Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā

    உபோஸத²பே⁴தா³தி³கதா²வண்ணனா

    Uposathabhedādikathāvaṇṇanā

    149. ‘‘த்³வேமே , பி⁴க்க²வே, உபோஸதா²’’தி ததா³ ஸாமக்³கீ³உபோஸத²ஸ்ஸ அனநுஞ்ஞாதத்தா வுத்தங். ஸாமக்³கீ³உபோஸத²ஸ்ஸ புப்³ப³கிச்சே ‘‘அஜ்ஜுபோஸதோ² ஸாமக்³கீ³’’தி வத்தப்³ப³ங், ந ச கம்மவாசாய ப⁴க³வதா பயோகோ³ த³ஸ்ஸிதோ, பாளினயதோ அட்ட²கதா²சரியேஹி உத்³தி³ஸிதப்³ப³க்கமோ த³ஸ்ஸிதோ. ததா² பஞ்சன்னங் பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸானங் உத்³தே³ஸக்கமோ ஸித்³தோ⁴தி வேதி³தப்³ப³ங். தயோ வா த்³வே வா பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸந்தி, அத⁴ம்மேன ஸமக்³க³ங் நாம ஹோதீதி எத்த² காமங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸாமக்³கீ³ நாம ஹோதி வக்³க³கதா²ய யதா²கம்மங் ஸாமக்³கீ³வவத்தா²னதோ. ததா²பி வக்³க³படிபக்க²பா⁴வேன ஸமக்³க³ங், ஸமக்³க³படிபக்க²பா⁴வேன ச வக்³க³ங் நாம கதங். ஆவேணிகதோ வா க³ணகம்மாதி³ஸம்ப⁴வதோ, தஸ்ஸ ச ஸமக்³க³வக்³க³பா⁴வஸம்ப⁴வதோ வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். த⁴ம்மேன வக்³க³ந்தி எத்த² பாரிஸுத்³தி⁴கரணங் த⁴ம்மிகங், ஸங்க⁴ஸ்ஸேவ ச²ந்தா³க³மனங், ந க³ணஸ்ஸாதி கத்வா வக்³க³ங் நாம ஹோதி. ‘‘ஏகவாரங் கதங் ஸுகதங், ஆபத்திங் பன ஆபஜ்ஜதி, புன காதுங் ந லப⁴ந்தீ’’தி வத³ந்தி. ‘‘பஞ்சஸு ஏகஸ்ஸ ச²ந்த³ங் ஆஹரித்வா சதூஹி பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸிதுங் வட்டதீ’’தி வத³ந்தி, தங் யுத்தங், ச²ந்த³ஹாரகே பி⁴க்கூ²னங் ஸந்திகங் பத்தே தேன ஸங்கோ⁴ பஹோதி, தஸ்மா ச²ந்தோ³ ஸங்க⁴ப்பத்தோ ஹோதீதி கத்வா வுத்தங்.

    149. ‘‘Dveme , bhikkhave, uposathā’’ti tadā sāmaggīuposathassa ananuññātattā vuttaṃ. Sāmaggīuposathassa pubbakicce ‘‘ajjuposatho sāmaggī’’ti vattabbaṃ, na ca kammavācāya bhagavatā payogo dassito, pāḷinayato aṭṭhakathācariyehi uddisitabbakkamo dassito. Tathā pañcannaṃ pātimokkhuddesānaṃ uddesakkamo siddhoti veditabbaṃ. Tayo vā dve vā pātimokkhaṃ uddisanti, adhammena samaggaṃ nāma hotīti ettha kāmaṃ saṅghassa sāmaggī nāma hoti vaggakathāya yathākammaṃ sāmaggīvavatthānato. Tathāpi vaggapaṭipakkhabhāvena samaggaṃ, samaggapaṭipakkhabhāvena ca vaggaṃ nāma kataṃ. Āveṇikato vā gaṇakammādisambhavato, tassa ca samaggavaggabhāvasambhavato vuttanti veditabbaṃ. Dhammena vagganti ettha pārisuddhikaraṇaṃ dhammikaṃ, saṅghasseva chandāgamanaṃ, na gaṇassāti katvā vaggaṃ nāma hoti. ‘‘Ekavāraṃ kataṃ sukataṃ, āpattiṃ pana āpajjati, puna kātuṃ na labhantī’’ti vadanti. ‘‘Pañcasu ekassa chandaṃ āharitvā catūhi pātimokkhaṃ uddisituṃ vaṭṭatī’’ti vadanti, taṃ yuttaṃ, chandahārake bhikkhūnaṃ santikaṃ patte tena saṅgho pahoti, tasmā chando saṅghappatto hotīti katvā vuttaṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 77. உபோஸத²பே⁴தா³தி³ • 77. Uposathabhedādi

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / உபோஸத²பே⁴தா³தி³கதா² • Uposathabhedādikathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / உபோஸத²பே⁴தா³தி³கதா²வண்ணனா • Uposathabhedādikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / உபோஸத²பே⁴தா³தி³கதா²வண்ணனா • Uposathabhedādikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 77. உபோஸத²பே⁴தா³தி³கதா² • 77. Uposathabhedādikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact