Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயஸங்க³ஹ-அட்ட²கதா² • Vinayasaṅgaha-aṭṭhakathā |
27. உபஜ்ஜா²யாதி³வத்தவினிச்ச²யகதா²
27. Upajjhāyādivattavinicchayakathā
183. வத்தந்தி எத்த² பன வத்தங் நாமேதங் உபஜ்ஜா²யவத்தங் ஆசரியவத்தங் ஆக³ந்துகவத்தங் ஆவாஸிகவத்தங் க³மிகவத்தங் ப⁴த்தக்³க³வத்தங் பிண்ட³சாரிகவத்தங் ஆரஞ்ஞிகவத்தங் ஸேனாஸனவத்தங் ஜந்தாக⁴ரவத்தங் வச்சகுடிவத்தந்தி ப³ஹுவித⁴ங். தத்த² உபஜ்ஜா²யவத்தங் தாவ ஏவங் வேதி³தப்³ப³ங் – ஸத்³தி⁴விஹாரிகேன காலஸ்ஸேவ உட்டா²ய உபாஹனா ஓமுஞ்சித்வா ஏகங்ஸங் உத்தராஸங்க³ங் கரித்வா உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ த³ந்தகட்ட²ங் தா³தப்³ப³ங், முகோ²த³கங் தா³தப்³ப³ங். தத்த² த³ந்தகட்ட²ங் தெ³ந்தேன மஹந்தங் மஜ்ஜி²மங் கு²த்³த³கந்தி தீணி த³ந்தகட்டா²னி உபனெத்வா இதோ யங் தீணி தி³வஸானி க³ண்ஹாதி, சதுத்த²தி³வஸதோ பட்டா²ய தாதி³ஸமேவ தா³தப்³ப³ங். ஸசே அனியமங் கத்வா யங் வா தங் வா க³ண்ஹாதி, அத² யாதி³ஸங் லப⁴தி, தாதி³ஸங் தா³தப்³ப³ங். முகோ²த³கங் தெ³ந்தேனபி ஸீதஞ்ச உண்ஹஞ்ச உத³கங் உபனெத்வா ததோ யங் தீணி தி³வஸானி வளஞ்ஜேதி. சதுத்த²தி³வஸதோ பட்டா²ய தாதி³ஸமேவ முக²தோ⁴வனோத³கங் தா³தப்³ப³ங். ஸசே து³வித⁴ம்பி வளஞ்ஜேதி, து³வித⁴ம்பி உபனேதப்³ப³ங். உத³கங் முக²தோ⁴வனட்டா²னே ட²பெத்வா வச்சகுடிதோ பட்டா²ய ஸம்மஜ்ஜிதப்³ப³ங். தே²ரே வச்சகுடிக³தே பரிவேணங் ஸம்மஜ்ஜிதப்³ப³ங், ஏவங் பரிவேணங் அஸுஞ்ஞங் ஹோதி. தே²ரே வச்சகுடிதோ அனிக்க²ந்தேயேவ ஆஸனங் பஞ்ஞபேதப்³ப³ங். ஸரீரகிச்சங் கத்வா ஆக³ந்த்வா தஸ்மிங் நிஸின்னஸ்ஸ ஸசே யாகு³ ஹோதி, பா⁴ஜனங் தோ⁴வித்வா யாகு³ உபனாமேதப்³பா³, யாகு³ங் பிவிதஸ்ஸ உத³கங் த³த்வா பா⁴ஜனங் படிக்³க³ஹெத்வா நீசங் கத்வா ஸாது⁴கங் அப்படிக⁴ங்ஸந்தேன தோ⁴வித்வா படிஸாமேதப்³ப³ங். உபஜ்ஜா²யம்ஹி வுட்டி²தே ஆஸனங் உத்³த⁴ரிதப்³ப³ங். ஸசே ஸோ தே³ஸோ உக்லாபோ ஹோதி கேனசி கசவரேன ஸங்கிண்ணோ, ஸோ தே³ஸோ ஸம்மஜ்ஜிதப்³போ³. ஸசே பன அஞ்ஞோ கசவரோ நத்தி², உத³கபு²ஸிதானேவ ஹொந்தி, ஹத்தே²ன பமஜ்ஜிதப்³போ³.
183.Vattanti ettha pana vattaṃ nāmetaṃ upajjhāyavattaṃ ācariyavattaṃ āgantukavattaṃ āvāsikavattaṃ gamikavattaṃ bhattaggavattaṃ piṇḍacārikavattaṃ āraññikavattaṃ senāsanavattaṃ jantāgharavattaṃ vaccakuṭivattanti bahuvidhaṃ. Tattha upajjhāyavattaṃ tāva evaṃ veditabbaṃ – saddhivihārikena kālasseva uṭṭhāya upāhanā omuñcitvā ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā upajjhāyassa dantakaṭṭhaṃ dātabbaṃ, mukhodakaṃ dātabbaṃ. Tattha dantakaṭṭhaṃ dentena mahantaṃ majjhimaṃ khuddakanti tīṇi dantakaṭṭhāni upanetvā ito yaṃ tīṇi divasāni gaṇhāti, catutthadivasato paṭṭhāya tādisameva dātabbaṃ. Sace aniyamaṃ katvā yaṃ vā taṃ vā gaṇhāti, atha yādisaṃ labhati, tādisaṃ dātabbaṃ. Mukhodakaṃ dentenapi sītañca uṇhañca udakaṃ upanetvā tato yaṃ tīṇi divasāni vaḷañjeti. Catutthadivasato paṭṭhāya tādisameva mukhadhovanodakaṃ dātabbaṃ. Sace duvidhampi vaḷañjeti, duvidhampi upanetabbaṃ. Udakaṃ mukhadhovanaṭṭhāne ṭhapetvā vaccakuṭito paṭṭhāya sammajjitabbaṃ. There vaccakuṭigate pariveṇaṃ sammajjitabbaṃ, evaṃ pariveṇaṃ asuññaṃ hoti. There vaccakuṭito anikkhanteyeva āsanaṃ paññapetabbaṃ. Sarīrakiccaṃ katvā āgantvā tasmiṃ nisinnassa sace yāgu hoti, bhājanaṃ dhovitvā yāgu upanāmetabbā, yāguṃ pivitassa udakaṃ datvā bhājanaṃ paṭiggahetvā nīcaṃ katvā sādhukaṃ appaṭighaṃsantena dhovitvā paṭisāmetabbaṃ. Upajjhāyamhi vuṭṭhite āsanaṃ uddharitabbaṃ. Sace so deso uklāpo hoti kenaci kacavarena saṃkiṇṇo, so deso sammajjitabbo. Sace pana añño kacavaro natthi, udakaphusitāneva honti, hatthena pamajjitabbo.
ஸசே உபஜ்ஜா²யோ கா³மங் பவிஸிதுகாமோ ஹோதி, நிவாஸனங் தா³தப்³ப³ங், படினிவாஸனங் படிக்³க³ஹேதப்³ப³ங், காயப³ந்த⁴னங் தா³தப்³ப³ங், ஸகு³ணங் கத்வா ஸங்கா⁴டியோ தா³தப்³பா³, தோ⁴வித்வா பத்தோ ஸஉத³கோ தா³தப்³போ³. ஸசே உபஜ்ஜா²யோ பச்சா²ஸமணங் ஆகங்க²தி, திமண்ட³லங் படிச்சா²தெ³ந்தேன பரிமண்ட³லங் நிவாஸெத்வா காயப³ந்த⁴னங் ப³ந்தி⁴த்வா ஸகு³ணங் கத்வா ஸங்கா⁴டியோ பாருபித்வா க³ண்டி²கங் படிமுஞ்சித்வா தோ⁴வித்வா பத்தங் க³ஹெத்வா உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ பச்சா²ஸமணேன ஹோதப்³ப³ங், நாதிதூ³ரே க³ந்தப்³ப³ங், நாச்சாஸன்னே க³ந்தப்³ப³ங். எத்த² பன ஸசே உபஜ்ஜா²யங் நிவத்தித்வா ஓலோகெந்தங் ஏகேன வா த்³வீஹி வா பத³வீதிஹாரேஹி ஸம்பாபுணாதி, எத்தாவதா நாதிதூ³ரே நாச்சாஸன்னே க³தோ ஹோதீதி வேதி³தப்³ப³ங். ஸசே உபஜ்ஜா²யேன பி⁴க்கா²சாரே யாகு³யா வா ப⁴த்தே வா லத்³தே⁴ பத்தோ உண்ஹோ வா பா⁴ரிகோ வா ஹோதி, அத்தனோ பத்தங் தஸ்ஸ த³த்வா ஸோ பத்தோ க³ஹேதப்³போ³, ந உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ ப⁴ணமானஸ்ஸ அந்தரந்தரா கதா² ஓபாதேதப்³பா³. இதோ பட்டா²ய பன யத்த² யத்த² ந-காரேன படிஸேதோ⁴ கரீயதி, ஸப்³ப³த்த² து³க்கடாபத்தி வேதி³தப்³பா³. உபஜ்ஜா²யோ ஆபத்திஸாமந்தா ப⁴ணமானோ நிவாரேதப்³போ³. நிவாரெந்தேன ச ‘‘ப⁴ந்தே, ஈதி³ஸங் நாம வத்துங் வட்டதி, ஆபத்தி ந ஹோதீ’’தி ஏவங் புச்ச²ந்தேன விய வாரேதப்³போ³, ‘‘வாரெஸ்ஸாமீ’’தி பன கத்வா ‘‘மஹல்லக, மா ஏவங் ப⁴ணா’’தி ந வத்தப்³போ³.
Sace upajjhāyo gāmaṃ pavisitukāmo hoti, nivāsanaṃ dātabbaṃ, paṭinivāsanaṃ paṭiggahetabbaṃ, kāyabandhanaṃ dātabbaṃ, saguṇaṃ katvā saṅghāṭiyo dātabbā, dhovitvā patto saudako dātabbo. Sace upajjhāyo pacchāsamaṇaṃ ākaṅkhati, timaṇḍalaṃ paṭicchādentena parimaṇḍalaṃ nivāsetvā kāyabandhanaṃ bandhitvā saguṇaṃ katvā saṅghāṭiyo pārupitvā gaṇṭhikaṃ paṭimuñcitvā dhovitvā pattaṃ gahetvā upajjhāyassa pacchāsamaṇena hotabbaṃ, nātidūre gantabbaṃ, nāccāsanne gantabbaṃ. Ettha pana sace upajjhāyaṃ nivattitvā olokentaṃ ekena vā dvīhi vā padavītihārehi sampāpuṇāti, ettāvatā nātidūre nāccāsanne gato hotīti veditabbaṃ. Sace upajjhāyena bhikkhācāre yāguyā vā bhatte vā laddhe patto uṇho vā bhāriko vā hoti, attano pattaṃ tassa datvā so patto gahetabbo, na upajjhāyassa bhaṇamānassa antarantarā kathā opātetabbā. Ito paṭṭhāya pana yattha yattha na-kārena paṭisedho karīyati, sabbattha dukkaṭāpatti veditabbā. Upajjhāyo āpattisāmantā bhaṇamāno nivāretabbo. Nivārentena ca ‘‘bhante, īdisaṃ nāma vattuṃ vaṭṭati, āpatti na hotī’’ti evaṃ pucchantena viya vāretabbo, ‘‘vāressāmī’’ti pana katvā ‘‘mahallaka, mā evaṃ bhaṇā’’ti na vattabbo.
ஸசே ஆஸன்னே கா³மோ ஹோதி, விஹாரே வா கி³லானோ பி⁴க்கு² ஹோதி, கா³மதோ பட²மதரங் ஆக³ந்தப்³ப³ங். ஸசே தூ³ரே கா³மோ ஹோதி, உபஜ்ஜா²யேன ஸத்³தி⁴ங் ஆக³ச்ச²ந்தோபி நத்தி², தேனேவ ஸத்³தி⁴ங் கா³மதோ நிக்க²மித்வா சீவரேன பத்தங் வேடெ²த்வா அந்தராமக்³க³தோ பட²மதரங் ஆக³ந்தப்³ப³ங். ஏவங் பட²மதரங் ஆக³தேன ஆஸனங் பஞ்ஞபேதப்³ப³ங், பாதோ³த³கங் பாத³பீட²ங் பாத³கத²லிகங் உபனிக்கி²பிதப்³ப³ங், பச்சுக்³க³ந்த்வா பத்தசீவரங் படிக்³க³ஹேதப்³ப³ங், படினிவாஸனங் தா³தப்³ப³ங், நிவாஸனங் படிக்³க³ஹேதப்³ப³ங். ஸசே சீவரங் ஸேத³க்³க³ஹிதங் ஹோதி, முஹுத்தங் உண்ஹே ஓதாபேதப்³ப³ங், ந ச உண்ஹே சீவரங் நித³ஹிதப்³ப³ங், சீவரங் ஸங்க⁴ரிதப்³ப³ங். சீவரங் ஸங்க⁴ரந்தேன ச சதுரங்கு³லங் கண்ணங் உஸ்ஸாரெத்வா சீவரங் ஸங்க⁴ரிதப்³ப³ங். கிங்காரணா? மா மஜ்ஜே² ப⁴ங்கோ³ அஹோஸீதி. ஸமங் கத்வா ஸங்க⁴ரிதஸ்ஸ ஹி மஜ்ஜே² ப⁴ங்கோ³ ஹோதி, ததோ நிச்சங் பி⁴ஜ்ஜமானங் து³ப்³ப³லங் ஹோதி, தங் நிவாரணத்த²மேதங் வுத்தங். தஸ்மா யதா² அஜ்ஜ ப⁴ங்க³ட்டா²னேயேவ ஸ்வே ந பி⁴ஜ்ஜிஸ்ஸதி, ததா² தி³வஸே தி³வஸே சதுரங்கு³லங் உஸ்ஸாரெத்வா ஸங்க⁴ரிதப்³ப³ங், ஓபோ⁴கே³ காயப³ந்த⁴னங் காதப்³ப³ங்.
Sace āsanne gāmo hoti, vihāre vā gilāno bhikkhu hoti, gāmato paṭhamataraṃ āgantabbaṃ. Sace dūre gāmo hoti, upajjhāyena saddhiṃ āgacchantopi natthi, teneva saddhiṃ gāmato nikkhamitvā cīvarena pattaṃ veṭhetvā antarāmaggato paṭhamataraṃ āgantabbaṃ. Evaṃ paṭhamataraṃ āgatena āsanaṃ paññapetabbaṃ, pādodakaṃ pādapīṭhaṃ pādakathalikaṃ upanikkhipitabbaṃ, paccuggantvā pattacīvaraṃ paṭiggahetabbaṃ, paṭinivāsanaṃ dātabbaṃ, nivāsanaṃ paṭiggahetabbaṃ. Sace cīvaraṃ sedaggahitaṃ hoti, muhuttaṃ uṇhe otāpetabbaṃ, na ca uṇhe cīvaraṃ nidahitabbaṃ, cīvaraṃ saṅgharitabbaṃ. Cīvaraṃ saṅgharantena ca caturaṅgulaṃ kaṇṇaṃ ussāretvā cīvaraṃ saṅgharitabbaṃ. Kiṃkāraṇā? Mā majjhe bhaṅgo ahosīti. Samaṃ katvā saṅgharitassa hi majjhe bhaṅgo hoti, tato niccaṃ bhijjamānaṃ dubbalaṃ hoti, taṃ nivāraṇatthametaṃ vuttaṃ. Tasmā yathā ajja bhaṅgaṭṭhāneyeva sve na bhijjissati, tathā divase divase caturaṅgulaṃ ussāretvā saṅgharitabbaṃ, obhoge kāyabandhanaṃ kātabbaṃ.
ஸசே பிண்ட³பாதோ ஹோதி, உபஜ்ஜா²யோ ச பு⁴ஞ்ஜிதுகாமோ ஹோதி, உத³கங் த³த்வா பிண்ட³பாதோ உபனாமேதப்³போ³, உபஜ்ஜா²யோ பானீயேன புச்சி²தப்³போ³. புச்ச²ந்தேன ச திக்க²த்துங் ‘‘பானீயங், ப⁴ந்தே, ஆஹரீயதூ’’தி பானீயேன புச்சி²தப்³போ³. ஸசே காலோ அத்தி², உபஜ்ஜா²யே பு⁴த்தே ஸயங் பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். ஸசே உபகட்டோ² காலோ, பானீயங் உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ ஸந்திகே ட²பெத்வா ஸயம்பி பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். பு⁴த்தாவிஸ்ஸ உத³கங் த³த்வா பத்தங் படிக்³க³ஹெத்வா நீசங் கத்வா ஸாது⁴கங் அப்படிக⁴ங்ஸந்தேன தோ⁴வித்வா வோத³கங் கத்வா முஹுத்தங் உண்ஹே ஓதாபேதப்³போ³, ந ச உண்ஹே பத்தோ நித³ஹிதப்³போ³, பத்தசீவரங் நிக்கி²பிதப்³ப³ங். பத்தங் நிக்கி²பந்தேன ஏகேன ஹத்தே²ன பத்தங் க³ஹெத்வா ஏகேன ஹத்தே²ன ஹெட்டா²மஞ்சங் வா ஹெட்டா²பீட²ங் வா பராமஸித்வா பத்தோ நிக்கி²பிதப்³போ³, ந ச தட்டிகசம்மக²ண்டா³தீ³ஹி அனந்தரஹிதாய பூ⁴மியா பத்தோ நிக்கி²பிதப்³போ³. ஸசே பன காளவண்ணகதா வா ஸுதா⁴ப³த்³தா⁴ வா பூ⁴மி ஹோதி நிரஜமத்திகா, ததா²ரூபாய பூ⁴மியா ட²பேதுங் வட்டதி, தோ⁴தவாலிகாயபி ட²பேதுங் வட்டதி, பங்ஸுரஜஸக்க²ராதீ³ஸு ந வட்டதி. தத்ர பன பண்ணங் வா ஆதா⁴ரகங் வா ட²பெத்வா தத்ர நிக்கி²பிதப்³போ³. சீவரங் நிக்கி²பந்தேன ஏகேன ஹத்தே²ன சீவரங் க³ஹெத்வா ஏகேன ஹத்தே²ன சீவரவங்ஸங் வா சீவரரஜ்ஜுங் வா பமஜ்ஜித்வா பாரதோ அந்தங் ஓரதோ போ⁴க³ங் கத்வா சீவரங் நிக்கி²பிதப்³ப³ங். இத³ஞ்ச சீவரவங்ஸாதீ³னங் ஹெட்டா² ஹத்த²ங் பவேஸெத்வா அபி⁴முகே²ன ஹத்தே²ன ஸணிகங் நிக்கி²பனத்த²ங் வுத்தங். அந்தே பன க³ஹெத்வா போ⁴கே³ன சீவரவங்ஸாதீ³னங் உபரி கி²பந்தஸ்ஸ பி⁴த்தியங் போ⁴கோ³ படிஹஞ்ஞதி, தஸ்மா ததா² ந காதப்³ப³ங். உபஜ்ஜா²யம்ஹி வுட்டி²தே ஆஸனங் உத்³த⁴ரிதப்³ப³ங், பாதோ³த³கங் பாத³பீட²ங் பாத³கத²லிகங் படிஸாமேதப்³ப³ங். ஸசே ஸோ தே³ஸோ உக்லாபோ ஹோதி, ஸோ தே³ஸோ ஸம்மஜ்ஜிதப்³போ³.
Sace piṇḍapāto hoti, upajjhāyo ca bhuñjitukāmo hoti, udakaṃ datvā piṇḍapāto upanāmetabbo, upajjhāyo pānīyena pucchitabbo. Pucchantena ca tikkhattuṃ ‘‘pānīyaṃ, bhante, āharīyatū’’ti pānīyena pucchitabbo. Sace kālo atthi, upajjhāye bhutte sayaṃ bhuñjitabbaṃ. Sace upakaṭṭho kālo, pānīyaṃ upajjhāyassa santike ṭhapetvā sayampi bhuñjitabbaṃ. Bhuttāvissa udakaṃ datvā pattaṃ paṭiggahetvā nīcaṃ katvā sādhukaṃ appaṭighaṃsantena dhovitvā vodakaṃ katvā muhuttaṃ uṇhe otāpetabbo, na ca uṇhe patto nidahitabbo, pattacīvaraṃ nikkhipitabbaṃ. Pattaṃ nikkhipantena ekena hatthena pattaṃ gahetvā ekena hatthena heṭṭhāmañcaṃ vā heṭṭhāpīṭhaṃ vā parāmasitvā patto nikkhipitabbo, na ca taṭṭikacammakhaṇḍādīhi anantarahitāya bhūmiyā patto nikkhipitabbo. Sace pana kāḷavaṇṇakatā vā sudhābaddhā vā bhūmi hoti nirajamattikā, tathārūpāya bhūmiyā ṭhapetuṃ vaṭṭati, dhotavālikāyapi ṭhapetuṃ vaṭṭati, paṃsurajasakkharādīsu na vaṭṭati. Tatra pana paṇṇaṃ vā ādhārakaṃ vā ṭhapetvā tatra nikkhipitabbo. Cīvaraṃ nikkhipantena ekena hatthena cīvaraṃ gahetvā ekena hatthena cīvaravaṃsaṃ vā cīvararajjuṃ vā pamajjitvā pārato antaṃ orato bhogaṃ katvā cīvaraṃ nikkhipitabbaṃ. Idañca cīvaravaṃsādīnaṃ heṭṭhā hatthaṃ pavesetvā abhimukhena hatthena saṇikaṃ nikkhipanatthaṃ vuttaṃ. Ante pana gahetvā bhogena cīvaravaṃsādīnaṃ upari khipantassa bhittiyaṃ bhogo paṭihaññati, tasmā tathā na kātabbaṃ. Upajjhāyamhi vuṭṭhite āsanaṃ uddharitabbaṃ, pādodakaṃ pādapīṭhaṃ pādakathalikaṃ paṭisāmetabbaṃ. Sace so deso uklāpo hoti, so deso sammajjitabbo.
ஸசே உபஜ்ஜா²யோ நஹாயிதுகாமோ ஹோதி, நஹானங் படியாதே³தப்³ப³ங். ஸசே ஸீதேன அத்தோ² ஹோதி, ஸீதங் படியாதே³தப்³ப³ங். ஸசே உண்ஹேன அத்தோ² ஹோதி, உண்ஹங் படியாதே³தப்³ப³ங்.
Sace upajjhāyo nahāyitukāmo hoti, nahānaṃ paṭiyādetabbaṃ. Sace sītena attho hoti, sītaṃ paṭiyādetabbaṃ. Sace uṇhena attho hoti, uṇhaṃ paṭiyādetabbaṃ.
ஸசே உபஜ்ஜா²யோ ஜந்தாக⁴ரங் பவிஸிதுகாமோ ஹோதி, சுண்ணங் ஸன்னேதப்³ப³ங், மத்திகா தேமேதப்³பா³. ஜந்தாக⁴ரபீட²ங் ஆதா³ய உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ பிட்டி²தோ பிட்டி²தோ க³ந்த்வா ஜந்தாக⁴ரபீட²ங் த³த்வா சீவரங் படிக்³க³ஹெத்வா ஏகமந்தே நித்³தூ⁴மட்டா²னே ட²பேதப்³ப³ங், சுண்ணங் தா³தப்³ப³ங், மத்திகா தா³தப்³பா³. ஸசே உஸ்ஸஹதி, ஜந்தாக⁴ரங் பவிஸிதப்³ப³ங், பவிஸந்தேன மத்திகாய முக²ங் மக்கெ²த்வா புரதோ ச பச்ச²தோ ச படிச்சா²தெ³த்வா ஜந்தாக⁴ரங் பவிஸிதப்³ப³ங். ந தே²ரே பி⁴க்கூ² அனுபக²ஜ்ஜ நிஸீதி³தப்³ப³ங், ந நவா பி⁴க்கூ² ஆஸனேன படிபா³ஹிதப்³பா³, ஜந்தாக⁴ரே உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ பரிகம்மங் காதப்³ப³ங். ஜந்தாக⁴ரே பரிகம்மங் நாம அங்கா³ரமத்திகாஉண்ஹோத³கதா³னாதி³கங் ஸப்³ப³கிச்சங். ஜந்தாக⁴ரா நிக்க²மந்தேன ஜந்தாக⁴ரபீட²ங் ஆதா³ய புரதோ ச பச்ச²தோ ச படிச்சா²தெ³த்வா ஜந்தாக⁴ரா நிக்க²மிதப்³ப³ங்.
Sace upajjhāyo jantāgharaṃ pavisitukāmo hoti, cuṇṇaṃ sannetabbaṃ, mattikā temetabbā. Jantāgharapīṭhaṃ ādāya upajjhāyassa piṭṭhito piṭṭhito gantvā jantāgharapīṭhaṃ datvā cīvaraṃ paṭiggahetvā ekamante niddhūmaṭṭhāne ṭhapetabbaṃ, cuṇṇaṃ dātabbaṃ, mattikā dātabbā. Sace ussahati, jantāgharaṃ pavisitabbaṃ, pavisantena mattikāya mukhaṃ makkhetvā purato ca pacchato ca paṭicchādetvā jantāgharaṃ pavisitabbaṃ. Na there bhikkhū anupakhajja nisīditabbaṃ, na navā bhikkhū āsanena paṭibāhitabbā, jantāghare upajjhāyassa parikammaṃ kātabbaṃ. Jantāghare parikammaṃ nāma aṅgāramattikāuṇhodakadānādikaṃ sabbakiccaṃ. Jantāgharā nikkhamantena jantāgharapīṭhaṃ ādāya purato ca pacchato ca paṭicchādetvā jantāgharā nikkhamitabbaṃ.
உத³கேபி உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ அங்க³பச்சங்க³க⁴ங்ஸனாதி³கங் பரிகம்மங் காதப்³ப³ங், நஹாதேன பட²மதரங் உத்தரித்வா அத்தனோ க³த்தங் வோத³கங் கத்வா நிவாஸெத்வா உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ க³த்ததோ உத³கங் பமஜ்ஜிதப்³ப³ங், நிவாஸனங் தா³தப்³ப³ங், ஸங்கா⁴டி தா³தப்³பா³ , ஜந்தாக⁴ரபீட²ங் ஆதா³ய பட²மதரங் ஆக³ந்த்வா ஆஸனங் பஞ்ஞபேதப்³ப³ங், பாதோ³த³கங் பாத³பீட²ங் பாத³கத²லிகங் உபனிக்கி²பிதப்³ப³ங், உபஜ்ஜா²யோ பானீயேன புச்சி²தப்³போ³. ஜந்தாக⁴ரே ஹி உண்ஹஸந்தாபேன பிபாஸா ஹோதி. ஸசே உத்³தி³ஸாபேதுகாமோ ஹோதி, உத்³தி³ஸிதப்³போ³. ஸசே பரிபுச்சி²துகாமோ ஹோதி, பரிபுச்சி²தப்³போ³.
Udakepi upajjhāyassa aṅgapaccaṅgaghaṃsanādikaṃ parikammaṃ kātabbaṃ, nahātena paṭhamataraṃ uttaritvā attano gattaṃ vodakaṃ katvā nivāsetvā upajjhāyassa gattato udakaṃ pamajjitabbaṃ, nivāsanaṃ dātabbaṃ, saṅghāṭi dātabbā , jantāgharapīṭhaṃ ādāya paṭhamataraṃ āgantvā āsanaṃ paññapetabbaṃ, pādodakaṃ pādapīṭhaṃ pādakathalikaṃ upanikkhipitabbaṃ, upajjhāyo pānīyena pucchitabbo. Jantāghare hi uṇhasantāpena pipāsā hoti. Sace uddisāpetukāmo hoti, uddisitabbo. Sace paripucchitukāmo hoti, paripucchitabbo.
யஸ்மிங் விஹாரே உபஜ்ஜா²யோ விஹரதி, ஸசே ஸோ விஹாரோ உக்லாபோ ஹோதி, ஸசே உஸ்ஸஹதி, கேனசி கே³லஞ்ஞேன அனபி⁴பூ⁴தோ ஹோதி, ஸோதே⁴தப்³போ³. அகி³லானேன ஹி ஸத்³தி⁴விஹாரிகேன ஸட்டி²வஸ்ஸேனபி ஸப்³ப³ங் உபஜ்ஜா²யவத்தங் காதப்³ப³ங், அனாத³ரேன அகரொந்தஸ்ஸ வத்தபே⁴தே³ து³க்கடங், ந-காரபடிஸங்யுத்தேஸு பன பதே³ஸு கி³லானஸ்ஸபி படிக்கி²த்தகிரியங் கரொந்தஸ்ஸ து³க்கடமேவ. விஹாரங் ஸோதெ⁴ந்தேன பட²மங் பத்தசீவரங் நீஹரித்வா ஏகமந்தங் நிக்கி²பிதப்³ப³ங், நிஸீத³னபச்சத்த²ரணங் நீஹரித்வா ஏகமந்தங் நிக்கி²பிதப்³ப³ங், பி⁴ஸிபி³ம்போ³ஹனங் நீஹரித்வா ஏகமந்தங் நிக்கி²பிதப்³ப³ங், மஞ்சோ நீசங் கத்வா ஸாது⁴கங் அபடிக⁴ங்ஸந்தேன அஸங்க⁴ட்டெந்தேன கவாடபீட²ங் நீஹரித்வா ஏகமந்தங் நிக்கி²பிதப்³போ³, பீட²ங் நீசங் கத்வா ஸாது⁴கங் அபடிக⁴ங்ஸந்தேன அஸங்க⁴ட்டெந்தேன கவாடபீட²ங் நீஹரித்வா ஏகமந்தங் நிக்கி²பிதப்³ப³ங், மஞ்சபடிபாத³கா நீஹரித்வா ஏகமந்தங் நிக்கி²பிதப்³பா³, கே²ளமல்லகோ நீஹரித்வா ஏகமந்தங் நிக்கி²பிதப்³போ³, அபஸ்ஸேனப²லகங் நீஹரித்வா ஏகமந்தங் நிக்கி²பிதப்³ப³ங். பூ⁴மத்த²ரணங் யதா²பஞ்ஞத்தங் ஸல்லக்கெ²த்வா நீஹரித்வா ஏகமந்தங் நிக்கி²பிதப்³ப³ங். ஸசே விஹாரே ஸந்தானகங் ஹோதி, உல்லோகா பட²மங் ஓஹாரேதப்³ப³ங், ஆலோகஸந்தி⁴கண்ணபா⁴கா³ பமஜ்ஜிதப்³பா³. ஸசே கே³ருகபரிகம்மகதா பி⁴த்தி கண்ணகிதா ஹோதி, சோளகங் தேமெத்வா பீளெத்வா பமஜ்ஜிதப்³பா³. ஸசே காளவண்ணகதா பூ⁴மி கண்ணகிதா ஹோதி, சோளகங் தேமெத்வா பீளெத்வா பமஜ்ஜிதப்³பா³. ஸசே அகதா ஹோதி பூ⁴மி, உத³கேன பரிப்போ²ஸித்வா பரிப்போ²ஸித்வா ஸம்மஜ்ஜிதப்³பா³ ‘‘மா விஹாரோ ரஜேன உஹஞ்ஞீ’’தி, ஸங்காரங் விசினித்வா ஏகமந்தங் ச²ட்³டே³தப்³ப³ங்.
Yasmiṃ vihāre upajjhāyo viharati, sace so vihāro uklāpo hoti, sace ussahati, kenaci gelaññena anabhibhūto hoti, sodhetabbo. Agilānena hi saddhivihārikena saṭṭhivassenapi sabbaṃ upajjhāyavattaṃ kātabbaṃ, anādarena akarontassa vattabhede dukkaṭaṃ, na-kārapaṭisaṃyuttesu pana padesu gilānassapi paṭikkhittakiriyaṃ karontassa dukkaṭameva. Vihāraṃ sodhentena paṭhamaṃ pattacīvaraṃ nīharitvā ekamantaṃ nikkhipitabbaṃ, nisīdanapaccattharaṇaṃ nīharitvā ekamantaṃ nikkhipitabbaṃ, bhisibimbohanaṃ nīharitvā ekamantaṃ nikkhipitabbaṃ, mañco nīcaṃ katvā sādhukaṃ apaṭighaṃsantena asaṅghaṭṭentena kavāṭapīṭhaṃ nīharitvā ekamantaṃ nikkhipitabbo, pīṭhaṃ nīcaṃ katvā sādhukaṃ apaṭighaṃsantena asaṅghaṭṭentena kavāṭapīṭhaṃ nīharitvā ekamantaṃ nikkhipitabbaṃ, mañcapaṭipādakā nīharitvā ekamantaṃ nikkhipitabbā, kheḷamallako nīharitvā ekamantaṃ nikkhipitabbo, apassenaphalakaṃ nīharitvā ekamantaṃ nikkhipitabbaṃ. Bhūmattharaṇaṃ yathāpaññattaṃ sallakkhetvā nīharitvā ekamantaṃ nikkhipitabbaṃ. Sace vihāre santānakaṃ hoti, ullokā paṭhamaṃ ohāretabbaṃ, ālokasandhikaṇṇabhāgā pamajjitabbā. Sace gerukaparikammakatā bhitti kaṇṇakitā hoti, coḷakaṃ temetvā pīḷetvā pamajjitabbā. Sace kāḷavaṇṇakatā bhūmi kaṇṇakitā hoti, coḷakaṃ temetvā pīḷetvā pamajjitabbā. Sace akatā hoti bhūmi, udakena paripphositvā paripphositvā sammajjitabbā ‘‘mā vihāro rajena uhaññī’’ti, saṅkāraṃ vicinitvā ekamantaṃ chaḍḍetabbaṃ.
பூ⁴மத்த²ரணங் ஓதாபெத்வா ஸோதெ⁴த்வா பப்போ²டெத்வா அபி⁴ஹரித்வா யதா² பட²மங் பஞ்ஞத்தங் அஹோஸி, ததே²வ பஞ்ஞபேதப்³ப³ங். ஏதத³த்த²மேவ ஹி ‘‘யதா²பஞ்ஞத்தங் ஸல்லக்கெ²த்வா நீஹரித்வா ஏகமந்தங் நிக்கி²பிதப்³ப³’’ந்தி வுத்தங். ஸசே பன பட²மங் அஜானந்தேன கேனசி பஞ்ஞத்தங் அஹோஸி, ஸமந்ததோ பி⁴த்திங் த்³வங்கு³லமத்தேன வா திவங்கு³லமத்தேன வா மோசெத்வா பஞ்ஞபேதப்³ப³ங். இத³ஞ்ஹெத்த² பஞ்ஞாபனவத்தங் – ஸசே கடஸாரகோ ஹோதி அதிமஹந்தோ ச, சி²ந்தி³த்வா கோடிங் நிவத்தெத்வா ப³ந்தி⁴த்வா பஞ்ஞபேதப்³போ³. ஸசே கோடிங் நிவத்தெத்வா ப³ந்தி⁴துங் ந ஜானாதி, ந சி²ந்தி³தப்³போ³. மஞ்சபடிபாத³கா ஓதாபெத்வா பமஜ்ஜித்வா யதா²டா²னே ட²பேதப்³பா³, மஞ்சோ ஓதாபெத்வா ஸோதெ⁴த்வா பப்போ²டெத்வா நீசங் கத்வா ஸாது⁴கங் அபடிக⁴ங்ஸந்தேன அஸங்க⁴ட்டெந்தேன கவாடபீட²ங் அதிஹரித்வா யதா²பஞ்ஞத்தங் பஞ்ஞபேதப்³போ³, பீட²ங் ஓதாபெத்வா ஸோதெ⁴த்வா பப்போ²டெத்வா நீசங் கத்வா ஸாது⁴கங் அபடிக⁴ங்ஸந்தேன அஸங்க⁴ட்டெந்தேன கவாடபீட²ங் அதிஹரித்வா யதா²பஞ்ஞத்தங் பஞ்ஞபேதப்³ப³ங், பி⁴ஸிபி³ம்போ³ஹனங் ஓதாபெத்வா ஸோதெ⁴த்வா பப்போ²டெத்வா அதிஹரித்வா யதா²பஞ்ஞத்தங் பஞ்ஞபேதப்³ப³ங், நிஸீத³னபச்சத்த²ரணங் ஓதாபெத்வா ஸோதெ⁴த்வா பப்போ²டெத்வா அதிஹரித்வா யதா²பஞ்ஞத்தங் பஞ்ஞபேதப்³ப³ங், கே²ளமல்லகோ ஓதாபெத்வா பமஜ்ஜித்வா அதிஹரித்வா யதா²டா²னே ட²பேதப்³போ³, அபஸ்ஸேனப²லகங் ஓதாபெத்வா பமஜ்ஜித்வா அதிஹரித்வா யதா²டா²னே ட²பேதப்³ப³ங். பத்தசீவரங் நிக்கி²பிதப்³ப³ங், பத்தங் நிக்கி²பந்தேன ஏகேன ஹத்தே²ன பத்தங் க³ஹெத்வா ஏகேன ஹத்தே²ன ஹெட்டா²மஞ்சங் வா ஹெட்டா²பீட²ங் வா பராமஸித்வா பத்தோ நிக்கி²பிதப்³போ³, ந ச அனந்தரஹிதாய பூ⁴மியா பத்தோ நிக்கி²பிதப்³போ³. சீவரங் நிக்கி²பந்தேன ஏகேன ஹத்தே²ன சீவரங் க³ஹெத்வா ஏகேன ஹத்தே²ன சீவரவங்ஸங் வா சீவரரஜ்ஜுங் வா பமஜ்ஜித்வா பாரதோ அந்தங், ஓரதோ போ⁴க³ங் கத்வா சீவரங் நிக்கி²பிதப்³ப³ங்.
Bhūmattharaṇaṃ otāpetvā sodhetvā papphoṭetvā abhiharitvā yathā paṭhamaṃ paññattaṃ ahosi, tatheva paññapetabbaṃ. Etadatthameva hi ‘‘yathāpaññattaṃ sallakkhetvā nīharitvā ekamantaṃ nikkhipitabba’’nti vuttaṃ. Sace pana paṭhamaṃ ajānantena kenaci paññattaṃ ahosi, samantato bhittiṃ dvaṅgulamattena vā tivaṅgulamattena vā mocetvā paññapetabbaṃ. Idañhettha paññāpanavattaṃ – sace kaṭasārako hoti atimahanto ca, chinditvā koṭiṃ nivattetvā bandhitvā paññapetabbo. Sace koṭiṃ nivattetvā bandhituṃ na jānāti, na chinditabbo. Mañcapaṭipādakā otāpetvā pamajjitvā yathāṭhāne ṭhapetabbā, mañco otāpetvā sodhetvā papphoṭetvā nīcaṃ katvā sādhukaṃ apaṭighaṃsantena asaṅghaṭṭentena kavāṭapīṭhaṃ atiharitvā yathāpaññattaṃ paññapetabbo, pīṭhaṃ otāpetvā sodhetvā papphoṭetvā nīcaṃ katvā sādhukaṃ apaṭighaṃsantena asaṅghaṭṭentena kavāṭapīṭhaṃ atiharitvā yathāpaññattaṃ paññapetabbaṃ, bhisibimbohanaṃ otāpetvā sodhetvā papphoṭetvā atiharitvā yathāpaññattaṃ paññapetabbaṃ, nisīdanapaccattharaṇaṃ otāpetvā sodhetvā papphoṭetvā atiharitvā yathāpaññattaṃ paññapetabbaṃ, kheḷamallako otāpetvā pamajjitvā atiharitvā yathāṭhāne ṭhapetabbo, apassenaphalakaṃ otāpetvā pamajjitvā atiharitvā yathāṭhāne ṭhapetabbaṃ. Pattacīvaraṃ nikkhipitabbaṃ, pattaṃ nikkhipantena ekena hatthena pattaṃ gahetvā ekena hatthena heṭṭhāmañcaṃ vā heṭṭhāpīṭhaṃ vā parāmasitvā patto nikkhipitabbo, na ca anantarahitāya bhūmiyā patto nikkhipitabbo. Cīvaraṃ nikkhipantena ekena hatthena cīvaraṃ gahetvā ekena hatthena cīvaravaṃsaṃ vā cīvararajjuṃ vā pamajjitvā pārato antaṃ, orato bhogaṃ katvā cīvaraṃ nikkhipitabbaṃ.
ஸசே புரத்தி²மா ஸரஜா வாதா வாயந்தி, புரத்தி²மா வாதபானா த²கேதப்³பா³. ஸசே பச்சி²மா, உத்தரா, த³க்கி²ணா ஸரஜா வாதா வாயந்தி, த³க்கி²ணா வாதபானா த²கேதப்³பா³. ஸசே ஸீதகாலோ ஹோதி, தி³வா வாதபானா விவரிதப்³பா³, ரத்திங் த²கேதப்³பா³. ஸசே உண்ஹகாலோ ஹோதி, தி³வா த²கேதப்³பா³, ரத்திங் விவரிதப்³பா³.
Sace puratthimā sarajā vātā vāyanti, puratthimā vātapānā thaketabbā. Sace pacchimā, uttarā, dakkhiṇā sarajā vātā vāyanti, dakkhiṇā vātapānā thaketabbā. Sace sītakālo hoti, divā vātapānā vivaritabbā, rattiṃ thaketabbā. Sace uṇhakālo hoti, divā thaketabbā, rattiṃ vivaritabbā.
ஸசே உக்லாபங் ஹோதி, பரிவேணங் ஸம்மஜ்ஜிதப்³ப³ங், கொட்ட²கோ ஸம்மஜ்ஜிதப்³போ³, உபட்டா²னஸாலா ஸம்மஜ்ஜிதப்³பா³, அக்³கி³ஸாலா ஸம்மஜ்ஜிதப்³பா³, வச்சகுடி ஸம்மஜ்ஜிதப்³பா³, பானீயங் பரிபோ⁴ஜனீயங் உபட்ட²பேதப்³ப³ங், ஆசமனகும்பி⁴யா உத³கங் ஆஸிஞ்சிதப்³ப³ங்.
Sace uklāpaṃ hoti, pariveṇaṃ sammajjitabbaṃ, koṭṭhako sammajjitabbo, upaṭṭhānasālā sammajjitabbā, aggisālā sammajjitabbā, vaccakuṭi sammajjitabbā, pānīyaṃ paribhojanīyaṃ upaṭṭhapetabbaṃ, ācamanakumbhiyā udakaṃ āsiñcitabbaṃ.
ஸசே உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ அனபி⁴ரதி உப்பன்னா ஹோதி, ஸத்³தி⁴விஹாரிகேன அஞ்ஞத்த² நேதப்³போ³, அஞ்ஞோ வா பி⁴க்கு² வத்தப்³போ³ ‘‘தே²ரங் க³ஹெத்வா அஞ்ஞத்த² க³ச்சா²’’தி, த⁴ம்மகதா² வாஸ்ஸ காதப்³பா³. ஸசே உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ குக்குச்சங் உப்பன்னங் ஹோதி, ஸத்³தி⁴விஹாரிகேன வினோதே³தப்³ப³ங், அஞ்ஞேன வா வினோதா³பேதப்³ப³ங் த⁴ம்மகதா² வாஸ்ஸ காதப்³பா³. ஸசே உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ தி³ட்டி²க³தங் உப்பன்னங் ஹோதி, ஸத்³தி⁴விஹாரிகேன விஸ்ஸஜ்ஜேதப்³ப³ங், அஞ்ஞோ வா வத்தப்³போ³ ‘‘தே²ரங் தி³ட்டி²க³தங் விஸ்ஸஜ்ஜாபேஹீ’’தி, த⁴ம்மகதா² வாஸ்ஸ காதப்³பா³. ஸசே உபஜ்ஜா²யோ க³ருத⁴ம்மங் அஜ்ஜா²பன்னோ ஹோதி பரிவாஸாரஹோ, ஸத்³தி⁴விஹாரிகேன உஸ்ஸுக்கங் காதப்³ப³ங், பரிவாஸதா³னத்த²ங் ஸோ ஸோ பி⁴க்கு² உபஸங்கமித்வா யாசிதப்³போ³. ஸசே அத்தனா படிப³லோ ஹோதி, அத்தனாவ தா³தப்³போ³. நோ சே படிப³லோ ஹோதி, அஞ்ஞேன தா³பேதப்³போ³. ஸசே உபஜ்ஜா²யோ மூலாயபடிகஸ்ஸனாரஹோ ஹோதி மானத்தாரஹோ அப்³பா⁴னாரஹோ வா, வுத்தனயேனேவ உஸ்ஸுக்கங் காதப்³ப³ங். ஸசே ஸங்கோ⁴ உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ கம்மங் கத்துகாமோ ஹோதி தஜ்ஜனீயங் வா நியஸ்ஸங் வா பப்³பா³ஜனீயங் வா படிஸாரணீயங் வா உக்கே²பனீயங் வா, ஸத்³தி⁴விஹாரிகேன உஸ்ஸுக்கங் காதப்³ப³ங் ‘‘கேன நு கோ² உபாயேன ஸங்கோ⁴ உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ கம்மங் ந கரெய்ய, லஹுகாய வா பரிணாமெய்யா’’தி. ஸத்³தி⁴விஹாரிகேன ஹி ‘‘உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ உக்கே²பனீயகம்மங் கத்துகாமோ ஸங்கோ⁴’’தி ஞத்வா ஏகமேகங் பி⁴க்கு²ங் உபஸங்கமித்வா ‘‘மா, ப⁴ந்தே, அம்ஹாகங் உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ கம்மங் கரித்தா²’’தி யாசிதப்³பா³. ஸசே கரொந்தியேவ, ‘‘தஜ்ஜனீயங் வா நியஸ்ஸங் வா லஹுககம்மங் கரோதா²’’தி யாசிதப்³பா³. ஸசே கரொந்தியேவ, அத² உபஜ்ஜா²யோ ‘‘ஸம்மா வத்தத², ப⁴ந்தே’’தி யாசிதப்³போ³. இதி தங் ஸம்மா வத்தாபெத்வா ‘‘படிப்பஸ்ஸம்பே⁴த², ப⁴ந்தே, கம்ம’’ந்தி பி⁴க்கூ² யாசிதப்³பா³.
Sace upajjhāyassa anabhirati uppannā hoti, saddhivihārikena aññattha netabbo, añño vā bhikkhu vattabbo ‘‘theraṃ gahetvā aññattha gacchā’’ti, dhammakathā vāssa kātabbā. Sace upajjhāyassa kukkuccaṃ uppannaṃ hoti, saddhivihārikena vinodetabbaṃ, aññena vā vinodāpetabbaṃ dhammakathā vāssa kātabbā. Sace upajjhāyassa diṭṭhigataṃ uppannaṃ hoti, saddhivihārikena vissajjetabbaṃ, añño vā vattabbo ‘‘theraṃ diṭṭhigataṃ vissajjāpehī’’ti, dhammakathā vāssa kātabbā. Sace upajjhāyo garudhammaṃ ajjhāpanno hoti parivāsāraho, saddhivihārikena ussukkaṃ kātabbaṃ, parivāsadānatthaṃ so so bhikkhu upasaṅkamitvā yācitabbo. Sace attanā paṭibalo hoti, attanāva dātabbo. No ce paṭibalo hoti, aññena dāpetabbo. Sace upajjhāyo mūlāyapaṭikassanāraho hoti mānattāraho abbhānāraho vā, vuttanayeneva ussukkaṃ kātabbaṃ. Sace saṅgho upajjhāyassa kammaṃ kattukāmo hoti tajjanīyaṃ vā niyassaṃ vā pabbājanīyaṃ vā paṭisāraṇīyaṃ vā ukkhepanīyaṃ vā, saddhivihārikena ussukkaṃ kātabbaṃ ‘‘kena nu kho upāyena saṅgho upajjhāyassa kammaṃ na kareyya, lahukāya vā pariṇāmeyyā’’ti. Saddhivihārikena hi ‘‘upajjhāyassa ukkhepanīyakammaṃ kattukāmo saṅgho’’ti ñatvā ekamekaṃ bhikkhuṃ upasaṅkamitvā ‘‘mā, bhante, amhākaṃ upajjhāyassa kammaṃ karitthā’’ti yācitabbā. Sace karontiyeva, ‘‘tajjanīyaṃ vā niyassaṃ vā lahukakammaṃ karothā’’ti yācitabbā. Sace karontiyeva, atha upajjhāyo ‘‘sammā vattatha, bhante’’ti yācitabbo. Iti taṃ sammā vattāpetvā ‘‘paṭippassambhetha, bhante, kamma’’nti bhikkhū yācitabbā.
ஸசே உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ சீவரங் தோ⁴விதப்³ப³ங் ஹோதி, ஸத்³தி⁴விஹாரிகேன தோ⁴விதப்³ப³ங், உஸ்ஸுக்கங் வா காதப்³ப³ங் ‘‘கிந்தி நு கோ² உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ சீவரங் தோ⁴வியேதா²’’தி. ஸசே உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ சீவரங் காதப்³ப³ங் ஹோதி, ரஜனங் வா பசிதப்³ப³ங், சீவரங் வா ரஜேதப்³ப³ங் ஹோதி, ஸத்³தி⁴விஹாரிகேன ஸப்³ப³ங் காதப்³ப³ங், உஸ்ஸக்கங் வா காதப்³ப³ங் ‘‘கிந்தி நு கோ² உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ சீவரங் ரஜியேதா²’’தி. சீவரங் ரஜந்தேன ஸாது⁴கங் ஸங்பரிவத்தெத்வா ரஜேதப்³ப³ங், ந ச அச்சி²ன்னே தே²வே பக்கமிதப்³ப³ங்.
Sace upajjhāyassa cīvaraṃ dhovitabbaṃ hoti, saddhivihārikena dhovitabbaṃ, ussukkaṃ vā kātabbaṃ ‘‘kinti nu kho upajjhāyassa cīvaraṃ dhoviyethā’’ti. Sace upajjhāyassa cīvaraṃ kātabbaṃ hoti, rajanaṃ vā pacitabbaṃ, cīvaraṃ vā rajetabbaṃ hoti, saddhivihārikena sabbaṃ kātabbaṃ, ussakkaṃ vā kātabbaṃ ‘‘kinti nu kho upajjhāyassa cīvaraṃ rajiyethā’’ti. Cīvaraṃ rajantena sādhukaṃ saṃparivattetvā rajetabbaṃ, na ca acchinne theve pakkamitabbaṃ.
ந உபஜ்ஜா²யங் அனாபுச்சா² ஏகச்சஸ்ஸ பத்தோ தா³தப்³போ³, ந ஏகச்சஸ்ஸ பத்தோ படிக்³க³ஹேதப்³போ³, ந ஏகச்சஸ்ஸ சீவரங் தா³தப்³ப³ங், ந ஏகச்சஸ்ஸ சீவரங் படிக்³க³ஹேதப்³ப³ங், ந ஏகச்சஸ்ஸ பரிக்கா²ரோ தா³தப்³போ³, ந ஏகச்சஸ்ஸ பரிக்கா²ரோ படிக்³க³ஹேதப்³போ³, ந ஏகச்சஸ்ஸ கேஸா சே²தே³தப்³பா³, ந ஏகச்சேன கேஸா சே²தா³பேதப்³பா³ , ந ஏகச்சஸ்ஸ பரிகம்மங் காதப்³ப³ங், ந ஏகச்சேன பரிகம்மங் காராபேதப்³ப³ங், ந ஏகச்சஸ்ஸ வெய்யாவச்சோ காதப்³போ³, ந ஏகச்சேன வெய்யாவச்சோ காராபேதப்³போ³, ந ஏகச்சஸ்ஸ பச்சா²ஸமணேன ஹோதப்³ப³ங், ந ஏகச்சோ பச்சா²ஸமணோ ஆதா³தப்³போ³, ந ஏகச்சஸ்ஸ பிண்ட³பாதோ நீஹரிதப்³போ³, ந ஏகச்சேன பிண்ட³பாதோ நீஹராபேதப்³போ³, ந உபஜ்ஜா²யங் அனாபுச்சா² கா³மோ பவிஸிதப்³போ³, பிண்டா³ய வா அஞ்ஞேன வா கரணீயேன பவிஸிதுகாமேன ஆபுச்சி²த்வாவ பவிஸிதப்³போ³. ஸசே உபஜ்ஜா²யோ காலஸ்ஸேவ வுட்டா²ய தூ³ரங் பி⁴க்கா²சாரங் க³ந்துகாமோ ஹோதி, ‘‘த³ஹரா பிண்டா³ய பவிஸந்தூ’’தி வத்வா க³ந்தப்³ப³ங். அவத்வா க³தே பரிவேணங் க³ந்த்வா உபஜ்ஜா²யங் அபஸ்ஸந்தேன கா³மங் பவிஸிதுங் வட்டதி. ஸசே கா³மங் பவிஸந்தோபி பஸ்ஸதி, தி³ட்ட²ட்டா²னதோ பட்டா²ய ஆபுச்சி²துங்யேவ வட்டதி. ந உபஜ்ஜா²யங் அனாபுச்சா² வாஸத்தா²ய வா அஸுப⁴த³ஸ்ஸனத்தா²ய வா ஸுஸானங் க³ந்தப்³ப³ங், ந தி³ஸா பக்கமிதப்³பா³, பக்கமிதுகாமேன பன கம்மங் ஆசிக்கி²த்வா யாவததியங் யாசிதப்³போ³. ஸசே அனுஜானாதி, ஸாது⁴, நோ சே அனுஜானாதி, தங் நிஸ்ஸாய வஸதோ சஸ்ஸ உத்³தே³ஸோ வா பரிபுச்சா² வா கம்மட்டா²னங் வா ந ஸம்பஜ்ஜதி, உபஜ்ஜா²யோ பா³லோ ஹோதி அப்³யத்தோ, கேவலங் அத்தனோ ஸந்திகே வஸாபேதுகாமதாய ஏவ க³ந்துங் ந தே³தி, ஏவரூபே நிவாரெந்தேபி க³ந்துங் வட்டதி. ஸசே உபஜ்ஜா²யோ கி³லானோ ஹோதி, யாவஜீவங் உபட்டா²பேதப்³போ³, வுட்டா²னமஸ்ஸ ஆக³மேதப்³ப³ங், ந கத்த²சி க³ந்தப்³ப³ங். ஸசே அஞ்ஞோ பி⁴க்கு² உபட்டா²கோ அத்தி², பே⁴ஸஜ்ஜங் பரியேஸித்வா தஸ்ஸ ஹத்தே² த³த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, அயங் உபட்ட²ஹிஸ்ஸதீ’’தி வத்வா க³ந்தப்³ப³ங். இத³ங் தாவ உபஜ்ஜா²யவத்தங்.
Na upajjhāyaṃ anāpucchā ekaccassa patto dātabbo, na ekaccassa patto paṭiggahetabbo, na ekaccassa cīvaraṃ dātabbaṃ, na ekaccassa cīvaraṃ paṭiggahetabbaṃ, na ekaccassa parikkhāro dātabbo, na ekaccassa parikkhāro paṭiggahetabbo, na ekaccassa kesā chedetabbā, na ekaccena kesā chedāpetabbā , na ekaccassa parikammaṃ kātabbaṃ, na ekaccena parikammaṃ kārāpetabbaṃ, na ekaccassa veyyāvacco kātabbo, na ekaccena veyyāvacco kārāpetabbo, na ekaccassa pacchāsamaṇena hotabbaṃ, na ekacco pacchāsamaṇo ādātabbo, na ekaccassa piṇḍapāto nīharitabbo, na ekaccena piṇḍapāto nīharāpetabbo, na upajjhāyaṃ anāpucchā gāmo pavisitabbo, piṇḍāya vā aññena vā karaṇīyena pavisitukāmena āpucchitvāva pavisitabbo. Sace upajjhāyo kālasseva vuṭṭhāya dūraṃ bhikkhācāraṃ gantukāmo hoti, ‘‘daharā piṇḍāya pavisantū’’ti vatvā gantabbaṃ. Avatvā gate pariveṇaṃ gantvā upajjhāyaṃ apassantena gāmaṃ pavisituṃ vaṭṭati. Sace gāmaṃ pavisantopi passati, diṭṭhaṭṭhānato paṭṭhāya āpucchituṃyeva vaṭṭati. Na upajjhāyaṃ anāpucchā vāsatthāya vā asubhadassanatthāya vā susānaṃ gantabbaṃ, na disā pakkamitabbā, pakkamitukāmena pana kammaṃ ācikkhitvā yāvatatiyaṃ yācitabbo. Sace anujānāti, sādhu, no ce anujānāti, taṃ nissāya vasato cassa uddeso vā paripucchā vā kammaṭṭhānaṃ vā na sampajjati, upajjhāyo bālo hoti abyatto, kevalaṃ attano santike vasāpetukāmatāya eva gantuṃ na deti, evarūpe nivārentepi gantuṃ vaṭṭati. Sace upajjhāyo gilāno hoti, yāvajīvaṃ upaṭṭhāpetabbo, vuṭṭhānamassa āgametabbaṃ, na katthaci gantabbaṃ. Sace añño bhikkhu upaṭṭhāko atthi, bhesajjaṃ pariyesitvā tassa hatthe datvā ‘‘bhante, ayaṃ upaṭṭhahissatī’’ti vatvā gantabbaṃ. Idaṃ tāva upajjhāyavattaṃ.
184. இத³மேவ ச அந்தேவாஸிகேன ஆசரியஸ்ஸ கத்தப்³ப³த்தா ஆசரியவத்தந்தி வுச்சதி. நாமமத்தமேவ ஹெத்த² நானங். தத்த² யாவ சீவரரஜனங், தாவ வத்தே அகரியமானே உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ ஆசரியஸ்ஸ ச பரிஹானி ஹோதி, தஸ்மா தங் அகரொந்தஸ்ஸ நிஸ்ஸயமுத்தகஸ்ஸபி அமுத்தகஸ்ஸபி ஆபத்தியேவ, ஏகச்சஸ்ஸ பத்ததா³னதோ பட்டா²ய அமுத்தனிஸ்ஸயஸ்ஸேவ ஆபத்தி. உபஜ்ஜா²யே ஆசரியே வா வத்தங் ஸாதி³யந்தே ஸத்³தி⁴விஹாரிகா அந்தேவாஸிகா ச ப³ஹுகாபி ஹொந்து, ஸப்³பே³ஸங் ஆபத்தி. ஸசே உபஜ்ஜா²யோ ஆசரியோ வா ‘‘மய்ஹங் உபட்டா²கோ அத்தி², தும்ஹே அத்தனோ ஸஜ்ஜா²யமனஸிகாராதீ³ஸு யோக³ங் கரோதா²’’தி வத³தி, ஸத்³தி⁴விஹாரிகாதீ³னங் அனாபத்தி. உபஜ்ஜா²யோ வா ஆசரியோ வா ஸசே ஸாதி³யனங் வா அஸாதி³யனங் வா ந ஜானாதி, பா³லோ ஹோதி, ஸத்³தி⁴விஹாரிகாத³யோ ப³ஹூ, தேஸு ஏகோ வத்தஸம்பன்னோ பி⁴க்கு² ‘‘உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ வா ஆசரியஸ்ஸ வா கிச்சங் அஹங் கரிஸ்ஸாமி, தும்ஹே அப்பொஸ்ஸுக்கா விஹரதா²’’தி ஏவஞ்சே அத்தனோ பா⁴ரங் கத்வா இதரே விஸ்ஸஜ்ஜேதி, தஸ்ஸ பா⁴ரகரணதோ பட்டா²ய தேஸங் அனாபத்தி. எத்த² அந்தேவாஸிகேஸு பன நிஸ்ஸயந்தேவாஸிகேன யாவ ஆசரியங் நிஸ்ஸாய வஸதி, தாவ ஸப்³ப³ங் ஆசரியவத்தங் காதப்³ப³ங். பப்³ப³ஜ்ஜஉபஸம்பத³த⁴ம்மந்தேவாஸிகேஹி பன நிஸ்ஸயமுத்தகேஹிபி ஆதி³தோ பட்டா²ய யாவ சீவரரஜனங், தாவ வத்தங் காதப்³ப³ங். அனாபுச்சி²த்வா பத்ததா³னாதி³ம்ஹி பன ஏதேஸங் அனாபத்தி.
184. Idameva ca antevāsikena ācariyassa kattabbattā ācariyavattanti vuccati. Nāmamattameva hettha nānaṃ. Tattha yāva cīvararajanaṃ, tāva vatte akariyamāne upajjhāyassa ācariyassa ca parihāni hoti, tasmā taṃ akarontassa nissayamuttakassapi amuttakassapi āpattiyeva, ekaccassa pattadānato paṭṭhāya amuttanissayasseva āpatti. Upajjhāye ācariye vā vattaṃ sādiyante saddhivihārikā antevāsikā ca bahukāpi hontu, sabbesaṃ āpatti. Sace upajjhāyo ācariyo vā ‘‘mayhaṃ upaṭṭhāko atthi, tumhe attano sajjhāyamanasikārādīsu yogaṃ karothā’’ti vadati, saddhivihārikādīnaṃ anāpatti. Upajjhāyo vā ācariyo vā sace sādiyanaṃ vā asādiyanaṃ vā na jānāti, bālo hoti, saddhivihārikādayo bahū, tesu eko vattasampanno bhikkhu ‘‘upajjhāyassa vā ācariyassa vā kiccaṃ ahaṃ karissāmi, tumhe appossukkā viharathā’’ti evañce attano bhāraṃ katvā itare vissajjeti, tassa bhārakaraṇato paṭṭhāya tesaṃ anāpatti. Ettha antevāsikesu pana nissayantevāsikena yāva ācariyaṃ nissāya vasati, tāva sabbaṃ ācariyavattaṃ kātabbaṃ. Pabbajjaupasampadadhammantevāsikehi pana nissayamuttakehipi ādito paṭṭhāya yāva cīvararajanaṃ, tāva vattaṃ kātabbaṃ. Anāpucchitvā pattadānādimhi pana etesaṃ anāpatti.
ஏதேஸு பப்³ப³ஜ்ஜந்தேவாஸிகோ ச உபஸம்பத³ந்தேவாஸிகோ ச ஆசரியஸ்ஸ யாவஜீவங் பா⁴ரா. நிஸ்ஸயந்தேவாஸிகோ ச த⁴ம்மந்தேவாஸிகோ ச யாவ ஸமீபே வஸந்தி, தாவ ஆசரியுபஜ்ஜா²யேஹிபி அந்தேவாஸிகஸத்³தி⁴விஹாரிகா ஸங்க³ஹேதப்³பா³ அனுக்³க³ஹேதப்³பா³ உத்³தே³ஸேன பரிபுச்சா²ய ஓவாதே³ன அனுஸாஸனியா. ஸசே அந்தேவாஸிகஸத்³தி⁴விஹாரிகானங் பத்தோ வா சீவரங் வா அஞ்ஞோ வா கோசி பரிக்கா²ரோ நத்தி², அத்தனோ அதிரேகபத்தசீவரங் அதிரேகபரிக்கா²ரோ வா அத்தி², தா³தப்³ப³ங். நோ சே, த⁴ம்மியேன நயேன பரியேஸனத்தா²ய உஸ்ஸுக்கங் காதப்³ப³ங். ஸசே அந்தேவாஸிகஸத்³தி⁴விஹாரிகா கி³லானா ஹொந்தி, உபஜ்ஜா²யவத்தே வுத்தனயேன த³ந்தகட்ட²தா³னங் ஆதி³ங் கத்வா ஆசமனகும்பி⁴யா உத³கஸிஞ்சனபரியோஸானங் ஸப்³ப³ங் வத்தங் காதப்³ப³மேவ, அகரொந்தானங் ஆபத்தி. தஸ்மா ஆசரியுபஜ்ஜா²யேஹிபி அந்தேவாஸிகஸத்³தி⁴விஹாரிகேஸு ஸம்மா வத்திதப்³ப³ங். ஆசரியுபஜ்ஜா²யாதீ³ஸு ஹி யோ யோ ந ஸம்மா வத்ததி, தஸ்ஸ தஸ்ஸ ஆபத்தி. உபஜ்ஜா²யாதி³வத்தகதா².