Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    5. உபஸீவத்தே²ரஅபதா³னங்

    5. Upasīvattheraapadānaṃ

    100.

    100.

    ‘‘ஹிமவந்தஸ்ஸாவிதூ³ரே , அனோமோ நாம பப்³ப³தோ;

    ‘‘Himavantassāvidūre , anomo nāma pabbato;

    அஸ்ஸமோ ஸுகதோ மய்ஹங், பண்ணஸாலா ஸுமாபிதா.

    Assamo sukato mayhaṃ, paṇṇasālā sumāpitā.

    101.

    101.

    ‘‘நதீ³ ச ஸந்த³தீ தத்த², ஸுபதித்தா² மனோரமா;

    ‘‘Nadī ca sandatī tattha, supatitthā manoramā;

    அனூபதித்தே² ஜாயந்தி, பது³முப்பலகா ப³ஹூ.

    Anūpatitthe jāyanti, padumuppalakā bahū.

    102.

    102.

    ‘‘பாடீ²னா பாவுஸா மச்சா², ப³லஜா முஞ்ஜரோஹிதா;

    ‘‘Pāṭhīnā pāvusā macchā, balajā muñjarohitā;

    மச்ச²கச்ச²பஸஞ்ச²ன்னா 1, நதி³கா ஸந்த³தே ததா³.

    Macchakacchapasañchannā 2, nadikā sandate tadā.

    103.

    103.

    ‘‘திமிரா புப்பி²தா தத்த², அஸோகா கு²த்³த³மாலகா;

    ‘‘Timirā pupphitā tattha, asokā khuddamālakā;

    புன்னாகா³ கி³ரிபுன்னாகா³, ஸம்பவந்தி மமஸ்ஸமங்.

    Punnāgā giripunnāgā, sampavanti mamassamaṃ.

    104.

    104.

    ‘‘குடஜா புப்பி²தா தத்த², திணஸூலவனானி ச;

    ‘‘Kuṭajā pupphitā tattha, tiṇasūlavanāni ca;

    ஸாலா ச ஸளலா தத்த², சம்பகா புப்பி²தா ப³ஹூ.

    Sālā ca saḷalā tattha, campakā pupphitā bahū.

    105.

    105.

    ‘‘அஜ்ஜுனா அதிமுத்தா ச, மஹானாமா ச புப்பி²தா;

    ‘‘Ajjunā atimuttā ca, mahānāmā ca pupphitā;

    அஸனா மது⁴க³ந்தீ⁴ ச, புப்பி²தா தே மமஸ்ஸமே.

    Asanā madhugandhī ca, pupphitā te mamassame.

    106.

    106.

    ‘‘உத்³தா³லகா பாடலிகா, யூதி²கா ச பியங்கு³கா;

    ‘‘Uddālakā pāṭalikā, yūthikā ca piyaṅgukā;

    பி³ம்பி³ஜாலகஸஞ்ச²ன்னா, ஸமந்தா அட்³ட⁴யோஜனங்.

    Bimbijālakasañchannā, samantā aḍḍhayojanaṃ.

    107.

    107.

    ‘‘மாதக்³கா³ரா 3 ஸத்தலியோ, பாடலீ ஸிந்து³வாரகா;

    ‘‘Mātaggārā 4 sattaliyo, pāṭalī sinduvārakā;

    அங்கோலகா ப³ஹூ தத்த², தாலகுட்டி² 5 ச புப்பி²தா;

    Aṅkolakā bahū tattha, tālakuṭṭhi 6 ca pupphitā;

    ஸேலெய்யகா ப³ஹூ தத்த², புப்பி²தா மம அஸ்ஸமே.

    Seleyyakā bahū tattha, pupphitā mama assame.

    108.

    108.

    ‘‘ஏதேஸு புப்ப²ஜாதேஸு 7, ஸோப⁴ந்தி பாத³பா ப³ஹூ;

    ‘‘Etesu pupphajātesu 8, sobhanti pādapā bahū;

    ஸமந்தா தேன க³ந்தே⁴ன, வாயதே மம அஸ்ஸமோ.

    Samantā tena gandhena, vāyate mama assamo.

    109.

    109.

    ‘‘ஹரீதகா ஆமலகா, அம்ப³ஜம்பு³விபீ⁴தகா 9;

    ‘‘Harītakā āmalakā, ambajambuvibhītakā 10;

    கோலா ப⁴ல்லாதகா பி³ல்லா, பா²ருஸகப²லானி ச.

    Kolā bhallātakā billā, phārusakaphalāni ca.

    110.

    110.

    ‘‘திந்து³கா ச பியாலா ச, மது⁴கா காஸுமாரயோ;

    ‘‘Tindukā ca piyālā ca, madhukā kāsumārayo;

    லபு³ஜா பனஸா தத்த², கத³லீ ப³த³ரீப²லா 11.

    Labujā panasā tattha, kadalī badarīphalā 12.

    111.

    111.

    ‘‘அம்பா³டகா ப³ஹூ தத்த², வல்லிகாரப²லானி ச;

    ‘‘Ambāṭakā bahū tattha, vallikāraphalāni ca;

    பீ³ஜபூரஸபாரியோ 13, ப²லிதா மம அஸ்ஸமே.

    Bījapūrasapāriyo 14, phalitā mama assame.

    112.

    112.

    ‘‘ஆளகா இஸிமுக்³கா³ ச, ததோ மோத³ப²லா ப³ஹூ;

    ‘‘Āḷakā isimuggā ca, tato modaphalā bahū;

    அவடா பக்கப⁴ரிதா 15, பிலக்கு²து³ம்ப³ரானி ச.

    Avaṭā pakkabharitā 16, pilakkhudumbarāni ca.

    113.

    113.

    ‘‘பிப்பி²லீ மரீசா தத்த², நிக்³ரோதா⁴ ச கபித்த²னா;

    ‘‘Pipphilī marīcā tattha, nigrodhā ca kapitthanā;

    உது³ம்ப³ரகா ப³ஹவோ, கண்டு³பண்ணா ச ஹரியோ 17.

    Udumbarakā bahavo, kaṇḍupaṇṇā ca hariyo 18.

    114.

    114.

    ‘‘ஏதே சஞ்ஞே ச ப³ஹவோ, ப²லிதா அஸ்ஸமே மம;

    ‘‘Ete caññe ca bahavo, phalitā assame mama;

    புப்ப²ருக்கா²பி ப³ஹவோ, புப்பி²தா மம அஸ்ஸமே.

    Puppharukkhāpi bahavo, pupphitā mama assame.

    115.

    115.

    ‘‘ஆலுவா ச களம்பா³ ச, பி³ளாலீ தக்கலானி ச;

    ‘‘Āluvā ca kaḷambā ca, biḷālī takkalāni ca;

    ஆலகா தாலகா சேவ, விஜ்ஜந்தி அஸ்ஸமே மம.

    Ālakā tālakā ceva, vijjanti assame mama.

    116.

    116.

    ‘‘அஸ்ஸமஸ்ஸாவிதூ³ரே மே, மஹாஜாதஸ்ஸரோ அஹு;

    ‘‘Assamassāvidūre me, mahājātassaro ahu;

    அச்சோ²த³கோ ஸீதஜலோ, ஸுபதித்தோ² மனோரமோ.

    Acchodako sītajalo, supatittho manoramo.

    117.

    117.

    ‘‘பது³முப்பலா ப³ஹூ தத்த², புண்ட³ரீகஸமாயுதா;

    ‘‘Padumuppalā bahū tattha, puṇḍarīkasamāyutā;

    மந்தா³லகேஹி ஸஞ்ச²ன்னா, நானாக³ந்த⁴ஸமேரிதா.

    Mandālakehi sañchannā, nānāgandhasameritā.

    118.

    118.

    ‘‘க³ப்³ப⁴ங் க³ண்ஹந்தி பது³மா, அஞ்ஞே புப்ப²ந்தி கேஸரீ;

    ‘‘Gabbhaṃ gaṇhanti padumā, aññe pupphanti kesarī;

    ஓபுப்ப²பத்தா திட்ட²ந்தி, பது³மாகண்ணிகா ப³ஹூ.

    Opupphapattā tiṭṭhanti, padumākaṇṇikā bahū.

    119.

    119.

    ‘‘மது⁴ பி⁴ஸம்ஹா ஸவதி, கீ²ரங் ஸப்பி முலாளிபி⁴;

    ‘‘Madhu bhisamhā savati, khīraṃ sappi mulāḷibhi;

    ஸமந்தா தேன க³ந்தே⁴ன, நானாக³ந்த⁴ஸமேரிதா.

    Samantā tena gandhena, nānāgandhasameritā.

    120.

    120.

    ‘‘குமுதா³ அம்ப³க³ந்தி⁴ ச, நயிதா தி³ஸ்ஸரே ப³ஹூ;

    ‘‘Kumudā ambagandhi ca, nayitā dissare bahū;

    ஜாதஸ்ஸரஸ்ஸானுகூலங், கேதகா புப்பி²தா ப³ஹூ.

    Jātassarassānukūlaṃ, ketakā pupphitā bahū.

    121.

    121.

    ‘‘ஸுபு²ல்லா ப³ந்து⁴ஜீவா ச, ஸேதவாரீ ஸுக³ந்தி⁴கா;

    ‘‘Suphullā bandhujīvā ca, setavārī sugandhikā;

    கும்பி⁴லா ஸுஸுமாரா ச, க³ஹகா தத்த² ஜாயரே.

    Kumbhilā susumārā ca, gahakā tattha jāyare.

    122.

    122.

    ‘‘உக்³கா³ஹகா அஜக³ரா, தத்த² ஜாதஸ்ஸரே ப³ஹூ;

    ‘‘Uggāhakā ajagarā, tattha jātassare bahū;

    பாடீ²னா பாவுஸா மச்சா², ப³லஜா முஞ்ஜரோஹிதா.

    Pāṭhīnā pāvusā macchā, balajā muñjarohitā.

    123.

    123.

    ‘‘மச்ச²கச்ச²பஸஞ்ச²ன்னா, அதோ² பபடகாஹி 19 ச;

    ‘‘Macchakacchapasañchannā, atho papaṭakāhi 20 ca;

    பாரேவதா ரவிஹங்ஸா, குகுத்தா² 21 ச நதீ³சரா.

    Pārevatā ravihaṃsā, kukutthā 22 ca nadīcarā.

    124.

    124.

    ‘‘தி³ந்தி³பா⁴ 23 சக்கவாகா ச, பம்பகா ஜீவஜீவகா;

    ‘‘Dindibhā 24 cakkavākā ca, pampakā jīvajīvakā;

    கலந்த³கா உக்குஸா ச, ஸேனகா உத்³த⁴ரா ப³ஹூ.

    Kalandakā ukkusā ca, senakā uddharā bahū.

    125.

    125.

    ‘‘கொட்ட²கா ஸுகபோதா ச, துலியா சமரா ப³ஹூ;

    ‘‘Koṭṭhakā sukapotā ca, tuliyā camarā bahū;

    காரேனியோ 25 ச திலகா 26, உபஜீவந்தி தங் ஸரங்.

    Kāreniyo 27 ca tilakā 28, upajīvanti taṃ saraṃ.

    126.

    126.

    ‘‘ஸீஹா ப்³யக்³கா⁴ ச தீ³பீ ச, அச்ச²கோகதரச்ச²கா;

    ‘‘Sīhā byagghā ca dīpī ca, acchakokataracchakā;

    வானரா கின்னரா சேவ, தி³ஸ்ஸந்தி மம அஸ்ஸமே.

    Vānarā kinnarā ceva, dissanti mama assame.

    127.

    127.

    ‘‘தானி க³ந்தா⁴னி கா⁴யந்தோ, ப⁴க்க²யந்தோ ப²லானஹங்;

    ‘‘Tāni gandhāni ghāyanto, bhakkhayanto phalānahaṃ;

    க³ந்தோ⁴த³கங் பிவந்தோ ச, வஸாமி மம அஸ்ஸமே.

    Gandhodakaṃ pivanto ca, vasāmi mama assame.

    128.

    128.

    ‘‘ஏணீமிகா³ வராஹா ச, பஸதா³ கு²த்³த³ரூபகா;

    ‘‘Eṇīmigā varāhā ca, pasadā khuddarūpakā;

    அக்³கி³கா ஜோதிகா சேவ, வஸந்தி மம அஸ்ஸமே.

    Aggikā jotikā ceva, vasanti mama assame.

    129.

    129.

    ‘‘ஹங்ஸா கோஞ்சா மயூரா ச, ஸாலிகாபி ச கோகிலா;

    ‘‘Haṃsā koñcā mayūrā ca, sālikāpi ca kokilā;

    மஜ்ஜாரிகா 29 ப³ஹூ தத்த², கோஸிகா பொட்ட²ஸீஸகா.

    Majjārikā 30 bahū tattha, kosikā poṭṭhasīsakā.

    130.

    130.

    ‘‘பிஸாசா தா³னவா சேவ, கும்ப⁴ண்டா³ ரக்க²ஸா ப³ஹூ;

    ‘‘Pisācā dānavā ceva, kumbhaṇḍā rakkhasā bahū;

    க³ருளா பன்னகா³ சேவ, வஸந்தி மம அஸ்ஸமே.

    Garuḷā pannagā ceva, vasanti mama assame.

    131.

    131.

    ‘‘மஹானுபா⁴வா இஸயோ, ஸந்தசித்தா ஸமாஹிதா;

    ‘‘Mahānubhāvā isayo, santacittā samāhitā;

    கமண்ட³லுத⁴ரா ஸப்³பே³, அஜினுத்தரவாஸனா;

    Kamaṇḍaludharā sabbe, ajinuttaravāsanā;

    ஜடாபா⁴ரப⁴ரிதாவ 31, வஸந்தி மம அஸ்ஸமே.

    Jaṭābhārabharitāva 32, vasanti mama assame.

    132.

    132.

    ‘‘யுக³மத்தஞ்ச பெக்க²ந்தா, நிபகா ஸந்தவுத்தினோ;

    ‘‘Yugamattañca pekkhantā, nipakā santavuttino;

    லாபா⁴லாபே⁴ன ஸந்துட்டா², வஸந்தி மம அஸ்ஸமே.

    Lābhālābhena santuṭṭhā, vasanti mama assame.

    133.

    133.

    ‘‘வாகசீரங் து⁴னந்தா தே, போ²டெந்தாஜினசம்மகங்;

    ‘‘Vākacīraṃ dhunantā te, phoṭentājinacammakaṃ;

    ஸப³லேஹி உபத்த²த்³தா⁴, க³ச்ச²ந்தி அம்ப³ரே ததா³.

    Sabalehi upatthaddhā, gacchanti ambare tadā.

    134.

    134.

    ‘‘ந தே த³கங் ஆஹரந்தி, கட்ட²ங் வா அக்³கி³தா³ருகங்;

    ‘‘Na te dakaṃ āharanti, kaṭṭhaṃ vā aggidārukaṃ;

    ஸயஞ்ச உபஸம்பன்னா, பாடிஹீரஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Sayañca upasampannā, pāṭihīrassidaṃ phalaṃ.

    135.

    135.

    ‘‘லோஹதோ³ணிங் க³ஹெத்வான, வனமஜ்ஜே² வஸந்தி தே;

    ‘‘Lohadoṇiṃ gahetvāna, vanamajjhe vasanti te;

    குஞ்ஜராவ மஹானாகா³, அஸம்பீ⁴தாவ கேஸரீ.

    Kuñjarāva mahānāgā, asambhītāva kesarī.

    136.

    136.

    ‘‘அஞ்ஞே க³ச்ச²ந்தி கோ³யானங், அஞ்ஞே புப்³ப³விதே³ஹகங் 33;

    ‘‘Aññe gacchanti goyānaṃ, aññe pubbavidehakaṃ 34;

    அஞ்ஞே ச உத்தரகுருங், ஸகங் ப³லமவஸ்ஸிதா 35.

    Aññe ca uttarakuruṃ, sakaṃ balamavassitā 36.

    137.

    137.

    ‘‘ததோ பிண்ட³ங் ஆஹரித்வா, பரிபு⁴ஞ்ஜந்தி ஏகதோ;

    ‘‘Tato piṇḍaṃ āharitvā, paribhuñjanti ekato;

    ஸப்³பே³ஸங் பக்கமந்தானங், உக்³க³தேஜான தாதி³னங்.

    Sabbesaṃ pakkamantānaṃ, uggatejāna tādinaṃ.

    138.

    138.

    ‘‘அஜினசம்மஸத்³தே³ன , வனங் ஸத்³தா³யதே ததா³;

    ‘‘Ajinacammasaddena , vanaṃ saddāyate tadā;

    ஏதி³ஸா தே மஹாவீர, ஸிஸ்ஸா உக்³க³தபா மம.

    Edisā te mahāvīra, sissā uggatapā mama.

    139.

    139.

    ‘‘பரிவுதோ அஹங் தேஹி, வஸாமி மம அஸ்ஸமே;

    ‘‘Parivuto ahaṃ tehi, vasāmi mama assame;

    தோஸிதா ஸககம்மேன, வினீதாபி ஸமாக³தா.

    Tositā sakakammena, vinītāpi samāgatā.

    140.

    140.

    ‘‘ஆராத⁴யிங்ஸு மங் ஏதே, ஸககம்மாபி⁴லாஸினோ;

    ‘‘Ārādhayiṃsu maṃ ete, sakakammābhilāsino;

    ஸீலவந்தோ ச நிபகா, அப்பமஞ்ஞாஸு கோவிதா³.

    Sīlavanto ca nipakā, appamaññāsu kovidā.

    141.

    141.

    ‘‘பது³முத்தரோ லோகவிதூ³, ஆஹுதீனங் படிக்³க³ஹோ;

    ‘‘Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    ஸமயங் ஸங்விதி³த்வான, உபக³ச்சி² வினாயகோ.

    Samayaṃ saṃviditvāna, upagacchi vināyako.

    142.

    142.

    ‘‘உபக³ந்த்வான ஸம்பு³த்³தோ⁴, ஆதாபீ நிபகோ முனி;

    ‘‘Upagantvāna sambuddho, ātāpī nipako muni;

    பத்தங் பக்³க³ய்ஹ ஸம்பு³த்³தோ⁴, பி⁴க்கா²ய மமுபாக³மி.

    Pattaṃ paggayha sambuddho, bhikkhāya mamupāgami.

    143.

    143.

    ‘‘உபாக³தங் மஹாவீரங், ஜலஜுத்தமனாயகங்;

    ‘‘Upāgataṃ mahāvīraṃ, jalajuttamanāyakaṃ;

    திணஸந்த²ரங் 37 பஞ்ஞாபெத்வா, ஸாலபுப்பே²ஹி ஓகிரிங்.

    Tiṇasantharaṃ 38 paññāpetvā, sālapupphehi okiriṃ.

    144.

    144.

    ‘‘நிஸாதெ³த்வான 39 ஸம்பு³த்³த⁴ங், ஹட்டோ² ஸங்விக்³க³மானஸோ;

    ‘‘Nisādetvāna 40 sambuddhaṃ, haṭṭho saṃviggamānaso;

    கி²ப்பங் பப்³ப³தமாருய்ஹ, அக³ளுங் 41 அக்³க³ஹிங் அஹங்.

    Khippaṃ pabbatamāruyha, agaḷuṃ 42 aggahiṃ ahaṃ.

    145.

    145.

    ‘‘கும்ப⁴மத்தங் க³ஹெத்வான, பனஸங் தே³வக³ந்தி⁴கங்;

    ‘‘Kumbhamattaṃ gahetvāna, panasaṃ devagandhikaṃ;

    க²ந்தே⁴ ஆரோபயித்வான, உபக³ச்சி²ங் வினாயகங்.

    Khandhe āropayitvāna, upagacchiṃ vināyakaṃ.

    146.

    146.

    ‘‘ப²லங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ த³த்வான, அக³ளுங் அனுலிம்பஹங்;

    ‘‘Phalaṃ buddhassa datvāna, agaḷuṃ anulimpahaṃ;

    பஸன்னசித்தோ ஸுமனோ, பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ங் அவந்தி³ஹங்.

    Pasannacitto sumano, buddhaseṭṭhaṃ avandihaṃ.

    147.

    147.

    ‘‘பது³முத்தரோ லோகவிதூ³, ஆஹுதீனங் படிக்³க³ஹோ;

    ‘‘Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    இஸிமஜ்ஜே² நிஸீதி³த்வா, இமா கா³தா² அபா⁴ஸத².

    Isimajjhe nisīditvā, imā gāthā abhāsatha.

    148.

    148.

    ‘‘‘யோ மே ப²லஞ்ச அக³ளுங், ஆஸனஞ்ச அதா³ஸி மே;

    ‘‘‘Yo me phalañca agaḷuṃ, āsanañca adāsi me;

    தமஹங் கித்தயிஸ்ஸாமி, ஸுணாத² மம பா⁴ஸதோ.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    149.

    149.

    ‘‘‘கா³மே வா யதி³ வாரஞ்ஞே, பப்³பா⁴ரேஸு கு³ஹாஸு வா;

    ‘‘‘Gāme vā yadi vāraññe, pabbhāresu guhāsu vā;

    இமஸ்ஸ சித்தமஞ்ஞாய, நிப்³ப³த்திஸ்ஸதி போ⁴ஜனங்.

    Imassa cittamaññāya, nibbattissati bhojanaṃ.

    150.

    150.

    ‘‘‘தே³வலோகே மனுஸ்ஸே வா, உபபன்னோ அயங் நரோ;

    ‘‘‘Devaloke manusse vā, upapanno ayaṃ naro;

    போ⁴ஜனேஹி ச வத்தே²ஹி, பரிஸங் தப்பயிஸ்ஸதி.

    Bhojanehi ca vatthehi, parisaṃ tappayissati.

    151.

    151.

    ‘‘‘உபபஜ்ஜதி யங் யோனிங், தே³வத்தங் அத² மானுஸங்;

    ‘‘‘Upapajjati yaṃ yoniṃ, devattaṃ atha mānusaṃ;

    அக்கோ²ப⁴போ⁴கோ³ ஹுத்வான, ஸங்ஸரிஸ்ஸதியங் நரோ.

    Akkhobhabhogo hutvāna, saṃsarissatiyaṃ naro.

    152.

    152.

    ‘‘‘திங்ஸகப்பஸஹஸ்ஸானி, தே³வலோகே ரமிஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Tiṃsakappasahassāni, devaloke ramissati;

    ஸஹஸ்ஸக்க²த்துங் ராஜா ச, சக்கவத்தீ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Sahassakkhattuṃ rājā ca, cakkavattī bhavissati.

    153.

    153.

    ‘‘‘ஏகஸத்ததிக்க²த்துஞ்ச, தே³வரஜ்ஜங் கரிஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Ekasattatikkhattuñca, devarajjaṃ karissati;

    பதே³ஸரஜ்ஜங் விபுலங், க³ணனாதோ அஸங்கி²யங்.

    Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.

    154.

    154.

    ‘‘‘கப்பஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘‘Kappasatasahassamhi, okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    155.

    155.

    ‘‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதோ³, ஓரஸோ த⁴ம்மனிம்மிதோ 43;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito 44;

    ஸப்³பா³ஸவே பரிஞ்ஞாய, விஹரிஸ்ஸதினாஸவோ’.

    Sabbāsave pariññāya, viharissatināsavo’.

    156.

    156.

    ‘‘ஸுலத்³த⁴லாபோ⁴ லத்³தோ⁴ மே, யோஹங் அத்³த³க்கி²ங் நாயகங்;

    ‘‘Suladdhalābho laddho me, yohaṃ addakkhiṃ nāyakaṃ;

    திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    157.

    157.

    ‘‘கா³மே வா யதி³ வாரஞ்ஞே, பப்³பா⁴ரேஸு கு³ஹாஸு வா;

    ‘‘Gāme vā yadi vāraññe, pabbhāresu guhāsu vā;

    மம ஸங்கப்பமஞ்ஞாய, போ⁴ஜனங் ஹோதி மே ஸதா³.

    Mama saṅkappamaññāya, bhojanaṃ hoti me sadā.

    158.

    158.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    159.

    159.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    160.

    160.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா உபஸீவோ 45 தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā upasīvo 46 thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    உபஸீவத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் பஞ்சமங்.

    Upasīvattherassāpadānaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. மச்ச²கச்ச²பஸம்பன்னா (?)
    2. macchakacchapasampannā (?)
    3. மாதங்க³வா (ஸீ॰), மாதகரா (ஸ்யா॰), மாதங்கா³ வா (பீ॰)
    4. mātaṅgavā (sī.), mātakarā (syā.), mātaṅgā vā (pī.)
    5. தாலகூடா (ஸீ॰ ஸ்யா॰), தாலகுட்டா² (பீ॰)
    6. tālakūṭā (sī. syā.), tālakuṭṭhā (pī.)
    7. புப்ப²மானேஸு (ஸீ॰ பீ॰)
    8. pupphamānesu (sī. pī.)
    9. விபி⁴டகா (ஸீ॰)
    10. vibhiṭakā (sī.)
    11. மந்த³ரிப²லா (க॰), சந்த³ரீப²லா (ஸ்யா॰ பீ॰)
    12. mandariphalā (ka.), candarīphalā (syā. pī.)
    13. சிரஸங்ரஸபாகா ச (ஸ்யா॰), விடபா ச ஸபாகா ச (பீ), வித³பரபதா³த³யோ (க॰)
    14. cirasaṃrasapākā ca (syā.), viṭapā ca sapākā ca (pī), vidaparapadādayo (ka.)
    15. ஸக்கராரிதா (க॰)
    16. sakkarāritā (ka.)
    17. கண்ட³பக்கா ச பாரியோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    18. kaṇḍapakkā ca pāriyo (sī. syā. pī.)
    19. பம்படகேஹி (ஸீ॰), ஸபடகேஹி (ஸ்யா॰), பப்படகேஹி (பீ)
    20. pampaṭakehi (sī.), sapaṭakehi (syā.), pappaṭakehi (pī)
    21. குக்குத்தா² (ஸ்யா॰ க॰), குத்த²கா (பீ॰)
    22. kukkutthā (syā. ka.), kutthakā (pī.)
    23. டிட்டிபா⁴ (பீ॰)
    24. ṭiṭṭibhā (pī.)
    25. காஸேனியா (ஸ்யா॰)
    26. கிலகா (க॰)
    27. kāseniyā (syā.)
    28. kilakā (ka.)
    29. மஞ்ஜரிகா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    30. mañjarikā (sī. syā. pī.)
    31. தே ஜடாபா⁴ரப⁴ரிதா (ஸீ॰ பீ॰), ஜடாபா⁴ரப⁴ரிதா ச (ஸ்யா॰)
    32. te jaṭābhārabharitā (sī. pī.), jaṭābhārabharitā ca (syā.)
    33. புப்³ப³விதே³ஹனங் (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    34. pubbavidehanaṃ (syā. pī. ka.)
    35. ப³லமபஸ்ஸிதா (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    36. balamapassitā (syā. pī. ka.)
    37. திணத்த²ரங் (ஸ்யா॰), திணத்த²தங் (க॰)
    38. tiṇattharaṃ (syā.), tiṇatthataṃ (ka.)
    39. நிஸீதெ³த்வான (ஸீ॰), நிஸீதி³த்வான (ஸ்யா॰ பீ॰)
    40. nisīdetvāna (sī.), nisīditvāna (syā. pī.)
    41. அக³ருங் (ஸீ॰)
    42. agaruṃ (sī.)
    43. (உபஸீவோ நாம நாமேன, ஹெஸ்ஸதி ஸத்து² ஸாவகோ) (ஸ்யா॰)
    44. (upasīvo nāma nāmena, hessati satthu sāvako) (syā.)
    45. உபஸிவோ (க॰)
    46. upasivo (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 2. புண்ணகத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 2. Puṇṇakattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact