Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
7. உபஸேனஆஸீவிஸஸுத்தங்
7. Upasenaāsīvisasuttaṃ
69. ஏகங் ஸமயங் ஆயஸ்மா ச ஸாரிபுத்தோ ஆயஸ்மா ச உபஸேனோ ராஜக³ஹே விஹரந்தி ஸீதவனே ஸப்பஸொண்டி³கபப்³பா⁴ரே. தேன கோ² பன ஸமயேன ஆயஸ்மதோ உபஸேனஸ்ஸ காயே ஆஸீவிஸோ பதிதோ ஹோதி. அத² கோ² ஆயஸ்மா உபஸேனோ பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘ஏத² மே, ஆவுஸோ, இமங் காயங் மஞ்சகங் ஆரோபெத்வா ப³ஹித்³தா⁴ நீஹரத². புராயங் காயோ இதே⁴வ விகிரதி; ஸெய்யதா²பி பு⁴ஸமுட்டீ²’’தி.
69. Ekaṃ samayaṃ āyasmā ca sāriputto āyasmā ca upaseno rājagahe viharanti sītavane sappasoṇḍikapabbhāre. Tena kho pana samayena āyasmato upasenassa kāye āsīviso patito hoti. Atha kho āyasmā upaseno bhikkhū āmantesi – ‘‘etha me, āvuso, imaṃ kāyaṃ mañcakaṃ āropetvā bahiddhā nīharatha. Purāyaṃ kāyo idheva vikirati; seyyathāpi bhusamuṭṭhī’’ti.
ஏவங் வுத்தே, ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ ஆயஸ்மந்தங் உபஸேனங் ஏதத³வோச – ‘‘ந கோ² பன மயங் பஸ்ஸாம ஆயஸ்மதோ உபஸேனஸ்ஸ காயஸ்ஸ வா அஞ்ஞத²த்தங் இந்த்³ரியானங் வா விபரிணாமங். அத² ச பனாயஸ்மா உபஸேனோ ஏவமாஹ – ‘ஏத² மே, ஆவுஸோ, இமங் காயங் மஞ்சகங் ஆரோபெத்வா ப³ஹித்³தா⁴ நீஹரத². புராயங் காயோ இதே⁴வ விகிரதி; ஸெய்யதா²பி பு⁴ஸமுட்டீ²’’’தி. ‘‘யஸ்ஸ நூன, ஆவுஸோ ஸாரிபுத்த, ஏவமஸ்ஸ – ‘அஹங் சக்கூ²தி வா மம சக்கூ²தி வா…பே॰… அஹங் ஜிவ்ஹாதி வா மம ஜிவ்ஹாதி வா… அஹங் மனோதி வா மம மனோதி வா’. தஸ்ஸ, ஆவுஸோ ஸாரிபுத்த, ஸியா காயஸ்ஸ வா அஞ்ஞத²த்தங் இந்த்³ரியானங் வா விபரிணாமோ. மய்ஹஞ்ச கோ², ஆவுஸோ ஸாரிபுத்த, ந ஏவங் ஹோதி – ‘அஹங் சக்கூ²தி வா மம சக்கூ²தி வா…பே॰… அஹங் ஜிவ்ஹாதி வா மம ஜிவ்ஹாதி வா…பே॰… அஹங் மனோதி வா மம மனோதி வா’. தஸ்ஸ மய்ஹஞ்ச கோ², ஆவுஸோ ஸாரிபுத்த, கிங் காயஸ்ஸ வா அஞ்ஞத²த்தங் ப⁴விஸ்ஸதி, இந்த்³ரியானங் வா விபரிணாமோ’’தி!
Evaṃ vutte, āyasmā sāriputto āyasmantaṃ upasenaṃ etadavoca – ‘‘na kho pana mayaṃ passāma āyasmato upasenassa kāyassa vā aññathattaṃ indriyānaṃ vā vipariṇāmaṃ. Atha ca panāyasmā upaseno evamāha – ‘etha me, āvuso, imaṃ kāyaṃ mañcakaṃ āropetvā bahiddhā nīharatha. Purāyaṃ kāyo idheva vikirati; seyyathāpi bhusamuṭṭhī’’’ti. ‘‘Yassa nūna, āvuso sāriputta, evamassa – ‘ahaṃ cakkhūti vā mama cakkhūti vā…pe… ahaṃ jivhāti vā mama jivhāti vā… ahaṃ manoti vā mama manoti vā’. Tassa, āvuso sāriputta, siyā kāyassa vā aññathattaṃ indriyānaṃ vā vipariṇāmo. Mayhañca kho, āvuso sāriputta, na evaṃ hoti – ‘ahaṃ cakkhūti vā mama cakkhūti vā…pe… ahaṃ jivhāti vā mama jivhāti vā…pe… ahaṃ manoti vā mama manoti vā’. Tassa mayhañca kho, āvuso sāriputta, kiṃ kāyassa vā aññathattaṃ bhavissati, indriyānaṃ vā vipariṇāmo’’ti!
‘‘ததா² ஹி பனாயஸ்மதோ உபஸேனஸ்ஸ தீ³க⁴ரத்தங் அஹங்காரமமங்காரமானானுஸயோ ஸுஸமூஹதோ. தஸ்மா ஆயஸ்மதோ உபஸேனஸ்ஸ ந ஏவங் ஹோதி – ‘அஹங் சக்கூ²தி வா மம சக்கூ²தி வா…பே॰… அஹங் ஜிவ்ஹாதி வா மம ஜிவ்ஹாதி வா…பே॰… அஹங் மனோதி வா மம மனோதி வா’’’தி. அத² கோ² தே பி⁴க்கூ² ஆயஸ்மதோ உபஸேனஸ்ஸ காயங் மஞ்சகங் ஆரோபெத்வா ப³ஹித்³தா⁴ நீஹரிங்ஸு. அத² கோ² ஆயஸ்மதோ உபஸேனஸ்ஸ காயோ தத்தே²வ விகிரி; ஸெய்யதா²பி பு⁴ஸமுட்டீ²தி. ஸத்தமங்.
‘‘Tathā hi panāyasmato upasenassa dīgharattaṃ ahaṅkāramamaṅkāramānānusayo susamūhato. Tasmā āyasmato upasenassa na evaṃ hoti – ‘ahaṃ cakkhūti vā mama cakkhūti vā…pe… ahaṃ jivhāti vā mama jivhāti vā…pe… ahaṃ manoti vā mama manoti vā’’’ti. Atha kho te bhikkhū āyasmato upasenassa kāyaṃ mañcakaṃ āropetvā bahiddhā nīhariṃsu. Atha kho āyasmato upasenassa kāyo tattheva vikiri; seyyathāpi bhusamuṭṭhīti. Sattamaṃ.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 7. உபஸேனஆஸீவிஸஸுத்தவண்ணனா • 7. Upasenaāsīvisasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 7. உபஸேனஆஸீவிஸஸுத்தவண்ணனா • 7. Upasenaāsīvisasuttavaṇṇanā