Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
7. உஸுலோமஸுத்தவண்ணனா
7. Usulomasuttavaṇṇanā
208. உஸுலோமவத்து²ஸ்மிங் காரணிகோதி ராஜாபராதி⁴கே அனேகாஹி காரணாஹி பீளெத்வா அவஸானே கண்டே³ன விஜ்ஜி²த்வா மாரணகபுரிஸோ. ஸோ கிர ‘‘அமுகஸ்மிங் பதே³ஸே வித்³தோ⁴ மரதீ’’தி ஞத்வாவ விஜ்ஜ²தி. தஸ்ஸேவங் ஜீவிகங் கப்பெத்வா நரகே உப்பன்னஸ்ஸ ததோ பக்காவஸேஸேன இதூ⁴பபத்திகாலே உஸுனா விஜ்ஜ²னபா⁴வோயேவ நிமித்தங் அஹோஸி. தஸ்மா உஸுலோமபேதோ ஜாதோ. ஸத்தமங்.
208. Usulomavatthusmiṃ kāraṇikoti rājāparādhike anekāhi kāraṇāhi pīḷetvā avasāne kaṇḍena vijjhitvā māraṇakapuriso. So kira ‘‘amukasmiṃ padese viddho maratī’’ti ñatvāva vijjhati. Tassevaṃ jīvikaṃ kappetvā narake uppannassa tato pakkāvasesena idhūpapattikāle usunā vijjhanabhāvoyeva nimittaṃ ahosi. Tasmā usulomapeto jāto. Sattamaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 7. உஸுலோமஸுத்தங் • 7. Usulomasuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 7. உஸுலோமஸுத்தவண்ணனா • 7. Usulomasuttavaṇṇanā