Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [154] 4. உரக³ஜாதகவண்ணனா

    [154] 4. Uragajātakavaṇṇanā

    இதூ⁴ரகா³னங் பவரோ பவிட்டோ²தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஸேணிப⁴ண்ட³னங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. கோஸலரஞ்ஞோ கிர ஸேவகா ஸேணிபமுகா² த்³வே மஹாமத்தா அஞ்ஞமஞ்ஞங் தி³ட்ட²ட்டா²னே கலஹங் கரொந்தி, தேஸங் வேரிபா⁴வோ ஸகலனக³ரே பாகடோ ஜாதோ. தே நேவ ராஜா, ந ஞாதிமித்தா ஸமக்³கே³ காதுங் ஸக்கி²ங்ஸு. அதே²கதி³வஸங் ஸத்தா² பச்சூஸஸமயே போ³த⁴னெய்யப³ந்த⁴வே ஓலோகெந்தோ தேஸங் உபி⁴ன்னம்பி ஸோதாபத்திமக்³க³ஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயங் தி³ஸ்வா புனதி³வஸே ஏககோவ ஸாவத்தி²யங் பிண்டா³ய பவிஸித்வா தேஸு ஏகஸ்ஸ கே³ஹத்³வாரே அட்டா²ஸி. ஸோ நிக்க²மித்வா பத்தங் க³ஹெத்வா ஸத்தா²ரங் அந்தோனிவேஸனங் பவேஸெத்வா ஆஸனங் பஞ்ஞபெத்வா நிஸீதா³பேஸி. ஸத்தா² நிஸீதி³த்வா தஸ்ஸ மெத்தாபா⁴வனாய ஆனிஸங்ஸங் கதெ²த்வா கல்லசித்ததங் ஞத்வா ஸச்சானி பகாஸேஸி, ஸோ ஸச்சபரியோஸானே ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி.

    Idhūragānaṃ pavaro paviṭṭhoti idaṃ satthā jetavane viharanto seṇibhaṇḍanaṃ ārabbha kathesi. Kosalarañño kira sevakā seṇipamukhā dve mahāmattā aññamaññaṃ diṭṭhaṭṭhāne kalahaṃ karonti, tesaṃ veribhāvo sakalanagare pākaṭo jāto. Te neva rājā, na ñātimittā samagge kātuṃ sakkhiṃsu. Athekadivasaṃ satthā paccūsasamaye bodhaneyyabandhave olokento tesaṃ ubhinnampi sotāpattimaggassa upanissayaṃ disvā punadivase ekakova sāvatthiyaṃ piṇḍāya pavisitvā tesu ekassa gehadvāre aṭṭhāsi. So nikkhamitvā pattaṃ gahetvā satthāraṃ antonivesanaṃ pavesetvā āsanaṃ paññapetvā nisīdāpesi. Satthā nisīditvā tassa mettābhāvanāya ānisaṃsaṃ kathetvā kallacittataṃ ñatvā saccāni pakāsesi, so saccapariyosāne sotāpattiphale patiṭṭhahi.

    ஸத்தா² தஸ்ஸ ஸோதாபன்னபா⁴வங் ஞத்வா தமேவ பத்தங் கா³ஹாபெத்வா உட்டா²ய இதரஸ்ஸ கே³ஹத்³வாரங் அக³மாஸி. ஸோபி நிக்க²மித்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா ‘‘பவிஸத², ப⁴ந்தே’’தி க⁴ரங் பவேஸெத்வா நிஸீதா³பேஸி. இதரோபி பத்தங் க³ஹெத்வா ஸத்தா²ரா ஸத்³தி⁴ங்யேவ பாவிஸி. ஸத்தா² தஸ்ஸ ஏகாத³ஸ மெத்தானிஸங்ஸே வண்ணெத்வா கல்லசித்ததங் ஞத்வா ஸச்சானி பகாஸேஸி, ஸச்சபரியோஸானே ஸோபி ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. இதி தே உபோ⁴பி ஸோதாபன்னா ஹுத்வா அஞ்ஞமஞ்ஞங் அச்சயங் த³ஸ்ஸெத்வா க²மாபெத்வா ஸமக்³கா³ ஸம்மோத³மானா ஏகஜ்ஜா²ஸயா அஹேஸுங். தங் தி³வஸஞ்ஞேவ ச ப⁴க³வதோ ஸம்முகா²வ ஏகதோ பு⁴ஞ்ஜிங்ஸு. ஸத்தா² ப⁴த்தகிச்சங் நிட்டா²பெத்வா விஹாரங் அக³மாஸி. தே ப³ஹூனி மாலாக³ந்த⁴விலேபனானி சேவ ஸப்பிமது⁴பா²ணிதாதீ³னி ச ஆதா³ய ஸத்தா²ரா ஸத்³தி⁴ங்யேவ நிக்க²மிங்ஸு. ஸத்தா² பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன வத்தே த³ஸ்ஸிதே ஸுக³தோவாத³ங் த³த்வா க³ந்த⁴குடிங் பாவிஸி.

    Satthā tassa sotāpannabhāvaṃ ñatvā tameva pattaṃ gāhāpetvā uṭṭhāya itarassa gehadvāraṃ agamāsi. Sopi nikkhamitvā satthāraṃ vanditvā ‘‘pavisatha, bhante’’ti gharaṃ pavesetvā nisīdāpesi. Itaropi pattaṃ gahetvā satthārā saddhiṃyeva pāvisi. Satthā tassa ekādasa mettānisaṃse vaṇṇetvā kallacittataṃ ñatvā saccāni pakāsesi, saccapariyosāne sopi sotāpattiphale patiṭṭhahi. Iti te ubhopi sotāpannā hutvā aññamaññaṃ accayaṃ dassetvā khamāpetvā samaggā sammodamānā ekajjhāsayā ahesuṃ. Taṃ divasaññeva ca bhagavato sammukhāva ekato bhuñjiṃsu. Satthā bhattakiccaṃ niṭṭhāpetvā vihāraṃ agamāsi. Te bahūni mālāgandhavilepanāni ceva sappimadhuphāṇitādīni ca ādāya satthārā saddhiṃyeva nikkhamiṃsu. Satthā bhikkhusaṅghena vatte dassite sugatovādaṃ datvā gandhakuṭiṃ pāvisi.

    பி⁴க்கூ² ஸாயன்ஹஸமயே த⁴ம்மஸபா⁴யங் ஸத்து² கு³ணகத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, ஸத்தா² அத³ந்தத³மகோ, யே நாம த்³வே மஹாமத்தே சிரங் வாயமமானோபி நேவ ராஜா ஸமக்³கே³ காதுங் ஸக்கி², ந ஞாதிமித்தாத³யோ ஸக்கி²ங்ஸு, தே ஏகதி³வஸேனேவ ததா²க³தேன த³மிதா’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவாஹங் இமே த்³வே ஜனே ஸமக்³கே³ அகாஸிங், புப்³பே³பேதே மயா ஸமக்³கா³ கதாயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Bhikkhū sāyanhasamaye dhammasabhāyaṃ satthu guṇakathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, satthā adantadamako, ye nāma dve mahāmatte ciraṃ vāyamamānopi neva rājā samagge kātuṃ sakkhi, na ñātimittādayo sakkhiṃsu, te ekadivaseneva tathāgatena damitā’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idānevāhaṃ ime dve jane samagge akāsiṃ, pubbepete mayā samaggā katāyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே பா³ராணஸியங் உஸ்ஸவே கோ⁴ஸிதே மஹாஸமஜ்ஜங் அஹோஸி. ப³ஹூ மனுஸ்ஸா சேவ தே³வனாக³ஸுபண்ணாத³யோ ச ஸமஜ்ஜத³ஸ்ஸனத்த²ங் ஸன்னிபதிங்ஸு. தத்ரேகஸ்மிங் டா²னே ஏகோ நாகோ³ ச ஸுபண்ணோ ச ஸமஜ்ஜங் பஸ்ஸமானா ஏகதோ அட்ட²ங்ஸு. நாகோ³ ஸுபண்ணஸ்ஸ ஸுபண்ணபா⁴வங் அஜானந்தோ அங்ஸே ஹத்த²ங் ட²பேஸி. ஸுபண்ணோ ‘‘கேன மே அங்ஸே ஹத்தோ² ட²பிதோ’’தி நிவத்தித்வா ஓலோகெந்தோ நாக³ங் ஸஞ்ஜானி. நாகோ³பி ஓலோகெந்தோ ஸுபண்ணங் ஸஞ்ஜானித்வா மரணப⁴யதஜ்ஜிதோ நக³ரா நிக்க²மித்வா நதீ³பிட்டே²ன பலாயி. ஸுபண்ணோபி ‘‘தங் க³ஹெஸ்ஸாமீ’’தி அனுப³ந்தி⁴. தஸ்மிங் ஸமயே போ³தி⁴ஸத்தோ தாபஸோ ஹுத்வா தஸ்ஸா நதி³யா தீரே பண்ணஸாலாய வஸமானோ தி³வா த³ரத²படிப்பஸ்ஸம்ப⁴னத்த²ங் உத³கஸாடிகங் நிவாஸெத்வா வக்கலங் ப³ஹி ட²பெத்வா நதி³ங் ஓதரித்வா ந்ஹாயதி. நாகோ³ ‘‘இமங் பப்³ப³ஜிதங் நிஸ்ஸாய ஜீவிதங் லபி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி பகதிவண்ணங் விஜஹித்வா மணிக்க²ந்த⁴வண்ணங் மாபெத்வா வக்கலந்தரங் பாவிஸி. ஸுபண்ணோ அனுப³ந்த⁴மானோ தங் தத்த² பவிட்ட²ங் தி³ஸ்வா வக்கலே க³ருபா⁴வேன அக்³க³ஹெத்வா போ³தி⁴ஸத்தங் ஆமந்தெத்வா ‘‘ப⁴ந்தே, அஹங் சா²தோ, தும்ஹாகங் வக்கலங் க³ண்ஹத², இமங் நாக³ங் கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி இமமத்த²ங் பகாஸேதுங் பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bārāṇasiyaṃ ussave ghosite mahāsamajjaṃ ahosi. Bahū manussā ceva devanāgasupaṇṇādayo ca samajjadassanatthaṃ sannipatiṃsu. Tatrekasmiṃ ṭhāne eko nāgo ca supaṇṇo ca samajjaṃ passamānā ekato aṭṭhaṃsu. Nāgo supaṇṇassa supaṇṇabhāvaṃ ajānanto aṃse hatthaṃ ṭhapesi. Supaṇṇo ‘‘kena me aṃse hattho ṭhapito’’ti nivattitvā olokento nāgaṃ sañjāni. Nāgopi olokento supaṇṇaṃ sañjānitvā maraṇabhayatajjito nagarā nikkhamitvā nadīpiṭṭhena palāyi. Supaṇṇopi ‘‘taṃ gahessāmī’’ti anubandhi. Tasmiṃ samaye bodhisatto tāpaso hutvā tassā nadiyā tīre paṇṇasālāya vasamāno divā darathapaṭippassambhanatthaṃ udakasāṭikaṃ nivāsetvā vakkalaṃ bahi ṭhapetvā nadiṃ otaritvā nhāyati. Nāgo ‘‘imaṃ pabbajitaṃ nissāya jīvitaṃ labhissāmī’’ti pakativaṇṇaṃ vijahitvā maṇikkhandhavaṇṇaṃ māpetvā vakkalantaraṃ pāvisi. Supaṇṇo anubandhamāno taṃ tattha paviṭṭhaṃ disvā vakkale garubhāvena aggahetvā bodhisattaṃ āmantetvā ‘‘bhante, ahaṃ chāto, tumhākaṃ vakkalaṃ gaṇhatha, imaṃ nāgaṃ khādissāmī’’ti imamatthaṃ pakāsetuṃ paṭhamaṃ gāthamāha –

    7.

    7.

    ‘‘இதூ⁴ரகா³னங் பவரோ பவிட்டோ², ஸேலஸ்ஸ வண்ணேன பமொக்க²மிச்ச²ங்;

    ‘‘Idhūragānaṃ pavaro paviṭṭho, selassa vaṇṇena pamokkhamicchaṃ;

    ப்³ரஹ்மஞ்ச வண்ணங் அபசாயமானோ, பு³பு⁴க்கி²தோ நோ விதராமி பொ⁴த்து’’ந்தி.

    Brahmañca vaṇṇaṃ apacāyamāno, bubhukkhito no vitarāmi bhottu’’nti.

    தத்த² இதூ⁴ரகா³னங் பவரோ பவிட்டோ²தி இமஸ்மிங் வக்கலே உரகா³னங் பவரோ நாக³ராஜா பவிட்டோ². ஸேலஸ்ஸ வண்ணேனாதி மணிவண்ணேன, மணிக்க²ந்தோ⁴ ஹுத்வா பவிட்டோ²தி அத்தோ². பமொக்க²மிச்ச²ந்தி மம ஸந்திகா மொக்க²ங் இச்ச²மானோ. ப்³ரஹ்மஞ்ச வண்ணங் அபசாயமானோதி அஹங் பன தும்ஹாகங் ப்³ரஹ்மவண்ணங் ஸெட்ட²வண்ணங் பூஜெந்தோ க³ருங் கரொந்தோ. பு³பு⁴க்கி²தோ நோ விதராமி பொ⁴த்துந்தி ஏதங் நாக³ங் வக்கலந்தரங் பவிட்ட²ங் சா²தோபி ஸமானோ ப⁴க்கி²துங் ந ஸக்கோமீதி.

    Tattha idhūragānaṃ pavaro paviṭṭhoti imasmiṃ vakkale uragānaṃ pavaro nāgarājā paviṭṭho. Selassa vaṇṇenāti maṇivaṇṇena, maṇikkhandho hutvā paviṭṭhoti attho. Pamokkhamicchanti mama santikā mokkhaṃ icchamāno. Brahmañca vaṇṇaṃ apacāyamānoti ahaṃ pana tumhākaṃ brahmavaṇṇaṃ seṭṭhavaṇṇaṃ pūjento garuṃ karonto. Bubhukkhito no vitarāmi bhottunti etaṃ nāgaṃ vakkalantaraṃ paviṭṭhaṃ chātopi samāno bhakkhituṃ na sakkomīti.

    போ³தி⁴ஸத்தோ உத³கே டி²தோயேவ ஸுபண்ணராஜஸ்ஸ து²திங் கத்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Bodhisatto udake ṭhitoyeva supaṇṇarājassa thutiṃ katvā dutiyaṃ gāthamāha –

    8.

    8.

    ‘‘ஸோ ப்³ரஹ்மகு³த்தோ சிரமேவ ஜீவ, தி³ப்³யா ச தே பாதுப⁴வந்து ப⁴க்கா²;

    ‘‘So brahmagutto cirameva jīva, dibyā ca te pātubhavantu bhakkhā;

    யோ ப்³ரஹ்மவண்ணங் அபசாயமானோ, பு³பு⁴க்கி²தோ நோ விதராஸி பொ⁴த்து’’ந்தி.

    Yo brahmavaṇṇaṃ apacāyamāno, bubhukkhito no vitarāsi bhottu’’nti.

    தத்த² ஸோ ப்³ரஹ்மகு³த்தோதி ஸோ த்வங் ப்³ரஹ்மகோ³பிதோ ப்³ரஹ்மரக்கி²தோ ஹுத்வா. தி³ப்³யா ச தே பாதுப⁴வந்து ப⁴க்கா²தி தே³வதானங் பரிபோ⁴கா³ரஹா ப⁴க்கா² ச தவ பாதுப⁴வந்து, மா பாணாதிபாதங் கத்வா நாக³மங்ஸகா²த³கோ அஹோஸி.

    Tattha so brahmaguttoti so tvaṃ brahmagopito brahmarakkhito hutvā. Dibyā ca te pātubhavantu bhakkhāti devatānaṃ paribhogārahā bhakkhā ca tava pātubhavantu, mā pāṇātipātaṃ katvā nāgamaṃsakhādako ahosi.

    இதி போ³தி⁴ஸத்தோ உத³கே டி²தோவ அனுமோத³னங் கத்வா உத்தரித்வா வக்கலங் நிவாஸெத்வா தே உபோ⁴பி க³ஹெத்வா அஸ்ஸமபத³ங் க³ந்த்வா மெத்தாபா⁴வனாய வண்ணங் கதெ²த்வா த்³வேபி ஜனே ஸமக்³கே³ அகாஸி. தே ததோ பட்டா²ய ஸமக்³கா³ ஸம்மோத³மானா ஸுக²ங் வஸிங்ஸு.

    Iti bodhisatto udake ṭhitova anumodanaṃ katvā uttaritvā vakkalaṃ nivāsetvā te ubhopi gahetvā assamapadaṃ gantvā mettābhāvanāya vaṇṇaṃ kathetvā dvepi jane samagge akāsi. Te tato paṭṭhāya samaggā sammodamānā sukhaṃ vasiṃsu.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ நாகோ³ ச ஸுபண்ணோ ச இமே த்³வே மஹாமத்தா அஹேஸுங், தாபஸோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā nāgo ca supaṇṇo ca ime dve mahāmattā ahesuṃ, tāpaso pana ahameva ahosi’’nti.

    உரக³ஜாதகவண்ணனா சதுத்தா².

    Uragajātakavaṇṇanā catutthā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 154. உரக³ஜாதக • 154. Uragajātaka


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact