Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā |
12. உத்தரபாலத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா
12. Uttarapālattheragāthāvaṇṇanā
பண்டி³தங் வத மங் ஸந்தந்தி ஆயஸ்மதோ உத்தரபாலத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே புஞ்ஞானி உபசினந்தோ விபஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ க³மனமக்³கே³ ஸேதுங் காராபேஸி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ஸாவத்தி²யங் ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா உத்தரபாலோதி லத்³த⁴னாமோ வயப்பத்தோ யமகபாடிஹாரியங் தி³ஸ்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ பப்³ப³ஜித்வா ஸமணத⁴ம்மங் கரோதி. தஸ்ஸ ஏகதி³வஸங் அயோனிஸோமனஸிகாரவஸேன அனுபூ⁴தாரம்மணங் அனுஸ்ஸரந்தஸ்ஸ காமராகோ³ உப்பஜ்ஜி. ஸோ தாவதே³வ ஸஹொட்³ட⁴ங் சோரங் க³ண்ஹந்தோ விய அத்தனோ சித்தங் நிக்³க³ஹெத்வா ஸங்வேக³ஜாதோ படிபக்க²மனஸிகாரேன கிலேஸே விக்க²ம்பெ⁴த்வா விபஸ்ஸனாய கம்மங் கரொந்தோ பா⁴வனங் உஸ்ஸுக்காபெத்வா அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 2.47.16-20) –
Paṇḍitaṃ vata maṃ santanti āyasmato uttarapālattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave puññāni upacinanto vipassissa bhagavato gamanamagge setuṃ kārāpesi. So tena puññakammena devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ brāhmaṇakule nibbattitvā uttarapāloti laddhanāmo vayappatto yamakapāṭihāriyaṃ disvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā samaṇadhammaṃ karoti. Tassa ekadivasaṃ ayonisomanasikāravasena anubhūtārammaṇaṃ anussarantassa kāmarāgo uppajji. So tāvadeva sahoḍḍhaṃ coraṃ gaṇhanto viya attano cittaṃ niggahetvā saṃvegajāto paṭipakkhamanasikārena kilese vikkhambhetvā vipassanāya kammaṃ karonto bhāvanaṃ ussukkāpetvā arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 2.47.16-20) –
‘‘விபஸ்ஸினோ ப⁴க³வதோ, சங்கமந்தஸ்ஸ ஸம்முகா²;
‘‘Vipassino bhagavato, caṅkamantassa sammukhā;
பஸன்னசித்தோ ஸுமனோ, ஸேதுங் காராபயிங் அஹங்.
Pasannacitto sumano, setuṃ kārāpayiṃ ahaṃ.
‘‘ஏகனவுதிதோ கப்பே, யங் ஸேதுங் காரயிங் அஹங்;
‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ setuṃ kārayiṃ ahaṃ;
து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, ஸேதுதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.
Duggatiṃ nābhijānāmi, setudānassidaṃ phalaṃ.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
அரஹத்தங் பன பத்வா அத்தனோ படிபத்திங் பச்சவெக்கி²த்வா ஸீஹனாத³ங் நத³ந்தோ –
Arahattaṃ pana patvā attano paṭipattiṃ paccavekkhitvā sīhanādaṃ nadanto –
252.
252.
‘‘பண்டி³தங் வத மங் ஸந்தங், அலமத்த²விசிந்தகங்;
‘‘Paṇḍitaṃ vata maṃ santaṃ, alamatthavicintakaṃ;
பஞ்ச காமகு³ணா லோகே, ஸம்மோஹா பாதயிங்ஸு மங்.
Pañca kāmaguṇā loke, sammohā pātayiṃsu maṃ.
253.
253.
‘‘பக்க²ந்தோ³ மாரவிஸயே, த³ள்ஹஸல்லஸமப்பிதோ;
‘‘Pakkhando māravisaye, daḷhasallasamappito;
அஸக்கி²ங் மச்சுராஜஸ்ஸ, அஹங் பாஸா பமுச்சிதுங்.
Asakkhiṃ maccurājassa, ahaṃ pāsā pamuccituṃ.
254.
254.
‘‘ஸப்³பே³ காமா பஹீனா மே, ப⁴வா ஸப்³பே³ பதா³லிதா;
‘‘Sabbe kāmā pahīnā me, bhavā sabbe padālitā;
விக்கீ²ணோ ஜாதிஸங்ஸாரோ, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ’’தி. –
Vikkhīṇo jātisaṃsāro, natthi dāni punabbhavo’’ti. –
திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி.
Tisso gāthā abhāsi.
தத்த² பண்டி³தங் வத மங் ஸந்தந்தி ஸுதசிந்தாமயாய பஞ்ஞாய வஸேன பஞ்ஞாஸம்பன்னம்பி நாம மங் ஸமானங். அலமத்த²விசிந்தகந்தி அத்தனோ ச பரேஸஞ்ச அத்த²ங் ஹிதங் விசிந்தேதுங் ஸமத்த²ங், அலங் வா பரியத்தங் அத்த²ஸ்ஸ விசிந்தகங், கிலேஸவித்³த⁴ங்ஸனஸமத்த²ங் அத்த²த³ஸ்ஸினங் வா, ஸப்³ப³மேதங் அத்தனோ அந்திமப⁴விகதாய தே²ரோ வத³தி. பஞ்ச காமகு³ணாதி ரூபாத³யோ பஞ்ச காமகொட்டா²ஸா. லோகேதி தேஸங் பவத்திட்டா²னத³ஸ்ஸனங். ஸம்மோஹாதி ஸம்மோஹனிமித்தங் அயோனிஸோமனஸிகாரஹேது. ஸம்மோஹாதி வா ஸம்மோஹனா ஸம்மோஹகரா. பாதயிங்ஸூதி தீ⁴ரபா⁴வதோ பாதேஸுங், லோகதோ வா உத்தரிதுகாமங் மங் லோகே பாதயிங்ஸூதி அத்தோ².
Tattha paṇḍitaṃ vata maṃ santanti sutacintāmayāya paññāya vasena paññāsampannampi nāma maṃ samānaṃ. Alamatthavicintakanti attano ca paresañca atthaṃ hitaṃ vicintetuṃ samatthaṃ, alaṃ vā pariyattaṃ atthassa vicintakaṃ, kilesaviddhaṃsanasamatthaṃ atthadassinaṃ vā, sabbametaṃ attano antimabhavikatāya thero vadati. Pañca kāmaguṇāti rūpādayo pañca kāmakoṭṭhāsā. Loketi tesaṃ pavattiṭṭhānadassanaṃ. Sammohāti sammohanimittaṃ ayonisomanasikārahetu. Sammohāti vā sammohanā sammohakarā. Pātayiṃsūti dhīrabhāvato pātesuṃ, lokato vā uttaritukāmaṃ maṃ loke pātayiṃsūti attho.
பக்க²ந்தோ³தி அனுபவிட்டோ². மாரவிஸயேதி கிலேஸவிஸயே கிலேஸமாரஸ்ஸ பவத்திட்டா²னே, தஸ்ஸ வஸங் க³தோதி அதி⁴ப்பாயோ. தே³வபுத்தமாரஸ்ஸ வா இஸ்ஸரியட்டா²னே தங் அனுபவிஸித்வா டி²தோ. த³ள்ஹஸல்லஸமப்பிதோதி த³ள்ஹங் தி²ரங், த³ள்ஹேன வா ஸல்லேன ஸமப்பிதோ, ராக³ஸல்லேன ஹத³யங் ஆஹச்ச வித்³தோ⁴. அஸக்கி²ங் மச்சுராஜஸ்ஸ, அஹங் பாஸா பமுச்சிதுந்தி அக்³க³மக்³க³ஸண்டா³ஸேன ராகா³தி³ஸல்லங் அனவஸேஸதோ உத்³த⁴ரந்தோயேவ ராக³ப³ந்த⁴னஸங்கா²தா மச்சுராஜஸ்ஸ பாஸா அஹங் பரிமுச்சிதுங் அஸக்கி²ங், ததோ அத்தானங் பமோசேஸிங்.
Pakkhandoti anupaviṭṭho. Māravisayeti kilesavisaye kilesamārassa pavattiṭṭhāne, tassa vasaṃ gatoti adhippāyo. Devaputtamārassa vā issariyaṭṭhāne taṃ anupavisitvā ṭhito. Daḷhasallasamappitoti daḷhaṃ thiraṃ, daḷhena vā sallena samappito, rāgasallena hadayaṃ āhacca viddho. Asakkhiṃ maccurājassa, ahaṃ pāsā pamuccitunti aggamaggasaṇḍāsena rāgādisallaṃ anavasesato uddharantoyeva rāgabandhanasaṅkhātā maccurājassa pāsā ahaṃ parimuccituṃ asakkhiṃ, tato attānaṃ pamocesiṃ.
ததோ ஏவ ச ஸப்³பே³ காமா பஹீனா மே, ப⁴வா ஸப்³பே³ பதா³லிதாதி வத்தா²ரம்மணாதி³பே⁴தே³ன அனேகபே⁴த³பி⁴ன்னா ஸப்³பே³ கிலேஸகாமா அரியமக்³கே³ன ஸமுச்சே²த³வஸேன மயா பஹீனா. கிலேஸகாமேஸு ஹி பஹீனேஸு வத்து²காமாபி பஹீனா ஏவ ஹொந்தி. ததா² காமப⁴வகம்மப⁴வாத³யோ ப⁴வா ஸப்³பே³ மக்³க³ஞாணாஸினா பதா³லிதா வித்³த⁴ங்ஸிதா. கம்மப⁴வேஸு ஹி பதா³லிதேஸு உபபத்திப⁴வா பதா³லிதா ஏவ ஹொந்தி. ஏவங் கம்மப⁴வானங் பதா³லிதத்தா ஏவ விக்கீ²ணோ ஜாதிஸங்ஸாரோ, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோதி. தஸ்ஸத்தோ² ஹெட்டா² வுத்தோயேவ. இத³மேவ ச தே²ரஸ்ஸ அஞ்ஞாப்³யாகரணங் அஹோஸி.
Tato eva ca sabbe kāmā pahīnā me, bhavā sabbe padālitāti vatthārammaṇādibhedena anekabhedabhinnā sabbe kilesakāmā ariyamaggena samucchedavasena mayā pahīnā. Kilesakāmesu hi pahīnesu vatthukāmāpi pahīnā eva honti. Tathā kāmabhavakammabhavādayo bhavā sabbe maggañāṇāsinā padālitā viddhaṃsitā. Kammabhavesu hi padālitesu upapattibhavā padālitā eva honti. Evaṃ kammabhavānaṃ padālitattā eva vikkhīṇo jātisaṃsāro, natthi dāni punabbhavoti. Tassattho heṭṭhā vuttoyeva. Idameva ca therassa aññābyākaraṇaṃ ahosi.
உத்தரபாலத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Uttarapālattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 12. உத்தரபாலத்தே²ரகா³தா² • 12. Uttarapālattheragāthā