Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā

    உபாலிபஞ்ஹாகதா²வண்ணனா

    Upālipañhākathāvaṇṇanā

    351. ந பன எத்தாவதா ஸங்கோ⁴ பி⁴ன்னோ ஹோதீதி ஸலாகக்³கா³ஹாபனமத்தேன ஸங்க⁴பே⁴தா³னிப்³ப³த்திதோ வுத்தங். உபோஸதா²தி³ஸங்க⁴கம்மே கதே ஏவ ஹி ஸங்கோ⁴ பி⁴ன்னோ ஹோதி. தத்த² ச உபோஸத²பவாரணாஸு ஞத்தினிட்டா²னேன, ஸேஸகம்மேஸு அபலோகனாதி³கம்மபரியோஸானேன ஸங்க⁴பே⁴தோ³ ஸமத்தோ²தி த³ட்ட²ப்³போ³.

    351.Na pana ettāvatā saṅgho bhinno hotīti salākaggāhāpanamattena saṅghabhedānibbattito vuttaṃ. Uposathādisaṅghakamme kate eva hi saṅgho bhinno hoti. Tattha ca uposathapavāraṇāsu ñattiniṭṭhānena, sesakammesu apalokanādikammapariyosānena saṅghabhedo samatthoti daṭṭhabbo.

    ‘‘அப⁴ப்³ப³தா ந வுத்தா’’தி இத³ங் ‘‘பி⁴க்க²வே, தே³வத³த்தேன பட²மங் ஆனந்தரியகம்மங் உபசித’’ந்திஆதி³னா ஆனந்தரியத்தங் வத³தா ப⁴க³வதா தஸ்ஸ அப⁴ப்³ப³தாஸங்கா²தா பாராஜிகதா ந பஞ்ஞத்தா. ஏதேன ஆபத்தி விய அப⁴ப்³ப³தாபி பஞ்ஞத்திஅனந்தரமேவ ஹோதி, ந ததோ புரேதி த³ஸ்ஸேதி. இத⁴ பன ஆதி³கம்மிகஸ்ஸபி அனாபத்தியா அவுத்தத்தா தே³வத³த்தாத³யோபி ந முத்தாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.

    ‘‘Abhabbatā na vuttā’’ti idaṃ ‘‘bhikkhave, devadattena paṭhamaṃ ānantariyakammaṃ upacita’’ntiādinā ānantariyattaṃ vadatā bhagavatā tassa abhabbatāsaṅkhātā pārājikatā na paññattā. Etena āpatti viya abhabbatāpi paññattianantarameva hoti, na tato pureti dasseti. Idha pana ādikammikassapi anāpattiyā avuttattā devadattādayopi na muttāti daṭṭhabbaṃ.

    தயோ ஸதிபட்டா²னாதிஆதீ³ஸு தயோ ஏவ ஸதிபட்டா²னா, ந ததோ பரந்தி ஏகஸ்ஸ ஸதிபட்டா²னஸ்ஸ படிக்கே²போவ இத⁴ அத⁴ம்மோ, ந பன திண்ணங் ஸதிபட்டா²னத்தவிதா⁴னங் தஸ்ஸ த⁴ம்மத்தா. ஏவங் ஸேஸேஸுபி ஹாபனகொட்டா²ஸேஸு. வட்³ட⁴னேஸு பன ச² இந்த்³ரியானீதி அனிந்த்³ரியஸ்ஸபி ஏகஸ்ஸ இந்த்³ரியத்தவிதா⁴னமேவ அத⁴ம்மோ. ஏவங் ஸேஸேஸுபி. ந கேவலஞ்ச ஏதேவ, ‘‘சத்தாரோ க²ந்தா⁴, தேரஸாயதனானீ’’திஆதி³னா யத்த² கத்த²சி விபரீததோ பகாஸனங் ஸப்³ப³ங் அத⁴ம்மோ. யாதா²வதோ பகாஸனஞ்ச ஸப்³ப³ங் த⁴ம்மோதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். பகாஸனந்தி செத்த² ததா² ததா² காயவசீபயோக³ஸமுட்டா²பிகா அரூபக்க²ந்தா⁴வ அதி⁴ப்பேதா, ஏவமெத்த² த³ஸகுஸலகம்மபதா²தீ³ஸு அனவஜ்ஜட்டே²ன ஸரூபதோ த⁴ம்மேஸு, அகுஸலகம்மபதா²தீ³ஸு ஸாவஜ்ஜட்டே²ன ஸரூபதோ அத⁴ம்மேஸு ச தத³ஞ்ஞேஸு ச அப்³யாகதேஸு யஸ்ஸ கஸ்ஸசி கொட்டா²ஸஸ்ஸ ப⁴க³வதா பஞ்ஞத்தக்கமேனேவ பகாஸனங் ‘‘த⁴ம்மோ’’தி ச விபரீததோ பகாஸனங் ‘‘அத⁴ம்மோ’’தி ச த³ஸ்ஸிதந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். காமஞ்செத்த² வினயாத³யோபி யதா²பூ⁴ததோ, அயதா²பூ⁴ததோ ச பகாஸனவஸேன த⁴ம்மாத⁴ம்மேஸு ஏவ பவிஸந்தி, வினயாதி³னாமேன பன விஸேஸெத்வா விஸுங் க³ஹிதத்தா தத³வஸேஸமேவ த⁴ம்மாத⁴ம்மகொட்டா²ஸே பவிஸதீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.

