Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    5. உப்பலவண்ணாஸுத்தங்

    5. Uppalavaṇṇāsuttaṃ

    166. ஸாவத்தி²னிதா³னங். அத² கோ² உப்பலவண்ணா பி⁴க்கு²னீ புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா…பே॰… அஞ்ஞதரஸ்மிங் ஸுபுப்பி²தஸாலருக்க²மூலே அட்டா²ஸி. அத² கோ² மாரோ பாபிமா உப்பலவண்ணாய பி⁴க்கு²னியா ப⁴யங் ச²ம்பி⁴தத்தங் லோமஹங்ஸங் உப்பாதே³துகாமோ ஸமாதி⁴ம்ஹா சாவேதுகாமோ யேன உப்பலவண்ணா பி⁴க்கு²னீ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா உப்பலவண்ணங் பி⁴க்கு²னிங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    166. Sāvatthinidānaṃ. Atha kho uppalavaṇṇā bhikkhunī pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā…pe… aññatarasmiṃ supupphitasālarukkhamūle aṭṭhāsi. Atha kho māro pāpimā uppalavaṇṇāya bhikkhuniyā bhayaṃ chambhitattaṃ lomahaṃsaṃ uppādetukāmo samādhimhā cāvetukāmo yena uppalavaṇṇā bhikkhunī tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā uppalavaṇṇaṃ bhikkhuniṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘ஸுபுப்பி²தக்³க³ங் உபக³ம்ம பி⁴க்கு²னி,

    ‘‘Supupphitaggaṃ upagamma bhikkhuni,

    ஏகா துவங் திட்ட²ஸி ஸாலமூலே;

    Ekā tuvaṃ tiṭṭhasi sālamūle;

    ந சத்தி² தே து³தியா வண்ணதா⁴து,

    Na catthi te dutiyā vaṇṇadhātu,

    பா³லே ந த்வங் பா⁴யஸி து⁴த்தகான’’ந்தி.

    Bāle na tvaṃ bhāyasi dhuttakāna’’nti.

    அத² கோ² உப்பலவண்ணாய பி⁴க்கு²னியா ஏதத³ஹோஸி – ‘‘கோ நு க்²வாயங் மனுஸ்ஸோ வா அமனுஸ்ஸோ வா கா³த²ங் பா⁴ஸதீ’’தி? அத² கோ² உப்பலவண்ணாய பி⁴க்கு²னியா ஏதத³ஹோஸி – ‘‘மாரோ கோ² அயங் பாபிமா மம ப⁴யங் ச²ம்பி⁴தத்தங் லோமஹங்ஸங் உப்பாதே³துகாமோ ஸமாதி⁴ம்ஹா சாவேதுகாமோ கா³த²ங் பா⁴ஸதீ’’தி. அத² கோ² உப்பலவண்ணா பி⁴க்கு²னீ ‘‘மாரோ அயங் பாபிமா’’ இதி விதி³த்வா மாரங் பாபிமந்தங் கா³தா²ஹி பச்சபா⁴ஸி –

    Atha kho uppalavaṇṇāya bhikkhuniyā etadahosi – ‘‘ko nu khvāyaṃ manusso vā amanusso vā gāthaṃ bhāsatī’’ti? Atha kho uppalavaṇṇāya bhikkhuniyā etadahosi – ‘‘māro kho ayaṃ pāpimā mama bhayaṃ chambhitattaṃ lomahaṃsaṃ uppādetukāmo samādhimhā cāvetukāmo gāthaṃ bhāsatī’’ti. Atha kho uppalavaṇṇā bhikkhunī ‘‘māro ayaṃ pāpimā’’ iti viditvā māraṃ pāpimantaṃ gāthāhi paccabhāsi –

    ‘‘ஸதங் ஸஹஸ்ஸானிபி து⁴த்தகானங்,

    ‘‘Sataṃ sahassānipi dhuttakānaṃ,

    இதா⁴க³தா தாதி³ஸகா ப⁴வெய்யுங்;

    Idhāgatā tādisakā bhaveyyuṃ;

    லோமங் ந இஞ்ஜாமி ந ஸந்தஸாமி,

    Lomaṃ na iñjāmi na santasāmi,

    ந மார பா⁴யாமி தமேகிகாபி.

    Na māra bhāyāmi tamekikāpi.

    ‘‘ஏஸா அந்தரதா⁴யாமி, குச்சி²ங் வா பவிஸாமி தே;

    ‘‘Esā antaradhāyāmi, kucchiṃ vā pavisāmi te;

    பகு²மந்தரிகாயம்பி, திட்ட²ந்திங் மங் ந த³க்க²ஸி.

    Pakhumantarikāyampi, tiṭṭhantiṃ maṃ na dakkhasi.

    ‘‘சித்தஸ்மிங் வஸீபூ⁴தாம்ஹி, இத்³தி⁴பாதா³ ஸுபா⁴விதா;

    ‘‘Cittasmiṃ vasībhūtāmhi, iddhipādā subhāvitā;

    ஸப்³ப³ப³ந்த⁴னமுத்தாம்ஹி, ந தங் பா⁴யாமி ஆவுஸோ’’தி.

    Sabbabandhanamuttāmhi, na taṃ bhāyāmi āvuso’’ti.

    அத² கோ² மாரோ பாபிமா ‘‘ஜானாதி மங் உப்பலவண்ணா பி⁴க்கு²னீ’’தி து³க்கீ² து³ம்மனோ தத்தே²வந்தரதா⁴யீதி.

    Atha kho māro pāpimā ‘‘jānāti maṃ uppalavaṇṇā bhikkhunī’’ti dukkhī dummano tatthevantaradhāyīti.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 5. உப்பலவண்ணாஸுத்தவண்ணனா • 5. Uppalavaṇṇāsuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 5. உப்பலவண்ணாஸுத்தவண்ணனா • 5. Uppalavaṇṇāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact