Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā |
5. வட்³ட⁴த்தே²ரகா³தா²வண்ணனா
5. Vaḍḍhattheragāthāvaṇṇanā
ஸாதூ⁴ ஹீதிஆதி³கா ஆயஸ்மதோ வட்³ட⁴த்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயானி புஞ்ஞானி உபசினந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ பா⁴ருகச்ச²னக³ரே க³ஹபதிகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வட்³டோ⁴தி லத்³த⁴னாமோ அனுபுப்³பே³ன வட்³ட⁴தி. அத²ஸ்ஸ மாதா ஸங்ஸாரே ஸஞ்ஜாதஸங்வேகா³ புத்தங் ஞாதீனங் நிய்யாதெ³த்வா பி⁴க்கு²னீனங் ஸந்திகே பப்³ப³ஜித்வா விபஸ்ஸனாய கம்மங் கரொந்தீ அரஹத்தங் பாபுணித்வா அபரேன ஸமயேன புத்தம்பி விஞ்ஞுதங் பத்தங் வேளுத³ந்தத்தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகே பப்³பா³ஜேஸி. ஸோ பப்³ப³ஜிதோ பு³த்³த⁴வசனங் உக்³க³ஹெத்வா ப³ஹுஸ்ஸுதோ த⁴ம்மகதி²கோ ஹுத்வா க³ந்த²து⁴ரங் வஹந்தோ ஏகதி³வஸங் ‘‘ஏககோ ஸந்தருத்தரோவ மாதரங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி பி⁴க்கு²னுபஸ்ஸயங் அக³மாஸி. தங் தி³ஸ்வா மாதா ‘‘கஸ்மா த்வங் ஏககோ ஸந்தருத்தரோவ இதா⁴க³தோ’’தி சோதே³ஸி. ஸோ மாதரா சோதி³யமானோ ‘‘அயுத்தங் மயா கத’’ந்தி உப்பன்னஸங்வேகோ³ விஹாரங் க³ந்த்வா தி³வாட்டா²னே நிஸின்னோ விபஸ்ஸித்வா அரஹத்தங் பத்வா மாது ஓவாத³ஸம்பத்திபகாஸனமுகே²ன அஞ்ஞங் ப்³யாகரொந்தோ –
Sādhūhītiādikā āyasmato vaḍḍhattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto imasmiṃ buddhuppāde bhārukacchanagare gahapatikule nibbattitvā vaḍḍhoti laddhanāmo anupubbena vaḍḍhati. Athassa mātā saṃsāre sañjātasaṃvegā puttaṃ ñātīnaṃ niyyādetvā bhikkhunīnaṃ santike pabbajitvā vipassanāya kammaṃ karontī arahattaṃ pāpuṇitvā aparena samayena puttampi viññutaṃ pattaṃ veḷudantattherassa santike pabbājesi. So pabbajito buddhavacanaṃ uggahetvā bahussuto dhammakathiko hutvā ganthadhuraṃ vahanto ekadivasaṃ ‘‘ekako santaruttarova mātaraṃ passissāmī’’ti bhikkhunupassayaṃ agamāsi. Taṃ disvā mātā ‘‘kasmā tvaṃ ekako santaruttarova idhāgato’’ti codesi. So mātarā codiyamāno ‘‘ayuttaṃ mayā kata’’nti uppannasaṃvego vihāraṃ gantvā divāṭṭhāne nisinno vipassitvā arahattaṃ patvā mātu ovādasampattipakāsanamukhena aññaṃ byākaronto –
335.
335.
‘‘ஸாதூ⁴ ஹி கிர மே மாதா, பதோத³ங் உபத³ங்ஸயி;
‘‘Sādhū hi kira me mātā, patodaṃ upadaṃsayi;
யஸ்ஸாஹங் வசனங் ஸுத்வா, அனுஸிட்டோ² ஜனெத்தியா;
Yassāhaṃ vacanaṃ sutvā, anusiṭṭho janettiyā;
ஆரத்³த⁴வீரியோ பஹிதத்தோ, பத்தோ ஸம்போ³தி⁴முத்தமங்.
Āraddhavīriyo pahitatto, patto sambodhimuttamaṃ.
336.
336.
‘‘அரஹா த³க்கி²ணெய்யொம்ஹி, தேவிஜ்ஜோ அமதத்³த³ஸோ;
‘‘Arahā dakkhiṇeyyomhi, tevijjo amataddaso;
ஜெத்வா நமுசினோ ஸேனங், விஹராமி அனாஸவோ.
Jetvā namucino senaṃ, viharāmi anāsavo.
337.
337.
‘‘அஜ்ஜ²த்தஞ்ச ப³ஹித்³தா⁴ ச, யே மே விஜ்ஜிங்ஸு ஆஸவா;
‘‘Ajjhattañca bahiddhā ca, ye me vijjiṃsu āsavā;
ஸப்³பே³ அஸேஸா உச்சி²ன்னா, ந ச உப்பஜ்ஜரே புன.
Sabbe asesā ucchinnā, na ca uppajjare puna.
338.
338.
‘‘விஸாரதா³ கோ² ப⁴கி³னீ, ஏவமத்த²ங் அபா⁴ஸயி;
‘‘Visāradā kho bhaginī, evamatthaṃ abhāsayi;
அபிஹா நூன மயிபி, வனதோ² தே ந விஜ்ஜதி.
Apihā nūna mayipi, vanatho te na vijjati.
339.
339.
‘‘பரியந்தகதங் து³க்க²ங், அந்திமோயங் ஸமுஸ்ஸயோ;
‘‘Pariyantakataṃ dukkhaṃ, antimoyaṃ samussayo;
ஜாதிமரணஸங்ஸாரோ, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ’’தி. – இமா கா³தா² அபா⁴ஸி;
Jātimaraṇasaṃsāro, natthi dāni punabbhavo’’ti. – imā gāthā abhāsi;
தத்த² ஸாதூ⁴ ஹி கிர மே மாதா, பதோத³ங் உபத³ங்ஸயீதி ஸாது⁴ வத மாதா மய்ஹங் ஓவாத³ஸங்கா²தங் பதோத³ங் த³ஸ்ஸேதி, தேன மே வீரியங் உத்தேஜெந்தீ உத்தமங்கே³ பஞ்ஞாஸீஸே விஜ்ஜி². யஸ்ஸாதி யஸ்ஸா மே மாதுயா. ஸம்போ³தி⁴ந்தி அரஹத்தங். அயஞ்ஹெத்த² யோஜனா – ஜனெத்தியா மே அனுஸிட்டோ² யஸ்ஸா அனுஸாஸனீபூ⁴தங் வசனங் ஸுத்வா அஹங் ஆரத்³த⁴வீரியோ பஹிதத்தோ விஹரந்தோ உத்தமங் அக்³க³ப²லங் ஸம்போ³தி⁴ங் அரஹத்தங் பத்தோ.
Tattha sādhū hi kira me mātā, patodaṃ upadaṃsayīti sādhu vata mātā mayhaṃ ovādasaṅkhātaṃ patodaṃ dasseti, tena me vīriyaṃ uttejentī uttamaṅge paññāsīse vijjhi. Yassāti yassā me mātuyā. Sambodhinti arahattaṃ. Ayañhettha yojanā – janettiyā me anusiṭṭho yassā anusāsanībhūtaṃ vacanaṃ sutvā ahaṃ āraddhavīriyo pahitatto viharanto uttamaṃ aggaphalaṃ sambodhiṃ arahattaṃ patto.
ததோ ஏவ ஆரகத்தா கிலேஸேஹி அரஹா புஞ்ஞக்கெ²த்ததாய த³க்கி²ணெய்யோ த³க்கி²ணாரஹோ அம்ஹி. புப்³பே³னிவாஸஞாணாதி³விஜ்ஜாத்தயஸ்ஸ அதி⁴க³தத்தா தேவிஜ்ஜோ நிப்³பா³னஸ்ஸ ஸச்சி²கதத்தா அமதத்³த³ஸோ நமுசினோ மாரஸ்ஸ ஸேனங் கிலேஸவாஹினிங் போ³தி⁴பக்கி²யஸேனாய ஜினித்வா தஸ்ஸ ஜிதத்தாயேவ அனாஸவோ ஸுக²ங் விஹராமீதி.
Tato eva ārakattā kilesehi arahā puññakkhettatāya dakkhiṇeyyo dakkhiṇāraho amhi. Pubbenivāsañāṇādivijjāttayassa adhigatattā tevijjo nibbānassa sacchikatattā amataddaso namucino mārassa senaṃ kilesavāhiniṃ bodhipakkhiyasenāya jinitvā tassa jitattāyeva anāsavo sukhaṃ viharāmīti.
இதா³னி ‘‘அனாஸவோ’’தி வுத்தமத்த²ங் பாகடதரங் காதுங் ‘‘அஜ்ஜ²த்தஞ்சா’’ தி கா³த²மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² – அஜ்ஜ²த்தங் அஜ்ஜ²த்தவத்து²கா ச ப³ஹித்³தா⁴ ப³ஹித்³த⁴வத்து²கா ச ஆஸவா யே மய்ஹங் அரியமக்³கா³தி⁴க³மதோ புப்³பே³ விஜ்ஜிங்ஸு உபலப்³பி⁴ங்ஸு, தே ஸப்³பே³ அனவஸேஸா உச்சி²ன்னா அரியமக்³கே³ன ஸமுச்சி²ன்னா பஹீனா புன தா³னி கதா³சிபி ந ச உப்பஜ்ஜெய்யுங் ந உப்பஜ்ஜிஸ்ஸந்தியேவாதி.
Idāni ‘‘anāsavo’’ti vuttamatthaṃ pākaṭataraṃ kātuṃ ‘‘ajjhattañcā’’ ti gāthamāha. Tassattho – ajjhattaṃ ajjhattavatthukā ca bahiddhā bahiddhavatthukā ca āsavā ye mayhaṃ ariyamaggādhigamato pubbe vijjiṃsu upalabbhiṃsu, te sabbe anavasesā ucchinnā ariyamaggena samucchinnā pahīnā puna dāni kadācipi na ca uppajjeyyuṃ na uppajjissantiyevāti.
இதா³னி மாது வசனங் அங்குஸங் கத்வா அத்தனா அரஹத்தஸ்ஸ அதி⁴க³தத்தா மாதரங் தோ²மெந்தோ ‘‘விஸாரதா³’’தி கா³த²மாஹ. தத்த² விஸாரதா³ கோ²தி ஏகங்ஸேன விக³தஸாரஜ்ஜா. ஏவங் மாது அத்தனோ ச அரஹத்தாதி⁴க³மேன ஸத்து² ஓரஸபுத்தபா⁴வங் உல்லபெந்தோ மாதரங் ‘‘ப⁴கி³னீ’’தி ஆஹ. ஏதமத்த²ங் அபா⁴ஸயீதி ஏதங் மம ஓவாத³பூ⁴தங் அத்த²ங் அப⁴ணி. ஏவங் பன மங் ஓவத³ந்தீ ந கேவலங் விஸாரதா³ ஏவ, அத² கோ² அபிஹா நூன மயிபி தவ புத்தகேபி அபிஹா அஸந்த²வா மஞ்ஞே, கிங் வா ஏதேன பரிகப்பனேன? வனதோ² தே ந விஜ்ஜதி அவிஜ்ஜாதி³கோ வனதோ² தவ ஸந்தானே நத்தே²வ, யா மங் ப⁴வக்க²யே நியோஜேஸீதி அதி⁴ப்பாயோ.
Idāni mātu vacanaṃ aṅkusaṃ katvā attanā arahattassa adhigatattā mātaraṃ thomento ‘‘visāradā’’ti gāthamāha. Tattha visāradā khoti ekaṃsena vigatasārajjā. Evaṃ mātu attano ca arahattādhigamena satthu orasaputtabhāvaṃ ullapento mātaraṃ ‘‘bhaginī’’ti āha. Etamatthaṃ abhāsayīti etaṃ mama ovādabhūtaṃ atthaṃ abhaṇi. Evaṃ pana maṃ ovadantī na kevalaṃ visāradā eva, atha kho apihā nūna mayipi tava puttakepi apihā asanthavā maññe, kiṃ vā etena parikappanena? Vanatho te na vijjati avijjādiko vanatho tava santāne nattheva, yā maṃ bhavakkhaye niyojesīti adhippāyo.
இதா³னி ‘‘தயா நியோஜிதாகாரேனேவ மயா படிபன்ன’’ந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘பரியந்தகத’’ந்தி ஓஸானகா³த²மாஹ, தஸ்ஸத்தோ² ஸுவிஞ்ஞெய்யோவ.
Idāni ‘‘tayā niyojitākāreneva mayā paṭipanna’’nti dassento ‘‘pariyantakata’’nti osānagāthamāha, tassattho suviññeyyova.
வட்³ட⁴த்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Vaḍḍhattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 5. வட்³ட⁴த்தே²ரகா³தா² • 5. Vaḍḍhattheragāthā