Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயாலங்கார-டீகா • Vinayālaṅkāra-ṭīkā

    நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    வினயாலங்கார-டீகா (து³தியோ பா⁴கோ³)

    Vinayālaṅkāra-ṭīkā (dutiyo bhāgo)

    27. உபஜ்ஜா²யாதி³வத்தவினிச்ச²யகதா²

    27. Upajjhāyādivattavinicchayakathā

    உபஜ்ஜா²யவத்தகதா²வணனா

    Upajjhāyavattakathāvaṇanā

    183. ஏவங் வஸ்ஸூபனாயிகவினிச்ச²யங் கதெ²த்வா இதா³னி உபஜ்ஜா²யவத்தாதி³வத்தகத²ங் கதே²துங் ‘‘வத்தந்தி எத்தா²’’திஆதி³மாஹ. தத்த² வத்தேதப்³ப³ங் பவத்தேதப்³ப³ந்தி வத்தங், ஸத்³தி⁴விஹாரிகாதீ³ஹி உபஜ்ஜா²யாதீ³ஸு பவத்தேதப்³ப³ங் ஆபி⁴ஸமாசாரிகஸீலங். தங் கதிவித⁴ந்தி ஆஹ ‘‘வத்தங் நாமேதங்…பே॰… ப³ஹுவித⁴’’ந்தி. வச்சகுடிவத்தந்தி எத்த² இதி-ஸத்³தோ³ ஆத்³யத்தோ². தேன ஸத்³தி⁴விஹாரிகவத்தஅந்தேவாஸிகவத்தஅனுமோத³னவத்தானி ஸங்க³ய்ஹந்தி. வுத்தஞ்ஹி தத்த² தத்த² அட்ட²கதா²ஸு ‘‘சுத்³த³ஸ க²ந்த⁴கவத்தானீ’’தி. வத்தக்க²ந்த⁴கே (சூளவ॰ 356) ச பாளியங் ஆக³தமேவ, தத்த² பன ஆக³ந்துகவத்ததோ பட்டா²ய ஆக³தங், இத⁴ உபஜ்ஜா²யவத்ததோ. இதோ அஞ்ஞானிபி பஞ்சஸத்ததி ஸேகி²யவத்தானி த்³வேஅஸீதி மஹாவத்தானி ச வத்தமேவ. தேஸு பன ஸேகி²யவத்தானி மஹாவிப⁴ங்கே³ ஆக³தானி, மஹாவத்தானி கம்மக்க²ந்த⁴கபாரிவாஸிகக்க²ந்த⁴கேஸு (சூளவ॰ 75 ஆத³யோ), தஸ்மா இத⁴ சுத்³த³ஸ க²ந்த⁴கவத்தானியேவ த³ஸ்ஸிதானி. தேஸு உபஜ்ஜா²யவத்தங் பட²மங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘தத்த² உபஜ்ஜா²யவத்தங் தாவ ஏவங் வேதி³தப்³ப³’’ந்த்யாதி³மாஹ.

    183. Evaṃ vassūpanāyikavinicchayaṃ kathetvā idāni upajjhāyavattādivattakathaṃ kathetuṃ ‘‘vattanti etthā’’tiādimāha. Tattha vattetabbaṃ pavattetabbanti vattaṃ, saddhivihārikādīhi upajjhāyādīsu pavattetabbaṃ ābhisamācārikasīlaṃ. Taṃ katividhanti āha ‘‘vattaṃ nāmetaṃ…pe… bahuvidha’’nti. Vaccakuṭivattanti ettha iti-saddo ādyattho. Tena saddhivihārikavattaantevāsikavattaanumodanavattāni saṅgayhanti. Vuttañhi tattha tattha aṭṭhakathāsu ‘‘cuddasa khandhakavattānī’’ti. Vattakkhandhake (cūḷava. 356) ca pāḷiyaṃ āgatameva, tattha pana āgantukavattato paṭṭhāya āgataṃ, idha upajjhāyavattato. Ito aññānipi pañcasattati sekhiyavattāni dveasīti mahāvattāni ca vattameva. Tesu pana sekhiyavattāni mahāvibhaṅge āgatāni, mahāvattāni kammakkhandhakapārivāsikakkhandhakesu (cūḷava. 75 ādayo), tasmā idha cuddasa khandhakavattāniyeva dassitāni. Tesu upajjhāyavattaṃ paṭhamaṃ dassento ‘‘tattha upajjhāyavattaṃ tāva evaṃ veditabba’’ntyādimāha.

    தத்த² கோ உபஜ்ஜா²யோ, கேனட்டே²ன உபஜ்ஜா²யோ, கத²ங் க³ஹிதோ உபஜ்ஜா²யோ, கேன வத்திதப்³ப³ங் உபஜ்ஜா²யவத்தங், கதமங் தங் வத்தந்தி? தத்த² கோ உபஜ்ஜா²யோதி ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ப்³யத்தேன பி⁴க்கு²னா படிப³லேன த³ஸவஸ்ஸேன வா அதிரேகத³ஸவஸ்ஸேன வா உபஸம்பாதே³து’’ந்திஆதி³வசனதோ (மஹாவ॰ 76) ப்³யத்திப³லஸம்பன்னோ உபஸம்பத³தோ பட்டா²ய த³ஸவஸ்ஸோ வா அதிரேகத³ஸவஸ்ஸோ வா பி⁴க்கு² உபஜ்ஜா²யோ. கேனட்டே²ன உபஜ்ஜா²யோதி வஜ்ஜாவஜ்ஜங் உபனிஜ்ஜா²யதீதி உபஜ்ஜா²யோ, ஸத்³தி⁴விஹாரிகானங் கு²த்³த³கங் வஜ்ஜங் வா மஹந்தங் வஜ்ஜங் வா பு⁴ஸோ சிந்தேதீதி அத்தோ². கத²ங் க³ஹிதோ ஹோதி உபஜ்ஜா²யோதி ஸத்³தி⁴விஹாரிகேன ஏகங்ஸங் உத்தராஸங்க³ங் கரித்வா உக்குடிகங் நிஸீதி³த்வா அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வா ‘‘உபஜ்ஜா²யோ மே, ப⁴ந்தே, ஹோஹீ’’தி திக்க²த்துங் வுத்தே ஸசே உபஜ்ஜா²யோ ‘‘ஸாஹூ’’தி வா ‘‘லஹூ’’தி வா ‘‘ஓபாயிக’’ந்தி வா ‘‘பதிரூப’’ந்தி வா ‘‘பாஸாதி³கேன ஸம்பாதே³ஹீ’’தி வா இமேஸு பஞ்சஸு பதே³ஸு யஸ்ஸ கஸ்ஸசி பத³ஸ்ஸ வஸேன காயேன வா வாசாய வா காயவாசாஹி வா ‘‘க³ஹிதோ தயா உபஜ்ஜா²யோ’’தி உபஜ்ஜா²யக்³க³ஹணங் விஞ்ஞாபேதி, க³ஹிதோ ஹோதி உபஜ்ஜா²யோ. தத்த² ஸாஹூதி ஸாது⁴. லஹூதி அக³ரு, ஸுப⁴ரதாதி அத்தோ². ஓபாயிகந்தி உபாயபடிஸங்யுத்தங், ஏவங் படிபஜ்ஜனங் நித்த²ரணுபாயோதி அத்தோ². பதிரூபந்தி ஸாமீசிகம்மமித³ந்தி அத்தோ². பாஸாதி³கேனாதி பஸாதா³வஹேன காயவசீபயோகே³ன ஸம்பாதே³ஹீதி அத்தோ².

    Tattha ko upajjhāyo, kenaṭṭhena upajjhāyo, kathaṃ gahito upajjhāyo, kena vattitabbaṃ upajjhāyavattaṃ, katamaṃ taṃ vattanti? Tattha ko upajjhāyoti ‘‘anujānāmi, bhikkhave, byattena bhikkhunā paṭibalena dasavassena vā atirekadasavassena vā upasampādetu’’ntiādivacanato (mahāva. 76) byattibalasampanno upasampadato paṭṭhāya dasavasso vā atirekadasavasso vā bhikkhu upajjhāyo. Kenaṭṭhena upajjhāyoti vajjāvajjaṃ upanijjhāyatīti upajjhāyo, saddhivihārikānaṃ khuddakaṃ vajjaṃ vā mahantaṃ vajjaṃ vā bhuso cintetīti attho. Kathaṃ gahito hoti upajjhāyoti saddhivihārikena ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā ukkuṭikaṃ nisīditvā añjaliṃ paggahetvā ‘‘upajjhāyo me, bhante, hohī’’ti tikkhattuṃ vutte sace upajjhāyo ‘‘sāhū’’ti vā ‘‘lahū’’ti vā ‘‘opāyika’’nti vā ‘‘patirūpa’’nti vā ‘‘pāsādikena sampādehī’’ti vā imesu pañcasu padesu yassa kassaci padassa vasena kāyena vā vācāya vā kāyavācāhi vā ‘‘gahito tayā upajjhāyo’’ti upajjhāyaggahaṇaṃ viññāpeti, gahito hoti upajjhāyo. Tattha sāhūti sādhu. Lahūti agaru, subharatāti attho. Opāyikanti upāyapaṭisaṃyuttaṃ, evaṃ paṭipajjanaṃ nittharaṇupāyoti attho. Patirūpanti sāmīcikammamidanti attho. Pāsādikenāti pasādāvahena kāyavacīpayogena sampādehīti attho.

    கேன வத்திதப்³ப³ங் உபஜ்ஜா²யவத்தந்தி க³ஹிதஉபஜ்ஜா²யேன ஸத்³தி⁴விஹாரிகேன வத்திதப்³ப³ங். கதமங் தங் வத்தந்தி இத³ங் ஆக³தமேவ, தத்த² காலஸ்ஸேவ உட்டா²ய உபாஹனா ஓமுஞ்சித்வாதி ஸசஸ்ஸ பச்சூஸகாலே சங்கமனத்தா²ய வா தோ⁴தபாத³பரிஹரணத்தா²ய வா படிமுக்கா உபாஹனா பாத³க³தா ஹொந்தி, தா காலஸ்ஸேவ உட்டா²ய அபனெத்வா. தாதி³ஸமேவ முக²தோ⁴வனோத³கங் தா³தப்³ப³ந்தி உதும்பி ஸரீரஸபா⁴வே ச ஏகாகாரே தாதி³ஸமேவ தா³தப்³ப³ங்.

    Kena vattitabbaṃ upajjhāyavattanti gahitaupajjhāyena saddhivihārikena vattitabbaṃ. Katamaṃ taṃ vattanti idaṃ āgatameva, tattha kālasseva uṭṭhāya upāhanā omuñcitvāti sacassa paccūsakāle caṅkamanatthāya vā dhotapādapariharaṇatthāya vā paṭimukkā upāhanā pādagatā honti, tā kālasseva uṭṭhāya apanetvā. Tādisameva mukhadhovanodakaṃ dātabbanti utumpi sarīrasabhāve ca ekākāre tādisameva dātabbaṃ.

    ஸகு³ணங் கத்வாதி உத்தராஸங்க³ங் ஸங்கா⁴டிஞ்சாதி த்³வே சீவரானி ஏகதோ கத்வா தா த்³வேபி ஸங்கா⁴டியோ தா³தப்³பா³. ஸப்³ப³ஞ்ஹி சீவரங் ஸங்க⁴டிதத்தா ஸங்கா⁴டீதி வுச்சதி. தேன வுத்தங் ‘‘ஸங்கா⁴டியோ தா³தப்³பா³’’தி. பத³வீதிஹாரேஹீதி எத்த² பத³ங் வீதிஹரதி எத்தா²தி பத³வீதிஹாரோ, பத³வீதிஹாரட்டா²னங். து³தவிலம்பி³தங் அகத்வா ஸமக³மனேன த்³வின்னங் பதா³னங் அந்தரே முட்டி²ரதனமத்தங். பதா³னங் வா வீதிஹரணங் அபி⁴முக²ங் ஹரித்வா நிக்கே²போ பத³வீதிஹாரோதி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. ந உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ ப⁴ணமானஸ்ஸ அந்தரந்தரா கதா² ஓபாதேதப்³பா³தி அந்தரக⁴ரே வா அஞ்ஞத்ர வா ப⁴ணமானஸ்ஸ அனிட்டி²தே தஸ்ஸ வசனே அஞ்ஞா கதா² ந ஸமுட்டா²பேதப்³பா³. இதோ பட்டா²யாதி ‘‘ந உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ ப⁴ணமானஸ்ஸா’’தி எத்த² ந-காரதோ பட்டா²ய. தேன நாதிதூ³ரேதிஆதீ³ஸு ந-காரபடிஸித்³தே⁴ஸு ஆபத்தி நத்தீ²தி த³ஸ்ஸேதி. ஸப்³ப³த்த² து³க்கடாபத்தீதி ஆபதா³உம்மத்தகி²த்தசித்தவேத³னாட்டதாதீ³ஹி வினா பண்ணத்திங் அஜானித்வாபி வத³ந்தஸ்ஸ கி³லானஸ்ஸ ச து³க்கடமேவ. ஆபதா³ஸு ஹி அந்தரந்தரா கதா² வத்துங் வட்டதி, ஏவமஞ்ஞேஸு ந-காரபடிஸித்³தே⁴ஸு ஈதி³ஸேஸு, இதரேஸு பன கி³லானோபி ந முச்சதி. ஸப்³ப³த்த² து³க்கடாபத்தி வேதி³தப்³பா³தி ‘‘ஈதி³ஸேஸு கி³லானோபி ந முச்சதீ’’தி த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங். அஞ்ஞம்பி ஹி யதா²வுத்தங் உபஜ்ஜா²யவத்தங் அனாத³ரியேன அகரொந்தஸ்ஸ அகி³லானஸ்ஸ வத்தபே⁴தே³ ஸப்³ப³த்த² து³க்கடமேவ, தேனேவ வக்க²தி ‘‘அகி³லானேன ஹி ஸத்³தி⁴விஹாரிகேன ஸட்டி²வஸ்ஸேனபி ஸப்³ப³ங் உபஜ்ஜா²யவத்தங் காதப்³ப³ங், அனாத³ரியேன அகரொந்தஸ்ஸ வத்தபே⁴தே³ து³க்கடங். ந-காரபடிஸங்யுத்தேஸு பன பதே³ஸு கி³லானஸ்ஸபி படிக்கி²த்தகிரியங் கரொந்தஸ்ஸ து³க்கடமேவா’’தி. ஆபத்திஸாமந்தா ப⁴ணமானோதி பத³ஸோத⁴ம்ம(பாசி॰ 44 ஆத³யோ)-து³ட்டு²ல்லாதி³வஸேன (பாரா॰ 283) ஆபத்தியா ஆஸன்னவாசங் ப⁴ணமானோ. ஆபத்தியா ஆஸன்னவாசந்தி ச ஆபத்திஜனகமேவ வசனங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. யாய ஹி வாசாய ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதி, ஸா வாசா ஆபத்தியா ஆஸன்னாதி வுச்சதி.

    Saguṇaṃkatvāti uttarāsaṅgaṃ saṅghāṭiñcāti dve cīvarāni ekato katvā tā dvepi saṅghāṭiyo dātabbā. Sabbañhi cīvaraṃ saṅghaṭitattā saṅghāṭīti vuccati. Tena vuttaṃ ‘‘saṅghāṭiyo dātabbā’’ti. Padavītihārehīti ettha padaṃ vītiharati etthāti padavītihāro, padavītihāraṭṭhānaṃ. Dutavilambitaṃ akatvā samagamanena dvinnaṃ padānaṃ antare muṭṭhiratanamattaṃ. Padānaṃ vā vītiharaṇaṃ abhimukhaṃ haritvā nikkhepo padavītihāroti evamettha attho daṭṭhabbo. Na upajjhāyassa bhaṇamānassa antarantarā kathā opātetabbāti antaraghare vā aññatra vā bhaṇamānassa aniṭṭhite tassa vacane aññā kathā na samuṭṭhāpetabbā. Ito paṭṭhāyāti ‘‘na upajjhāyassa bhaṇamānassā’’ti ettha na-kārato paṭṭhāya. Tena nātidūretiādīsu na-kārapaṭisiddhesu āpatti natthīti dasseti. Sabbattha dukkaṭāpattīti āpadāummattakhittacittavedanāṭṭatādīhi vinā paṇṇattiṃ ajānitvāpi vadantassa gilānassa ca dukkaṭameva. Āpadāsu hi antarantarā kathā vattuṃ vaṭṭati, evamaññesu na-kārapaṭisiddhesu īdisesu, itaresu pana gilānopi na muccati. Sabbattha dukkaṭāpatti veditabbāti ‘‘īdisesu gilānopi na muccatī’’ti dassanatthaṃ vuttaṃ. Aññampi hi yathāvuttaṃ upajjhāyavattaṃ anādariyena akarontassa agilānassa vattabhede sabbattha dukkaṭameva, teneva vakkhati ‘‘agilānena hi saddhivihārikena saṭṭhivassenapi sabbaṃ upajjhāyavattaṃ kātabbaṃ, anādariyena akarontassa vattabhede dukkaṭaṃ. Na-kārapaṭisaṃyuttesu pana padesu gilānassapi paṭikkhittakiriyaṃ karontassa dukkaṭamevā’’ti. Āpattisāmantā bhaṇamānoti padasodhamma(pāci. 44 ādayo)-duṭṭhullādivasena (pārā. 283) āpattiyā āsannavācaṃ bhaṇamāno. Āpattiyā āsannavācanti ca āpattijanakameva vacanaṃ sandhāya vadati. Yāya hi vācāya āpattiṃ āpajjati, sā vācā āpattiyā āsannāti vuccati.

    சீவரேன பத்தங் வேடெ²த்வாதி எத்த² ‘‘உத்தராஸங்க³ஸ்ஸ ஏகேன கண்ணேன வேடெ²த்வா’’தி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங். ஹெட்டா²பீட²ங் வா பராமஸித்வாதி இத³ங் புப்³பே³ தத்த² ட²பிதபத்தாதி³னா அஸங்க⁴ட்டனத்தா²ய வுத்தங். சக்கு²னா ஓலோகெத்வாபி அஞ்ஞேஸங் அபா⁴வங் ஞத்வாபி ட²பேதுங் வட்டதி ஏவ. சதுரங்கு³லங் கண்ணங் உஸ்ஸாரெத்வாதி கண்ணங் சதுரங்கு³லப்பமாணங் அதிரேகங் கத்வா ஏவங் சீவரங் ஸங்க⁴ரிதப்³ப³ங். ஓபோ⁴கே³ காயப³ந்த⁴னங் காதப்³ப³ந்தி காயப³ந்த⁴னங் ஸங்க⁴ரித்வா சீவரபோ⁴கே³ பக்கி²பித்வா ட²பேதப்³ப³ங். ஸசே பிண்ட³பாதோ ஹோதீதி எத்த² யோ கா³மேயேவ வா அந்தரக⁴ரே வா படிக்கமனே வா பு⁴ஞ்ஜித்வா ஆக³ச்ச²தி, பிண்ட³ங் வா ந லப⁴தி, தஸ்ஸ பிண்ட³பாதோ ந ஹோதி, கா³மே அபு⁴த்தஸ்ஸ பன லத்³த⁴பி⁴க்க²ஸ்ஸ வா ஹோதி, தஸ்மா ‘‘ஸசே பிண்ட³பாதோ ஹோதீ’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² கா³மேதி கா³மபரியாபன்னே தாதி³ஸே கிஸ்மிஞ்சி பதே³ஸே. அந்தரக⁴ரேதி அந்தோகே³ஹே. படிக்கமனேதி ஆஸனஸாலாயங். ஸசேபி தஸ்ஸ ந ஹோதி, பு⁴ஞ்ஜிதுகாமோ ச ஹோதி, உத³கங் த³த்வா அத்தனா லத்³த⁴தோபி பிண்ட³பாதோ உபனேதப்³போ³. திக்க²த்துங் பானீயேன புச்சி²தப்³போ³தி ஸம்ப³ந்தோ⁴, ஆதி³ம்ஹி மஜ்ஜே² அந்தேதி ஏவங் திக்க²த்துங் புச்சி²தப்³போ³தி அத்தோ². உபகட்டோ²தி ஆஸன்னோ. தோ⁴தவாலிகாயாதி உத³கேன க³தட்டா²னே நிரஜாய பரிஸுத்³த⁴வாலிகாய.

    Cīvarena pattaṃ veṭhetvāti ettha ‘‘uttarāsaṅgassa ekena kaṇṇena veṭhetvā’’ti gaṇṭhipadesu vuttaṃ. Heṭṭhāpīṭhaṃ vā parāmasitvāti idaṃ pubbe tattha ṭhapitapattādinā asaṅghaṭṭanatthāya vuttaṃ. Cakkhunā oloketvāpi aññesaṃ abhāvaṃ ñatvāpi ṭhapetuṃ vaṭṭati eva. Caturaṅgulaṃ kaṇṇaṃ ussāretvāti kaṇṇaṃ caturaṅgulappamāṇaṃ atirekaṃ katvā evaṃ cīvaraṃ saṅgharitabbaṃ. Obhoge kāyabandhanaṃ kātabbanti kāyabandhanaṃ saṅgharitvā cīvarabhoge pakkhipitvā ṭhapetabbaṃ. Sace piṇḍapāto hotīti ettha yo gāmeyeva vā antaraghare vā paṭikkamane vā bhuñjitvā āgacchati, piṇḍaṃ vā na labhati, tassa piṇḍapāto na hoti, gāme abhuttassa pana laddhabhikkhassa vā hoti, tasmā ‘‘sace piṇḍapāto hotī’’tiādi vuttaṃ. Tattha gāmeti gāmapariyāpanne tādise kismiñci padese. Antaraghareti antogehe. Paṭikkamaneti āsanasālāyaṃ. Sacepi tassa na hoti, bhuñjitukāmo ca hoti, udakaṃ datvā attanā laddhatopi piṇḍapāto upanetabbo. Tikkhattuṃ pānīyena pucchitabboti sambandho, ādimhi majjhe anteti evaṃ tikkhattuṃ pucchitabboti attho. Upakaṭṭhoti āsanno. Dhotavālikāyāti udakena gataṭṭhāne nirajāya parisuddhavālikāya.

    நித்³தூ⁴மேதி ஜந்தாக⁴ரே ஜலமானஅக்³கி³தூ⁴மரஹிதே. ஜந்தாக⁴ரஞ்ஹி நாம ஹிமபாதப³ஹுகேஸு தே³ஸேஸு தப்பச்சயரோக³பீளாதி³னிவாரணத்த²ங் ஸரீரஸேத³தாபனட்டா²னங். தத்த² கிர அந்த⁴காரபடிச்ச²ன்னதாய ப³ஹூபி ஏகதோ பவிஸித்வா சீவரங் நிக்கி²பித்வா அக்³கி³தாபபரிஹாராய மத்திகாய முக²ங் லிம்பித்வா ஸரீரங் யாவத³த்த²ங் ஸேதெ³த்வா சுண்ணாதீ³ஹி உப்³ப³ட்டெத்வா நஹாயந்தி. தேனேவ பாளியங் (மஹாவ॰ 66) ‘‘சுண்ணங் ஸன்னேதப்³ப³’’ந்திஆதி³ வுத்தங். ஸசே உஸ்ஸஹதீதி ஸசே பஹோதி. வுத்தமேவத்த²ங் விபா⁴வேதி ‘‘கேனசி கே³லஞ்ஞேன அனபி⁴பூ⁴தோ ஹோதீ’’தி. அபடிக⁴ங்ஸந்தேனாதி பூ⁴மியங் அபடிக⁴ங்ஸந்தேன. கவாடபீட²ந்தி கவாடபீட²ஞ்ச பிட்ட²ஸங்கா⁴தஞ்ச அச்சு²பந்தேன. ஸந்தானகந்தி யங் கிஞ்சி கீடகுலாவகமக்கடகஸுத்தாதி³. உல்லோகா பட²மங் ஓஹாரேதப்³ப³ந்தி உல்லோகதோ பட²மங் உல்லோகங் ஆதி³ங் கத்வா அவஹரிதப்³ப³ந்தி அத்தோ². உல்லோகந்தி ச உத்³த⁴ங் ஓலோகனட்டா²னங், உபரிபா⁴க³ந்தி அத்தோ². ஆலோகஸந்தி⁴கண்ணபா⁴கா³தி ஆலோகஸந்தி⁴பா⁴கா³ ச கண்ணபா⁴கா³ ச, அப்³ப⁴ந்தரபா³ஹிரவாதபானகவாடகானி ச க³ப்³ப⁴ஸ்ஸ ச சத்தாரோ கோணா ஸம்மஜ்ஜிதப்³பா³தி அத்தோ².

    Niddhūmeti jantāghare jalamānaaggidhūmarahite. Jantāgharañhi nāma himapātabahukesu desesu tappaccayarogapīḷādinivāraṇatthaṃ sarīrasedatāpanaṭṭhānaṃ. Tattha kira andhakārapaṭicchannatāya bahūpi ekato pavisitvā cīvaraṃ nikkhipitvā aggitāpaparihārāya mattikāya mukhaṃ limpitvā sarīraṃ yāvadatthaṃ sedetvā cuṇṇādīhi ubbaṭṭetvā nahāyanti. Teneva pāḷiyaṃ (mahāva. 66) ‘‘cuṇṇaṃ sannetabba’’ntiādi vuttaṃ. Sace ussahatīti sace pahoti. Vuttamevatthaṃ vibhāveti ‘‘kenaci gelaññena anabhibhūto hotī’’ti. Apaṭighaṃsantenāti bhūmiyaṃ apaṭighaṃsantena. Kavāṭapīṭhanti kavāṭapīṭhañca piṭṭhasaṅghātañca acchupantena. Santānakanti yaṃ kiñci kīṭakulāvakamakkaṭakasuttādi. Ullokā paṭhamaṃ ohāretabbanti ullokato paṭhamaṃ ullokaṃ ādiṃ katvā avaharitabbanti attho. Ullokanti ca uddhaṃ olokanaṭṭhānaṃ, uparibhāganti attho. Ālokasandhikaṇṇabhāgāti ālokasandhibhāgā ca kaṇṇabhāgā ca, abbhantarabāhiravātapānakavāṭakāni ca gabbhassa ca cattāro koṇā sammajjitabbāti attho.

    அஞ்ஞத்த² நேதப்³போ³தி யத்த² விஹாரதோ ஸாஸனே அனபி⁴ரதி உப்பன்னா, ததோ அஞ்ஞத்த² கல்யாணமித்தாதி³ஸம்பத்தியுத்தட்டா²னே நேதப்³போ³. ந ச அச்சி²ன்னே தே²வே பக்கமிதப்³ப³ந்தி ரஜிதசீவரதோ யாவ அப்பமத்தகம்பி ரஜனங் க³ளதி, ந தாவ பக்கமிதப்³ப³ங். ந உபஜ்ஜா²யங் அனாபுச்சா² ஏகச்சஸ்ஸ பத்தோ தா³தப்³போ³திஆதி³ ஸப்³ப³ங் உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ விஸபா⁴க³புக்³க³லானங் வஸேன கதி²தங். எத்த² ச விஸபா⁴க³புக்³க³லானந்தி லஜ்ஜினோ வா அலஜ்ஜினோ வா உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ அவட்³டி⁴காமே ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ஸசே பன உபஜ்ஜா²யோ அலஜ்ஜீ ஓவாத³ம்பி ந க³ண்ஹாதி, லஜ்ஜினோ ச ஏதஸ்ஸ விஸபா⁴கா³ ஹொந்தி, தத்த² உபஜ்ஜா²யங் விஹாய லஜ்ஜீஹேவ ஸத்³தி⁴ங் ஆமிஸாதி³பரிபோ⁴கோ³ காதப்³போ³. உபஜ்ஜா²யாதி³பா⁴வோ ஹெத்த² நப்பமாணந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். பரிவேணங் க³ந்த்வாதி உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ பரிவேணங் க³ந்த்வா. ஸுஸானந்தி இத³ங் உபலக்க²ணங். உபசாரஸீமதோ ப³ஹி க³ந்துகாமேன அனாபுச்சா² க³ந்துங் ந வட்டதி. வுட்டா²னமஸ்ஸ ஆக³மேதப்³ப³ந்தி கே³லஞ்ஞதோ வுட்டா²னங் அஸ்ஸ ஆக³மேதப்³ப³ங்.

    Aññattha netabboti yattha vihārato sāsane anabhirati uppannā, tato aññattha kalyāṇamittādisampattiyuttaṭṭhāne netabbo. Na ca acchinne theve pakkamitabbanti rajitacīvarato yāva appamattakampi rajanaṃ gaḷati, na tāva pakkamitabbaṃ. Na upajjhāyaṃ anāpucchā ekaccassa patto dātabbotiādi sabbaṃ upajjhāyassa visabhāgapuggalānaṃ vasena kathitaṃ. Ettha ca visabhāgapuggalānanti lajjino vā alajjino vā upajjhāyassa avaḍḍhikāme sandhāya vuttaṃ. Sace pana upajjhāyo alajjī ovādampi na gaṇhāti, lajjino ca etassa visabhāgā honti, tattha upajjhāyaṃ vihāya lajjīheva saddhiṃ āmisādiparibhogo kātabbo. Upajjhāyādibhāvo hettha nappamāṇanti daṭṭhabbaṃ. Pariveṇaṃ gantvāti upajjhāyassa pariveṇaṃ gantvā. Susānanti idaṃ upalakkhaṇaṃ. Upacārasīmato bahi gantukāmena anāpucchā gantuṃ na vaṭṭati. Vuṭṭhānamassa āgametabbanti gelaññato vuṭṭhānaṃ assa āgametabbaṃ.

    உபஜ்ஜா²யவத்தகதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Upajjhāyavattakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    ஆசரியவத்தகதா²வண்ணனா

    Ācariyavattakathāvaṇṇanā

    184. ஆசரியவத்தகதா²யங் கோ ஆசரியோ, கேனட்டே²ன ஆசரியோ, கதிவிதோ⁴ ஆசரியோ, கத²ங் க³ஹிதோ ஆசரியோ, கேன வத்திதப்³ப³ங் ஆசரியவத்தங், கதமங் தங் வத்தந்தி? தத்த² கோ ஆசரியோதி ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, த³ஸவஸ்ஸங் நிஸ்ஸாய வத்து²ங் த³ஸவஸ்ஸேன நிஸ்ஸயங் தா³து’’ந்திஆதி³வசனதோ (மஹாவ॰ 77) ப்³யத்திப³லஸம்பன்னோ த³ஸவஸ்ஸோ வா அதிரேகத³ஸவஸ்ஸோ வா பி⁴க்கு² ஆசரியோ. கேனட்டே²ன ஆசரியோதி அந்தேவாஸிகேன ஆபு⁴ஸோ சரிதப்³போ³தி ஆசரியோ, உபட்டா²தப்³போ³தி அத்தோ². கதிவிதோ⁴ ஆசரியோதி நிஸ்ஸயாசரியபப்³ப³ஜ்ஜாசரியஉபஸம்பதா³சரியத⁴ம்மாசரியவஸேன சதுப்³பி³தோ⁴. தத்த² நிஸ்ஸயங் க³ஹெத்வா தங் நிஸ்ஸாய வத்த²ப்³போ³ நிஸ்ஸயாசரியோ. பப்³ப³ஜிதகாலே ஸிக்கி²தப்³ப³ஸிக்கா²பகோ பப்³ப³ஜ்ஜாசரியோ. உபஸம்பத³காலே கம்மவாசானுஸ்ஸாவகோ உபஸம்பதா³சரியோ. பு³த்³த⁴வசனஸிக்கா²பகோ த⁴ம்மாசரியோ நாம. கத²ங் க³ஹிதோ ஹோதி ஆசரியோதி அந்தேவாஸிகேன ஏகங்ஸங் உத்தராஸங்க³ங் கரித்வா உக்குடிகங் நிஸீதி³த்வா அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வா ‘‘ஆசரியோ மே, ப⁴ந்தே, ஹோஹி, ஆயஸ்மதோ நிஸ்ஸாய வச்சா²மீ’’தி திக்க²த்துங் வுத்தே ஆசரியோ ‘‘ஸாஹூ’’தி வா ‘‘லஹூ’’தி வா ‘‘ஓபாயிக’’ந்தி வா ‘‘பதிரூப’’ந்தி வா ‘‘பாஸாதி³கேன ஸம்பாதே³ஹீ’’தி வா காயேன விஞ்ஞாபேதி , வாசாய விஞ்ஞாபேதி, காயவாசாஹி விஞ்ஞாபேதி, க³ஹிதோ ஹோதி ஆசரியோ.

    184. Ācariyavattakathāyaṃ ko ācariyo, kenaṭṭhena ācariyo, katividho ācariyo, kathaṃ gahito ācariyo, kena vattitabbaṃ ācariyavattaṃ, katamaṃ taṃ vattanti? Tattha ko ācariyoti ‘‘anujānāmi, bhikkhave, dasavassaṃ nissāya vatthuṃ dasavassena nissayaṃ dātu’’ntiādivacanato (mahāva. 77) byattibalasampanno dasavasso vā atirekadasavasso vā bhikkhu ācariyo. Kenaṭṭhena ācariyoti antevāsikena ābhuso caritabboti ācariyo, upaṭṭhātabboti attho. Katividho ācariyoti nissayācariyapabbajjācariyaupasampadācariyadhammācariyavasena catubbidho. Tattha nissayaṃ gahetvā taṃ nissāya vatthabbo nissayācariyo. Pabbajitakāle sikkhitabbasikkhāpako pabbajjācariyo. Upasampadakāle kammavācānussāvako upasampadācariyo. Buddhavacanasikkhāpako dhammācariyo nāma. Kathaṃ gahito hoti ācariyoti antevāsikena ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā ukkuṭikaṃ nisīditvā añjaliṃ paggahetvā ‘‘ācariyo me, bhante, hohi, āyasmato nissāya vacchāmī’’ti tikkhattuṃ vutte ācariyo ‘‘sāhū’’ti vā ‘‘lahū’’ti vā ‘‘opāyika’’nti vā ‘‘patirūpa’’nti vā ‘‘pāsādikena sampādehī’’ti vā kāyena viññāpeti , vācāya viññāpeti, kāyavācāhi viññāpeti, gahito hoti ācariyo.

    கேன வத்திதப்³ப³ங் ஆசரியவத்தந்தி அந்தேவாஸிகேன வத்திதப்³ப³ங் ஆசரியவத்தங். ப்³யத்தேன பி⁴க்கு²னா பஞ்ச வஸ்ஸானி நிஸ்ஸாய வத்த²ப்³ப³ங், அப்³யத்தேன யாவஜீவங். எத்த² ஸசாயங் பி⁴க்கு² வுட்³ட⁴தரங் ஆசரியங் ந லப⁴தி, உபஸம்பதா³ய ஸட்டி²வஸ்ஸோ வா ஸத்ததிவஸ்ஸோ வா ஹோதி, நவகதரஸ்ஸபி ப்³யத்தஸ்ஸ ஸந்திகே உக்குடிகங் நிஸீதி³த்வா அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வா ‘‘ஆசரியோ மே, ஆவுஸோ, ஹோஹி, ஆயஸ்மதோ நிஸ்ஸாய வச்சா²மீ’’தி ஏவங் திக்க²த்துங் வத்வா நிஸ்ஸயோ க³ஹேதப்³போ³. கா³மப்பவேஸனங் ஆபுச்ச²ந்தேனபி உக்குடிகங் நிஸீதி³த்வா அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வா ‘‘கா³மப்பவேஸனங் ஆபுச்சா²மி ஆசரியா’’தி வத்தப்³ப³ங். ஏஸ நயோ ஸப்³ப³ஆபுச்ச²னேஸு. கதமங் தங் வத்தந்தி எத்த² உபஜ்ஜா²யவத்ததோ அஞ்ஞங் நத்தீ²தி ஆஹ ‘‘இத³மேவ ச…பே॰… ஆசரியவத்தந்தி வுச்சதீ’’தி. நனு உபஜ்ஜா²சரியா பி⁴ன்னபத³த்தா², அத² கஸ்மா இத³மேவ ‘‘ஆசரியவத்த’’ந்தி வுச்சதீதி ஆஹ ‘‘ஆசரியஸ்ஸ கத்தப்³ப³த்தா’’தி. யதா² ஏகோபி பி⁴க்கு² மாதுபா⁴தாபூ⁴தத்தா ‘‘மாதுலோ’’தி ச த⁴ம்மே ஸிக்கா²பகத்தா ‘‘ஆசரியோ’’தி ச வுச்சதி, ஏவங் ஏகமேவ வத்தங் உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ கத்தப்³ப³த்தா ‘‘உபஜ்ஜா²யவத்த’’ந்தி ச ஆசரியஸ்ஸ கத்தப்³ப³த்தா ‘‘ஆசரியவத்த’’ந்தி ச வுச்சதீதி அதி⁴ப்பாயோ. ஏவங் ஸந்தேபி நாமே பி⁴ன்னே அத்தோ² பி⁴ன்னோ ஸியாதி ஆஹ ‘‘நாமமத்தமேவ ஹெத்த² நான’’ந்தி. யதா² ‘‘இந்தோ³ ஸக்கோ’’திஆதீ³ஸு நாமமத்தமேவ பி⁴ன்னங், ந அத்தோ², ஏவமெத்தா²பீதி த³ட்ட²ப்³போ³தி.

    Kena vattitabbaṃ ācariyavattanti antevāsikena vattitabbaṃ ācariyavattaṃ. Byattena bhikkhunā pañca vassāni nissāya vatthabbaṃ, abyattena yāvajīvaṃ. Ettha sacāyaṃ bhikkhu vuḍḍhataraṃ ācariyaṃ na labhati, upasampadāya saṭṭhivasso vā sattativasso vā hoti, navakatarassapi byattassa santike ukkuṭikaṃ nisīditvā añjaliṃ paggahetvā ‘‘ācariyo me, āvuso, hohi, āyasmato nissāya vacchāmī’’ti evaṃ tikkhattuṃ vatvā nissayo gahetabbo. Gāmappavesanaṃ āpucchantenapi ukkuṭikaṃ nisīditvā añjaliṃ paggahetvā ‘‘gāmappavesanaṃ āpucchāmi ācariyā’’ti vattabbaṃ. Esa nayo sabbaāpucchanesu. Katamaṃ taṃ vattanti ettha upajjhāyavattato aññaṃ natthīti āha ‘‘idameva ca…pe… ācariyavattanti vuccatī’’ti. Nanu upajjhācariyā bhinnapadatthā, atha kasmā idameva ‘‘ācariyavatta’’nti vuccatīti āha ‘‘ācariyassa kattabbattā’’ti. Yathā ekopi bhikkhu mātubhātābhūtattā ‘‘mātulo’’ti ca dhamme sikkhāpakattā ‘‘ācariyo’’ti ca vuccati, evaṃ ekameva vattaṃ upajjhāyassa kattabbattā ‘‘upajjhāyavatta’’nti ca ācariyassa kattabbattā ‘‘ācariyavatta’’nti ca vuccatīti adhippāyo. Evaṃ santepi nāme bhinne attho bhinno siyāti āha ‘‘nāmamattameva hettha nāna’’nti. Yathā ‘‘indo sakko’’tiādīsu nāmamattameva bhinnaṃ, na attho, evametthāpīti daṭṭhabboti.

    இதா³னி தஸ்மிங் வத்தே ஸத்³தி⁴விஹாரிகஅந்தேவாஸிகானங் வஸேன லப்³ப⁴மானங் கஞ்சி விஸேஸங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘தத்த² யாவ சீவரரஜன’’ந்த்யாதி³மாஹ. ததோ உபஜ்ஜா²யாசரியானங் வஸேன விஸேஸங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘உபஜ்ஜா²யே’’த்யாதி³மாஹ. தேஸு வத்தங் ஸாதி³யந்தேஸு ஆபத்தி, அஸாதி³யந்தேஸு அனாபத்தி, தேஸு அஜானந்தேஸு , ஏகஸ்ஸ பா⁴ரகரணேபி அனாபத்தீதி அயமெத்த² பிண்ட³த்தோ². இதா³னி அந்தேவாஸிகவிஸேஸவஸேன லப்³ப⁴மானவிஸேஸங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘எத்த² சா’’திஆதி³.

    Idāni tasmiṃ vatte saddhivihārikaantevāsikānaṃ vasena labbhamānaṃ kañci visesaṃ dassento ‘‘tattha yāva cīvararajana’’ntyādimāha. Tato upajjhāyācariyānaṃ vasena visesaṃ dassetuṃ ‘‘upajjhāye’’tyādimāha. Tesu vattaṃ sādiyantesu āpatti, asādiyantesu anāpatti, tesu ajānantesu , ekassa bhārakaraṇepi anāpattīti ayamettha piṇḍattho. Idāni antevāsikavisesavasena labbhamānavisesaṃ dassetumāha ‘‘ettha cā’’tiādi.

    ஆசரியவத்தகதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Ācariyavattakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    ஸத்³தி⁴விஹாரிகவத்தகதா²வண்ணனா

    Saddhivihārikavattakathāvaṇṇanā

    ஸத்³தி⁴விஹாரிகவத்தே கோ ஸத்³தி⁴விஹாரிகோ, கேனட்டே²ன ஸத்³தி⁴விஹாரிகோ, கேன வத்திதப்³ப³ங் ஸத்³தி⁴விஹாரிகவத்தங், கதமங் தங் வத்தந்தி? தத்த² கோ ஸத்³தி⁴விஹாரிகோதி உபஸம்பன்னோ வா ஹோது ஸாமணேரோ வா, யோ உபஜ்ஜ²ங் க³ண்ஹாதி, ஸோ ஸத்³தி⁴விஹாரிகோ நாம. கேனட்டே²ன ஸத்³தி⁴விஹாரிகோதி உபஜ்ஜா²யேன ஸத்³தி⁴ங் விஹாரோ ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி ஸத்³தி⁴விஹாரிகோதி அத்தே²ன. கேன வத்திதப்³ப³ங் ஸத்³தி⁴விஹாரிகவத்தந்தி உபஜ்ஜா²யேன வத்திதப்³ப³ங். தேன வுத்தங் வத்தக்க²ந்த⁴கே (மஹாவ॰ 378) ‘‘தேன ஹி, பி⁴க்க²வே, உபஜ்ஜா²யானங் ஸத்³தி⁴விஹாரிகேஸு வத்தங் பஞ்ஞபெஸ்ஸாமி, யதா² உபஜ்ஜா²யேஹி ஸத்³தி⁴விஹாரிகேஸு வத்திதப்³ப³’’ந்தி. கதமங் தங் வத்தந்தி இதா³னி பகரணாக³தங். இமஸ்மிங் பன பகரணே ஸங்கே²பருசித்தா, ஆசரியஸத்³தி⁴விஹாரிகஅந்தேவாஸிகவத்தானஞ்ச ஸமானத்தா த்³வேபி ஏகதோ வுத்தா, ததா²பி வத்தக்க²ந்த⁴கே விஸுங் விஸுங் ஆக³தத்தா விஸுங் விஸுங்யேவ கத²யாம.

    Saddhivihārikavatte ko saddhivihāriko, kenaṭṭhena saddhivihāriko, kena vattitabbaṃ saddhivihārikavattaṃ, katamaṃ taṃ vattanti? Tattha ko saddhivihārikoti upasampanno vā hotu sāmaṇero vā, yo upajjhaṃ gaṇhāti, so saddhivihāriko nāma. Kenaṭṭhena saddhivihārikoti upajjhāyena saddhiṃ vihāro etassa atthīti saddhivihārikoti atthena. Kena vattitabbaṃ saddhivihārikavattanti upajjhāyena vattitabbaṃ. Tena vuttaṃ vattakkhandhake (mahāva. 378) ‘‘tena hi, bhikkhave, upajjhāyānaṃ saddhivihārikesu vattaṃ paññapessāmi, yathā upajjhāyehi saddhivihārikesu vattitabba’’nti. Katamaṃ taṃ vattanti idāni pakaraṇāgataṃ. Imasmiṃ pana pakaraṇe saṅkheparucittā, ācariyasaddhivihārikaantevāsikavattānañca samānattā dvepi ekato vuttā, tathāpi vattakkhandhake visuṃ visuṃ āgatattā visuṃ visuṃyeva kathayāma.

    ஸங்க³ஹேதப்³போ³ அனுக்³க³ஹேதப்³போ³தி உத்³தே³ஸாதீ³ஹிஸ்ஸ ஸங்க³ஹோ ச அனுக்³க³ஹோ ச காதப்³போ³. தத்த² உத்³தே³ஸோதி பாளிவசனங். பரிபுச்சா²தி பாளியா அத்த²வண்ணனா. ஓவாதோ³தி அனோதிண்ணே வத்து²ஸ்மிங் ‘‘இத³ங் கரோஹி, இத³ங் மா கரித்தா²’’தி வசனங். அனுஸாஸனீதி ஓதிண்ணே வத்து²ஸ்மிங். அபிச ஓதிண்ணே வா அனோதிண்ணே வா பட²மங் வசனங் ஓவாதோ³, புனப்புனங் வசனங் அனுஸாஸனீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ஸசே உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ பத்தோ ஹோதீதி ஸசே அதிரேகபத்தோ ஹோதி. ஏஸ நயோ ஸப்³ப³த்த². பரிக்கா²ரோதி அஞ்ஞோபி ஸமணபரிக்கா²ரோ. இத⁴ உஸ்ஸுக்கங் நாம த⁴ம்மியேன நயேன உப்பஜ்ஜமானஉபாயபரியேஸனங். இதோ பரங் த³ந்தகட்ட²தா³னங் ஆதி³ங் கத்வா ஆசமனகும்பி⁴யா உத³கஸிஞ்சனபரியோஸானங் வத்தங் கி³லானஸ்ஸேவ ஸத்³தி⁴விஹாரிகஸ்ஸ காதப்³ப³ங். அனபி⁴ரதிவூபகாஸனாதி³ பன அகி³லானஸ்ஸபி கத்தப்³ப³மேவ. சீவரங் ரஜந்தேனாதி ‘‘ஏவங் ரஜெய்யாஸீ’’தி உபஜ்ஜா²யதோ உபாயங் ஸுத்வா ரஜந்தேன. ஸேஸங் வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். ஸங்க³ஹேதப்³போ³ அனுக்³க³ஹேதப்³போ³திஆதீ³ஸு அனாத³ரியங் படிச்ச த⁴ம்மாமிஸேஹி அஸங்க³ண்ஹந்தானங் ஆசரியுபஜ்ஜா²யானங் து³க்கடங் வத்தபே⁴த³த்தா. தேனேவ பரிவாரேபி (பரி॰ 322) ‘‘ந தெ³ந்தோ ஆபஜ்ஜதீ’’தி வுத்தங். ஸேஸங் ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ.

    Saṅgahetabbo anuggahetabboti uddesādīhissa saṅgaho ca anuggaho ca kātabbo. Tattha uddesoti pāḷivacanaṃ. Paripucchāti pāḷiyā atthavaṇṇanā. Ovādoti anotiṇṇe vatthusmiṃ ‘‘idaṃ karohi, idaṃ mā karitthā’’ti vacanaṃ. Anusāsanīti otiṇṇe vatthusmiṃ. Apica otiṇṇe vā anotiṇṇe vā paṭhamaṃ vacanaṃ ovādo, punappunaṃ vacanaṃ anusāsanīti daṭṭhabbaṃ. Sace upajjhāyassa patto hotīti sace atirekapatto hoti. Esa nayo sabbattha. Parikkhāroti aññopi samaṇaparikkhāro. Idha ussukkaṃ nāma dhammiyena nayena uppajjamānaupāyapariyesanaṃ. Ito paraṃ dantakaṭṭhadānaṃ ādiṃ katvā ācamanakumbhiyā udakasiñcanapariyosānaṃ vattaṃ gilānasseva saddhivihārikassa kātabbaṃ. Anabhirativūpakāsanādi pana agilānassapi kattabbameva. Cīvaraṃ rajantenāti ‘‘evaṃ rajeyyāsī’’ti upajjhāyato upāyaṃ sutvā rajantena. Sesaṃ vuttanayeneva veditabbaṃ. Saṅgahetabbo anuggahetabbotiādīsu anādariyaṃ paṭicca dhammāmisehi asaṅgaṇhantānaṃ ācariyupajjhāyānaṃ dukkaṭaṃ vattabhedattā. Teneva parivārepi (pari. 322) ‘‘na dento āpajjatī’’ti vuttaṃ. Sesaṃ suviññeyyameva.

    ஸத்³தி⁴விஹாரிகவத்தகதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Saddhivihārikavattakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    அந்தேவாஸிகவத்தகதா²வண்ணனா

    Antevāsikavattakathāvaṇṇanā

    அந்தேவாஸிகவத்தே கோ அந்தேவாஸிகோ, கேனட்டே²ன அந்தேவாஸிகோ, கதிவிதா⁴ அந்தேவாஸிகா, கேன வத்திதப்³ப³ங் அந்தேவாஸிகவத்தங், கதமங் தங் வத்தந்தி? தத்த² கோ அந்தேவாஸிகோதி உபஸம்பன்னோ வா ஹோது ஸாமணேரோ வா, யோ ஆசரியஸ்ஸ ஸந்திகே நிஸ்ஸயங் க³ண்ஹாதி, யோ வா ஆசரியஸ்ஸ ஓவாத³ங் க³ஹெத்வா பப்³ப³ஜதி, யோ வா தேனானுஸ்ஸாவிதோ ஹுத்வா உபஸம்பஜ்ஜதி, யோ வா தஸ்ஸ ஸந்திகே த⁴ம்மங் பரியாபுணாதி, ஸோ ஸப்³போ³ அந்தேவாஸிகோதி வேதி³தப்³போ³. தத்த² பட²மோ நிஸ்ஸயந்தேவாஸிகோ நாம, து³தியோ பப்³ப³ஜ்ஜந்தேவாஸிகோ நாம, ததியோ உபஸம்பத³ந்தேவாஸிகோ நாம, சதுத்தோ² த⁴ம்மந்தேவாஸிகோ நாம. அஞ்ஞத்த² பன ஸிப்பந்தேவாஸிகோபி ஆக³தோ, ஸோ இத⁴ நாதி⁴ப்பேதோ . கேனட்டே²ன அந்தேவாஸிகோதி அந்தே வஸதீதி அந்தேவாஸிகோ அலுத்தஸமாஸவஸேன. கதிவிதா⁴ அந்தேவாஸிகாதி யதா²வுத்தனயேன சதுப்³பி³தா⁴ அந்தேவாஸிகா.

    Antevāsikavatte ko antevāsiko, kenaṭṭhena antevāsiko, katividhā antevāsikā, kena vattitabbaṃ antevāsikavattaṃ, katamaṃ taṃ vattanti? Tattha ko antevāsikoti upasampanno vā hotu sāmaṇero vā, yo ācariyassa santike nissayaṃ gaṇhāti, yo vā ācariyassa ovādaṃ gahetvā pabbajati, yo vā tenānussāvito hutvā upasampajjati, yo vā tassa santike dhammaṃ pariyāpuṇāti, so sabbo antevāsikoti veditabbo. Tattha paṭhamo nissayantevāsiko nāma, dutiyo pabbajjantevāsiko nāma, tatiyo upasampadantevāsiko nāma, catuttho dhammantevāsiko nāma. Aññattha pana sippantevāsikopi āgato, so idha nādhippeto . Kenaṭṭhena antevāsikoti ante vasatīti antevāsiko aluttasamāsavasena. Katividhā antevāsikāti yathāvuttanayena catubbidhā antevāsikā.

    கேன வத்திதப்³ப³ங் அந்தேவாஸிகவத்தந்தி சதுப்³பி³தே⁴ஹி ஆசரியேஹி அந்தேவாஸிகேஸு வத்திதப்³ப³ங். யதா²ஹ வத்தக்க²ந்த⁴கே (சூளவ॰ 382) ‘‘தேன ஹி, பி⁴க்க²வே, ஆசரியானங் அந்தேவாஸிகேஸு வத்தங் பஞ்ஞபெஸ்ஸாமி, யதா² ஆசரியேஹி அந்தேவாஸிகேஸு வத்திதப்³ப³’’ந்தி. கதமங் தங் வத்தந்தி யங் ப⁴க³வதா வத்தக்க²ந்த⁴கே வுத்தங், இத⁴ ச ஸங்கே²பேன த³ஸ்ஸிதங், தங் வத்தந்தி. இத⁴ பன அத்தோ² ஸத்³தி⁴விஹாரிகவத்தே வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³போ³. அயங் பன விஸேஸோ – ஏதேஸு பப்³ப³ஜ்ஜந்தேவாஸிகோ ச உபஸம்பத³ந்தேவாஸிகோ ச ஆசரியஸ்ஸ யாவஜீவங் பா⁴ரோ, நிஸ்ஸயந்தேவாஸிகோ ச த⁴ம்மந்தேவாஸிகோ ச யாவ ஸமீபே வஸந்தி, தாவதே³வ, தஸ்மா ஆசரியேஹிபி தேஸு ஸம்மா வத்திதப்³ப³ங். ஆசரியந்தேவாஸிகேஸு ஹி யோ யோ ந ஸம்மா வத்ததி, தஸ்ஸ தஸ்ஸ ஆபத்தி வேதி³தப்³பா³.

    Kena vattitabbaṃ antevāsikavattanti catubbidhehi ācariyehi antevāsikesu vattitabbaṃ. Yathāha vattakkhandhake (cūḷava. 382) ‘‘tena hi, bhikkhave, ācariyānaṃ antevāsikesu vattaṃ paññapessāmi, yathā ācariyehi antevāsikesu vattitabba’’nti. Katamaṃ taṃ vattanti yaṃ bhagavatā vattakkhandhake vuttaṃ, idha ca saṅkhepena dassitaṃ, taṃ vattanti. Idha pana attho saddhivihārikavatte vuttanayeneva veditabbo. Ayaṃ pana viseso – etesu pabbajjantevāsiko ca upasampadantevāsiko ca ācariyassa yāvajīvaṃ bhāro, nissayantevāsiko ca dhammantevāsiko ca yāva samīpe vasanti, tāvadeva, tasmā ācariyehipi tesu sammā vattitabbaṃ. Ācariyantevāsikesu hi yo yo na sammā vattati, tassa tassa āpatti veditabbā.

    அந்தேவாஸிகவத்தகதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Antevāsikavattakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    ஆக³ந்துகவத்தகதா²வண்ணனா

    Āgantukavattakathāvaṇṇanā

    185. ஆக³ந்துகவத்தே ஆக³ச்ச²தீதி ஆக³ந்துகோ, தேன வத்திதப்³ப³ந்தி ஆக³ந்துகவத்தங். ‘‘இதா³னி ஆராமங் பவிஸிஸ்ஸாமீ’’தி இமினா உபசாரஸீமாஸமீபங் த³ஸ்ஸேதி, தஸ்மா உபசாரஸீமாஸமீபங் பத்வா உபாஹனாஓமுஞ்சனாதி³ ஸப்³ப³ங் காதப்³ப³ங். க³ஹெத்வாதி உபாஹனத³ண்ட³கேன க³ஹெத்வா. உபாஹனபுஞ்ச²னசோளகங் புச்சி²த்வா உபாஹனா புஞ்சி²தப்³பா³தி ‘‘கதரஸ்மிங் டா²னே உபாஹனபுஞ்ச²னசோளக’’ந்தி ஆவாஸிகே பி⁴க்கூ² புச்சி²த்வா. பத்த²ரிதப்³ப³ந்தி ஸுக்கா²பனத்தா²ய ஆதபே பத்த²ரிதப்³ப³ங். ஸசே நவகோ ஹோதி, அபி⁴வாதா³பேதப்³போ³தி தஸ்ஸ வஸ்ஸே புச்சி²தே யதி³ த³ஹரோ ஹோதி, ஸயமேவ வந்தி³ஸ்ஸதி, ததா³ இமினா வந்தா³பிதோ ஹோதி. நில்லோகேதப்³போ³தி ஓலோகேதப்³போ³. ப³ஹி டி²தேனாதி ப³ஹி நிக்க²மந்தஸ்ஸ அஹினோ வா அமனுஸ்ஸஸ்ஸ வா மக்³க³ங் ட²த்வா டி²தேன நில்லோகேதப்³போ³. ஸேஸங் புப்³பே³ வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங்.

    185. Āgantukavatte āgacchatīti āgantuko, tena vattitabbanti āgantukavattaṃ. ‘‘Idāni ārāmaṃ pavisissāmī’’ti iminā upacārasīmāsamīpaṃ dasseti, tasmā upacārasīmāsamīpaṃ patvā upāhanāomuñcanādi sabbaṃ kātabbaṃ. Gahetvāti upāhanadaṇḍakena gahetvā. Upāhanapuñchanacoḷakaṃ pucchitvā upāhanā puñchitabbāti ‘‘katarasmiṃ ṭhāne upāhanapuñchanacoḷaka’’nti āvāsike bhikkhū pucchitvā. Pattharitabbanti sukkhāpanatthāya ātape pattharitabbaṃ. Sace navako hoti, abhivādāpetabboti tassa vasse pucchite yadi daharo hoti, sayameva vandissati, tadā iminā vandāpito hoti. Nilloketabboti oloketabbo. Bahi ṭhitenāti bahi nikkhamantassa ahino vā amanussassa vā maggaṃ ṭhatvā ṭhitena nilloketabbo. Sesaṃ pubbe vuttanayeneva veditabbaṃ.

    ஆக³ந்துகவத்தகதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Āgantukavattakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    ஆவாஸிகவத்தகதா²வண்ணனா

    Āvāsikavattakathāvaṇṇanā

    186. ஆவாஸிகவத்தே ஆவஸதீதி ஆவாஸிகோ, தேன வத்திதப்³ப³ந்தி ஆவாஸிகவத்தங். தத்த² ஆவாஸிகேன பி⁴க்கு²னா ஆக³ந்துகங் பி⁴க்கு²ங் வுட்³ட⁴தரங் தி³ஸ்வா ஆஸனங் பஞ்ஞபேதப்³ப³ந்திஆதி³ பாளியங் (சூளவ॰ 359) ஆக³தஞ்ச அட்ட²கதா²யங் ஆக³தஞ்ச (சூளவ॰ அட்ட²॰ 359) க³ஹேதப்³ப³ங், க³ஹெத்வா வுத்தத்தா பாகடமேவ, உபாஹனபுஞ்ச²னங் பன அத்தனோ ருசிவஸேன காதப்³ப³ங். தேனேவ ஹெத்த² ‘‘ஸசே உஸ்ஸஹதீ’’தி வுத்தங், தஸ்மா உபாஹனா அபுஞ்ச²ந்தஸ்ஸபி அனாபத்தி. ஸேனாஸனங் பஞ்ஞபேதப்³ப³ந்தி எத்த² ‘‘கத்த² மய்ஹங் ஸேனாஸனங் பாபுணாதீ’’தி புச்சி²தேன ஸேனாஸனங் பஞ்ஞபேதப்³ப³ங், ‘‘ஏதங் ஸேனாஸனங் தும்ஹாகங் பாபுணாதீ’’தி ஏவங் ஆசிக்கி²தப்³ப³ந்தி அத்தோ². பப்போ²டெத்வா பத்த²ரிதுங் பன வட்டதியேவ. ஏதேன மஞ்சபீடா²தி³ங் பப்போ²டெத்வா பத்த²ரித்வா உபரி பச்சத்த²ரணங் த³த்வா தா³னம்பி ஸேனாஸனபஞ்ஞாபனமேவாதி த³ஸ்ஸேதி. மஹாஆவாஸேபி அத்தனோ ஸந்திகங் ஸம்பத்தஸ்ஸ ஆக³ந்துகஸ்ஸ வத்தங் அகாதுங் ந லப்³ப⁴தி. ஸேஸங் புரிமஸதி³ஸமேவ.
