Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    வஜ்ஜிபுத்தகவத்து²வண்ணனா

    Vajjiputtakavatthuvaṇṇanā

    43. வேஸாலீ நிவாஸோ ஏதேஸந்தி வேஸாலிகாதி ஆஹ ‘‘வேஸாலிவாஸினோ’’தி. வஜ்ஜீஸு ஜனபதே³ வஸந்தா வஜ்ஜினோ, வஜ்ஜீனங் புத்தகா வஜ்ஜிபுத்தகாதி ஆஹ ‘‘வஜ்ஜிரட்டே² வேஸாலியங் குலானங் புத்தா’’தி. ஞாதீனங் ப்³யஸனந்தி ஞாதீனங் வினாஸோ. ஸோ பன ஞாதீனங் வினாஸோ ராஜத³ண்டா³தி³காரணேன ஹோதீதி ஆஹ ‘‘ராஜத³ண்ட³ப்³யாதி⁴மரணவிப்பவாஸனிமித்தேனா’’தி. போ⁴கா³னங் ப்³யஸனங் வினாஸோ போ⁴க³ப்³யஸனங். தஞ்ச ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணதா³ஸிதா³ஸாதீ³னங் உபபோ⁴க³பரிபோ⁴க³வத்தூ²னங் ராஜத³ண்டா³தி³னா வினாஸோதி ஆஹ ‘‘ஏஸ நயோ து³தியபதே³பீ’’தி. ந பு³த்³த⁴ங் க³ரஹாமாதி ‘‘அஸப்³ப³ஞ்ஞு பு³த்³தோ⁴’’திஆதி³னா பு³த்³த⁴ங் ந க³ரஹாம. ந த⁴ம்மக³ரஹினோதி ‘‘அனிய்யானிகோ த⁴ம்மோ’’திஆதி³னா த⁴ம்மங் ந க³ரஹாம. ந ஸங்க⁴க³ரஹினோதி ‘‘து³ப்படிபன்னோ ஸங்கோ⁴’’திஆதி³னா ஸங்க⁴ங் ந க³ரஹாம. அட்ட²திங்ஸாரம்மணேஸூதி த³ஸ கஸிணா த³ஸ அஸுபா⁴ த³ஸானுஸ்ஸதியோ சத்தாரோ ப்³ரஹ்மவிஹாரா சத்தாரோ ஆருப்பா சதுதா⁴துவவத்தா²னங் ஆஹாரே படிகூலஸஞ்ஞாதி இமேஸு சத்தாலீஸகம்மட்டா²னேஸு பாளியங் அனாக³தத்தா ஆலோகாகாஸகஸிணத்³வயங் ட²பெத்வா அவஸேஸானி க³ஹெத்வா வுத்தங். விப⁴த்தா குஸலா த⁴ம்மாதி ‘‘இமஸ்மிங் ஆரம்மணே இத³ங் ஹோதீ’’தி ஏவங் விப⁴த்தா உபசாரஜ்ஜா²னேன ஸத்³தி⁴ங் பட²மஜ்ஜா²னாத³யோ மஹக்³க³தகுஸலா த⁴ம்மா . தேவ த⁴ம்மேதி தே ஏவ குஸலே த⁴ம்மே. மஜ்ஜி²மயாமோ பி⁴க்கூ²னங் நித்³தா³கிலமத²வினோத³னோகாஸத்தா ந க³ஹிதோதி ஆஹ ‘‘பட²மயாமஞ்ச பச்சி²மயாமஞ்சா’’தி. ஸச்சானி பு³ஜ்ஜ²தி படிவிஜ்ஜ²தீதி போ³தி⁴, அரஹத்தமக்³க³ஞாணங். உபகாரகத்தேன தஸ்ஸ பக்கே² ப⁴வா போ³தி⁴பக்கி²யாதி ஆஹ ‘‘போ³தி⁴ஸ்ஸ பக்கே² ப⁴வானங், அரஹத்தமக்³க³ஞாணஸ்ஸ உபகாரகான’’ந்தி. சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா, சத்தாரோ ஸம்மப்பதா⁴னா, சத்தாரோ இத்³தி⁴பாதா³, பஞ்சிந்த்³ரியானி, பஞ்ச ப³லானி, ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³, அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³தி இமே ஸத்ததிங்ஸ போ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மா. ‘‘கி³ஹிபலிபோ³த⁴ங் ஆவாஸபலிபோ³த⁴ஞ்ச பஹாயா’’தி இமேஸங்யேவ த்³வின்னங் பலிபோ³தா⁴னங் உபச்சே²த³ஸ்ஸ ஸுது³க்கரபா⁴வதோ வுத்தங். யுத்தபயுத்தாதி ஸம்மதே³வ யுத்தா.

    43. Vesālī nivāso etesanti vesālikāti āha ‘‘vesālivāsino’’ti. Vajjīsu janapade vasantā vajjino, vajjīnaṃ puttakā vajjiputtakāti āha ‘‘vajjiraṭṭhe vesāliyaṃ kulānaṃ puttā’’ti. Ñātīnaṃ byasananti ñātīnaṃ vināso. So pana ñātīnaṃ vināso rājadaṇḍādikāraṇena hotīti āha ‘‘rājadaṇḍabyādhimaraṇavippavāsanimittenā’’ti. Bhogānaṃ byasanaṃ vināso bhogabyasanaṃ. Tañca hiraññasuvaṇṇadāsidāsādīnaṃ upabhogaparibhogavatthūnaṃ rājadaṇḍādinā vināsoti āha ‘‘esa nayo dutiyapadepī’’ti. Na buddhaṃ garahāmāti ‘‘asabbaññu buddho’’tiādinā buddhaṃ na garahāma. Na dhammagarahinoti ‘‘aniyyāniko dhammo’’tiādinā dhammaṃ na garahāma. Na saṅghagarahinoti ‘‘duppaṭipanno saṅgho’’tiādinā saṅghaṃ na garahāma. Aṭṭhatiṃsārammaṇesūti dasa kasiṇā dasa asubhā dasānussatiyo cattāro brahmavihārā cattāro āruppā catudhātuvavatthānaṃ āhāre paṭikūlasaññāti imesu cattālīsakammaṭṭhānesu pāḷiyaṃ anāgatattā ālokākāsakasiṇadvayaṃ ṭhapetvā avasesāni gahetvā vuttaṃ. Vibhattā kusalādhammāti ‘‘imasmiṃ ārammaṇe idaṃ hotī’’ti evaṃ vibhattā upacārajjhānena saddhiṃ paṭhamajjhānādayo mahaggatakusalā dhammā . Teva dhammeti te eva kusale dhamme. Majjhimayāmo bhikkhūnaṃ niddākilamathavinodanokāsattā na gahitoti āha ‘‘paṭhamayāmañca pacchimayāmañcā’’ti. Saccāni bujjhati paṭivijjhatīti bodhi, arahattamaggañāṇaṃ. Upakārakattena tassa pakkhe bhavā bodhipakkhiyāti āha ‘‘bodhissa pakkhe bhavānaṃ, arahattamaggañāṇassa upakārakāna’’nti. Cattāro satipaṭṭhānā, cattāro sammappadhānā, cattāro iddhipādā, pañcindriyāni, pañca balāni, satta bojjhaṅgā, ariyo aṭṭhaṅgiko maggoti ime sattatiṃsa bodhipakkhiyadhammā. ‘‘Gihipalibodhaṃ āvāsapalibodhañca pahāyā’’ti imesaṃyeva dvinnaṃ palibodhānaṃ upacchedassa sudukkarabhāvato vuttaṃ. Yuttapayuttāti sammadeva yuttā.

    ஆஸயந்தி அஜ்ஜா²ஸயங். ஸிக்க²ங் அப்பச்சக்கா²ய பி⁴க்கு²பா⁴வே ட²த்வா படிஸேவிதமேது²னானங் தேஸங் வஜ்ஜிபுத்தகானங் உபஸம்பத³ங் அனுஜானந்தோ ப⁴க³வா ‘‘பாராஜிகோ ஹோதி அஸங்வாஸோ’’தி ஏவங் பஞ்ஞத்தஸிக்கா²பத³ங் ஸமூஹனதி நாமாதி ஆஹ – ‘‘யதி³ ஹி ப⁴க³வா…பே॰… பஞ்ஞத்தங் ஸமூஹனெய்யா’’தி. ‘‘யோ பன பி⁴க்கூ²’’தி வுத்தத்தா பன ஸிக்க²ங் பச்சக்கா²ய படிஸேவிதமேது²னஸ்ஸ உபஸம்பத³ங் அனுஜானந்தோ ந ஸமூஹனதி நாம. ந ஹி ஸோ பி⁴க்கு² ஹுத்வா படிஸேவதி. ‘‘ஸோ ஆக³தோ ந உபஸம்பாதே³தப்³போ³’’தி வசனதோ ஸாமணேரபூ⁴மி அனுஞ்ஞாதாதி ஆஹ ‘‘ஸாமணேரபூ⁴மியங் பன டி²தோ’’திஆதி³. உத்தமத்த²ந்தி அரஹத்தங் நிப்³பா³னமேவ வா.

    Āsayanti ajjhāsayaṃ. Sikkhaṃ appaccakkhāya bhikkhubhāve ṭhatvā paṭisevitamethunānaṃ tesaṃ vajjiputtakānaṃ upasampadaṃ anujānanto bhagavā ‘‘pārājiko hoti asaṃvāso’’ti evaṃ paññattasikkhāpadaṃ samūhanati nāmāti āha – ‘‘yadi hi bhagavā…pe… paññattaṃ samūhaneyyā’’ti. ‘‘Yo pana bhikkhū’’ti vuttattā pana sikkhaṃ paccakkhāya paṭisevitamethunassa upasampadaṃ anujānanto na samūhanati nāma. Na hi so bhikkhu hutvā paṭisevati. ‘‘So āgato na upasampādetabbo’’ti vacanato sāmaṇerabhūmi anuññātāti āha ‘‘sāmaṇerabhūmiyaṃ pana ṭhito’’tiādi. Uttamatthanti arahattaṃ nibbānameva vā.

    வஜ்ஜிபுத்தகவத்து²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Vajjiputtakavatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 1. பட²மபாராஜிகங் • 1. Paṭhamapārājikaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 1. பட²மபாராஜிகங் • 1. Paṭhamapārājikaṃ

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / வஜ்ஜிபுத்தகவத்து²வண்ணனா • Vajjiputtakavatthuvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / வஜ்ஜிபுத்தகவத்து²கதா²வண்ணனா • Vajjiputtakavatthukathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact