Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā |
7. ஸத்தகனிபாதோ
7. Sattakanipāto
1. உத்தராதே²ரீகா³தா²வண்ணனா
1. Uttarātherīgāthāvaṇṇanā
ஸத்தகனிபாதே முஸலானி க³ஹெத்வானாதி உத்தராய தே²ரியா கா³தா². அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரா தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயங் குஸலங் உபசினந்தீ, அனுக்கமேன ஸம்பா⁴விதகுஸலமூலா ஸமுபசிதவிமொக்க²ஸம்பா⁴ரா பரிபக்கவிமுத்திபரிபாசனீயத⁴ம்மா ஹுத்வா, இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ஸாவத்தி²யங் அஞ்ஞதரஸ்மிங் குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா உத்தராதி லத்³த⁴னாமா அனுக்கமேன விஞ்ஞுதங் பத்வா படாசாராய தே²ரியா ஸந்திகங் உபஸங்கமி. தே²ரீ தஸ்ஸா த⁴ம்மங் கதே²ஸி. ஸா த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஸங்ஸாரே ஜாதஸங்வேகா³ ஸாஸனே அபி⁴ப்பஸன்னா ஹுத்வா பப்³ப³ஜி. பப்³ப³ஜித்வா ச கதபுப்³ப³கிச்சா படாசாராய தே²ரியா ஸந்திகே விபஸ்ஸனங் பட்ட²பெத்வா பா⁴வனமனுயுஞ்ஜந்தீ உபனிஸ்ஸயஸம்பன்னதாய இந்த்³ரியானங் பரிபாகங் க³தத்தா ச ந சிரஸ்ஸேவ விபஸ்ஸனங் உஸ்ஸுக்காபெத்வா ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் பாபுணி. அரஹத்தங் பன பத்வா அத்தனோ படிபத்திங் பச்சவெக்கி²த்வா உதா³னவஸேன –
Sattakanipāte musalāni gahetvānāti uttarāya theriyā gāthā. Ayampi purimabuddhesu katādhikārā tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ kusalaṃ upacinantī, anukkamena sambhāvitakusalamūlā samupacitavimokkhasambhārā paripakkavimuttiparipācanīyadhammā hutvā, imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ aññatarasmiṃ kulagehe nibbattitvā uttarāti laddhanāmā anukkamena viññutaṃ patvā paṭācārāya theriyā santikaṃ upasaṅkami. Therī tassā dhammaṃ kathesi. Sā dhammaṃ sutvā saṃsāre jātasaṃvegā sāsane abhippasannā hutvā pabbaji. Pabbajitvā ca katapubbakiccā paṭācārāya theriyā santike vipassanaṃ paṭṭhapetvā bhāvanamanuyuñjantī upanissayasampannatāya indriyānaṃ paripākaṃ gatattā ca na cirasseva vipassanaṃ ussukkāpetvā saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇi. Arahattaṃ pana patvā attano paṭipattiṃ paccavekkhitvā udānavasena –
175.
175.
‘‘முஸலானி க³ஹெத்வான, த⁴ஞ்ஞங் கொட்டெந்தி மாணவா;
‘‘Musalāni gahetvāna, dhaññaṃ koṭṭenti māṇavā;
புத்ததா³ரானி போஸெந்தா, த⁴னங் விந்த³ந்தி மாணவா.
Puttadārāni posentā, dhanaṃ vindanti māṇavā.
176.
176.
‘‘க⁴டேத² பு³த்³த⁴ஸாஸனே, யங் கத்வா நானுதப்பதி;
‘‘Ghaṭetha buddhasāsane, yaṃ katvā nānutappati;
கி²ப்பங் பாதா³னி தோ⁴வித்வா, ஏகமந்தங் நிஸீத³த².
Khippaṃ pādāni dhovitvā, ekamantaṃ nisīdatha.
177.
177.
‘‘சித்தங் உபட்ட²பெத்வான, ஏகக்³க³ங் ஸுஸமாஹிதங்;
‘‘Cittaṃ upaṭṭhapetvāna, ekaggaṃ susamāhitaṃ;
பச்சவெக்க²த² ஸங்கா²ரே, பரதோ நோ ச அத்ததோ.
Paccavekkhatha saṅkhāre, parato no ca attato.
178.
178.
‘‘தஸ்ஸாஹங் வசனங் ஸுத்வா, படாசாரானுஸாஸனிங்;
‘‘Tassāhaṃ vacanaṃ sutvā, paṭācārānusāsaniṃ;
பாதே³ பக்கா²லயித்வான, ஏகமந்தே உபாவிஸிங்.
Pāde pakkhālayitvāna, ekamante upāvisiṃ.
179.
179.
‘‘ரத்தியா புரிமே யாமே, புப்³ப³ஜாதிமனுஸ்ஸரிங்;
‘‘Rattiyā purime yāme, pubbajātimanussariṃ;
ரத்தியா மஜ்ஜி²மே யாமே, தி³ப்³ப³சக்கு²ங் விஸோத⁴யிங்.
Rattiyā majjhime yāme, dibbacakkhuṃ visodhayiṃ.
180.
180.
‘‘ரத்தியா பச்சி²மே யாமே, தமொக்க²ந்த⁴ங் பதா³லயிங்;
‘‘Rattiyā pacchime yāme, tamokkhandhaṃ padālayiṃ;
தேவிஜ்ஜா அத² வுட்டா²ஸிங், கதா தே அனுஸாஸனீ.
Tevijjā atha vuṭṭhāsiṃ, katā te anusāsanī.
181.
181.
‘‘ஸக்கங்வ தே³வா தித³ஸா, ஸங்கா³மே அபராஜிதங்;
‘‘Sakkaṃva devā tidasā, saṅgāme aparājitaṃ;
புரக்க²த்வா விஹஸ்ஸாமி, தேவிஜ்ஜாம்ஹி அனாஸவா’’தி. –
Purakkhatvā vihassāmi, tevijjāmhi anāsavā’’ti. –
இமா கா³தா² அபா⁴ஸி.
Imā gāthā abhāsi.
தத்த² சித்தங் உபட்ட²பெத்வானாதி பா⁴வனாசித்தங் கம்மட்டா²னே உபட்ட²பெத்வா. கத²ங்? ஏகக்³க³ங் ஸுஸமாஹிதங் பச்சவெக்க²தா²தி படிபத்திங் அவெக்க²த², ஸங்கா²ரே அனிச்சாதிபி, து³க்கா²திபி, அனத்தாதிபி லக்க²ணத்தயங் விபஸ்ஸதா²தி அத்தோ². இத³ஞ்ச ஓவாத³காலே அத்தனோ அஞ்ஞேஸஞ்ச பி⁴க்கு²னீனங் தே²ரியாதீ³னங் ஓவாத³ஸ்ஸ அனுவாத³வஸேன வுத்தங். படாசாரானுஸாஸனிந்தி படாசாராய தே²ரியா அனுஸிட்டி²ங். ‘‘படாசாராய ஸாஸன’’ந்திபி வா பாடோ².
Tattha cittaṃ upaṭṭhapetvānāti bhāvanācittaṃ kammaṭṭhāne upaṭṭhapetvā. Kathaṃ? Ekaggaṃ susamāhitaṃ paccavekkhathāti paṭipattiṃ avekkhatha, saṅkhāre aniccātipi, dukkhātipi, anattātipi lakkhaṇattayaṃ vipassathāti attho. Idañca ovādakāle attano aññesañca bhikkhunīnaṃ theriyādīnaṃ ovādassa anuvādavasena vuttaṃ. Paṭācārānusāsaninti paṭācārāya theriyā anusiṭṭhiṃ. ‘‘Paṭācārāya sāsana’’ntipi vā pāṭho.
அத² வுட்டா²ஸிந்தி தேவிஜ்ஜாபா⁴வப்பத்திதோ பச்சா² ஆஸனதோ வுட்டா²ஸிங். அயம்பி தே²ரீ ஏகதி³வஸங் படாசாராய தே²ரியா ஸந்திகே கம்மட்டா²னங் ஸோதெ⁴த்வா அத்தனோ வஸனட்டா²னங் பவிஸித்வா பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா நிஸீதி³. ‘‘ந தாவிமங் பல்லங்கங் பி⁴ந்தி³ஸ்ஸாமி, யாவ மே ந அனுபாதா³ய ஆஸவேஹி சித்தங் விமுச்சதீ’’தி நிச்ச²யங் கத்வா ஸம்மஸனங் ஆரபி⁴த்வா, அனுக்கமேன விபஸ்ஸனங் உஸ்ஸுக்காபெத்வா மக்³க³படிபாடியா அபி⁴ஞ்ஞாபடிஸம்பி⁴தா³பரிவாரங் அரஹத்தங் பத்வா ஏகூனவீஸதியா பச்சவெக்க²ணாஞாணாய பவத்தாய ‘‘இதா³னிம்ஹி கதகிச்சா’’தி ஸோமனஸ்ஸஜாதா இமா கா³தா² உதா³னெத்வா பாதே³ பஸாரேஸி அருணுக்³க³மனவேலாயங். ததோ ஸம்மதே³வ விபா⁴தாய ரத்தியா தே²ரியா ஸந்திகங் உபக³ந்த்வா இமா கா³தா² பச்சுதா³ஹாஸி. தேன வுத்தங் ‘‘கதா தே அனுஸாஸனீ’’திஆதி³. ஸேஸங் ஸப்³ப³ங் ஹெட்டா² வுத்தனயமேவ.
Atha vuṭṭhāsinti tevijjābhāvappattito pacchā āsanato vuṭṭhāsiṃ. Ayampi therī ekadivasaṃ paṭācārāya theriyā santike kammaṭṭhānaṃ sodhetvā attano vasanaṭṭhānaṃ pavisitvā pallaṅkaṃ ābhujitvā nisīdi. ‘‘Na tāvimaṃ pallaṅkaṃ bhindissāmi, yāva me na anupādāya āsavehi cittaṃ vimuccatī’’ti nicchayaṃ katvā sammasanaṃ ārabhitvā, anukkamena vipassanaṃ ussukkāpetvā maggapaṭipāṭiyā abhiññāpaṭisambhidāparivāraṃ arahattaṃ patvā ekūnavīsatiyā paccavekkhaṇāñāṇāya pavattāya ‘‘idānimhi katakiccā’’ti somanassajātā imā gāthā udānetvā pāde pasāresi aruṇuggamanavelāyaṃ. Tato sammadeva vibhātāya rattiyā theriyā santikaṃ upagantvā imā gāthā paccudāhāsi. Tena vuttaṃ ‘‘katā te anusāsanī’’tiādi. Sesaṃ sabbaṃ heṭṭhā vuttanayameva.
உத்தராதே²ரீகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Uttarātherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi / 1. உத்தராதே²ரீகா³தா² • 1. Uttarātherīgāthā