Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi

    15. உத்தராவிமானவத்து²

    15. Uttarāvimānavatthu

    124.

    124.

    ‘‘அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேன, யா த்வங் திட்ட²ஸி தே³வதே;

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena, yā tvaṃ tiṭṭhasi devate;

    ஓபா⁴ஸெந்தீ தி³ஸா ஸப்³பா³, ஓஸதீ⁴ விய தாரகா.

    Obhāsentī disā sabbā, osadhī viya tārakā.

    125.

    125.

    ‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ, கேன தே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo, kena te idha mijjhati;

    உப்பஜ்ஜந்தி ச தே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.

    Uppajjanti ca te bhogā, ye keci manaso piyā.

    126.

    126.

    ‘‘புச்சா²மி தங் தே³வி மஹானுபா⁴வே, மனுஸ்ஸபூ⁴தா கிமகாஸி புஞ்ஞங்;

    ‘‘Pucchāmi taṃ devi mahānubhāve, manussabhūtā kimakāsi puññaṃ;

    கேனாஸி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    127.

    127.

    ஸா தே³வதா அத்தமனா, மொக்³க³ல்லானேன புச்சி²தா;

    Sā devatā attamanā, moggallānena pucchitā;

    பஞ்ஹங் புட்டா² வியாகாஸி, யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Pañhaṃ puṭṭhā viyākāsi, yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    128.

    128.

    ‘‘இஸ்ஸா ச மச்சே²ரமதோ² 1 பளாஸோ, நாஹோஸி மய்ஹங் க⁴ரமாவஸந்தியா;

    ‘‘Issā ca maccheramatho 2 paḷāso, nāhosi mayhaṃ gharamāvasantiyā;

    அக்கோத⁴னா ப⁴த்துவஸானுவத்தினீ, உபோஸதே² நிச்சஹமப்பமத்தா.

    Akkodhanā bhattuvasānuvattinī, uposathe niccahamappamattā.

    129.

    129.

    ‘‘சாதுத்³த³ஸிங் பஞ்சத³ஸிங், யா ச 3 பக்க²ஸ்ஸ அட்ட²மீ;

    ‘‘Cātuddasiṃ pañcadasiṃ, yā ca 4 pakkhassa aṭṭhamī;

    பாடிஹாரியபக்க²ஞ்ச, அட்ட²ங்க³ஸுஸமாக³தங்.

    Pāṭihāriyapakkhañca, aṭṭhaṅgasusamāgataṃ.

    130.

    130.

    ‘‘உபோஸத²ங் உபவஸிஸ்ஸங், ஸதா³ ஸீலேஸு ஸங்வுதா;

    ‘‘Uposathaṃ upavasissaṃ, sadā sīlesu saṃvutā;

    ஸஞ்ஞமா ஸங்விபா⁴கா³ ச, விமானங் ஆவஸாமஹங் 5.

    Saññamā saṃvibhāgā ca, vimānaṃ āvasāmahaṃ 6.

    131.

    131.

    ‘‘பாணாதிபாதா விரதா, முஸாவாதா³ ச ஸஞ்ஞதா;

    ‘‘Pāṇātipātā viratā, musāvādā ca saññatā;

    தெ²ய்யா ச அதிசாரா ச, மஜ்ஜபானா ச ஆரகா 7.

    Theyyā ca aticārā ca, majjapānā ca ārakā 8.

    132.

    132.

    ‘‘பஞ்சஸிக்கா²பதே³ ரதா, அரியஸச்சான கோவிதா³;

    ‘‘Pañcasikkhāpade ratā, ariyasaccāna kovidā;

    உபாஸிகா சக்கு²மதோ, கோ³தமஸ்ஸ யஸஸ்ஸினோ.

    Upāsikā cakkhumato, gotamassa yasassino.

    133.

    133.

    ‘‘ஸாஹங் ஸகேன ஸீலேன, யஸஸா ச யஸஸ்ஸினீ;

    ‘‘Sāhaṃ sakena sīlena, yasasā ca yasassinī;

    அனுபோ⁴மி ஸகங் புஞ்ஞங், ஸுகி²தா சம்ஹினாமயா.

    Anubhomi sakaṃ puññaṃ, sukhitā camhināmayā.

    134.

    134.

    ‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ, தேன மே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo, tena me idha mijjhati;

    உப்பஜ்ஜந்தி ச மே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.

    Uppajjanti ca me bhogā, ye keci manaso piyā.

    135.

    135.

    ‘‘அக்கா²மி தே பி⁴க்கு² மஹானுபா⁴வ, மனுஸ்ஸபூ⁴தா யமஹங் அகாஸிங்;

    ‘‘Akkhāmi te bhikkhu mahānubhāva, manussabhūtā yamahaṃ akāsiṃ;

    தேனம்ஹி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீதி.

    Tenamhi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatīti.

    136. ‘‘மம ச, ப⁴ந்தே, வசனேன ப⁴க³வதோ பாதே³ ஸிரஸா வந்தெ³ய்யாஸி – ‘உத்தரா நாம, ப⁴ந்தே, உபாஸிகா ப⁴க³வதோ பாதே³ ஸிரஸா வந்த³தீ’தி. அனச்ச²ரியங் கோ² பனேதங், ப⁴ந்தே, யங் மங் ப⁴க³வா அஞ்ஞதரஸ்மிங் ஸாமஞ்ஞப²லே ப்³யாகரெய்ய 9, தங் ப⁴க³வா ஸகதா³கா³மிப²லே ப்³யாகாஸீ’’தி.

    136. ‘‘Mama ca, bhante, vacanena bhagavato pāde sirasā vandeyyāsi – ‘uttarā nāma, bhante, upāsikā bhagavato pāde sirasā vandatī’ti. Anacchariyaṃ kho panetaṃ, bhante, yaṃ maṃ bhagavā aññatarasmiṃ sāmaññaphale byākareyya 10, taṃ bhagavā sakadāgāmiphale byākāsī’’ti.

    உத்தராவிமானங் பன்னரஸமங்.

    Uttarāvimānaṃ pannarasamaṃ.







    Footnotes:
    1. மச்ச²ரியமதோ² ச (க॰)
    2. macchariyamatho ca (ka.)
    3. யாவ (ஸீ॰ அட்ட²॰, க॰ அட்ட²॰) தே²ரீகா³தா²அட்ட²கதா² பஸ்ஸிதப்³பா³
    4. yāva (sī. aṭṭha., ka. aṭṭha.) therīgāthāaṭṭhakathā passitabbā
    5. ஆவஸாமிமங் (ஸீ॰ அட்ட²॰, க॰) பரதோ பன ஸப்³ப³த்த²பி ‘‘ஆவஸாமஹங்’’ இச்சேவ தி³ஸ்ஸதி
    6. āvasāmimaṃ (sī. aṭṭha., ka.) parato pana sabbatthapi ‘‘āvasāmahaṃ’’ icceva dissati
    7. ஆரதா (?)
    8. āratā (?)
    9. ப்³யாகரெய்யாதி (?)
    10. byākareyyāti (?)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / 15. உத்தராவிமானவண்ணனா • 15. Uttarāvimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact