Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā

    வஜாதீ³ஸுவஸ்ஸூபக³மனகதா²வண்ணனா

    Vajādīsuvassūpagamanakathāvaṇṇanā

    203. வஜேன ஸத்³தி⁴ங் க³தஸ்ஸ வஸ்ஸச்சே²தே³ அனாபத்தீதி வஸ்ஸச்சே²தோ³ ந ஹோதீதி கிர அதி⁴ப்பாயோ. ஸத்த²ஸ்ஸ அவிஹாரத்தா ‘‘இமஸ்மிங் விஹாரே’’தி அவத்வா ‘‘இத⁴ வஸ்ஸங் உபேமீ’’தி எத்தகங் வத்தப்³ப³ங். ‘‘ஸத்தே² பன வஸ்ஸங் உபக³ந்துங் ந வட்டதீதி ‘இமஸ்மிங் விஹாரே இமங் தேமாஸ’ந்தி வா ‘இத⁴ வஸ்ஸங் உபேமீ’தி வா ந வட்டதி, ஆலயகரணமத்தேனேவ வட்டதீதி அதி⁴ப்பாயோ’’தி லிகி²தங். தங் பன அட்ட²கதா²ய விருஜ்ஜ²தி. ‘‘இத⁴ வஸ்ஸங் உபேமீதி திக்க²த்துங் வத்தப்³ப³’’ந்தி ஹி வுத்தங். அட்ட²கதா²வசனம்பி புப்³பா³பரங் விருஜ்ஜ²தீதி சே? ந, அதி⁴ப்பாயாஜானநதோ. ஸத்தோ² து³விதோ⁴ டி²தோ, ஸஞ்சாரோதி. தத்த² டி²தே குடிகாய ‘‘இத⁴ வஸ்ஸங் உபேமீ’’தி வத்வா வஸிதப்³ப³ங். இத³ஞ்ஹி ஸந்தா⁴ய ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஸத்தே² வஸ்ஸங் உபக³ந்து’’ந்தி வுத்தங், ஸஞ்சாரிம்ஹி பன ஸத்தே² குடிகாய அபா⁴வதோ வஸ்ஸங் உபக³ந்துங் ந வட்டதி. ஸதி ஸிவிகாய வா ஸகடகுடிகாய வா வட்டதி, ததா² வஜேபி. தீஸு டா²னேஸு பி⁴க்கு²னோ நத்தி² வஸ்ஸச்சே²தே³ ஆபத்தி.

    203.Vajena saddhiṃ gatassa vassacchede anāpattīti vassacchedo na hotīti kira adhippāyo. Satthassa avihārattā ‘‘imasmiṃ vihāre’’ti avatvā ‘‘idha vassaṃ upemī’’ti ettakaṃ vattabbaṃ. ‘‘Satthe pana vassaṃ upagantuṃ na vaṭṭatīti ‘imasmiṃ vihāre imaṃ temāsa’nti vā ‘idha vassaṃ upemī’ti vā na vaṭṭati, ālayakaraṇamatteneva vaṭṭatīti adhippāyo’’ti likhitaṃ. Taṃ pana aṭṭhakathāya virujjhati. ‘‘Idha vassaṃ upemīti tikkhattuṃ vattabba’’nti hi vuttaṃ. Aṭṭhakathāvacanampi pubbāparaṃ virujjhatīti ce? Na, adhippāyājānanato. Sattho duvidho ṭhito, sañcāroti. Tattha ṭhite kuṭikāya ‘‘idha vassaṃ upemī’’ti vatvā vasitabbaṃ. Idañhi sandhāya ‘‘anujānāmi, bhikkhave, satthe vassaṃ upagantu’’nti vuttaṃ, sañcārimhi pana satthe kuṭikāya abhāvato vassaṃ upagantuṃ na vaṭṭati. Sati sivikāya vā sakaṭakuṭikāya vā vaṭṭati, tathā vajepi. Tīsu ṭhānesu bhikkhuno natthi vassacchede āpatti.

    பவாரேதுஞ்ச லப⁴தீதி எத்தா²யங் விசாரணா – ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, யேன வஜோ, தேன க³ந்து’’ந்தி இத³ங் கிங் வஸ்ஸரக்க²ணத்த²ங் வுத்தங், உதா³ஹு வஸ்ஸச்சே²தா³பத்திரக்க²ணத்த²ந்தி? கிஞ்செத்த² யதி³ வஸ்ஸரக்க²ணத்த²ங், ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, அஸேனாஸனிகேன வஸ்ஸங் உபக³ந்தப்³ப³’’ந்தி இத³ங் விருஜ்ஜ²தி. அத² வஸ்ஸச்சே²தா³பத்திரக்க²ணத்த²ங் வுத்தந்தி ஸித்³த⁴ங் ந ஸோ பவாரேதுங் லப⁴தீதி, கா பனெத்த² யுத்தி? யதோ அயமேவ திவிதோ⁴ பவாரேதுங் லப⁴தி, நேதரோ. வாளேஹி உப்³பா³ள்ஹாதி³கோ ஹி உபக³தட்டா²னாபரிச்சாகா³ லப⁴தி. பரிச்சாகா³ ந லப⁴தீதி அயமெத்த² யுத்தி. யேன கா³மோ, தத்த² க³தோபி பவாரேதுங் லப⁴தீதி ஏகேனாதி ஆசரியோ. யோ ஹி புப்³பே³ ‘‘இத⁴ வஸ்ஸங் உபேமீ’’தி ந உபக³தோ, ‘‘இமஸ்மிங் விஹாரே’’தி உபக³தோ, ஸோ ச பரிச்சத்தோ. அஞ்ஞதா² வினா விஹாரேன கேவலங் கா³மங் ஸந்தா⁴ய ‘‘இத⁴ வஸ்ஸங் உபேமீ’’தி உபக³ந்துங் வட்டதீதி. ஆபஜ்ஜதூதி சே? ந, ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, வஜே ஸத்தே² நாவாய வஸ்ஸங் உபக³ந்து’’ந்தி வசனங் விய ‘‘கா³மே உபக³ந்து’’ந்தி வசனாபா⁴வதோ. யஸ்மா ‘‘தீஸு டா²னேஸு பி⁴க்கு²னோ நத்தி² வஸ்ஸச்சே²தே³ ஆபத்தீ’’தி வசனங் தத்த² வஸ்ஸூபக³மனங் அத்தீ²தி தீ³பேதி தத³பா⁴வே சே²தா³பா⁴வா, தஸ்மா ‘‘ஸத்தே² பன வஸ்ஸங் உபக³ந்துங் ந வட்டதீ’’தி குடியா அபா⁴வகாலங் ஸந்தா⁴ய வுத்தந்தி ஸித்³த⁴ங். தீஸு டா²னேஸு பி⁴க்கு²னோ நத்தி² வஸ்ஸச்சே²தே³ ஆபத்தீதி ‘‘தேஹி ஸத்³தி⁴ங் க³ச்ச²ந்தஸ்ஸேவ நத்தி², விருஜ்ஜி²த்வா க³மனே ஆபத்தி ச, பவாரேதுஞ்ச ந லப⁴தீ’’தி லிகி²தங், தஸ்மா யங் வுத்தங் அட்ட²கதா²யங் ‘‘அத² ஸத்தோ² அந்தோவஸ்ஸேயேவ பி⁴க்கு²னா பத்தி²தட்டா²னங் பத்வா அதிக்கமதி…பே॰… அந்தரா ஏகஸ்மிங் கா³மே திட்ட²தி வா விப்பகிரதி வா’’திஆதி³, தங் எத்தாவதா விருஜ்ஜி²த்வா க³தானம்பி விருஜ்ஜி²த்வா க³மனங் ந ஹோதி, தஸ்மா பவாரேதப்³ப³ந்தி த³ஸ்ஸனத்த²ந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.

    Pavāretuñca labhatīti etthāyaṃ vicāraṇā – ‘‘anujānāmi, bhikkhave, yena vajo, tena gantu’’nti idaṃ kiṃ vassarakkhaṇatthaṃ vuttaṃ, udāhu vassacchedāpattirakkhaṇatthanti? Kiñcettha yadi vassarakkhaṇatthaṃ, ‘‘na, bhikkhave, asenāsanikena vassaṃ upagantabba’’nti idaṃ virujjhati. Atha vassacchedāpattirakkhaṇatthaṃ vuttanti siddhaṃ na so pavāretuṃ labhatīti, kā panettha yutti? Yato ayameva tividho pavāretuṃ labhati, netaro. Vāḷehi ubbāḷhādiko hi upagataṭṭhānāpariccāgā labhati. Pariccāgā na labhatīti ayamettha yutti. Yena gāmo, tattha gatopi pavāretuṃ labhatīti ekenāti ācariyo. Yo hi pubbe ‘‘idha vassaṃ upemī’’ti na upagato, ‘‘imasmiṃ vihāre’’ti upagato, so ca pariccatto. Aññathā vinā vihārena kevalaṃ gāmaṃ sandhāya ‘‘idha vassaṃ upemī’’ti upagantuṃ vaṭṭatīti. Āpajjatūti ce? Na, ‘‘anujānāmi, bhikkhave, vaje satthe nāvāya vassaṃ upagantu’’nti vacanaṃ viya ‘‘gāme upagantu’’nti vacanābhāvato. Yasmā ‘‘tīsu ṭhānesu bhikkhuno natthi vassacchede āpattī’’ti vacanaṃ tattha vassūpagamanaṃ atthīti dīpeti tadabhāve chedābhāvā, tasmā ‘‘satthe pana vassaṃ upagantuṃ na vaṭṭatī’’ti kuṭiyā abhāvakālaṃ sandhāya vuttanti siddhaṃ. Tīsu ṭhānesu bhikkhuno natthi vassacchede āpattīti ‘‘tehi saddhiṃ gacchantasseva natthi, virujjhitvā gamane āpatti ca, pavāretuñca na labhatī’’ti likhitaṃ, tasmā yaṃ vuttaṃ aṭṭhakathāyaṃ ‘‘atha sattho antovasseyeva bhikkhunā patthitaṭṭhānaṃ patvā atikkamati…pe… antarā ekasmiṃ gāme tiṭṭhati vā vippakirati vā’’tiādi, taṃ ettāvatā virujjhitvā gatānampi virujjhitvā gamanaṃ na hoti, tasmā pavāretabbanti dassanatthanti veditabbaṃ.

    தத்த² ‘‘பத³ரச்ச²த³னங் குடிங் கத்வா உபக³ந்தப்³ப³’’ந்தி வசனதோ ஸேனாஸனத்தா²ய ருக்க²ங் ஆருஹிதுங் வட்டதீதி ஸித்³த⁴ங் ஹோதி, ந பாளிவிரோத⁴தோதி சே? ந, தப்படிக்கே²பேனேவ ஸித்³த⁴த்தா, இமஸ்ஸ இத⁴ புனபி படிக்கே²பனதோ. ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, அஸேனாஸனிகேன வஸ்ஸங் உபக³ந்தப்³ப³’’ந்தி இமினா படிக்கே²பேன ஸித்³தே⁴ ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, அஜ்ஜோ²காஸே வஸ்ஸங் உபக³ந்தப்³ப³’’ந்தி படிக்கே²போ விய ஸியாதி சே? ந, அஜ்ஜோ²காஸஸ்ஸ அஸேனாஸனபா⁴வானுமதிப்பஸங்க³தோ. அஜ்ஜோ²காஸோ ஹி ‘‘அஜ்ஜோ²காஸே பலாலபுஞ்ஜே’’தி வசனதோ ஸேனாஸனந்தி ஸித்³த⁴ங். சதுஸாலஅஜ்ஜோ²காஸே வஸந்தோபி ‘‘சதுஸாலாய வஸதீ’’தி வுச்சதி, தஸ்மா தத்த² வட்டதீதி ஆபஜ்ஜதி, தஸ்மா இத⁴ அஸேனாஸனிகோ நாம அத்தனா வா பரேன வா அத்தனோ நிப³த்³த⁴வாஸத்த²ங் அபாபிதஸேனாஸனிகோதி வேதி³தப்³ப³ங். அஞ்ஞதா² த்³வின்னங் படிக்கே²பானங் அஞ்ஞதராதிரேகதா ச ருக்க²மூலேபி நிப்³ப³கோஸேபி வஸ்ஸங் உபக³ந்துங் வட்டதீதி ச, அபாபிதஸேனாஸனிகேனாபி க³ப்³பே⁴ வஸிதுங் வட்டதீதி ச ஆபஜ்ஜதி, ஸத்³வாரப³ந்த⁴மேவ ஸேனாஸனங் இத⁴ அதி⁴ப்பேதந்தி கத²ங் பஞ்ஞாயதீதி சே? நிதா³னதோ. அயஞ்ஹி அஸேனாஸனிகவஸ்ஸூபக³மனாபத்தி ‘‘தேன கோ² பன ஸமயேன பி⁴க்கூ² அஸேனாஸனிகா வஸ்ஸங் உபக³ச்ச²ந்தி, ஸீதேனபி உண்ஹேனபி கிலமந்தீ’’தி இமஸ்மிங் நிதா³னே பஞ்ஞத்தா, தஸ்மா ஸீதாதி³படிக்கே²பமேவ இத⁴ ஸேனாஸனந்தி அதி⁴ப்பேதப்³ப³ந்தி ஸித்³த⁴ங். ஏவங் ஸந்தே ஸித்³த⁴ங் புப்³ப³பக்க²னித³ஸ்ஸனந்தி சே? ந, புப்³பே³ அபரத்த²பவத்திஸூசனதோ. து³தியஜ்ஜா²னநித்³தே³ஸே ‘‘விதக்கவிசாரானங் வூபஸமா அவிதக்கங் அவிசார’’ந்தி (தீ³॰ நி॰ 1.228; ம॰ நி॰ 1.271) வசனானி நித³ஸ்ஸனங். அஜ்ஜோ²காஸபடிக்கே²பனிதா³னேன ப³ஹிஅஜ்ஜோ²காஸோவ படிக்கி²த்தோ, ந சதுஸாலாதி³மஜ்ஜ²க³தோ அஜ்ஜோ²காஸோதி ஆபஜ்ஜதி, தஸ்மா ந நிதா³னங் பமாணந்தி சே? ந, நியமதோ. கிஞ்சி ஹி ஸிக்கா²பத³ங் நிதா³னாபெக்க²ங் ஹோதீதி ஸாதி⁴தமேதங். இத³ங் ஸாபெக்க²ங், இத³ங் அனபெக்க²ந்தி கத²ங் பஞ்ஞாயதி, ந ஹி எத்த² உப⁴தோவிப⁴ங்கே³ விய ஸிக்கா²பதா³னங் பத³பா⁴ஜனங், அனாபத்திவாரோ வா அத்தீ²தி? இதா⁴பி தே³ஸனாவிதா⁴னதோ பஞ்ஞாயதி. ‘‘தே³வே வஸ்ஸந்தே ருக்க²மூலம்பி நிப்³ப³கோஸம்பி உபதா⁴வந்தீ’’தி ஹி இமேஹி த்³வீஹி நிதா³னவசனேஹி ப³ஹி வா அந்தோ வா ஸப்³ப³ங் ஓவஸ்ஸகட்டா²னங் இத⁴ அஜ்ஜோ²காஸோ நாம. அனோவஸ்ஸகட்டா²னம்பி அனிப்³ப³கோஸமேவ இத⁴ இச்சி²தப்³ப³ந்தி ஸித்³த⁴ங் ஹோதி. தேன ந உபக³ந்தப்³ப³ந்தி ந ஆலயகரணபடிக்கே²போ, ‘‘இத⁴ வஸ்ஸங் உபேமீ’’தி வசனபடிக்கே²போ. ச²வஸரீரங் த³ஹித்வா சா²ரிகாய, அட்டி²கானஞ்ச அத்தா²ய குடிகா கரீயதீதி அந்த⁴கட்ட²கதா²வசனங். ‘‘டங்கிதமஞ்சோதி கஸிகுடிகாபாஸாணக⁴ர’’ந்தி லிகி²தங். ‘‘அகவாடப³த்³த⁴ஸேனாஸனே அத்தனோ பாபிதே ஸபா⁴க³ட்டா²னே ஸகவாடப³த்³தே⁴ வஸதி சே, வட்டதீ’’தி வுத்தங். பயோகோ³பி அத்தி², ‘‘அஸேனாஸனிகேன வஸ்ஸங் ந உபக³ந்தப்³ப³’’ந்தி பாளிஅட்ட²கதா² ச, தஸ்மா உபபரிக்கி²தப்³ப³ங்.

    Tattha ‘‘padaracchadanaṃ kuṭiṃ katvā upagantabba’’nti vacanato senāsanatthāya rukkhaṃ āruhituṃ vaṭṭatīti siddhaṃ hoti, na pāḷivirodhatoti ce? Na, tappaṭikkhepeneva siddhattā, imassa idha punapi paṭikkhepanato. ‘‘Na, bhikkhave, asenāsanikena vassaṃ upagantabba’’nti iminā paṭikkhepena siddhe ‘‘na, bhikkhave, ajjhokāse vassaṃ upagantabba’’nti paṭikkhepo viya siyāti ce? Na, ajjhokāsassa asenāsanabhāvānumatippasaṅgato. Ajjhokāso hi ‘‘ajjhokāse palālapuñje’’ti vacanato senāsananti siddhaṃ. Catusālaajjhokāse vasantopi ‘‘catusālāya vasatī’’ti vuccati, tasmā tattha vaṭṭatīti āpajjati, tasmā idha asenāsaniko nāma attanā vā parena vā attano nibaddhavāsatthaṃ apāpitasenāsanikoti veditabbaṃ. Aññathā dvinnaṃ paṭikkhepānaṃ aññatarātirekatā ca rukkhamūlepi nibbakosepi vassaṃ upagantuṃ vaṭṭatīti ca, apāpitasenāsanikenāpi gabbhe vasituṃ vaṭṭatīti ca āpajjati, sadvārabandhameva senāsanaṃ idha adhippetanti kathaṃ paññāyatīti ce? Nidānato. Ayañhi asenāsanikavassūpagamanāpatti ‘‘tena kho pana samayena bhikkhū asenāsanikā vassaṃ upagacchanti, sītenapi uṇhenapi kilamantī’’ti imasmiṃ nidāne paññattā, tasmā sītādipaṭikkhepameva idha senāsananti adhippetabbanti siddhaṃ. Evaṃ sante siddhaṃ pubbapakkhanidassananti ce? Na, pubbe aparatthapavattisūcanato. Dutiyajjhānaniddese ‘‘vitakkavicārānaṃ vūpasamā avitakkaṃ avicāra’’nti (dī. ni. 1.228; ma. ni. 1.271) vacanāni nidassanaṃ. Ajjhokāsapaṭikkhepanidānena bahiajjhokāsova paṭikkhitto, na catusālādimajjhagato ajjhokāsoti āpajjati, tasmā na nidānaṃ pamāṇanti ce? Na, niyamato. Kiñci hi sikkhāpadaṃ nidānāpekkhaṃ hotīti sādhitametaṃ. Idaṃ sāpekkhaṃ, idaṃ anapekkhanti kathaṃ paññāyati, na hi ettha ubhatovibhaṅge viya sikkhāpadānaṃ padabhājanaṃ, anāpattivāro vā atthīti? Idhāpi desanāvidhānato paññāyati. ‘‘Deve vassante rukkhamūlampi nibbakosampi upadhāvantī’’ti hi imehi dvīhi nidānavacanehi bahi vā anto vā sabbaṃ ovassakaṭṭhānaṃ idha ajjhokāso nāma. Anovassakaṭṭhānampi anibbakosameva idha icchitabbanti siddhaṃ hoti. Tena na upagantabbanti na ālayakaraṇapaṭikkhepo, ‘‘idha vassaṃ upemī’’ti vacanapaṭikkhepo. Chavasarīraṃ dahitvā chārikāya, aṭṭhikānañca atthāya kuṭikā karīyatīti andhakaṭṭhakathāvacanaṃ. ‘‘Ṭaṅkitamañcoti kasikuṭikāpāsāṇaghara’’nti likhitaṃ. ‘‘Akavāṭabaddhasenāsane attano pāpite sabhāgaṭṭhāne sakavāṭabaddhe vasati ce, vaṭṭatī’’ti vuttaṃ. Payogopi atthi, ‘‘asenāsanikena vassaṃ na upagantabba’’nti pāḷi ca aṭṭhakathā ca, tasmā upaparikkhitabbaṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 115. வஜாதீ³ஸு வஸ்ஸூபக³மனங் • 115. Vajādīsu vassūpagamanaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / வஜாதீ³ஸுவஸ்ஸூபக³மனகதா² • Vajādīsuvassūpagamanakathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / வஜாதீ³ஸு வஸ்ஸூபக³மனகதா²வண்ணனா • Vajādīsu vassūpagamanakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / வஜாதீ³ஸு வஸ்ஸூபக³மனகதா²வண்ணனா • Vajādīsu vassūpagamanakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 115. வஜாதீ³ஸு வஸ்ஸூபக³மனகதா² • 115. Vajādīsu vassūpagamanakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact