Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    10. உபஸ்ஸயஸுத்தங்

    10. Upassayasuttaṃ

    153. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. அத² கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய யேனாயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ஆயஸ்மந்தங் மஹாகஸ்ஸபங் ஏதத³வோச – ‘‘ஆயாம, ப⁴ந்தே கஸ்ஸப, யேன அஞ்ஞதரோ பி⁴க்கு²னுபஸ்ஸயோ தேனுபஸங்கமிஸ்ஸாமா’’தி. ‘‘க³ச்ச² த்வங், ஆவுஸோ ஆனந்த³, ப³ஹுகிச்சோ த்வங் ப³ஹுகரணீயோ’’தி. து³தியம்பி கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ ஆயஸ்மந்தங் மஹாகஸ்ஸபங் ஏதத³வோச – ‘‘ஆயாம, ப⁴ந்தே கஸ்ஸப, யேன அஞ்ஞதரோ பி⁴க்கு²னுபஸ்ஸயோ தேனுபஸங்கமிஸ்ஸாமா’’தி. ‘‘க³ச்ச² த்வங், ஆவுஸோ ஆனந்த³, ப³ஹுகிச்சோ த்வங் ப³ஹுகரணீயோ’’தி. ததியம்பி கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ ஆயஸ்மந்தங் மஹாகஸ்ஸபங் ஏதத³வோச – ‘‘ஆயாம, ப⁴ந்தே கஸ்ஸப, யேன அஞ்ஞதரோ பி⁴க்கு²னுபஸ்ஸயோ தேனுபஸங்கமிஸ்ஸாமா’’தி.

    153. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ āyasmā mahākassapo sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Atha kho āyasmā ānando pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya yenāyasmā mahākassapo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā āyasmantaṃ mahākassapaṃ etadavoca – ‘‘āyāma, bhante kassapa, yena aññataro bhikkhunupassayo tenupasaṅkamissāmā’’ti. ‘‘Gaccha tvaṃ, āvuso ānanda, bahukicco tvaṃ bahukaraṇīyo’’ti. Dutiyampi kho āyasmā ānando āyasmantaṃ mahākassapaṃ etadavoca – ‘‘āyāma, bhante kassapa, yena aññataro bhikkhunupassayo tenupasaṅkamissāmā’’ti. ‘‘Gaccha tvaṃ, āvuso ānanda, bahukicco tvaṃ bahukaraṇīyo’’ti. Tatiyampi kho āyasmā ānando āyasmantaṃ mahākassapaṃ etadavoca – ‘‘āyāma, bhante kassapa, yena aññataro bhikkhunupassayo tenupasaṅkamissāmā’’ti.

    அத² கோ² ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய ஆயஸ்மதா ஆனந்தே³ன பச்சா²ஸமணேன யேன அஞ்ஞதரோ பி⁴க்கு²னுபஸ்ஸயோ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. அத² கோ² ஸம்ப³ஹுலா பி⁴க்கு²னியோ யேனாயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ஆயஸ்மந்தங் மஹாகஸ்ஸபங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஏகமந்தங் நிஸின்னா கோ² தா பி⁴க்கு²னியோ ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ த⁴ம்மியா கதா²ய ஸந்த³ஸ்ஸேஸி ஸமாத³பேஸி ஸமுத்தேஜேஸி ஸம்பஹங்ஸேஸி. அத² கோ² ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ தா பி⁴க்கு²னியோ த⁴ம்மியா கதா²ய ஸந்த³ஸ்ஸெத்வா ஸமாத³பெத்வா ஸமுத்தேஜெத்வா ஸம்பஹங்ஸெத்வா உட்டா²யாஸனா பக்காமி.

    Atha kho āyasmā mahākassapo pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya āyasmatā ānandena pacchāsamaṇena yena aññataro bhikkhunupassayo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā paññatte āsane nisīdi. Atha kho sambahulā bhikkhuniyo yenāyasmā mahākassapo tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā āyasmantaṃ mahākassapaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinnā kho tā bhikkhuniyo āyasmā mahākassapo dhammiyā kathāya sandassesi samādapesi samuttejesi sampahaṃsesi. Atha kho āyasmā mahākassapo tā bhikkhuniyo dhammiyā kathāya sandassetvā samādapetvā samuttejetvā sampahaṃsetvā uṭṭhāyāsanā pakkāmi.

    அத² கோ² து²ல்லதிஸ்ஸா பி⁴க்கு²னீ அனத்தமனா அனத்தமனவாசங் நிச்சா²ரேஸி – ‘‘கிங் பன அய்யோ மஹாகஸ்ஸபோ, அய்யஸ்ஸ ஆனந்த³ஸ்ஸ வேதே³ஹமுனினோ ஸம்முகா² த⁴ம்மங் பா⁴ஸிதப்³ப³ங் மஞ்ஞதி? ஸெய்யதா²பி நாம ஸூசிவாணிஜகோ ஸூசிகாரஸ்ஸ ஸந்திகே ஸூசிங் விக்கேதப்³ப³ங் மஞ்ஞெய்ய; ஏவமேவ அய்யோ மஹாகஸ்ஸபோ அய்யஸ்ஸ ஆனந்த³ஸ்ஸ வேதே³ஹமுனினோ ஸம்முகா² த⁴ம்மங் பா⁴ஸிதப்³ப³ங் மஞ்ஞதீ’’தி.

    Atha kho thullatissā bhikkhunī anattamanā anattamanavācaṃ nicchāresi – ‘‘kiṃ pana ayyo mahākassapo, ayyassa ānandassa vedehamunino sammukhā dhammaṃ bhāsitabbaṃ maññati? Seyyathāpi nāma sūcivāṇijako sūcikārassa santike sūciṃ vikketabbaṃ maññeyya; evameva ayyo mahākassapo ayyassa ānandassa vedehamunino sammukhā dhammaṃ bhāsitabbaṃ maññatī’’ti.

    அஸ்ஸோஸி கோ² ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ து²ல்லதிஸ்ஸாய பி⁴க்கு²னியா இமங் வாசங் பா⁴ஸமானாய. அத² கோ² ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் ஏதத³வோச – ‘‘கிங் நு கோ², ஆவுஸோ ஆனந்த³, அஹங் ஸூசிவாணிஜகோ, த்வங் ஸூசிகாரோ; உதா³ஹு அஹங் ஸூசிகாரோ, த்வங் ஸூசிவாணிஜகோ’’தி? ‘‘க²ம , ப⁴ந்தே கஸ்ஸப, பா³லோ மாதுகா³மோ’’தி. ‘‘ஆக³மேஹி த்வங், ஆவுஸோ ஆனந்த³, மா தே ஸங்கோ⁴ உத்தரி உபபரிக்கி²’’.

    Assosi kho āyasmā mahākassapo thullatissāya bhikkhuniyā imaṃ vācaṃ bhāsamānāya. Atha kho āyasmā mahākassapo āyasmantaṃ ānandaṃ etadavoca – ‘‘kiṃ nu kho, āvuso ānanda, ahaṃ sūcivāṇijako, tvaṃ sūcikāro; udāhu ahaṃ sūcikāro, tvaṃ sūcivāṇijako’’ti? ‘‘Khama , bhante kassapa, bālo mātugāmo’’ti. ‘‘Āgamehi tvaṃ, āvuso ānanda, mā te saṅgho uttari upaparikkhi’’.

    ‘‘தங் கிங் மஞ்ஞஸி, ஆவுஸோ ஆனந்த³, அபி நு த்வங் ப⁴க³வதோ ஸம்முகா² பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ உபனீதோ – ‘அஹங், பி⁴க்க²வே, யாவதே³வ ஆகங்கா²மி விவிச்சேவ காமேஹி விவிச்ச அகுஸலேஹி த⁴ம்மேஹி ஸவிதக்கங் ஸவிசாரங் விவேகஜங் பீதிஸுக²ங் பட²மங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹராமி. ஆனந்தோ³பி, பி⁴க்க²வே, யாவதே³வ ஆகங்க²தி விவிச்சேவ காமேஹி விவிச்ச அகுஸலேஹி த⁴ம்மேஹி ஸவிதக்கங் ஸவிசாரங் விவேகஜங் பீதிஸுக²ங் பட²மங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதீ’’’தி? ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே’’.

    ‘‘Taṃ kiṃ maññasi, āvuso ānanda, api nu tvaṃ bhagavato sammukhā bhikkhusaṅghe upanīto – ‘ahaṃ, bhikkhave, yāvadeva ākaṅkhāmi vivicceva kāmehi vivicca akusalehi dhammehi savitakkaṃ savicāraṃ vivekajaṃ pītisukhaṃ paṭhamaṃ jhānaṃ upasampajja viharāmi. Ānandopi, bhikkhave, yāvadeva ākaṅkhati vivicceva kāmehi vivicca akusalehi dhammehi savitakkaṃ savicāraṃ vivekajaṃ pītisukhaṃ paṭhamaṃ jhānaṃ upasampajja viharatī’’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’.

    ‘‘அஹங் கோ², ஆவுஸோ, ப⁴க³வதோ ஸம்முகா² பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ உபனீதோ – ‘அஹங், பி⁴க்க²வே, யாவதே³வ ஆகங்கா²மி விவிச்சேவ காமேஹி விவிச்ச அகுஸலேஹி த⁴ம்மேஹி ஸவிதக்கங் ஸவிசாரங் விவேகஜங் பீதிஸுக²ங் பட²மங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹராமி. கஸ்ஸபோபி, பி⁴க்க²வே, யாவதே³வ ஆகங்க²தி விவிச்சேவ காமேஹி விவிச்ச அகுஸலேஹி த⁴ம்மேஹி…பே॰… பட²மங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதீ’தி…பே॰… . (நவன்னங் அனுபுப்³ப³விஹாரஸமாபத்தீனங் பஞ்சன்னஞ்ச அபி⁴ஞ்ஞானங் ஏவங் வித்தா²ரோ வேதி³தப்³போ³.)

    ‘‘Ahaṃ kho, āvuso, bhagavato sammukhā bhikkhusaṅghe upanīto – ‘ahaṃ, bhikkhave, yāvadeva ākaṅkhāmi vivicceva kāmehi vivicca akusalehi dhammehi savitakkaṃ savicāraṃ vivekajaṃ pītisukhaṃ paṭhamaṃ jhānaṃ upasampajja viharāmi. Kassapopi, bhikkhave, yāvadeva ākaṅkhati vivicceva kāmehi vivicca akusalehi dhammehi…pe… paṭhamaṃ jhānaṃ upasampajja viharatī’ti…pe… . (Navannaṃ anupubbavihārasamāpattīnaṃ pañcannañca abhiññānaṃ evaṃ vitthāro veditabbo.)

    ‘‘தங் கிங் மஞ்ஞஸி, ஆவுஸோ ஆனந்த³, அபி நு த்வங் ப⁴க³வதோ ஸம்முகா² பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ உபனீதோ – ‘அஹங், பி⁴க்க²வே, ஆஸவானங் க²யா அனாஸவங் சேதோவிமுத்திங் பஞ்ஞாவிமுத்திங் தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹராமி. ஆனந்தோ³பி, பி⁴க்க²வே, ஆஸவானங் க²யா அனாஸவங் சேதோவிமுத்திங் பஞ்ஞாவிமுத்திங் தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதீ’’’தி? ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே’’.

    ‘‘Taṃ kiṃ maññasi, āvuso ānanda, api nu tvaṃ bhagavato sammukhā bhikkhusaṅghe upanīto – ‘ahaṃ, bhikkhave, āsavānaṃ khayā anāsavaṃ cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharāmi. Ānandopi, bhikkhave, āsavānaṃ khayā anāsavaṃ cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharatī’’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’.

    ‘‘அஹங் கோ², ஆவுஸோ, ப⁴க³வதோ ஸம்முகா² பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ உபனீதோ – ‘அஹங், பி⁴க்க²வே, ஆஸவானங் க²யா அனாஸவங் சேதோவிமுத்திங் பஞ்ஞாவிமுத்திங் தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹராமி. கஸ்ஸபோபி, பி⁴க்க²வே, ஆஸவானங் க²யா அனாஸவங் சேதோவிமுத்திங் பஞ்ஞாவிமுத்திங் தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதீ’’’தி.

    ‘‘Ahaṃ kho, āvuso, bhagavato sammukhā bhikkhusaṅghe upanīto – ‘ahaṃ, bhikkhave, āsavānaṃ khayā anāsavaṃ cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharāmi. Kassapopi, bhikkhave, āsavānaṃ khayā anāsavaṃ cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharatī’’’ti.

    ‘‘ஸத்தரதனங் வா, ஆவுஸோ, நாக³ங் அட்³ட⁴ட்ட²மரதனங் வா தாலபத்திகாய சா²தே³தப்³ப³ங் மஞ்ஞெய்ய, யோ மே ச² அபி⁴ஞ்ஞா சா²தே³தப்³ப³ங் மஞ்ஞெய்யா’’தி.

    ‘‘Sattaratanaṃ vā, āvuso, nāgaṃ aḍḍhaṭṭhamaratanaṃ vā tālapattikāya chādetabbaṃ maññeyya, yo me cha abhiññā chādetabbaṃ maññeyyā’’ti.

    சவித்த² ச பன து²ல்லதிஸ்ஸா பி⁴க்கு²னீ ப்³ரஹ்மசரியம்ஹாதி. த³ஸமங்.

    Cavittha ca pana thullatissā bhikkhunī brahmacariyamhāti. Dasamaṃ.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 10. உபஸ்ஸயஸுத்தவண்ணனா • 10. Upassayasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 10. உபஸ்ஸயஸுத்தவண்ணனா • 10. Upassayasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact