Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā |
12. உரக³பேதவத்து²வண்ணனா
12. Uragapetavatthuvaṇṇanā
உரகோ³வ தசங் ஜிண்ணந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் உபாஸகங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸாவத்தி²யங் கிர அஞ்ஞதரஸ்ஸ உபாஸகஸ்ஸ புத்தோ காலமகாஸி. ஸோ புத்தமரணஹேது பரிதே³வஸோகஸமாபன்னோ ப³ஹி நிக்க²மித்வா கிஞ்சி கம்மங் காதுங் அஸக்கொந்தோ கே³ஹேயேவ அட்டா²ஸி. அத² ஸத்தா² பச்சூஸவேலாயங் மஹாகருணாஸமாபத்திதோ வுட்டா²ய பு³த்³த⁴சக்கு²னா லோகங் வோலோகெந்தோ தங் உபாஸகங் தி³ஸ்வா புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய தஸ்ஸ கே³ஹங் க³ந்த்வா த்³வாரே அட்டா²ஸி. உபாஸகோ ச ஸத்து² ஆக³தபா⁴வங் ஸுத்வா ஸீக⁴ங் உட்டா²ய க³ந்த்வா பச்சுக்³க³மனங் கத்வா ஹத்த²தோ பத்தங் க³ஹெத்வா கே³ஹங் பவேஸெத்வா ஆஸனங் பஞ்ஞபெத்வா அதா³ஸி. நிஸீதி³ ப⁴க³வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே. உபாஸகோபி ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. தங் ப⁴க³வா ‘‘கிங், உபாஸக, ஸோகபரேதோ விய தி³ஸ்ஸதீ’’தி ஆஹ. ‘‘ஆம, ப⁴க³வா, பியோ மே புத்தோ காலகதோ, தேனாஹங் ஸோசாமீ’’தி. அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா ஸோகவினோத³னங் கரொந்தோ உரக³ஜாதகங் (ஜா॰ 1.5.19 ஆத³யோ) கதே²ஸி.
Uragova tacaṃ jiṇṇanti idaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ upāsakaṃ ārabbha kathesi. Sāvatthiyaṃ kira aññatarassa upāsakassa putto kālamakāsi. So puttamaraṇahetu paridevasokasamāpanno bahi nikkhamitvā kiñci kammaṃ kātuṃ asakkonto geheyeva aṭṭhāsi. Atha satthā paccūsavelāyaṃ mahākaruṇāsamāpattito vuṭṭhāya buddhacakkhunā lokaṃ volokento taṃ upāsakaṃ disvā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya tassa gehaṃ gantvā dvāre aṭṭhāsi. Upāsako ca satthu āgatabhāvaṃ sutvā sīghaṃ uṭṭhāya gantvā paccuggamanaṃ katvā hatthato pattaṃ gahetvā gehaṃ pavesetvā āsanaṃ paññapetvā adāsi. Nisīdi bhagavā paññatte āsane. Upāsakopi bhagavantaṃ vanditvā ekamantaṃ nisīdi. Taṃ bhagavā ‘‘kiṃ, upāsaka, sokapareto viya dissatī’’ti āha. ‘‘Āma, bhagavā, piyo me putto kālakato, tenāhaṃ socāmī’’ti. Athassa bhagavā sokavinodanaṃ karonto uragajātakaṃ (jā. 1.5.19 ādayo) kathesi.
அதீதே கிர காஸிரட்டே² பா³ராணஸியங் த⁴ம்மபாலங் நாம ப்³ராஹ்மணகுலங் அஹோஸி. தத்த² ப்³ராஹ்மணோ ப்³ராஹ்மணீ புத்தோ தீ⁴தா ஸுணிஸா தா³ஸீதி இமே ஸப்³பே³பி மரணானுஸ்ஸதிபா⁴வனாபி⁴ரதா அஹேஸுங். தேஸு யோ கே³ஹதோ நிக்க²மதி, ஸோ ஸேஸஜனே ஓவதி³த்வா நிரபெக்கோ²வ நிக்க²மதி. அதே²கதி³வஸங் ப்³ராஹ்மணோ புத்தேன ஸத்³தி⁴ங் க⁴ரதோ நிக்க²மித்வா கெ²த்தங் க³ந்த்வா கஸதி. புத்தோ ஸுக்க²திணபண்ணகட்டா²னி ஆலிம்பேதி. தத்தே²கோ கண்ஹஸப்போ டா³ஹப⁴யேன ருக்க²ஸுஸிரதோ நிக்க²மித்வா இமங் ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ புத்தங் ட³ங்ஸி. ஸோ விஸவேகே³ன முச்சி²தோ தத்தே²வ பரிபதித்வா காலகதோ, ஸக்கோ தே³வராஜா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. ப்³ராஹ்மணோ புத்தங் மதங் தி³ஸ்வா கம்மந்தஸமீபேன க³ச்ச²ந்தங் ஏகங் புரிஸங் ஏவமாஹ – ‘‘ஸம்ம, மம க⁴ரங் க³ந்த்வா ப்³ராஹ்மணிங் ஏவங் வதே³ஹி ‘ந்ஹாயித்வா ஸுத்³த⁴வத்த²னிவத்தா² ஏகஸ்ஸ ப⁴த்தங் மாலாக³ந்தா⁴தீ³னி ச க³ஹெத்வா துரிதங் ஆக³ச்ச²தூ’தி’’. ஸோ தத்த² க³ந்த்வா ததா² ஆரோசேஸி, கே³ஹஜனோபி ததா² அகாஸி. ப்³ராஹ்மணோ ந்ஹத்வா பு⁴ஞ்ஜித்வா விலிம்பித்வா பரிஜனபரிவுதோ புத்தஸ்ஸ ஸரீரங் சிதகங் ஆரோபெத்வா அக்³கி³ங் த³த்வா தா³ருக்க²ந்த⁴ங் ட³ஹந்தோ விய நிஸ்ஸோகோ நிஸ்ஸந்தாபோ அனிச்சஸஞ்ஞங் மனஸி கரொந்தோ அட்டா²ஸி.
Atīte kira kāsiraṭṭhe bārāṇasiyaṃ dhammapālaṃ nāma brāhmaṇakulaṃ ahosi. Tattha brāhmaṇo brāhmaṇī putto dhītā suṇisā dāsīti ime sabbepi maraṇānussatibhāvanābhiratā ahesuṃ. Tesu yo gehato nikkhamati, so sesajane ovaditvā nirapekkhova nikkhamati. Athekadivasaṃ brāhmaṇo puttena saddhiṃ gharato nikkhamitvā khettaṃ gantvā kasati. Putto sukkhatiṇapaṇṇakaṭṭhāni ālimpeti. Tattheko kaṇhasappo ḍāhabhayena rukkhasusirato nikkhamitvā imaṃ brāhmaṇassa puttaṃ ḍaṃsi. So visavegena mucchito tattheva paripatitvā kālakato, sakko devarājā hutvā nibbatti. Brāhmaṇo puttaṃ mataṃ disvā kammantasamīpena gacchantaṃ ekaṃ purisaṃ evamāha – ‘‘samma, mama gharaṃ gantvā brāhmaṇiṃ evaṃ vadehi ‘nhāyitvā suddhavatthanivatthā ekassa bhattaṃ mālāgandhādīni ca gahetvā turitaṃ āgacchatū’ti’’. So tattha gantvā tathā ārocesi, gehajanopi tathā akāsi. Brāhmaṇo nhatvā bhuñjitvā vilimpitvā parijanaparivuto puttassa sarīraṃ citakaṃ āropetvā aggiṃ datvā dārukkhandhaṃ ḍahanto viya nissoko nissantāpo aniccasaññaṃ manasi karonto aṭṭhāsi.
அத² ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ புத்தோ ஸக்கோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி, ஸோ ச அம்ஹாகங் போ³தி⁴ஸத்தோ அஹோஸி. ஸோ அத்தனோ புரிமஜாதிங் கதபுஞ்ஞஞ்ச பச்சவெக்கி²த்வா பிதரங் ஞாதகே ச அனுகம்பமானோ ப்³ராஹ்மணவேஸேன தத்த² ஆக³ந்த்வா ஞாதகே அஸோசந்தே தி³ஸ்வா ‘‘அம்போ⁴, மிக³ங் ஜா²பேத², அம்ஹாகங் மங்ஸங் தே³த², சா²தொம்ஹீ’’தி ஆஹ. ‘‘ந மிகோ³, மனுஸ்ஸோ ப்³ராஹ்மணா’’தி ஆஹ. ‘‘கிங் தும்ஹாகங் பச்சத்தி²கோ ஏஸோ’’தி? ‘‘ந பச்சத்தி²கோ, உரே ஜாதோ ஓரஸோ மஹாகு³ணவந்தோ தருணபுத்தோ’’தி ஆஹ. ‘‘கிமத்த²ங் தும்ஹே ததா²ரூபே கு³ணவதி தருணபுத்தே மதே ந ஸோசதா²’’தி? தங் ஸுத்வா ப்³ராஹ்மணோ அஸோசனகாரணங் கதெ²ந்தோ –
Atha brāhmaṇassa putto sakko hutvā nibbatti, so ca amhākaṃ bodhisatto ahosi. So attano purimajātiṃ katapuññañca paccavekkhitvā pitaraṃ ñātake ca anukampamāno brāhmaṇavesena tattha āgantvā ñātake asocante disvā ‘‘ambho, migaṃ jhāpetha, amhākaṃ maṃsaṃ detha, chātomhī’’ti āha. ‘‘Na migo, manusso brāhmaṇā’’ti āha. ‘‘Kiṃ tumhākaṃ paccatthiko eso’’ti? ‘‘Na paccatthiko, ure jāto oraso mahāguṇavanto taruṇaputto’’ti āha. ‘‘Kimatthaṃ tumhe tathārūpe guṇavati taruṇaputte mate na socathā’’ti? Taṃ sutvā brāhmaṇo asocanakāraṇaṃ kathento –
85.
85.
‘‘உரகோ³வ தசங் ஜிண்ணங், ஹித்வா க³ச்ச²தி ஸங் தனுங்;
‘‘Uragova tacaṃ jiṇṇaṃ, hitvā gacchati saṃ tanuṃ;
ஏவங் ஸரீரே நிப்³போ⁴கே³, பேதே காலகதே ஸதி.
Evaṃ sarīre nibbhoge, pete kālakate sati.
86.
86.
‘‘ட³ய்ஹமானோ ந ஜானாதி, ஞாதீனங் பரிதே³விதங்;
‘‘Ḍayhamāno na jānāti, ñātīnaṃ paridevitaṃ;
தஸ்மா ஏதங் ந ரோதா³மி, க³தோ ஸோ தஸ்ஸ யா க³தீ’’தி. –
Tasmā etaṃ na rodāmi, gato so tassa yā gatī’’ti. –
த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி.
Dve gāthā abhāsi.
85-86. தத்த² உரகோ³தி உரேன க³ச்ச²தீதி உரகோ³. ஸப்பஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். தசங் ஜிண்ணந்தி ஜஜ்ஜரபா⁴வேன ஜிண்ணங் புராணங் அத்தனோ தசங் நிம்மோகங். ஹித்வா க³ச்ச²தி ஸங் தனுந்தி யதா² உரகோ³ அத்தனோ ஜிண்ணதசங் ருக்க²ந்தரே வா கட்ட²ந்தரே வா மூலந்தரே வா பாஸாணந்தரே வா கஞ்சுகங் ஓமுஞ்சந்தோ விய ஸரீரதோ ஓமுஞ்சித்வா பஹாய ச²ட்³டெ³த்வா யதா²காமங் க³ச்ச²தி, ஏவமேவ ஸங்ஸாரே பரிப்³ப⁴மந்தோ ஸத்தோ போராணஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ பரிக்கீ²ணத்தா ஜஜ்ஜரீபூ⁴தங் ஸங் தனுங் அத்தனோ ஸரீரங் ஹித்வா க³ச்ச²தி, யதா²கம்மங் க³ச்ச²தி, புனப்³ப⁴வவஸேன உபபஜ்ஜதீதி அத்தோ². ஏவந்தி ட³ய்ஹமானங் புத்தஸ்ஸ ஸரீரங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ. ஸரீரே நிப்³போ⁴கே³தி அஸ்ஸ விய அஞ்ஞேஸம்பி காயே ஏவங் போ⁴க³விரஹிதே நிரத்த²கே ஜாதே. பேதேதி ஆயுஉஸ்மாவிஞ்ஞாணதோ அபக³தே. காலகதே ஸதீதி மதே ஜாதே. தஸ்மாதி யஸ்மா ட³ய்ஹமானோ காயோ அபேதவிஞ்ஞாணத்தா டா³ஹது³க்க²ங் விய ஞாதீனங் ருதி³தங் பரிதே³விதம்பி ந ஜானாதி, தஸ்மா ஏதங் மம புத்தங் நிமித்தங் கத்வா ந ரோதா³மி. க³தோ ஸோ தஸ்ஸ யா க³தீதி யதி³ மதஸத்தா ந உச்சி²ஜ்ஜந்தி, மதஸ்ஸ பன கதோகாஸஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ வஸேன யா க³தி பாடிகங்கா², தங் சுதிஅனந்தரமேவ க³தோ, ஸோ ந புரிமஞாதீனங் ருதி³தங் பரிதே³விதங் வா பச்சாஸீஸதி, நாபி யேபு⁴ய்யேன புரிமஞாதீனங் ருதி³தேன காசி அத்த²ஸித்³தீ⁴தி அதி⁴ப்பாயோ.
85-86. Tattha uragoti urena gacchatīti urago. Sappassetaṃ adhivacanaṃ. Tacaṃ jiṇṇanti jajjarabhāvena jiṇṇaṃ purāṇaṃ attano tacaṃ nimmokaṃ. Hitvā gacchati saṃ tanunti yathā urago attano jiṇṇatacaṃ rukkhantare vā kaṭṭhantare vā mūlantare vā pāsāṇantare vā kañcukaṃ omuñcanto viya sarīrato omuñcitvā pahāya chaḍḍetvā yathākāmaṃ gacchati, evameva saṃsāre paribbhamanto satto porāṇassa kammassa parikkhīṇattā jajjarībhūtaṃ saṃ tanuṃ attano sarīraṃ hitvā gacchati, yathākammaṃ gacchati, punabbhavavasena upapajjatīti attho. Evanti ḍayhamānaṃ puttassa sarīraṃ dassento āha. Sarīre nibbhogeti assa viya aññesampi kāye evaṃ bhogavirahite niratthake jāte. Peteti āyuusmāviññāṇato apagate. Kālakate satīti mate jāte. Tasmāti yasmā ḍayhamāno kāyo apetaviññāṇattā ḍāhadukkhaṃ viya ñātīnaṃ ruditaṃ paridevitampi na jānāti, tasmā etaṃ mama puttaṃ nimittaṃ katvā na rodāmi. Gato sotassa yā gatīti yadi matasattā na ucchijjanti, matassa pana katokāsassa kammassa vasena yā gati pāṭikaṅkhā, taṃ cutianantarameva gato, so na purimañātīnaṃ ruditaṃ paridevitaṃ vā paccāsīsati, nāpi yebhuyyena purimañātīnaṃ ruditena kāci atthasiddhīti adhippāyo.
ஏவங் ப்³ராஹ்மணேன அத்தனோ அஸோசனகாரணே கதி²தே பரியாயமனஸிகாரகோஸல்லே பகாஸிதே ப்³ராஹ்மணரூபோ ஸக்கோ ப்³ராஹ்மணிங் ஆஹ – ‘‘அம்ம, துய்ஹங் ஸோ மதோ கிங் ஹோதீ’’தி? ‘‘த³ஸ மாஸே குச்சி²னா பரிஹரித்வா த²ஞ்ஞங் பாயெத்வா ஹத்த²பாதே³ ஸண்ட²பெத்வா ஸங்வட்³டி⁴தோ புத்தோ மே, ஸாமீ’’தி. ‘‘யதி³ ஏவங் பிதா தாவ புரிஸபா⁴வேன மா ரோத³து, மாது நாம ஹத³யங் முது³கங், த்வங் கஸ்மா ந ரோத³ஸீ’’தி? தங் ஸுத்வா ஸா அரோத³னகாரணங் கதெ²ந்தீ –
Evaṃ brāhmaṇena attano asocanakāraṇe kathite pariyāyamanasikārakosalle pakāsite brāhmaṇarūpo sakko brāhmaṇiṃ āha – ‘‘amma, tuyhaṃ so mato kiṃ hotī’’ti? ‘‘Dasa māse kucchinā pariharitvā thaññaṃ pāyetvā hatthapāde saṇṭhapetvā saṃvaḍḍhito putto me, sāmī’’ti. ‘‘Yadi evaṃ pitā tāva purisabhāvena mā rodatu, mātu nāma hadayaṃ mudukaṃ, tvaṃ kasmā na rodasī’’ti? Taṃ sutvā sā arodanakāraṇaṃ kathentī –
87.
87.
‘‘அனப்³பி⁴தோ ததோ ஆகா³, நானுஞ்ஞாதோ இதோ க³தோ;
‘‘Anabbhito tato āgā, nānuññāto ito gato;
யதா²க³தோ ததா² க³தோ, தத்த² கா பரிதே³வனா.
Yathāgato tathā gato, tattha kā paridevanā.
88.
88.
‘‘ட³ய்ஹமானோ ந ஜானாதி, ஞாதீனங் பரிதே³விதங்;
‘‘Ḍayhamāno na jānāti, ñātīnaṃ paridevitaṃ;
தஸ்மா ஏதங் ந ரோதா³மி, க³தோ ஸோ தஸ்ஸ யா க³தீ’’தி. –
Tasmā etaṃ na rodāmi, gato so tassa yā gatī’’ti. –
கா³தா²த்³வயமாஹ. தத்த² அனப்³பி⁴தோதி அனவ்ஹாதோ, ‘‘ஏஹி மய்ஹங் புத்தபா⁴வங் உபக³ச்சா²’’தி ஏவங் அபக்கோஸிதோ. ததோதி யத்த² புப்³பே³ டி²தோ, ததோ பரலோகதோ. ஆகா³தி ஆக³ஞ்சி². நானுஞ்ஞாதோதி அனநுமதோ, ‘‘க³ச்ச², தாத, பரலோக’’ந்தி ஏவங் அம்ஹேஹி அவிஸ்ஸட்டோ². இதோதி இத⁴லோகதோ. க³தோதி அபக³தோ. யதா²க³தோதி யேனாகாரேன ஆக³தோ, அம்ஹேஹி அனப்³பி⁴தோ ஏவ ஆக³தோதி அத்தோ². ததா² க³தோதி தேனேவாகாரேன க³தோ. யதா² ஸகேனேவ கம்முனா ஆக³தோ, ததா² ஸகேனேவ கம்முனா க³தோதி. ஏதேன கம்மஸ்ஸகதங் த³ஸ்ஸேதி. தத்த² கா பரிதே³வனாதி ஏவங் அவஸவத்திகே ஸங்ஸாரபவத்தே மரணங் படிச்ச கா நாம பரிதே³வனா, அயுத்தா ஸா பஞ்ஞவதா அகரணீயாதி த³ஸ்ஸேதி.
Gāthādvayamāha. Tattha anabbhitoti anavhāto, ‘‘ehi mayhaṃ puttabhāvaṃ upagacchā’’ti evaṃ apakkosito. Tatoti yattha pubbe ṭhito, tato paralokato. Āgāti āgañchi. Nānuññātoti ananumato, ‘‘gaccha, tāta, paraloka’’nti evaṃ amhehi avissaṭṭho. Itoti idhalokato. Gatoti apagato. Yathāgatoti yenākārena āgato, amhehi anabbhito eva āgatoti attho. Tathā gatoti tenevākārena gato. Yathā sakeneva kammunā āgato, tathā sakeneva kammunā gatoti. Etena kammassakataṃ dasseti. Tattha kā paridevanāti evaṃ avasavattike saṃsārapavatte maraṇaṃ paṭicca kā nāma paridevanā, ayuttā sā paññavatā akaraṇīyāti dasseti.
ஏவங் ப்³ராஹ்மணியா வசனங் ஸுத்வா தஸ்ஸ ப⁴கி³னிங் புச்சி² – ‘‘அம்ம, துய்ஹங் ஸோ கிங் ஹோதீ’’தி? ‘‘பா⁴தா மே, ஸாமீ’’தி. ‘‘அம்ம, ப⁴கி³னியோ நாம பா⁴தூஸு ஸினேஹா, த்வங் கஸ்மா ந ரோத³ஸீ’’தி? ஸாபி அரோத³னகாரணங் கதெ²ந்தீ –
Evaṃ brāhmaṇiyā vacanaṃ sutvā tassa bhaginiṃ pucchi – ‘‘amma, tuyhaṃ so kiṃ hotī’’ti? ‘‘Bhātā me, sāmī’’ti. ‘‘Amma, bhaginiyo nāma bhātūsu sinehā, tvaṃ kasmā na rodasī’’ti? Sāpi arodanakāraṇaṃ kathentī –
89.
89.
‘‘ஸசே ரோதே³ கிஸ்ஸ அஸ்ஸங், தத்த² மே கிங் ப²லங் ஸியா;
‘‘Sace rode kissa assaṃ, tattha me kiṃ phalaṃ siyā;
ஞாதிமித்தஸுஹஜ்ஜானங், பி⁴ய்யோ நோ அரதீ ஸியா.
Ñātimittasuhajjānaṃ, bhiyyo no aratī siyā.
90.
90.
‘‘ட³ய்ஹமானோ ந ஜானாதி, ஞாதீனங் பரிதே³விதங்;
‘‘Ḍayhamāno na jānāti, ñātīnaṃ paridevitaṃ;
தஸ்மா ஏதங் ந ரோதா³மி, க³தோ ஸோ தஸ்ஸ யா க³தீ’’தி. –
Tasmā etaṃ na rodāmi, gato so tassa yā gatī’’ti. –
கா³தா²த்³வயமாஹ. தத்த² ஸசே ரோதே³ கிஸா அஸ்ஸந்தி யதி³ அஹங் ரோதெ³ய்யங், கிஸா பரிஸுக்க²ஸரீரா ப⁴வெய்யங். தத்த² மே கிங் ப²லங் ஸியாதி தஸ்மிங் மய்ஹங் பா⁴து மரணனிமித்தே ரோத³னே கிங் நாம ப²லங், கோ ஆனிஸங்ஸோ ப⁴வெய்ய? ந தேன மய்ஹங் பா⁴திகோ ஆக³ச்செ²ய்ய, நாபி ஸோ தேன ஸுக³திங் க³ச்செ²ய்யாதி அதி⁴ப்பாயோ. ஞாதிமித்தஸுஹஜ்ஜானங், பி⁴ய்யோ நோ அரதீ ஸியாதி அம்ஹாகங் ஞாதீனங் மித்தானங் ஸுஹத³யானஞ்ச மம ஸோசனேன பா⁴துமரணது³க்க²தோ பி⁴ய்யோபி அரதி து³க்க²மேவ ஸியாதி.
Gāthādvayamāha. Tattha sace rode kisā assanti yadi ahaṃ rodeyyaṃ, kisā parisukkhasarīrā bhaveyyaṃ. Tattha me kiṃ phalaṃ siyāti tasmiṃ mayhaṃ bhātu maraṇanimitte rodane kiṃ nāma phalaṃ, ko ānisaṃso bhaveyya? Na tena mayhaṃ bhātiko āgaccheyya, nāpi so tena sugatiṃ gaccheyyāti adhippāyo. Ñātimittasuhajjānaṃ, bhiyyo no aratī siyāti amhākaṃ ñātīnaṃ mittānaṃ suhadayānañca mama socanena bhātumaraṇadukkhato bhiyyopi arati dukkhameva siyāti.
ஏவங் ப⁴கி³னியா வசனங் ஸுத்வா தஸ்ஸ ப⁴ரியங் புச்சி² – ‘‘துய்ஹங் ஸோ கிங் ஹோதீ’’தி? ‘‘ப⁴த்தா மே, ஸாமீ’’தி. ‘‘ப⁴த்³தே³, இத்தி²யோ நாம ப⁴த்தரி ஸினேஹா ஹொந்தி, தஸ்மிஞ்ச மதே வித⁴வா அனாதா² ஹொந்தி, கஸ்மா த்வங் ந ரோத³ஸீ’’தி? ஸாபி அத்தனோ அரோத³னகாரணங் கதெ²ந்தீ –
Evaṃ bhaginiyā vacanaṃ sutvā tassa bhariyaṃ pucchi – ‘‘tuyhaṃ so kiṃ hotī’’ti? ‘‘Bhattā me, sāmī’’ti. ‘‘Bhadde, itthiyo nāma bhattari sinehā honti, tasmiñca mate vidhavā anāthā honti, kasmā tvaṃ na rodasī’’ti? Sāpi attano arodanakāraṇaṃ kathentī –
91.
91.
‘‘யதா²பி தா³ரகோ சந்த³ங், க³ச்ச²ந்தமனுரோத³தி;
‘‘Yathāpi dārako candaṃ, gacchantamanurodati;
ஏவங்ஸம்பத³மேவேதங், யோ பேதமனுஸோசதி.
Evaṃsampadamevetaṃ, yo petamanusocati.
92.
92.
‘‘ட³ய்ஹமானோ ந ஜானாதி, ஞாதீனங் பரிதே³விதங்;
‘‘Ḍayhamāno na jānāti, ñātīnaṃ paridevitaṃ;
தஸ்மா ஏதங் ந ரோதா³மி, க³தோ ஸோ தஸ்ஸ யா க³தீ’’தி. – கா³தா²த்³வயமாஹ;
Tasmā etaṃ na rodāmi, gato so tassa yā gatī’’ti. – gāthādvayamāha;
தத்த² தா³ரகோதி பா³லதா³ரகோ. சந்த³ந்தி சந்த³மண்ட³லங். க³ச்ச²ந்தந்தி நப⁴ங் அப்³பு⁴ஸ்ஸுக்கமானங். அனுரோத³தீதி ‘‘மய்ஹங் ரத²சக்கங் க³ஹெத்வா தே³ஹீ’’தி அனுரோத³தி. ஏவங்ஸம்பத³மேவேதந்தி யோ பேதங் மதங் அனுஸோசதி, தஸ்ஸேதங் அனுஸோசனங் ஏவங்ஸம்பத³ங் ஏவரூபங், ஆகாஸேன க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ சந்த³ஸ்ஸ க³ஹேதுகாமதாஸதி³ஸங் அலப்³ப⁴னெய்யவத்து²ஸ்மிங் இச்சா²பா⁴வதோதி அதி⁴ப்பாயோ.
Tattha dārakoti bāladārako. Candanti candamaṇḍalaṃ. Gacchantanti nabhaṃ abbhussukkamānaṃ. Anurodatīti ‘‘mayhaṃ rathacakkaṃ gahetvā dehī’’ti anurodati. Evaṃsampadamevetanti yo petaṃ mataṃ anusocati, tassetaṃ anusocanaṃ evaṃsampadaṃ evarūpaṃ, ākāsena gacchantassa candassa gahetukāmatāsadisaṃ alabbhaneyyavatthusmiṃ icchābhāvatoti adhippāyo.
ஏவங் தஸ்ஸ ப⁴ரியாய வசனங் ஸுத்வா தா³ஸிங் புச்சி² – ‘‘அம்ம, துய்ஹங் ஸோ கிங் ஹோதீ’’தி? ‘‘அய்யோ மே, ஸாமீ’’தி. ‘‘யதி³ ஏவங் தேன த்வங் போதெ²த்வா வெய்யாவச்சங் காரிதா ப⁴விஸ்ஸஸி, தஸ்மா மஞ்ஞே ‘ஸுமுத்தாஹங் தேனா’தி ந ரோத³ஸீ’’தி? ‘‘ஸாமி, மா மங் ஏவங் அவச, ந சேதங் அனுச்ச²விகங் , அதிவிய க²ந்திமெத்தானுத்³த³யாஸம்பன்னோ யுத்தவாதீ³ மய்ஹங் அய்யபுத்தோ உரே ஸங்வட்³ட⁴புத்தோ விய அஹோஸீ’’தி. அத² ‘‘கஸ்மா ந ரோத³ஸீ’’தி? ஸாபி அத்தனோ அரோத³னகாரணங் கதெ²ந்தீ –
Evaṃ tassa bhariyāya vacanaṃ sutvā dāsiṃ pucchi – ‘‘amma, tuyhaṃ so kiṃ hotī’’ti? ‘‘Ayyo me, sāmī’’ti. ‘‘Yadi evaṃ tena tvaṃ pothetvā veyyāvaccaṃ kāritā bhavissasi, tasmā maññe ‘sumuttāhaṃ tenā’ti na rodasī’’ti? ‘‘Sāmi, mā maṃ evaṃ avaca, na cetaṃ anucchavikaṃ , ativiya khantimettānuddayāsampanno yuttavādī mayhaṃ ayyaputto ure saṃvaḍḍhaputto viya ahosī’’ti. Atha ‘‘kasmā na rodasī’’ti? Sāpi attano arodanakāraṇaṃ kathentī –
93.
93.
‘‘யதா²பி ப்³ரஹ்மே உத³கும்போ⁴, பி⁴ன்னோ அப்படிஸந்தி⁴யோ;
‘‘Yathāpi brahme udakumbho, bhinno appaṭisandhiyo;
ஏவங்ஸம்பத³மேவேதங், யோ பேதமனுஸோசதி.
Evaṃsampadamevetaṃ, yo petamanusocati.
94.
94.
‘‘ட³ய்ஹமானோ ந ஜானாதி, ஞாதீனங் பரிதே³விதங்;
‘‘Ḍayhamāno na jānāti, ñātīnaṃ paridevitaṃ;
தஸ்மா ஏதங் ந ரோதா³மி, க³தோ ஸோ தஸ்ஸ யா க³தீ’’தி. –
Tasmā etaṃ na rodāmi, gato so tassa yā gatī’’ti. –
கா³தா²த்³வயமாஹ. தத்த² யதா²பி ப்³ரஹ்மே உத³குப்³போ⁴, பி⁴ன்னோ அப்படிஸந்தி⁴யோதி ப்³ராஹ்மண ஸெய்யதா²பி உத³கக⁴டோ முக்³க³ரப்பஹாராதி³னா பி⁴ன்னோ அப்படிஸந்தி⁴யோ புன பாகதிகோ ந ஹோதி. ஸேஸமெத்த² வுத்தனயத்தா உத்தானத்த²மேவ.
Gāthādvayamāha. Tattha yathāpi brahme udakubbho, bhinno appaṭisandhiyoti brāhmaṇa seyyathāpi udakaghaṭo muggarappahārādinā bhinno appaṭisandhiyo puna pākatiko na hoti. Sesamettha vuttanayattā uttānatthameva.
ஸக்கோ தேஸங் கத²ங் ஸுத்வா பஸன்னமானஸோ ‘‘ஸம்மதே³வ தும்ஹேஹி மரணஸ்ஸதி பா⁴விதா, இதோ பட்டா²ய ந தும்ஹேஹி கஸிஆதி³கரணகிச்சங் அத்தீ²’’தி தேஸங் கே³ஹங் ஸத்தரதனப⁴ரிதங் கத்வா ‘‘அப்பமத்தா தா³னங் தே³த², ஸீலங் ரக்க²த², உபோஸத²கம்மங் கரோதா²’’தி ஓவதி³த்வா அத்தானஞ்ச தேஸங் நிவேதெ³த்வா ஸகட்டா²னமேவ க³தோ. தேபி ப்³ராஹ்மணாத³யோ தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கரொந்தா யாவதாயுகங் ட²த்வா தே³வலோகே உப்பஜ்ஜிங்ஸு.
Sakko tesaṃ kathaṃ sutvā pasannamānaso ‘‘sammadeva tumhehi maraṇassati bhāvitā, ito paṭṭhāya na tumhehi kasiādikaraṇakiccaṃ atthī’’ti tesaṃ gehaṃ sattaratanabharitaṃ katvā ‘‘appamattā dānaṃ detha, sīlaṃ rakkhatha, uposathakammaṃ karothā’’ti ovaditvā attānañca tesaṃ nivedetvā sakaṭṭhānameva gato. Tepi brāhmaṇādayo dānādīni puññāni karontā yāvatāyukaṃ ṭhatvā devaloke uppajjiṃsu.
ஸத்தா² இமங் ஜாதகங் ஆஹரித்வா தஸ்ஸ உபாஸகஸ்ஸ ஸோகஸல்லங் ஸமுத்³த⁴ரித்வா உபரி ஸச்சானி பகாஸேஸி, ஸச்சபரியோஸானே உபாஸகோ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹீதி.
Satthā imaṃ jātakaṃ āharitvā tassa upāsakassa sokasallaṃ samuddharitvā upari saccāni pakāsesi, saccapariyosāne upāsako sotāpattiphale patiṭṭhahīti.
உரக³பேதவத்து²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Uragapetavatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.
இதி கு²த்³த³க-அட்ட²கதா²ய பேதவத்து²ஸ்மிங்
Iti khuddaka-aṭṭhakathāya petavatthusmiṃ
த்³வாத³ஸவத்து²படிமண்டி³தஸ்ஸ
Dvādasavatthupaṭimaṇḍitassa
பட²மஸ்ஸ உரக³வக்³க³ஸ்ஸ அத்த²ஸங்வண்ணனா நிட்டி²தா.
Paṭhamassa uragavaggassa atthasaṃvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi / 12. உரக³பேதவத்து² • 12. Uragapetavatthu