Mapamond

    Urme de picioare umane, vechi de 800000 de ani, în Marea Britanie


    O echipă de arheologi de la British Museum, London's Natural History Museum şi Queen Mary College de la University of London au anunţat descoperirea unor amprente de picioare umane, vechi de cel puţin 800000 de ani, în noroi întărit, la Happisburgh, pe coasta de est. Sunt urmele a cinci persoane şi sunt cele mai vechi găsite în afara Africii, şi cele mai vechi dovezi ale vieţii umane din nordul Europei.



    Detaliu al urmelor de picioare. Foto: Martin Bates/PLOS ONE


    Urmele sunt imprimate în nămolul şi nisipul unui estuar vechi şi au stat acoperite sute de mii de ani, înainte de a fi expuse de mareea de anul trecut. Au fost lăsate de un grup care includea cel puţin doi copii şi un bărbat adult, probabil o familie în căutarea hranei pe malul unui râu, posibil vechea Tamisă.

    Urmele găsite au un index 39, similar cu al nativilor americani şi inuiţilor, iar înălţimea este cuprinsă între 0,93 şi 1,73 metri, ceea ce ar corespunde cu cele ale unor Homo antecessor sau “om pionier”, ale cărui rămăşiţe fosilizate au fost găsite in Spania şi care a dispărut ca specie acum aproximativ 800000 de ani.

    Acum 8 sau 900000 ani, Marea Britanie era marginea lumii locuibile. Acum 700000 ani, clima din zonă era caldă, mediteraneană, iar mai devreme fusese mult mai rece, asemănătoare cu cea de acum din Scandinavia.

    Urmele, care au stat acolo poate un milion de ani, au fost spălate de valurile Mării Nordului.

    Cercetările de la Happisburgh vor continua, oamenii de ştiinţă sperând să găsească rămăşiţe fosilizate ale acestor oameni, dovezi ale felului lor de viaţă scoase la lumină de eroziunea continuă a zonei de coastă.

    GH. MANOIU | 9 FEBRUARIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă internaţională de arheologi condusă de New York University a studiat timp de 13 ani rămăşiţe descoperite în sud-vestul Franţei şi a ajuns la concluzia că neandertalienii, precursori ai oamenilor moderni, îşi îngropau morţii. Descoperirea nu confirmă numai existenţa unor morminte în Europa de Vest ci şi o capacitate cognitivă necesară.
    O mumie adusă în Germania de o prinţesă bavareză după o expediţie în America de Sud, în 1898, şi care nu fusese identificată, a fost analizată de cercetătorii de la Universitatea din Munchen. După aducerea ei, mumia a fost ignorată şi multă vreme s-a crezut că a fost găsită în mlaştinile din Germania.
    O hartă stelară găsită pe plafonul unui mormânt antic din Japonia este considerată cea mai veche hartă stelară şi a fost bazată pe observaţiile astronomice realizate cu secole mai devreme în China.
    Muzeul The Okinawa Prefectural Museum & Art a anunţat descoperirea unor unelte din scoică vechi de aproximativ 20000 de ani, în peştera Sakitari-do, aproape de locul în care au fost găsite cele mai vechi schelete întregi din ţară.
    Australia a pierdut în ultimii 200 de ani una din zece specii native de mamifere, cea mai ridicată rată de pierdere din lume în această perioadă de timp.
    Neurochirurgi, antropologi şi arheologi lucrează pentru a recrea tehnicile chirurgicale ale anticilor, după ce au constatat că o operaţie pe creier, veche de 2300 ani efectuată în Siberia, a avut succes.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact