Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi

    10. உத்தரமாதுபேதிவத்து²

    10. Uttaramātupetivatthu

    331.

    331.

    தி³வாவிஹாரக³தங் பி⁴க்கு²ங், க³ங்கா³தீரே நிஸின்னகங்;

    Divāvihāragataṃ bhikkhuṃ, gaṅgātīre nisinnakaṃ;

    தங் பேதீ உபஸங்கம்ம, து³ப்³ப³ண்ணா பீ⁴ருத³ஸ்ஸனா.

    Taṃ petī upasaṅkamma, dubbaṇṇā bhīrudassanā.

    332.

    332.

    கேஸா சஸ்ஸா அதிதீ³கா⁴ 1, யாவபூ⁴மாவலம்ப³ரே 2;

    Kesā cassā atidīghā 3, yāvabhūmāvalambare 4;

    கேஸேஹி ஸா படிச்ச²ன்னா, ஸமணங் ஏதத³ப்³ரவி.

    Kesehi sā paṭicchannā, samaṇaṃ etadabravi.

    333.

    333.

    ‘‘பஞ்சபண்ணாஸவஸ்ஸானி, யதோ காலங்கதா அஹங்;

    ‘‘Pañcapaṇṇāsavassāni, yato kālaṅkatā ahaṃ;

    நாபி⁴ஜானாமி பு⁴த்தங் வா, பீதங் வா பன பானியங்;

    Nābhijānāmi bhuttaṃ vā, pītaṃ vā pana pāniyaṃ;

    தே³ஹி த்வங் பானியங் ப⁴ந்தே, தஸிதா பானியாய மே’’தி.

    Dehi tvaṃ pāniyaṃ bhante, tasitā pāniyāya me’’ti.

    334.

    334.

    ‘‘அயங் ஸீதோதி³கா க³ங்கா³, ஹிமவந்ததோ 5 ஸந்த³தி;

    ‘‘Ayaṃ sītodikā gaṅgā, himavantato 6 sandati;

    பிவ எத்தோ க³ஹெத்வான, கிங் மங் யாசஸி பானிய’’ந்தி.

    Piva etto gahetvāna, kiṃ maṃ yācasi pāniya’’nti.

    335.

    335.

    ‘‘ஸசாஹங் ப⁴ந்தே க³ங்கா³ய, ஸயங் க³ண்ஹாமி பானியங்;

    ‘‘Sacāhaṃ bhante gaṅgāya, sayaṃ gaṇhāmi pāniyaṃ;

    லோஹிதங் மே பரிவத்ததி, தஸ்மா யாசாமி பானிய’’ந்தி.

    Lohitaṃ me parivattati, tasmā yācāmi pāniya’’nti.

    336.

    336.

    ‘‘கிங் நு காயேன வாசாய, மனஸா து³க்கடங் கதங்;

    ‘‘Kiṃ nu kāyena vācāya, manasā dukkaṭaṃ kataṃ;

    கிஸ்ஸ கம்மவிபாகேன, க³ங்கா³ தே ஹோதி லோஹித’’ந்தி.

    Kissa kammavipākena, gaṅgā te hoti lohita’’nti.

    337.

    337.

    ‘‘புத்தோ மே உத்தரோ நாம 7, ஸத்³தோ⁴ ஆஸி உபாஸகோ;

    ‘‘Putto me uttaro nāma 8, saddho āsi upāsako;

    ஸோ ச மய்ஹங் அகாமாய, ஸமணானங் பவெச்ச²தி.

    So ca mayhaṃ akāmāya, samaṇānaṃ pavecchati.

    338.

    338.

    ‘‘சீவரங் பிண்ட³பாதஞ்ச, பச்சயங் ஸயனாஸனங்;

    ‘‘Cīvaraṃ piṇḍapātañca, paccayaṃ sayanāsanaṃ;

    தமஹங் பரிபா⁴ஸாமி, மச்சே²ரேன உபத்³து³தா.

    Tamahaṃ paribhāsāmi, maccherena upaddutā.

    339.

    339.

    ‘‘யங் த்வங் மய்ஹங் அகாமாய, ஸமணானங் பவெச்ச²ஸி;

    ‘‘Yaṃ tvaṃ mayhaṃ akāmāya, samaṇānaṃ pavecchasi;

    சீவரங் பிண்ட³பாதஞ்ச, பச்சயங் ஸயனாஸனங்.

    Cīvaraṃ piṇḍapātañca, paccayaṃ sayanāsanaṃ.

    340.

    340.

    ‘‘ஏதங் தே பரலோகஸ்மிங், லோஹிதங் ஹோது உத்தர;

    ‘‘Etaṃ te paralokasmiṃ, lohitaṃ hotu uttara;

    தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ விபாகேன, க³ங்கா³ மே ஹோதி லோஹித’’ந்தி.

    Tassa kammassa vipākena, gaṅgā me hoti lohita’’nti.

    உத்தரமாதுபேதிவத்து² த³ஸமங்.

    Uttaramātupetivatthu dasamaṃ.







    Footnotes:
    1. அஹூ தீ³கா⁴ (க॰)
    2. யாவ பூ⁴ம்யா’வலம்ப³ரே (?)
    3. ahū dīghā (ka.)
    4. yāva bhūmyā’valambare (?)
    5. ஹிமவந்தாவ (க॰)
    6. himavantāva (ka.)
    7. புத்தோ மே ப⁴ந்தே உத்தரோ (க॰)
    8. putto me bhante uttaro (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā / 10. உத்தரமாதுபேதிவத்து²வண்ணனா • 10. Uttaramātupetivatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact