Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    10. உபாதா³னியத⁴ம்மஸுத்தங்

    10. Upādāniyadhammasuttaṃ

    123. ‘‘உபாதா³னியே ச, பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மே தே³ஸெஸ்ஸாமி உபாதா³னஞ்ச. தங் ஸுணாத². கதமே ச, பி⁴க்க²வே, உபாதா³னியா த⁴ம்மா, கதமஞ்ச உபாதா³னங்? ஸந்தி, பி⁴க்க²வே, சக்கு²விஞ்ஞெய்யா ரூபா இட்டா² கந்தா மனாபா பியரூபா காமூபஸங்ஹிதா ரஜனீயா. இமே வுச்சந்தி, பி⁴க்க²வே, உபாதா³னியா த⁴ம்மா. யோ தத்த² ச²ந்த³ராகோ³, தங் தத்த² உபாதா³னங்…பே॰… ஸந்தி, பி⁴க்க²வே, ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞெய்யா ரஸா…பே॰… ஸந்தி, பி⁴க்க²வே, மனோவிஞ்ஞெய்யா த⁴ம்மா இட்டா² கந்தா மனாபா பியரூபா காமூபஸங்ஹிதா ரஜனீயா. இமே வுச்சந்தி, பி⁴க்க²வே, உபாதா³னியா த⁴ம்மா. யோ தத்த² ச²ந்த³ராகோ³ தங் தத்த² உபாதா³ன’’ந்தி. த³ஸமங்.

    123. ‘‘Upādāniye ca, bhikkhave, dhamme desessāmi upādānañca. Taṃ suṇātha. Katame ca, bhikkhave, upādāniyā dhammā, katamañca upādānaṃ? Santi, bhikkhave, cakkhuviññeyyā rūpā iṭṭhā kantā manāpā piyarūpā kāmūpasaṃhitā rajanīyā. Ime vuccanti, bhikkhave, upādāniyā dhammā. Yo tattha chandarāgo, taṃ tattha upādānaṃ…pe… santi, bhikkhave, jivhāviññeyyā rasā…pe… santi, bhikkhave, manoviññeyyā dhammā iṭṭhā kantā manāpā piyarūpā kāmūpasaṃhitā rajanīyā. Ime vuccanti, bhikkhave, upādāniyā dhammā. Yo tattha chandarāgo taṃ tattha upādāna’’nti. Dasamaṃ.

    லோககாமகு³ணவக்³கோ³ த்³வாத³ஸமோ.

    Lokakāmaguṇavaggo dvādasamo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    மாரபாஸேன த்³வே வுத்தா, லோககாமகு³ணேன ச;

    Mārapāsena dve vuttā, lokakāmaguṇena ca;

    ஸக்கோ பஞ்சஸிகோ² சேவ, ஸாரிபுத்தோ ச ராஹுலோ;

    Sakko pañcasikho ceva, sāriputto ca rāhulo;

    ஸங்யோஜனங் உபாதா³னங், வக்³கோ³ தேன பவுச்சதீதி.

    Saṃyojanaṃ upādānaṃ, vaggo tena pavuccatīti.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 9-10. ஸங்யோஜனியத⁴ம்மஸுத்தாதி³வண்ணனா • 9-10. Saṃyojaniyadhammasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact