Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
9. உபயந்திஸுத்தங்
9. Upayantisuttaṃ
69. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தத்ர கோ²…பே॰… ‘‘மஹாஸமுத்³தோ³, பி⁴க்க²வே, உபயந்தோ மஹானதி³யோ உபயாபேதி, மஹானதி³யோ உபயந்தியோ குன்னதி³யோ உபயாபெந்தி, குன்னதி³யோ உபயந்தியோ மஹாஸொப்³பே⁴ உபயாபெந்தி, மஹாஸொப்³பா⁴ உபயந்தா குஸொப்³பே⁴ உபயாபெந்தி. ஏவமேவ கோ², பி⁴க்க²வே, அவிஜ்ஜா உபயந்தீ ஸங்கா²ரே உபயாபேதி, ஸங்கா²ரா உபயந்தா விஞ்ஞாணங் உபயாபெந்தி, விஞ்ஞாணங் உபயந்தங் நாமரூபங் உபயாபேதி, நாமரூபங் உபயந்தங் ஸளாயதனங் உபயாபேதி, ஸளாயதனங் உபயந்தங் ப²ஸ்ஸங் உபயாபேதி, ப²ஸ்ஸோ உபயந்தோ வேத³னங் உபயாபேதி, வேத³னா உபயந்தீ தண்ஹங் உபயாபேதி, தண்ஹா உபயந்தீ உபாதா³னங் உபயாபேதி, உபாதா³னங் உபயந்தங் ப⁴வங் உபயாபேதி, ப⁴வோ உபயந்தோ ஜாதிங் உபயாபேதி, ஜாதி உபயந்தீ ஜராமரணங் உபயாபேதி.
69. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tatra kho…pe… ‘‘mahāsamuddo, bhikkhave, upayanto mahānadiyo upayāpeti, mahānadiyo upayantiyo kunnadiyo upayāpenti, kunnadiyo upayantiyo mahāsobbhe upayāpenti, mahāsobbhā upayantā kusobbhe upayāpenti. Evameva kho, bhikkhave, avijjā upayantī saṅkhāre upayāpeti, saṅkhārā upayantā viññāṇaṃ upayāpenti, viññāṇaṃ upayantaṃ nāmarūpaṃ upayāpeti, nāmarūpaṃ upayantaṃ saḷāyatanaṃ upayāpeti, saḷāyatanaṃ upayantaṃ phassaṃ upayāpeti, phasso upayanto vedanaṃ upayāpeti, vedanā upayantī taṇhaṃ upayāpeti, taṇhā upayantī upādānaṃ upayāpeti, upādānaṃ upayantaṃ bhavaṃ upayāpeti, bhavo upayanto jātiṃ upayāpeti, jāti upayantī jarāmaraṇaṃ upayāpeti.
‘‘மஹாஸமுத்³தோ³, பி⁴க்க²வே, அபயந்தோ மஹானதி³யோ அபயாபேதி, மஹானதி³யோ அபயந்தியோ குன்னதி³யோ அபயாபெந்தி, குன்னதி³யோ அபயந்தியோ மஹாஸொப்³பே⁴ அபயாபெந்தி, மஹாஸொப்³பா⁴ அபயந்தா குஸொப்³பே⁴ அபயாபெந்தி. ஏவமேவ கோ², பி⁴க்க²வே, அவிஜ்ஜா அபயந்தீ ஸங்கா²ரே அபயாபேதி, ஸங்கா²ரா அபயந்தா விஞ்ஞாணங் அபயாபெந்தி, விஞ்ஞாணங் அபயந்தங் நாமரூபங் அபயாபேதி, நாமரூபங் அபயந்தங் ஸளாயதனங் அபயாபேதி, ஸளாயதனங் அபயந்தங் ப²ஸ்ஸங் அபயாபேதி, ப²ஸ்ஸோ அபயந்தோ வேத³னங் அபயாபேதி, வேத³னா அபயந்தீ தண்ஹங் அபயாபேதி, தண்ஹா அபயந்தீ உபாதா³னங் அபயாபேதி, உபாதா³னங் அபயந்தங் ப⁴வங் அபயாபேதி, ப⁴வோ அபயந்தோ ஜாதிங் அபயாபேதி, ஜாதி அபயந்தீ ஜராமரணங் அபயாபேதீ’’தி. நவமங்.
‘‘Mahāsamuddo, bhikkhave, apayanto mahānadiyo apayāpeti, mahānadiyo apayantiyo kunnadiyo apayāpenti, kunnadiyo apayantiyo mahāsobbhe apayāpenti, mahāsobbhā apayantā kusobbhe apayāpenti. Evameva kho, bhikkhave, avijjā apayantī saṅkhāre apayāpeti, saṅkhārā apayantā viññāṇaṃ apayāpenti, viññāṇaṃ apayantaṃ nāmarūpaṃ apayāpeti, nāmarūpaṃ apayantaṃ saḷāyatanaṃ apayāpeti, saḷāyatanaṃ apayantaṃ phassaṃ apayāpeti, phasso apayanto vedanaṃ apayāpeti, vedanā apayantī taṇhaṃ apayāpeti, taṇhā apayantī upādānaṃ apayāpeti, upādānaṃ apayantaṃ bhavaṃ apayāpeti, bhavo apayanto jātiṃ apayāpeti, jāti apayantī jarāmaraṇaṃ apayāpetī’’ti. Navamaṃ.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 9. உபயந்திஸுத்தவண்ணனா • 9. Upayantisuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 9. உபயந்திஸுத்தவண்ணனா • 9. Upayantisuttavaṇṇanā