Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā)

    6. உபாலிஸுத்தவண்ணனா

    6. Upālisuttavaṇṇanā

    56. பாவாரங் பாருபதீதி பாவாரிகோ, இத³ங் தஸ்ஸ குலஸமுதா³க³தங் நாமங், ஸோ பன மஹத்³த⁴னோ மஹாபோ⁴கோ³ நக³ரே ஸெட்டி²ட்டா²னே டி²தோ. தேனாஹ ‘‘து³ஸ்ஸபாவாரிகஸெட்டி²னோ’’தி. தீ³க⁴த்தா தீ³க⁴தமத்தா. ஸோ கிர பமாணதோ உபவச்ச²யதோ தி³யட்³ட⁴ரதனங் அதிக்கம்ம டி²தோ. ஏவங்லத்³த⁴னாமோதி ‘‘தீ³க⁴தபஸ்ஸீ’’தி லத்³த⁴ஸமஞ்ஞோ. பா³ஹிராயதனேதி தித்தி²யஸமயே பிண்ட³பாதோதி வோஹாரோ நத்தி², தஸ்மா ஸாஸனவோஹாரேன ‘‘பிண்ட³பாதப்படிக்கந்தோ’’தி வுத்தந்தி அதி⁴ப்பாயோ.

    56. Pāvāraṃ pārupatīti pāvāriko, idaṃ tassa kulasamudāgataṃ nāmaṃ, so pana mahaddhano mahābhogo nagare seṭṭhiṭṭhāne ṭhito. Tenāha ‘‘dussapāvārikaseṭṭhino’’ti. Dīghattā dīghatamattā. So kira pamāṇato upavacchayato diyaḍḍharatanaṃ atikkamma ṭhito. Evaṃladdhanāmoti ‘‘dīghatapassī’’ti laddhasamañño. Bāhirāyataneti titthiyasamaye piṇḍapātoti vohāro natthi, tasmā sāsanavohārena ‘‘piṇḍapātappaṭikkanto’’ti vuttanti adhippāyo.

    த³ஸ்ஸேதீதி தே³ஸேதி. ட²பேதீதி அஞ்ஞமஞ்ஞஸங்கரதோ வவத்த²பேதி. கிரியாயாதி கரணேன. பவத்தியாதி பவத்தனேன. த³ண்டா³னி பஞ்ஞபேதீதி எத்த² கஸ்மா ப⁴க³வதா ஆதி³தோவ ததா² ந புச்சி²தந்தி? யஸ்மா ஸா தஸ்மிங் அத்தே² ஸபா⁴வனிருத்தி ந ஹோதி, ஸாஸனே லோகே ஸமயந்தரேஸு ச தாதி³ஸோ ஸமுதா³சாரோ நத்தி², கேவலங் பன தஸ்ஸேவ நிக³ண்ட²ஸ்ஸாயங் கொட்டா²லகஸதி³ஸோ ஸமுதா³சாரோதி இமமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘கம்மானி பஞ்ஞபேதி’’ இச்சேவாஹ. அசித்தகந்தி சித்தரஹிதங், சித்தேன அஸமுட்டா²பிதந்தி அத்தோ². கத²ங் பன தது³ப⁴யஸ்ஸ சித்தேன வினா ஸம்ப⁴வோதி சோத³னங் ஸந்தா⁴ய தத்த² நித³ஸ்ஸனமாஹ ‘‘யதா² கிரா’’திஆதி³. படிவிப⁴த்தானந்தி அத்த²தோ பி⁴ன்னானங். படிவிஸிட்டா²னந்தி விஸேஸனபத³வஸேன ஸத்³த³தோபி பி⁴ன்னானங். வசனங் பதிட்ட²பேதுகாமோதி தீ³க⁴தபஸ்ஸினோ யதா²வுத்தவசனங் பதிட்ட²பேதுகாமோ. தஸ்மிஞ்ஹி பதிட்டா²பிதே தேனப்பஸங்கே³ன ஆக³தோ, உபாலி க³ஹபதி தஸ்மிங் பதே³ஸே த⁴ம்மங் தி³ஸ்வா ஸாஸனே அபி⁴ப்பஸீதி³ஸ்ஸதி.

    Dassetīti deseti. Ṭhapetīti aññamaññasaṅkarato vavatthapeti. Kiriyāyāti karaṇena. Pavattiyāti pavattanena. Daṇḍāni paññapetīti ettha kasmā bhagavatā āditova tathā na pucchitanti? Yasmā sā tasmiṃ atthe sabhāvanirutti na hoti, sāsane loke samayantaresu ca tādiso samudācāro natthi, kevalaṃ pana tasseva nigaṇṭhassāyaṃ koṭṭhālakasadiso samudācāroti imamatthaṃ dassetuṃ ‘‘kammāni paññapeti’’ iccevāha. Acittakanti cittarahitaṃ, cittena asamuṭṭhāpitanti attho. Kathaṃ pana tadubhayassa cittena vinā sambhavoti codanaṃ sandhāya tattha nidassanamāha ‘‘yathā kirā’’tiādi. Paṭivibhattānanti atthato bhinnānaṃ. Paṭivisiṭṭhānanti visesanapadavasena saddatopi bhinnānaṃ. Vacanaṃ patiṭṭhapetukāmoti dīghatapassino yathāvuttavacanaṃ patiṭṭhapetukāmo. Tasmiñhi patiṭṭhāpite tenappasaṅgena āgato, upāli gahapati tasmiṃ padese dhammaṃ disvā sāsane abhippasīdissati.

    கதா² ஏவ உபரி வாதா³ரோபனஸ்ஸ வத்து²பா⁴வதோ கதா²வத்து². கதா²யங் பதிட்ட²பேஸீதி கதா²வத்து²ஸ்மிங், தத³த்தே² வா பதிட்ட²பேஸி. யதா² தங் வாதா³ரோபனப⁴யேன ந அவஜானாதி, ஏவங் தஸ்ஸங் கதா²யங், தஸ்மிங் வா அத்தே² தீ³க⁴தபஸ்ஸிங் யாவததியங் வாதே³ பதிட்ட²பேஸி. வாத³ந்தி தோ³ஸங்.

    Kathā eva upari vādāropanassa vatthubhāvato kathāvatthu. Kathāyaṃ patiṭṭhapesīti kathāvatthusmiṃ, tadatthe vā patiṭṭhapesi. Yathā taṃ vādāropanabhayena na avajānāti, evaṃ tassaṃ kathāyaṃ, tasmiṃ vā atthe dīghatapassiṃ yāvatatiyaṃ vāde patiṭṭhapesi. Vādanti dosaṃ.

    57. இதா³னி சேதனாஸம்பயுத்தத⁴ம்மம்பி க³ஹெத்வா காயகம்மாதி³வஸேன ஸங்க³ஹெத்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அபிசா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² திவித⁴ங் காயது³ச்சரிதங் காயகம்மங் நாமாதிஆதி³ ‘‘கம்மஸ்ஸ கிரியாயா’’தி பாளியங் அகுஸலகம்மஸ்ஸ அதி⁴க³தத்தா வுத்தங், புப்³பே³ பன அட்ட²காமாவசரகுஸலசேதனாதிஆதி³ ஸாவஜ்ஜங் அனவஜ்ஜஞ்ச ஸாமஞ்ஞதோ ஏகஜ்ஜ²ங் கத்வா த³ஸ்ஸிதங். கஸ்மா பனெத்த² சேதனா ந க³ஹிதாதி ஆஹ ‘‘இமஸ்மிங் ஸுத்தே கம்மங் து⁴ர’’ந்தி. காயகம்மாதி³பே⁴த³ங் கம்மமேவ து⁴ரங் ஜெட்ட²கங் புப்³ப³ங்க³மங், ந சேதனாமத்தமேவ. ஏவமாக³தேபீதி கம்மானீதி ஏவங் நாமேன ஆக³தேபி சேதனா து⁴ரங், தத்த² சேதனங் ஜெட்ட²கங் புப்³ப³ங்க³மங் கத்வா வுத்தந்தி அதி⁴ப்பாயோ. கத²ங் பன தத்த² கம்மந்தி வா கம்மானீதி வா ஆக³தே தேஸங் சேதனாய து⁴ரபா⁴வோதி ஆஹ ‘‘யத்த² கத்த²சி…பே॰… லப⁴தீ’’தி. தத்த² யத்த² கத்த²சீதி யஸ்மிங் கிஸ்மிஞ்சி த்³வாரே. ஸா வுத்தாவாதி ஸா சேதனா வுத்தாவ, யா காயஸங்கா²ராதி³பரியாயேன (யஸ்ஸ கஸ்ஸசி கம்மஸ்ஸ காயத்³வாராதீ³ஸு பவத்தாபனசேதனா) ஸம்பயுத்தத⁴ம்மாபி தத³க்³கே³ன லோகியாபி லோகுத்தராபி கம்மமேவ, அபி⁴ஜ்ஜா²த³யோ பன சேதனாபக்கி²காதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.

    57. Idāni cetanāsampayuttadhammampi gahetvā kāyakammādivasena saṅgahetvā dassetuṃ ‘‘apicā’’tiādi vuttaṃ. Tattha tividhaṃ kāyaduccaritaṃ kāyakammaṃ nāmātiādi ‘‘kammassa kiriyāyā’’ti pāḷiyaṃ akusalakammassa adhigatattā vuttaṃ, pubbe pana aṭṭhakāmāvacarakusalacetanātiādi sāvajjaṃ anavajjañca sāmaññato ekajjhaṃ katvā dassitaṃ. Kasmā panettha cetanā na gahitāti āha ‘‘imasmiṃ sutte kammaṃ dhura’’nti. Kāyakammādibhedaṃ kammameva dhuraṃ jeṭṭhakaṃ pubbaṅgamaṃ, na cetanāmattameva. Evamāgatepīti kammānīti evaṃ nāmena āgatepi cetanā dhuraṃ, tattha cetanaṃ jeṭṭhakaṃ pubbaṅgamaṃ katvā vuttanti adhippāyo. Kathaṃ pana tattha kammanti vā kammānīti vā āgate tesaṃ cetanāya dhurabhāvoti āha ‘‘yattha katthaci…pe… labhatī’’ti. Tattha yattha katthacīti yasmiṃ kismiñci dvāre. Sā vuttāvāti sā cetanā vuttāva, yā kāyasaṅkhārādipariyāyena (yassa kassaci kammassa kāyadvārādīsu pavattāpanacetanā) sampayuttadhammāpi tadaggena lokiyāpi lokuttarāpi kammameva, abhijjhādayo pana cetanāpakkhikāti daṭṭhabbaṃ.

    மஹந்தந்தி கடுகப²லங். ந கிலமதி ஸப்பாடிஹாரியத்தா படிஞ்ஞாய. இதா³னி தேஸங் ஸப்பாடிஹாரியதங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ததா² ஹீ’’திஆதி³ வுத்தங். யதி³ அகுஸலங் பத்வா காயகம்மங் வசீகம்மங் மஹந்தந்தி வத³ந்தோ ந கிலமதி, அத² கஸ்மா ப⁴க³வா இத⁴ அகுஸலங் மனோகம்மங் மஹாஸாவஜ்ஜங் கதே²ஸீதி ஆஹ ‘‘இமஸ்மிங் பன டா²னே’’திஆதி³. யாவததியங் பதிட்டா²பனமத்தேன க³தமக்³க³ங் படிபஜ்ஜந்தோ. தேனாஹ ‘‘கிஞ்சி அத்த²னிப்ப²த்திங் அபஸ்ஸந்தோபீ’’தி.

    Mahantanti kaṭukaphalaṃ. Na kilamati sappāṭihāriyattā paṭiññāya. Idāni tesaṃ sappāṭihāriyataṃ dassetuṃ ‘‘tathā hī’’tiādi vuttaṃ. Yadi akusalaṃ patvā kāyakammaṃ vacīkammaṃ mahantanti vadanto na kilamati, atha kasmā bhagavā idha akusalaṃ manokammaṃ mahāsāvajjaṃ kathesīti āha ‘‘imasmiṃ pana ṭhāne’’tiādi. Yāvatatiyaṃ patiṭṭhāpanamattena gatamaggaṃ paṭipajjanto. Tenāha ‘‘kiñci atthanipphattiṃ apassantopī’’ti.

    58. நிவாஸட்டா²னபூ⁴தோ பா³லகோ ஏதிஸ்ஸா அத்தீ²தி பா³லகினீ. ஸத்து²படிஞ்ஞாததாய நிக³ண்டா²னங் மஹாதி ஸம்பா⁴விதத்தா மஹானிக³ண்டோ².

    58. Nivāsaṭṭhānabhūto bālako etissā atthīti bālakinī. Satthupaṭiññātatāya nigaṇṭhānaṃ mahāti sambhāvitattā mahānigaṇṭho.

    60. ஆவட்டேதி புரிமாகாரதோ நிவத்தேதி அத்தனோ வஸே வத்தேதி ஏதாயாதி ஆவட்டனீ, மாயா. தேனாஹ ‘‘ஆவட்டெத்வா க³ஹணமாய’’ந்தி. ஸத்து²படிஞ்ஞானங் பு³த்³த⁴த³ஸ்ஸனே சித்தமேவ ந உப்பஜ்ஜதி, அயமெத்த² த⁴ம்மதா. ஸசே பன ஸோ தங் படிஞ்ஞங் அப்பஹாய பு³த்³தா⁴னங் ஸம்முகீ²பா⁴வங் உபக³ச்செ²ய்ய, ஸத்ததா⁴ முத்³தா⁴ ப²லெய்ய, தஸ்மா ப⁴க³வா ‘‘மா அயங் பா³லோ வினஸ்ஸீ’’திஆதி³தோவ யதா² ஸம்முகீ²பா⁴வங் ந லப⁴தி, ததா² கரோதி. ஸ்வாயமத்தோ² பாதி²கபுத்தஸமாக³மேன தீ³பேதப்³போ³. த³ஸ்ஸனஸம்பத்தினியாமமாஹ ‘‘ததா²க³தங் ஹீ’’திஆதி³. ஆக³மா நு கோ² இத⁴ தும்ஹாகங் ஸந்திகங்.

    60. Āvaṭṭeti purimākārato nivatteti attano vase vatteti etāyāti āvaṭṭanī, māyā. Tenāha ‘‘āvaṭṭetvā gahaṇamāya’’nti. Satthupaṭiññānaṃ buddhadassane cittameva na uppajjati, ayamettha dhammatā. Sace pana so taṃ paṭiññaṃ appahāya buddhānaṃ sammukhībhāvaṃ upagaccheyya, sattadhā muddhā phaleyya, tasmā bhagavā ‘‘mā ayaṃ bālo vinassī’’tiāditova yathā sammukhībhāvaṃ na labhati, tathā karoti. Svāyamattho pāthikaputtasamāgamena dīpetabbo. Dassanasampattiniyāmamāha ‘‘tathāgataṃ hī’’tiādi. Āgamā nu kho idha tumhākaṃ santikaṃ.

    61. வசீஸச்சே பதிட்ட²ஹித்வாதி யதா²படிஞ்ஞாதாய படிஞ்ஞாய ட²த்வா.

    61.Vacīsacce patiṭṭhahitvāti yathāpaṭiññātāya paṭiññāya ṭhatvā.

    62. ஸீதோத³கே அமதா பாணா பானகாலே பன மரந்தி, தேபி தேன ஸீதோத³கபரிபோ⁴கே³ன மாரிதா ஹொந்தி, தஸ்மா தபஸ்ஸினா நாம ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் ஸீதோத³கங் ந பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ந்தி தேஸங் லத்³தி⁴. பாகதிகங் வா உத³கங் ஸத்தோதி புராதனானங் நிக³ண்டா²னங் லத்³தி⁴. தேனாஹ ‘‘ஸத்தஸஞ்ஞாய ஸீதோத³கங் படிக்கி²பந்தீ’’தி. தேஸங் தங் அது⁴னாதனநிக³ண்டா²னங் வாதே³ன விருஜ்ஜ²தி. தே ஹி பத²வீஆதி³னவபத³த்த²தோ அஞ்ஞமேவ ஜீவிதங் படிஜானந்தி. சித்தேன ஸீதோத³கங் பாதுகாமோ பரிபு⁴ஞ்ஜிதுகாமோ ஹோதி ரோகே³ ட²த்வாபி ஸத்தானங் சித்தஸ்ஸ ததா² ந விதததா. தேனாஹ – ‘‘தேனஸ்ஸ மனோத³ண்டோ³ தத்தே²வ பி⁴ஜ்ஜதீ’’தி. தேனாதி ஸீதோத³கங் பாதுங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுஞ்ச இச்ச²னேன. அஸ்ஸாதி யதா²வுத்தஸ்ஸ நிக³ண்ட²ஸ்ஸ. தத்தே²வாதி ததா²சித்துப்பாத³னே ஏவ. பி⁴ஜ்ஜதி ஸங்வரஸ்ஸ விகோபிதத்தா. ததா²பூ⁴தோ ஸோ நிக³ண்டோ² ஸீதோத³கங் சே லபெ⁴ய்ய, கதிபயங் காலங் ஜீவெய்ய, அலாபே⁴ன பன பரிஸுஸ்ஸமானகண்டொ²ட்ட²தாலுஜிவ்ஹாஆதி³கோ ஸப்³ப³ஸோ பரிதா³ஹாபி⁴பூ⁴தோ மரெய்ய. தேனாஹ – ‘‘ஸீதோத³கங் அலப⁴மானோ காலங் கரெய்யா’’தி. கஸ்மா? யஸ்மா ஸீதோத³கங் பிவாய ஸன்னிஸ்ஸிதசித்தஸ்ஸ மரணங் ஹோதி, தஸ்மா வுத்தங் ‘‘மனோத³ண்டோ³ பன பி⁴ன்னோபி சுதிம்பி ஆகட்³ட⁴தீ’’தி. யஸ்மா பன ததா²பூ⁴தசித்தஸ்ஸ நிக³ண்ட²ஸ்ஸ மனோஸத்தேஸு நாம தே³வேஸு உபபத்தி ஹோதீதி தித்தி²யானங் லத்³தி⁴, தஸ்மா வுத்தங் ‘‘மனோத³ண்டோ³ பன பி⁴ன்னோபி படிஸந்தி⁴ம்பி ஆகட்³ட⁴தீ’’தி. இதீதி ஏவங் ‘‘இதா⁴ஸ்ஸ நிக³ண்டோ²’’திஆதி³ஆகாரேன. ந்தி உபாலிங் க³ஹபதிங். மஹந்தோதி வதா³பேஸி ‘‘மனோபடிப³த்³தோ⁴ காலங்கரோதீ’’தி வத³ந்தோதி அதி⁴ப்பாயோ.

    62. Sītodake amatā pāṇā pānakāle pana maranti, tepi tena sītodakaparibhogena māritā honti, tasmā tapassinā nāma sabbena sabbaṃ sītodakaṃ na paribhuñjitabbanti tesaṃ laddhi. Pākatikaṃ vā udakaṃ sattoti purātanānaṃ nigaṇṭhānaṃ laddhi. Tenāha ‘‘sattasaññāya sītodakaṃ paṭikkhipantī’’ti. Tesaṃ taṃ adhunātananigaṇṭhānaṃ vādena virujjhati. Te hi pathavīādinavapadatthato aññameva jīvitaṃ paṭijānanti. Cittena sītodakaṃ pātukāmo paribhuñjitukāmo hoti roge ṭhatvāpi sattānaṃ cittassa tathā na vitatatā. Tenāha – ‘‘tenassa manodaṇḍo tattheva bhijjatī’’ti. Tenāti sītodakaṃ pātuṃ paribhuñjituñca icchanena. Assāti yathāvuttassa nigaṇṭhassa. Tatthevāti tathācittuppādane eva. Bhijjati saṃvarassa vikopitattā. Tathābhūto so nigaṇṭho sītodakaṃ ce labheyya, katipayaṃ kālaṃ jīveyya, alābhena pana parisussamānakaṇṭhoṭṭhatālujivhāādiko sabbaso paridāhābhibhūto mareyya. Tenāha – ‘‘sītodakaṃ alabhamāno kālaṃ kareyyā’’ti. Kasmā? Yasmā sītodakaṃ pivāya sannissitacittassa maraṇaṃ hoti, tasmā vuttaṃ ‘‘manodaṇḍo pana bhinnopi cutimpi ākaḍḍhatī’’ti. Yasmā pana tathābhūtacittassa nigaṇṭhassa manosattesu nāma devesu upapatti hotīti titthiyānaṃ laddhi, tasmā vuttaṃ ‘‘manodaṇḍo pana bhinnopi paṭisandhimpi ākaḍḍhatī’’ti. Itīti evaṃ ‘‘idhāssa nigaṇṭho’’tiādiākārena. Nanti upāliṃ gahapatiṃ. Mahantoti vadāpesi ‘‘manopaṭibaddho kālaṅkarotī’’ti vadantoti adhippāyo.

    உபாஸகஸ்ஸாதி உபாலிஸ்ஸ க³ஹபதிஸ்ஸ. முச்சா²வஸேனாதிஆதி³னா அன்வயதோ ப்³யதிரேகதோ ச மனோத³ண்ட³ஸ்ஸ மஹந்ததங் விபா⁴வேதி. சித்தஸந்ததிப்பவத்திமத்தேனேவாதி வினா காயத³ண்டே³ன வசீத³ண்டே³ன ச கேவலங் சித்தஸந்ததிப்பவத்திமத்தேன. பி⁴ஜ்ஜித்வாபீதி எத்த² பி-ஸத்³தே³ன அபி⁴ஜ்ஜித்வாபி. அனிய்யானிகாதி அப்பாடிஹீரா, அயுத்தாதி அத்தோ². ஸல்லக்கே²ஸி உபாஸகோதி விப⁴த்திங் விபரிணாமெத்வா யோஜனா. பஞ்ஹபடிபா⁴னானீதி ஞாதுங் இச்சி²தே அத்தே² உப்பஜ்ஜனகபடிபா⁴னானி.

    Upāsakassāti upālissa gahapatissa. Mucchāvasenātiādinā anvayato byatirekato ca manodaṇḍassa mahantataṃ vibhāveti. Cittasantatippavattimattenevāti vinā kāyadaṇḍena vacīdaṇḍena ca kevalaṃ cittasantatippavattimattena. Bhijjitvāpīti ettha pi-saddena abhijjitvāpi. Aniyyānikāti appāṭihīrā, ayuttāti attho. Sallakkhesi upāsakoti vibhattiṃ vipariṇāmetvā yojanā. Pañhapaṭibhānānīti ñātuṃ icchite atthe uppajjanakapaṭibhānāni.

    ‘‘மனோபடிப³த்³தோ⁴ காலங் கரோதீ’’தி வத³ந்தேன அத்த²தோ மனோத³ண்ட³ஸ்ஸ தது³த்தரபா⁴வோ படிஞ்ஞாதோ ஹோதீதி ஆஹ ‘‘இதா³னி மனோத³ண்டோ³ மஹந்தோதி இத³ங் வசன’’ந்தி. ததா² சேவ வுத்தங் – ‘‘மனோத³ண்டோ³வ ப³லவா மஹந்தோதி வதா³பேஸீ’’தி.

    ‘‘Manopaṭibaddho kālaṃ karotī’’ti vadantena atthato manodaṇḍassa taduttarabhāvo paṭiññāto hotīti āha ‘‘idāni manodaṇḍo mahantoti idaṃ vacana’’nti. Tathā ceva vuttaṃ – ‘‘manodaṇḍova balavā mahantoti vadāpesī’’ti.

    63. பாணாதிபாதாதி³தோ யமனங் யாமோ, சதுப்³பி³தோ⁴ யாமோ சதுயாமோ, சதுயாமஸங்கா²தேன ஸங்வரேன ஸங்வுதோ சாதுயாமஸங்வரஸங்வுதோ. அட்ட²கதா²யங் பன யாம-ஸத்³தோ³ கொட்டா²ஸபரியாயோதி ‘‘இமினா சதுகொட்டா²ஸேனா’’தி வுத்தங். பியஜாதிகங் ரூபாதி³ஆரம்மணங் ராக³வஸேன பா³லேஹி பா⁴வனீயத்தா ‘‘பா⁴வித’’ந்தி வுச்சதீதி ஆஹ ‘‘பா⁴விதந்தி பஞ்ச காமகு³ணா’’தி.

    63. Pāṇātipātādito yamanaṃ yāmo, catubbidho yāmo catuyāmo, catuyāmasaṅkhātena saṃvarena saṃvuto cātuyāmasaṃvarasaṃvuto. Aṭṭhakathāyaṃ pana yāma-saddo koṭṭhāsapariyāyoti ‘‘iminā catukoṭṭhāsenā’’ti vuttaṃ. Piyajātikaṃ rūpādiārammaṇaṃ rāgavasena bālehi bhāvanīyattā ‘‘bhāvita’’nti vuccatīti āha ‘‘bhāvitanti pañca kāmaguṇā’’ti.

    யோ ஸப்³ப³ங் பாபங் ஆஸவஞ்ச வாரேதீதி ஸப்³ப³வாரீ, தஸ்ஸ நவஸு பத³த்தே²ஸு ஸத்தமோ பத³த்தோ², தேன ஸப்³ப³வாரினா பாபங் வாரித்வா டி²தோதி ஸப்³ப³வாரிவாரிதோ . தேனாஹ ‘‘ஸப்³பே³ன பாபவாரணேன வாரிதபாபோ’’தி. ததோ ஏவ ஸப்³ப³ஸ்ஸ வாரிதப்³ப³ஸ்ஸ ஆஸவஸ்ஸ து⁴னநதோ ஸப்³ப³வாரிது⁴தோ. வாரிதப்³ப³ஸ்ஸ நிவாரணவஸேன ஸப்³ப³வாரினோ பு²டோ பு²ஸிதோதி ஸப்³ப³வாரிபு²டோ. ஸங்கா⁴தந்தி ஸஹஸா ஹனநங், அஸஞ்சேதனிகவத⁴ந்தி அத்தோ². கதரஸ்மிங் கொட்டா²ஸேதி தீஸு த³ண்ட³கொட்டா²ஸேஸு கதரகொட்டா²ஸே.

    Yo sabbaṃ pāpaṃ āsavañca vāretīti sabbavārī, tassa navasu padatthesu sattamo padattho, tena sabbavārinā pāpaṃ vāritvā ṭhitoti sabbavārivārito. Tenāha ‘‘sabbena pāpavāraṇena vāritapāpo’’ti. Tato eva sabbassa vāritabbassa āsavassa dhunanato sabbavāridhuto. Vāritabbassa nivāraṇavasena sabbavārino phuṭo phusitoti sabbavāriphuṭo. Saṅghātanti sahasā hananaṃ, asañcetanikavadhanti attho. Katarasmiṃ koṭṭhāseti tīsu daṇḍakoṭṭhāsesu katarakoṭṭhāse.

    64. க²லியதி ஸமாதி³யதீதி க²லங், ராஸீதி ஆஹ – ‘‘ஏகங் மங்ஸக²லந்தி ஏகங் மங்ஸராஸி’’ந்தி. விஜ்ஜாத⁴ரஇத்³தி⁴யா இத்³தி⁴மா. ஸா பன இத்³தி⁴ யஸ்மா ஆனுபா⁴வஸம்பன்னஸ்ஸேவ இஜ்ஜ²தி, ந யஸ்ஸ கஸ்ஸசி. தஸ்மா ஆஹ ‘‘ஆனுபா⁴வஸம்பன்னோ’’தி. விஜ்ஜானுபா⁴வவஸேனேவ ஆனுபா⁴வஸம்பன்னோ. சித்தே வஸீபா⁴வப்பத்தோ ஆனுபா⁴வாய ஏவ விஜ்ஜாய பகு³ணபா⁴வாபாத³னேன. ஏதேன வஸீபா⁴வங் லோகியஸமஞ்ஞாவஸேன ப⁴க³வா உபாலிங் க³ஹபதிங் பஞ்ஞபேதுகாமோ ஏவமாஹ. லோகிகா ஹி ‘‘பா⁴வனாமயஇத்³தி⁴யா இத்³தி⁴மா சேதோவஸீபா⁴வப்பத்தோ பரூபகா⁴தங் கரோதீ’’தி மஞ்ஞந்தி. ததா² ஹி தே இஸயோ பரேஸங் ஸங்வண்ணெந்தி, இஸீனங் ஆனுபா⁴வங் கித்தெந்தி. யங் பனெத்த² வத்தப்³ப³ங், தங் பரதோ ஆக³மிஸ்ஸதீதி.

    64. Khaliyati samādiyatīti khalaṃ, rāsīti āha – ‘‘ekaṃ maṃsakhalanti ekaṃ maṃsarāsi’’nti. Vijjādharaiddhiyā iddhimā. Sā pana iddhi yasmā ānubhāvasampannasseva ijjhati, na yassa kassaci. Tasmā āha ‘‘ānubhāvasampanno’’ti. Vijjānubhāvavaseneva ānubhāvasampanno. Citte vasībhāvappatto ānubhāvāya eva vijjāya paguṇabhāvāpādanena. Etena vasībhāvaṃ lokiyasamaññāvasena bhagavā upāliṃ gahapatiṃ paññapetukāmo evamāha. Lokikā hi ‘‘bhāvanāmayaiddhiyā iddhimā cetovasībhāvappatto parūpaghātaṃ karotī’’ti maññanti. Tathā hi te isayo paresaṃ saṃvaṇṇenti, isīnaṃ ānubhāvaṃ kittenti. Yaṃ panettha vattabbaṃ, taṃ parato āgamissatīti.

    65. அரஞ்ஞமேவ ஹுத்வாதி ஸப்³ப³ஸோ அரஞ்ஞமேவ ஹுத்வா. அரஞ்ஞபா⁴வேன அரஞ்ஞங் ஜாதங், ந நாமமத்தேன. இஸீனங் அத்தா²யாதி இஸீனங் ஆஸாத³னத்தா²ய.

    65.Araññameva hutvāti sabbaso araññameva hutvā. Araññabhāvena araññaṃ jātaṃ, na nāmamattena. Isīnaṃ atthāyāti isīnaṃ āsādanatthāya.

    கோ³தா⁴வரீதீரதோ நாதிதூ³ரே. உஸூயமானோதி ‘‘ந மங் ஏஸ ஜனோ பரிவாரேதீ’’தி உஸூயங் கரொந்தோ. கிலிட்டோ² வதாதி பங்கத³ந்தரஜஸிரதாதீ³ஹி கிலிட்ட²ஸரீரோ. அனஞ்ஜிதமண்டி³தோதி அனஞ்ஜிதக்கி²கோ ஸப்³பே³ன, ஸப்³ப³ங் அமண்டி³தோ ச. தஸ்மிங் காலே ‘‘காலஸ்ஸேவ அக்கீ²னங் அஞ்ஜனங் மங்க³ல’’ந்தி மனுஸ்ஸானங் லத்³தி⁴, தஸ்மா அனஞ்ஜனங் விஸுங் க³ஹிதங்.

    Godhāvarītīrato nātidūre. Usūyamānoti ‘‘na maṃ esa jano parivāretī’’ti usūyaṃ karonto. Kiliṭṭho vatāti paṅkadantarajasiratādīhi kiliṭṭhasarīro. Anañjitamaṇḍitoti anañjitakkhiko sabbena, sabbaṃ amaṇḍito ca. Tasmiṃ kāle ‘‘kālasseva akkhīnaṃ añjanaṃ maṅgala’’nti manussānaṃ laddhi, tasmā anañjanaṃ visuṃ gahitaṃ.

    ராஜா தஸ்ஸ வசனங் க³ஹெத்வாதி ‘‘வேதே³ஸு ஈதி³ஸங் ஆக³தங் ப⁴விஸ்ஸதீதி ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி ராஜா தஸ்ஸ புரோஹிதஸ்ஸ வசனங் க³ஹெத்வா. உஸுமஜாதஹத³யோதி உத்தத்தஹத³யோ. நாஸிகானங் அப்பஹொந்தே முகே²ன அஸ்ஸஸந்தோ.

    Rājā tassa vacanaṃ gahetvāti ‘‘vedesu īdisaṃ āgataṃ bhavissatīti evaṃ, bhante’’ti rājā tassa purohitassa vacanaṃ gahetvā. Usumajātahadayoti uttattahadayo. Nāsikānaṃ appahonte mukhena assasanto.

    விஜிதஜயேஹி ஆக³ந்த்வா நக்க²த்தயுத்தங் ஆக³மெந்தேஹி நிஸீதி³தப்³ப³ட்டா²னங் ஜயக²ந்தா⁴வாரட்டா²னங். உத³கவுட்டி²பாதனாதி³ தஸ்மிங் பாபகம்மே அஸமங்கி³பூ⁴தானம்பி ஸமனுஞ்ஞதாய அந்தோகரணத்த²ங் கதங். கதப⁴ண்ட³வுட்டீ²தி ஆப⁴ரணவஸ்ஸங். மஹாஜனோ ஸமனுஞ்ஞோ ஜாதோதி யோஜனா. மாதுபோஸகராமோதி மாதரி ஸம்மாபடிபன்னோ ராமோ நாம ஏகோ புரிஸோ. அஸமங்கி³பூ⁴தானந்தி அஸமனுஞ்ஞானங்.

    Vijitajayehi āgantvā nakkhattayuttaṃ āgamentehi nisīditabbaṭṭhānaṃ jayakhandhāvāraṭṭhānaṃ. Udakavuṭṭhipātanādi tasmiṃ pāpakamme asamaṅgibhūtānampi samanuññatāya antokaraṇatthaṃ kataṃ. Katabhaṇḍavuṭṭhīti ābharaṇavassaṃ. Mahājano samanuñño jātoti yojanā. Mātuposakarāmoti mātari sammāpaṭipanno rāmo nāma eko puriso. Asamaṅgibhūtānanti asamanuññānaṃ.

    அவகிரியாதி அஸுஸ்ஸூஸதங் படிச்ச. பு²லிங்கா³னீதி அக்³கி³கணானி. பதந்தி காயேதி காயே இதோ சிதோ நிபதந்தி. ஏதே கிர நிரயங் விவரித்வா மஹாஜனஸ்ஸ த³ஸ்ஸெந்தி.

    Avakiriyāti asussūsataṃ paṭicca. Phuliṅgānīti aggikaṇāni. Patanti kāyeti kāye ito cito nipatanti. Ete kira nirayaṃ vivaritvā mahājanassa dassenti.

    யதா²பா²ஸுகட்டா²னந்தி மயங் கஞ்சிபி தே³ஸங் உத்³தி³ஸ்ஸ ந க³ச்சா²ம, யத்த² பன வஸந்தஸ்ஸ பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ பா²ஸு ஹோதி, தங் யதா²பா²ஸுகட்டா²னங் க³ச்சா²மாதி அதி⁴ப்பாயோ. ஸங்கா⁴தி ஸங்ஹதா. க³ணாதி தங்தங்ஸேணிபா⁴வேன க³ணிதப்³ப³தாய க³ணா. க³ணீபூ⁴தாதி ஏகஜ்ஜா²ஸயா ஹுத்வா ராஸிபூ⁴தா. அதி³ன்னாதா³னந்திஆதீ³ஸுபி நிரயே பச்சித்வா மனுஸ்ஸலோகங் ஆக³தஸ்ஸ விபாகாவஸேஸேனாதி ஆனெத்வா யோஜேதப்³ப³ங்.

    Yathāphāsukaṭṭhānanti mayaṃ kañcipi desaṃ uddissa na gacchāma, yattha pana vasantassa pabbajitassa phāsu hoti, taṃ yathāphāsukaṭṭhānaṃ gacchāmāti adhippāyo. Saṅghāti saṃhatā. Gaṇāti taṃtaṃseṇibhāvena gaṇitabbatāya gaṇā. Gaṇībhūtāti ekajjhāsayā hutvā rāsibhūtā. Adinnādānantiādīsupi niraye paccitvā manussalokaṃ āgatassa vipākāvasesenāti ānetvā yojetabbaṃ.

    பக்³க³ண்ஹிஸ்ஸாமீதி ஸம்பா⁴வனங் உப்பாதெ³ஸ்ஸாமி. நேஸங் கத்தப்³ப³ந்தி சிந்தேஸீதி யோஜனா. கிங் சிந்தேஸி? ஆகா⁴தங் உப்பாதெ³த்வா அனத்த²கரணூபாயங். தேனாஹ ‘‘ஸோ த⁴ம்மகதா²பரியோஸானே’’திஆதி³. நாக³ப³லபிச்சி²ல்லாதீ³னந்தி நாக³ப³லஸாஸபஅங்கோலதேலகணிகாரனிய்யாஸாதீ³னங் சிக்க²ல்லானங். விஹேட²யிங்ஸு நிரயாதி³கதா²ஹி க⁴ட்டெந்தா. ச²த்³வாராரம்மணேதி சக்கா²தீ³னங் ச²ன்னங் த்³வாரானங் ஆரம்மணபூ⁴தே ரூபாதி³விஸயே.

    Paggaṇhissāmīti sambhāvanaṃ uppādessāmi. Nesaṃ kattabbanti cintesīti yojanā. Kiṃ cintesi? Āghātaṃ uppādetvā anatthakaraṇūpāyaṃ. Tenāha ‘‘so dhammakathāpariyosāne’’tiādi. Nāgabalapicchillādīnanti nāgabalasāsapaaṅkolatelakaṇikāraniyyāsādīnaṃ cikkhallānaṃ. Viheṭhayiṃsu nirayādikathāhi ghaṭṭentā. Chadvārārammaṇeti cakkhādīnaṃ channaṃ dvārānaṃ ārammaṇabhūte rūpādivisaye.

    நவ வுட்டி²யோதி உத³கவுட்டி² ஸுமனபுப்ப²வுட்டி² மாஸகவுட்டி² கஹாபணவுட்டி² ஆப⁴ரணவுட்டி² ஆவுத⁴வுட்டி² அங்கா³ரவுட்டி² பாஸாணவுட்டி² வாலிகாவுட்டீ²தி இமா நவ வுட்டி²யோ. அவஞ்சயீதி ஸக்காரங் கரொந்தோ விய ஹுத்வா அஸக்காரங் கரொந்தோ அனத்த²சரணேன வஞ்சயி. அதூ³ஸகேதி அனபராதே⁴.

    Nava vuṭṭhiyoti udakavuṭṭhi sumanapupphavuṭṭhi māsakavuṭṭhi kahāpaṇavuṭṭhi ābharaṇavuṭṭhi āvudhavuṭṭhi aṅgāravuṭṭhi pāsāṇavuṭṭhi vālikāvuṭṭhīti imā nava vuṭṭhiyo. Avañcayīti sakkāraṃ karonto viya hutvā asakkāraṃ karonto anatthacaraṇena vañcayi. Adūsaketi anaparādhe.

    ‘‘தி³ட்ட²மங்க³லிகா ப்³ராஹ்மணகஞ்ஞா’’தி ஜாதகட்ட²கதா²தீ³ஸு (ஜா॰ அட்ட²॰ 4.15.மாதங்க³ஜாதகவண்ணனா) ஆக³தங், இத⁴ பன ‘‘ஸெட்டி²தீ⁴தா’’தி. வாரெய்யத்தா²யாதி ஆவாஹத்தா²ய, அஸ்ஸாதி பேஸிதபுக்³க³லஸ்ஸ. தாதி³ஸேன நீசகுலஸங்வத்தனியேன கம்முனா லத்³தோ⁴காஸேன சண்டா³லயோனியங் நிப்³ப³த்தோ.

    ‘‘Diṭṭhamaṅgalikā brāhmaṇakaññā’’ti jātakaṭṭhakathādīsu (jā. aṭṭha. 4.15.mātaṅgajātakavaṇṇanā) āgataṃ, idha pana ‘‘seṭṭhidhītā’’ti. Vāreyyatthāyāti āvāhatthāya, assāti pesitapuggalassa. Tādisena nīcakulasaṃvattaniyena kammunā laddhokāsena caṇḍālayoniyaṃ nibbatto.

    சம்மகே³ஹேதி சம்மேன சா²தி³தே கே³ஹே. மாதங்கொ³த்வேவஸ்ஸ நாமங் அஹோஸி ஜாதிஸமுதா³க³தங். ந்தி க⁴ண்டங். வாதெ³ந்தோ தாலனேன ஸத்³த³ங் கரொந்தோ. மஹாபத²ங் படிபஜ்ஜி தி³ட்ட²மங்க³லிகாய கே³ஹத்³வாரஸமீபேன.

    Cammageheti cammena chādite gehe. Mātaṅgotvevassa nāmaṃ ahosi jātisamudāgataṃ. Tanti ghaṇṭaṃ. Vādento tālanena saddaṃ karonto. Mahāpathaṃ paṭipajji diṭṭhamaṅgalikāya gehadvārasamīpena.

    தஸ்ஸா வெய்யாவச்சகரா சேவ உபட்டா²கமனுஸ்ஸா படிப³த்³தா⁴ ச ஸுராஸொண்டா³த³யோ ஜாணுகப்பராதீ³ஹி ஸுகொட்டிதங் கொட்டிதபா⁴வேன முச்ச²ங் ஆபன்னத்தா மதோதி ஸஞ்ஞாய ச²ட்³டே³ஸுங்.

    Tassā veyyāvaccakarā ceva upaṭṭhākamanussā paṭibaddhā ca surāsoṇḍādayo jāṇukapparādīhi sukoṭṭitaṃ koṭṭitabhāvena mucchaṃ āpannattā matoti saññāya chaḍḍesuṃ.

    அத² போ³தி⁴ஸத்தோ ஆயுஅவஸேஸஸ்ஸ அத்தி²தாய மந்த³மந்தே³ வாதே வாயந்தே சிரேன ஸஞ்ஞங் படிலப⁴தி. தேனாஹ ‘‘மஹாபுரிஸோ’’திஆதி³. கே³ஹங்க³ணேதி கே³ஹஸ்ஸ மஹாத்³வாரதோ ப³ஹி விவடங்க³ணே. பதிதோதி பாதங் கத்வா இச்சி²தத்த²னிப்ப²த்திங் அந்தரங் கத்வா அனுப்பவேஸேன நிபன்னோ. தி³ட்ட²மங்க³லிகாயாதி தி³ட்ட²மங்க³லிகாகாரணேன.

    Atha bodhisatto āyuavasesassa atthitāya mandamande vāte vāyante cirena saññaṃ paṭilabhati. Tenāha ‘‘mahāpuriso’’tiādi. Gehaṅgaṇeti gehassa mahādvārato bahi vivaṭaṅgaṇe. Patitoti pātaṃ katvā icchitatthanipphattiṃ antaraṃ katvā anuppavesena nipanno. Diṭṭhamaṅgalikāyāti diṭṭhamaṅgalikākāraṇena.

    யஸந்தி விப⁴வங் கித்திஸத்³த³ஞ்ச. சந்த³ந்தி சந்த³மண்ட³லங், சந்த³விமானந்தி அத்தோ². உச்சி²ட்ட²கே³ஹேதி பரேஹி பரிபு⁴த்தகே³ஹே. மண்ட³பேதி நக³ரமஜ்ஜே² மஹாமண்ட³பே.

    Yasanti vibhavaṃ kittisaddañca. Candanti candamaṇḍalaṃ, candavimānanti attho. Ucchiṭṭhageheti parehi paribhuttagehe. Maṇḍapeti nagaramajjhe mahāmaṇḍape.

    கீ²ரமணிமூலந்தி கீ²ரமூலங், பாதே³ஸு ப³த்³த⁴மணிமூலஞ்ச. யாவதா வாசுக்³க³தா பரியத்தீதி யத்தகோ மனுஸ்ஸவசீத்³வாரதோ உக்³க³தோ நிக்க²ந்தோ பவத்தோ, யங்கிஞ்சி வசீமயந்தி அத்தோ². ஆகாஸங்க³ணேதி விவடங்க³ணே.

    Khīramaṇimūlanti khīramūlaṃ, pādesu baddhamaṇimūlañca. Yāvatā vācuggatā pariyattīti yattako manussavacīdvārato uggato nikkhanto pavatto, yaṃkiñci vacīmayanti attho. Ākāsaṅgaṇeti vivaṭaṅgaṇe.

    து³ம்மவாஸீதி தூ⁴மோ தூ⁴ஸரோ, அனஞ்ஜிதாமண்டி³தோதி அதி⁴ப்பாயோ. ஓதல்லகோதி நிஹீனஜ்ஜா²ஸயோ, அப்பானுபா⁴வோதி அத்தோ². படிமுஞ்ச கண்டே²தி யாவ க³லவாடகா பாருபித்வா. கோ ரே துவந்தி அரே கோ நாம த்வங்.

    Dummavāsīti dhūmo dhūsaro, anañjitāmaṇḍitoti adhippāyo. Otallakoti nihīnajjhāsayo, appānubhāvoti attho. Paṭimuñca kaṇṭheti yāva galavāṭakā pārupitvā. Ko re tuvanti are ko nāma tvaṃ.

    பகதந்தி படியத்தங் நானப்பகாரதோ அபி⁴ஸங்க²தங். உத்திட்ட²பிண்ட³ந்தி அந்தரக⁴ரங் உபக³ம்ம ட²த்வா லத்³த⁴ப்³ப³பிண்ட³ங், பி⁴க்கா²ஹாரந்தி அத்தோ². லப⁴தந்தி லச்ச²து. ஸபாகோதி மஹாஸத்தோ ஜாதிவஸேன யதா²பூ⁴தங் அத்தானங் ஆவிகரோதி.

    Pakatanti paṭiyattaṃ nānappakārato abhisaṅkhataṃ. Uttiṭṭhapiṇḍanti antaragharaṃ upagamma ṭhatvā laddhabbapiṇḍaṃ, bhikkhāhāranti attho. Labhatanti lacchatu. Sapākoti mahāsatto jātivasena yathābhūtaṃ attānaṃ āvikaroti.

    அத்த²த்தி²தங் ஸத்³த³ஹதோதி ஸம்பராயிகஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ அத்தி²பா⁴வங் ஸத்³த³ஹந்தஸ்ஸ. அபேஹீதி அபக³ச்ச². எத்தோதி இமஸ்மா டா²னா. ஜம்மாதி லாமக.

    Atthatthitaṃ saddahatoti samparāyikassa atthassa atthibhāvaṃ saddahantassa. Apehīti apagaccha. Ettoti imasmā ṭhānā. Jammāti lāmaka.

    அனூபகெ²த்தேதி அஜங்க³லே உத³கஸம்பன்னே கெ²த்தே ப²லவிஸேஸங் பச்சாஸீஸந்தா. ஏதாய ஸத்³தா⁴ய த³தா³ஹி தா³னந்தி நின்னங் த²லஞ்ச பூரெந்தோ மேகோ⁴ விய கு³ணவந்தே நிக்³கு³ணே ச தா³னங் தே³ஹி, ஏவங் தெ³ந்தோ ச அப்பேவ ஆராத⁴யே த³க்கி²ணெய்யேதி. த³க்கி²ணெய்யேதி ஸீலாதி³கு³ணஸமன்னாக³தே.

    Anūpakhetteti ajaṅgale udakasampanne khette phalavisesaṃ paccāsīsantā. Etāya saddhāya dadāhi dānanti ninnaṃ thalañca pūrento megho viya guṇavante nigguṇe ca dānaṃ dehi, evaṃ dento ca appeva ārādhaye dakkhiṇeyyeti. Dakkhiṇeyyeti sīlādiguṇasamannāgate.

    தானீதி தே ப்³ராஹ்மணா. வேணுபத³ரேனாதி வேளுவிலீவேன.

    Tānīti te brāhmaṇā. Veṇupadarenāti veḷuvilīvena.

    கி³ரிங் நகே²ன க²ணஸீதி பப்³ப³தங் அத்தனோ நகே²ன க²ணந்தோ விய அஹோஸி. அயோதி காலலோஹங். பத³ஹஸீதி அபி⁴ப⁴வஸி, அத்தனோ ஸரீரேன அபி⁴ப⁴வந்தோ விய அஹோஸி.

    Giriṃ nakhenakhaṇasīti pabbataṃ attano nakhena khaṇanto viya ahosi. Ayoti kālalohaṃ. Padahasīti abhibhavasi, attano sarīrena abhibhavanto viya ahosi.

    ஆவேதி⁴தந்தி சலிதங் விபரிவத்தெத்வா டி²தங். பிட்டி²தோதி பிட்டி²பஸ்ஸேன. பா³ஹுங் பஸாரேதி அகம்மனெய்யந்தி அகம்மக்க²மங் பா³ஹுத்³வயங் த²த்³த⁴ங் ஸுக்க²த³ண்ட³கங் விய கேவலங் பஸாரேதி, ந ஸமிஞ்ஜேதி, ஸேதானி அக்கீ²னி பரிவத்தனேன கண்ஹமண்ட³லஸ்ஸ அதி³ஸ்ஸனதோ.

    Āvedhitanti calitaṃ viparivattetvā ṭhitaṃ. Piṭṭhitoti piṭṭhipassena. Bāhuṃ pasāreti akammaneyyanti akammakkhamaṃ bāhudvayaṃ thaddhaṃ sukkhadaṇḍakaṃ viya kevalaṃ pasāreti, na samiñjeti, setāni akkhīni parivattanena kaṇhamaṇḍalassa adissanato.

    ஜீவிதந்தி ஜீவனங்.

    Jīvitanti jīvanaṃ.

    வேஹாயஸந்தி ஆகாஸே. பத²த்³து⁴னோதி பத²பூ⁴தத்³து⁴னோ விய.

    Vehāyasanti ākāse. Pathaddhunoti pathabhūtaddhuno viya.

    ஸஞ்ஞம்பி ந கரோதீதி ‘‘இமே குலப்பஸுதா’’தி ஸஞ்ஞாமத்தம்பி ந கரோதி. த³ந்தகட்ட²குச்சி²ட்ட²கந்தி கா²தி³தத³ந்தகட்ட²த்தா வுத்தங். ஏதஸ்ஸேவ உபரி பதிஸ்ஸதி அப்பது³ட்ட²பதோ³ஸபா⁴வதோ, மஹாஸத்தஸ்ஸ ததா³ உக்கங்ஸக³தகெ²த்தபா⁴வதோ. இத்³தி⁴விஸயோ நாம அசிந்தெய்யோ, தஸ்மா கத²ங் ஸூரியஸ்ஸ உக்³க³ந்துங் நாதா³ஸீதி ந சிந்தேதப்³ப³ங். அருணுக்³க³ங் ந பஞ்ஞாயதீதி தஸ்மிங் பதே³ஸே அருணபபா⁴ ந பஞ்ஞாயதி, அந்த⁴காரோ ஏவ ஹோதி.

    Saññampi na karotīti ‘‘ime kulappasutā’’ti saññāmattampi na karoti. Dantakaṭṭhakucchiṭṭhakanti khāditadantakaṭṭhattā vuttaṃ. Etasseva upari patissati appaduṭṭhapadosabhāvato, mahāsattassa tadā ukkaṃsagatakhettabhāvato. Iddhivisayo nāma acinteyyo, tasmā kathaṃ sūriyassa uggantuṃ nādāsīti na cintetabbaṃ. Aruṇuggaṃ na paññāyatīti tasmiṃ padese aruṇapabhā na paññāyati, andhakāro eva hoti.

    யக்கா²வட்டோ நு கோ² அயங் காலவிபரியாயோ. மஹாபஞ்ஞந்தி மஹந்தானங் பஞ்ஞானங் அதி⁴ட்டா²னபூ⁴தங். ஜனபத³ஸ்ஸ முக²ங் பஸ்ஸதா²தி இமஸ்ஸ ஜனபத³வாஸினோ ஜனஸ்ஸ உபத்³த³வேன மங்குபூ⁴தங் முக²ங் பஸ்ஸத².

    Yakkhāvaṭṭo nu kho ayaṃ kālavipariyāyo. Mahāpaññanti mahantānaṃ paññānaṃ adhiṭṭhānabhūtaṃ. Janapadassa mukhaṃ passathāti imassa janapadavāsino janassa upaddavena maṅkubhūtaṃ mukhaṃ passatha.

    ஏதஸ்ஸ கதா² ஏதஸ்ஸேவ உபரி பதிஸ்ஸதீதி யாஹி தேன பாரமிதாபரிபா⁴வனஸமித்³தா⁴ஹி நானாஸமாபத்திவிஹாரபரிபூரிதாஹி ஸீலதி³ட்டி²ஸம்பதா³ஹி ஸுஸங்க²தஸந்தானே மஹாகருணாதி⁴வாஸே மஹாஸத்தே அரியூபவாத³கம்மஅபி⁴ஸபஸங்கா²தா ப²ருஸவாசா பவத்திதா, ஸா அபி⁴ஸபி தஸ்ஸ கெ²த்தவிஸேஸபா⁴வதோ தஸ்ஸ ச அஜ்ஜா²ஸயப²ருஸதாய தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னியகம்மங் ஹுத்வா ஸசே ஸோ மஹாஸத்தங் ந க²மாபேதி, ஸத்தமே தி³வஸே விபச்சனஸபா⁴வங் ஜாதங், க²மாபிதே பன மஹாஸத்தே பயோக³ஸம்பத்தி படிபா³ஹிதத்தா அவிபாகத⁴ம்மதங் ஆபஜ்ஜதி அஹோஸிகம்மபா⁴வதோ. அயஞ்ஹி அரியூபவாத³பாபஸ்ஸ தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னியஸ்ஸ த⁴ம்மதா, தேன வுத்தங் ‘ஏதஸ்ஸ கதா² ஏதஸ்ஸேவ உபரி பதிஸ்ஸதீ’திஆதி³. மஹாஸத்தோ பன தங் தஸ்ஸ உபரி பதிதுங் ந அதா³ஸி, உபாயேன மோசேஸி. தேன வுத்தங் சரியாபிடகே (சரியா॰ 2.64) –

    Etassa kathā etasseva upari patissatīti yāhi tena pāramitāparibhāvanasamiddhāhi nānāsamāpattivihāraparipūritāhi sīladiṭṭhisampadāhi susaṅkhatasantāne mahākaruṇādhivāse mahāsatte ariyūpavādakammaabhisapasaṅkhātā pharusavācā pavattitā, sā abhisapi tassa khettavisesabhāvato tassa ca ajjhāsayapharusatāya diṭṭhadhammavedaniyakammaṃ hutvā sace so mahāsattaṃ na khamāpeti, sattame divase vipaccanasabhāvaṃ jātaṃ, khamāpite pana mahāsatte payogasampatti paṭibāhitattā avipākadhammataṃ āpajjati ahosikammabhāvato. Ayañhi ariyūpavādapāpassa diṭṭhadhammavedaniyassa dhammatā, tena vuttaṃ ‘etassa kathā etasseva upari patissatī’tiādi. Mahāsatto pana taṃ tassa upari patituṃ na adāsi, upāyena mocesi. Tena vuttaṃ cariyāpiṭake (cariyā. 2.64) –

    ‘‘யங் ஸோ ததா³ மங் அபி⁴ஸபி, குபிதோ து³ட்ட²மானஸோ;

    ‘‘Yaṃ so tadā maṃ abhisapi, kupito duṭṭhamānaso;

    தஸ்ஸேவ மத்த²கே நிபதி, யோகே³ன தங் பமோசயி’’ந்தி.

    Tasseva matthake nipati, yogena taṃ pamocayi’’nti.

    யஞ்ஹி தத்த² ஸத்தமே தி³வஸே போ³தி⁴ஸத்தேன ஸூரியுக்³க³மனநிவாரணங் கதங், அயமெத்த² யோகோ³தி அதி⁴ப்பேதோ. யோகே³ன ஹி உப்³ப³ள்ஹா ஸராஜிகா பரிஸா நக³ரவாஸினோ நேக³மா சேவ ஜானபதா³ ச போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸந்திகங் தாபஸங் ஆனெத்வா க²மாபேஸுங். ஸோ ச போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ கு³ணே ஜானித்வா தஸ்மிங் சித்தங் பஸாதே³ஸி. யங் பனஸ்ஸ மத்த²கே மத்திகாபிண்ட³ஸ்ஸ ட²பனங், தஸ்ஸ ச ஸத்ததா⁴ பா²லனங் கதங், தங் மனுஸ்ஸானங் சித்தானுரக்க²ணத்த²ங். அஞ்ஞதா² ஹி – ‘‘இமே பப்³ப³ஜிதா ஸமானா சித்தஸ்ஸ வஸே வத்தந்தி, ந பன சித்தங் அத்தனோ வஸே வத்தாபெந்தீ’’தி மஹாஸத்தம்பி தேன ஸதி³ஸங் கத்வா க³ண்ஹெய்யுங், தத³ஸ்ஸ தேஸங் தீ³க⁴ரத்தங் அஹிதாய து³க்கா²யாதி. தேனாஹ ‘‘அத²ஸ்ஸா’’திஆதி³.

    Yañhi tattha sattame divase bodhisattena sūriyuggamananivāraṇaṃ kataṃ, ayamettha yogoti adhippeto. Yogena hi ubbaḷhā sarājikā parisā nagaravāsino negamā ceva jānapadā ca bodhisattassa santikaṃ tāpasaṃ ānetvā khamāpesuṃ. So ca bodhisattassa guṇe jānitvā tasmiṃ cittaṃ pasādesi. Yaṃ panassa matthake mattikāpiṇḍassa ṭhapanaṃ, tassa ca sattadhā phālanaṃ kataṃ, taṃ manussānaṃ cittānurakkhaṇatthaṃ. Aññathā hi – ‘‘ime pabbajitā samānā cittassa vase vattanti, na pana cittaṃ attano vase vattāpentī’’ti mahāsattampi tena sadisaṃ katvā gaṇheyyuṃ, tadassa tesaṃ dīgharattaṃ ahitāya dukkhāyāti. Tenāha ‘‘athassā’’tiādi.

    லோஹகூடவஸ்ஸந்தி அயகு³ளவஸ்ஸங். ததா³ ஹி ரதனமத்தானி தி³யட்³ட⁴ரதனமத்தானிபி திகி²ணங்ஸானி அயகு³ளமண்ட³லானி இதோ சிதோ ச நிபதந்தா மனுஸ்ஸானங் ஸரீரானி க²ண்ட³க²ண்ட³கானி அகங்ஸு. கலலவஸ்ஸந்தி தனுககத்³த³மபடலகத்³த³மங். உபஹச்சாதி ஆகா⁴டெத்வா. ததே³வ மஜ்ஜா²ரஞ்ஞங்.

    Lohakūṭavassanti ayaguḷavassaṃ. Tadā hi ratanamattāni diyaḍḍharatanamattānipi tikhiṇaṃsāni ayaguḷamaṇḍalāni ito cito ca nipatantā manussānaṃ sarīrāni khaṇḍakhaṇḍakāni akaṃsu. Kalalavassanti tanukakaddamapaṭalakaddamaṃ. Upahaccāti āghāṭetvā. Tadeva majjhāraññaṃ.

    67. அனுவிச்சகாரந்தி அனுவிச்சகரணங். காரணேஹி த்³வீஹி அனிய்யானிகஸாஸனே டி²தானங் அத்தனோ ஸாவகத்தங் உபக³தே பக்³க³ஹனிக்³க³ஹானி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘கஸ்மா’’திஆதி³ வுத்தங்.

    67.Anuviccakāranti anuviccakaraṇaṃ. Kāraṇehi dvīhi aniyyānikasāsane ṭhitānaṃ attano sāvakattaṃ upagate paggahaniggahāni dassetuṃ ‘‘kasmā’’tiādi vuttaṃ.

    69. அனுபுப்³பி³ங் கத²ந்தி (தீ³॰ நி॰ டீ॰ 2.75-76; அ॰ நி॰ டீ॰ 3.8.12) அனுபுப்³பி³யா அனுபுப்³ப³ங் கதே²தப்³ப³கத²ங், கா பன ஸா? தா³னாதி³கதா². தா³னகதா² தாவ பசுரஜனேஸுபி பவத்தியா ஸப்³ப³ஸாதா⁴ரணத்தா ஸுகரத்தா ஸீலே பதிட்டா²னஸ்ஸ உபாயபா⁴வதோ ச ஆதி³தோவ கதி²தா . பரிச்சாக³ஸீலோ ஹி புக்³க³லோ பரிக்³க³ஹவத்தூ²ஸு நிஸ்ஸங்க³பா⁴வதோ ஸுகே²னேவ ஸீலானி ஸமாதி³யதி, தத்த² ச ஸுப்பதிட்டி²தோ ஹோதி. ஸீலேன தா³யகபடிக்³க³ஹணவிஸுத்³தி⁴தோ பரானுக்³க³ஹங் வத்வா பரபீளானிவத்திவசனதோ, கிரியத⁴ம்மங் வத்வா அகிரியத⁴ம்மவசனதோ, போ⁴க³யஸஸம்பத்திஹேதுங் வத்வா ப⁴வஸம்பத்திஹேதுவசனதோ ச தா³னகதா²னந்தரங் ஸீலகதா² கதி²தா. தஞ்ச ஸீலங் வட்டனிஸ்ஸிதங், அயங் ப⁴வஸம்பத்தி தஸ்ஸ ப²லந்தி த³ஸ்ஸனத்த²ங், இமேஹி ச தா³னஸீலமயேஹி பணீதசரியபே⁴த³பி⁴ன்னேஹி புஞ்ஞகிரியவத்தூ²ஹி ஏதா சாதுமஹாராஜிகாதீ³ஸு பணீததராதி³பே⁴த³பி⁴ன்னா அபரிமெய்யா போ⁴க³ப⁴வஸம்பத்தியோதி த³ஸ்ஸனத்த²ங் தத³னந்தரங் ஸக்³க³கதா². ஸ்வாயங் ஸக்³கோ³ ராகா³தீ³ஹி உபக்கிலிட்டோ² ஸப்³ப³தா³ அனுபக்கிலிட்டோ² அரியமக்³கோ³தி த³ஸ்ஸனத்த²ங் ஸக்³கா³னந்தரங் மக்³கோ³, மக்³க³ஞ்ச கதெ²ந்தேன தத³தி⁴க³மூபாயஸந்த³ஸ்ஸனத்த²ங் ஸக்³க³பரியாபன்னாபி பகே³வ இதரே ஸப்³பே³பி காமா நாம ப³ஹ்வாதீ³னவா அனிச்சா அத்³து⁴வா விபரிணாமத⁴ம்மாதி காமானங் ஆதீ³னவோ. ஹீனா க³ம்மா போது²ஜ்ஜனிகா அனரியா அனத்த²ஸஞ்ஹிதாதி தேஸங் ஓகாரோ லாமகபா⁴வோ, ஸப்³பே³பி ப⁴வா கிலேஸானங் வத்து²பூ⁴தாதி தத்த² ஸங்கிலேஸோ. ஸப்³ப³ஸோ கிலேஸவிப்பமுத்தங் நிப்³பா³னந்தி நெக்க²ம்மே ஆனிஸங்ஸோ ச கதே²தப்³போ³தி அயமத்தோ² மக்³க³ந்தீதி எத்த² இதி-ஸத்³தே³ன த³ஸ்ஸிதோதி வேதி³தப்³ப³ங்.