    Tayo satipaṭṭhānātiādīsu tayo eva satipaṭṭhānā, na tato paranti ekassa satipaṭṭhānassa paṭikkhepova idha adhammo, na pana tiṇṇaṃ satipaṭṭhānattavidhānaṃ tassa dhammattā. Evaṃ sesesupi hāpanakoṭṭhāsesu. Vaḍḍhanesu pana cha indriyānīti anindriyassapi ekassa indriyattavidhānameva adhammo. Evaṃ sesesupi. Na kevalañca eteva, ‘‘cattāro khandhā, terasāyatanānī’’tiādinā yattha katthaci viparītato pakāsanaṃ sabbaṃ adhammo. Yāthāvato pakāsanañca sabbaṃ dhammoti daṭṭhabbaṃ. Pakāsananti cettha tathā tathā kāyavacīpayogasamuṭṭhāpikā arūpakkhandhāva adhippetā, evamettha dasakusalakammapathādīsu anavajjaṭṭhena sarūpato dhammesu, akusalakammapathādīsu sāvajjaṭṭhena sarūpato adhammesu ca tadaññesu ca abyākatesu yassa kassaci koṭṭhāsassa bhagavatā paññattakkameneva pakāsanaṃ ‘‘dhammo’’ti ca viparītato pakāsanaṃ ‘‘adhammo’’ti ca dassitanti daṭṭhabbaṃ. Kāmañcettha vinayādayopi yathābhūtato, ayathābhūtato ca pakāsanavasena dhammādhammesu eva pavisanti, vinayādināmena pana visesetvā visuṃ gahitattā tadavasesameva dhammādhammakoṭṭhāse pavisatīti daṭṭhabbaṃ.

    இமங் அத⁴ம்மங் த⁴ம்மோதி கரிஸ்ஸாமாதிஆதி³ த⁴ம்மஞ்ச அத⁴ம்மஞ்ச யாதா²வதோ ஞத்வாவ பாபிச்ச²ங் நிஸ்ஸாய விபரீததோ பகாஸெந்தஸ்ஸேவ ஸங்க⁴பே⁴தோ³ ஹோதி, ந பன ததா²ஸஞ்ஞாய பகாஸெந்தஸ்ஸாதி த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங். ஏஸ நயோ ‘‘அவினயங் வினயோதி தீ³பெந்தீ’’திஆதீ³ஸுபி. தத்த² நிய்யானிகந்தி உக்கட்ட²ந்தி அத்தோ². ‘‘ததே²வா’’தி இமினா ‘‘ஏவங் அம்ஹாகங் ஆசரியகுல’’ந்திஆதி³னா வுத்தமத்த²ங் ஆகட்³ட⁴தி.

    Imaṃ adhammaṃ dhammoti karissāmātiādi dhammañca adhammañca yāthāvato ñatvāva pāpicchaṃ nissāya viparītato pakāsentasseva saṅghabhedo hoti, na pana tathāsaññāya pakāsentassāti dassanatthaṃ vuttaṃ. Esa nayo ‘‘avinayaṃ vinayoti dīpentī’’tiādīsupi. Tattha niyyānikanti ukkaṭṭhanti attho. ‘‘Tathevā’’ti iminā ‘‘evaṃ amhākaṃ ācariyakula’’ntiādinā vuttamatthaṃ ākaḍḍhati.

    ஸங்வரோ பஹானங் படிஸங்கா²தி ஸங்வரவினயோ, பஹானவினயோ, படிஸங்கா²வினயோ ச வுத்தோ. தேனாஹ ‘‘அயங் வினயோ’’தி. ‘‘பஞ்ஞத்தங் அபஞ்ஞத்த’’ந்தி து³கங் ‘‘பா⁴ஸிதங் அபா⁴ஸித’’ந்தி து³கேன அத்த²தோ ஸமானமேவ, ததா² து³ட்டு²ல்லது³கங் க³ருகது³கேன. தேனேவ தேஸங் ‘‘சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா…பே॰… இத³ங் அபஞ்ஞத்தங் நாமா’’திஆதி³னா ஸதி³ஸனித்³தே³ஸோ கதோ. ஸாவஸேஸாபத்திந்தி அவஸேஸஸீலேஹி ஸஹிதாபத்திங். நத்தி² ஏதிஸ்ஸங் ஆபன்னாயங் ஸீலாவஸேஸாதி அனவஸேஸாபத்தி.

    Saṃvaro pahānaṃ paṭisaṅkhāti saṃvaravinayo, pahānavinayo, paṭisaṅkhāvinayo ca vutto. Tenāha ‘‘ayaṃ vinayo’’ti. ‘‘Paññattaṃ apaññatta’’nti dukaṃ ‘‘bhāsitaṃ abhāsita’’nti dukena atthato samānameva, tathā duṭṭhulladukaṃ garukadukena. Teneva tesaṃ ‘‘cattāro satipaṭṭhānā…pe… idaṃ apaññattaṃ nāmā’’tiādinā sadisaniddeso kato. Sāvasesāpattinti avasesasīlehi sahitāpattiṃ. Natthi etissaṃ āpannāyaṃ sīlāvasesāti anavasesāpatti.

    354. பாளியங் ஸமக்³கா³னஞ்ச அனுக்³க³ஹோதி யதா² ஸமக்³கா³னங் ஸாமக்³கீ³ ந பி⁴ஜ்ஜதி, ஏவங் அனுக்³க³ஹணங் அனுப³லப்பதா³னங்.

    354. Pāḷiyaṃ samaggānañca anuggahoti yathā samaggānaṃ sāmaggī na bhijjati, evaṃ anuggahaṇaṃ anubalappadānaṃ.

    355. ஸியா நு கோ²தி ஸம்ப⁴வெய்ய நு கோ². தஸ்மிங் அத⁴ம்மதி³ட்டீ²தி அத்தனோ ‘‘அத⁴ம்மங் த⁴ம்மோ’’தி ஏதஸ்மிங் தீ³பனே அயுத்ததி³ட்டி². பே⁴தே³ அத⁴ம்மதி³ட்டீ²தி ‘‘அத⁴ம்மங் த⁴ம்மோ’’தி தீ³பெத்வா அனுஸ்ஸாவனஸலாகக்³கா³ஹாபனாதி³னா அத்தானங் முஞ்சித்வா சதுவக்³கா³தி³கங் ஸங்க⁴ங் ஏகஸீமாயமேவ டி²ததோ சதுவக்³கா³தி³ஸங்க⁴தோ வியோஜெத்வா ஏககம்மாதி³னிப்பா²த³னவஸேன ஸங்க⁴பே⁴த³கரணே அத⁴ம்மதி³ட்டி²கோ ஹுத்வாதி அத்தோ². வினிதா⁴ய தி³ட்டி²ந்தி யா தஸ்மிங் ‘‘அத⁴ம்மங் த⁴ம்மோ’’தி தீ³பனே அத்தனோ அத⁴ம்மதி³ட்டி² உப்பஜ்ஜதி, தங் வினிதா⁴ய படிச்சா²தெ³த்வா ‘‘த⁴ம்மோ ஏவாய’’ந்தி விபரீததோ பகாஸெத்வாதி அத்தோ². ஏவங் ஸப்³ப³த்த² அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.

    355.Siyānu khoti sambhaveyya nu kho. Tasmiṃ adhammadiṭṭhīti attano ‘‘adhammaṃ dhammo’’ti etasmiṃ dīpane ayuttadiṭṭhi. Bhede adhammadiṭṭhīti ‘‘adhammaṃ dhammo’’ti dīpetvā anussāvanasalākaggāhāpanādinā attānaṃ muñcitvā catuvaggādikaṃ saṅghaṃ ekasīmāyameva ṭhitato catuvaggādisaṅghato viyojetvā ekakammādinipphādanavasena saṅghabhedakaraṇe adhammadiṭṭhiko hutvāti attho. Vinidhāya diṭṭhinti yā tasmiṃ ‘‘adhammaṃ dhammo’’ti dīpane attano adhammadiṭṭhi uppajjati, taṃ vinidhāya paṭicchādetvā ‘‘dhammo evāya’’nti viparītato pakāsetvāti attho. Evaṃ sabbattha attho veditabbo.

    பே⁴தே³ த⁴ம்மதி³ட்டீ²தி யதா²வுத்தனயேன ஸங்க⁴பே⁴த³னே தோ³ஸோ நத்தீ²தி லத்³தி⁴கோ. அயங் பன ‘‘அத⁴ம்மங் த⁴ம்மோ’’தி தீ³பனே அத⁴ம்மதி³ட்டி²கோ ஹுத்வாபி தங் தி³ட்டி²ங் வினிதா⁴ய கரணேன ஸங்க⁴பே⁴த³கோ அதேகிச்சோ² ஜாதோ. ஏவங் பே⁴தே³ வேமதிகோதி இமஸ்ஸ பன பே⁴தே³ வேமதிகதி³ட்டி²யா வினிதா⁴னம்பி அத்தி². ஸேஸங் ஸமமேவ. தஸ்மிங் த⁴ம்மதி³ட்டி²பே⁴தே³ அத⁴ம்மதி³ட்டீ²தி அயங் பன பே⁴தே³ அத⁴ம்மதி³ட்டி²ங் வினிதா⁴ய கதத்தா ஸங்க⁴பே⁴த³கோ அதேகிச்சோ² ஜாதோ. ஸுக்கபக்கே² பன ஸப்³ப³த்த² ‘‘அத⁴ம்மங் த⁴ம்மோ’’திஆதி³தீ³பனே வா பே⁴தே³ வா த⁴ம்மதி³ட்டி²தாய தி³ட்டி²ங் அவினிதா⁴யேவ கதத்தா ஸங்க⁴பே⁴த³கோபி ஸதேகிச்சோ² ஜாதோ. தஸ்மா ‘‘அத⁴ம்மங் த⁴ம்மோ’’திஆதி³தீ³பனே வா ஸங்க⁴பே⁴தே³ வா உபோ⁴ஸுபி வா அத⁴ம்மதி³ட்டி² வா வேமதிகோ வா ஹுத்வா தங் தி³ட்டி²ங், விமதிஞ்ச வினிதா⁴ய ‘‘த⁴ம்மோ’’தி பகாஸெத்வா வுத்தனயேன ஸங்க⁴பே⁴த³ங் கரொந்தஸ்ஸேவ ஆனந்தரியங் ஹோதீதி வேதி³தப்³ப³ங்.

    Bhede dhammadiṭṭhīti yathāvuttanayena saṅghabhedane doso natthīti laddhiko. Ayaṃ pana ‘‘adhammaṃ dhammo’’ti dīpane adhammadiṭṭhiko hutvāpi taṃ diṭṭhiṃ vinidhāya karaṇena saṅghabhedako atekiccho jāto. Evaṃ bhede vematikoti imassa pana bhede vematikadiṭṭhiyā vinidhānampi atthi. Sesaṃ samameva. Tasmiṃ dhammadiṭṭhibhede adhammadiṭṭhīti ayaṃ pana bhede adhammadiṭṭhiṃ vinidhāya katattā saṅghabhedako atekiccho jāto. Sukkapakkhe pana sabbattha ‘‘adhammaṃ dhammo’’tiādidīpane vā bhede vā dhammadiṭṭhitāya diṭṭhiṃ avinidhāyeva katattā saṅghabhedakopi satekiccho jāto. Tasmā ‘‘adhammaṃ dhammo’’tiādidīpane vā saṅghabhede vā ubhosupi vā adhammadiṭṭhi vā vematiko vā hutvā taṃ diṭṭhiṃ, vimatiñca vinidhāya ‘‘dhammo’’ti pakāsetvā vuttanayena saṅghabhedaṃ karontasseva ānantariyaṃ hotīti veditabbaṃ.

    உபாலிபஞ்ஹாகதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Upālipañhākathāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    ஸங்க⁴பே⁴த³கக்க²ந்த⁴கவண்ணனானயோ நிட்டி²தோ.

    Saṅghabhedakakkhandhakavaṇṇanānayo niṭṭhito.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi / உபாலிபஞ்ஹா • Upālipañhā

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / உபாலிபஞ்ஹாகதா² • Upālipañhākathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / உபாலிபஞ்ஹகதா²வண்ணனா • Upālipañhakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / ச²ஸக்யபப்³ப³ஜ்ஜாகதா²வண்ணனா • Chasakyapabbajjākathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / உபாலிபஞ்ஹாகதா² • Upālipañhākathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact