Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi |
8. உபஸ்ஸுதிஸிக்கா²பத³ங்
8. Upassutisikkhāpadaṃ
471. அட்ட²மே ‘‘அதி⁴கரணஜாதான’’ந்தி எத்த² அதி⁴கரணஸ்ஸ பகரணதோ விவாதா³தி⁴கரணபா⁴வஞ்ச விஸேஸனபரபத³பா⁴வஞ்ச த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘உப்பன்னவிவாதா³தி⁴கரணான’’ந்தி. தத்த² உப்பன்னஸத்³தே³ன ஜாதஸத்³த³ஸ்ஸத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி . விவாத³ஸத்³தே³ன அதி⁴கரணஸ்ஸ ஸரூபங் த³ஸ்ஸேதி. ஸுய்யதீதி ஸுதி வசனங், ஸுதியா ஸமீபங் உபஸ்ஸுதி டா²னந்தி அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங் ‘‘ஸுதிஸமீப’’ந்தி. ‘‘ஸமீப’’ந்தி இமினா உபஸத்³த³ஸ்ஸத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. ‘‘யத்தா²’’திஆதி³னா ‘‘உபஸ்ஸுதீ’’தி எத்த² உபஸத்³த³ஸ்ஸ பதா⁴னத்தா தஸ்ஸ ஸரூபங் த³ஸ்ஸேதி. யத்தா²தி யஸ்மிங் டா²னே. மந்தெந்தந்தி எத்த² உபயோக³வசனஸ்ஸ பு⁴ம்மத்தே² அதி⁴ப்பேதத்தா வுத்தங் ‘‘மந்தயமானே’’தி.
471. Aṭṭhame ‘‘adhikaraṇajātāna’’nti ettha adhikaraṇassa pakaraṇato vivādādhikaraṇabhāvañca visesanaparapadabhāvañca dassento āha ‘‘uppannavivādādhikaraṇāna’’nti. Tattha uppannasaddena jātasaddassatthaṃ dasseti . Vivādasaddena adhikaraṇassa sarūpaṃ dasseti. Suyyatīti suti vacanaṃ, sutiyā samīpaṃ upassuti ṭhānanti atthaṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘sutisamīpa’’nti. ‘‘Samīpa’’nti iminā upasaddassatthaṃ dasseti. ‘‘Yatthā’’tiādinā ‘‘upassutī’’ti ettha upasaddassa padhānattā tassa sarūpaṃ dasseti. Yatthāti yasmiṃ ṭhāne. Mantentanti ettha upayogavacanassa bhummatthe adhippetattā vuttaṃ ‘‘mantayamāne’’ti.
473. ‘‘வூபஸமிஸ்ஸாமீ’’தி எத்த² இதா⁴துயா க³த்யத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங் ‘‘வூபஸமங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி. அகாரகபா⁴வந்தி நித்³தோ³ஸபா⁴வங். ஸோதுகாமதாய க³மனவஸேன ஸியா கிரியந்தி யோஜனா. பரதோபி ஏஸேவ நயோதி. அட்ட²மங்.
473.‘‘Vūpasamissāmī’’ti ettha idhātuyā gatyatthaṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘vūpasamaṃ gamissāmī’’ti. Akārakabhāvanti niddosabhāvaṃ. Sotukāmatāya gamanavasena siyā kiriyanti yojanā. Paratopi eseva nayoti. Aṭṭhamaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 8. ஸஹத⁴ம்மிகவக்³கோ³ • 8. Sahadhammikavaggo
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 8. உபஸ்ஸுதிஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Upassutisikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 8. உபஸ்ஸுதிஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Upassutisikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 8. உபஸ்ஸுதிஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Upassutisikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 8. உபஸ்ஸுதிஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Upassutisikkhāpadavaṇṇanā