Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā |
உபாஸகத்தபடிவேத³னாகதா²வண்ணனா
Upāsakattapaṭivedanākathāvaṇṇanā
15. அஞ்ஞாணந்தி தி⁴-ஸத்³த³யோகே³ன ஸாமிஅத்தே² உபயோக³வசனங். பாதா³னீதி பாதே³. யஸஸாதி பரிவாரேன. கோதூஹலச்ச²ரேதி கோதூஹலே அச்ச²ரே ச. அயந்தி அமிக்கந்த-ஸத்³தோ³. நயித³ங் ஆமேடி³தவஸேன த்³விக்க²த்துங், அத² கோ² அத்த²த்³வயவஸேனாதி த³ஸ்ஸெந்தோ அத² வாதிஆதி³மாஹ. அவிஸேஸேன அத்த²ஸாமஞ்ஞேன நிப்ப²ன்னோ அபி⁴க்கந்தந்தி பா⁴வனபுங்ஸகனித்³தே³ஸோ, தே³ஸனாபஸாதா³தி³விஸேஸாபெக்கா²யபி ததே²வ திட்ட²தி புப்³பே³ நிப்ப²ன்னத்தாதி ஆஹ ‘‘அபி⁴க்கந்தங்…பே॰… பஸாதோ³’’தி. அதோ⁴முக²ட²பிதங் கேனசி. ஹெட்டா²முக²ஜாதங் ஸயமேவ. பரியாயேஹீதி பகாரேஹி, அரஸரூபத்தாதி³படிபாத³ககாரணேஹி வா.
15.Aññāṇanti dhi-saddayogena sāmiatthe upayogavacanaṃ. Pādānīti pāde. Yasasāti parivārena. Kotūhalacchareti kotūhale acchare ca. Ayanti amikkanta-saddo. Nayidaṃ āmeḍitavasena dvikkhattuṃ, atha kho atthadvayavasenāti dassento atha vātiādimāha. Avisesena atthasāmaññena nipphanno abhikkantanti bhāvanapuṃsakaniddeso, desanāpasādādivisesāpekkhāyapi tatheva tiṭṭhati pubbe nipphannattāti āha ‘‘abhikkantaṃ…pe… pasādo’’ti. Adhomukhaṭhapitaṃ kenaci. Heṭṭhāmukhajātaṃ sayameva. Pariyāyehīti pakārehi, arasarūpattādipaṭipādakakāraṇehi vā.
க³முதா⁴துஸ்ஸ த்³விகம்மகத்தாபா⁴வா கோ³தமங் ஸரணந்தி இத³ங் பத³த்³வயம்பி ந உபயோக³வசனங். அபி ச கோ² புரிமமேவ, பச்சி²மங் பன பச்சத்தவசனந்தி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘கோ³தமங் ஸரணந்தி க³ச்சா²மீ’’தி வுத்தங். தேன ச இதி-ஸத்³தோ³ லுத்தனித்³தி³ட்டோ²தி த³ஸ்ஸேதி. அக⁴ஸ்ஸாதி அக⁴தோ பாபதோ. தாதாதி ஹி பத³ங் அபெக்கி²த்வா நிஸ்ஸக்கஸ்ஸேவ யுத்தத்தா. அதி⁴க³தமக்³கே³ ஸச்சி²கதனிரோதே⁴தி பத³த்³வயேனாபி ப²லட்டா² ஏவ த³ஸ்ஸிதா, ந மக்³க³ட்டா²தி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘யதா²னுஸிட்ட²ங் படிபஜ்ஜமானே சா’’தி ஆஹ. வித்தா²ரோதி இமினா ‘‘யாவதா, பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மா ஸங்க²தா வா அஸங்க²தா வா, விராகோ³ தேஸங் அக்³க³மக்கா²யதீ’’தி (இதிவு॰ 90; அ॰ நி॰ 4.34) வுத்தபத³ங் ஸங்க³ண்ஹாதி. அனேஜந்தி நித்தண்ஹங். அப்படிகூலந்தி அவிரோத⁴த்த²தீ³பனதோ அவிருத்³த⁴ஸுசிங் பணீதங் வா. வாசாய பகு³ணீகத்தப்³ப³தோ, பகட்டே²ஹி ஸத்³த³த்த²கு³ணேஹி யோக³தோ வா பகு³ணங். ஸங்ஹதோதி க⁴டிதோ ஸமேதோ . யத்தா²தி யேஸு புரிஸயுகே³ஸூதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. அட்ட² ச புக்³க³லத⁴ம்மத³ஸா தேதி தே அட்ட² புக்³க³லா அரியத⁴ம்மஸ்ஸ தி³ட்ட²த்தா த⁴ம்மத³ஸா.
Gamudhātussa dvikammakattābhāvā gotamaṃ saraṇanti idaṃ padadvayampi na upayogavacanaṃ. Api ca kho purimameva, pacchimaṃ pana paccattavacananti dassetuṃ ‘‘gotamaṃ saraṇanti gacchāmī’’ti vuttaṃ. Tena ca iti-saddo luttaniddiṭṭhoti dasseti. Aghassāti aghato pāpato. Tātāti hi padaṃ apekkhitvā nissakkasseva yuttattā. Adhigatamagge sacchikatanirodheti padadvayenāpi phalaṭṭhā eva dassitā, na maggaṭṭhāti dassento ‘‘yathānusiṭṭhaṃ paṭipajjamāne cā’’ti āha. Vitthāroti iminā ‘‘yāvatā, bhikkhave, dhammā saṅkhatā vā asaṅkhatā vā, virāgo tesaṃ aggamakkhāyatī’’ti (itivu. 90; a. ni. 4.34) vuttapadaṃ saṅgaṇhāti. Anejanti nittaṇhaṃ. Appaṭikūlanti avirodhatthadīpanato aviruddhasuciṃ paṇītaṃ vā. Vācāya paguṇīkattabbato, pakaṭṭhehi saddatthaguṇehi yogato vā paguṇaṃ. Saṃhatoti ghaṭito sameto . Yatthāti yesu purisayugesūti sambandho. Aṭṭha ca puggaladhammadasā teti te aṭṭha puggalā ariyadhammassa diṭṭhattā dhammadasā.
ஸரணந்திஆதீ³ஸு அயங் ஸங்கே²பத்தோ² – ப⁴யஹிங்ஸனாதி³அத்தே²ன ரதனத்தயங் ஸரணங் நாம, ததே³வ மே ரதனத்தயங் தாணங் லேணங் பராயணந்தி பு³த்³த⁴ஸுபு³த்³த⁴தாதி³கு³ணவஸேன தப்பராயணதாகாரப்பவத்தோ சித்துப்பாதோ³ ஸரணக³மனங் நாம. யதா²வுத்தேன இமினா சித்துப்பாதே³ன ஸமன்னாக³தோ ஸரணங் க³ச்ச²தி நாம. ஏதஸ்ஸ ச ஸரணக³மனஸ்ஸ லோகியலோகுத்தரவஸேன து³விதோ⁴ பபே⁴தோ³. தத்த² லோகுத்தரங் ஸரணக³மனூபக்கிலேஸஸமுச்சே²தே³ன மக்³க³க்க²ணேயேவ ஸிஜ்ஜ²தி. லோகியஸரணக³மனங் சதுதா⁴ பவத்ததி அஹங் அத்தானங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ பரிச்சஜாமீதிஆதி³னா அத்தனிய்யாதனேன, யதா²வுத்ததப்பராயணதாய, ஸிஸ்ஸபா⁴வூபக³மனேன, பணிபாதேன சாதி. ஸப்³ப³த்தா²பி செத்த² ஸெட்ட²த³க்கி²ணெய்யபா⁴வவஸேனேவ ஸரணக³மனங் ஹோதி, ந ஞாதிப⁴யாசரியாதி³வஸேனாதி வேதி³தப்³ப³ங். ஏவங் ஞாதிஆதி³வஸேன தித்தி²யங் வந்த³தோ ஸரணங் ந பி⁴ஜ்ஜதி, த³க்கி²ணெய்யபா⁴வேன அஞ்ஞங் வந்த³தோ ஸரணங் பி⁴ஜ்ஜதி. லோகியஸ்ஸ ஸரணக³மனஸ்ஸ நிப்³பா³னப்பத்தினியமங் ஸதி³ஸப²லங் ஸரணக³தஸ்ஸ அனாக³தே நிப்³பா³னப்பத்தினியமதோ. ஸப்³ப³லோகியஸம்பத்திஸமதி⁴க³மோ பன அபாயது³க்கா²தி³ஸமதிக்கமோ ச ஆனிஸங்ஸப²லங். தீஸு வத்தூ²ஸு சஸ்ஸ ஸங்ஸயமிச்சா²ஞாணாதி³ ஸங்கிலேஸோ. பே⁴தோ³பிஸ்ஸ ஸாவஜ்ஜானவஜ்ஜவஸேன து³விதோ⁴. தத்த² பட²மோ மிச்சா²தி³ட்டி²புப்³ப³கேஹி தித்தி²யபணிபாதாதீ³ஹி ஹோதி, ஸோ ச அனிட்ட²ப²லத்தா ஸாவஜ்ஜோ. அனவஜ்ஜோ பன காலகிரியாய ஹோதி. லோகுத்தரஸரணக³மனஸ்ஸ ஸப்³ப³தா² ஸங்கிலேஸோ வா பே⁴தோ³ வா நத்தீ²தி வேதி³தப்³ப³ங்.
Saraṇantiādīsu ayaṃ saṅkhepattho – bhayahiṃsanādiatthena ratanattayaṃ saraṇaṃ nāma, tadeva me ratanattayaṃ tāṇaṃ leṇaṃ parāyaṇanti buddhasubuddhatādiguṇavasena tapparāyaṇatākārappavatto cittuppādo saraṇagamanaṃ nāma. Yathāvuttena iminā cittuppādena samannāgato saraṇaṃ gacchati nāma. Etassa ca saraṇagamanassa lokiyalokuttaravasena duvidho pabhedo. Tattha lokuttaraṃ saraṇagamanūpakkilesasamucchedena maggakkhaṇeyeva sijjhati. Lokiyasaraṇagamanaṃ catudhā pavattati ahaṃ attānaṃ buddhassa pariccajāmītiādinā attaniyyātanena, yathāvuttatapparāyaṇatāya, sissabhāvūpagamanena, paṇipātena cāti. Sabbatthāpi cettha seṭṭhadakkhiṇeyyabhāvavaseneva saraṇagamanaṃ hoti, na ñātibhayācariyādivasenāti veditabbaṃ. Evaṃ ñātiādivasena titthiyaṃ vandato saraṇaṃ na bhijjati, dakkhiṇeyyabhāvena aññaṃ vandato saraṇaṃ bhijjati. Lokiyassa saraṇagamanassa nibbānappattiniyamaṃ sadisaphalaṃ saraṇagatassa anāgate nibbānappattiniyamato. Sabbalokiyasampattisamadhigamo pana apāyadukkhādisamatikkamo ca ānisaṃsaphalaṃ. Tīsu vatthūsu cassa saṃsayamicchāñāṇādi saṃkileso. Bhedopissa sāvajjānavajjavasena duvidho. Tattha paṭhamo micchādiṭṭhipubbakehi titthiyapaṇipātādīhi hoti, so ca aniṭṭhaphalattā sāvajjo. Anavajjo pana kālakiriyāya hoti. Lokuttarasaraṇagamanassa sabbathā saṃkileso vā bhedo vā natthīti veditabbaṃ.
கோ உபாஸகோதிஆதி³ உபாஸகத்தஸரூபகாரணாதி³புச்சா². தத்த² யோ க³ஹட்டோ² மனுஸ்ஸோ வா அமனுஸ்ஸோ வா வுத்தனயேன திஸரணங் க³தோ, அயங் உபாஸகோ. யோ ச ஸரணக³மனாதி³கிரியாய ரதனத்தயங் உபாஸனதோ ‘‘உபாஸகோ’’தி வுச்சதி. பஞ்ச வேரமணியோ சஸ்ஸ ஸீலங். பஞ்சமிச்சா²வாணிஜ்ஜாதி³பாபாஜீவங் பஹாய த⁴ம்மேன ஸமேன ஜீவிதகப்பனமஸ்ஸ ஆஜீவோ. அஸ்ஸத்³தி⁴யது³ஸ்ஸீலதாத³யோ உபாஸகத்தஸ்ஸ விபத்தி, தத³பா⁴வோ ஸம்பத்தீதி வேதி³தப்³பா³.
Ko upāsakotiādi upāsakattasarūpakāraṇādipucchā. Tattha yo gahaṭṭho manusso vā amanusso vā vuttanayena tisaraṇaṃ gato, ayaṃ upāsako. Yo ca saraṇagamanādikiriyāya ratanattayaṃ upāsanato ‘‘upāsako’’ti vuccati. Pañca veramaṇiyo cassa sīlaṃ. Pañcamicchāvāṇijjādipāpājīvaṃ pahāya dhammena samena jīvitakappanamassa ājīvo. Assaddhiyadussīlatādayo upāsakattassa vipatti, tadabhāvo sampattīti veditabbā.
விஹாரக்³கே³னாதி ஓவரகாதி³வஸனட்டா²னகொட்டா²ஸேன. அஜ்ஜபா⁴வந்தி அஸ்மிங் அஹனி பவத்தங் பஸாதா³தி³ங். காயவிஞ்ஞத்திஹேதுகோ ஸரீராவயவோ காயங்க³ங். வசீவிஞ்ஞத்திஹேதுகங் ஒட்ட²ஜிவ்ஹாதி³ வாசங்க³ங். அசோபெத்வாதி அசாலெத்வா. ஏதேன ச வசீபவத்தியா புப்³ப³பா⁴கே³ டா²னகரணானங் சலனபச்சயோ வாயோதா⁴துயா விகாராகாரோ விஸுங் காயவிஞ்ஞத்தி ந ஹோதி, தேன விஸுங் விஞ்ஞாபேதப்³ப³ஸ்ஸ அதி⁴ப்பாயஸ்ஸ அபா⁴வா வசீவிஞ்ஞத்தியமேவ ஸங்க³ய்ஹதி தது³பகாரத்தா. யதா² காயேன காயகண்டு³யனாதீ³ஸு ஸத்³து³ப்பத்திஹேதுபூ⁴தோ பத²வீதா⁴துயா ஆகாரவிகாரோ விஸுங் அதி⁴ப்பாயஸ்ஸ அவிஞ்ஞாபனதோ வசீவிஞ்ஞத்தி ந ஹோதி, ஏவமயம்பீதி த³ஸ்ஸேதி. அதி⁴ப்பாயவிஞ்ஞாபனதோ ஹேதா விஞ்ஞத்தியோ நாம ஜாதா, ந கேவலங் வாயுபத²வீனங் சலனஸத்³து³ப்பத்திபச்சயபூ⁴தவிகாராகாரமத்ததாய. ஏவஞ்ச ப³ஹித்³தா⁴ ருக்கா²தீ³ஸு சலனஸத்³து³ப்பத்திபச்சயானங் யதா²வுத்தப்பகாரானங் விகாராகாரானங் அவிஞ்ஞத்திதா ஸமத்தி²தா ஹோதீதி வேதி³தப்³பா³. கேசி வாசங்க³ந்தி ‘‘ஹோது ஸாதூ⁴’’தி ஏவமாதி³வாசாய அவயவந்திஆதி³ங் வத³ந்தி, தங் அசோபெத்வாதி இமினா ந ஸமேதி. க²ந்திங் சாரெத்வாதி அனுமதிங் பவத்தெத்வா. ‘‘க²ந்திங் தா⁴ரெத்வா’’திபி பாடோ², ப³ஹி அனிக்க²மனவஸேன க³ண்ஹித்வாதி அத்தோ². படிமுகோ²தி ப⁴க³வதி படினிவத்தமுகோ², தேனாஹ ‘‘அபக்கமித்வா’’தி.
Vihāraggenāti ovarakādivasanaṭṭhānakoṭṭhāsena. Ajjabhāvanti asmiṃ ahani pavattaṃ pasādādiṃ. Kāyaviññattihetuko sarīrāvayavo kāyaṅgaṃ. Vacīviññattihetukaṃ oṭṭhajivhādi vācaṅgaṃ. Acopetvāti acāletvā. Etena ca vacīpavattiyā pubbabhāge ṭhānakaraṇānaṃ calanapaccayo vāyodhātuyā vikārākāro visuṃ kāyaviññatti na hoti, tena visuṃ viññāpetabbassa adhippāyassa abhāvā vacīviññattiyameva saṅgayhati tadupakārattā. Yathā kāyena kāyakaṇḍuyanādīsu sadduppattihetubhūto pathavīdhātuyā ākāravikāro visuṃ adhippāyassa aviññāpanato vacīviññatti na hoti, evamayampīti dasseti. Adhippāyaviññāpanato hetā viññattiyo nāma jātā, na kevalaṃ vāyupathavīnaṃ calanasadduppattipaccayabhūtavikārākāramattatāya. Evañca bahiddhā rukkhādīsu calanasadduppattipaccayānaṃ yathāvuttappakārānaṃ vikārākārānaṃ aviññattitā samatthitā hotīti veditabbā. Keci vācaṅganti ‘‘hotu sādhū’’ti evamādivācāya avayavantiādiṃ vadanti, taṃ acopetvāti iminā na sameti. Khantiṃ cāretvāti anumatiṃ pavattetvā. ‘‘Khantiṃ dhāretvā’’tipi pāṭho, bahi anikkhamanavasena gaṇhitvāti attho. Paṭimukhoti bhagavati paṭinivattamukho, tenāha ‘‘apakkamitvā’’ti.
16. யாசதா⁴துஸ்ஸ த்³விகம்மகத்தா ‘‘ப⁴க³வா வஸ்ஸாவாஸங் யாசிதோ’’தி வுத்தங். ஸுஸஸ்ஸகாலேபீதி வுத்தமேவத்த²ங் பாகடங் காதுங் ‘‘அதிஸமக்³கே⁴பீ’’தி வுத்தங். அதிவிய அப்பக்³கே⁴பி யதா³ கிஞ்சிதே³வ த³த்வா ப³ஹுங் புப்³ப³ண்ணாபரண்ணங் க³ண்ஹந்தி, தாதி³ஸே காலேபீதி அத்தோ². பி⁴க்க²மானாதி யாசமானா. வுத்தஸஸ்ஸந்தி வபிதஸஸ்ஸங். தத்தா²தி வேரஞ்ஜாயங், ஏதேன ‘‘வுத்தங் ஸலாகா ஏவ ஹோதி எத்தா²தி ஸலாகாவுத்தா’’தி விஸேஸனஸ்ஸ பரனிபாதேன நிப்³ப³சனங் த³ஸ்ஸேதி. அத² வா ‘‘ஸப்³ப³ங் ஸஸ்ஸங் ஸலாகாமத்தமேவ வுத்தங் நிப்³ப³த்தங் ஸம்பன்னங் எத்தா²தி ஸலாகாவுத்தா’’திபி நிப்³ப³சனங் த³ட்ட²ப்³ப³ங், தேனாஹ ‘‘ஸலாகா ஏவ ஸம்பஜ்ஜதீ’’தி. ‘‘ஸலாகாய வுத்தங் ஜீவிகா ஏதிஸ்ஸந்தி ஸலாகாவுத்தா’’திபி நிப்³ப³சனங் த³ஸ்ஸேதுங் ஸலாகாய வாதிஆதி³ வுத்தங். த⁴ஞ்ஞகரணட்டா²னேதி த⁴ஞ்ஞமினநட்டா²னே. வண்ணஜ்ஜ²க்க²ந்தி கஹாபணபரிக்க²கங்.
16. Yācadhātussa dvikammakattā ‘‘bhagavā vassāvāsaṃ yācito’’ti vuttaṃ. Susassakālepīti vuttamevatthaṃ pākaṭaṃ kātuṃ ‘‘atisamagghepī’’ti vuttaṃ. Ativiya appagghepi yadā kiñcideva datvā bahuṃ pubbaṇṇāparaṇṇaṃ gaṇhanti, tādise kālepīti attho. Bhikkhamānāti yācamānā. Vuttasassanti vapitasassaṃ. Tatthāti verañjāyaṃ, etena ‘‘vuttaṃ salākā eva hoti etthāti salākāvuttā’’ti visesanassa paranipātena nibbacanaṃ dasseti. Atha vā ‘‘sabbaṃ sassaṃ salākāmattameva vuttaṃ nibbattaṃ sampannaṃ etthāti salākāvuttā’’tipi nibbacanaṃ daṭṭhabbaṃ, tenāha ‘‘salākā eva sampajjatī’’ti. ‘‘Salākāya vuttaṃ jīvikā etissanti salākāvuttā’’tipi nibbacanaṃ dassetuṃ salākāya vātiādi vuttaṃ. Dhaññakaraṇaṭṭhāneti dhaññaminanaṭṭhāne. Vaṇṇajjhakkhanti kahāpaṇaparikkhakaṃ.
உஞ்சே²ன பக்³க³ஹேனாதி எத்த² பக்³க³ஹேனாதி பத்தேன, தங் க³ஹெத்வாதி அத்தோ². பக்³க³ய்ஹதி ஏதேன பி⁴க்கா²தி ஹி பக்³க³ஹோ, பத்தோ. தேனாஹ பக்³க³ஹேன யோ உஞ்சோ²திஆதி³. அத² வா பக்³க³ஹேனாதி க³ஹணேன, உஞ்ச²த்தா²ய க³ஹேதப்³போ³ பத்தோதி ஸிஜ்ஜ²தீதி ஆஹ ‘‘பத்தங் க³ஹெத்வா’’தி.
Uñchena paggahenāti ettha paggahenāti pattena, taṃ gahetvāti attho. Paggayhati etena bhikkhāti hi paggaho, patto. Tenāha paggahenayo uñchotiādi. Atha vā paggahenāti gahaṇena, uñchatthāya gahetabbo pattoti sijjhatīti āha ‘‘pattaṃ gahetvā’’ti.
க³ங்கா³ய உத்தரதி³ஸாபதே³ஸோ உத்தராபதோ², ஸோ நிவாஸோ ஏதேஸங், ததோ வா ஆக³தாதி உத்தராபத²கா, தேனாஹ உத்தராபத²வாஸிகாதிஆதி³. ‘‘உத்தராஹகா’’திபி பாடோ², ஸோ ஏவ அத்தோ² நிருத்தினயேன. மந்தி³ரந்தி அஸ்ஸஸாலங். ‘‘மந்த³ர’’ந்திபி லிக²ந்தி, தங் ந ஸுந்த³ரங். ஸா ச மந்தி³ரா யஸ்மா பரிமண்ட³லாகாரேன ப³ஹுவிதா⁴ ச கதா, தஸ்மா ‘‘அஸ்ஸமண்ட³லிகாயோ’’தி வுத்தா.
Gaṅgāya uttaradisāpadeso uttarāpatho, so nivāso etesaṃ, tato vā āgatāti uttarāpathakā, tenāha uttarāpathavāsikātiādi. ‘‘Uttarāhakā’’tipi pāṭho, so eva attho niruttinayena. Mandiranti assasālaṃ. ‘‘Mandara’’ntipi likhanti, taṃ na sundaraṃ. Sā ca mandirā yasmā parimaṇḍalākārena bahuvidhā ca katā, tasmā ‘‘assamaṇḍalikāyo’’ti vuttā.
க³ங்கா³ய த³க்கி²ணாய தி³ஸாய தே³ஸோ த³க்கி²ணாபதோ², தத்த² ஜாதா மனுஸ்ஸா த³க்கி²ணாபத²மனுஸ்ஸா. பு³த்³த⁴ங் மமாயந்தி மமேவாயந்தி க³ண்ஹனஸீலா பு³த்³த⁴மாமகா, ஏவங் ஸேஸேஸுபி. ஏவந்தி பச்சா² வுத்தனயேன அத்தே² க³ய்ஹமானே. படிவீஸந்தி கொட்டா²ஸங். தது³பியந்தி தத³னுரூபங் தப்பஹோனகங். லத்³தா⁴தி லபி⁴த்வா நோ ஹோதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ‘‘லத்³தோ⁴’’தி வா பாடோ², உபட்டா²கட்டா²னங் நேவ லபி⁴ந்தி அத்தோ². ஞாதி ச பஸத்த²தமகு³ணயோக³தோ ஸெட்டோ² சாதி ஞாதிஸெட்டோ². ஏவரூபேஸு டா²னேஸு அயமேவ பதிரூபோதி ஆமிஸஸ்ஸ து³ல்லப⁴காலேஸு பரிகதோ²பா⁴ஸாதி³ங் அகத்வா பரமஸல்லேக²வுத்தியா ஆஜீவஸுத்³தி⁴யங் ட²த்வா ப⁴க³வதோ அதி⁴ப்பாயானுகு³ணங் ஆமிஸங் விசாரெந்தேன நாம ஞாதிஸினேஹயுத்தேன அரியஸாவகேனேவ காதுங் யுத்தந்தி அதி⁴ப்பாயோ.
Gaṅgāya dakkhiṇāya disāya deso dakkhiṇāpatho, tattha jātā manussā dakkhiṇāpathamanussā. Buddhaṃ mamāyanti mamevāyanti gaṇhanasīlā buddhamāmakā, evaṃ sesesupi. Evanti pacchā vuttanayena atthe gayhamāne. Paṭivīsanti koṭṭhāsaṃ. Tadupiyanti tadanurūpaṃ tappahonakaṃ. Laddhāti labhitvā no hotīti sambandho. ‘‘Laddho’’ti vā pāṭho, upaṭṭhākaṭṭhānaṃ neva labhinti attho. Ñāti ca pasatthatamaguṇayogato seṭṭho cāti ñātiseṭṭho. Evarūpesu ṭhānesu ayameva patirūpoti āmisassa dullabhakālesu parikathobhāsādiṃ akatvā paramasallekhavuttiyā ājīvasuddhiyaṃ ṭhatvā bhagavato adhippāyānuguṇaṃ āmisaṃ vicārentena nāma ñātisinehayuttena ariyasāvakeneva kātuṃ yuttanti adhippāyo.
மாராவட்டனாயாதி மாரேன கதசித்தபரிவட்டனேன, சித்தஸம்மோஹனேனாதி அத்தோ². தம்பீதி உத்தரகுருங் வா தித³ஸபுரங் வா ஆவட்டெய்ய.
Mārāvaṭṭanāyāti mārena katacittaparivaṭṭanena, cittasammohanenāti attho. Tampīti uttarakuruṃ vā tidasapuraṃ vā āvaṭṭeyya.
‘‘பு²ஸ்ஸஸ்ஸாஹங் பாவசனே, ஸாவகே பரிபா⁴ஸயிங்;
‘‘Phussassāhaṃ pāvacane, sāvake paribhāsayiṃ;
யவங் கா²த³த² பு⁴ஞ்ஜத², மா ச பு⁴ஞ்ஜத² ஸாலயோ’’தி. (அப॰ தே²ர 1.39.88) –
Yavaṃ khādatha bhuñjatha, mā ca bhuñjatha sālayo’’ti. (apa. thera 1.39.88) –
அபதா³னே வுத்தஸ்ஸ அகுஸலஸ்ஸ ததா³ ஓகாஸகதத்தா. நிப³த்³த⁴தா³னஸ்ஸாதி ‘‘த³ஸ்ஸாமா’’தி வாசாய நியமிததா³னஸ்ஸ. அப்பிதவத்தஸ்ஸாதி காயேன அதிஹரித்வா தி³ன்னவத்து²னோபி. விஸஹதீதி ஸக்கோதி. ஸங்கே²பேனாதி நீஹாரேன. ப்³யாமப்பபா⁴யாதி ஸமந்ததோ ஹெட்டா² ச உபரி ச அஸீதிஹத்த²மத்தே டா²னே க⁴னீபூ⁴தாய ச²ப்³ப³ண்ணாய பபா⁴ய, யதோ ச²ப்³ப³ண்ணரங்ஸியோ தளாகதோ மாதிகாயோ விய நிக்க²மித்வா த³ஸஸு தி³ஸாஸு தா⁴வந்தி, ஸா யஸ்மா ப்³யாமமத்தா விய கா²யதி, தஸ்மா ‘‘ப்³யாமப்பபா⁴’’தி வுச்சதி. யஸ்மா அனுப்³யஞ்ஜனானி ச பச்சேகங் ப⁴க³வதோ ஸரீரே பபா⁴ஸம்பத்தியுத்தா ஆகாஸே சந்த³ஸூரியாத³யோ விய விபா⁴தா விரோசந்தி, தஸ்மா தானி ப்³யாமப்பபா⁴ய ஸஹ கேனசி அனபி⁴ப⁴வனீயானி வுத்தானி.
Apadāne vuttassa akusalassa tadā okāsakatattā. Nibaddhadānassāti ‘‘dassāmā’’ti vācāya niyamitadānassa. Appitavattassāti kāyena atiharitvā dinnavatthunopi. Visahatīti sakkoti. Saṅkhepenāti nīhārena. Byāmappabhāyāti samantato heṭṭhā ca upari ca asītihatthamatte ṭhāne ghanībhūtāya chabbaṇṇāya pabhāya, yato chabbaṇṇaraṃsiyo taḷākato mātikāyo viya nikkhamitvā dasasu disāsu dhāvanti, sā yasmā byāmamattā viya khāyati, tasmā ‘‘byāmappabhā’’ti vuccati. Yasmā anubyañjanāni ca paccekaṃ bhagavato sarīre pabhāsampattiyuttā ākāse candasūriyādayo viya vibhātā virocanti, tasmā tāni byāmappabhāya saha kenaci anabhibhavanīyāni vuttāni.
அனத்த²ஸஞ்ஹிதேதி கா⁴தாபெக்க²ங் ஸாமிஅத்தே² பு⁴ம்மவசனங், தேனாஹ ‘‘தாதி³ஸஸ்ஸ வசனஸ்ஸ கா⁴தோ’’தி. அத்தோ² த⁴ம்மதே³ஸனாய ஹேது உப்பஜ்ஜதி எத்த², த⁴ம்மதே³ஸனாதி³கோ வா அத்தோ² உப்பஜ்ஜதி ஏதாயாதி அட்டு²ப்பத்தி, பச்சுப்பன்னவத்து².
Anatthasañhiteti ghātāpekkhaṃ sāmiatthe bhummavacanaṃ, tenāha ‘‘tādisassa vacanassa ghāto’’ti. Attho dhammadesanāya hetu uppajjati ettha, dhammadesanādiko vā attho uppajjati etāyāti aṭṭhuppatti, paccuppannavatthu.
ஏகங் க³ஹெத்வாதி த⁴ம்மதே³ஸனாஸிக்கா²பத³பஞ்ஞத்திஸங்கா²தேஸு த்³வீஸு த⁴ம்மதே³ஸனாகாரணங் க³ஹெத்வா. ரத்திச்சே²தோ³ வாதி ஸத்தாஹகரணீயவஸேன க³ந்த்வா ப³ஹி அருணுட்டா²பனவஸேன வுத்தோ, ந வஸ்ஸச்சே²த³வஸேன தஸ்ஸ விஸுங் வுச்சமானத்தா. ஏதேன ச வஸ்ஸச்சே²த³பச்சயே ஸத்தாஹகரணீயேன க³மனங் அனுஞ்ஞாதந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ந கிஸ்மிஞ்சீதி கிஸ்மிஞ்சி கு³ணே ஸம்பா⁴வனாவஸேன ந மஞ்ஞந்தி. பச்சா² ஸீலங் அதி⁴ட்ட²ஹெய்யாமாதி ஆஜீவஹேது ஸந்தகு³ணப்பகாஸனேன ஆஜீவவிபத்திங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். அதிமஞ்ஞிஸ்ஸதீதி அவமஞ்ஞிஸ்ஸதி.
Ekaṃ gahetvāti dhammadesanāsikkhāpadapaññattisaṅkhātesu dvīsu dhammadesanākāraṇaṃ gahetvā. Ratticchedo vāti sattāhakaraṇīyavasena gantvā bahi aruṇuṭṭhāpanavasena vutto, na vassacchedavasena tassa visuṃ vuccamānattā. Etena ca vassacchedapaccaye sattāhakaraṇīyena gamanaṃ anuññātanti veditabbaṃ. Na kismiñcīti kismiñci guṇe sambhāvanāvasena na maññanti. Pacchā sīlaṃ adhiṭṭhaheyyāmāti ājīvahetu santaguṇappakāsanena ājīvavipattiṃ sandhāya vuttaṃ. Atimaññissatīti avamaññissati.
17. ‘‘ஆயஸ்மாதி பியவசனமேத’’ந்தி உச்சனீசஜனஸாமஞ்ஞவஸேன வத்வா புன உச்சஜனாவேணிகவஸேனேவ த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘க³ருகா³ரவஸப்பதிஸ்ஸாதி⁴வசன’’ந்தி ஆஹ. தத்த² ஸஹ பதிஸ்ஸயேன நிஸ்ஸயேனாதி ஸப்பதிஸ்ஸோ, ஸனிஸ்ஸயோ, தஸ்ஸ க³ருகு³ணயுத்தேஸு கா³ரவவசனந்தி அத்தோ². இத⁴ பன வசனமேவ அதி⁴வசனங். பப்படகோஜந்தி ஆதி³கப்பே உத³கூபரி பட²மங் பத²வீபா⁴வேன ஸஞ்ஜாதங் நவனீதபிண்ட³ஸதி³ஸங் உத³கேபி உப்பிலனஸபா⁴வங் அவிலீயனகங் அதிஸினித்³த⁴மது⁴ரங் அனேகயோஜனஸஹஸ்ஸப³ஹலங் ரஸாதலஸங்கா²தங் பத²வோஜங். யங் ஆதி³கப்பிகேஹி மனுஸ்ஸேஹி ரஸதண்ஹாய க³ஹெத்வா பு⁴ஞ்ஜமானங் தேஸங் கம்மப³லேன உபரிபா⁴கே³ கக்க²ளபா⁴வங் ஆபஜ்ஜித்வா ஹெட்டா² புரிமாகாரேனேவ டி²தங், யஸ்ஸ ச ப³லேன அயங் மஹாபத²வீ ஸபப்³ப³தஸமுத்³த³கானநா ஹெட்டா²உத³கே அனிமுஜ்ஜமானா அவிகிரியமானா குல்லுபரி விய நிச்சலா திட்ட²தி, தங் பத²வீஸாரமண்ட³ந்தி அத்தோ², தேனாஹ பத²வீமண்டோ³திஆதி³. ஸம்பன்னந்தி மது⁴ரரஸேன உபேதங், தேனாஹ ‘‘ஸாது³ரஸ’’ந்தி. உபபன்னப²லோதி ப³ஹுப²லோ. ‘‘நிம்மக்கி²க’’ந்தி வத்வா புன ‘‘நிம்மக்கி²கண்ட³’’ந்தி மக்கி²கண்டா³னம்பி அபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. யே பத²வீனிஸ்ஸிதா பாணா, தே தத்த² ஸங்காமெஸ்ஸாமீதி எத்த² மனுஸ்ஸாமனுஸ்ஸதிரச்சா²னக³தித்தீ²னம்பி ஹத்த²ஸங்காமனே கிங் அனாமாஸதோ³ஸோ ந ஹோதீதி? ந ஹோதி, கஸ்மா? ‘‘அனாபத்தி, பி⁴க்க²வே, இத்³தி⁴மஸ்ஸ இத்³தி⁴விஸயே’’தி (பாரா॰ 159) வசனதோ, தேனேவ ப⁴க³வாபி அனாமாஸதோ³ஸங் அத³ஸ்ஸெத்வா ‘‘விபல்லாஸம்பி ஸத்தா படிலபெ⁴ய்யு’’ந்தி ஆஹ, கு²த்³த³கோ கா³மோ. மஹந்தோ ஸாபணோ நிக³மோ. பத³வீதிஹாரேனாதி பத³னிக்கே²பேன.
17. ‘‘Āyasmāti piyavacanameta’’nti uccanīcajanasāmaññavasena vatvā puna uccajanāveṇikavaseneva dassento ‘‘garugāravasappatissādhivacana’’nti āha. Tattha saha patissayena nissayenāti sappatisso, sanissayo, tassa garuguṇayuttesu gāravavacananti attho. Idha pana vacanameva adhivacanaṃ. Pappaṭakojanti ādikappe udakūpari paṭhamaṃ pathavībhāvena sañjātaṃ navanītapiṇḍasadisaṃ udakepi uppilanasabhāvaṃ avilīyanakaṃ atisiniddhamadhuraṃ anekayojanasahassabahalaṃ rasātalasaṅkhātaṃ pathavojaṃ. Yaṃ ādikappikehi manussehi rasataṇhāya gahetvā bhuñjamānaṃ tesaṃ kammabalena uparibhāge kakkhaḷabhāvaṃ āpajjitvā heṭṭhā purimākāreneva ṭhitaṃ, yassa ca balena ayaṃ mahāpathavī sapabbatasamuddakānanā heṭṭhāudake animujjamānā avikiriyamānā kullupari viya niccalā tiṭṭhati, taṃ pathavīsāramaṇḍanti attho, tenāha pathavīmaṇḍotiādi. Sampannanti madhurarasena upetaṃ, tenāha ‘‘sādurasa’’nti. Upapannaphaloti bahuphalo. ‘‘Nimmakkhika’’nti vatvā puna ‘‘nimmakkhikaṇḍa’’nti makkhikaṇḍānampi abhāvaṃ dasseti. Ye pathavīnissitā pāṇā, te tattha saṅkāmessāmīti ettha manussāmanussatiracchānagatitthīnampi hatthasaṅkāmane kiṃ anāmāsadoso na hotīti? Na hoti, kasmā? ‘‘Anāpatti, bhikkhave, iddhimassa iddhivisaye’’ti (pārā. 159) vacanato, teneva bhagavāpi anāmāsadosaṃ adassetvā ‘‘vipallāsampi sattā paṭilabheyyu’’nti āha, khuddako gāmo. Mahanto sāpaṇo nigamo. Padavītihārenāti padanikkhepena.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / வேரஞ்ஜகண்ட³ங் • Verañjakaṇḍaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā
தே³ஸனானுமோத³னகதா² • Desanānumodanakathā
து³ப்³பி⁴க்க²கதா² • Dubbhikkhakathā
மஹாமொக்³க³ல்லானஸ்ஸஸீஹனாத³கதா² • Mahāmoggallānassasīhanādakathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā
தே³ஸனானுமோத³னகதா² • Desanānumodanakathā
து³ப்³பி⁴க்க²கதா² • Dubbhikkhakathā
மஹாமொக்³க³ல்லானஸ்ஸ ஸீஹனாத³கதா² • Mahāmoggallānassa sīhanādakathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / உபாஸகத்தபடிவேத³னாகதா²வண்ணனா • Upāsakattapaṭivedanākathāvaṇṇanā