Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
9. உபயந்திஸுத்தவண்ணனா
9. Upayantisuttavaṇṇanā
69. நவமே உபயந்தோதி உத³கவட்³ட⁴னஸமயே உபரி க³ச்ச²ந்தோ. மஹானதி³யோதி க³ங்கா³யமுனாதி³கா மஹாஸரிதாயோ. உபயாபேதீதி உபரி யாபேதி, வட்³டே⁴தி பூரேதீதி அத்தோ². அவிஜ்ஜா உபயந்தீதி அவிஜ்ஜா உபரி க³ச்ச²ந்தீ ஸங்கா²ரானங் பச்சயோ ப⁴விதுங் ஸக்குணந்தீ. ஸங்கா²ரே உபயாபேதீதி ஸங்கா²ரே உபரி யாபேதி வட்³டே⁴தி. ஏவங் ஸப்³ப³பதே³ஸு அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. அபயந்தோதி அபக³ச்ச²ந்தோ ஓஸரந்தோ. அவிஜ்ஜா அபயந்தீதி அவிஜ்ஜா அபக³ச்ச²மானா ஓஸரமானா உபரி ஸங்கா²ரானங் பச்சயோ ப⁴விதுங் ந ஸக்குணந்தீதி அத்தோ². ஸங்கா²ரே அபயாபேதீதி ஸங்கா²ரே அபக³ச்சா²பேதி. ஏஸ நயோ ஸப்³ப³பதே³ஸு. நவமங்.
69. Navame upayantoti udakavaḍḍhanasamaye upari gacchanto. Mahānadiyoti gaṅgāyamunādikā mahāsaritāyo. Upayāpetīti upari yāpeti, vaḍḍheti pūretīti attho. Avijjā upayantīti avijjā upari gacchantī saṅkhārānaṃ paccayo bhavituṃ sakkuṇantī. Saṅkhāre upayāpetīti saṅkhāre upari yāpeti vaḍḍheti. Evaṃ sabbapadesu attho veditabbo. Apayantoti apagacchanto osaranto. Avijjā apayantīti avijjā apagacchamānā osaramānā upari saṅkhārānaṃ paccayo bhavituṃ na sakkuṇantīti attho. Saṅkhāre apayāpetīti saṅkhāre apagacchāpeti. Esa nayo sabbapadesu. Navamaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 9. உபயந்திஸுத்தங் • 9. Upayantisuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 9. உபயந்திஸுத்தவண்ணனா • 9. Upayantisuttavaṇṇanā