Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    2. உபபத்திகதா²வண்ணனா

    2. Upapattikathāvaṇṇanā

    388. இதா³னி உபபத்திகதா² நாம ஹோதி. தத்த² யேஸங் ‘‘ஓபபாதிகோ ஹோதி தத்த²பரினிப்³பா³யீ’’திவசனானி (பு॰ ப॰ 35-40) அயோனிஸோ க³ஹெத்வா ஸுத்³தா⁴வாஸேஸு உபபத்தியா அரஹாதி லத்³தி⁴, ‘‘யேஸங் வா உபஹச்சபரினிப்³பா³யீ’’தி பத³ங் பரிவத்தித்வா ‘‘உபபஜ்ஜபரினிப்³பா³யீ’’தி பரியாபுணந்தானங் ஸஹ உபபத்தியா அரஹா ஹோதீதி லத்³தி⁴, ஸெய்யதா²பி ஏதரஹி உத்தராபத²கானங்; தே ஸந்தா⁴ய புச்சா² ஸகவாதி³ஸ்ஸ, படிஞ்ஞா இதரஸ்ஸ. தத்த² யஸ்மா உபபத்திசித்தங் நாம லோகியங், தேன ஸோதாபன்னாத³யோபி ந ஹொந்தி, பகே³வ அரஹா. தஸ்மாஸ்ஸ இமங் நயங் த³ஸ்ஸேதுங் ஸஹ உபபத்தியா ஸோதாபன்னோதிஆதி³ ஆரத்³த⁴ங்.

    388. Idāni upapattikathā nāma hoti. Tattha yesaṃ ‘‘opapātiko hoti tatthaparinibbāyī’’tivacanāni (pu. pa. 35-40) ayoniso gahetvā suddhāvāsesu upapattiyā arahāti laddhi, ‘‘yesaṃ vā upahaccaparinibbāyī’’ti padaṃ parivattitvā ‘‘upapajjaparinibbāyī’’ti pariyāpuṇantānaṃ saha upapattiyā arahā hotīti laddhi, seyyathāpi etarahi uttarāpathakānaṃ; te sandhāya pucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa. Tattha yasmā upapatticittaṃ nāma lokiyaṃ, tena sotāpannādayopi na honti, pageva arahā. Tasmāssa imaṃ nayaṃ dassetuṃ saha upapattiyā sotāpannotiādi āraddhaṃ.

    389. ஸாரிபுத்தோதிஆதி³ இமேஸு மஹாதே²ரேஸு கோ ஏகோபி ஸஹ உபபத்தியா அரஹா நாமாதி சோத³னத்த²ங் வுத்தங்.

    389. Sāriputtotiādi imesu mahātheresu ko ekopi saha upapattiyā arahā nāmāti codanatthaṃ vuttaṃ.

    390. உபபத்தேஸியேனாதி படிஸந்தி⁴சித்தேன. தஞ்ஹி உபபத்திங் ஏஸதி க³வேஸதி, தஸ்மா உபபத்தேஸியந்தி வுச்சதி. ஸேஸமெத்த² உத்தானத்த²மேவாதி.

    390. Upapattesiyenāti paṭisandhicittena. Tañhi upapattiṃ esati gavesati, tasmā upapattesiyanti vuccati. Sesamettha uttānatthamevāti.

    உபபத்திகதா²வண்ணனா.

    Upapattikathāvaṇṇanā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi / (34) 2. உபபத்திகதா² • (34) 2. Upapattikathā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 2. உபபத்திகதா²வண்ணனா • 2. Upapattikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact