Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā |
உபனந்த³வத்து²கதா²
Upanandavatthukathā
319. உபனந்த³வத்து²ஸ்மிங் – தத்த² தயா மோக⁴புரிஸ க³ஹிதங் இத⁴ முத்தங், இத⁴ தயா க³ஹிதங் தத்ர முத்தந்தி எத்த² அயமத்தோ² – யங் தயா தத்த² ஸேனாஸனங் க³ஹிதங், தங் தே க³ண்ஹந்தேனேவ இத⁴ முத்தங் ஹோதி. ‘‘இத⁴ தா³னாஹங், ஆவுஸோ, முஞ்சாமீ’’தி வத³ந்தேன பன தங் தத்ராபி முத்தங். ஏவங் த்வங் உப⁴யத்த² பரிபா³ஹிரோதி.
319. Upanandavatthusmiṃ – tattha tayā moghapurisa gahitaṃ idha muttaṃ, idha tayā gahitaṃ tatra muttanti ettha ayamattho – yaṃ tayā tattha senāsanaṃ gahitaṃ, taṃ te gaṇhanteneva idha muttaṃ hoti. ‘‘Idha dānāhaṃ, āvuso, muñcāmī’’ti vadantena pana taṃ tatrāpi muttaṃ. Evaṃ tvaṃ ubhayattha paribāhiroti.
அயங் பனெத்த² வினிச்ச²யோ – க³ஹணேன க³ஹணங் படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தி, க³ஹணேன ஆலயோ படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தி, ஆலயேன க³ஹணங் படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தி, ஆலயேன ஆலயோ படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தி. கத²ங்? இதே⁴கச்சோ வஸ்ஸூபனாயிகதி³வஸே ஏகஸ்மிங் விஹாரே ஸேனாஸனங் க³ஹெத்வா ஸாமந்தவிஹாரங் க³ந்த்வா தத்ராபி க³ண்ஹாதி, தஸ்ஸ இமினா க³ஹணேன புரிமங் க³ஹணங் படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தி. அபரோ ‘‘இத⁴ வஸிஸ்ஸாமீ’’தி ஆலயமத்தங் கத்வா ஸாமந்தவிஹாரங் க³ந்த்வா தத்த² ஸேனாஸனங் க³ண்ஹாதி, தஸ்ஸ இமினா க³ஹணேன புரிமோ ஆலயோ படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தி. ஏகோ ‘‘இத⁴ வஸிஸ்ஸாமீ’’தி ஸேனாஸனங் வா க³ஹெத்வா ஆலயங் வா கத்வா ஸாமந்தவிஹாரங் க³ந்த்வா ‘‘இதே⁴வ தா³னி வஸிஸ்ஸாமீ’’தி ஆலயங் கரோதி, இச்சஸ்ஸ ஆலயேன வா க³ஹணங் ஆலயேன வா ஆலயோ படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தி, ஸப்³ப³த்த² பச்சி²மே க³ஹணே வா ஆலயே வா திட்ட²தி. யோ பன ‘‘ஏகஸ்மிங் விஹாரே ஸேனாஸனங் க³ஹெத்வா அஞ்ஞஸ்மிங் விஹாரே வஸிஸ்ஸாமீ’’தி க³ச்ச²தி, தஸ்ஸ உபசாரஸீமாதிக்கமே ஸேனாஸனக்³கா³ஹோ படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தி. யதி³ பன ‘‘தத்த² பா²ஸு ப⁴விஸ்ஸதி, வஸிஸ்ஸாமி; நோ சே, ஆக³மிஸ்ஸாமீ’’தி க³ந்த்வா அபா²ஸுபா⁴வங் ஞத்வா பச்சாக³ச்ச²தி, வட்டதி.
Ayaṃ panettha vinicchayo – gahaṇena gahaṇaṃ paṭippassambhati, gahaṇena ālayo paṭippassambhati, ālayena gahaṇaṃ paṭippassambhati, ālayena ālayo paṭippassambhati. Kathaṃ? Idhekacco vassūpanāyikadivase ekasmiṃ vihāre senāsanaṃ gahetvā sāmantavihāraṃ gantvā tatrāpi gaṇhāti, tassa iminā gahaṇena purimaṃ gahaṇaṃ paṭippassambhati. Aparo ‘‘idha vasissāmī’’ti ālayamattaṃ katvā sāmantavihāraṃ gantvā tattha senāsanaṃ gaṇhāti, tassa iminā gahaṇena purimo ālayo paṭippassambhati. Eko ‘‘idha vasissāmī’’ti senāsanaṃ vā gahetvā ālayaṃ vā katvā sāmantavihāraṃ gantvā ‘‘idheva dāni vasissāmī’’ti ālayaṃ karoti, iccassa ālayena vā gahaṇaṃ ālayena vā ālayo paṭippassambhati, sabbattha pacchime gahaṇe vā ālaye vā tiṭṭhati. Yo pana ‘‘ekasmiṃ vihāre senāsanaṃ gahetvā aññasmiṃ vihāre vasissāmī’’ti gacchati, tassa upacārasīmātikkame senāsanaggāho paṭippassambhati. Yadi pana ‘‘tattha phāsu bhavissati, vasissāmi; no ce, āgamissāmī’’ti gantvā aphāsubhāvaṃ ñatvā paccāgacchati, vaṭṭati.
320. திவஸ்ஸந்தரேனாதி எத்த² திவஸ்ஸந்தரோ நாம யோ த்³வீஹி வஸ்ஸேஹி மஹந்ததரோ வா த³ஹரதரோ வா ஹோதி. யோ பன ஏகேன வஸ்ஸேன மஹந்ததரோ வா த³ஹரதரோ வா ஹோதி, யோ வா ஸமானவஸ்ஸோ, தத்த² வத்தப்³ப³மேவ நத்தி². இமே ஸப்³பே³ ஏகஸ்மிங் மஞ்சே வா பீடே² வா த்³வே த்³வே ஹுத்வா நிஸீதி³துங் லப⁴ந்தி. யங் திண்ணங் பஹோதி, தங் ஸங்ஹாரிமங் வா ஹோது அஸங்ஹாரிமங் வா, ததா²ரூபே அபி ப²லகக²ண்டே³ அனுபஸம்பன்னேனாபி ஸத்³தி⁴ங் நிஸீதி³துங் வட்டதி.
320.Tivassantarenāti ettha tivassantaro nāma yo dvīhi vassehi mahantataro vā daharataro vā hoti. Yo pana ekena vassena mahantataro vā daharataro vā hoti, yo vā samānavasso, tattha vattabbameva natthi. Ime sabbe ekasmiṃ mañce vā pīṭhe vā dve dve hutvā nisīdituṃ labhanti. Yaṃ tiṇṇaṃ pahoti, taṃ saṃhārimaṃ vā hotu asaṃhārimaṃ vā, tathārūpe api phalakakhaṇḍe anupasampannenāpi saddhiṃ nisīdituṃ vaṭṭati.
ஹத்தி²னக²கந்தி ஹத்தி²கும்பே⁴ பதிட்டி²தங்; ஏவங் கதஸ்ஸ கிரேதங் நாமங். ஸப்³ப³ங் பாஸாத³பரிபோ⁴க³ந்தி ஸுவண்ணரஜதாதி³விசித்ரானி கவாடானி மஞ்சபீடா²னி தாலவண்டானி ஸுவண்ணரஜதமயபானீயக⁴டபானீயஸராவானி யங்கிஞ்சி சித்தகம்மகதங், ஸப்³ப³ங் வட்டதி. ‘‘பாஸாத³ஸ்ஸ தா³ஸிதா³ஸங் கெ²த்தவத்து²ங் கோ³மஹிங்ஸங் தே³மா’’தி வத³ந்தி, பாடேக்கங் க³ஹணகிச்சங் நத்தி², பாஸாதே³ படிக்³க³ஹிதே படிக்³க³ஹிதமேவ ஹோதி. கோ³னகாதீ³னி ஸங்கி⁴கவிஹாரே வா புக்³க³லிகவிஹாரே வா மஞ்சபீட²கேஸு அத்த²ரித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் ந வட்டந்தி. த⁴ம்மாஸனே பன கி³ஹிவிகடனிஹாரேன லப்³ப⁴ந்தி, தத்ராபி நிபஜ்ஜிதுங் ந வட்டதி.
Hatthinakhakanti hatthikumbhe patiṭṭhitaṃ; evaṃ katassa kiretaṃ nāmaṃ. Sabbaṃ pāsādaparibhoganti suvaṇṇarajatādivicitrāni kavāṭāni mañcapīṭhāni tālavaṇṭāni suvaṇṇarajatamayapānīyaghaṭapānīyasarāvāni yaṃkiñci cittakammakataṃ, sabbaṃ vaṭṭati. ‘‘Pāsādassa dāsidāsaṃ khettavatthuṃ gomahiṃsaṃ demā’’ti vadanti, pāṭekkaṃ gahaṇakiccaṃ natthi, pāsāde paṭiggahite paṭiggahitameva hoti. Gonakādīni saṅghikavihāre vā puggalikavihāre vā mañcapīṭhakesu attharitvā paribhuñjituṃ na vaṭṭanti. Dhammāsane pana gihivikaṭanihārena labbhanti, tatrāpi nipajjituṃ na vaṭṭati.
உபனந்த³வத்து²கதா² நிட்டி²தா.
Upanandavatthukathā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi / 3. ததியபா⁴ணவாரோ • 3. Tatiyabhāṇavāro
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / உபனந்த³வத்து²கதா²வண்ணனா • Upanandavatthukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / உபனந்த³வத்து²கதா²வண்ணனா • Upanandavatthukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / உபனந்த³வத்து²கதா²வண்ணனா • Upanandavatthukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / உபனந்த³வத்து²கதா² • Upanandavatthukathā