Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā |
உபஸம்பாதே³தப்³ப³பஞ்சககதா²
Upasampādetabbapañcakakathā
84. இதா³னி யங் புப்³பே³ ‘‘அனுஜானாமி பி⁴க்க²வே ப்³யத்தேன பி⁴க்கு²னா படிப³லேன த³ஸவஸ்ஸேன வா அதிரேகத³ஸவஸ்ஸேன வா உபஸம்பாதே³துங், நிஸ்ஸயங் தா³து’’ந்தி ஸங்கே²பதோ உபஜ்ஜா²யாசரியானங் லக்க²ணங் வுத்தங், தங் வித்தா²ரதோ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘பஞ்சஹி, பி⁴க்க²வே, அங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தேனா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² பஞ்சஹி அங்கே³ஹீதி பஞ்சஹி அகு³ணங்கே³ஹி. ஸோ ஹி ஸீலக்க²ந்தா⁴தீ³ஹி அஸமன்னாக³தத்தாவ அகு³ணங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தோ ஹோதி. ந உபஸம்பாதே³தப்³ப³ந்தி உபஜ்ஜா²யேன ஹுத்வா ந உபஸம்பாதே³தப்³ப³ங். ந நிஸ்ஸயோ தா³தப்³போ³தி ஆசரியேன ஹுத்வா நிஸ்ஸயோ ந தா³தப்³போ³. எத்த² ச ந அஸெக்கே²ன ஸீலக்க²ந்தே⁴னாதி ச அத்தனா ந அஸெக்கே²னாதி ச அஸ்ஸத்³தோ⁴தி ச ஆதீ³ஸு தீஸு பஞ்சகேஸு அயுத்தவஸேன படிக்கே²போ கதோ, ந ஆபத்திஅங்க³வஸேன. யோ ஹி அஸெக்கே²ஹி ஸீலக்க²ந்தா⁴தீ³ஹி அஸமன்னாக³தோ பரே ச தத்த² ஸமாத³பேதுங் அஸக்கொந்தோ அஸ்ஸத்³தி⁴யாதி³தோ³ஸயுத்தோவ ஹுத்வா பரிஸங் பரிஹரதி, தஸ்ஸ பரிஸா ஸீலாதீ³ஹி பரிஹாயதியேவ, ந வட்³ட⁴தி. தஸ்மா தேன ந உபஸம்பாதே³தப்³ப³ந்திஆதி³ அயுத்தவஸேன வுத்தங், ந ஆபத்திஅங்க³வஸேன. ந ஹி கீ²ணாஸவஸ்ஸேவ உபஜ்ஜா²யாசரியபா⁴வோ ப⁴க³வதா அனுஞ்ஞாதோ. யதி³ தஸ்ஸேவ அனுஞ்ஞாதோ அப⁴விஸ்ஸ, ‘‘ஸசே உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ அனபி⁴ரதி உப்பன்னா ஹோதீ’’திஆதி³ங் ந வதெ³ய்ய. யஸ்மா பன கீ²ணாஸவஸ்ஸ பரிஸா ஸீலாதீ³ஹி ந பரிஹாயதி, தஸ்மா ‘‘பஞ்சஹி பி⁴க்க²வே அங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தேன பி⁴க்கு²னா உபஸம்பாதே³தப்³ப³’’ந்திஆதி³ வுத்தங்.
84. Idāni yaṃ pubbe ‘‘anujānāmi bhikkhave byattena bhikkhunā paṭibalena dasavassena vā atirekadasavassena vā upasampādetuṃ, nissayaṃ dātu’’nti saṅkhepato upajjhāyācariyānaṃ lakkhaṇaṃ vuttaṃ, taṃ vitthārato dassetuṃ ‘‘pañcahi, bhikkhave, aṅgehi samannāgatenā’’tiādimāha. Tattha pañcahi aṅgehīti pañcahi aguṇaṅgehi. So hi sīlakkhandhādīhi asamannāgatattāva aguṇaṅgehi samannāgato hoti. Na upasampādetabbanti upajjhāyena hutvā na upasampādetabbaṃ. Na nissayo dātabboti ācariyena hutvā nissayo na dātabbo. Ettha ca na asekkhena sīlakkhandhenāti ca attanā na asekkhenāti ca assaddhoti ca ādīsu tīsu pañcakesu ayuttavasena paṭikkhepo kato, na āpattiaṅgavasena. Yo hi asekkhehi sīlakkhandhādīhi asamannāgato pare ca tattha samādapetuṃ asakkonto assaddhiyādidosayuttova hutvā parisaṃ pariharati, tassa parisā sīlādīhi parihāyatiyeva, na vaḍḍhati. Tasmā tena na upasampādetabbantiādi ayuttavasena vuttaṃ, na āpattiaṅgavasena. Na hi khīṇāsavasseva upajjhāyācariyabhāvo bhagavatā anuññāto. Yadi tasseva anuññāto abhavissa, ‘‘sace upajjhāyassa anabhirati uppannā hotī’’tiādiṃ na vadeyya. Yasmā pana khīṇāsavassa parisā sīlādīhi na parihāyati, tasmā ‘‘pañcahi bhikkhave aṅgehi samannāgatena bhikkhunā upasampādetabba’’ntiādi vuttaṃ.
அதி⁴ஸீலே ஸீலவிபன்னோதிஆதீ³ஸு பாராஜிகஞ்ச ஸங்கா⁴தி³ஸேஸஞ்ச ஆபன்னோ அதி⁴ஸீலே ஸீலவிபன்னோ நாம. இதரே பஞ்சாபத்திக்க²ந்தே⁴ ஆபன்னோ அஜ்ஜா²சாரே ஆசாரவிபன்னோ நாம. ஸம்மாதி³ட்டி²ங் பஹாய அந்தக்³கா³ஹிகாய தி³ட்டி²யா ஸமன்னாக³தோ அதிதி³ட்டி²யா தி³ட்டி²விபன்னோ நாம. யத்தகங் ஸுதங் பரிஸங் பரிஹரந்தஸ்ஸ இச்சி²தப்³ப³ங், தேன விரஹிதத்தா அப்பஸ்ஸுதோ. யங் தேன ஜானிதப்³ப³ங் ஆபத்தாதி³, தஸ்ஸ அஜானநதோ து³ப்பஞ்ஞோ. இமஸ்மிங் பஞ்சகே புரிமானி தீணி பதா³னி அயுத்தவஸேன வுத்தானி, பச்சி²மானி த்³வே ஆபத்திஅங்க³வஸேன.
Adhisīle sīlavipannotiādīsu pārājikañca saṅghādisesañca āpanno adhisīle sīlavipanno nāma. Itare pañcāpattikkhandhe āpanno ajjhācāre ācāravipanno nāma. Sammādiṭṭhiṃ pahāya antaggāhikāya diṭṭhiyā samannāgato atidiṭṭhiyā diṭṭhivipanno nāma. Yattakaṃ sutaṃ parisaṃ pariharantassa icchitabbaṃ, tena virahitattā appassuto. Yaṃ tena jānitabbaṃ āpattādi, tassa ajānanato duppañño. Imasmiṃ pañcake purimāni tīṇi padāni ayuttavasena vuttāni, pacchimāni dve āpattiaṅgavasena.
ஆபத்திங் ந ஜானாதீதி ‘‘இத³ங் நாம மயா கத’’ந்தி வுத்தே ‘‘இமங் நாம ஆபத்திங் அயங் ஆபன்னோ’’தி ந ஜானாதி. வுட்டா²னங் ந ஜானாதீதி வுட்டா²னகா³மினிதோ வா தே³ஸனாகா³மினிதோ வா ஆபத்திதோ ஏவங் நாம வுட்டா²னங் ஹோதீதி ந ஜானாதி. இமஸ்மிங் பஞ்சகே புரிமானி த்³வே பதா³னி அயுத்தவஸேன வுத்தானி, பச்சி²மானி தீணி ஆபத்திஅங்க³வஸேன.
Āpattiṃna jānātīti ‘‘idaṃ nāma mayā kata’’nti vutte ‘‘imaṃ nāma āpattiṃ ayaṃ āpanno’’ti na jānāti. Vuṭṭhānaṃ na jānātīti vuṭṭhānagāminito vā desanāgāminito vā āpattito evaṃ nāma vuṭṭhānaṃ hotīti na jānāti. Imasmiṃ pañcake purimāni dve padāni ayuttavasena vuttāni, pacchimāni tīṇi āpattiaṅgavasena.
ஆபி⁴ஸமாசாரிகாய ஸிக்கா²யாதி க²ந்த⁴கவத்தே வினேதுங் ந படிப³லோ ஹோதீதி அத்தோ². ஆதி³ப்³ரஹ்மசரியகாயாதி ஸெக்க²பண்ணத்தியங் வினேதுங் ந படிப³லோதி அத்தோ². அபி⁴த⁴ம்மேதி நாமரூபபரிச்சே²தே³ வினேதுங் ந படிப³லோதி அத்தோ². அபி⁴வினயேதி ஸகலே வினயபிடகே வினேதுங் ந படிப³லோதி அத்தோ². வினேதுங் ந படிப³லோதி ச ஸப்³ப³த்த² ஸிக்கா²பேதுங் ந ஸக்கோதீதி அத்தோ². த⁴ம்மதோ விவேசேதுந்தி த⁴ம்மேன காரணேன விஸ்ஸஜ்ஜாபேதுங். இமஸ்மி பஞ்சகே ஸப்³ப³பதே³ஸு ஆபத்தி. ஆபத்திங் ந ஜானாதீதிஆதி³பஞ்சகஸ்மிம்பி ஸப்³ப³பதே³ஸு ஆபத்தி. ஊனத³ஸவஸ்ஸபரியோஸானபஞ்சகேபி ஏஸேவ நயோ. இதி ஆதி³தோ தயோ பஞ்சகா, சதுத்தே² தீணி பதா³னி, பஞ்சமே த்³வே பதா³னீதி ஸப்³பே³பி சத்தாரோ பஞ்சகா அயுத்தவஸேன வுத்தா. சதுத்த²பஞ்சகே த்³வே பதா³னி, பஞ்சமே தீணி, ச²ட்ட²ஸத்தமஅட்ட²மா தயோ பஞ்சகாதி ஸப்³பே³பி சத்தாரோ பஞ்சகா ஆபத்திஅங்க³வஸேன வுத்தா; ஸுக்கபக்கே² அட்ட²ஸு அனாபத்தியேவாதி.
Ābhisamācārikāya sikkhāyāti khandhakavatte vinetuṃ na paṭibalo hotīti attho. Ādibrahmacariyakāyāti sekkhapaṇṇattiyaṃ vinetuṃ na paṭibaloti attho. Abhidhammeti nāmarūpaparicchede vinetuṃ na paṭibaloti attho. Abhivinayeti sakale vinayapiṭake vinetuṃ na paṭibaloti attho. Vinetuṃ na paṭibaloti ca sabbattha sikkhāpetuṃ na sakkotīti attho. Dhammato vivecetunti dhammena kāraṇena vissajjāpetuṃ. Imasmi pañcake sabbapadesu āpatti. Āpattiṃ na jānātītiādipañcakasmimpi sabbapadesu āpatti. Ūnadasavassapariyosānapañcakepi eseva nayo. Iti ādito tayo pañcakā, catutthe tīṇi padāni, pañcame dve padānīti sabbepi cattāro pañcakā ayuttavasena vuttā. Catutthapañcake dve padāni, pañcame tīṇi, chaṭṭhasattamaaṭṭhamā tayo pañcakāti sabbepi cattāro pañcakā āpattiaṅgavasena vuttā; sukkapakkhe aṭṭhasu anāpattiyevāti.
உபஸம்பாதே³தப்³ப³பஞ்சககதா² நிட்டி²தா.
Upasampādetabbapañcakakathā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 23. உபஸம்பாதே³தப்³ப³பஞ்சகங் • 23. Upasampādetabbapañcakaṃ
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / உபஸம்பாதே³தப்³ப³பஞ்சககதா²வண்ணனா • Upasampādetabbapañcakakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / உபஸம்பாதே³தப்³ப³பஞ்சககதா²வண்ணனா • Upasampādetabbapañcakakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / உபஸம்பாதே³தப்³ப³பஞ்சககதா²வண்ணனா • Upasampādetabbapañcakakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 23. உபஸம்பாதே³தப்³ப³பஞ்சககதா² • 23. Upasampādetabbapañcakakathā