Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā |
8. உய்யுத்தஸேனாஸிக்கா²பத³வண்ணனா
8. Uyyuttasenāsikkhāpadavaṇṇanā
311. அட்ட²மே – அப்³பு⁴ய்யாதோதி அபி⁴உய்யாதோ; பரஸேனங் அபி⁴முகோ² க³மிஸ்ஸாமீதி நக³ரதோ நிக்³க³தோதி அத்தோ². உய்யுத்தந்தி கதஉய்யோக³ங்; கா³மதோ நிக்க²ந்தந்தி அத்தோ².
311. Aṭṭhame – abbhuyyātoti abhiuyyāto; parasenaṃ abhimukho gamissāmīti nagarato niggatoti attho. Uyyuttanti katauyyogaṃ; gāmato nikkhantanti attho.
314. த்³வாத³ஸபுரிஸோ ஹத்தீ²தி சத்தாரோ ஆரோஹகா ஏகேகபாத³ரக்க²கா த்³வே த்³வேதி ஏவங் த்³வாத³ஸபுரிஸோ ஹோதி. திபுரிஸோ அஸ்ஸோதி ஏகோ ஆரோஹகோ த்³வே பாத³ரக்க²காதி ஏவங் திபுரிஸோ ஹோதி. சதுபுரிஸோ ரதோ²தி ஏகோ ஸாரதி² ஏகோ யோதோ⁴ த்³வே ஆணிரக்க²காதி ஏவங் சதுபுரிஸோ ஹோதி. சத்தாரோ புரிஸா ஸரஹத்தா²தி ஆவுத⁴ஹத்தா² சத்தாரோ புரிஸாதி அயங் பச்சி²மகோடியா சதுரங்க³ஸமன்னாக³தா ஸேனா நாம. ஈதி³ஸங் ஸேனங் த³ஸ்ஸனாய க³ச்ச²தோ பதே³ பதே³ து³க்கடங். த³ஸ்ஸனூபசாரங் விஜஹித்வாதி கேனசி அந்தரிதா வா நின்னங் ஓருள்ஹா வா ந தி³ஸ்ஸதி; இத⁴ ட²த்வா ந ஸக்கா த³ட்டு²ந்தி அஞ்ஞங் டா²னங் க³ந்த்வா பஸ்ஸதோ பயோகே³ பயோகே³ பாசித்தியந்தி அத்தோ².
314.Dvādasapuriso hatthīti cattāro ārohakā ekekapādarakkhakā dve dveti evaṃ dvādasapuriso hoti. Tipuriso assoti eko ārohako dve pādarakkhakāti evaṃ tipuriso hoti. Catupuriso rathoti eko sārathi eko yodho dve āṇirakkhakāti evaṃ catupuriso hoti. Cattāro purisā sarahatthāti āvudhahatthā cattāro purisāti ayaṃ pacchimakoṭiyā caturaṅgasamannāgatā senā nāma. Īdisaṃ senaṃ dassanāya gacchato pade pade dukkaṭaṃ. Dassanūpacāraṃ vijahitvāti kenaci antaritā vā ninnaṃ oruḷhā vā na dissati; idha ṭhatvā na sakkā daṭṭhunti aññaṃ ṭhānaṃ gantvā passato payoge payoge pācittiyanti attho.
315. ஏகமேகந்தி ஹத்தி²ஆதீ³ஸு சதூஸு அங்கே³ஸு ஏகமேகங்; அந்தமஸோ ஏகபுரிஸாருள்ஹகஹத்தி²ம்பி ஏகம்பி ஸரஹத்த²ங் புரிஸங். அனுய்யுத்தா நாம ராஜா உய்யானங் வா நதி³ங் வா க³ச்ச²தி; ஏவங் அனுய்யுத்தா ஹோதி.
315.Ekamekanti hatthiādīsu catūsu aṅgesu ekamekaṃ; antamaso ekapurisāruḷhakahatthimpi ekampi sarahatthaṃ purisaṃ. Anuyyuttā nāma rājā uyyānaṃ vā nadiṃ vā gacchati; evaṃ anuyyuttā hoti.
316. ஆபதா³ஸூதி ஜீவிதப்³ரஹ்மசரியந்தராயேஸு ஸதி எத்த² க³தோ முஞ்சிஸ்ஸாமீதி க³ச்ச²தோ அனாபத்தி. ஸேஸமெத்த² உத்தானமேவ. ஏளகலோமஸமுட்டா²னங் – கிரியங், நோஸஞ்ஞாவிமொக்க²ங், அசித்தகங், லோகவஜ்ஜங், காயகம்மங், அகுஸலசித்தங், திவேத³னந்தி.
316.Āpadāsūti jīvitabrahmacariyantarāyesu sati ettha gato muñcissāmīti gacchato anāpatti. Sesamettha uttānameva. Eḷakalomasamuṭṭhānaṃ – kiriyaṃ, nosaññāvimokkhaṃ, acittakaṃ, lokavajjaṃ, kāyakammaṃ, akusalacittaṃ, tivedananti.
உய்யுத்தஸேனாஸிக்கா²பத³ங் அட்ட²மங்.
Uyyuttasenāsikkhāpadaṃ aṭṭhamaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 5. அசேலகவக்³கோ³ • 5. Acelakavaggo
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 8. உய்யுத்தஸேனாஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Uyyuttasenāsikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 8. உய்யுத்தஸேனாஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Uyyuttasenāsikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 8. உய்யுத்தஸேனாஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Uyyuttasenāsikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 8. உய்யுத்தஸேனாஸிக்கா²பத³ங் • 8. Uyyuttasenāsikkhāpadaṃ