Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    9. உப்பலவண்ணாதே²ரீஅபதா³னங்

    9. Uppalavaṇṇātherīapadānaṃ

    384.

    384.

    ‘‘பி⁴க்கு²னீ உப்பலவண்ணா, இத்³தி⁴யா பாரமிங் க³தா;

    ‘‘Bhikkhunī uppalavaṇṇā, iddhiyā pāramiṃ gatā;

    வந்தி³த்வா ஸத்து²னோ பாதே³, இத³ங் வசனமப்³ரவி.

    Vanditvā satthuno pāde, idaṃ vacanamabravi.

    385.

    385.

    ‘‘‘நித்தி²ண்ணா ஜாதிஸங்ஸாரங் 1, பத்தாஹங் அசலங் பத³ங்;

    ‘‘‘Nitthiṇṇā jātisaṃsāraṃ 2, pattāhaṃ acalaṃ padaṃ;

    ஸப்³ப³து³க்க²ங் மயா கீ²ணங், ஆரோசேமி மஹாமுனி.

    Sabbadukkhaṃ mayā khīṇaṃ, ārocemi mahāmuni.

    386.

    386.

    ‘‘‘யாவதா பரிஸா அத்தி², பஸன்னா ஜினஸாஸனே;

    ‘‘‘Yāvatā parisā atthi, pasannā jinasāsane;

    யஸ்ஸா ச மேபராதொ⁴த்தி², க²மந்து ஜினஸம்முகா².

    Yassā ca meparādhotthi, khamantu jinasammukhā.

    387.

    387.

    ‘‘‘ஸங்ஸாரே ஸங்ஸரந்தியா 3, க²லிதங் மே ஸசே ப⁴வே;

    ‘‘‘Saṃsāre saṃsarantiyā 4, khalitaṃ me sace bhave;

    ஆரோசேமி மஹாவீர, அபராத⁴ங் க²மஸ்ஸு தங் 5.

    Ārocemi mahāvīra, aparādhaṃ khamassu taṃ 6.

    388.

    388.

    ‘‘‘இத்³தி⁴ஞ்சாபி நித³ஸ்ஸேஹி, மம ஸாஸனகாரிகே;

    ‘‘‘Iddhiñcāpi nidassehi, mama sāsanakārike;

    சதஸ்ஸோ பரிஸா அஜ்ஜ, கங்க²ங் சி²ந்தா³ஹி யாவதா.

    Catasso parisā ajja, kaṅkhaṃ chindāhi yāvatā.

    389.

    389.

    ‘‘‘தீ⁴தா துய்ஹங் மஹாவீர, பஞ்ஞவந்த ஜுதிந்த⁴ர;

    ‘‘‘Dhītā tuyhaṃ mahāvīra, paññavanta jutindhara;

    ப³ஹுஞ்ச து³க்கரங் கம்மங், கதங் மே அதிது³க்கரங்.

    Bahuñca dukkaraṃ kammaṃ, kataṃ me atidukkaraṃ.

    390.

    390.

    ‘‘‘உப்பலஸ்ஸேவ மே வண்ணோ, நாமேனுப்பலனாமிகா;

    ‘‘‘Uppalasseva me vaṇṇo, nāmenuppalanāmikā;

    ஸாவிகா தே மஹாவீர, பாதே³ வந்தா³மி சக்கு²ம.

    Sāvikā te mahāvīra, pāde vandāmi cakkhuma.

    391.

    391.

    ‘‘‘ராஹுலோ ச அஹஞ்சேவ, நேகஜாதிஸதே ப³ஹூ;

    ‘‘‘Rāhulo ca ahañceva, nekajātisate bahū;

    ஏகஸ்மிங் ஸம்ப⁴வே ஜாதா, ஸமானச²ந்த³மானஸா.

    Ekasmiṃ sambhave jātā, samānachandamānasā.

    392.

    392.

    ‘‘‘நிப்³ப³த்தி ஏகதோ ஹோதி, ஜாதியாபி ச ஏகதோ 7;

    ‘‘‘Nibbatti ekato hoti, jātiyāpi ca ekato 8;

    பச்சி²மே ப⁴வே ஸம்பத்தே, உபோ⁴பி நானாஸம்ப⁴வா.

    Pacchime bhave sampatte, ubhopi nānāsambhavā.

    393.

    393.

    ‘‘‘புத்தோ ச ராஹுலோ நாம, தீ⁴தா உப்பலஸவ்ஹயா;

    ‘‘‘Putto ca rāhulo nāma, dhītā uppalasavhayā;

    பஸ்ஸ வீர மமங் இத்³தி⁴ங், ப³லங் த³ஸ்ஸேமி ஸத்து²னோ.

    Passa vīra mamaṃ iddhiṃ, balaṃ dassemi satthuno.

    394.

    394.

    ‘‘‘மஹாஸமுத்³தே³ சதுரோ, பக்கி²பி ஹத்த²பாதியங்;

    ‘‘‘Mahāsamudde caturo, pakkhipi hatthapātiyaṃ;

    தேலங் ஹத்த²க³தஞ்சேவ, கி²ட்³டோ³ 9 கோமாரகோ யதா².

    Telaṃ hatthagatañceva, khiḍḍo 10 komārako yathā.

    395.

    395.

    ‘‘‘உப்³ப³த்தயித்வா பத²விங், பக்கி²பி ஹத்த²பாதியங்;

    ‘‘‘Ubbattayitvā pathaviṃ, pakkhipi hatthapātiyaṃ;

    சித்தங் முஞ்ஜங் யதா² நாம, லுஞ்சி கோமாரகோ யுவா.

    Cittaṃ muñjaṃ yathā nāma, luñci komārako yuvā.

    396.

    396.

    ‘‘‘சக்கவாளஸமங் பாணிங், சா²த³யித்வான மத்த²கே;

    ‘‘‘Cakkavāḷasamaṃ pāṇiṃ, chādayitvāna matthake;

    வஸ்ஸாபெத்வான பு²ஸிதங், நானாவண்ணங் புனப்புனங்.

    Vassāpetvāna phusitaṃ, nānāvaṇṇaṃ punappunaṃ.

    397.

    397.

    ‘‘‘பூ⁴மிங் உது³க்க²லங் கத்வா, த⁴ஞ்ஞங் கத்வான ஸக்க²ரங்;

    ‘‘‘Bhūmiṃ udukkhalaṃ katvā, dhaññaṃ katvāna sakkharaṃ;

    ஸினேருங் முஸலங் கத்வா, மத்³தி³ கோமாரிகா யதா².

    Sineruṃ musalaṃ katvā, maddi komārikā yathā.

    398.

    398.

    ‘‘‘தீ⁴தாஹங் பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸ, நாமேனுப்பலஸவ்ஹயா;

    ‘‘‘Dhītāhaṃ buddhaseṭṭhassa, nāmenuppalasavhayā;

    அபி⁴ஞ்ஞாஸு வஸீபூ⁴தா, தவ ஸாஸனகாரிகா.

    Abhiññāsu vasībhūtā, tava sāsanakārikā.

    399.

    399.

    ‘‘‘நானாவிகுப்³ப³னங் கத்வா, த³ஸ்ஸெத்வா லோகனாயகங்;

    ‘‘‘Nānāvikubbanaṃ katvā, dassetvā lokanāyakaṃ;

    நாமகொ³த்தஞ்ச ஸாவெத்வா 11, பாதே³ வந்தா³மி சக்கு²ம.

    Nāmagottañca sāvetvā 12, pāde vandāmi cakkhuma.

    400.

    400.

    ‘‘‘இத்³தீ⁴ஸு ச வஸீ ஹோமி, தி³ப்³பா³ய ஸோததா⁴துயா;

    ‘‘‘Iddhīsu ca vasī homi, dibbāya sotadhātuyā;

    சேதோபரியஞாணஸ்ஸ, வஸீ ஹோமி மஹாமுனே.

    Cetopariyañāṇassa, vasī homi mahāmune.

    401.

    401.

    ‘‘‘புப்³பே³னிவாஸங் ஜானாமி, தி³ப்³ப³சக்கு² விஸோதி⁴தங்;

    ‘‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    ஸப்³பா³ஸவபரிக்கீ²ணா, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ.

    Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    402.

    402.

    ‘‘‘அத்த²த⁴ம்மனிருத்தீஸு, படிபா⁴னே ததே²வ ச;

    ‘‘‘Atthadhammaniruttīsu, paṭibhāne tatheva ca;

    ஞாணங் மே விமலங் 13 ஸுத்³த⁴ங், ஸபா⁴வேன மஹேஸினோ.

    Ñāṇaṃ me vimalaṃ 14 suddhaṃ, sabhāvena mahesino.

    403.

    403.

    ‘‘‘புரிமானங் ஜினக்³கா³னங், ஸங்க³மங் தே நித³ஸ்ஸிதங் 15;

    ‘‘‘Purimānaṃ jinaggānaṃ, saṅgamaṃ te nidassitaṃ 16;

    அதி⁴காரங் ப³ஹுங் மய்ஹங், துய்ஹத்தா²ய மஹாமுனி.

    Adhikāraṃ bahuṃ mayhaṃ, tuyhatthāya mahāmuni.

    404.

    404.

    ‘‘‘யங் மயா பூரிதங் கம்மங், குஸலங் ஸர மே முனி;

    ‘‘‘Yaṃ mayā pūritaṃ kammaṃ, kusalaṃ sara me muni;

    தவத்தா²ய மஹாவீர, புஞ்ஞங் உபசிதங் மயா.

    Tavatthāya mahāvīra, puññaṃ upacitaṃ mayā.

    405.

    405.

    ‘‘‘அப⁴ப்³ப³ட்டா²னே வஜ்ஜெத்வா, வாரயந்தீ 17 அனாசரங்;

    ‘‘‘Abhabbaṭṭhāne vajjetvā, vārayantī 18 anācaraṃ;

    தவத்தா²ய மஹாவீர, சத்தங் மே ஜீவிதுத்தமங்.

    Tavatthāya mahāvīra, cattaṃ me jīvituttamaṃ.

    406.

    406.

    ‘‘‘த³ஸகோடிஸஹஸ்ஸானி , அதா³ஸிங் மம ஜீவிதங்;

    ‘‘‘Dasakoṭisahassāni , adāsiṃ mama jīvitaṃ;

    பரிச்சத்தா ச மே ஹோமி, தவத்தா²ய மஹாமுனி.

    Pariccattā ca me homi, tavatthāya mahāmuni.

    407.

    407.

    ‘‘‘ததா³திவிம்ஹிதா ஸப்³பா³, ஸிரஸாவ கதஞ்ஜலீ;

    ‘‘‘Tadātivimhitā sabbā, sirasāva katañjalī;

    அவோசய்யே கத²ங் ஆஸி, அதுலித்³தி⁴பரக்கமா’.

    Avocayye kathaṃ āsi, atuliddhiparakkamā’.

    408.

    408.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, நாக³கஞ்ஞா அஹங் ததா³;

    ‘‘Satasahassito kappe, nāgakaññā ahaṃ tadā;

    விமலா நாம நாமேன, கஞ்ஞானங் ஸாது⁴ஸம்மதா.

    Vimalā nāma nāmena, kaññānaṃ sādhusammatā.

    409.

    409.

    ‘‘மஹோரகோ³ மஹானாகோ³, பஸன்னோ ஜினஸாஸனே;

    ‘‘Mahorago mahānāgo, pasanno jinasāsane;

    பது³முத்தரங் மஹாதேஜங், நிமந்தேஸி ஸஸாவகங்.

    Padumuttaraṃ mahātejaṃ, nimantesi sasāvakaṃ.

    410.

    410.

    ‘‘ரதனமயங் மண்ட³பங், பல்லங்கங் ரதனாமயங்;

    ‘‘Ratanamayaṃ maṇḍapaṃ, pallaṅkaṃ ratanāmayaṃ;

    ரதனங் வாலுகாகிண்ணங், உபபோ⁴க³ங் ரதனாமயங்.

    Ratanaṃ vālukākiṇṇaṃ, upabhogaṃ ratanāmayaṃ.

    411.

    411.

    ‘‘மக்³க³ஞ்ச படியாதே³ஸி, ரதனத்³த⁴ஜபூ⁴ஸிதங்;

    ‘‘Maggañca paṭiyādesi, ratanaddhajabhūsitaṃ;

    பச்சுக்³க³ந்த்வான ஸம்பு³த்³த⁴ங், வஜ்ஜந்தோ தூரியேஹி ஸோ.

    Paccuggantvāna sambuddhaṃ, vajjanto tūriyehi so.

    412.

    412.

    ‘‘பரிஸாஹி ச சதூஹி 19, பரிவுதோ 20 லோகனாயகோ;

    ‘‘Parisāhi ca catūhi 21, parivuto 22 lokanāyako;

    மஹோரக³ஸ்ஸ ப⁴வனே, நிஸீதி³ பரமாஸனே.

    Mahoragassa bhavane, nisīdi paramāsane.

    413.

    413.

    ‘‘அன்னங் பானங் கா²த³னீயங், போ⁴ஜனஞ்ச மஹாரஹங்;

    ‘‘Annaṃ pānaṃ khādanīyaṃ, bhojanañca mahārahaṃ;

    வரங் வரஞ்ச பாதா³ஸி, நாக³ராஜா மஹாயஸங்.

    Varaṃ varañca pādāsi, nāgarājā mahāyasaṃ.

    414.

    414.

    ‘‘பு⁴ஞ்ஜித்வான ஸம்பு³த்³தோ⁴, பத்தங் தோ⁴வித்வா யோனிஸோ;

    ‘‘Bhuñjitvāna sambuddho, pattaṃ dhovitvā yoniso;

    அனுமோத³னீயங்காஸி, நாக³கஞ்ஞா மஹித்³தி⁴கா.

    Anumodanīyaṃkāsi, nāgakaññā mahiddhikā.

    415.

    415.

    ‘‘ஸப்³ப³ஞ்ஞுங் பு²ல்லிதங் தி³ஸ்வா, நாக³கஞ்ஞா மஹாயஸங்;

    ‘‘Sabbaññuṃ phullitaṃ disvā, nāgakaññā mahāyasaṃ;

    பஸன்னங் ஸத்து²னோ சித்தங், ஸுனிப³ந்த⁴ஞ்ச மானஸங்.

    Pasannaṃ satthuno cittaṃ, sunibandhañca mānasaṃ.

    416.

    416.

    ‘‘மமஞ்ச சித்தமஞ்ஞாய, ஜலஜுத்தமனாமகோ;

    ‘‘Mamañca cittamaññāya, jalajuttamanāmako;

    தஸ்மிங் க²ணே மஹாவீரோ, பி⁴க்கு²னிங் த³ஸ்ஸயித்³தி⁴யா.

    Tasmiṃ khaṇe mahāvīro, bhikkhuniṃ dassayiddhiyā.

    417.

    417.

    ‘‘இத்³தீ⁴ அனேகா த³ஸ்ஸேஸி, பி⁴க்கு²னீ ஸா விஸாரதா³;

    ‘‘Iddhī anekā dassesi, bhikkhunī sā visāradā;

    பமோதி³தா வேத³ஜாதா, ஸத்தா²ரங் இத³மப்³ரவி 23.

    Pamoditā vedajātā, satthāraṃ idamabravi 24.

    418.

    418.

    ‘‘‘அத்³த³ஸாஹங் இமங் இத்³தி⁴ங், ஸுமனங் இதராயபி;

    ‘‘‘Addasāhaṃ imaṃ iddhiṃ, sumanaṃ itarāyapi;

    கத²ங் அஹோஸி ஸா வீர, இத்³தி⁴யா ஸுவிஸாரதா³’.

    Kathaṃ ahosi sā vīra, iddhiyā suvisāradā’.

    419.

    419.

    ‘‘‘ஓரஸா முக²தோ ஜாதா, தீ⁴தா மம மஹித்³தி⁴கா;

    ‘‘‘Orasā mukhato jātā, dhītā mama mahiddhikā;

    மமானுஸாஸனிகரா, இத்³தி⁴யா ஸுவிஸாரதா³’.

    Mamānusāsanikarā, iddhiyā suvisāradā’.

    420.

    420.

    ‘‘பு³த்³த⁴ஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா, ஏவங் பத்தே²ஸஹங் ததா³ 25;

    ‘‘Buddhassa vacanaṃ sutvā, evaṃ patthesahaṃ tadā 26;

    அஹம்பி தாதி³ஸா ஹோமி, இத்³தி⁴யா ஸுவிஸாரதா³.

    Ahampi tādisā homi, iddhiyā suvisāradā.

    421.

    421.

    ‘‘பமோதி³தாஹங் ஸுமனா, பத்தே² உத்தமமானஸா 27;

    ‘‘Pamoditāhaṃ sumanā, patthe uttamamānasā 28;

    அனாக³தம்ஹி அத்³தா⁴னே, ஈதி³ஸா ஹோமி நாயக.

    Anāgatamhi addhāne, īdisā homi nāyaka.

    422.

    422.

    ‘‘மணிமயம்ஹி பல்லங்கே, மண்ட³பம்ஹி பப⁴ஸ்ஸரே;

    ‘‘Maṇimayamhi pallaṅke, maṇḍapamhi pabhassare;

    அன்னபானேன தப்பெத்வா, ஸஸங்க⁴ங் லோகனாயகங்.

    Annapānena tappetvā, sasaṅghaṃ lokanāyakaṃ.

    423.

    423.

    ‘‘நாகா³னங் பவரங் புப்ப²ங், அருணங் நாம உப்பலங்;

    ‘‘Nāgānaṃ pavaraṃ pupphaṃ, aruṇaṃ nāma uppalaṃ;

    வண்ணங் மே ஈதி³ஸங் ஹோது, பூஜேஸிங் லோகனாயகங்.

    Vaṇṇaṃ me īdisaṃ hotu, pūjesiṃ lokanāyakaṃ.

    424.

    424.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    425.

    425.

    ‘‘ததோ சுதாஹங் மனுஜே, உபபன்னா ஸயம்பு⁴னோ;

    ‘‘Tato cutāhaṃ manuje, upapannā sayambhuno;

    உப்பலேஹி படிச்ச²ன்னங், பிண்ட³பாதமதா³ஸஹங்.

    Uppalehi paṭicchannaṃ, piṇḍapātamadāsahaṃ.

    426.

    426.

    ‘‘ஏகனவுதிதோ கப்பே, விபஸ்ஸீ நாம நாயகோ;

    ‘‘Ekanavutito kappe, vipassī nāma nāyako;

    உப்பஜ்ஜி சாருத³ஸ்ஸனோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மேஸு சக்கு²மா.

    Uppajji cārudassano, sabbadhammesu cakkhumā.

    427.

    427.

    ‘‘ஸெட்டி²தீ⁴தா ததா³ ஹுத்வா, பா³ராணஸிபுருத்தமே;

    ‘‘Seṭṭhidhītā tadā hutvā, bārāṇasipuruttame;

    நிமந்தெத்வான ஸம்பு³த்³த⁴ங், ஸஸங்க⁴ங் லோகனாயகங்.

    Nimantetvāna sambuddhaṃ, sasaṅghaṃ lokanāyakaṃ.

    428.

    428.

    ‘‘மஹாதா³னங் த³தி³த்வான, உப்பலேஹி வினாயகங்;

    ‘‘Mahādānaṃ daditvāna, uppalehi vināyakaṃ;

    பூஜயித்வா சேதஸாவ 29, வண்ணஸோப⁴ங் அபத்த²யிங்.

    Pūjayitvā cetasāva 30, vaṇṇasobhaṃ apatthayiṃ.

    429.

    429.

    ‘‘இமம்ஹி ப⁴த்³த³கே கப்பே, ப்³ரஹ்மப³ந்து⁴ மஹாயஸோ;

    ‘‘Imamhi bhaddake kappe, brahmabandhu mahāyaso;

    கஸ்ஸபோ நாம கொ³த்தேன, உப்பஜ்ஜி வத³தங் வரோ.

    Kassapo nāma gottena, uppajji vadataṃ varo.

    430.

    430.

    ‘‘உபட்டா²கோ மஹேஸிஸ்ஸ, ததா³ ஆஸி நரிஸ்ஸரோ;

    ‘‘Upaṭṭhāko mahesissa, tadā āsi narissaro;

    காஸிராஜா கிகீ நாம, பா³ராணஸிபுருத்தமே.

    Kāsirājā kikī nāma, bārāṇasipuruttame.

    431.

    431.

    ‘‘தஸ்ஸாஸிங் து³தியா தீ⁴தா, ஸமணகு³த்தஸவ்ஹயா;

    ‘‘Tassāsiṃ dutiyā dhītā, samaṇaguttasavhayā;

    த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஜினக்³க³ஸ்ஸ, பப்³ப³ஜ்ஜங் ஸமரோசயிங்.

    Dhammaṃ sutvā jinaggassa, pabbajjaṃ samarocayiṃ.

    432.

    432.

    ‘‘அனுஜானி ந நோ தாதோ, அகா³ரேவ ததா³ மயங்;

    ‘‘Anujāni na no tāto, agāreva tadā mayaṃ;

    வீஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, விசரிம்ஹ அதந்தி³தா.

    Vīsavassasahassāni, vicarimha atanditā.

    433.

    433.

    ‘‘கோமாரிப்³ரஹ்மசரியங், ராஜகஞ்ஞா ஸுகே²தி⁴தா;

    ‘‘Komāribrahmacariyaṃ, rājakaññā sukhedhitā;

    பு³த்³தோ⁴பட்டா²னநிரதா, முதி³தா ஸத்ததீ⁴தரோ.

    Buddhopaṭṭhānaniratā, muditā sattadhītaro.

    434.

    434.

    ‘‘ஸமணீ ஸமணகு³த்தா ச, பி⁴க்கு²னீ பி⁴க்கு²தா³யிகா 31;

    ‘‘Samaṇī samaṇaguttā ca, bhikkhunī bhikkhudāyikā 32;

    த⁴ம்மா சேவ ஸுத⁴ம்மா ச, ஸத்தமீ ஸங்க⁴தா³யிகா 33.

    Dhammā ceva sudhammā ca, sattamī saṅghadāyikā 34.

    435.

    435.

    ‘‘அஹங் கே²மா ச ஸப்பஞ்ஞா, படாசாரா ச குண்ட³லா;

    ‘‘Ahaṃ khemā ca sappaññā, paṭācārā ca kuṇḍalā;

    கிஸாகோ³தமீ த⁴ம்மதி³ன்னா, விஸாகா² ஹோதி ஸத்தமீ.

    Kisāgotamī dhammadinnā, visākhā hoti sattamī.

    436.

    436.

    ‘‘தேஹி கம்மேஹி ஸுகதேஹி, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tehi kammehi sukatehi, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    437.

    437.

    ‘‘ததோ சுதா மனுஸ்ஸேஸு, உபபன்னா மஹாகுலே;

    ‘‘Tato cutā manussesu, upapannā mahākule;

    பீதங் மட்ட²ங் வரங் து³ஸ்ஸங், அத³ங் அரஹதோ அஹங்.

    Pītaṃ maṭṭhaṃ varaṃ dussaṃ, adaṃ arahato ahaṃ.

    438.

    438.

    ‘‘ததோ சுதாரிட்ட²புரே, ஜாதா விப்பகுலே அஹங்;

    ‘‘Tato cutāriṭṭhapure, jātā vippakule ahaṃ;

    தீ⁴தா திரிடிவச்ச²ஸ்ஸ, உம்மாத³ந்தீ மனோஹரா.

    Dhītā tiriṭivacchassa, ummādantī manoharā.

    439.

    439.

    ‘‘ததோ சுதா ஜனபதே³, குலே அஞ்ஞதரே அஹங்;

    ‘‘Tato cutā janapade, kule aññatare ahaṃ;

    பஸூதா நாதிபீ²தம்ஹி, ஸாலிங் கோ³பேமஹங் ததா³.

    Pasūtā nātiphītamhi, sāliṃ gopemahaṃ tadā.

    440.

    440.

    ‘‘தி³ஸ்வா பச்சேகஸம்பு³த்³த⁴ங், பஞ்சலாஜாஸதானிஹங்;

    ‘‘Disvā paccekasambuddhaṃ, pañcalājāsatānihaṃ;

    த³த்வா பது³மச்ச²ன்னானி, பஞ்ச புத்தஸதானிஹங்.

    Datvā padumacchannāni, pañca puttasatānihaṃ.

    441.

    441.

    ‘‘பத்த²யிங் தேபி பத்தே²ஸுங், மது⁴ங் த³த்வா ஸயம்பு⁴னோ;

    ‘‘Patthayiṃ tepi patthesuṃ, madhuṃ datvā sayambhuno;

    ததோ சுதா அரஞ்ஞேஹங், அஜாயிங் பது³மோத³ரே.

    Tato cutā araññehaṃ, ajāyiṃ padumodare.

    442.

    442.

    ‘‘காஸிரஞ்ஞோ மஹேஸீஹங், ஹுத்வா ஸக்கதபூஜிதா;

    ‘‘Kāsirañño mahesīhaṃ, hutvā sakkatapūjitā;

    அஜனிங் ராஜபுத்தானங், அனூனங் ஸதபஞ்சகங்.

    Ajaniṃ rājaputtānaṃ, anūnaṃ satapañcakaṃ.

    443.

    443.

    ‘‘யதா³ தே யொப்³ப³னப்பத்தா, கீளந்தா ஜலகீளிதங்;

    ‘‘Yadā te yobbanappattā, kīḷantā jalakīḷitaṃ;

    தி³ஸ்வா ஓபத்தபது³மங், ஆஸுங் பச்சேகனாயகா.

    Disvā opattapadumaṃ, āsuṃ paccekanāyakā.

    444.

    444.

    ‘‘ஸாஹங் தேஹி வினாபூ⁴தா, ஸுதவீரேஹி ஸோகினீ 35;

    ‘‘Sāhaṃ tehi vinābhūtā, sutavīrehi sokinī 36;

    சுதா இஸிகி³லிபஸ்ஸே, கா³மகம்ஹி அஜாயிஹங்.

    Cutā isigilipasse, gāmakamhi ajāyihaṃ.

    445.

    445.

    ‘‘யதா³ பு³த்³தா⁴ ஸுதமதீ, ஸுதானங் ப⁴த்துனோபி ச 37;

    ‘‘Yadā buddhā sutamatī, sutānaṃ bhattunopi ca 38;

    யாகு³ங் ஆதா³ய க³ச்ச²ந்தீ, அட்ட² பச்சேகனாயகே.

    Yāguṃ ādāya gacchantī, aṭṭha paccekanāyake.

    446.

    446.

    ‘‘பி⁴க்கா²ய கா³மங் க³ச்ச²ந்தே, தி³ஸ்வா புத்தே அனுஸ்ஸரிங்;

    ‘‘Bhikkhāya gāmaṃ gacchante, disvā putte anussariṃ;

    கீ²ரதா⁴ரா வினிக்³க³ச்சி², ததா³ மே புத்தபேமஸா.

    Khīradhārā viniggacchi, tadā me puttapemasā.

    447.

    447.

    ‘‘ததோ தேஸங் அத³ங் யாகு³ங், பஸன்னா ஸேஹி பாணிபி⁴;

    ‘‘Tato tesaṃ adaṃ yāguṃ, pasannā sehi pāṇibhi;

    ததோ சுதாஹங் தித³ஸங், நந்த³னங் உபபஜ்ஜஹங்.

    Tato cutāhaṃ tidasaṃ, nandanaṃ upapajjahaṃ.

    448.

    448.

    ‘‘அனுபொ⁴த்வா ஸுக²ங் து³க்க²ங், ஸங்ஸரித்வா ப⁴வாப⁴வே;

    ‘‘Anubhotvā sukhaṃ dukkhaṃ, saṃsaritvā bhavābhave;

    தவத்தா²ய மஹாவீர, பரிச்சத்தஞ்ச ஜீவிதங்.

    Tavatthāya mahāvīra, pariccattañca jīvitaṃ.

    449.

    449.

    ‘‘ஏவங் ப³ஹுவித⁴ங் து³க்க²ங், ஸம்பத்தீ ச ப³ஹுப்³பி³தா⁴;

    ‘‘Evaṃ bahuvidhaṃ dukkhaṃ, sampattī ca bahubbidhā;

    பச்சி²மே ப⁴வே ஸம்பத்தே, ஜாதா ஸாவத்தி²யங் புரே.

    Pacchime bhave sampatte, jātā sāvatthiyaṃ pure.

    450.

    450.

    ‘‘மஹாத⁴னஸெட்டி²குலே, ஸுகி²தே ஸஜ்ஜிதே ததா²;

    ‘‘Mahādhanaseṭṭhikule, sukhite sajjite tathā;

    நானாரதனபஜ்ஜோதே, ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴னே.

    Nānāratanapajjote, sabbakāmasamiddhine.

    451.

    451.

    ‘‘ஸக்கதா பூஜிதா சேவ, மானிதாபசிதா ததா²;

    ‘‘Sakkatā pūjitā ceva, mānitāpacitā tathā;

    ரூபஸீரிமனுப்பத்தா 39, குலேஸு அதிஸக்கதா 40.

    Rūpasīrimanuppattā 41, kulesu atisakkatā 42.

    452.

    452.

    ‘‘அதீவ பத்தி²தா சாஸிங், ரூபபோ⁴க³ஸிரீஹி ச;

    ‘‘Atīva patthitā cāsiṃ, rūpabhogasirīhi ca;

    பத்தி²தா ஸெட்டி²புத்தேஹி, அனேகேஹி ஸதேஹிபி.

    Patthitā seṭṭhiputtehi, anekehi satehipi.

    453.

    453.

    ‘‘அகா³ரங் பஜஹித்வான, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்;

    ‘‘Agāraṃ pajahitvāna, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    அட்³ட⁴மாஸே அஸம்பத்தே, சதுஸச்சமபாபுணிங்.

    Aḍḍhamāse asampatte, catusaccamapāpuṇiṃ.

    454.

    454.

    ‘‘இத்³தி⁴யா அபி⁴னிம்மித்வா, சதுரஸ்ஸங் ரத²ங் அஹங்;

    ‘‘Iddhiyā abhinimmitvā, caturassaṃ rathaṃ ahaṃ;

    பு³த்³த⁴ஸ்ஸ பாதே³ வந்தி³ஸ்ஸங், லோகனாத²ஸ்ஸ தாதி³னோ.

    Buddhassa pāde vandissaṃ, lokanāthassa tādino.

    455.

    455.

    ‘‘‘ஸுபுப்பி²தக்³க³ங் உபக³ம்ம பாத³பங் 43, ஏகா துவங் திட்ட²ஸி ஸாலமூலே;

    ‘‘‘Supupphitaggaṃ upagamma pādapaṃ 44, ekā tuvaṃ tiṭṭhasi sālamūle;

    ந சாபி தே து³தியோ அத்தி² கோசி 45, பா³லே ந த்வங் பா⁴யஸி து⁴த்தகானங்’.

    Na cāpi te dutiyo atthi koci 46, bāle na tvaṃ bhāyasi dhuttakānaṃ’.

    456.

    456.

    ‘‘‘ஸதங் ஸஹஸ்ஸானிபி து⁴த்தகானங் 47, ஸமாக³தா ஏதி³ஸகா ப⁴வெய்யுங்;

    ‘‘‘Sataṃ sahassānipi dhuttakānaṃ 48, samāgatā edisakā bhaveyyuṃ;

    லோமங் ந இஞ்ஜே ந ஸம்பவேதே⁴, கிங் மே துவங் மார கரிஸ்ஸஸேகோ 49.

    Lomaṃ na iñje na sampavedhe, kiṃ me tuvaṃ māra karissaseko 50.

    457.

    457.

    ‘‘‘ஏஸா அந்தரதா⁴யாமி, குச்சி²ங் வா பவிஸாமி தே;

    ‘‘‘Esā antaradhāyāmi, kucchiṃ vā pavisāmi te;

    ப⁴முகந்தரிகாயம்பி, திட்ட²ந்திங் மங் ந த³க்க²ஸி.

    Bhamukantarikāyampi, tiṭṭhantiṃ maṃ na dakkhasi.

    458.

    458.

    ‘‘‘சித்தஸ்மிங் வஸீபூ⁴தாம்ஹி, இத்³தி⁴பாதா³ ஸுபா⁴விதா;

    ‘‘‘Cittasmiṃ vasībhūtāmhi, iddhipādā subhāvitā;

    ஸப்³ப³ப³ந்த⁴னமுத்தாம்ஹி, ந தங் பா⁴யாமி ஆவுஸோ.

    Sabbabandhanamuttāmhi, na taṃ bhāyāmi āvuso.

    459.

    459.

    ‘‘‘ஸத்திஸூலூபமா காமா, க²ந்தா⁴ஸங் அதி⁴குட்டனா;

    ‘‘‘Sattisūlūpamā kāmā, khandhāsaṃ adhikuṭṭanā;

    யங் த்வங் காமரதிங் ப்³ரூஸி, அரதீ தா³னி ஸா மம.

    Yaṃ tvaṃ kāmaratiṃ brūsi, aratī dāni sā mama.

    460.

    460.

    ‘‘‘ஸப்³ப³த்த² விஹதா நந்தீ³, தமோக²ந்தோ⁴ பதா³லிதோ;

    ‘‘‘Sabbattha vihatā nandī, tamokhandho padālito;

    ஏவங் ஜானாஹி பாபிம, நிஹதோ த்வமஸி அந்தக’.

    Evaṃ jānāhi pāpima, nihato tvamasi antaka’.

    461.

    461.

    ‘‘ஜினோ தம்ஹி கு³ணே துட்டோ², ஏதத³க்³கே³ ட²பேஸி மங்;

    ‘‘Jino tamhi guṇe tuṭṭho, etadagge ṭhapesi maṃ;

    அக்³கா³ இத்³தி⁴மதீனந்தி, பரிஸாஸு வினாயகோ.

    Aggā iddhimatīnanti, parisāsu vināyako.

    462.

    462.

    ‘‘பரிசிண்ணோ மயா ஸத்தா², கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்;

    ‘‘Pariciṇṇo mayā satthā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ;

    ஓஹிதோ க³ருகோ பா⁴ரோ, ப⁴வனெத்தி ஸமூஹதா.

    Ohito garuko bhāro, bhavanetti samūhatā.

    463.

    463.

    ‘‘யஸ்ஸத்தா²ய பப்³ப³ஜிதா, அகா³ரஸ்மானகா³ரியங்;

    ‘‘Yassatthāya pabbajitā, agārasmānagāriyaṃ;

    ஸோ மே அத்தோ² அனுப்பத்தோ, ஸப்³ப³ஸங்யோஜனக்க²யோ.

    So me attho anuppatto, sabbasaṃyojanakkhayo.

    464.

    464.

    ‘‘சீவரங் பிண்ட³பாதஞ்ச, பச்சயங் ஸயனாஸனங்;

    ‘‘Cīvaraṃ piṇḍapātañca, paccayaṃ sayanāsanaṃ;

    க²ணேன உபனாமெந்தி, ஸஹஸ்ஸானி ஸமந்ததோ.

    Khaṇena upanāmenti, sahassāni samantato.

    465.

    465.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவா;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavā;

    466.

    466.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    467.

    467.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் உப்பலவண்ணா பி⁴க்கு²னீ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ uppalavaṇṇā bhikkhunī imā gāthāyo abhāsitthāti.

    உப்பலவண்ணாதே²ரியாபதா³னங் நவமங்.

    Uppalavaṇṇātheriyāpadānaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஜாதிஸங்ஸாரா (பீ॰)
    2. jātisaṃsārā (pī.)
    3. ஸங்ஸரந்தா மே (ஸ்யா॰)
    4. saṃsarantā me (syā.)
    5. மே (ஸ்யா॰)
    6. me (syā.)
    7. ஜாதீஸு ப³ஹுஸோ மம (ஸீ॰)
    8. jātīsu bahuso mama (sī.)
    9. வேஜ்ஜோ (ஸீ॰ பீ॰)
    10. vejjo (sī. pī.)
    11. பகாஸெத்வா (ஸ்யா॰)
    12. pakāsetvā (syā.)
    13. விபுலங் (ஸ்யா॰)
    14. vipulaṃ (syā.)
    15. ஸம்முகா² ச பரம்முகா² (ஸீ॰)
    16. sammukhā ca parammukhā (sī.)
    17. பரிவஜ்ஜந்தி (ஸீ॰), பரிபாசெந்தோ (ஸ்யா॰)
    18. parivajjanti (sī.), paripācento (syā.)
    19. பரிஸாஹி சதூஹி ஸோ (ஸீ॰), பரிஸாஹி சதஸ்ஸோ ஹி (பீ॰)
    20. ஸஹிதோ (ஸீ॰), ப²ரதே (ஸ்யா॰), பரேதோ (பீ॰)
    21. parisāhi catūhi so (sī.), parisāhi catasso hi (pī.)
    22. sahito (sī.), pharate (syā.), pareto (pī.)
    23. ஏதத³ப்³ரவிங் (ஸ்யா॰ பீ॰)
    24. etadabraviṃ (syā. pī.)
    25. துட்டா² ஏவங் அவோசஹங் (ஸ்யா॰), ஏவமஹோஸஹங் ததா³ (க॰)
    26. tuṭṭhā evaṃ avocahaṃ (syā.), evamahosahaṃ tadā (ka.)
    27. பத்தஉத்தமமானஸா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    28. pattauttamamānasā (sī. syā. pī.)
    29. ச தேஹேவ (ஸ்யா॰ பீ॰)
    30. ca teheva (syā. pī.)
    31. பி⁴க்கு²தா³ஸிகா (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    32. bhikkhudāsikā (sī. syā.)
    33. ஸங்க⁴தா³ஸிகா (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    34. saṃghadāsikā (sī. syā.)
    35. ஸுதவரேஹி ஸோகினீ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    36. sutavarehi sokinī (sī. syā.)
    37. கஸதங் ததா³ (ஸீ॰), அத்தனோபி ச (ஸ்யா॰)
    38. kasataṃ tadā (sī.), attanopi ca (syā.)
    39. ரூபஸோப⁴க்³க³ஸம்பன்னா (ஸீ॰)
    40. அபி⁴ஸம்மதா (ஸீ॰)
    41. rūpasobhaggasampannā (sī.)
    42. abhisammatā (sī.)
    43. பி⁴க்கு²னீ (ஸீ॰ பீ॰ க॰) தே²ரீகா³॰ 230
    44. bhikkhunī (sī. pī. ka.) therīgā. 230
    45. ந சத்தி² தே து³தியா வண்ணதா⁴து (ஸீ॰ பீ॰ க॰)
    46. na catthi te dutiyā vaṇṇadhātu (sī. pī. ka.)
    47. ஸஹஸ்ஸானம்பி து⁴த்தகானங் (பீ॰) தே²ரீகா³॰ 231
    48. sahassānampi dhuttakānaṃ (pī.) therīgā. 231
    49. ந மார பா⁴யாமி தவேகிகாபி (ஸீ॰ க॰) … தமேகிகாஸிங் (பீ॰)
    50. na māra bhāyāmi tavekikāpi (sī. ka.) … tamekikāsiṃ (pī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact