Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā

    உபாஸகத்தபடிவேத³னாகதா²வண்ணனா

    Upāsakattapaṭivedanākathāvaṇṇanā

    15. கண்ணஸுக²தோ ஹத³யங்க³மதோதி வசனமேவ ஸந்தா⁴ய வுத்தங். அனத்துக்கங்ஸனதோதிஆதி³ புக்³க³லவஸேன, கண்ணஸுக²தோதி ஸோதிந்த்³ரியங் ஸந்தா⁴ய. ஆபாதா²ரமணீயதோதி ஞாணாபாதா²ரமணீயதோ. ஸயமேவ ஹெட்டா²முக²ஜாதங் வா, மக்³கோ³ பன அஸோகோ ஹோதி. ததா³ ஹி ஸோகோ பஹீயமானோ. சரியாதி³அனுகூலதோ அப்படிகூலங். ‘‘மது⁴ரமிம’’ந்தி வுத்தத்தா ‘‘த⁴ம்மமிம’’ந்தி வசனங் அதி⁴கங் விய தி³ஸ்ஸதி. தஸ்மா ‘‘ராக³விராக³மிம’’ந்தி ஏவங் விஸுங் விஸுங் யோஜெத்வா புன பிண்டெ³த்வா த⁴ம்மமிமங் உபேஹீதி யோஜேதப்³ப³ங், ‘‘த⁴ம்மமேவ ஸரணத்த²முபேஹீ’’தி பட²ந்தி கிராதி தீ³பேதி. ஸரணக³தானங் தேனேவ ஸரணக³மனேன ப⁴யங் ஸந்தாஸங் து³க்³க³திங் பரிக்கிலேஸங் து³க்க²ங் ஹிங்ஸதீதி ரதனத்தயங் ஸரணங் நாம. தப்பஸாத³தக்³க³ருதாதீ³ஹி விஹதகிலேஸோ தப்பராயனதாகாரப்பவத்தோ சித்துப்பாதோ³ ஸரணக³மனங். தங்ஸமங்கீ³ஸத்தோ ஸரணங் க³ச்ச²தி. பபே⁴தே³ன பன து³வித⁴ங் ஸரணக³மனங் லோகுத்தரங் லோகியந்தி. தத்த² லோகுத்தரங் தி³ட்ட²ஸச்சானங் மக்³க³க்க²ணே ஸரணக³மனுபக்கிலேஸஸமுச்சே²தே³ன நிப்³பா³னாரம்மணங் ஹுத்வா கிச்சதோ ஸகலேபி ரதனத்தயே இஜ்ஜ²தி. லோகியங் புது²ஜ்ஜனானங் ஸரணக³மனுபக்கிலேஸங் தத³ங்க³விக்க²ம்ப⁴னேன ஆரம்மணதோ பு³த்³தா⁴தி³கு³ணாரம்மணங் ஹுத்வா இஜ்ஜ²தி. தங் அத்த²தோ ரதனத்தயே ஸத்³தா⁴படிலாபோ⁴ ஸத்³தா⁴மூலிகா ச ஸம்மாதி³ட்டி². லோகுத்தரஸ்ஸ சத்தாரி ஸாமஞ்ஞப²லானி விபாகப²லங், ஸப்³ப³து³க்க²க்க²யோ ஆனிஸங்ஸப²லங். ‘‘யோ ச பு³த்³த⁴ஞ்ச த⁴ம்மஞ்ச…பே॰… ஸப்³ப³து³க்கா² பமுச்சதீ’’தி (த⁴॰ ப॰ 190-192) ஹி வுத்தங். லோகியஸ்ஸ ப⁴வபோ⁴க³ஸம்பதா³. ‘‘யே கேசி பு³த்³த⁴ங் ஸரணங் க³தாஸே’’தி (தீ³॰ நி॰ 2.332; ஸங்॰ நி॰ 1.37) ஹி வுத்தங். லோகியஸரணக³மனங் தீஸு வத்தூ²ஸு அஞ்ஞாணஸங்ஸயமிச்சா²ஞாணாதீ³ஹி ஸங்கிலிஸ்ஸதி, ந மஹாஜுதிகங் ஹோதி, ந மஹாவிப்பா²ரங். லோகுத்தரஸ்ஸ நத்தி² ஸங்கிலேஸோ. லோகியஸ்ஸ ஸாவஜ்ஜோ அனவஜ்ஜோதி து³விதோ⁴ பே⁴தோ³. தத்த² அஞ்ஞஸத்தா²ராதீ³ஸு அத்தஸன்னிய்யாதனாதீ³ஹி ஸாவஜ்ஜோ ஹோதி, ஸோ அனிட்ட²ப²லோ. அனவஜ்ஜோ காலகிரியாய, ஸோ அவிபாகத்தா அப²லோ. லோகுத்தரஸ்ஸ நேவத்தி² பே⁴தோ³. ப⁴வந்தரேபி ஹி அரியஸாவகோ அஞ்ஞங் ஸத்தா²ரங் ந உத்³தி³ஸதி. யோ கோசி ஸரணக³தோ க³ஹட்டோ² உபாஸகோ. ரதனத்தயஉபாஸனதோ உபாஸகோ. பஞ்ச வேரமணியோ ஸீலங். ஸத்த²ஸத்தமங்ஸமஜ்ஜவிஸவாணிஜ்ஜாரஹிதங் த⁴ம்மேன ஜீவிகங் ஆஜீவோ. வுத்தஸீலாஜீவவிபத்தி விபத்தி நாம. விபரீதா ஸம்பத்தி.

    15.Kaṇṇasukhatohadayaṅgamatoti vacanameva sandhāya vuttaṃ. Anattukkaṃsanatotiādi puggalavasena, kaṇṇasukhatoti sotindriyaṃ sandhāya. Āpāthāramaṇīyatoti ñāṇāpāthāramaṇīyato. Sayameva heṭṭhāmukhajātaṃ vā, maggo pana asoko hoti. Tadā hi soko pahīyamāno. Cariyādianukūlato appaṭikūlaṃ. ‘‘Madhuramima’’nti vuttattā ‘‘dhammamima’’nti vacanaṃ adhikaṃ viya dissati. Tasmā ‘‘rāgavirāgamima’’nti evaṃ visuṃ visuṃ yojetvā puna piṇḍetvā dhammamimaṃ upehīti yojetabbaṃ, ‘‘dhammameva saraṇatthamupehī’’ti paṭhanti kirāti dīpeti. Saraṇagatānaṃ teneva saraṇagamanena bhayaṃ santāsaṃ duggatiṃ parikkilesaṃ dukkhaṃ hiṃsatīti ratanattayaṃ saraṇaṃ nāma. Tappasādataggarutādīhi vihatakileso tapparāyanatākārappavatto cittuppādo saraṇagamanaṃ. Taṃsamaṅgīsatto saraṇaṃ gacchati. Pabhedena pana duvidhaṃ saraṇagamanaṃ lokuttaraṃ lokiyanti. Tattha lokuttaraṃ diṭṭhasaccānaṃ maggakkhaṇe saraṇagamanupakkilesasamucchedena nibbānārammaṇaṃ hutvā kiccato sakalepi ratanattaye ijjhati. Lokiyaṃ puthujjanānaṃ saraṇagamanupakkilesaṃ tadaṅgavikkhambhanena ārammaṇato buddhādiguṇārammaṇaṃ hutvā ijjhati. Taṃ atthato ratanattaye saddhāpaṭilābho saddhāmūlikā ca sammādiṭṭhi. Lokuttarassa cattāri sāmaññaphalāni vipākaphalaṃ, sabbadukkhakkhayo ānisaṃsaphalaṃ. ‘‘Yo ca buddhañca dhammañca…pe… sabbadukkhā pamuccatī’’ti (dha. pa. 190-192) hi vuttaṃ. Lokiyassa bhavabhogasampadā. ‘‘Ye keci buddhaṃ saraṇaṃ gatāse’’ti (dī. ni. 2.332; saṃ. ni. 1.37) hi vuttaṃ. Lokiyasaraṇagamanaṃ tīsu vatthūsu aññāṇasaṃsayamicchāñāṇādīhi saṃkilissati, na mahājutikaṃ hoti, na mahāvipphāraṃ. Lokuttarassa natthi saṃkileso. Lokiyassa sāvajjo anavajjoti duvidho bhedo. Tattha aññasatthārādīsu attasanniyyātanādīhi sāvajjo hoti, so aniṭṭhaphalo. Anavajjo kālakiriyāya, so avipākattā aphalo. Lokuttarassa nevatthi bhedo. Bhavantarepi hi ariyasāvako aññaṃ satthāraṃ na uddisati. Yo koci saraṇagato gahaṭṭho upāsako. Ratanattayaupāsanato upāsako. Pañca veramaṇiyo sīlaṃ. Satthasattamaṃsamajjavisavāṇijjārahitaṃ dhammena jīvikaṃ ājīvo. Vuttasīlājīvavipatti vipatti nāma. Viparītā sampatti.

    16. லச்சா²ம நு கோ²தி து³க்³க³தே ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ஸக்கி²ஸ்ஸாம நுகோ² நோதி ஸமித்³தே⁴ ஸந்தா⁴ய. தத்த² வேரஞ்ஜாயங். பக்³க³ய்ஹதீதி பத்தங் பக்³க³ஹோ, தேன பக்³க³ஹேன பத்தேனாதி அத்தோ². ஸமாதா³யேவாதி நித³ஸ்ஸனங். ந ச வட்டதீதி புன பாகங் கிஞ்சாபி வட்டதி, ததா²பி ந ஸுட்டு² பக்கத்தா வுத்தங், ‘‘உத்தண்டு³லப⁴த்தங் லபி⁴த்வாபி பிதே⁴துங் ந வட்டதீ’’தி அட்ட²கதா²வசனஞ்செத்த² ஸாத⁴கங். ‘‘ஸாவகானங் வா ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞபெஸ்ஸாமீ’’தி இமினா வசனேன ஆஜீவபாரிஸுத்³தி⁴ஸீலங் ஸந்தா⁴ய ‘‘பச்சா² ஸீல’’ந்தி வுத்தங். உபாலித்தே²ரோபி தங் தங் வத்து²ங் படிச்ச ப⁴க³வதா ப³ஹூனி ஸிக்கா²பதா³னி பஞ்ஞத்தானி அத்தீ²தி தீ³பேதி. யதி³ ஏவங் வேரஞ்ஜாயங் ‘‘ஏதஸ்ஸ ப⁴க³வா காலோ’’தி வசனங் ந ஸமேதீதி சே? ந, ததோ புப்³பே³ ஸிக்கா²பதா³பா⁴வப்பஸங்க³தோ. தே²ரோ பன பஞ்ஞத்தானி ட²பெத்வா இதா³னி பஞ்ஞபேதப்³பா³னி பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸப்பஹோனகானி ஸந்தா⁴யாஹ. ப⁴க³வாபி ‘‘ந தாவ ஸாரிபுத்த ஸத்தா² ஸாவகானங் ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞபேதீ’’தி ப⁴த்³தா³லிஸுத்தே (ம॰ நி॰ 2.134; ஆத³யோ) விய ஏகச்சேஸு பஞ்ஞத்தேஸுபி ததோ பரங் பஞ்ஞபேதப்³பா³னி ஸந்தா⁴யாஹ. இதே⁴வ அட்ட²கதா²யங் ‘‘ஸாமம்பி பசனங் ஸமணஸாருப்பங் ந ஹோதி ந ச வட்டதீ’’தி வசனஞ்ச, ததா² ‘‘ரத்திச்சே²தோ³ வா வஸ்ஸச்சே²தோ³ வா’’திஆதி³வசனானி ச அத்தி². அஞ்ஞதா² ‘‘த்³வீஹாகாரேஹி பு³த்³தா⁴ ப⁴க³வந்தோ பி⁴க்கூ² படிபுச்ச²ந்தீ’’தி இதே⁴வேத³ங் பாளிட²பனங் விருஜ்ஜ²தீதி ஆசரியேன விசாரிதங், தங் ஸுந்த³ரங் புப்³பே³பி பஞ்ஞத்தஸிக்கா²பத³ஸம்ப⁴வதோ. கிந்து இத⁴ பாளிட²பனவிரோத⁴விசாரணா பன நிப்பயோஜனா விய மம தி³ஸ்ஸதி. கஸ்மா? உபாலித்தே²ரேன ஸங்கீ³திகாலே வுத்தபாட²த்தா. ரத்திச்சே²தோ³தி ஸத்தாஹகிச்சங் ஸந்தா⁴ய வுத்தோ. ‘‘ஸத்தாஹகரணீயேன க³ந்த்வா ரத்திச்சே²தோ³ வா வஸ்ஸச்சே²தோ³ வா ஏகபி⁴க்கு²னாபி ந கதோ’’தி வுத்தங் கிர மஹாஅட்ட²கதா²யங், தஸ்மா வஸ்ஸச்சே²த³ஸ்ஸ காரணே ஸதி ஸத்தாஹகிச்சங் காதுங் வட்டதீதி ஏகே. வினயத⁴ரா பன நிச்ச²ந்தி, தஸ்மா அட்ட²கதா²தி⁴ப்பாயோ வீமங்ஸிதப்³போ³, இமாய வேரஞ்ஜாயங் அப்பிச்ச²தாதி³படிபதா³ய பஸன்னா. ஸாலீனங் விகதி ஸாலிவிகதி.

    16.Lacchāma nu khoti duggate sandhāya vuttaṃ. Sakkhissāma nukho noti samiddhe sandhāya. Tattha verañjāyaṃ. Paggayhatīti pattaṃ paggaho, tena paggahena pattenāti attho. Samādāyevāti nidassanaṃ. Na ca vaṭṭatīti puna pākaṃ kiñcāpi vaṭṭati, tathāpi na suṭṭhu pakkattā vuttaṃ, ‘‘uttaṇḍulabhattaṃ labhitvāpi pidhetuṃ na vaṭṭatī’’ti aṭṭhakathāvacanañcettha sādhakaṃ. ‘‘Sāvakānaṃ vā sikkhāpadaṃ paññapessāmī’’ti iminā vacanena ājīvapārisuddhisīlaṃ sandhāya ‘‘pacchā sīla’’nti vuttaṃ. Upālittheropi taṃ taṃ vatthuṃ paṭicca bhagavatā bahūni sikkhāpadāni paññattāni atthīti dīpeti. Yadi evaṃ verañjāyaṃ ‘‘etassa bhagavā kālo’’ti vacanaṃ na sametīti ce? Na, tato pubbe sikkhāpadābhāvappasaṅgato. Thero pana paññattāni ṭhapetvā idāni paññapetabbāni pātimokkhuddesappahonakāni sandhāyāha. Bhagavāpi ‘‘na tāva sāriputta satthā sāvakānaṃ sikkhāpadaṃ paññapetī’’ti bhaddālisutte (ma. ni. 2.134; ādayo) viya ekaccesu paññattesupi tato paraṃ paññapetabbāni sandhāyāha. Idheva aṭṭhakathāyaṃ ‘‘sāmampi pacanaṃ samaṇasāruppaṃ na hoti na ca vaṭṭatī’’ti vacanañca, tathā ‘‘ratticchedo vā vassacchedo vā’’tiādivacanāni ca atthi. Aññathā ‘‘dvīhākārehi buddhā bhagavanto bhikkhū paṭipucchantī’’ti idhevedaṃ pāḷiṭhapanaṃ virujjhatīti ācariyena vicāritaṃ, taṃ sundaraṃ pubbepi paññattasikkhāpadasambhavato. Kintu idha pāḷiṭhapanavirodhavicāraṇā pana nippayojanā viya mama dissati. Kasmā? Upālittherena saṅgītikāle vuttapāṭhattā. Ratticchedoti sattāhakiccaṃ sandhāya vutto. ‘‘Sattāhakaraṇīyena gantvā ratticchedo vā vassacchedo vā ekabhikkhunāpi na kato’’ti vuttaṃ kira mahāaṭṭhakathāyaṃ, tasmā vassacchedassa kāraṇe sati sattāhakiccaṃ kātuṃ vaṭṭatīti eke. Vinayadharā pana nicchanti, tasmā aṭṭhakathādhippāyo vīmaṃsitabbo, imāya verañjāyaṃ appicchatādipaṭipadāya pasannā. Sālīnaṃ vikati sālivikati.

    17-8. உபபன்னப²லோதி ப³ஹுப²லோ. ‘‘கு²த்³த³ங் மது⁴’’ந்தி பாடோ². தே²ரங் ஸீஹனாத³ங் நதா³பேதுங் புச்சீ²தி இமினா ஆசரியோ யங் புப்³பே³ ஆணாய டி²தானங் ஸாவகானங் மஹானுபா⁴வதாத³ஸ்ஸனங் ‘‘வேரஞ்ஜாயங் நிவாஸப்பயோஜன’’ந்தி அம்ஹேஹி வுத்தங், தங் ஸம்பாதே³தி, ராஜக³ஹே வேரஞ்ஜாயஞ்சாதி உப⁴யத்த² விதக்குப்பாதே³ ஏகதோ பிண்டெ³த்வா த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அத² கோ² ஆயஸ்மதோ ஸாரிபுத்தஸ்ஸா’’திஆதி³மாஹ. காலங் ஸந்தா⁴ய சிரங், டி²திங் ஸந்தா⁴ய சிராதி விக்³க³ஹோ.

    17-8.Upapannaphaloti bahuphalo. ‘‘Khuddaṃ madhu’’nti pāṭho. Theraṃ sīhanādaṃ nadāpetuṃ pucchīti iminā ācariyo yaṃ pubbe āṇāya ṭhitānaṃ sāvakānaṃ mahānubhāvatādassanaṃ ‘‘verañjāyaṃ nivāsappayojana’’nti amhehi vuttaṃ, taṃ sampādeti, rājagahe verañjāyañcāti ubhayattha vitakkuppāde ekato piṇḍetvā dassento ‘‘atha kho āyasmato sāriputtassā’’tiādimāha. Kālaṃ sandhāya ciraṃ, ṭhitiṃ sandhāya cirāti viggaho.

    காமங் ஹினோதி அத்தனோ ப²லனிப்³ப³த்தியா ஸஹாயங் க³ச்ச²தீதி கத்தரி ஹேது, ததா²பி இத⁴ தேன கரணபூ⁴தேன தஸ்ஸ ப²லங் ஹினோதி பவத்ததீதி ஹேது. ததா² க⁴டந்தி தேனாதி க⁴டோ. கிலாஸுனோதி பயோஜனாபா⁴வேன அவாவடா. அப்³போ³கிண்ணானி விஸபா⁴கே³ஹி. ஆகா³மினியா அனாக³தேதி அத்தோ². இமேஸங்யேவ நோதி த³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘ஸப்³ப³பு³த்³தா⁴னங் ஹீ’’தி வுத்தங். யாவஸாஸனபரியந்தாதி யாவ பு³த்³தா⁴ த⁴ரந்தி, தாவாதி அத்தோ². க²த்தியப்³ராஹ்மணாவ உச்சா, தத்தா²பி விஸேஸங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘உச்சனீசஉளாருளாரபோ⁴கா³’’தி. ‘‘மனஸி கத்வா’’திபி பாடோ². உபஸம்பாத்³யஉபஸம்பாத்³யஇச்சேதங் த்³வயங் மாக³தே⁴ ‘‘உபஸம்பஜ்ஜா’’தி வுச்சதி. அனுபாதா³யாதி ஆரம்மணகரணவஸேன அக்³க³ஹெத்வா. ஆஸவேஹீதி கத்தரி ததியாவிப⁴த்தி. சித்தானீதி பச்சத்தப³ஹுவசனங். விமுச்சிங்ஸூதி கம்மகாரகே. விமோசிதானீதி அதி⁴ப்பாயோதி ஆசரியோ. ஆஸவேஹீதி பத³ஞ்ச பச்சத்தே கரணவசனங் கத்வா க³ண்டி²பதே³ அத்தோ² பகாஸிதோ. யதி³ அரியமக்³கே³ன நிருத்³தா⁴னங் ஆஸவானங் வஸேன அனாஸவதா, லோகே சித்தானிபி அனாஸவா ஸியுங். ந ஹி நிருத்³தா⁴னி சித்தானி ஆரம்மணானி கரொந்தீதி தானி அனிருத்³தா⁴ஸவவஸேன ஸாஸவானீதி சே. ஸோதாபன்னஸ்ஸ மக்³க³சித்தங் உபரிமக்³க³வஜ்ஜா²ஸவவஸேன ஸாஸவங், அவஸிட்டா²ஸவஸமுச்சி²ந்த³னானுபா⁴வத்தா ப²லானி ஸாஸவானி ஸியுந்தி? ந, ஆஸவஸமுச்சி²ந்த³னானுபா⁴வாக³தப²லத்தா. பி⁴ங்ஸனஸ்ஸ கரணங் பி⁴ங்ஸனகதங், தஸ்மிங் பி⁴ங்ஸனகதஸ்மிங், பி⁴ங்ஸனகிரியாயாதி அத்தோ². இத்தி²லிங்க³ங் விபல்லாஸங் கத்வா நபுங்ஸகலிங்க³ங், புரிஸலிங்க³ங் வா கத்வா. நிமித்தத்தே²தி எத்த² –

    Kāmaṃ hinoti attano phalanibbattiyā sahāyaṃ gacchatīti kattari hetu, tathāpi idha tena karaṇabhūtena tassa phalaṃ hinoti pavattatīti hetu. Tathā ghaṭanti tenāti ghaṭo. Kilāsunoti payojanābhāvena avāvaṭā. Abbokiṇṇāni visabhāgehi. Āgāminiyā anāgateti attho. Imesaṃyeva noti dassanatthaṃ ‘‘sabbabuddhānaṃ hī’’ti vuttaṃ. Yāvasāsanapariyantāti yāva buddhā dharanti, tāvāti attho. Khattiyabrāhmaṇāva uccā, tatthāpi visesaṃ dassetuṃ ‘‘uccanīcauḷāruḷārabhogā’’ti. ‘‘Manasi katvā’’tipi pāṭho. Upasampādyaupasampādyaiccetaṃ dvayaṃ māgadhe ‘‘upasampajjā’’ti vuccati. Anupādāyāti ārammaṇakaraṇavasena aggahetvā. Āsavehīti kattari tatiyāvibhatti. Cittānīti paccattabahuvacanaṃ. Vimucciṃsūti kammakārake. Vimocitānīti adhippāyoti ācariyo. Āsavehīti padañca paccatte karaṇavacanaṃ katvā gaṇṭhipade attho pakāsito. Yadi ariyamaggena niruddhānaṃ āsavānaṃ vasena anāsavatā, loke cittānipi anāsavā siyuṃ. Na hi niruddhāni cittāni ārammaṇāni karontīti tāni aniruddhāsavavasena sāsavānīti ce. Sotāpannassa maggacittaṃ uparimaggavajjhāsavavasena sāsavaṃ, avasiṭṭhāsavasamucchindanānubhāvattā phalāni sāsavāni siyunti? Na, āsavasamucchindanānubhāvāgataphalattā. Bhiṃsanassa karaṇaṃ bhiṃsanakataṃ, tasmiṃ bhiṃsanakatasmiṃ, bhiṃsanakiriyāyāti attho. Itthiliṅgaṃ vipallāsaṃ katvā napuṃsakaliṅgaṃ, purisaliṅgaṃ vā katvā. Nimittattheti ettha –

    ‘‘சம்மனி தீ³பினங் ஹந்தி, த³ந்தேஸு ஹந்தி குஞ்ஜரங்;

    ‘‘Cammani dīpinaṃ hanti, dantesu hanti kuñjaraṃ;

    வாலேஸு சாமரிங் ஹந்தி, ஸிங்கே³ஸு ஸரபோ⁴ ஹதோ’’தி. –

    Vālesu cāmariṃ hanti, siṅgesu sarabho hato’’ti. –

    அதி⁴கரணங்.

    Adhikaraṇaṃ.

    20-21. நசிரட்டி²திககாரணே கதி²தே சிரட்டி²திககாரணங் அத்த²தோ வுத்தபடிபக்க²வஸேன கிஞ்சாபி ஸித்³த⁴ங், ததா²பி தங் தே²ரஸ்ஸ வினயபஞ்ஞத்தியாசனாய ஓகாஸகாரணாதி⁴ப்பாயதோ வினயபஞ்ஞத்தியாசனோகாஸங் பாபேதுங் புன ப⁴க³வந்தங் ‘‘கோ பன, ப⁴ந்தே, ஹேதூ’’தி புச்சி². ப⁴க³வாபி யாசனங் ஸம்படிச்சி²துகாமோ ப்³யாகாஸி. ‘‘ஆஸவட்டா²னீயா ஸங்கே⁴ பாதுப⁴வந்தீ’’தி புக்³க³லஸ்ஸ ஸங்க⁴பரியாபன்னத்தா வுத்தங். ஆத³ரத்த²வஸேனேவெத்த² த்³விக்க²த்துங் வுத்தந்தி யஸ்மா தே²ரோ புப்³பே³ ராஜக³ஹே, ஸம்பதி வேரஞ்ஜாயந்தி த்³விக்க²த்துங் காசி, தஸ்மா ஆத³ரேன புனப்புனங் யாசயமானங் பஸ்ஸித்வா ஸயம்பி ப⁴க³வா ஆத³ரேனேவ ‘‘ஆக³மேஹி த்வங் ஸாரிபுத்தா’’தி ஆஹ. தேனேதங் தீ³பேதி ‘‘மா த்வங் புனப்புனங் யாசாஹி, ஸம்படிச்சி²தாவ மயா தே யாசனா, புப்³பே³னநு தவயாசனங் ஸம்படிச்ச²தாவ மயா எத்தகே காலே எத்தகானி ஸிக்கா²பதா³னி பஞ்ஞத்தானி, ந தாவ மே ஸாவகானங் ஆணாபாதிமொக்கு²த்³தே³ஸானுஜானநகாலோ ஸம்பத்தோ, தக்கானுமானவஸேன தயா ‘ஏதஸ்ஸ ப⁴க³வா காலோ’தி புனப்புனங் நித்³தி³ஸியமானோபி நேஸ ஸோ காலோ, கிந்து ததா²க³தோவ தத்த² காலங் ஜானிஸ்ஸதீ’’தி. யஸ்மா பன ‘‘ஸிக்கா²பத³பஞ்ஞத்திகாலதோ பபு⁴தி ஆணாபாதிமொக்க²மேவ உத்³தி³ஸியதீ’’தி வுத்தங், தஸ்மா பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸப்பஹோனகஸிக்கா²பத³மேவ ஸந்தா⁴யாஹ. ‘‘தத்தா²தி ஸிக்கா²பத³பஞ்ஞத்தியாசனாபெக்க²ங் பு⁴ம்மவசன’’ந்தி ஏகமேவ பத³ங் வுத்தங் தஸ்ஸா ஸித்³தி⁴யா இதரஸ்ஸ ஸித்³தி⁴தோ. ‘‘ஸாவகானங் விஸயபா⁴வந்தி இமினா மஹாபது³மத்தே²ரவாதோ³ படிக்கி²த்தோ’’தி அனுக³ண்டி²பதே³ வுத்தங், தங் ஸுந்த³ரங் விய. ஸம்முகே² க³ரஹா. பரம்முகே² உபவாதோ³. ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ஊனத³ஸவஸ்ஸேன…பே॰… து³க்கடஸ்ஸா’’தி (மஹாவ॰ 75) இத³ங் ஸிக்கா²பத³ங் ப⁴க³வா பு³த்³த⁴த்தேன த³ஸவஸ்ஸிகோ ஹுத்வா பஞ்ஞபேஸி ஊனத³ஸவஸ்ஸிகஸ்ஸ தஸ்ஸ ததா² ஸிக்கா²பத³பஞ்ஞத்தியா அபா⁴வதோ. ந ததா³ அதிரேகத³ஸவஸ்ஸிகோவ த³ஸவஸ்ஸிகானங் ரத்தஞ்ஞுமஹத்தப்பத்திதோ, தஸ்மா தங் ஸிக்கா²பத³ங் வேரஞ்ஜாயங் வஸ்ஸாவாஸதோ புப்³பே³ ராஜக³ஹே ஏவ பஞ்ஞத்தந்தி ஸித்³த⁴ங், தஸ்மிங் ஸித்³தே⁴ ஸித்³த⁴மேவ ‘‘யாவ ந ஸங்கோ⁴ ரத்தஞ்ஞுமஹத்தங் பத்தோதி வசனங் இதோ புப்³பே³ பட²மயாசனாயபி வுத்த’’ந்தி. அட்ட²கதா²யம்பி ரத்தஞ்ஞுமஹத்தப்பத்தகாலே ‘‘த்³வே ஸிக்கா²பதா³னீ’’தி க³ணனபரிச்சே²த³வசனங் பட²மயாசனாய வுத்தவசனங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். அஞ்ஞதா² ரத்தஞ்ஞுமஹத்தப்பத்தகாலே த்³வே ஏவ, ந அஞ்ஞந்தி ஆபஜ்ஜதி.

    20-21. Naciraṭṭhitikakāraṇe kathite ciraṭṭhitikakāraṇaṃ atthato vuttapaṭipakkhavasena kiñcāpi siddhaṃ, tathāpi taṃ therassa vinayapaññattiyācanāya okāsakāraṇādhippāyato vinayapaññattiyācanokāsaṃ pāpetuṃ puna bhagavantaṃ ‘‘ko pana, bhante, hetū’’ti pucchi. Bhagavāpi yācanaṃ sampaṭicchitukāmo byākāsi. ‘‘Āsavaṭṭhānīyā saṅghe pātubhavantī’’ti puggalassa saṅghapariyāpannattā vuttaṃ. Ādaratthavasenevettha dvikkhattuṃ vuttanti yasmā thero pubbe rājagahe, sampati verañjāyanti dvikkhattuṃ kāci, tasmā ādarena punappunaṃ yācayamānaṃ passitvā sayampi bhagavā ādareneva ‘‘āgamehi tvaṃ sāriputtā’’ti āha. Tenetaṃ dīpeti ‘‘mā tvaṃ punappunaṃ yācāhi, sampaṭicchitāva mayā te yācanā, pubbenanu tavayācanaṃ sampaṭicchatāva mayā ettake kāle ettakāni sikkhāpadāni paññattāni, na tāva me sāvakānaṃ āṇāpātimokkhuddesānujānanakālo sampatto, takkānumānavasena tayā ‘etassa bhagavā kālo’ti punappunaṃ niddisiyamānopi nesa so kālo, kintu tathāgatova tattha kālaṃ jānissatī’’ti. Yasmā pana ‘‘sikkhāpadapaññattikālato pabhuti āṇāpātimokkhameva uddisiyatī’’ti vuttaṃ, tasmā pātimokkhuddesappahonakasikkhāpadameva sandhāyāha. ‘‘Tatthāti sikkhāpadapaññattiyācanāpekkhaṃ bhummavacana’’nti ekameva padaṃ vuttaṃ tassā siddhiyā itarassa siddhito. ‘‘Sāvakānaṃ visayabhāvanti iminā mahāpadumattheravādo paṭikkhitto’’ti anugaṇṭhipade vuttaṃ, taṃ sundaraṃ viya. Sammukhe garahā. Parammukhe upavādo. ‘‘Na, bhikkhave, ūnadasavassena…pe… dukkaṭassā’’ti (mahāva. 75) idaṃ sikkhāpadaṃ bhagavā buddhattena dasavassiko hutvā paññapesi ūnadasavassikassa tassa tathā sikkhāpadapaññattiyā abhāvato. Na tadā atirekadasavassikova dasavassikānaṃ rattaññumahattappattito, tasmā taṃ sikkhāpadaṃ verañjāyaṃ vassāvāsato pubbe rājagahe eva paññattanti siddhaṃ, tasmiṃ siddhe siddhameva ‘‘yāva na saṅgho rattaññumahattaṃ pattoti vacanaṃ ito pubbe paṭhamayācanāyapi vutta’’nti. Aṭṭhakathāyampi rattaññumahattappattakāle ‘‘dve sikkhāpadānī’’ti gaṇanaparicchedavacanaṃ paṭhamayācanāya vuttavacanaṃ sandhāya vuttaṃ. Aññathā rattaññumahattappattakāle dve eva, na aññanti āpajjati.

    ‘‘அத² கோ² ஆயஸ்மதோ ஸாரிபுத்தஸ்ஸா’’திஆதி³ம்ஹி அயமாதி³தோ பட்டா²ய அத்த²விபா⁴வனா – அயங் கிராயஸ்மா அஸ்ஸஜித்தே²ரதோ படிலத்³த⁴ங் ஏககா³தா²மத்தகங் த⁴ம்மபரியாயங் நயஸதஸஹஸ்ஸேஹி விவேசெந்தோ அரஹத்தங் பத்வா ஸாவகபாரமீஞாணே டி²தோ ‘‘அஹோ வத மஹானுபா⁴வோயங் ஸத்³த⁴ம்மோ, யோ வினாபி த⁴ம்மஸாமினா பரம்முக²தோ ஸுதமத்தேபி மய்ஹங் மஹந்தங் கு³ணவிஸேஸங் ஜனேஸி, ஸாது⁴ வதாயங் ஸத்³த⁴ம்மோ சிரங் திட்டெ²ய்யா’’தி சிந்தெந்தோ ‘‘கதமேஸானங் நு கோ² பு³த்³தா⁴னங் ப⁴க³வந்தானங்…பே॰… ந சிரட்டி²திக’’ந்தி தமத்த²ங், காரணஞ்ச அத்தனோ அக்³க³ஸாவகஞாணேன படிவிஜ்ஜி²த்வா ‘‘ஸாவகானங் ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞத்தந்திஆதி³சிரட்டி²திகாரண’’ந்தி நிட்ட²ங் கத்வா வினயபஞ்ஞத்தியாசனோகாஸகரணத்த²ங் ப⁴க³வந்தங் புச்சி². ததோ பஞ்ஹஸ்ஸ விஸ்ஸஜ்ஜனே வினயபஞ்ஞத்தியாசனோகாஸே ஸம்பத்தே ‘‘ஏதஸ்ஸ ப⁴க³வா காலோ, ஏதஸ்ஸ ஸுக³த காலோ’’தி வினயபஞ்ஞத்திங் யாசி. ததோ ப⁴க³வா தஸ்ஸா யாசனாய ஸம்படிச்சி²தபா⁴வங், ‘‘ஏதஸ்ஸ ப⁴க³வா காலோ’’தி வுத்தகாலஸ்ஸ அகாலதங், காலஸ்ஸ ச அனஞ்ஞவிஸயதங் தீ³பெந்தோ ‘‘ஆக³மேஹி த்வ’’ந்திஆதி³மாஹ, ததோ ப⁴க³வா தஸ்ஸ யாசனங், ஸத்தேஸு காருஞ்ஞதஞ்ச படிச்ச ‘‘தேன கோ² பன ஸமயேன பி⁴க்கூ² அனுபஜ்ஜா²யகா அனாசரியகா அனோவதி³யமானா’’திஆதி³னா (மஹாவ॰ 64) நயேன வேபுல்லமஹத்ததங் படிச்ச ஸத்தா² ஸாவகானங் உபஜ்ஜா²யவத்தாதீ³னி வினயகம்மானி, தத³னுரூபஸிக்கா²பதா³னி ச பஞ்ஞபேஸி. ததோ அனுக்கமேன த்³வாத³ஸமவஸ்ஸங் வேரஞ்ஜாயங் வஸி. ததா³ ச ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ ஸத்தா²ரா நித்³தி³ட்டே²ஸு சிரட்டி²திஹேதூஸு ஜாதேஸு ‘‘நவங்க³ஸத்து²ஸாஸனமஹத்ததா ச ஸம்பதி ஜாதா, வினயபஞ்ஞத்தி ச ப³ஹுதரா ஜாதா, பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸோ ஏவேகோ ந தாவ ஸாவகானங் அனுஞ்ஞாதோ, ஸோ ச பரிஸுத்³தே⁴ன ஸங்கே⁴ன கரீயதி. ஸங்கோ⁴பி ஏதரஹி பரிஸுத்³தோ⁴ பச்சி²மகஸ்ஸ ஸோதாபன்னத்தா’’தி சிந்தெத்வா பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸங் அனுஜானாபேதுகாமோ யத்தகேஹி ச ஸிக்கா²பதே³ஹி பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸோ அனுஜானீயதி, தத்தகானங் பஞ்ஞத்தியாசனபுப்³ப³ங்க³மங் பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸங் யாசந்தோ புப்³பு³ப்பன்னவிதக்கஸூசனபுச்சா²விஸ்ஸஜ்ஜனக்கமவஸேன யாசனோகாஸே ஸம்பத்தே ‘‘ஏதஸ்ஸ ப⁴க³வா காலோ’’திஆதி³மாஹ.

    ‘‘Atha kho āyasmato sāriputtassā’’tiādimhi ayamādito paṭṭhāya atthavibhāvanā – ayaṃ kirāyasmā assajittherato paṭiladdhaṃ ekagāthāmattakaṃ dhammapariyāyaṃ nayasatasahassehi vivecento arahattaṃ patvā sāvakapāramīñāṇe ṭhito ‘‘aho vata mahānubhāvoyaṃ saddhammo, yo vināpi dhammasāminā parammukhato sutamattepi mayhaṃ mahantaṃ guṇavisesaṃ janesi, sādhu vatāyaṃ saddhammo ciraṃ tiṭṭheyyā’’ti cintento ‘‘katamesānaṃ nu kho buddhānaṃ bhagavantānaṃ…pe… na ciraṭṭhitika’’nti tamatthaṃ, kāraṇañca attano aggasāvakañāṇena paṭivijjhitvā ‘‘sāvakānaṃ sikkhāpadaṃ paññattantiādiciraṭṭhitikāraṇa’’nti niṭṭhaṃ katvā vinayapaññattiyācanokāsakaraṇatthaṃ bhagavantaṃ pucchi. Tato pañhassa vissajjane vinayapaññattiyācanokāse sampatte ‘‘etassa bhagavā kālo, etassa sugata kālo’’ti vinayapaññattiṃ yāci. Tato bhagavā tassā yācanāya sampaṭicchitabhāvaṃ, ‘‘etassa bhagavā kālo’’ti vuttakālassa akālataṃ, kālassa ca anaññavisayataṃ dīpento ‘‘āgamehi tva’’ntiādimāha, tato bhagavā tassa yācanaṃ, sattesu kāruññatañca paṭicca ‘‘tena kho pana samayena bhikkhū anupajjhāyakā anācariyakā anovadiyamānā’’tiādinā (mahāva. 64) nayena vepullamahattataṃ paṭicca satthā sāvakānaṃ upajjhāyavattādīni vinayakammāni, tadanurūpasikkhāpadāni ca paññapesi. Tato anukkamena dvādasamavassaṃ verañjāyaṃ vasi. Tadā ca āyasmā sāriputto satthārā niddiṭṭhesu ciraṭṭhitihetūsu jātesu ‘‘navaṅgasatthusāsanamahattatā ca sampati jātā, vinayapaññatti ca bahutarā jātā, pātimokkhuddeso eveko na tāva sāvakānaṃ anuññāto, so ca parisuddhena saṅghena karīyati. Saṅghopi etarahi parisuddho pacchimakassa sotāpannattā’’ti cintetvā pātimokkhuddesaṃ anujānāpetukāmo yattakehi ca sikkhāpadehi pātimokkhuddeso anujānīyati, tattakānaṃ paññattiyācanapubbaṅgamaṃ pātimokkhuddesaṃ yācanto pubbuppannavitakkasūcanapucchāvissajjanakkamavasena yācanokāse sampatte ‘‘etassa bhagavā kālo’’tiādimāha.

    தத்த² ‘‘யங் ப⁴க³வா ஸாவகானங் ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞபெய்யா’’தி பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸப்பஹோனகஸிக்கா²பத³ங் ஸந்தா⁴யாஹ, அயமத்தோ² ப⁴த்³தா³லிஸுத்தேன (ம॰ நி॰ 2.134 ஆத³யோ) தீ³பேதப்³போ³ . தத்த² ஹி ப³ஹூஸு ஸிக்கா²பதே³ஸு பஞ்ஞத்தேஸு, பஞ்ஞபியமானேஸு ச ‘‘ந தாவ ப⁴த்³தா³லி ஸத்தா² ஸாவகானங் ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞபேதீ’’திஆதி³ (ம॰ நி॰ 2.145) வுத்தங் அபஞ்ஞத்தங் உபாதா³ய, ததா² இதா⁴பி அபஞ்ஞத்தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். பரிஸுத்³த⁴த்தா ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸம்பதி ஸாவகானங் ஆணாபாதிமொக்கு²த்³தே³ஸங் நானுஜானாமீதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘நிரப்³பு³தோ³’’திஆதி³மாஹ. ந ஹி பரிஸுத்³தே⁴ ஸங்கே⁴ ஓவாத³பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸஸ்ஸ அனுத்³தே³ஸகாரணங் அத்தி², தஸ்மிங் ஸதி ஆணாபாதிமொக்கு²த்³தே³ஸானுஜானநாதி⁴ப்பாயதோ. ததா² ச ஸோ ததோ அட்ட²ன்னங்வஸ்ஸானங் அச்சயேன அனுஞ்ஞாதோ. யதா²ஹ பாதிமொக்க²ட²பனக்க²ந்த⁴கே (சூளவ॰ 386) ‘‘ந தா³னாஹங், பி⁴க்க²வே, இதோ பரங் உபோஸத²ங் கரிஸ்ஸாமி…பே॰… பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸெய்யாதா²’’தி. யங் பன உபஸம்பத³க்க²ந்த⁴கே (மஹாவ॰ 129) ‘‘தேன கோ² பன ஸமயேன பி⁴க்கூ² அஞ்ஞதரங் பி⁴க்கு²ங் உபஸம்பாதெ³த்வா ஏககங் ஓஹாய பக்கமிங்ஸு…பே॰… ஸோ தஸ்ஸா மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவித்வா சிரேன அக³மாஸீ’’தி வத்து² ஆக³தங், தங் ஸுதி³ன்னவத்து²தோ பரதோ உப்பன்னம்பி தத்த² யதா²தி⁴காரங் ஸமோதா⁴னேதுங் வுத்தங். ததா² தத்தே²வ ‘‘உப⁴யானி கோ² பனஸ்ஸ பாதிமொக்கா²னி வித்தா²ரேன ஸ்வாக³தானி ஹொந்தீ’’திஆதி³னா (பாசி॰ 147; அ॰ நி॰ 8.52; 10.33) அங்கா³னிபி வேதி³தப்³பா³னி. ந ஹி ஆதி³தோ ஏவ உப⁴தோபாதிமொக்கா²னி ஸித்³தா⁴னீதி. அபிச ஆதி³தோ பட்டா²ய அயமனுக்கமோ வேதி³தப்³போ³, ஸெய்யதி²த³ங் – ராஹுலகுமாரே உப்பன்னே போ³தி⁴ஸத்தோ நிக்க²மித்வா ச²ப்³ப³ஸ்ஸானி து³க்கரங் கத்வா ஸத்தமே அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴, தஸ்மிங் ஏவ ஸங்வச்ச²ரே கபிலவத்து²ங் க³ந்த்வா ராஹுலகுமாரங் பப்³பா³ஜேஸி. அம்ப³லட்டி²கராஹுலோவாத³ஸுத்தட்ட²கதா²யங் (ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 2.107 ஆத³யோ) ‘‘அயஞ்ஹி ஆயஸ்மா ஸத்தவஸ்ஸிககாலே ப⁴க³வந்தங் சீவரகண்ணே க³ஹெத்வா ‘தா³யஜ்ஜங் மே ஸமண தே³ஹி, தா³யஜ்ஜங் மே ஸமண தே³ஹீ’தி தா³யஜ்ஜங் யாசமானோ ப⁴க³வதா த⁴ம்மஸேனாபதிஸாரிபுத்தத்தே²ரஸ்ஸ நிய்யாதெ³த்வா பப்³பா³ஜிதோ’’தி ச வுத்தங், தஸ்மா ராஹுலகுமாரங் ஆரப்³ப⁴ ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, தீஹி ஸரணக³மனேஹி ஸாமணேரபப்³ப³ஜ்ஜ’’ந்தி (மஹாவ॰ 105) வுத்தத்தா ஸரணக³மனூபஸம்பதா³ பட²மவஸ்ஸப்³ப⁴ந்தரே ஏவ படிக்கி²த்தா, ஞத்திசதுத்த²கம்மவஸேன உபஸம்பதா³ அனுஞ்ஞாதாதி பஞ்ஞாயதி. அபிச ராஹுலவத்து²ம்ஹி ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, அனநுஞ்ஞாதோ மாதாபிதூஹி புத்தோ பப்³பா³ஜேதப்³போ³, யோ பப்³பா³ஜெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி (மஹாவ॰ 105) ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞத்தங், தஸ்மா இதோ புப்³பே³பி ஸிக்கா²பதா³னி பஞ்ஞத்தானீதி ஸித்³த⁴ங்.

    Tattha ‘‘yaṃ bhagavā sāvakānaṃ sikkhāpadaṃ paññapeyyā’’ti pātimokkhuddesappahonakasikkhāpadaṃ sandhāyāha, ayamattho bhaddālisuttena (ma. ni. 2.134 ādayo) dīpetabbo . Tattha hi bahūsu sikkhāpadesu paññattesu, paññapiyamānesu ca ‘‘na tāva bhaddāli satthā sāvakānaṃ sikkhāpadaṃ paññapetī’’tiādi (ma. ni. 2.145) vuttaṃ apaññattaṃ upādāya, tathā idhāpi apaññattaṃ sandhāya vuttanti veditabbaṃ. Parisuddhattā saṅghassa sampati sāvakānaṃ āṇāpātimokkhuddesaṃ nānujānāmīti dassento ‘‘nirabbudo’’tiādimāha. Na hi parisuddhe saṅghe ovādapātimokkhuddesassa anuddesakāraṇaṃ atthi, tasmiṃ sati āṇāpātimokkhuddesānujānanādhippāyato. Tathā ca so tato aṭṭhannaṃvassānaṃ accayena anuññāto. Yathāha pātimokkhaṭhapanakkhandhake (cūḷava. 386) ‘‘na dānāhaṃ, bhikkhave, ito paraṃ uposathaṃ karissāmi…pe… pātimokkhaṃ uddiseyyāthā’’ti. Yaṃ pana upasampadakkhandhake (mahāva. 129) ‘‘tena kho pana samayena bhikkhū aññataraṃ bhikkhuṃ upasampādetvā ekakaṃ ohāya pakkamiṃsu…pe… so tassā methunaṃ dhammaṃ paṭisevitvā cirena agamāsī’’ti vatthu āgataṃ, taṃ sudinnavatthuto parato uppannampi tattha yathādhikāraṃ samodhānetuṃ vuttaṃ. Tathā tattheva ‘‘ubhayāni kho panassa pātimokkhāni vitthārena svāgatāni hontī’’tiādinā (pāci. 147; a. ni. 8.52; 10.33) aṅgānipi veditabbāni. Na hi ādito eva ubhatopātimokkhāni siddhānīti. Apica ādito paṭṭhāya ayamanukkamo veditabbo, seyyathidaṃ – rāhulakumāre uppanne bodhisatto nikkhamitvā chabbassāni dukkaraṃ katvā sattame abhisambuddho, tasmiṃ eva saṃvacchare kapilavatthuṃ gantvā rāhulakumāraṃ pabbājesi. Ambalaṭṭhikarāhulovādasuttaṭṭhakathāyaṃ (ma. ni. aṭṭha. 2.107 ādayo) ‘‘ayañhi āyasmā sattavassikakāle bhagavantaṃ cīvarakaṇṇe gahetvā ‘dāyajjaṃ me samaṇa dehi, dāyajjaṃ me samaṇa dehī’ti dāyajjaṃ yācamāno bhagavatā dhammasenāpatisāriputtattherassa niyyādetvā pabbājito’’ti ca vuttaṃ, tasmā rāhulakumāraṃ ārabbha ‘‘anujānāmi, bhikkhave, tīhi saraṇagamanehi sāmaṇerapabbajja’’nti (mahāva. 105) vuttattā saraṇagamanūpasampadā paṭhamavassabbhantare eva paṭikkhittā, ñatticatutthakammavasena upasampadā anuññātāti paññāyati. Apica rāhulavatthumhi ‘‘na, bhikkhave, ananuññāto mātāpitūhi putto pabbājetabbo, yo pabbājeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (mahāva. 105) sikkhāpadaṃ paññattaṃ, tasmā ito pubbepi sikkhāpadāni paññattānīti siddhaṃ.

    ஸுத்வா ச யோ ஹேதுனிரோத⁴மக்³க³ங்,

    Sutvā ca yo hetunirodhamaggaṃ,

    நிரோது⁴பாயங் படிவிஜ்ஜி² கி²ப்பங்;

    Nirodhupāyaṃ paṭivijjhi khippaṃ;

    ஜாதோவபெக்கே²ன அஸேஸமேதங்,

    Jātovapekkhena asesametaṃ,

    லோகங் விபஸ்ஸீ ஸுக³தக்³க³ஸிஸ்ஸோ.

    Lokaṃ vipassī sugataggasisso.

    ஸோ த⁴ம்மஸேனாபதி அக்³க³ஸிஸ்ஸோ,

    So dhammasenāpati aggasisso,

    ஸத்³த⁴ம்மராஜஸ்ஸ ததா²க³தஸ்ஸ;

    Saddhammarājassa tathāgatassa;

    ஸயங் முனிந்தே³ன யஸஸ்ஸ பத்தோ,

    Sayaṃ munindena yasassa patto,

    அனேகஸோ ஸோளஸதா⁴ பஸத்தோ².

    Anekaso soḷasadhā pasattho.

    தஸ்மா ஹி ஸிக்கா²பத³ப³ந்த⁴காலோ,

    Tasmā hi sikkhāpadabandhakālo,

    ஞாதும்பி லோகே அதிபா⁴ரியோவ;

    Ñātumpi loke atibhāriyova;

    பகே³வ ஸிக்கா²பத³பா⁴வபே⁴தோ³,

    Pageva sikkhāpadabhāvabhedo,

    பகே³வ அஞ்ஞோ உப⁴யத்த² தத்த².

    Pageva añño ubhayattha tattha.

    பச்சேகபு³த்³தா⁴ அபி தங் த்³வயந்து,

    Paccekabuddhā api taṃ dvayantu,

    ஞாதுங் ந ஸக்காவ பகே³வ நேதுங்;

    Ñātuṃ na sakkāva pageva netuṃ;

    நிஸ்ஸங்ஸயங் தத்த² ததா²க³தோவ,

    Nissaṃsayaṃ tattha tathāgatova,

    ஜானிஸ்ஸதிச்சாஹ ததா²க³தோதி.

    Jānissaticcāha tathāgatoti.

    இச்சேதமத்த²ங் இத⁴ பி⁴க்கு² ஞத்வா,

    Iccetamatthaṃ idha bhikkhu ñatvā,

    ஸிக்கா²பதா³னங் கமபா⁴வபே⁴த³ங்;

    Sikkhāpadānaṃ kamabhāvabhedaṃ;

    ஞாதுங் ஸயங் நோ ந பரே ச நேதுங்,

    Ñātuṃ sayaṃ no na pare ca netuṃ,

    பரியேஸிதப்³போ³ இத⁴ யுத்திமக்³கோ³.

    Pariyesitabbo idha yuttimaggo.

    தத்த² கமபே⁴தோ³ ஸிக்கா²பதா³னங் பரதோ ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி. பா⁴வபே⁴தோ³ தாவ உக்கி²த்தகானுவத்தனபச்சயா பி⁴க்கு² அனாபத்திகோ, பி⁴க்கு²னீ பன ஸமனுப⁴ட்டா² பாராஜிகா ஹோதி. பாராஜிகாபத்திபடிச்சா²த³னே பி⁴க்கு²ஸ்ஸ து³க்கடங், பி⁴க்கு²னியா பாராஜிகங். து³ட்டு²ல்லங் ஆரோசெந்தஸ்ஸ, படிச்சா²தெ³ந்தஸ்ஸ ச பாசித்தியங். மஹாஸாவஜ்ஜங் பாராஜிகங் ஆரோசெந்தஸ்ஸ, படிச்சா²தெ³ந்தஸ்ஸ ச பி⁴க்கு²ஸ்ஸ து³க்கடங். இச்சேவமாதீ³ஹி அபா⁴வபே⁴த³ஸிக்கா²பதா³னங் இத⁴ பா⁴வபே⁴தே³ன யுத்திபரியேஸனங் ஸாத⁴யமானோபி ஸியா அனும்மாத³விகா⁴தபா⁴கீ³தி. எத்தாவதா ஸகலஸ்ஸபி வினயபிடகஸ்ஸ விதக்கயாசனகாலகாலஞ்ஞூகாரணப²லபயோஜனேஹி ஸத்தஹி அங்கே³ஹி படிமண்டி³தங் நிதா³னமாயஸ்மதா உபாலித்தே²ரேன நித³ஸ்ஸிதங் ஹோதி. தத்த² தே²ரஸ்ஸ வினயபஞ்ஞத்தியாசனஹேதுபூ⁴தோ விதக்கோ நாம. தஸ்ஸேவ ‘‘ஏதஸ்ஸ ப⁴க³வா காலோ’’திஆதி³னா பவத்தா யாசனா நாம. ரத்தஞ்ஞூவேபுல்லலாப⁴க்³க³பா³ஹுஸச்சமஹத்தப்பத்தி காலோ நாம. ஸப்³ப³ஞ்ஞூ ஏவ காலஞ்ஞூ நாம. ஆஸவட்டா²னீயானங் த⁴ம்மானங் பாதுபா⁴வோ காரணங் நாம. ‘‘தேஸங்யேவ ஆஸவட்டா²னீயானங் த⁴ம்மானங் படிகா⁴தாயா’’தி வசனதோ ஆஸவட்டா²னீயத⁴ம்மபடிகா⁴தோ ப²லங் நாம. ‘‘யத²யித³ங் ப்³ரஹ்மசரியங் அத்³த⁴னியங் அஸ்ஸா’’தி வசனதோ ஸாஸனப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ சிரட்டி²தி பயோஜனந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ஹோதி செத்த² –

    Tattha kamabhedo sikkhāpadānaṃ parato āvi bhavissati. Bhāvabhedo tāva ukkhittakānuvattanapaccayā bhikkhu anāpattiko, bhikkhunī pana samanubhaṭṭhā pārājikā hoti. Pārājikāpattipaṭicchādane bhikkhussa dukkaṭaṃ, bhikkhuniyā pārājikaṃ. Duṭṭhullaṃ ārocentassa, paṭicchādentassa ca pācittiyaṃ. Mahāsāvajjaṃ pārājikaṃ ārocentassa, paṭicchādentassa ca bhikkhussa dukkaṭaṃ. Iccevamādīhi abhāvabhedasikkhāpadānaṃ idha bhāvabhedena yuttipariyesanaṃ sādhayamānopi siyā anummādavighātabhāgīti. Ettāvatā sakalassapi vinayapiṭakassa vitakkayācanakālakālaññūkāraṇaphalapayojanehi sattahi aṅgehi paṭimaṇḍitaṃ nidānamāyasmatā upālittherena nidassitaṃ hoti. Tattha therassa vinayapaññattiyācanahetubhūto vitakko nāma. Tasseva ‘‘etassa bhagavā kālo’’tiādinā pavattā yācanā nāma. Rattaññūvepullalābhaggabāhusaccamahattappatti kālo nāma. Sabbaññū eva kālaññū nāma. Āsavaṭṭhānīyānaṃ dhammānaṃ pātubhāvo kāraṇaṃ nāma. ‘‘Tesaṃyeva āsavaṭṭhānīyānaṃ dhammānaṃ paṭighātāyā’’ti vacanato āsavaṭṭhānīyadhammapaṭighāto phalaṃ nāma. ‘‘Yathayidaṃ brahmacariyaṃ addhaniyaṃ assā’’ti vacanato sāsanabrahmacariyassa ciraṭṭhiti payojananti veditabbaṃ. Hoti cettha –

    ‘‘விதக்கோ யாசனா காலோ, காலஞ்ஞூ காரணங் ப²லங்;

    ‘‘Vitakko yācanā kālo, kālaññū kāraṇaṃ phalaṃ;

    பயோஜனந்தி ஸத்தங்க³ங், நிதா³னங் வினயஸ்ஸிதா⁴’’தி.

    Payojananti sattaṅgaṃ, nidānaṃ vinayassidhā’’ti.

    22. அந்திமமண்ட³லந்தி அப்³ப⁴ந்தரமண்ட³லங். தஞ்ஹி இதரேஸங் அந்தோ ஹோதி, கு²த்³த³கமண்ட³லங் வா. அனுமதிதா³னவஸேன தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் த³த்வா. தேஸங் பு³த்³தா⁴னங் சாரிகாய வினேதப்³பா³ வேனெய்யஸத்தா. ஓசினந்தா வியாதி ப³ஹுபுப்ப²ங் க³ச்ச²ங் மாலாகாரா சிரங் ஓசினந்தி, ஏவங் ப³ஹுவேனெய்யேஸு கா³மாதீ³ஸு சிரங் வஸந்தா வேனெய்யபுஞ்ஞங் பரிஹரந்தா சரந்தி. ஸந்தங் ஸுக²ங், ந வேத³னாஸுக²ங் விய ஸபரிப்ப²ந்த³ங். த³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளேதி தே³வானங் வஸேன வுத்தங். மனுஸ்ஸா பன இமஸ்மிங்யேவ சக்கவாளே போ³த⁴னெய்யா உப்பஜ்ஜந்தி. மஹாகருணாய து⁴வங் ஸத்தஸமவலோகனங். ஓதிண்ணேதி பரிஸமஜ்ஜ²ங் ஆக³தே, ஆரோசிதே வா. யேன காரணேன மயங் தும்ஹாகங் தெ³ய்யத⁴ம்மங் த³தெ³ய்யாம, தங் குதோ ஸக்கா லத்³து⁴ங். ப³ஹுகிச்சா ஹி க⁴ராவாஸாதி. து³தியவிகப்பே ந்தி தெ³ய்யத⁴ம்மங். ‘‘தும்ஹேஹி தங் குதோ லத்³தா⁴’’தி அனுக³ண்டி²பதே³ வுத்தங். கேசி பன ‘‘பட²மங் கிரியங் பெக்க²தி, து³தியங் தெ³ய்யத⁴ம்ம’’ந்தி வத³ந்தி. ஆசரியோ பன ‘‘பட²மயோஜனாய யங் தா³னபுஞ்ஞங், தங் குதோ லப்³பா⁴. புஞ்ஞந்தராயப³ஹுலா ஹி க⁴ராவாஸாதி. து³தியயோஜனாய தேமாஸப்³ப⁴ந்தரே யமஹங் த³தெ³ய்யங், அதிக்கந்தகாலத்தா தமஹங் ஸம்பதி குதோ த³தெ³ய்யந்தி த³ஸ்ஸேதீ’’தி வத³தி. ஸீலாதி³குஸலத⁴ம்மஸந்த³ஸ்ஸனாதி³த⁴ம்மரதனவஸ்ஸங்.

    22.Antimamaṇḍalanti abbhantaramaṇḍalaṃ. Tañhi itaresaṃ anto hoti, khuddakamaṇḍalaṃ vā. Anumatidānavasena tesaṃ bhikkhūnaṃ datvā. Tesaṃ buddhānaṃ cārikāya vinetabbā veneyyasattā. Ocinantā viyāti bahupupphaṃ gacchaṃ mālākārā ciraṃ ocinanti, evaṃ bahuveneyyesu gāmādīsu ciraṃ vasantā veneyyapuññaṃ pariharantā caranti. Santaṃ sukhaṃ, na vedanāsukhaṃ viya saparipphandaṃ. Dasasahassacakkavāḷeti devānaṃ vasena vuttaṃ. Manussā pana imasmiṃyeva cakkavāḷe bodhaneyyā uppajjanti. Mahākaruṇāya dhuvaṃ sattasamavalokanaṃ. Otiṇṇeti parisamajjhaṃ āgate, ārocite vā. Yena kāraṇena mayaṃ tumhākaṃ deyyadhammaṃ dadeyyāma, taṃ kuto sakkā laddhuṃ. Bahukiccā hi gharāvāsāti. Dutiyavikappe tanti deyyadhammaṃ. ‘‘Tumhehi taṃ kuto laddhā’’ti anugaṇṭhipade vuttaṃ. Keci pana ‘‘paṭhamaṃ kiriyaṃ pekkhati, dutiyaṃ deyyadhamma’’nti vadanti. Ācariyo pana ‘‘paṭhamayojanāya yaṃ dānapuññaṃ, taṃ kuto labbhā. Puññantarāyabahulā hi gharāvāsāti. Dutiyayojanāya temāsabbhantare yamahaṃ dadeyyaṃ, atikkantakālattā tamahaṃ sampati kuto dadeyyanti dassetī’’ti vadati. Sīlādikusaladhammasandassanādidhammaratanavassaṃ.

    23. பத்துண்ணதே³ஸே பத்துண்ணங் படவரங். மஹாயாக³ந்தி மஹாதா³னங். பரிபுண்ணஸங்கப்பந்தி தேமாஸங் ஸோதப்³ப³ங் அஜ்ஜ ஸுணிந்தி.

    23. Pattuṇṇadese pattuṇṇaṃ paṭavaraṃ. Mahāyāganti mahādānaṃ. Paripuṇṇasaṅkappanti temāsaṃ sotabbaṃ ajja suṇinti.

    தத்ரித³ந்தி இத³ங் காரணங்.

    Tatridanti idaṃ kāraṇaṃ.
