Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā

    7.உபோஸதா²விமானவண்ணனா

    7.Uposathāvimānavaṇṇanā

    அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேனாதி உபோஸதா²விமானங். இத⁴ அட்டு²ப்பத்தியங் ஸாகேதே உபோஸதா² நாம ஏகா உபாஸிகாதி அயமேவ விஸேஸோ, ஸேஸங் அனந்தரவிமானஸதி³ஸங். தேன வுத்தங் –

    Abhikkantenavaṇṇenāti uposathāvimānaṃ. Idha aṭṭhuppattiyaṃ sākete uposathā nāma ekā upāsikāti ayameva viseso, sesaṃ anantaravimānasadisaṃ. Tena vuttaṃ –

    229-231.

    229-231.

    ‘‘அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேன…பே॰…

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena…pe…

    வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    232.

    232.

    ‘‘ஸா தே³வதா அத்தமனா…பே॰… யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்’’.

    ‘‘Sā devatā attamanā…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.

    233-238.

    233-238.

    ‘‘உபோஸதா²தி மங் அஞ்ஞங்ஸு, ஸாகேதாயங் உபாஸிகா…பே॰…

    ‘‘Uposathāti maṃ aññaṃsu, sāketāyaṃ upāsikā…pe…

    உபாஸிகா சக்கு²மதோ, கோ³தமஸ்ஸ யஸஸ்ஸினோ.

    Upāsikā cakkhumato, gotamassa yasassino.

    239.

    239.

    ‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰…

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…

    வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி. –

    Vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti. –

    தே³வதா ப்³யாகாஸி. புன அத்தனோ ஏகங் தோ³ஸங் த³ஸ்ஸெந்தீ –

    Devatā byākāsi. Puna attano ekaṃ dosaṃ dassentī –

    241.

    241.

    ‘‘அபி⁴க்க²ணங் நந்த³னங் ஸுத்வா, ச²ந்தோ³ மே உத³பஜ்ஜத²;

    ‘‘Abhikkhaṇaṃ nandanaṃ sutvā, chando me udapajjatha;

    தத்த² சித்தங் பணிதா⁴ய, உபபன்னாம்ஹி நந்த³னங்.

    Tattha cittaṃ paṇidhāya, upapannāmhi nandanaṃ.

    242.

    242.

    ‘‘நாகாஸிங் ஸத்து² வசனங், பு³த்³த⁴ஸ்ஸாதி³ச்சப³ந்து⁴னோ;

    ‘‘Nākāsiṃ satthu vacanaṃ, buddhassādiccabandhuno;

    ஹீனே சித்தங் பணிதா⁴ய, ஸாம்ஹி பச்சா²னுதாபினீ’’தி. – த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி;

    Hīne cittaṃ paṇidhāya, sāmhi pacchānutāpinī’’ti. – dve gāthā abhāsi;

    233. தத்த² உபோஸதா²தி மங் அஞ்ஞங்ஸூதி ‘‘உபோஸதா²’’தி இமினா நாமேன மங் மனுஸ்ஸா ஜானிங்ஸு. ஸாகேதாயந்தி ஸாகேதனக³ரே.

    233. Tattha uposathāti maṃ aññaṃsūti ‘‘uposathā’’ti iminā nāmena maṃ manussā jāniṃsu. Sāketāyanti sāketanagare.

    241. அபி⁴க்க²ணந்தி அபி⁴ண்ஹங். நந்த³னங் ஸுத்வாதி ‘‘தாவதிங்ஸப⁴வனே நந்த³னவனங் நாம ஏதி³ஸஞ்ச ஏதி³ஸஞ்சா’’தி தத்த² நானாவித⁴ங் தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் ஸுத்வா. ச²ந்தோ³தி தன்னிப்³ப³த்தகபுஞ்ஞகம்மஸ்ஸ காரணபூ⁴தோ குஸலச்ச²ந்தோ³, தத்ரூபபத்தியா பத்த²னாபூ⁴தோ தண்ஹாச²ந்தோ³ வா. உத³பஜ்ஜதா²தி உப்பஜ்ஜித்த². தத்தா²தி தாவதிங்ஸப⁴வனே, நந்த³னாபதே³ஸேனபி ஹி தங் தே³வலோகங் வத³தி. உபபன்னாம்ஹீதி உப்பன்னா நிப்³ப³த்தா அம்ஹி.

    241.Abhikkhaṇanti abhiṇhaṃ. Nandanaṃ sutvāti ‘‘tāvatiṃsabhavane nandanavanaṃ nāma edisañca edisañcā’’ti tattha nānāvidhaṃ dibbasampattiṃ sutvā. Chandoti tannibbattakapuññakammassa kāraṇabhūto kusalacchando, tatrūpapattiyā patthanābhūto taṇhāchando vā. Udapajjathāti uppajjittha. Tatthāti tāvatiṃsabhavane, nandanāpadesenapi hi taṃ devalokaṃ vadati. Upapannāmhīti uppannā nibbattā amhi.

    242. நாகாஸிங் ஸத்து² வசனந்தி ‘‘நாஹங், பி⁴க்க²வே, அப்பமத்தகம்பி ப⁴வங் வண்ணேமீ’’திஆதி³னா (அ॰ நி॰ 1.320-321) ஸத்தா²ரா வுத்தவசனங் ந கரிங், ப⁴வேஸு ச²ந்த³ராக³ங் ந பஜஹிந்தி அத்தோ². ஆதி³ச்சோ கோ³தமகொ³த்தோ, ப⁴க³வாபி கோ³தமகொ³த்தோதி ஸகொ³த்ததாய வுத்தங் ‘‘பு³த்³த⁴ஸ்ஸாதி³ச்சப³ந்து⁴னோ’’தி. அத² வா ஆதி³ச்சஸ்ஸ ப³ந்து⁴ ஆதி³ச்சப³ந்து⁴, ப⁴க³வா. தங் படிச்ச தஸ்ஸ அரியாய ஜாதியா ஜாதத்தா ஆதி³ச்சோ வா ப³ந்து⁴ ஏதஸ்ஸ ஓரஸபுத்தபா⁴வதோதி ஆதி³ச்சப³ந்து⁴, ப⁴க³வா. ததா² ஹி வுத்தங் –

    242.Nākāsiṃsatthu vacananti ‘‘nāhaṃ, bhikkhave, appamattakampi bhavaṃ vaṇṇemī’’tiādinā (a. ni. 1.320-321) satthārā vuttavacanaṃ na kariṃ, bhavesu chandarāgaṃ na pajahinti attho. Ādicco gotamagotto, bhagavāpi gotamagottoti sagottatāya vuttaṃ ‘‘buddhassādiccabandhuno’’ti. Atha vā ādiccassa bandhu ādiccabandhu, bhagavā. Taṃ paṭicca tassa ariyāya jātiyā jātattā ādicco vā bandhu etassa orasaputtabhāvatoti ādiccabandhu, bhagavā. Tathā hi vuttaṃ –

    ‘‘யோ அந்த⁴காரே தமஸீ பப⁴ங்கரோ, வேரோசனோ மண்ட³லீ உக்³க³தேஜோ;

    ‘‘Yo andhakāre tamasī pabhaṅkaro, verocano maṇḍalī uggatejo;

    மா ராஹு கி³லீ சரமந்தலிக்கே², பஜங் மமங் ராஹு பமுஞ்ச ஸூரிய’’ந்தி. (ஸங்॰ நி॰ 1.91);

    Mā rāhu gilī caramantalikkhe, pajaṃ mamaṃ rāhu pamuñca sūriya’’nti. (saṃ. ni. 1.91);

    ஹீனேதி லாமகே. அத்தனோ ப⁴வாபி⁴ரதிங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. ஸாம்ஹீதி ஸா அம்ஹி.

    Hīneti lāmake. Attano bhavābhiratiṃ sandhāya vadati. Sāmhīti sā amhi.

    ஏவங் தாய தே³வதாய ப⁴வாபி⁴ரதினிமித்தே உப்பன்னவிப்படிஸாரே பவேதி³தே தே²ரோ ப⁴வஸ்ஸ பரிச்சி²ன்னாயுபா⁴வவிபா⁴வனமுகே²ன ஆயதிங் மனுஸ்ஸத்தபா⁴வே ட²த்வா வட்டது³க்க²ஸ்ஸ ஸமதிக்கமோ காதுங் ஸுகரோ, ஸப்³ப³ஸோ கீ²ணாஸவபா⁴வோ நாம மஹானிஸங்ஸோதி ச ஸமஸ்ஸாஸேதுங் –

    Evaṃ tāya devatāya bhavābhiratinimitte uppannavippaṭisāre pavedite thero bhavassa paricchinnāyubhāvavibhāvanamukhena āyatiṃ manussattabhāve ṭhatvā vaṭṭadukkhassa samatikkamo kātuṃ sukaro, sabbaso khīṇāsavabhāvo nāma mahānisaṃsoti ca samassāsetuṃ –

    243.

    243.

    ‘‘கீவ சிரங் விமானம்ஹி, இத⁴ வச்ச²ஸுபோஸதே²;

    ‘‘Kīva ciraṃ vimānamhi, idha vacchasuposathe;

    தே³வதே புச்சி²தாசிக்க², யதி³ ஜானாஸி ஆயுனோ’’தி. –

    Devate pucchitācikkha, yadi jānāsi āyuno’’ti. –

    கா³த²மாஹ. புன ஸா –

    Gāthamāha. Puna sā –

    244.

    244.

    ‘‘ஸட்டி² வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி , திஸ்ஸோ ச வஸ்ஸகோடியோ;

    ‘‘Saṭṭhi vassasahassāni , tisso ca vassakoṭiyo;

    இத⁴ ட²த்வா மஹாமுனி, இதோ சுதா க³மிஸ்ஸாமி;

    Idha ṭhatvā mahāmuni, ito cutā gamissāmi;

    மனுஸ்ஸானங் ஸஹப்³யத’’ந்தி. – ஆஹ;

    Manussānaṃ sahabyata’’nti. – āha;

    புன தே²ரோ –

    Puna thero –

    245.

    245.

    ‘‘மா த்வங் உபோஸதே² பா⁴யி, ஸம்பு³த்³தே⁴னாஸி ப்³யாகதா;

    ‘‘Mā tvaṃ uposathe bhāyi, sambuddhenāsi byākatā;

    ஸோதாபன்னா விஸேஸயி, பஹீனா தவ து³க்³க³தீ’’தி. –

    Sotāpannā visesayi, pahīnā tava duggatī’’ti. –

    இமாய கா³தா²ய ஸமுத்தேஜேஸி.

    Imāya gāthāya samuttejesi.

    243-4. தத்த² கீவ சிரந்தி கித்தகங் அத்³தா⁴னங். இதா⁴தி இமஸ்மிங் தே³வலோகே, இத⁴ வா விமானஸ்மிங். ஆயு நோதி ஆயு, நோதி நிபாதமத்தங். ஆயுனோ வா சிராசிரபா⁴வங், அத² வா யதி³ ஜானாஸி ஆயுனோதி அத்தோ². மஹாமுனீதி தே²ரங் ஆலபதி.

    243-4. Tattha kīva ciranti kittakaṃ addhānaṃ. Idhāti imasmiṃ devaloke, idha vā vimānasmiṃ. Āyu noti āyu, noti nipātamattaṃ. Āyuno vā cirācirabhāvaṃ, atha vā yadi jānāsi āyunoti attho. Mahāmunīti theraṃ ālapati.

    245. மா த்வங் உபோஸதே² பா⁴யீதி ப⁴த்³தே³ உபோஸதே² த்வங் மா பா⁴யி. கஸ்மா? யஸ்மா ஸம்பு³த்³தே⁴னாஸி ப்³யாகதா. கிந்தி? ஸோதாபன்னா விஸேஸயீதி. மக்³க³ப²லஸஞ்ஞிதங் விஸேஸங் யாதா அதி⁴க³தா, தஸ்மா பஹீனா தவ ஸப்³பா³பி து³க்³க³தீதி இமம்பி விஸேஸங் யாதாதி விஸேஸயி. ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.

    245.Mā tvaṃ uposathe bhāyīti bhadde uposathe tvaṃ mā bhāyi. Kasmā? Yasmā sambuddhenāsi byākatā. Kinti? Sotāpannā visesayīti. Maggaphalasaññitaṃ visesaṃ yātā adhigatā, tasmā pahīnā tava sabbāpi duggatīti imampi visesaṃ yātāti visesayi. Sesaṃ vuttanayameva.

    உபோஸதா²விமானவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Uposathāvimānavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 7. உபோஸதா²விமானவத்து² • 7. Uposathāvimānavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact