Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi

    9. நவகனிபாதோ

    9. Navakanipāto

    1. வட்³ட⁴மாதுதே²ரீகா³தா²

    1. Vaḍḍhamātutherīgāthā

    204.

    204.

    ‘‘மா ஸு தே வட்³ட⁴ லோகம்ஹி, வனதோ² ஆஹு குதா³சனங்;

    ‘‘Mā su te vaḍḍha lokamhi, vanatho āhu kudācanaṃ;

    மா புத்தக புனப்புனங், அஹு து³க்க²ஸ்ஸ பா⁴கி³மா.

    Mā puttaka punappunaṃ, ahu dukkhassa bhāgimā.

    205.

    205.

    ‘‘ஸுக²ஞ்ஹி வட்³ட⁴ முனயோ, அனேஜா சி²ன்னஸங்ஸயா;

    ‘‘Sukhañhi vaḍḍha munayo, anejā chinnasaṃsayā;

    ஸீதிபூ⁴தா த³மப்பத்தா, விஹரந்தி அனாஸவா.

    Sītibhūtā damappattā, viharanti anāsavā.

    206.

    206.

    ‘‘தேஹானுசிண்ணங் இஸீபி⁴, மக்³க³ங் த³ஸ்ஸனபத்தியா;

    ‘‘Tehānuciṇṇaṃ isībhi, maggaṃ dassanapattiyā;

    து³க்க²ஸ்ஸந்தகிரியாய, த்வங் வட்³ட⁴ அனுப்³ரூஹய’’.

    Dukkhassantakiriyāya, tvaṃ vaḍḍha anubrūhaya’’.

    207.

    207.

    ‘‘விஸாரதா³வ ப⁴ணஸி, ஏதமத்த²ங் ஜனெத்தி மே;

    ‘‘Visāradāva bhaṇasi, etamatthaṃ janetti me;

    மஞ்ஞாமி நூன மாமிகே, வனதோ² தே ந விஜ்ஜதி’’.

    Maññāmi nūna māmike, vanatho te na vijjati’’.

    208.

    208.

    ‘‘யே கேசி வட்³ட⁴ ஸங்கா²ரா, ஹீனா உக்கட்ட²மஜ்ஜி²மா;

    ‘‘Ye keci vaḍḍha saṅkhārā, hīnā ukkaṭṭhamajjhimā;

    அணூபி அணுமத்தோபி, வனதோ² மே ந விஜ்ஜதி.

    Aṇūpi aṇumattopi, vanatho me na vijjati.

    209.

    209.

    ‘‘ஸப்³பே³ மே ஆஸவா கீ²ணா, அப்பமத்தஸ்ஸ ஜா²யதோ;

    ‘‘Sabbe me āsavā khīṇā, appamattassa jhāyato;

    திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    210.

    210.

    ‘‘உளாரங் வத மே மாதா, பதோத³ங் ஸமவஸ்ஸரி;

    ‘‘Uḷāraṃ vata me mātā, patodaṃ samavassari;

    பரமத்த²ஸஞ்ஹிதா கா³தா², யதா²பி அனுகம்பிகா.

    Paramatthasañhitā gāthā, yathāpi anukampikā.

    211.

    211.

    ‘‘தஸ்ஸாஹங் வசனங் ஸுத்வா, அனுஸிட்டி²ங் ஜனெத்தியா;

    ‘‘Tassāhaṃ vacanaṃ sutvā, anusiṭṭhiṃ janettiyā;

    த⁴ம்மஸங்வேக³மாபாதி³ங், யோக³க்கே²மஸ்ஸ பத்தியா.

    Dhammasaṃvegamāpādiṃ, yogakkhemassa pattiyā.

    212.

    212.

    ‘‘ஸோஹங் பதா⁴னபஹிதத்தோ, ரத்திந்தி³வமதந்தி³தோ;

    ‘‘Sohaṃ padhānapahitatto, rattindivamatandito;

    மாதரா சோதி³தோ ஸந்தோ, அபு²ஸிங் ஸந்திமுத்தமங்’’.

    Mātarā codito santo, aphusiṃ santimuttamaṃ’’.

    … வட்³ட⁴மாதா தே²ரீ….

    … Vaḍḍhamātā therī….

    நவகனிபாதோ நிட்டி²தோ.

    Navakanipāto niṭṭhito.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā / 1. வட்³ட⁴மாதுதே²ரீகா³தா²வண்ணனா • 1. Vaḍḍhamātutherīgāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact