Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸம்மோஹவினோத³னீ-அட்ட²கதா² • Sammohavinodanī-aṭṭhakathā |
2. உப்பத்தானுப்பத்திவாரவண்ணனா
2. Uppattānuppattivāravaṇṇanā
991. து³தியவாரே யே த⁴ம்மா காமப⁴வே காமதா⁴துஸம்பூ⁴தானஞ்ச ஸத்தானங் உப்பஜ்ஜந்தி – காமதா⁴துயங் பரியாபன்னா வா அபரியாபன்னா வா – தே ஸப்³பே³ ஸங்க³ஹெத்வா காமதா⁴துயா பஞ்சக்க²ந்தா⁴திஆதி³ வுத்தங். ரூபதா⁴துஆதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. யஸ்மா பன ரூபதா⁴துபரியாபன்னானங் ஸத்தானங் கா⁴னாயதனாதீ³னங் அபா⁴வேன க³ந்தா⁴யதனாதீ³னி ஆயதனாதி³கிச்சங் ந கரொந்தி, தஸ்மா ரூபதா⁴துயா ச² ஆயதனானி, நவ தா⁴துயோதிஆதி³ வுத்தங் . யஸ்மா ச ஓகாஸவஸேன வா ஸத்துப்பத்திவஸேன வா அபரியாபன்னதா⁴து நாம நத்தி², தஸ்மா அபரியாபன்னதா⁴துயாதி அவத்வா யங் யங் அபரியாபன்னங் தங் ததே³வ த³ஸ்ஸேதுங் அபரியாபன்னே கதி க²ந்தா⁴திஆதி³ வுத்தங்.
991. Dutiyavāre ye dhammā kāmabhave kāmadhātusambhūtānañca sattānaṃ uppajjanti – kāmadhātuyaṃ pariyāpannā vā apariyāpannā vā – te sabbe saṅgahetvā kāmadhātuyā pañcakkhandhātiādi vuttaṃ. Rūpadhātuādīsupi eseva nayo. Yasmā pana rūpadhātupariyāpannānaṃ sattānaṃ ghānāyatanādīnaṃ abhāvena gandhāyatanādīni āyatanādikiccaṃ na karonti, tasmā rūpadhātuyā cha āyatanāni, nava dhātuyotiādi vuttaṃ . Yasmā ca okāsavasena vā sattuppattivasena vā apariyāpannadhātu nāma natthi, tasmā apariyāpannadhātuyāti avatvā yaṃ yaṃ apariyāpannaṃ taṃ tadeva dassetuṃ apariyāpanne kati khandhātiādi vuttaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / விப⁴ங்க³பாளி • Vibhaṅgapāḷi / 18. த⁴ம்மஹத³யவிப⁴ங்கோ³ • 18. Dhammahadayavibhaṅgo
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / விப⁴ங்க³-மூலடீகா • Vibhaṅga-mūlaṭīkā / 18. த⁴ம்மஹத³யவிப⁴ங்கோ³ • 18. Dhammahadayavibhaṅgo
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / விப⁴ங்க³-அனுடீகா • Vibhaṅga-anuṭīkā / 18. த⁴ம்மஹத³யவிப⁴ங்கோ³ • 18. Dhammahadayavibhaṅgo