Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā |
10. (உத்தர) பாயாஸிவிமானவண்ணனா
10. (Uttara) pāyāsivimānavaṇṇanā
யா தே³வராஜஸ்ஸ ஸபா⁴ ஸுத⁴ம்மாதி உத்தரவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வதி பரினிப்³பு³தே தா⁴துவிபா⁴கே³ ச கதே தத்த² தத்த² தூ²பேஸு பதிட்டா²பியமானேஸு த⁴ம்மவினயங் ஸங்கா³யிதுங் உச்சினித்வா க³ஹிதேஸு மஹாகஸ்ஸபப்பமுகே²ஸு மஹாதே²ரேஸு யாவ வஸ்ஸூபக³மனா அஞ்ஞேஸு ச தே²ரேஸு அத்தனோ அத்தனோ பரிஸாய ஸத்³தி⁴ங் தத்த² தத்த² வஸந்தேஸு ஆயஸ்மா குமாரகஸ்ஸபோ பஞ்சஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸேதப்³யனக³ரங் க³ந்த்வா ஸிங்ஸபாவனே வஸி. அத² பாயாஸி ராஜஞ்ஞோ தே²ரஸ்ஸ தத்த² வஸனபா⁴வங் ஸுத்வா மஹதா ஜனகாயேன பரிவுதோ தங் உபஸங்கமித்வா படிஸந்தா²ரங் கத்வா நிஸின்னோ அத்தனோ தி³ட்டி²க³தங் பவேதே³ஸி. அத² நங் தே²ரோ சந்தி³மஸூரியூதா³ஹரணாதீ³ஹி பரலோகஸ்ஸ அத்தி²பா⁴வங் பகாஸெந்தோ அனேகவிஹிதஹேதூபமாலங்கதங் தி³ட்டி²க³ண்டி²வினிவேட²னங் நானானயவிசித்தங் பாயாஸிஸுத்தங் (தீ³॰ நி॰ 2.406 ஆத³யோ) தே³ஸெத்வா தங் தி³ட்டி²ஸம்பதா³யங் பதிட்டா²பேஸி.
Yā devarājassa sabhā sudhammāti uttaravimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavati parinibbute dhātuvibhāge ca kate tattha tattha thūpesu patiṭṭhāpiyamānesu dhammavinayaṃ saṅgāyituṃ uccinitvā gahitesu mahākassapappamukhesu mahātheresu yāva vassūpagamanā aññesu ca theresu attano attano parisāya saddhiṃ tattha tattha vasantesu āyasmā kumārakassapo pañcahi bhikkhusatehi saddhiṃ setabyanagaraṃ gantvā siṃsapāvane vasi. Atha pāyāsi rājañño therassa tattha vasanabhāvaṃ sutvā mahatā janakāyena parivuto taṃ upasaṅkamitvā paṭisanthāraṃ katvā nisinno attano diṭṭhigataṃ pavedesi. Atha naṃ thero candimasūriyūdāharaṇādīhi paralokassa atthibhāvaṃ pakāsento anekavihitahetūpamālaṅkataṃ diṭṭhigaṇṭhiviniveṭhanaṃ nānānayavicittaṃ pāyāsisuttaṃ (dī. ni. 2.406 ādayo) desetvā taṃ diṭṭhisampadāyaṃ patiṭṭhāpesi.
ஸோ விஸுத்³த⁴தி³ட்டி²கோ ஹுத்வா ஸமணப்³ராஹ்மணகபணத்³தி⁴காதீ³னங் தா³னங் தெ³ந்தோ அனுளாரஜ்ஜா²ஸயதாய லூக²ங் அதா³ஸி கா⁴ஸச்சா²த³னமத்தங் கணாஜகங் பி³லங்க³து³தியங் ஸாணானி ச வத்தா²னி . ஏவங் பன அஸக்கச்சதா³னங் த³த்வா காயஸ்ஸ பே⁴தா³ ஹீனகாயங் உபபஜ்ஜி சாதுமஹாராஜிகானங் ஸஹப்³யதங். தஸ்ஸ பன கிச்சாகிச்சேஸு யுத்தப்பயுத்தோ உத்தரோ நாம மாணவோ அஹோஸி தா³னே ப்³யாவடோ. ஸோ ஸக்கச்சதா³னங் த³த்வா தாவதிங்ஸகாயங் உபபன்னோ, தஸ்ஸ த்³வாத³ஸயோஜனிகங் விமானங் நிப்³ப³த்தி. ஸோ கதஞ்ஞுதங் விபா⁴வெந்தோ ஸஹ விமானேன குமாரகஸ்ஸபத்தே²ரங் உபஸங்கமித்வா விமானதோ ஓருய்ஹ பஞ்சபதிட்டி²தேன வந்தி³த்வா அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ அட்டா²ஸி. தங் தே²ரோ –
So visuddhadiṭṭhiko hutvā samaṇabrāhmaṇakapaṇaddhikādīnaṃ dānaṃ dento anuḷārajjhāsayatāya lūkhaṃ adāsi ghāsacchādanamattaṃ kaṇājakaṃ bilaṅgadutiyaṃ sāṇāni ca vatthāni . Evaṃ pana asakkaccadānaṃ datvā kāyassa bhedā hīnakāyaṃ upapajji cātumahārājikānaṃ sahabyataṃ. Tassa pana kiccākiccesu yuttappayutto uttaro nāma māṇavo ahosi dāne byāvaṭo. So sakkaccadānaṃ datvā tāvatiṃsakāyaṃ upapanno, tassa dvādasayojanikaṃ vimānaṃ nibbatti. So kataññutaṃ vibhāvento saha vimānena kumārakassapattheraṃ upasaṅkamitvā vimānato oruyha pañcapatiṭṭhitena vanditvā añjaliṃ paggayha aṭṭhāsi. Taṃ thero –
1108.
1108.
‘‘யா தே³வராஜஸ்ஸ ஸபா⁴ ஸுத⁴ம்மா, யத்த²ச்ச²தி தே³வஸங்கோ⁴ ஸமக்³கோ³;
‘‘Yā devarājassa sabhā sudhammā, yatthacchati devasaṅgho samaggo;
ததூ²பமங் துய்ஹமித³ங் விமானங், ஓபா⁴ஸயங் திட்ட²தி அந்தலிக்கே².
Tathūpamaṃ tuyhamidaṃ vimānaṃ, obhāsayaṃ tiṭṭhati antalikkhe.
1109.
1109.
‘‘தே³வித்³தி⁴பத்தோஸி மஹானுபா⁴வோ…பே॰…
‘‘Deviddhipattosi mahānubhāvo…pe…
வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி. – கா³தா²ஹி படிபுச்சி²;
Vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti. – gāthāhi paṭipucchi;
1110.
1110.
‘‘ஸோ தே³வபுத்தோ அத்தமனோ…பே॰… யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்’’.
‘‘So devaputto attamano…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.
1111.
1111.
‘‘அஹங் மனுஸ்ஸேஸு மனுஸ்ஸபூ⁴தோ, ரஞ்ஞோ பாயாஸிஸ்ஸ அஹோஸிங் மாணவோ;
‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūto, rañño pāyāsissa ahosiṃ māṇavo;
லத்³தா⁴ த⁴னங் ஸங்விபா⁴க³ங் அகாஸிங், பியா ச மே ஸீலவந்தோ அஹேஸுங்;
Laddhā dhanaṃ saṃvibhāgaṃ akāsiṃ, piyā ca me sīlavanto ahesuṃ;
அன்னஞ்ச பானஞ்ச பஸன்னசித்தோ, ஸக்கச்ச தா³னங் விபுலங் அதா³ஸிங்.
Annañca pānañca pasannacitto, sakkacca dānaṃ vipulaṃ adāsiṃ.
1112.
1112.
‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰…
‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…
வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி. –
Vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti. –
ஸோ தே³வபுத்தோ தஸ்ஸ இமாஹி கா³தா²ஹி ப்³யாகாஸி.
So devaputto tassa imāhi gāthāhi byākāsi.
1108. தத்த² தே³வராஜஸ்ஸாதி ஸக்கஸ்ஸ. ஸபா⁴ ஸுத⁴ம்மாதி ஏவங்னாமகங் ஸந்தா²கா³ரங். யத்தா²தி யஸ்ஸங் ஸபா⁴யங். அச்ச²தீதி நிஸீத³தி. தே³வஸங்கோ⁴தி தாவதிங்ஸதே³வகாயோ. ஸமக்³கோ³தி ஸஹிதோ ஸன்னிபதிதோ.
1108. Tattha devarājassāti sakkassa. Sabhā sudhammāti evaṃnāmakaṃ santhāgāraṃ. Yatthāti yassaṃ sabhāyaṃ. Acchatīti nisīdati. Devasaṅghoti tāvatiṃsadevakāyo. Samaggoti sahito sannipatito.
1111. பாயாஸிஸ்ஸ அஹோஸிங் மாணவோதி பாயாஸிராஜஞ்ஞஸ்ஸ கிச்சாகிச்சகரோ த³ஹரதாய மாணவோ, நாமேன பன உத்தரோ நாம அஹோஸிங். ஸங்விபா⁴க³ங் அகாஸிந்தி அஹமேவ அபு⁴ஞ்ஜித்வா யதா²லத்³த⁴ங் த⁴னங் தா³னமுகே² பரிச்சஜனவஸேன ஸங்விப⁴ஜனங் அகாஸிங். அன்னஞ்ச பானஞ்ச பரிச்சஜந்தோதி வசனஸேஸோ. அத² வா தா³னங் விபுலங் அதா³ஸிங். கத²ங்? ஸக்கச்சங். கீதி³ஸங்? அன்னஞ்ச பானஞ்சாதி யோஜேதப்³ப³ங்.
1111.Pāyāsissaahosiṃ māṇavoti pāyāsirājaññassa kiccākiccakaro daharatāya māṇavo, nāmena pana uttaro nāma ahosiṃ. Saṃvibhāgaṃ akāsinti ahameva abhuñjitvā yathāladdhaṃ dhanaṃ dānamukhe pariccajanavasena saṃvibhajanaṃ akāsiṃ. Annañca pānañca pariccajantoti vacanaseso. Atha vā dānaṃ vipulaṃ adāsiṃ. Kathaṃ? Sakkaccaṃ. Kīdisaṃ? Annañca pānañcāti yojetabbaṃ.
(உத்தர) பாயாஸிவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.
(Uttara) pāyāsivimānavaṇṇanā niṭṭhitā.
இதி பரமத்த²தீ³பனியா கு²த்³த³க-அட்ட²கதா²ய விமானவத்து²ஸ்மிங்
Iti paramatthadīpaniyā khuddaka-aṭṭhakathāya vimānavatthusmiṃ
த³ஸவத்து²படிமண்டி³தஸ்ஸ ச²ட்ட²ஸ்ஸ பாயாஸிவக்³க³ஸ்ஸ
Dasavatthupaṭimaṇḍitassa chaṭṭhassa pāyāsivaggassa
அத்த²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Atthavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 10. (உத்தர) பாயாஸிவிமானவத்து² • 10. (Uttara) pāyāsivimānavatthu