Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi |
73. உபோஸத²ப்பமுகா²னுஜானநா
73. Uposathappamukhānujānanā
142. தேன கோ² பன ஸமயேன அஞ்ஞதரஸ்மிங் ஆவாஸே அதிகு²த்³த³கங் உபோஸதா²கா³ரங் ஸம்மதங் ஹோதி, தத³ஹுபோஸதே² மஹாபி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ ஸன்னிபதிதோ ஹோதி. பி⁴க்கூ² அஸம்மதாய பூ⁴மியா நிஸின்னா பாதிமொக்க²ங் அஸ்ஸோஸுங். அத² கோ² தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் ஏதத³ஹோஸி ‘‘ப⁴க³வதா பஞ்ஞத்தங் ‘உபோஸதா²கா³ரங் ஸம்மன்னித்வா உபோஸதோ² காதப்³போ³’தி, மயஞ்சம்ஹா அஸம்மதாய பூ⁴மியா நிஸின்னோ பாதிமொக்க²ங் அஸ்ஸும்ஹா, கதோ நு கோ² அம்ஹாகங் உபோஸதோ², அகதோ நு கோ²’’தி. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ஸம்மதாய வா, பி⁴க்க²வே, பூ⁴மியா நிஸின்னா அஸம்மதாய வா யதோ பாதிமொக்க²ங் ஸுணாதி, கதோவஸ்ஸ உபோஸதோ². தேன ஹி, பி⁴க்க²வே, ஸங்கோ⁴ யாவ மஹந்தங் உபோஸத²ப்பமுக²ங் 1 ஆகங்க²தி, தாவ மஹந்தங் உபோஸத²ப்பமுக²ங் ஸம்மன்னது. ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, ஸம்மன்னிதப்³ப³ங். பட²மங் நிமித்தா கித்தேதப்³பா³. நிமித்தே கித்தெத்வா ப்³யத்தேன பி⁴க்கு²னா படிப³லேன ஸங்கோ⁴ ஞாபேதப்³போ³ –
142. Tena kho pana samayena aññatarasmiṃ āvāse atikhuddakaṃ uposathāgāraṃ sammataṃ hoti, tadahuposathe mahābhikkhusaṅgho sannipatito hoti. Bhikkhū asammatāya bhūmiyā nisinnā pātimokkhaṃ assosuṃ. Atha kho tesaṃ bhikkhūnaṃ etadahosi ‘‘bhagavatā paññattaṃ ‘uposathāgāraṃ sammannitvā uposatho kātabbo’ti, mayañcamhā asammatāya bhūmiyā nisinno pātimokkhaṃ assumhā, kato nu kho amhākaṃ uposatho, akato nu kho’’ti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Sammatāya vā, bhikkhave, bhūmiyā nisinnā asammatāya vā yato pātimokkhaṃ suṇāti, katovassa uposatho. Tena hi, bhikkhave, saṅgho yāva mahantaṃ uposathappamukhaṃ 2 ākaṅkhati, tāva mahantaṃ uposathappamukhaṃ sammannatu. Evañca pana, bhikkhave, sammannitabbaṃ. Paṭhamaṃ nimittā kittetabbā. Nimitte kittetvā byattena bhikkhunā paṭibalena saṅgho ñāpetabbo –
‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴. யாவதா ஸமந்தா நிமித்தா கித்திதா. யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்லங், ஸங்கோ⁴ ஏதேஹி நிமித்தேஹி உபோஸத²ப்பமுக²ங் ஸம்மன்னெய்ய. ஏஸா ஞத்தி.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Yāvatā samantā nimittā kittitā. Yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho etehi nimittehi uposathappamukhaṃ sammanneyya. Esā ñatti.
‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴. யாவதா ஸமந்தா நிமித்தா கித்திதா. ஸங்கோ⁴ ஏதேஹி நிமித்தேஹி உபோஸத²ப்பமுக²ங் ஸம்மன்னதி. யஸ்ஸாயஸ்மதோ க²மதி ஏதேஹி நிமித்தேஹி உபோஸத²ப்பமுக²ஸ்ஸ ஸம்முதி, ஸோ துண்ஹஸ்ஸ; யஸ்ஸ நக்க²மதி, ஸோ பா⁴ஸெய்ய. ஸம்மதங் ஸங்கே⁴ன ஏதேஹி நிமித்தேஹி உபோஸத²ப்பமுக²ங். க²மதி ஸங்க⁴ஸ்ஸ, தஸ்மா துண்ஹீ, ஏவமேதங் தா⁴ரயாமீ’’தி.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Yāvatā samantā nimittā kittitā. Saṅgho etehi nimittehi uposathappamukhaṃ sammannati. Yassāyasmato khamati etehi nimittehi uposathappamukhassa sammuti, so tuṇhassa; yassa nakkhamati, so bhāseyya. Sammataṃ saṅghena etehi nimittehi uposathappamukhaṃ. Khamati saṅghassa, tasmā tuṇhī, evametaṃ dhārayāmī’’ti.
தேன கோ² பன ஸமயேன அஞ்ஞதரஸ்மிங் ஆவாஸே தத³ஹுபோஸதே² நவகா பி⁴க்கூ² பட²மதரங் ஸன்னிபதித்வா – ‘‘ந தாவ தே²ரா ஆக³ச்ச²ந்தீ’’தி – பக்கமிங்ஸு. உபோஸதோ² விகாலே அஹோஸி. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, தத³ஹுபோஸதே² தே²ரேஹி பி⁴க்கூ²ஹி பட²மதரங் ஸன்னிபதிதுந்தி.
Tena kho pana samayena aññatarasmiṃ āvāse tadahuposathe navakā bhikkhū paṭhamataraṃ sannipatitvā – ‘‘na tāva therā āgacchantī’’ti – pakkamiṃsu. Uposatho vikāle ahosi. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Anujānāmi, bhikkhave, tadahuposathe therehi bhikkhūhi paṭhamataraṃ sannipatitunti.
தேன கோ² பன ஸமயேன ராஜக³ஹே ஸம்ப³ஹுலா ஆவாஸா ஸமானஸீமா ஹொந்தி. தத்த² பி⁴க்கூ² விவத³ந்தி – ‘‘அம்ஹாகங் ஆவாஸே உபோஸதோ² கரீயது, அம்ஹாகங் ஆவாஸே உபோஸதோ² கரீயதூ’’தி. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். இத⁴ பன, பி⁴க்க²வே, ஸம்ப³ஹுலா ஆவாஸா ஸமானஸீமா ஹொந்தி. தத்த² பி⁴க்கூ² விவத³ந்தி – ‘‘அம்ஹாகங் ஆவாஸே உபோஸதோ² கரீயது, அம்ஹாகங் ஆவாஸே உபோஸதோ² கரீயதூ’’தி. தேஹி, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கூ²ஹி ஸப்³பே³ஹேவ ஏகஜ்ஜ²ங் ஸன்னிபதித்வா உபோஸதோ² காதப்³போ³. யத்த² வா பன தே²ரோ பி⁴க்கு² விஹரதி, தத்த² ஸன்னிபதித்வா உபோஸதோ² காதப்³போ³, ந த்வேவ வக்³கே³ன ஸங்கே⁴ன உபோஸதோ² காதப்³போ³. யோ கரெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸாதி.
Tena kho pana samayena rājagahe sambahulā āvāsā samānasīmā honti. Tattha bhikkhū vivadanti – ‘‘amhākaṃ āvāse uposatho karīyatu, amhākaṃ āvāse uposatho karīyatū’’ti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Idha pana, bhikkhave, sambahulā āvāsā samānasīmā honti. Tattha bhikkhū vivadanti – ‘‘amhākaṃ āvāse uposatho karīyatu, amhākaṃ āvāse uposatho karīyatū’’ti. Tehi, bhikkhave, bhikkhūhi sabbeheva ekajjhaṃ sannipatitvā uposatho kātabbo. Yattha vā pana thero bhikkhu viharati, tattha sannipatitvā uposatho kātabbo, na tveva vaggena saṅghena uposatho kātabbo. Yo kareyya, āpatti dukkaṭassāti.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / உபோஸதா²கா³ராதி³கதா² • Uposathāgārādikathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / உபோஸதா²கா³ராதி³கதா²வண்ணனா • Uposathāgārādikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / உபோஸதா²கா³ராதி³கதா²வண்ணனா • Uposathāgārādikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / உபோஸதா²கா³ராதி³கதா²வண்ணனா • Uposathāgārādikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 72. உபோஸதா²கா³ராதி³கதா² • 72. Uposathāgārādikathā