Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā |
வஜ்ஜிபுத்தகவத்து²வண்ணனா
Vajjiputtakavatthuvaṇṇanā
43-4. வஜ்ஜீஸு ஜனபதே³ஸு வஸந்தா வஜ்ஜினோ நாம, தேஸங் புத்தா. யாவத³த்த²ந்தி யாவதா அத்தோ² அதி⁴ப்பாயோதி வுத்தங் ஹோதி, தத்த² யங் வுத்தங் ‘‘ஸிக்க²ங் அப்பச்சக்கா²ய து³ப்³ப³ல்யங்அனாவிகத்வா’’தி, தங் காமங் ஸிக்கா²பச்சக்கா²னே, ததே³கட்டே² ச து³ப்³ப³ல்யாவிகரணே பஞ்ஞத்தே ஸதி யுஜ்ஜதி, ந அஞ்ஞதா². ததா²பி இதா³னி பஞ்ஞபேதப்³ப³ங் உபாதா³ய வுத்தங், கத²ஞ்ஹி நாம ச²ப்³ப³க்³கி³யா பி⁴க்கூ² அதிரேகசீவரங் தா⁴ரெஸ்ஸந்தி (பாரா॰ 459), ஆளவகா பி⁴க்கூ² குடியோ காராபெந்தி அப்பமாணிகாயோ (பாரா॰ 342), பி⁴க்கு²னியோ த்³வே வஸ்ஸானி ச²ஸு த⁴ம்மேஸு அஸிக்கி²தஸிக்க²ங் ஸிக்க²மானங் வுட்டா²பெந்தி (பாசி॰ 1077), ஸங்கே⁴ன அஸம்மதங் வுட்டா²பெந்தீதிஆதி³ (பாசி॰ 1084) விய த³ட்ட²ப்³ப³ங். ந ஹி ததோ புப்³பே³ அதி⁴ட்டா²னங் விகப்பனங் வா அனுஞ்ஞாதங். யத³பா⁴வா அதிரேகசீவரந்தி வதெ³ய்ய, பமாணங் வா ந பஞ்ஞத்தங், யத³பா⁴வா அப்பமாணிகாயோதி வதெ³ய்ய, ஏவங்ஸம்பத³மித³ங் த³ட்ட²ப்³ப³ங். ‘‘உல்லும்பது மங், ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴ அனுகம்பங் உபாதா³யா’’தி (மஹாவ॰ 71, 126) உபஸம்பத³ங் யாசித்வா உபஸம்பன்னேன உபஸம்பன்னஸமனந்தரமேவ ‘‘உபஸம்பன்னேன பி⁴க்கு²னா மேது²னோ த⁴ம்மோ ந படிஸேவிதப்³போ³, அஸக்யபுத்தியோ’’தி (மஹாவ॰ 129) ச பஞ்ஞத்தேன அஸ்ஸமணாதி³பா⁴வங் உபக³ந்துகாமேன நனு பட²மங் அஜ்ஜு²பக³தா ஸிக்கா² பச்சக்கா²தப்³பா³, தத்த² து³ப்³ப³ல்யங் வா ஆவிகாதப்³ப³ங் ஸியா, தே பன ‘‘ஸிக்க²ங் அப்பச்சக்கா²ய து³ப்³ப³ல்யங் அனாவிகத்வா மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவிங்ஸூ’’தி அனுபஞ்ஞத்தியா ஓகாஸகரணத்த²ங் வா தங் வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ‘‘ஸோ ஆக³தோ ந உபஸம்பாதே³தப்³போ³’’தி கிஞ்சாபி எத்தே²வ வுத்தங், ததா²பி இதரேஸுபி பாராஜிகேஸு யதா²ஸம்ப⁴வங் வேதி³தப்³ப³ங். ந ஹி ஸிக்க²ங் அப்பச்சக்கா²ய து³ப்³ப³ல்யங் அனாவிகத்வா யோ பாராஜிகவத்து²ங் அதி³ன்னங் தெ²ய்யஸங்கா²தங் ஆதி³யதி, மனுஸ்ஸவிக்³க³ஹங் வா ஜீவிதா வோரோபேதி, படிவிஜானந்தஸ்ஸ உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மங் வா உல்லபதி, ஸோ ஆக³தோ ந உபஸம்பாதே³தப்³போ³. அனுபஞ்ஞத்தி ஹி த³ள்ஹீகம்மஸிதி²லகம்மகரணப்பயோஜனா. ஸா ஹி யஸ்ஸ பாராஜிகங் ஹோதி அஞ்ஞா வா ஆபத்தி, தஸ்ஸ நியமத³ஸ்ஸனப்பயோஜனாதிலக்க²ணானுபஞ்ஞத்திகத்தா. ஏவஞ்ஹி அந்தே அவத்வா ஆதி³ம்ஹி வுத்தா ‘‘கா³மா வா அரஞ்ஞா வா’’தி (பாரா॰ 91) அனுபஞ்ஞத்தி விய. பரிபுண்ணே பனேதஸ்மிங் ஸிக்கா²பதே³ –
43-4. Vajjīsu janapadesu vasantā vajjino nāma, tesaṃ puttā. Yāvadatthanti yāvatā attho adhippāyoti vuttaṃ hoti, tattha yaṃ vuttaṃ ‘‘sikkhaṃ appaccakkhāya dubbalyaṃanāvikatvā’’ti, taṃ kāmaṃ sikkhāpaccakkhāne, tadekaṭṭhe ca dubbalyāvikaraṇe paññatte sati yujjati, na aññathā. Tathāpi idāni paññapetabbaṃ upādāya vuttaṃ, kathañhi nāma chabbaggiyā bhikkhū atirekacīvaraṃ dhāressanti (pārā. 459), āḷavakā bhikkhū kuṭiyo kārāpenti appamāṇikāyo (pārā. 342), bhikkhuniyo dve vassāni chasu dhammesu asikkhitasikkhaṃ sikkhamānaṃ vuṭṭhāpenti (pāci. 1077), saṅghena asammataṃ vuṭṭhāpentītiādi (pāci. 1084) viya daṭṭhabbaṃ. Na hi tato pubbe adhiṭṭhānaṃ vikappanaṃ vā anuññātaṃ. Yadabhāvā atirekacīvaranti vadeyya, pamāṇaṃ vā na paññattaṃ, yadabhāvā appamāṇikāyoti vadeyya, evaṃsampadamidaṃ daṭṭhabbaṃ. ‘‘Ullumpatu maṃ, bhante, saṅgho anukampaṃ upādāyā’’ti (mahāva. 71, 126) upasampadaṃ yācitvā upasampannena upasampannasamanantarameva ‘‘upasampannena bhikkhunā methuno dhammo na paṭisevitabbo, asakyaputtiyo’’ti (mahāva. 129) ca paññattena assamaṇādibhāvaṃ upagantukāmena nanu paṭhamaṃ ajjhupagatā sikkhā paccakkhātabbā, tattha dubbalyaṃ vā āvikātabbaṃ siyā, te pana ‘‘sikkhaṃ appaccakkhāya dubbalyaṃ anāvikatvā methunaṃ dhammaṃ paṭiseviṃsū’’ti anupaññattiyā okāsakaraṇatthaṃ vā taṃ vuttanti veditabbaṃ. ‘‘So āgato na upasampādetabbo’’ti kiñcāpi ettheva vuttaṃ, tathāpi itaresupi pārājikesu yathāsambhavaṃ veditabbaṃ. Na hi sikkhaṃ appaccakkhāya dubbalyaṃ anāvikatvā yo pārājikavatthuṃ adinnaṃ theyyasaṅkhātaṃ ādiyati, manussaviggahaṃ vā jīvitā voropeti, paṭivijānantassa uttarimanussadhammaṃ vā ullapati, so āgato na upasampādetabbo. Anupaññatti hi daḷhīkammasithilakammakaraṇappayojanā. Sā hi yassa pārājikaṃ hoti aññā vā āpatti, tassa niyamadassanappayojanātilakkhaṇānupaññattikattā. Evañhi ante avatvā ādimhi vuttā ‘‘gāmā vā araññā vā’’ti (pārā. 91) anupaññatti viya. Paripuṇṇe panetasmiṃ sikkhāpade –
‘‘நிதா³னா மாதிகாபே⁴தோ³, விப⁴ங்கோ³ தங்னியாமகோ;
‘‘Nidānā mātikābhedo, vibhaṅgo taṃniyāmako;
ததோ ஆபத்தியா பே⁴தோ³, அனாபத்தி தத³ஞ்ஞதா²’’தி. –
Tato āpattiyā bhedo, anāpatti tadaññathā’’ti. –
அயங் நயோ வேதி³தப்³போ³. தத்த² ஸுதி³ன்னவத்து² மக்கடிவத்து² வஜ்ஜிபுத்தகவத்து² சாதி திப்பபே⁴த³ங் வத்து² இமஸ்ஸ ஸிக்கா²பத³ஸ்ஸ நிதா³னங் நாம, ததோ நிதா³னா ‘‘யோ பன, பி⁴க்கு², பி⁴க்கூ²னங் ஸிக்கா²ஸாஜீவஸமாபன்னோ…பே॰… அஸங்வாஸோ’’தி இமிஸ்ஸா மாதிகாய பே⁴தோ³ ஜாதோ. தத்த² ஹி ‘‘அந்தமஸோ திரச்சா²னக³தாயா’’தி இத்தி²லிங்க³வசனேன ‘‘ஸச்சங், ஆவுஸோ, ப⁴க³வதா ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞத்தங், தஞ்ச கோ² இத்தி²யா நோ புரிஸே நோ பண்ட³கே நோ உப⁴தொப்³யஞ்ஜனகே சா’’தி மக்கடிபாராஜிகோ விய அஞ்ஞோபி லேஸங் ஒட்³டே³துங் ஸக்கோதி, தஸ்மா தாதி³ஸஸ்ஸ அலேஸோகாஸஸ்ஸ த³ஸ்ஸனத்த²ங் இத³ங் வுச்சதி. மக்கடிவத்து²ஸங்கா²தா நிதா³னா ‘‘அந்தமஸோ திரச்சா²னக³தாயபீ’’தி மாதிகாவசனபே⁴தோ³ ந இத்தி²யா ஏவ மேது²னஸித்³தி⁴த³ஸ்ஸனதோ கதோ, தஸ்மா விப⁴ங்கோ³ தங்னியாமகோ தஸ்ஸா மாதிகாய அதி⁴ப்பேதத்த²னியாமகோ விப⁴ங்கோ³. விப⁴ங்கே³ ஹி ‘‘திஸ்ஸோ இத்தி²யோ. தயோ உப⁴தொப்³யஞ்ஜனகா. தயோ பண்ட³கா. தயோ புரிஸா. மனுஸ்ஸித்தி²யா தயோ மக்³கே³…பே॰… திரச்சா²னக³தபுரிஸஸ்ஸ த்³வே மக்³கே³’’திஆதி³னா (பாரா॰ 56) நயேன ஸப்³ப³லேஸோகாஸங் பித³ஹித்வா நியமோ கதோ.
Ayaṃ nayo veditabbo. Tattha sudinnavatthu makkaṭivatthu vajjiputtakavatthu cāti tippabhedaṃ vatthu imassa sikkhāpadassa nidānaṃ nāma, tato nidānā ‘‘yo pana, bhikkhu, bhikkhūnaṃ sikkhāsājīvasamāpanno…pe… asaṃvāso’’ti imissā mātikāya bhedo jāto. Tattha hi ‘‘antamaso tiracchānagatāyā’’ti itthiliṅgavacanena ‘‘saccaṃ, āvuso, bhagavatā sikkhāpadaṃ paññattaṃ, tañca kho itthiyā no purise no paṇḍake no ubhatobyañjanake cā’’ti makkaṭipārājiko viya aññopi lesaṃ oḍḍetuṃ sakkoti, tasmā tādisassa alesokāsassa dassanatthaṃ idaṃ vuccati. Makkaṭivatthusaṅkhātā nidānā ‘‘antamaso tiracchānagatāyapī’’ti mātikāvacanabhedo na itthiyā eva methunasiddhidassanato kato, tasmā vibhaṅgo taṃniyāmako tassā mātikāya adhippetatthaniyāmako vibhaṅgo. Vibhaṅge hi ‘‘tisso itthiyo. Tayo ubhatobyañjanakā. Tayo paṇḍakā. Tayo purisā. Manussitthiyā tayo magge…pe… tiracchānagatapurisassa dve magge’’tiādinā (pārā. 56) nayena sabbalesokāsaṃ pidahitvā niyamo kato.
எத்தா²ஹ – யதி³ ஏவங் ஸாதா⁴ரணஸிக்கா²பத³வஸேன வா லிங்க³பரிவத்தனவஸேன வா ந கேவலங் பி⁴க்கூ²னங், பி⁴க்கு²னீனம்பி ‘‘ஸிக்கா²ஸாஜீவஸமாபன்னோ’’தி விப⁴ங்கே³ வத்தப்³ப³ங் ஸியா. தத³வசனேன பி⁴க்கு²னீ புரிஸலிங்க³பாதுபா⁴வேன பி⁴க்கு²பா⁴வே டி²தா ஏவங் வதெ³ய்ய ‘‘நாஹங் உபஸம்பத³காலே பி⁴க்கூ²னங் ஸிக்கா²ஸாஜீவஸமாபன்னா, தஸ்மா ந அப்பச்சக்கா²தஸிக்கா²பி மேது²னத⁴ம்மேன பாராஜிகா ஹோமீ’’தி? வுச்சதே – ததா² ந வத்தப்³ப³ங் அனிட்ட²ப்பஸங்க³தோ. பி⁴க்கு²னீனம்பி ‘‘ஸிக்கா²ஸாஜீவஸமாபன்னோ’’தி வுத்தே பி⁴க்கு²னீனம்பி ஸிக்கா²பச்சக்கா²னங் அத்தீ²தி ஆபஜ்ஜதி, தஞ்சானிட்ட²ங். இத³ங் அபரங் அனிட்ட²ப்பஸங்கோ³தி ‘‘ஸப்³ப³ஸிக்கா²பதா³னி ஸாதா⁴ரணானேவ, நாஸாதா⁴ரணானீ’’தி. அபிசாயங் பி⁴க்கூ²னங் ஸிக்கா²ஸாஜீவஸமாபன்னோவாதி த³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, தங்யேவ உபஜ்ஜ²’’ந்திஆதி³ (பாரா॰ 69) வுத்தங், அபிச யோ ததா² லேஸங் ஒட்³டெ³த்வா மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவந்தோ வஜ்ஜிபுத்தகா விய பாராஜிகோ ஹோதி. தே ஹி ‘‘பி⁴க்கூ²னங் ஸிக்கா²ஸாஜீவஸமாபன்னோ’’தி வசனாபா⁴வே ஸதி ‘‘ஆபத்திங் தும்ஹே, பி⁴க்க²வே, ஆபன்னா பாராஜிக’’ந்தி வுத்தா ப⁴க³வதா. எத்த² பன ‘‘பி⁴க்க²வே’’தி வுத்தத்தா கேசி பி⁴க்கு²லிங்கே³ டி²தா, ‘‘இதா³னி சேபி மயங், ப⁴ந்தே ஆனந்த³, லபெ⁴ய்யாம ப⁴க³வதோ ஸந்திகே பப்³ப³ஜ்ஜங் லபெ⁴ய்யாம உபஸம்பத³’’ந்தி வுத்தத்தா கேசி விப்³ப⁴ந்தாதி வேதி³தப்³பா³. ததோ ஆபத்தியா பே⁴தோ³தி ததோ விப⁴ங்க³தோ ‘‘அக்கா²யிதே ஸரீரே பாராஜிகங், யேபு⁴ய்யேன கா²யிதே து²ல்லச்சய’’ந்திஆதி³ ஆபத்தியா பே⁴தோ³ ஹோதி. அனாபத்தி தத³ஞ்ஞதா²தி ததோ ஏவ விப⁴ங்க³தோ யேனாகாரேன ஆபத்தி வுத்தா, ததோ அஞ்ஞேனாகாரேன அனாபத்திபே⁴தோ³வ ஹோதி. ‘‘ஸாதி³யதி ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸ, ந ஸாதி³யதி அனாபத்தீ’’தி ஹி விப⁴ங்கே³ அஸதி ந பஞ்ஞாயதி. எத்தாவதா ஸமாஸதோ கா³தா²த்தோ² வுத்தோ ஹோதி. எத்த² ச பன –
Etthāha – yadi evaṃ sādhāraṇasikkhāpadavasena vā liṅgaparivattanavasena vā na kevalaṃ bhikkhūnaṃ, bhikkhunīnampi ‘‘sikkhāsājīvasamāpanno’’ti vibhaṅge vattabbaṃ siyā. Tadavacanena bhikkhunī purisaliṅgapātubhāvena bhikkhubhāve ṭhitā evaṃ vadeyya ‘‘nāhaṃ upasampadakāle bhikkhūnaṃ sikkhāsājīvasamāpannā, tasmā na appaccakkhātasikkhāpi methunadhammena pārājikā homī’’ti? Vuccate – tathā na vattabbaṃ aniṭṭhappasaṅgato. Bhikkhunīnampi ‘‘sikkhāsājīvasamāpanno’’ti vutte bhikkhunīnampi sikkhāpaccakkhānaṃ atthīti āpajjati, tañcāniṭṭhaṃ. Idaṃ aparaṃ aniṭṭhappasaṅgoti ‘‘sabbasikkhāpadāni sādhāraṇāneva, nāsādhāraṇānī’’ti. Apicāyaṃ bhikkhūnaṃ sikkhāsājīvasamāpannovāti dassanatthaṃ ‘‘anujānāmi, bhikkhave, taṃyeva upajjha’’ntiādi (pārā. 69) vuttaṃ, apica yo tathā lesaṃ oḍḍetvā methunaṃ dhammaṃ paṭisevanto vajjiputtakā viya pārājiko hoti. Te hi ‘‘bhikkhūnaṃ sikkhāsājīvasamāpanno’’ti vacanābhāve sati ‘‘āpattiṃ tumhe, bhikkhave, āpannā pārājika’’nti vuttā bhagavatā. Ettha pana ‘‘bhikkhave’’ti vuttattā keci bhikkhuliṅge ṭhitā, ‘‘idāni cepi mayaṃ, bhante ānanda, labheyyāma bhagavato santike pabbajjaṃ labheyyāma upasampada’’nti vuttattā keci vibbhantāti veditabbā. Tato āpattiyā bhedoti tato vibhaṅgato ‘‘akkhāyite sarīre pārājikaṃ, yebhuyyena khāyite thullaccaya’’ntiādi āpattiyā bhedo hoti. Anāpatti tadaññathāti tato eva vibhaṅgato yenākārena āpatti vuttā, tato aññenākārena anāpattibhedova hoti. ‘‘Sādiyati āpatti pārājikassa, na sādiyati anāpattī’’ti hi vibhaṅge asati na paññāyati. Ettāvatā samāsato gāthāttho vutto hoti. Ettha ca pana –
‘‘நிதா³னமாதிகாபே⁴தோ³, விப⁴ங்க³ஸ்ஸ பயோஜனங்;
‘‘Nidānamātikābhedo, vibhaṅgassa payojanaṃ;
அனாபத்திபகாரோ ச, பட²மோ நிப்பயோஜனோ’’தி. –
Anāpattipakāro ca, paṭhamo nippayojano’’ti. –
இமங் நயங் த³ஸ்ஸெத்வாவ ஸப்³ப³ஸிக்கா²பதா³னங் அத்தோ² பகாஸிதப்³போ³. கத²ங்? ப⁴க³வதா பன யேனாகாரேன யங் ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞாபிதங், தஸ்ஸ ஆகாரஸ்ஸ ஸமத்த²ங் வா அஸமத்த²ங் வாதி து³வித⁴ங் நிதா³னங், அயங் நிதா³னபே⁴தோ³. மாதிகாபி நிதா³னாபெக்கா² நிதா³னானபெக்கா²தி து³விதா⁴. தத்த² சதுத்த²பாராஜிகாதி³ஸிக்கா²பதா³னி நிதா³னாபெக்கா²னி. ந ஹி வக்³கு³முதா³தீரியா பி⁴க்கூ² ஸயமேவ அத்தனோ அத்தனோ அஸந்தங் உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மங் முஸாவாத³லக்க²ணங் பாபெத்வா பா⁴ஸிங்ஸு. அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ ஹி தே உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மஸ்ஸ கி³ஹீனங் வண்ணங் பா⁴ஸிங்ஸு, ந ச தாவதா பாராஜிகவத்து² ஹோதி. தத்த² தேன லேஸேன ப⁴க³வா தங் வத்து²ங் நிதா³னங் கத்வா பாராஜிகங் பஞ்ஞபேஸி, தேன வுத்தங் ‘‘நிதா³னாபெக்க²’’ந்தி. இமினா நயேன நிதா³னாபெக்கா²னி ஞத்வா தப்³பி³பரீதானி ஸிக்கா²பதா³னி நிதா³னானபெக்கா²னீதி வேதி³தப்³பா³னி, அயங் மாதிகாபே⁴தோ³.
Imaṃ nayaṃ dassetvāva sabbasikkhāpadānaṃ attho pakāsitabbo. Kathaṃ? Bhagavatā pana yenākārena yaṃ sikkhāpadaṃ paññāpitaṃ, tassa ākārassa samatthaṃ vā asamatthaṃ vāti duvidhaṃ nidānaṃ, ayaṃ nidānabhedo. Mātikāpi nidānāpekkhā nidānānapekkhāti duvidhā. Tattha catutthapārājikādisikkhāpadāni nidānāpekkhāni. Na hi vaggumudātīriyā bhikkhū sayameva attano attano asantaṃ uttarimanussadhammaṃ musāvādalakkhaṇaṃ pāpetvā bhāsiṃsu. Aññamaññassa hi te uttarimanussadhammassa gihīnaṃ vaṇṇaṃ bhāsiṃsu, na ca tāvatā pārājikavatthu hoti. Tattha tena lesena bhagavā taṃ vatthuṃ nidānaṃ katvā pārājikaṃ paññapesi, tena vuttaṃ ‘‘nidānāpekkha’’nti. Iminā nayena nidānāpekkhāni ñatvā tabbiparītāni sikkhāpadāni nidānānapekkhānīti veditabbāni, ayaṃ mātikābhedo.
நானப்பகாரதோ மூலாபத்திப்பஹோனகவத்து²பயோக³சித்தனியாமத³ஸ்ஸனவஸேன மாதிகாய விப⁴ஜனபா⁴வதீ³பனத்த²ங் தேஸங் அப்பஹோனகதாய வா தத³ஞ்ஞதரவேகல்லதாய வா வீதிக்கமே ஸதி ஆபத்திபே⁴த³த³ஸ்ஸனத்த²ங், அஸதி அனாபத்தித³ஸ்ஸனத்த²ஞ்சாதி ஸப்³ப³த்த² தயோ அத்த²வஸே படிச்ச மாதிகாய விப⁴ஜனங் விப⁴ங்கோ³ ஆரபீ⁴யதீதி வேதி³தப்³போ³. எத்த² பன ‘‘பி⁴க்க²கோதி பி⁴க்கு², பி⁴க்கா²சரியங் அஜ்ஜு²பக³தோதி பி⁴க்கு², பி⁴ன்னபடத⁴ரோதி பி⁴க்கூ²’’தி கேவலங் ப்³யஞ்ஜனத்த²தீ³பனவஸேன பவத்தோ வா, ‘‘ஸமஞ்ஞாய பி⁴க்கூ²’’தி பி⁴க்கு²பா⁴வஸம்ப⁴வங் அனபெக்கி²த்வாபி கேவலங் பி⁴க்கு² நாம பவத்திட்டா²னதீ³பனவஸேன பவத்தோ வா, ‘‘ஏஹி பி⁴க்கூ²தி பி⁴க்கு², ஸரணக³மனேஹி உபஸம்பன்னோதி பி⁴க்கு², ஞத்திசதுத்தே²ன கம்மேன உபஸம்பன்னோதி பி⁴க்கூ²’’தி உபஸம்பதா³னந்தரேனாபி பி⁴க்கு²பா⁴வஸித்³தி⁴தீ³பனவஸேன பவத்தோ வா, ‘‘ப⁴த்³ரோ பி⁴க்கு², ஸாரோ பி⁴க்கு², ஸெக்கோ² பி⁴க்கு², அஸெக்கோ² பி⁴க்கூ²’’தி பி⁴க்கு²கரணேஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தபி⁴க்கு²தீ³பனவஸேன பவத்தோ வா விப⁴ங்கோ³ அஜ்ஜு²பெக்கி²தோ ஸப்³ப³ஸாமஞ்ஞபத³த்தா, ததா² அஞ்ஞபா⁴கி³யஸிக்கா²பதா³தீ³ஸு ஸத்³வாரவஸேன, அதி⁴கரணத³ஸ்ஸனாதி³வஸேன பவத்தோ ச அஜ்ஜு²பெக்கி²தோ இதரத்த² தத³பா⁴வதோதி வேதி³தப்³போ³.
Nānappakārato mūlāpattippahonakavatthupayogacittaniyāmadassanavasena mātikāya vibhajanabhāvadīpanatthaṃ tesaṃ appahonakatāya vā tadaññataravekallatāya vā vītikkame sati āpattibhedadassanatthaṃ, asati anāpattidassanatthañcāti sabbattha tayo atthavase paṭicca mātikāya vibhajanaṃ vibhaṅgo ārabhīyatīti veditabbo. Ettha pana ‘‘bhikkhakoti bhikkhu, bhikkhācariyaṃ ajjhupagatoti bhikkhu, bhinnapaṭadharoti bhikkhū’’ti kevalaṃ byañjanatthadīpanavasena pavatto vā, ‘‘samaññāya bhikkhū’’ti bhikkhubhāvasambhavaṃ anapekkhitvāpi kevalaṃ bhikkhu nāma pavattiṭṭhānadīpanavasena pavatto vā, ‘‘ehi bhikkhūti bhikkhu, saraṇagamanehi upasampannoti bhikkhu, ñatticatutthena kammena upasampannoti bhikkhū’’ti upasampadānantarenāpi bhikkhubhāvasiddhidīpanavasena pavatto vā, ‘‘bhadro bhikkhu, sāro bhikkhu, sekkho bhikkhu, asekkho bhikkhū’’ti bhikkhukaraṇehi dhammehi samannāgatabhikkhudīpanavasena pavatto vā vibhaṅgo ajjhupekkhito sabbasāmaññapadattā, tathā aññabhāgiyasikkhāpadādīsu sadvāravasena, adhikaraṇadassanādivasena pavatto ca ajjhupekkhito itarattha tadabhāvatoti veditabbo.
தத்த² திஸ்ஸோ இத்தி²யோதிஆதி³ வத்து²னியமத³ஸ்ஸனவஸேன பவத்தோ, மனுஸ்ஸித்தி²யா தயோ மக்³கே³ மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவந்தஸ்ஸ ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸாதிஆதி³ பயோக³னியமத³ஸ்ஸனவஸேன பவத்தோ, பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ஸேவனசித்தங் உபட்டி²தேதிஆதி³ சித்தனியமத³ஸ்ஸனவஸேன பவத்தோ, ஸாதி³யதி ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸ, ந ஸாதி³யதி அனாபத்தீதிஆதி³ வத்து²பயோக³னியமே ஸதி சித்தனியமபா⁴வாபா⁴வவஸேன ஆபத்தானாபத்தித³ஸ்ஸனத்த²ங் பவத்தோ, மதங் யேபு⁴ய்யேன கா²யிதங் ஆபத்தி து²ல்லச்சயஸ்ஸாதிஆதி³ வத்து²ஸ்ஸ அப்பஹோனகதாய வீதிக்கமே ஆபத்திபே⁴த³த³ஸ்ஸனத்த²ங் பவத்தோ, ந ஸாதி³யதி அனாபத்தீதி சித்தனியமவேகல்யேன வீதிக்கமாபா⁴வா அனாபத்தித³ஸ்ஸனத்த²ங் பவத்தோதி. ஏவங் இதரேஸுபி ஸிக்கா²பதே³ஸு யதா²ஸம்ப⁴வனயோ அயந்தி பயோஜனோ விப⁴ங்கோ³.
Tattha tisso itthiyotiādi vatthuniyamadassanavasena pavatto, manussitthiyā tayo magge methunaṃ dhammaṃ paṭisevantassa āpatti pārājikassātiādi payoganiyamadassanavasena pavatto, bhikkhussa sevanacittaṃ upaṭṭhitetiādi cittaniyamadassanavasena pavatto, sādiyati āpatti pārājikassa, na sādiyati anāpattītiādi vatthupayoganiyame sati cittaniyamabhāvābhāvavasena āpattānāpattidassanatthaṃ pavatto, mataṃ yebhuyyena khāyitaṃ āpatti thullaccayassātiādi vatthussa appahonakatāya vītikkame āpattibhedadassanatthaṃ pavatto, na sādiyati anāpattīti cittaniyamavekalyena vītikkamābhāvā anāpattidassanatthaṃ pavattoti. Evaṃ itaresupi sikkhāpadesu yathāsambhavanayo ayanti payojano vibhaṅgo.
அனாபத்திவாரோ பன மூலாபத்திதோ, தத³ஞ்ஞேகதே³ஸதோ, ஸப்³பா³பத்திதோ ச அனாபத்திதீ³பனவஸேன திவிதோ⁴. தத்த² யோ பட²மோ, ஸோ விப⁴ங்கோ³ விய தயோ அத்த²வஸே படிச்ச பவத்தோ. கதமே தயோ? மாதிகாபதா³னங் ஸாத்த²கனிரத்த²கானங் தத³ஞ்ஞதா² உத்³த⁴ரணானுத்³த⁴ரணவஸேன ஸப்பயோஜனநிப்பயோஜனபா⁴வதீ³பனத்த²ங், தத³ஞ்ஞதா² படிபத்திக்கமத³ஸ்ஸனத்த²ங், ஆபத்திப்பஹோனகட்டா²னேபி விஸ்ஸஜ்ஜனத்த²ஞ்சாதி. கத²ங்? ஏளகலோமஸிக்கா²பதே³ ‘‘பி⁴க்கு²னோ பனேவ அத்³தா⁴னமக்³க³ப்படிபன்னஸ்ஸ ஏளகலோமானி உப்பஜ்ஜெய்யுங், ஆகங்க²மானேன பி⁴க்கு²னா படிக்³க³ஹேதப்³பா³னீ’’தி (பாரா॰ 572) ஏதானி கேவலங் வத்து²மத்ததீ³பனபதா³னீதி நிரத்த²கானி நாம, தேஸங் அனாபத்தி. ‘‘அத்³தா⁴னமக்³க³ங் அப்படிபன்னஸ்ஸ உப்பன்னே ஏளகலோமே அனாபத்தி, ஆகங்க²மானேன படிக்³க³ஹிதே’’திஆதி³னா நயேன தத³ஞ்ஞதா² அனுத்³த⁴ரணேன நிப்பயோஜனபா⁴வோ தீ³பிதோ ஹோதி, யதி³த³ங் மாதிகாயங் ‘‘மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவெய்யா’’தி, இத³ங் ஸாத்த²கங். தஸ்ஸ ஸப்பயோஜனபா⁴வதீ³பனத்த²ங் ‘‘அனாபத்தி அஜானந்தஸ்ஸ அஸாதி³யந்தஸ்ஸா’’தி வுத்தங். யஸ்மா ஜானநஸாதி³யனபா⁴வேன ஆபத்தி, அஸேவந்தஸ்ஸ அனாபத்தி, தஸ்மா வுத்தங் மாதிகாயங் ‘‘யோ பன பி⁴க்கு² மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவெய்ய, பாராஜிகோ ஹோதி அஸங்வாஸோ’’தி அதி⁴ப்பாயோ. ‘‘பரபரிக்³க³ஹிதங் பரபரிக்³க³ஹிதஸஞ்ஞிதா க³ருபரிக்கா²ரோ தெ²ய்யசித்தங் அவஹரண’’ந்தி வுத்தானங் பஞ்சன்னம்பி அங்கா³னங் பாரிபூரியா பேததிரச்சா²னக³தபரிக்³க³ஹிதே ஆபத்திப்பஹோனகட்டா²னேபி விஸ்ஸஜ்ஜனத்த²ங் ‘‘அனாபத்தி பேதபரிக்³க³ஹிதே’’திஆதி³ (கங்கா²॰ அட்ட²॰ து³தியபாராஜிகவண்ணனா) வுத்தங். அனாபத்தி இமங் ஜான, இமங் தே³ஹி, இமங் ஆஹர, இமினா அத்தோ², இமங் கப்பியங் கரோஹீதி ப⁴ணதீதிஆதி³ பன தத³ஞ்ஞதா² படிபத்திக்கமத³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். எத்தாவதா ‘‘நிதா³னமாதிகாபே⁴தோ³’’திஆதி³னா வுத்தகா³தா²ய அத்தோ² பகாஸிதோ ஹோதி.
Anāpattivāro pana mūlāpattito, tadaññekadesato, sabbāpattito ca anāpattidīpanavasena tividho. Tattha yo paṭhamo, so vibhaṅgo viya tayo atthavase paṭicca pavatto. Katame tayo? Mātikāpadānaṃ sātthakaniratthakānaṃ tadaññathā uddharaṇānuddharaṇavasena sappayojananippayojanabhāvadīpanatthaṃ, tadaññathā paṭipattikkamadassanatthaṃ, āpattippahonakaṭṭhānepi vissajjanatthañcāti. Kathaṃ? Eḷakalomasikkhāpade ‘‘bhikkhuno paneva addhānamaggappaṭipannassa eḷakalomāni uppajjeyyuṃ, ākaṅkhamānena bhikkhunā paṭiggahetabbānī’’ti (pārā. 572) etāni kevalaṃ vatthumattadīpanapadānīti niratthakāni nāma, tesaṃ anāpatti. ‘‘Addhānamaggaṃ appaṭipannassa uppanne eḷakalome anāpatti, ākaṅkhamānena paṭiggahite’’tiādinā nayena tadaññathā anuddharaṇena nippayojanabhāvo dīpito hoti, yadidaṃ mātikāyaṃ ‘‘methunaṃ dhammaṃ paṭiseveyyā’’ti, idaṃ sātthakaṃ. Tassa sappayojanabhāvadīpanatthaṃ ‘‘anāpatti ajānantassa asādiyantassā’’ti vuttaṃ. Yasmā jānanasādiyanabhāvena āpatti, asevantassa anāpatti, tasmā vuttaṃ mātikāyaṃ ‘‘yo pana bhikkhu methunaṃ dhammaṃ paṭiseveyya, pārājiko hoti asaṃvāso’’ti adhippāyo. ‘‘Parapariggahitaṃ parapariggahitasaññitā garuparikkhāro theyyacittaṃ avaharaṇa’’nti vuttānaṃ pañcannampi aṅgānaṃ pāripūriyā petatiracchānagatapariggahite āpattippahonakaṭṭhānepi vissajjanatthaṃ ‘‘anāpatti petapariggahite’’tiādi (kaṅkhā. aṭṭha. dutiyapārājikavaṇṇanā) vuttaṃ. Anāpatti imaṃ jāna, imaṃ dehi, imaṃ āhara, iminā attho, imaṃ kappiyaṃ karohīti bhaṇatītiādi pana tadaññathā paṭipattikkamadassanatthaṃ vuttanti veditabbaṃ. Ettāvatā ‘‘nidānamātikābhedo’’tiādinā vuttagāthāya attho pakāsito hoti.
எத்த² பட²மபஞ்ஞத்தி தாவ பட²மபோ³தி⁴ங் அதிக்கமித்வா பஞ்ஞத்தத்தா, ஆயஸ்மதோ ஸுதி³ன்னஸ்ஸ அட்ட²வஸ்ஸிககாலே பஞ்ஞத்தத்தா ச ரத்தஞ்ஞுமஹத்தங் பத்தகாலே பஞ்ஞத்தா. து³தியஅனுபஞ்ஞத்தி பா³ஹுஸச்சமஹத்தங் பத்தகாலே உப்பன்னா. ஸோ ஹாயஸ்மா மக்கடிபாராஜிகோ யதா² மாதுகா³மபடிஸங்யுத்தேஸு ஸிக்கா²பதே³ஸு திரச்சா²னக³தித்தீ² அனதி⁴ப்பேதா, ததா² இதா⁴பீதி ஸஞ்ஞாய ‘‘ஸச்சங், ஆவுஸோ, ப⁴க³வதா ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞத்தங், தஞ்ச கோ² மனுஸ்ஸித்தி²யா, நோ திரச்சா²னக³தித்தி²யா’’தி ஆஹ. ததியானுபஞ்ஞத்தி லாப⁴க்³க³மஹத்தங் பத்தகாலே உப்பன்னா. தே ஹி வஜ்ஜிபுத்தகா லாப⁴க்³க³மஹத்தங் பத்தா ஹுத்வா யாவத³த்த²ங் பு⁴ஞ்ஜித்வா ந்ஹாயித்வா வரஸயனேஸு ஸயித்வா ததியானுபஞ்ஞத்தியா வத்து²ங் உப்பாதே³ஸுங், தே ச வேபுல்லமஹத்தங் பத்தே ஸங்கே⁴ உப்பன்னா, ஸயஞ்ச வேபுல்லமஹத்தங் பத்தாதி ‘‘வேபுல்லமஹத்தம்பெத்த² லப்³ப⁴தீ’’தி வுத்தங். இத³ங் பட²மபாராஜிகஸிக்கா²பத³ங் திவித⁴ம்பி வத்து²ங் உபாதா³ய சதுப்³பி³த⁴ம்பி தங் காலங் பத்வா பஞ்ஞத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.
Ettha paṭhamapaññatti tāva paṭhamabodhiṃ atikkamitvā paññattattā, āyasmato sudinnassa aṭṭhavassikakāle paññattattā ca rattaññumahattaṃ pattakāle paññattā. Dutiyaanupaññatti bāhusaccamahattaṃ pattakāle uppannā. So hāyasmā makkaṭipārājiko yathā mātugāmapaṭisaṃyuttesu sikkhāpadesu tiracchānagatitthī anadhippetā, tathā idhāpīti saññāya ‘‘saccaṃ, āvuso, bhagavatā sikkhāpadaṃ paññattaṃ, tañca kho manussitthiyā, no tiracchānagatitthiyā’’ti āha. Tatiyānupaññatti lābhaggamahattaṃ pattakāle uppannā. Te hi vajjiputtakā lābhaggamahattaṃ pattā hutvā yāvadatthaṃ bhuñjitvā nhāyitvā varasayanesu sayitvā tatiyānupaññattiyā vatthuṃ uppādesuṃ, te ca vepullamahattaṃ patte saṅghe uppannā, sayañca vepullamahattaṃ pattāti ‘‘vepullamahattampettha labbhatī’’ti vuttaṃ. Idaṃ paṭhamapārājikasikkhāpadaṃ tividhampi vatthuṃ upādāya catubbidhampi taṃ kālaṃ patvā paññattanti veditabbaṃ.
தத்த² யோ பனாதி அனவஸேஸபரியாதா³னபத³ங். பி⁴க்கூ²தி தஸ்ஸ அதிப்பஸங்க³னியமபத³ங். பி⁴க்கூ²னங் ஸிக்கா²ஸாஜீவஸமாபன்னோதி தஸ்ஸ விஸேஸனவசனங். ந ஹி ஸப்³போ³பி பி⁴க்கு²னாமகோ யா ப⁴க³வதா யாய காயசி உபஸம்பதா³ய உபஸம்பன்னபி⁴க்கூ²னங் ஹெட்டி²மபரிச்சே²தே³ன ஸிக்கி²தப்³ப³ஸிக்கா² விஹிதா, ‘‘எத்த² ஸஹ ஜீவந்தீ’’தி யோ ச ஆஜீவோ வுத்தோ, தங் உப⁴யங் ஸமாபன்னோவ ஹோதி. கதா³ பன ஸமாபன்னோ அஹோஸி? யாய காயசி உபஸம்பதா³ய உபஸம்பன்னஸமனந்தரமேவ தது³ப⁴யங் ஜானந்தோபி அஜானந்தோபி தத³ஜ்ஜு²பக³தத்தா ஸமாபன்னோ நாம ஹோதி. ஸஹ ஜீவந்தீதி யாவ ஸிக்க²ங் ந பச்சக்கா²தி, பாராஜிகபா⁴வஞ்ச ந பாபுணாதி, யங் பன வுத்தங் அந்த⁴கட்ட²கதா²யங் ‘‘ஸிக்க²ங் பரிபூரெந்தோ ஸிக்கா²ஸமாபன்னோ ஸாஜீவங் அவீதிக்கமந்தோ ஸாஜீவஸமாபன்னோ ஹோதீ’’தி, தங் உக்கட்ட²பரிச்சே²த³வஸேன வுத்தங். ந ஹி ஸிக்க²ங் அபரிபூரெந்தோ காமவிதக்காதி³ப³ஹுலோ வா ஏகச்சங் ஸாவஸேஸங் ஸாஜீவங் வீதிக்கமந்தோ வா ஸிக்கா²ஸாஜீவஸமாபன்னோ நாம ந ஹோதி. உக்கட்ட²பரிச்சே²தே³ன பன சதுக்கங் லப்³ப⁴தி அத்தி² பி⁴க்கு² ஸிக்கா²ஸமாபன்னோ ஸீலானி பச்சவெக்க²ந்தோ ந ஸாஜீவஸமாபன்னோ அசித்தகங் ஸிக்கா²பத³ங் வீதிக்கமந்தோ, அத்தி² ந ஸிக்கா²ஸமாபன்னோ காமவிதக்காதி³ப³ஹுலோ ஸாஜீவஸமாபன்னோ நிராபத்திகோ, அத்தி² ந ஸிக்கா²ஸமாபன்னோ ந ச ஸாஜீவஸமாபன்னோ அனவஸேஸங் ஆபத்திங் ஆபன்னோ, அத்தி² ஸிக்கா²ஸமாபன்னோ ச ஸாஜீவஸமாபன்னோ ச ஸிக்க²ங் பரிபூரெந்தோ ஸாஜீவஞ்ச அவீதிக்கமந்தோ, அயமேவ சதுத்தோ² பி⁴க்கு² உக்கட்டோ² இத⁴ அதி⁴ப்பேதோ ஸியா. ந ஹி ப⁴க³வா அனுக்கட்ட²ங் வத்துங் யுத்தோதி சே? ந, ‘‘தத்ர யாயங் அதி⁴ஸீலஸிக்கா², அயங் இமஸ்மிங் அத்தே² அதி⁴ப்பேதா ஸிக்கா²’’திவசனவிரோத⁴தோ. உக்கட்ட²க்³க³ஹணாதி⁴ப்பாயே ஸதி ‘‘ஸிக்கா²தி திஸ்ஸோ ஸிக்கா²’’தி எத்தகமேவ வத்தப்³ப³ந்தி அதி⁴ப்பாயோ. ஸிக்க²த்தயஸமாபன்னோ ஹி ஸப்³பு³க்கட்டோ²தி.
Tattha yo panāti anavasesapariyādānapadaṃ. Bhikkhūti tassa atippasaṅganiyamapadaṃ. Bhikkhūnaṃ sikkhāsājīvasamāpannoti tassa visesanavacanaṃ. Na hi sabbopi bhikkhunāmako yā bhagavatā yāya kāyaci upasampadāya upasampannabhikkhūnaṃ heṭṭhimaparicchedena sikkhitabbasikkhā vihitā, ‘‘ettha saha jīvantī’’ti yo ca ājīvo vutto, taṃ ubhayaṃ samāpannova hoti. Kadā pana samāpanno ahosi? Yāya kāyaci upasampadāya upasampannasamanantarameva tadubhayaṃ jānantopi ajānantopi tadajjhupagatattā samāpanno nāma hoti. Saha jīvantīti yāva sikkhaṃ na paccakkhāti, pārājikabhāvañca na pāpuṇāti, yaṃ pana vuttaṃ andhakaṭṭhakathāyaṃ ‘‘sikkhaṃ paripūrento sikkhāsamāpanno sājīvaṃ avītikkamanto sājīvasamāpanno hotī’’ti, taṃ ukkaṭṭhaparicchedavasena vuttaṃ. Na hi sikkhaṃ aparipūrento kāmavitakkādibahulo vā ekaccaṃ sāvasesaṃ sājīvaṃ vītikkamanto vā sikkhāsājīvasamāpanno nāma na hoti. Ukkaṭṭhaparicchedena pana catukkaṃ labbhati atthi bhikkhu sikkhāsamāpanno sīlāni paccavekkhanto na sājīvasamāpanno acittakaṃ sikkhāpadaṃ vītikkamanto, atthi na sikkhāsamāpanno kāmavitakkādibahulo sājīvasamāpanno nirāpattiko, atthi na sikkhāsamāpanno na ca sājīvasamāpanno anavasesaṃ āpattiṃ āpanno, atthi sikkhāsamāpanno ca sājīvasamāpanno ca sikkhaṃ paripūrento sājīvañca avītikkamanto, ayameva catuttho bhikkhu ukkaṭṭho idha adhippeto siyā. Na hi bhagavā anukkaṭṭhaṃ vattuṃ yuttoti ce? Na, ‘‘tatra yāyaṃ adhisīlasikkhā, ayaṃ imasmiṃ atthe adhippetā sikkhā’’tivacanavirodhato. Ukkaṭṭhaggahaṇādhippāye sati ‘‘sikkhāti tisso sikkhā’’ti ettakameva vattabbanti adhippāyo. Sikkhattayasamāpanno hi sabbukkaṭṭhoti.
‘‘மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவெய்யா’’தி பரதோ வசனங் அபெக்கி²த்வா அதி⁴ஸீலஸிக்கா²வ வுத்தாதி சே? ந, தஸ்ஸாபி அப⁴ப்³ப³த்தா. ந ஹி அதி⁴ஸீலஸிக்க²ங் பரிபூரெந்தோ ஸாஜீவஞ்ச அவீதிக்கமந்தோ மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவிதுங் ப⁴ப்³போ³, தங் ஸிக்க²ங் அபரிபூரெந்தோ ஸாஜீவஞ்ச வீதிக்கமந்தோ ஏவ ஹி படிஸேவெய்யாதி அதி⁴ப்பாயோ, தஸ்மா ஏவமெத்த² அத்தோ² க³ஹேதப்³போ³. யஸ்மா ஸிக்கா²பத³ஸங்கா²தோ ஸாஜீவோ அதி⁴ஸீலஸிக்க²மேவ ஸங்க³ண்ஹாதி, நேதரங் அதி⁴சித்தஸிக்க²ங் அதி⁴பஞ்ஞாஸிக்க²ங் வா, தஸ்மா ‘‘தத்ர யாயங் அதி⁴ஸீலஸிக்கா², அயங் இமஸ்மிங் அத்தே² அதி⁴ப்பேதா ஸிக்கா²’’தி வுத்தங், தஸ்மா அதி⁴ஸீலஸிக்கா²ய ஸங்கா³ஹகோ ஸாஜீவோ ஸிக்கா²ஸாஜீவோதி வுத்தோ. இதி ஸாஜீவவிஸேஸனத்த²ங் ஸிக்கா²க்³க³ஹணங் கதங். தத³த்த²தீ³பனத்த²மேவ விப⁴ங்கே³ ஸிக்க²ங் அபராமஸித்வா ‘‘தஸ்மிங் ஸிக்க²தி, தேன வுச்சதி ஸாஜீவஸமாபன்னோ’’தி வுத்தங் , தேன ஏகமேவித³ங் அத்த²பத³ந்தி தீ³பிதங் ஹோதி. தஞ்ச உபஸம்பதூ³பக³மனந்தரதோ பட்டா²ய ஸிக்க²னாதி⁴காரத்தா ‘‘ஸிக்க²தீ’’தி ச ‘‘ஸமாபன்னோ’’தி ச வுச்சதி. யோ ஏவங் ‘‘ஸிக்கா²ஸாஜீவஸமாபன்னோ’’தி ஸங்க்²யங் க³தோ, தாதி³ஸங் பச்சயங் படிச்ச அபரபா⁴கே³ ஸாஜீவஸங்கா²தமேவ ஸிக்க²ங் அப்பச்சக்கா²ய, தஸ்மிங்யேவ ச து³ப்³ப³ல்யங் அனாவிகத்வா மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவெய்யாதி அயமத்தோ² யுஜ்ஜதி. கிந்து அட்ட²கதா²னயோ படிக்கி²த்தோ ஹோதி. ஸோ ச ந படிக்கே²பாரஹோதி தேன தத³னுஸாரேன ப⁴விதப்³ப³ங்.
‘‘Methunaṃ dhammaṃ paṭiseveyyā’’ti parato vacanaṃ apekkhitvā adhisīlasikkhāva vuttāti ce? Na, tassāpi abhabbattā. Na hi adhisīlasikkhaṃ paripūrento sājīvañca avītikkamanto methunaṃ dhammaṃ paṭisevituṃ bhabbo, taṃ sikkhaṃ aparipūrento sājīvañca vītikkamanto eva hi paṭiseveyyāti adhippāyo, tasmā evamettha attho gahetabbo. Yasmā sikkhāpadasaṅkhāto sājīvo adhisīlasikkhameva saṅgaṇhāti, netaraṃ adhicittasikkhaṃ adhipaññāsikkhaṃ vā, tasmā ‘‘tatra yāyaṃ adhisīlasikkhā, ayaṃ imasmiṃ atthe adhippetā sikkhā’’ti vuttaṃ, tasmā adhisīlasikkhāya saṅgāhako sājīvo sikkhāsājīvoti vutto. Iti sājīvavisesanatthaṃ sikkhāggahaṇaṃ kataṃ. Tadatthadīpanatthameva vibhaṅge sikkhaṃ aparāmasitvā ‘‘tasmiṃ sikkhati, tena vuccati sājīvasamāpanno’’ti vuttaṃ , tena ekamevidaṃ atthapadanti dīpitaṃ hoti. Tañca upasampadūpagamanantarato paṭṭhāya sikkhanādhikārattā ‘‘sikkhatī’’ti ca ‘‘samāpanno’’ti ca vuccati. Yo evaṃ ‘‘sikkhāsājīvasamāpanno’’ti saṅkhyaṃ gato, tādisaṃ paccayaṃ paṭicca aparabhāge sājīvasaṅkhātameva sikkhaṃ appaccakkhāya, tasmiṃyeva ca dubbalyaṃ anāvikatvā methunaṃ dhammaṃ paṭiseveyyāti ayamattho yujjati. Kintu aṭṭhakathānayo paṭikkhitto hoti. So ca na paṭikkhepārahoti tena tadanusārena bhavitabbaṃ.
அதி⁴ப்பாயோ பனெத்த² பரியேஸிதப்³போ³, ஸோ தா³னி வுச்சதி – ஸப்³பே³ஸுபி ஸிக்கா²பதே³ஸு இத³மேவ பி⁴க்கு²லக்க²ணங் ஸாதா⁴ரணங், யதி³த³ங் ‘‘பி⁴க்கூ²னங் ஸிக்கா²ஸாஜீவஸமாபன்னோ’’தி. கீ²ணாஸவோபி ஸாவகோ ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதி அசித்தகங், ததா² ஸெக்கோ². புது²ஜ்ஜனோ பன ஸசித்தகம்பி, தஸ்மா ஸெக்கா²ஸெக்க²புது²ஜ்ஜனபி⁴க்கூ²னங் ஸாமஞ்ஞமித³ங் பி⁴க்கு²லக்க²ணந்தி கத்வா கேவலங் ஸிக்கா²ஸமாபன்னோ, கேவலங் ஸாஜீவஸமாபன்னோ ச உப⁴யஸமாபன்னோ சாதி ஸரூபேகதே³ஸேகஸேஸனயேன ‘‘ஸிக்கா²ஸாஜீவஸமஆபன்னோ’’த்வேவ ஸம்பிண்டெ³த்வா உக்கட்ட²க்³க³ஹணேன அனுக்கட்டா²னங் க³ஹணஸித்³தி⁴தோ அட்ட²கதா²யங் உக்கட்டோ²வ வுத்தோ. தமேவ ஸம்பாதே³துங் ‘‘தஸ்மிங் ஸிக்க²தி, தேன வுச்சதி ஸாஜீவஸமாபன்னோ’’தி எத்த² ஸிக்கா²பத³ஸ்ஸ அவசனே பரிஹாரங் வத்வா யஸ்மா பன ஸோ அஸிக்க²ம்பி ஸமாபன்னோ, தஸ்மா ஸிக்கா²ஸமாபன்னோதிபி அத்த²தோ வேதி³தப்³போ³தி ச வத்வா ‘‘யங் ஸிக்க²ங் ஸமாபன்னோ தங் அப்பச்சக்கா²ய யஞ்ச ஸாஜீவங் ஸமாபன்னோ தத்த² து³ப்³ப³ல்யங் அனாவிகத்வா’’தி வுத்தந்தி அயமட்ட²கதா²யங் அதி⁴ப்பாயோ வேதி³தப்³போ³. ஏதஸ்மிங் பன அதி⁴ப்பாயே அதி⁴ஸீலஸிக்கா²ய ஏவ க³ஹணங் ஸப்³ப³த்தி²கத்தா, ஸீலாதி⁴காரதோ ச வினயஸ்ஸாதி வேதி³தப்³ப³ங். யதா² ச ஸிக்கா²பத³ங் ஸமாதி³யந்தோ ஸீலங் ஸமாதி³யதீதி வுச்சதி, ஏவங் ஸிக்கா²பத³ங் பச்சக்க²ந்தோ ஸீலஸங்கா²தங் ஸிக்க²ங் பச்சக்கா²தீதி வத்துங் யுஜ்ஜதி, தஸ்மா தத்த² வுத்தங் ‘‘யங் ஸிக்க²ங் ஸமாபன்னோ, தங் அப்பச்சக்கா²யா’’தி. ஸிக்க²ங் பச்சக்கா²ய படிஸேவிதமேது²னஸ்ஸ உபஸம்பத³ங் அனுஜானந்தோ ந ஸமூஹனதி நாம. ந ஹி ஸோ பி⁴க்கு² ஹுத்வா படிஸேவி, ‘‘யோ பன பி⁴க்கூ²’’தி ச பஞ்ஞத்தங். எத்தாவதா ஸமாஸதோ ‘‘ஸிக்கா²ஸாஜீவஸமான்னோ’’தி எத்த² வத்தப்³ப³ங் வுத்தங்.
Adhippāyo panettha pariyesitabbo, so dāni vuccati – sabbesupi sikkhāpadesu idameva bhikkhulakkhaṇaṃ sādhāraṇaṃ, yadidaṃ ‘‘bhikkhūnaṃ sikkhāsājīvasamāpanno’’ti. Khīṇāsavopi sāvako āpattiṃ āpajjati acittakaṃ, tathā sekkho. Puthujjano pana sacittakampi, tasmā sekkhāsekkhaputhujjanabhikkhūnaṃ sāmaññamidaṃ bhikkhulakkhaṇanti katvā kevalaṃ sikkhāsamāpanno, kevalaṃ sājīvasamāpanno ca ubhayasamāpanno cāti sarūpekadesekasesanayena ‘‘sikkhāsājīvasamaāpanno’’tveva sampiṇḍetvā ukkaṭṭhaggahaṇena anukkaṭṭhānaṃ gahaṇasiddhito aṭṭhakathāyaṃ ukkaṭṭhova vutto. Tameva sampādetuṃ ‘‘tasmiṃ sikkhati, tena vuccati sājīvasamāpanno’’ti ettha sikkhāpadassa avacane parihāraṃ vatvā yasmā pana so asikkhampi samāpanno, tasmā sikkhāsamāpannotipi atthato veditabboti ca vatvā ‘‘yaṃ sikkhaṃ samāpanno taṃ appaccakkhāya yañca sājīvaṃ samāpanno tattha dubbalyaṃ anāvikatvā’’ti vuttanti ayamaṭṭhakathāyaṃ adhippāyo veditabbo. Etasmiṃ pana adhippāye adhisīlasikkhāya eva gahaṇaṃ sabbatthikattā, sīlādhikārato ca vinayassāti veditabbaṃ. Yathā ca sikkhāpadaṃ samādiyanto sīlaṃ samādiyatīti vuccati, evaṃ sikkhāpadaṃ paccakkhanto sīlasaṅkhātaṃ sikkhaṃ paccakkhātīti vattuṃ yujjati, tasmā tattha vuttaṃ ‘‘yaṃ sikkhaṃ samāpanno, taṃ appaccakkhāyā’’ti. Sikkhaṃ paccakkhāya paṭisevitamethunassa upasampadaṃ anujānanto na samūhanati nāma. Na hi so bhikkhu hutvā paṭisevi, ‘‘yo pana bhikkhū’’ti ca paññattaṃ. Ettāvatā samāsato ‘‘sikkhāsājīvasamānno’’ti ettha vattabbaṃ vuttaṃ.
கிங் இமினா விஸேஸவசனேன பயோஜனங், நனு ‘‘யோ பன பி⁴க்கு² ஸிக்க²ங் அப்பச்சக்கா²ய து³ப்³ப³ல்யங் அனாவிகத்வா…பே॰… அஸங்வாஸோ’’தி எத்தகமேவ வத்தப்³ப³ந்தி சே ? ந வத்தப்³ப³ங் அனிட்ட²ப்பஸங்க³தோ. யோ பன ஸிக்கா²ஸாஜீவஸமாபன்னோ தெ²ய்யஸங்வாஸாதி³கோ கேவலேன ஸமஞ்ஞாமத்தேன, படிஞ்ஞாமத்தேன வா பி⁴க்கு², தஸ்ஸாபி ஸிக்கா²பச்சக்கா²னங் அத்தி². ஸிக்க²ங் அப்பச்சக்கா²ய ச மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவந்தஸ்ஸ பாராஜிகாபத்தி. யோ வா பச்சா² பாராஜிகங் ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜித்வா ந ஸிக்கா²ஸாஜீவஸமாபன்னோ தஸ்ஸ ச, யோ வா பக்க²பண்ட³கத்தா பண்ட³கபா⁴வூபக³மனேன ந ஸிக்கா²ஸாஜீவஸமாபன்னோ தஸ்ஸ ச தது³ப⁴யங் அத்தீ²தி ஆபஜ்ஜதி. ‘‘பண்ட³கபா⁴வபக்கே² ச பக்க²பண்ட³கோ உபஸம்பதா³ய ந வத்தூ²’’தி வுத்தங், தஸ்மா இதரஸ்மிங் பக்கே² வத்தூ²தி ஸித்³த⁴ங், தஸ்மிங் பக்கே² உபஸம்பன்னோ பண்ட³கபா⁴வபக்கே² பண்ட³கத்தா ந ஸிக்கா²ஸாஜீவஸமாபன்னோ, ஸோ பரிச்சஜிதப்³ப³ஸிக்கா²ய அபா⁴வேன ஸிக்க²ங் அப்பச்சக்கா²ய முகே²ன பரஸ்ஸ அங்க³ஜாதக்³க³ஹணாத³யோ மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவெய்ய, தஸ்ஸ குதோ பாராஜிகாபத்தீதி அதி⁴ப்பாயோ. அயங் நயோ அபண்ட³கபக்க²ங் அலப⁴மானஸ்ஸேவ பரதோ யுஜ்ஜதி, லப⁴ந்தஸ்ஸ பன அரூபஸத்தானங் குஸலானங் ஸமாபத்திக்க²ணே ப⁴வங்க³விச்சே²தே³ ஸதிபி அமரணங் விய பண்ட³கபா⁴வபக்கே²பி பி⁴க்கு²பா⁴வோ அத்தி². ஸங்வாஸங் வா ஸாதி³யந்தஸ்ஸ ந தெ²ய்யஸங்வாஸகபா⁴வோ அத்தி² அந்திமவத்து²ங் அஜ்ஜா²பன்னஸ்ஸ விய. ந ச ஸஹஸெய்யாதி³கங் ஜனேதி. க³ணபூரகோ பன ந ஹோதி அந்திமவத்து²ங் அஜ்ஜா²பன்னோ விய, ந ஸோ ஸிக்கா²ஸாஜீவஸமாபன்னோ, இதரஸ்மிங் பன பக்கே² ஹோதி, அயங் இமஸ்ஸ ததோ விஸேஸோ. கிமயங் ஸஹேதுகோ, உதா³ஹு அஹேதுகோதி? ந அஹேதுகோ. யதோ உபஸம்பதா³ தஸ்ஸ அபண்ட³கபக்கே² அனுஞ்ஞாதா ஸஹேதுகபடிஸந்தி⁴கத்தா. பண்ட³கபா⁴வபக்கே²பி கிஸ்ஸ நானுஞ்ஞாதாதி சே? பண்ட³கபூ⁴தத்தா ஓபக்கமிகபண்ட³கஸ்ஸ விய.