பு⁴ஜித்வா பனஸ்ஸ நானாகரணங் பஞ்ஞாபேதுங் ந ஸக்கா, தஸ்மா ஏவங் வுத்தங். யதா² ஹி ரூபரஸாத³யோ, வாலிகாசுண்ணானி விய, விவேசேதுங் அஸக்குணெய்யதாய அஞ்ஞமஞ்ஞப்³யாபினோதி வுச்சந்தி, ந ச பரமத்த²தோ ரூபே ரஸோ அத்தி². யதி³ ஸியா ரூபக்³க³ஹணேனேவ ரஸக்³க³ஹணங் க³ச்செ²ய்ய. ஏவங் காயாயதனம்பி பரமத்த²தோ நேவ ஸப்³ப³த்த² அத்தி², ந ச ஸப்³ப³த்த² நத்தி², விவேசேதுங் அஸக்குணெய்யதாயாதி. ஏவமெத்த² ந லக்க²ணஸம்மிஸ்ஸதா ஆபஜ்ஜதீதி வேதி³தப்³பா³’.
Tattha siyā – yadi yāvatā imasmiṃ kāye upādiṇṇakarūpaṃ nāma atthi, sabbattha kāyāyatanaṃ, kappāsapaṭale sneho viya. ‘Evaṃ sante lakkhaṇasammissatā āpajjatī’ti. ‘Nāpajjatī’ti. ‘Kasmā’? ‘Aññassa aññattha abhāvato’. ‘Yadi evaṃ, na sabbattha kāyāyatana’nti? ‘Neva paramatthato sabbattha. Vinibbhujitvā panassa nānākaraṇaṃ paññāpetuṃ na sakkā, tasmā evaṃ vuttaṃ. Yathā hi rūparasādayo, vālikācuṇṇāni viya, vivecetuṃ asakkuṇeyyatāya aññamaññabyāpinoti vuccanti, na ca paramatthato rūpe raso atthi. Yadi siyā rūpaggahaṇeneva rasaggahaṇaṃ gaccheyya. Evaṃ kāyāyatanampi paramatthato neva sabbattha atthi, na ca sabbattha natthi, vivecetuṃ asakkuṇeyyatāyāti. Evamettha na lakkhaṇasammissatā āpajjatīti veditabbā’.
அபிச லக்க²ணாதி³வவத்தா²பனதோபேதேஸங் அஸம்மிஸ்ஸதா வேதி³தப்³பா³ – ஏதேஸு ஹி ரூபாபி⁴கா⁴தாரஹபூ⁴தப்பஸாத³லக்க²ணங் த³ட்டு²காமதானிதா³னகம்மஸமுட்டா²னபூ⁴தப்பஸாத³லக்க²ணங் வா சக்கு², ரூபேஸு ஆவிஞ்ச²னரஸங், சக்கு²விஞ்ஞாணஸ்ஸ ஆதா⁴ரபா⁴வபச்சுபட்டா²னங், த³ட்டு²காமதானிதா³னகம்மஜபூ⁴தபத³ட்டா²னங்.
Apica lakkhaṇādivavatthāpanatopetesaṃ asammissatā veditabbā – etesu hi rūpābhighātārahabhūtappasādalakkhaṇaṃ daṭṭhukāmatānidānakammasamuṭṭhānabhūtappasādalakkhaṇaṃ vā cakkhu, rūpesu āviñchanarasaṃ, cakkhuviññāṇassa ādhārabhāvapaccupaṭṭhānaṃ, daṭṭhukāmatānidānakammajabhūtapadaṭṭhānaṃ.
ஸத்³தா³பி⁴கா⁴தாரஹபூ⁴தப்பஸாத³லக்க²ணங் ஸோதுகாமதானிதா³னகம்மஸமுட்டா²னபூ⁴தப்பஸாத³லக்க²ணங் வா ஸோதங், ஸத்³தே³ஸு ஆவிஞ்ச²னரஸங், ஸோதவிஞ்ஞாணஸ்ஸ ஆதா⁴ரபா⁴வபச்சுபட்டா²னங், ஸோதுகாமதானிதா³னகம்மஜபூ⁴தபத³ட்டா²னங்.
Saddābhighātārahabhūtappasādalakkhaṇaṃ sotukāmatānidānakammasamuṭṭhānabhūtappasādalakkhaṇaṃ vā sotaṃ, saddesu āviñchanarasaṃ, sotaviññāṇassa ādhārabhāvapaccupaṭṭhānaṃ, sotukāmatānidānakammajabhūtapadaṭṭhānaṃ.
க³ந்தா⁴பி⁴கா⁴தாரஹபூ⁴தப்பஸாத³லக்க²ணங் கா⁴யிதுகாமதானிதா³னகம்மஸமுட்டா²னபூ⁴தப்பஸாத³லக்க²ணங் வா கா⁴னங், க³ந்தே⁴ஸு ஆவிஞ்ச²னரஸங், கா⁴னவிஞ்ஞாணஸ்ஸ ஆதா⁴ரபா⁴வபச்சுபட்டா²னங் கா⁴யிதுகாமதானிதா³னகம்மஜபூ⁴தபத³ட்டா²னங்.
Gandhābhighātārahabhūtappasādalakkhaṇaṃ ghāyitukāmatānidānakammasamuṭṭhānabhūtappasādalakkhaṇaṃ vā ghānaṃ, gandhesu āviñchanarasaṃ, ghānaviññāṇassa ādhārabhāvapaccupaṭṭhānaṃ ghāyitukāmatānidānakammajabhūtapadaṭṭhānaṃ.
ரஸாபி⁴கா⁴தாரஹபூ⁴தப்பஸாத³லக்க²ணா ஸாயிதுகாமதானிதா³னகம்மஸமுட்டா²னபூ⁴தப்பஸாத³லக்க²ணா வா ஜிவ்ஹா, ரஸேஸு ஆவிஞ்ச²னரஸா, ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞாணஸ்ஸ ஆதா⁴ரபா⁴வபச்சுபட்டா²னா, ஸாயிதுகாமதானிதா³னகம்மஜபூ⁴தபத³ட்டா²னா.
Rasābhighātārahabhūtappasādalakkhaṇā sāyitukāmatānidānakammasamuṭṭhānabhūtappasādalakkhaṇā vā jivhā, rasesu āviñchanarasā, jivhāviññāṇassa ādhārabhāvapaccupaṭṭhānā, sāyitukāmatānidānakammajabhūtapadaṭṭhānā.
பொ²ட்ட²ப்³பா³பி⁴கா⁴தாரஹபூ⁴தப்பஸாத³லக்க²ணோ பு²ஸிதுகாமதானிதா³னகம்மஸமுட்டா²னபூ⁴தப்பஸாத³லக்க²ணோ வா காயோ, பொ²ட்ட²ப்³பே³ஸு ஆவிஞ்ச²னரஸோ, காயவிஞ்ஞாணஸ்ஸ ஆதா⁴ரபா⁴வபச்சுபட்டா²னோ, பு²ஸிதுகாமதானிதா³னகம்மஜபூ⁴தபத³ட்டா²னோ.
Phoṭṭhabbābhighātārahabhūtappasādalakkhaṇo phusitukāmatānidānakammasamuṭṭhānabhūtappasādalakkhaṇo vā kāyo, phoṭṭhabbesu āviñchanaraso, kāyaviññāṇassa ādhārabhāvapaccupaṭṭhāno, phusitukāmatānidānakammajabhūtapadaṭṭhāno.
கேசி பன ‘தேஜாதி⁴கானங் பூ⁴தானங் பஸாதோ³ சக்கு², வாயுபத²வீஆபாதி⁴கானங் பூ⁴தானங் பஸாதா³ ஸோதகா⁴னஜிவ்ஹா, காயோ ஸப்³பே³ஸ’ந்தி வத³ந்தி. அபரே ‘தேஜாதி⁴கானங் பஸாதோ³ சக்கு², விவரவாயுஆபபத²வாதி⁴கானங் பஸாதா³ ஸோதகா⁴னஜிவ்ஹாகாயா’தி வத³ந்தி. தே வத்தப்³பா³ – ‘ஸுத்தங் ஆஹரதா²’தி. அத்³தா⁴ ஸுத்தமேவ ந த³க்கி²ஸ்ஸந்தி. கேசி பனெத்த² ‘தேஜாதீ³னங் கு³ணேஹி ரூபாதீ³ஹி அனுக்³க³ய்ஹபா⁴வதோ’தி காரணங் வத³ந்தி. தே ச வத்தப்³பா³ – ‘கோ பனேவமாஹ – ரூபாத³யோ தேஜாதீ³னங் கு³ணா’தி? அவினிப்³போ⁴கே³ஸு ஹி ரூபேஸு ‘அயங் இமஸ்ஸ கு³ணோ, அயங் இமஸ்ஸ கு³ணோ’தி ந லப்³பா⁴ வத்துங். அதா²பி வதெ³ய்யுங் – ‘யதா² தேஸு தேஸு ஸம்பா⁴ரேஸு தஸ்ஸ தஸ்ஸ பூ⁴தஸ்ஸ அதி⁴கதாய பத²வீஆதீ³னங் ஸந்தா⁴ரணாதீ³னி கிச்சானி இச்ச²த², ஏவங் தேஜாதி³அதி⁴கேஸு ஸம்பா⁴ரேஸு ரூபாதீ³னங் அதி⁴கபா⁴வத³ஸ்ஸனதோ இச்சி²தப்³ப³மேதங் ரூபாத³யோ தேஸங் கு³ணா’தி. தே வத்தப்³பா³ – இச்செ²ய்யாம , யதி³ ஆபாதி⁴கஸ்ஸ ஆஸவஸ்ஸ க³ந்த⁴தோ பத²வீஅதி⁴கே கப்பாஸே க³ந்தோ⁴ அதி⁴கதரோ ஸியா, தேஜாதி⁴கஸ்ஸ ச உண்ஹோத³கஸ்ஸ வண்ணதோபி ஸீதூத³கஸ்ஸ வண்ணோ பரிஹாயேத². யஸ்மா பனேதங் உப⁴யம்பி நத்தி², தஸ்மா பஹாயேதே²தங் ஏதேஸங் நிஸ்ஸயபூ⁴தானங் விஸேஸகப்பனங், யதா² அவிஸேஸேபி ஏககலாபே பூ⁴தானங் ரூபரஸாத³யோ அஞ்ஞமஞ்ஞங் விஸதி³ஸா ஹொந்தி, ஏவங் சக்கு²பஸாதா³த³யோ, அவிஜ்ஜமானேபி அஞ்ஞஸ்மிங் விஸேஸகாரணேதி க³ஹேதப்³ப³மேதங்.
Keci pana ‘tejādhikānaṃ bhūtānaṃ pasādo cakkhu, vāyupathavīāpādhikānaṃ bhūtānaṃ pasādā sotaghānajivhā, kāyo sabbesa’nti vadanti. Apare ‘tejādhikānaṃ pasādo cakkhu, vivaravāyuāpapathavādhikānaṃ pasādā sotaghānajivhākāyā’ti vadanti. Te vattabbā – ‘suttaṃ āharathā’ti. Addhā suttameva na dakkhissanti. Keci panettha ‘tejādīnaṃ guṇehi rūpādīhi anuggayhabhāvato’ti kāraṇaṃ vadanti. Te ca vattabbā – ‘ko panevamāha – rūpādayo tejādīnaṃ guṇā’ti? Avinibbhogesu hi rūpesu ‘ayaṃ imassa guṇo, ayaṃ imassa guṇo’ti na labbhā vattuṃ. Athāpi vadeyyuṃ – ‘yathā tesu tesu sambhāresu tassa tassa bhūtassa adhikatāya pathavīādīnaṃ sandhāraṇādīni kiccāni icchatha, evaṃ tejādiadhikesu sambhāresu rūpādīnaṃ adhikabhāvadassanato icchitabbametaṃ rūpādayo tesaṃ guṇā’ti. Te vattabbā – iccheyyāma , yadi āpādhikassa āsavassa gandhato pathavīadhike kappāse gandho adhikataro siyā, tejādhikassa ca uṇhodakassa vaṇṇatopi sītūdakassa vaṇṇo parihāyetha. Yasmā panetaṃ ubhayampi natthi, tasmā pahāyethetaṃ etesaṃ nissayabhūtānaṃ visesakappanaṃ, yathā avisesepi ekakalāpe bhūtānaṃ rūparasādayo aññamaññaṃ visadisā honti, evaṃ cakkhupasādādayo, avijjamānepi aññasmiṃ visesakāraṇeti gahetabbametaṃ.
கிங் பன தங் யங் அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ அஸாதா⁴ரணங்? கம்மமேவ நேஸங் விஸேஸகாரணங். தஸ்மா கம்மவிஸேஸதோ ஏதேஸங் விஸேஸோ, ந பூ⁴தவிஸேஸதோ. பூ⁴தவிஸேஸே ஹி ஸதி பஸாதோ³வ நுப்பஜ்ஜதி. ஸமானானஞ்ஹி பஸாதோ³, ந விஸமானானந்தி போராணா. ஏவங் கம்மேவிஸஸதோ விஸேஸவந்தேஸு ச ஏதேஸு சக்கு²ஸோதானி அஸம்பத்தவிஸயக்³கா³ஹகானி அத்தனோ நிஸ்ஸயங் அனல்லீனநிஸ்ஸயே ஏவ விஸயே விஞ்ஞாணஹேதுத்தா. கா⁴னஜிவ்ஹாகாயா ஸம்பத்தவிஸயக்³கா³ஹகா, நிஸ்ஸயவஸேன சேவ ஸயஞ்ச அத்தனோ நிஸ்ஸயங் அல்லீனேயேவ விஸயே விஞ்ஞாணஹேதுத்தா.
Kiṃ pana taṃ yaṃ aññamaññassa asādhāraṇaṃ? Kammameva nesaṃ visesakāraṇaṃ. Tasmā kammavisesato etesaṃ viseso, na bhūtavisesato. Bhūtavisese hi sati pasādova nuppajjati. Samānānañhi pasādo, na visamānānanti porāṇā. Evaṃ kammevisasato visesavantesu ca etesu cakkhusotāni asampattavisayaggāhakāni attano nissayaṃ anallīnanissaye eva visaye viññāṇahetuttā. Ghānajivhākāyā sampattavisayaggāhakā, nissayavasena ceva sayañca attano nissayaṃ allīneyeva visaye viññāṇahetuttā.
அட்ட²கதா²யங் பன ‘‘ஆபாத²க³தத்தாவ ஆரம்மணங் ஸம்பத்தங் நாம. சந்த³மண்ட³லஸூரியமண்ட³லானஞ்ஹி த்³வாசத்தாலீஸயோஜனஸஹஸ்ஸமத்த²கே டி²தானங் வண்ணோ சக்கு²பஸாத³ங் க⁴ட்டேதி. ஸோ தூ³ரே ட²த்வா பஞ்ஞாயமானோபி ஸம்பத்தோயேவ நாம. தங்கோ³சரத்தா சக்கு² ஸம்பத்தகோ³சரமேவ நாம. தூ³ரே ருக்க²ங் சி²ந்த³ந்தானம்பி, ரஜகானஞ்ச வத்த²ங் தோ⁴வந்தானங் தூ³ரதோவ காயவிகாரோ பஞ்ஞாயதி. ஸத்³தோ³ பன தா⁴துபரம்பராய ஆக³ந்த்வா ஸோதங் க⁴ட்டெத்வா ஸணிகங் வவத்தா²னங் க³ச்ச²தீ’’தி வுத்தங்.
Aṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘āpāthagatattāva ārammaṇaṃ sampattaṃ nāma. Candamaṇḍalasūriyamaṇḍalānañhi dvācattālīsayojanasahassamatthake ṭhitānaṃ vaṇṇo cakkhupasādaṃ ghaṭṭeti. So dūre ṭhatvā paññāyamānopi sampattoyeva nāma. Taṃgocarattā cakkhu sampattagocarameva nāma. Dūre rukkhaṃ chindantānampi, rajakānañca vatthaṃ dhovantānaṃ dūratova kāyavikāro paññāyati. Saddo pana dhātuparamparāya āgantvā sotaṃ ghaṭṭetvā saṇikaṃ vavatthānaṃ gacchatī’’ti vuttaṃ.
தத்த² கிஞ்சாபி ஆபாத²க³தத்தா ஆரம்மணங் ஸம்பத்தந்தி வுத்தங், சந்த³மண்ட³லாதி³வண்ணோ பன சக்கு²ங் அஸம்பத்தோ தூ³ரே டி²தோவ பஞ்ஞாயதி. ஸத்³தோ³பி ஸசே ஸணிகங் ஆக³ச்செ²ய்ய, தூ³ரே உப்பன்னோ சிரேன ஸுய்யெய்ய, பரம்பரக⁴ட்டனாய ச ஆக³ந்த்வா ஸோதங் க⁴ட்டெந்தோ அஸுகதி³ஸாய நாமாதி ந பஞ்ஞாயெய்ய. தஸ்மா அஸம்பத்தகோ³சரானேவ தானி.
Tattha kiñcāpi āpāthagatattā ārammaṇaṃ sampattanti vuttaṃ, candamaṇḍalādivaṇṇo pana cakkhuṃ asampatto dūre ṭhitova paññāyati. Saddopi sace saṇikaṃ āgaccheyya, dūre uppanno cirena suyyeyya, paramparaghaṭṭanāya ca āgantvā sotaṃ ghaṭṭento asukadisāya nāmāti na paññāyeyya. Tasmā asampattagocarāneva tāni.
அஹிஆதி³ஸமானானி சேதானி. யதா² ஹி அஹி நாம ப³ஹி ஸித்தஸம்மட்ட²ட்டா²னே நாபி⁴ரமதி, ஸங்காரட்டா²னதிணபண்ணக³ஹனவம்மிகானியேவ பன பவிஸித்வா நிபன்னகாலே அபி⁴ரமதி, ஏகக்³க³தங் ஆபஜ்ஜதி, ஏவமேவ சக்கு²பேதங் விஸமஜ்ஜா²ஸயங் மட்டே²ஸு ஸுவண்ணபி⁴த்திஆதீ³ஸு நாபி⁴ரமதி, ஓலோகேதும்பி ந இச்ச²தி, ரூபசித்தபுப்ப²லதாதி³சித்தேஸுயேவ பன அபி⁴ரமதி. தாதி³ஸேஸு ஹி டா²னேஸு சக்கு²ம்ஹி அப்பஹொந்தே முக²ம்பி விவரித்வா ஓலோகேதுகாமா ஹொந்தி.
Ahiādisamānāni cetāni. Yathā hi ahi nāma bahi sittasammaṭṭhaṭṭhāne nābhiramati, saṅkāraṭṭhānatiṇapaṇṇagahanavammikāniyeva pana pavisitvā nipannakāle abhiramati, ekaggataṃ āpajjati, evameva cakkhupetaṃ visamajjhāsayaṃ maṭṭhesu suvaṇṇabhittiādīsu nābhiramati, oloketumpi na icchati, rūpacittapupphalatādicittesuyeva pana abhiramati. Tādisesu hi ṭhānesu cakkhumhi appahonte mukhampi vivaritvā oloketukāmā honti.
ஸுஸுமாரோபி ப³ஹி நிக்க²ந்தோ க³ஹேதப்³ப³ங் ந பஸ்ஸதி, அக்கீ²னி நிம்மீலெத்வாவ சரதி. யதா³ பன ப்³யாமஸதமத்தங் உத³கங் ஓகா³ஹித்வா பி³லங் பவிஸித்வா நிபன்னோ ஹோதி, ததா³ தஸ்ஸ சித்தங் ஏகக்³க³ங் ஹோதி ஸுக²ங் ஸுபதி, ஏவமேவ ஸோதங் தம்பே பி³லஜ்ஜா²ஸயங் ஆகாஸஸன்னிஸ்ஸிதங் கண்ணச்சி²த்³த³கூபகேயேவ அஜ்ஜா²ஸயங் கரோதி. கண்ணச்சி²த்³தா³காஸோயேவ தஸ்ஸ ஸத்³த³ஸவனே பச்சயோ ஹோதி. அஜடாகாஸோபி வட்டதியேவ. அந்தோலேணஸ்மிஞ்ஹி ஸஜ்ஜா²யே கரியமானே ந லேணச்ச²த³னங் பி⁴ந்தி³த்வா ஸத்³தோ³ ப³ஹி நிக்க²மதி, த்³வாரவாதபானச்சி²த்³தே³ஹி பன நிக்க²மித்வா தா⁴துபரம்பராயேவ க⁴ட்டெந்தோ க³ந்த்வா ஸோதபஸாத³ங் க⁴ட்டேதி. அத² தஸ்மிங் காலே ‘அஸுகோ நாம ஸஜ்ஜா²யதீ’தி லேணபிட்டே² நிஸின்னா ஜானந்தி.
Susumāropi bahi nikkhanto gahetabbaṃ na passati, akkhīni nimmīletvāva carati. Yadā pana byāmasatamattaṃ udakaṃ ogāhitvā bilaṃ pavisitvā nipanno hoti, tadā tassa cittaṃ ekaggaṃ hoti sukhaṃ supati, evameva sotaṃ tampe bilajjhāsayaṃ ākāsasannissitaṃ kaṇṇacchiddakūpakeyeva ajjhāsayaṃ karoti. Kaṇṇacchiddākāsoyeva tassa saddasavane paccayo hoti. Ajaṭākāsopi vaṭṭatiyeva. Antoleṇasmiñhi sajjhāye kariyamāne na leṇacchadanaṃ bhinditvā saddo bahi nikkhamati, dvāravātapānacchiddehi pana nikkhamitvā dhātuparamparāyeva ghaṭṭento gantvā sotapasādaṃ ghaṭṭeti. Atha tasmiṃ kāle ‘asuko nāma sajjhāyatī’ti leṇapiṭṭhe nisinnā jānanti.
ஏவங் ஸந்தே ஸம்பத்தகோ³சரதா ஹோதி. ‘கிங் பனேதங் ஸம்பத்தகோ³சர’ந்தி? ‘ஆம, ஸம்பத்தகோ³சரங்’. ‘யதி³ ஏவங், தூ³ரே பே⁴ரீஆதீ³ஸு வஜ்ஜமானேஸு தூ³ரே ஸத்³தோ³தி ஜானநங் ந ப⁴வெய்யா’தி? ‘நோ ந ப⁴வதி. ஸோதபஸாத³ஸ்மிஞ்ஹி க⁴ட்டிதே தூ³ரே ஸத்³தோ³ ஆஸன்னே ஸத்³தோ³, பரதீரே ஓரிமதீரேதி ததா² ததா² ஜானநாகாரோ ஹோதி. த⁴ம்மதா ஏஸா’தி. ‘கிங் ஏதாய த⁴ம்மதாய? யதோ யதோ சி²த்³த³ங் ததோ ததோ ஸவனங் ஹோதி, சந்தி³மஸூரியாதீ³னங் த³ஸ்ஸனங் வியாதி அஸம்பத்தகோ³சரமேவேதங்’.
Evaṃ sante sampattagocaratā hoti. ‘Kiṃ panetaṃ sampattagocara’nti? ‘Āma, sampattagocaraṃ’. ‘Yadi evaṃ, dūre bherīādīsu vajjamānesu dūre saddoti jānanaṃ na bhaveyyā’ti? ‘No na bhavati. Sotapasādasmiñhi ghaṭṭite dūre saddo āsanne saddo, paratīre orimatīreti tathā tathā jānanākāro hoti. Dhammatā esā’ti. ‘Kiṃ etāya dhammatāya? Yato yato chiddaṃ tato tato savanaṃ hoti, candimasūriyādīnaṃ dassanaṃ viyāti asampattagocaramevetaṃ’.
பக்கீ²பி ருக்கே² வா பூ⁴மியங் வா ந ரமதி. யதா³ பன ஏகங் வா த்³வே வா லெட்³டு³பாதே அதிக்கம்ம அஜடாகாஸங் பக்க²ந்தோ³ ஹோதி, ததா³ ஏகக்³க³சித்ததங் ஆபஜ்ஜதி, ஏவமேவ கா⁴னம்பி ஆகாஸஜ்ஜா²ஸயங் வாதூபனிஸ்ஸயக³ந்த⁴கோ³சரங். ததா² ஹி கா³வோ நவவுட்டே² தே³வே பூ⁴மியங் கா⁴யித்வா கா⁴யித்வா ஆகாஸாபி⁴முகா² ஹுத்வா வாதங் ஆகட்³ட⁴ந்தி. அங்கு³லீஹி க³ந்த⁴பிண்ட³ங் க³ஹெத்வாபி ச உபஸிங்க⁴னகாலே வாதங் அனாகட்³ட⁴ந்தோ நேவ தஸ்ஸ க³ந்த⁴ங் ஜானாதி.
Pakkhīpi rukkhe vā bhūmiyaṃ vā na ramati. Yadā pana ekaṃ vā dve vā leḍḍupāte atikkamma ajaṭākāsaṃ pakkhando hoti, tadā ekaggacittataṃ āpajjati, evameva ghānampi ākāsajjhāsayaṃ vātūpanissayagandhagocaraṃ. Tathā hi gāvo navavuṭṭhe deve bhūmiyaṃ ghāyitvā ghāyitvā ākāsābhimukhā hutvā vātaṃ ākaḍḍhanti. Aṅgulīhi gandhapiṇḍaṃ gahetvāpi ca upasiṅghanakāle vātaṃ anākaḍḍhanto neva tassa gandhaṃ jānāti.
குக்குரோபி ப³ஹி விசரந்தோ கே²மட்டா²னங் ந பஸ்ஸதி லெட்³டு³பஹாராதீ³ஹி உபத்³து³தோ ஹோதி. அந்தோகா³மங் பவிஸித்வா உத்³த⁴னட்டா²னே சா²ரிகங் ப்³யூஹித்வா நிபன்னஸ்ஸ பன பா²ஸுகங் ஹோதி, ஏவமேவ ஜிவ்ஹாபி கா³மஜ்ஜா²ஸயா ஆபோஸன்னிஸ்ஸிதரஸாரம்மணா. ததா² ஹி தியாமரத்திங் ஸமணத⁴ம்மங் கத்வாபி பாதோவ பத்தசீவரமாதா³ய கா³மோ பவிஸிதப்³போ³ ஹோதி. ஸுக்க²கா²த³னீயஸ்ஸ ச ந ஸக்கா கே²ளேன அதேமிதஸ்ஸ ரஸங் ஜானிதுங்.