Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    3. உப்பலதா³யிகாதே²ரீஅபதா³னங்

    3. Uppaladāyikātherīapadānaṃ

    57.

    57.

    ‘‘நக³ரே அருணவதியா, அருணோ நாம க²த்தியோ;

    ‘‘Nagare aruṇavatiyā, aruṇo nāma khattiyo;

    தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ அஹுங் ப⁴ரியா, ஏகஜ்ஜ²ங் சாரயாமஹங்.

    Tassa rañño ahuṃ bhariyā, ekajjhaṃ cārayāmahaṃ.

    58.

    58.

    ‘‘ரஹோக³தா நிஸீதி³த்வா, ஏவங் சிந்தேஸஹங் ததா³;

    ‘‘Rahogatā nisīditvā, evaṃ cintesahaṃ tadā;

    ‘குஸலங் மே கதங் நத்தி², ஆதா³ய க³மியங் மம.

    ‘Kusalaṃ me kataṃ natthi, ādāya gamiyaṃ mama.

    59.

    59.

    ‘‘‘மஹாபி⁴தாபங் கடுகங், கோ⁴ரரூபங் ஸுதா³ருணங்;

    ‘‘‘Mahābhitāpaṃ kaṭukaṃ, ghorarūpaṃ sudāruṇaṃ;

    நிரயங் நூன க³ச்சா²மி, எத்த² மே நத்தி² ஸங்ஸயோ’.

    Nirayaṃ nūna gacchāmi, ettha me natthi saṃsayo’.

    60.

    60.

    ‘‘ஏவாஹங் சிந்தயித்வான, பஹங்ஸெத்வான மானஸங்;

    ‘‘Evāhaṃ cintayitvāna, pahaṃsetvāna mānasaṃ;

    ராஜானங் உபக³ந்த்வான, இத³ங் வசனமப்³ரவிங்.

    Rājānaṃ upagantvāna, idaṃ vacanamabraviṃ.

    61.

    61.

    ‘‘‘இத்தீ² நாம மயங் தே³வ, புரிஸானித்தரா அஹு 1;

    ‘‘‘Itthī nāma mayaṃ deva, purisānittarā ahu 2;

    ஏகங் மே ஸமணங் தே³ஹி, போ⁴ஜயிஸ்ஸாமி க²த்திய’.

    Ekaṃ me samaṇaṃ dehi, bhojayissāmi khattiya’.

    62.

    62.

    ‘‘அதா³ஸி மே ததா³ ராஜா, ஸமணங் பா⁴விதிந்த்³ரியங்;

    ‘‘Adāsi me tadā rājā, samaṇaṃ bhāvitindriyaṃ;

    தஸ்ஸ பத்தங் க³ஹெத்வான, பரமன்னேன பூரயிங்.

    Tassa pattaṃ gahetvāna, paramannena pūrayiṃ.

    63.

    63.

    ‘‘பூரெத்வா பரமங் அன்னங், ஸஹ ஸுக³ந்த⁴லேபனங்;

    ‘‘Pūretvā paramaṃ annaṃ, saha sugandhalepanaṃ;

    மஹாசேலேன சா²தி³த்வா, அதா³ஸிங் துட்ட²மானஸா.

    Mahācelena chāditvā, adāsiṃ tuṭṭhamānasā.

    64.

    64.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    65.

    65.

    ‘‘ஸஹஸ்ஸதே³வராஜூனங், மஹேஸித்தமகாரயிங்;

    ‘‘Sahassadevarājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ;

    ஸஹஸ்ஸசக்கவத்தீனங், மஹேஸித்தமகாரயிங்.

    Sahassacakkavattīnaṃ, mahesittamakārayiṃ.

    66.

    66.

    ‘‘பதே³ஸரஜ்ஜங் விபுலங், க³ணனாதோ அஸங்கி²யங்;

    ‘‘Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ;

    நானாவித⁴ங் ப³ஹுங் அஞ்ஞங், தஸ்ஸ கம்மப²லங் ததோ.

    Nānāvidhaṃ bahuṃ aññaṃ, tassa kammaphalaṃ tato.

    67.

    67.

    ‘‘உப்பலஸ்ஸேவ மே வண்ணோ, அபி⁴ரூபா ஸுத³ஸ்ஸனா;

    ‘‘Uppalasseva me vaṇṇo, abhirūpā sudassanā;

    இத்தி²ஸப்³ப³ங்க³ஸம்பன்னா, அபி⁴ஜாதா ஜுதிந்த⁴ரா.

    Itthisabbaṅgasampannā, abhijātā jutindharā.

    68.

    68.

    ‘‘பச்சி²மே ப⁴வே ஸம்பத்தே, அஜாயிங் ஸாகியே குலே;

    ‘‘Pacchime bhave sampatte, ajāyiṃ sākiye kule;

    நாரீஸஹஸ்ஸபாமொக்கா², ஸுத்³தோ⁴த³னஸுதஸ்ஸஹங்.

    Nārīsahassapāmokkhā, suddhodanasutassahaṃ.

    69.

    69.

    ‘‘நிப்³பி³ந்தி³த்வா அகா³ரேஹங், பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்;

    ‘‘Nibbinditvā agārehaṃ, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    ஸத்தமீரத்திஸம்பத்தா 3, சதுஸச்சமபாபுணிங்.

    Sattamīrattisampattā 4, catusaccamapāpuṇiṃ.

    70.

    70.

    ‘‘சீவரங் பிண்ட³பாதஞ்ச, பச்சயங் ஸயனாஸனங்;

    ‘‘Cīvaraṃ piṇḍapātañca, paccayaṃ sayanāsanaṃ;

    பரிமேதுங் ந ஸக்கோமி, பிண்ட³பாதஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Parimetuṃ na sakkomi, piṇḍapātassidaṃ phalaṃ.

    71.

    71.

    ‘‘யங் மய்ஹங் பூரிதங் கம்மங், குஸலங் ஸரஸே முனி;

    ‘‘Yaṃ mayhaṃ pūritaṃ kammaṃ, kusalaṃ sarase muni;

    துய்ஹத்தா²ய மஹாவீர, பரிசத்தங் ப³ஹுங் மயா.

    Tuyhatthāya mahāvīra, paricattaṃ bahuṃ mayā.

    72.

    72.

    ‘‘ஏகத்திங்ஸே இதோ கப்பே, யங் தா³னமத³தி³ங் ததா³;

    ‘‘Ekattiṃse ito kappe, yaṃ dānamadadiṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பிண்ட³பாதஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, piṇḍapātassidaṃ phalaṃ.

    73.

    73.

    ‘‘த்³வே க³தியோ பஜானாமி, தே³வத்தங் அத² மானுஸங்;

    ‘‘Dve gatiyo pajānāmi, devattaṃ atha mānusaṃ;

    அஞ்ஞங் க³திங் ந ஜானாமி, பிண்ட³பாதஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Aññaṃ gatiṃ na jānāmi, piṇḍapātassidaṃ phalaṃ.

    74.

    74.

    ‘‘உச்சே குலே பஜாயாமி, மஹாஸாலே 5 மஹத்³த⁴னே;

    ‘‘Ucce kule pajāyāmi, mahāsāle 6 mahaddhane;

    அஞ்ஞே குலே ந ஜாயாமி, பிண்ட³பாதஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Aññe kule na jāyāmi, piṇḍapātassidaṃ phalaṃ.

    75.

    75.

    ‘‘ப⁴வாப⁴வே ஸங்ஸரித்வா, ஸுக்கமூலேன சோதி³தா;

    ‘‘Bhavābhave saṃsaritvā, sukkamūlena coditā;

    அமனாபங் ந பஸ்ஸாமி, ஸோமனஸ்ஸகதங் ப²லங்.

    Amanāpaṃ na passāmi, somanassakataṃ phalaṃ.

    76.

    76.

    ‘‘இத்³தீ⁴ஸு ச வஸீ ஹோமி, தி³ப்³பா³ய ஸோததா⁴துயா;

    ‘‘Iddhīsu ca vasī homi, dibbāya sotadhātuyā;

    சேதோபரியஞாணஸ்ஸ, வஸீ ஹோமி மஹாமுனே.

    Cetopariyañāṇassa, vasī homi mahāmune.

    77.

    77.

    ‘‘புப்³பே³னிவாஸங் ஜானாமி, தி³ப்³ப³சக்கு² விஸோதி⁴தங்;

    ‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    ஸப்³பா³ஸவபரிக்கீ²ணா, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ.

    Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    78.

    78.

    ‘‘அத்த²த⁴ம்மனிருத்தீஸு, படிபா⁴னே ததே²வ ச;

    ‘‘Atthadhammaniruttīsu, paṭibhāne tatheva ca;

    ஞாணங் மம மஹாவீர, உப்பன்னங் தவ ஸந்திகே.

    Ñāṇaṃ mama mahāvīra, uppannaṃ tava santike.

    79.

    79.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவா.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavā.

    80.

    80.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    81.

    81.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் உப்பலதா³யிகா பி⁴க்கு²னீ ப⁴க³வதோ ஸம்முகா² இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ uppaladāyikā bhikkhunī bhagavato sammukhā imā gāthāyo abhāsitthāti.

    உப்பலதா³யிகாதே²ரியாபதா³னங் ததியங்.

    Uppaladāyikātheriyāpadānaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. புரிஸானுக³தா ஸதா³ (ஸீ॰), புரிஸா ந ப⁴வாம நோ (ஸ்யா॰), புரிஸானங் ப⁴ரா மயங் (பீ॰)
    2. purisānugatā sadā (sī.), purisā na bhavāma no (syā.), purisānaṃ bharā mayaṃ (pī.)
    3. ஸத்தமிங்ரத்திமபத்தா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    4. sattamiṃrattimapattā (sī. syā. pī.)
    5. தயோ ஸால (க॰)
    6. tayo sāla (ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact