Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    9. வஜ்ஜிபுத்தஸுத்தங்

    9. Vajjiputtasuttaṃ

    229. ஏகங் ஸமயங் அஞ்ஞதரோ வஜ்ஜிபுத்தகோ பி⁴க்கு² வேஸாலியங் விஹரதி அஞ்ஞதரஸ்மிங் வனஸண்டே³. தேன கோ² பன ஸமயேன வேஸாலியங் வஜ்ஜிபுத்தகோ ஸப்³ப³ரத்திசாரோ ஹோதி. அத² கோ² ஸோ பி⁴க்கு² வேஸாலியா தூரிய-தாளித-வாதி³த-நிக்³கோ⁴ஸஸத்³த³ங் ஸுத்வா பரிதே³வமானோ தாயங் வேலாயங் இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸி –

    229. Ekaṃ samayaṃ aññataro vajjiputtako bhikkhu vesāliyaṃ viharati aññatarasmiṃ vanasaṇḍe. Tena kho pana samayena vesāliyaṃ vajjiputtako sabbaratticāro hoti. Atha kho so bhikkhu vesāliyā tūriya-tāḷita-vādita-nigghosasaddaṃ sutvā paridevamāno tāyaṃ velāyaṃ imaṃ gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘ஏககா மயங் அரஞ்ஞே விஹராம,

    ‘‘Ekakā mayaṃ araññe viharāma,

    அபவித்³த⁴ங்வ 1 வனஸ்மிங் தா³ருகங்;

    Apaviddhaṃva 2 vanasmiṃ dārukaṃ;

    ஏதாதி³ஸிகாய ரத்தியா,

    Etādisikāya rattiyā,

    கோ ஸு நாமம்ஹேஹி 3 பாபியோ’’தி.

    Ko su nāmamhehi 4 pāpiyo’’ti.

    அத² கோ² யா தஸ்மிங் வனஸண்டே³ அதி⁴வத்தா² தே³வதா தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ அனுகம்பிகா அத்த²காமா தங் பி⁴க்கு²ங் ஸங்வேஜேதுகாமா யேன ஸோ பி⁴க்கு² தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா தங் பி⁴க்கு²ங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    Atha kho yā tasmiṃ vanasaṇḍe adhivatthā devatā tassa bhikkhuno anukampikā atthakāmā taṃ bhikkhuṃ saṃvejetukāmā yena so bhikkhu tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā taṃ bhikkhuṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘ஏககோவ த்வங் அரஞ்ஞே விஹரஸி, அபவித்³த⁴ங்வ வனஸ்மிங் தா³ருகங்;

    ‘‘Ekakova tvaṃ araññe viharasi, apaviddhaṃva vanasmiṃ dārukaṃ;

    தஸ்ஸ தே ப³ஹுகா பிஹயந்தி, நேரயிகா விய ஸக்³க³கா³மின’’ந்தி.

    Tassa te bahukā pihayanti, nerayikā viya saggagāmina’’nti.

    அத² கோ² ஸோ பி⁴க்கு² தாய தே³வதாய ஸங்வேஜிதோ ஸங்வேக³மாபாதீ³தி.

    Atha kho so bhikkhu tāya devatāya saṃvejito saṃvegamāpādīti.







    Footnotes:
    1. அபவிட்ட²ங்வ (ஸ்யா॰ கங்॰)
    2. apaviṭṭhaṃva (syā. kaṃ.)
    3. நாம அம்ஹேஹி (ஸீ॰ பீ॰)
    4. nāma amhehi (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 9. வஜ்ஜிபுத்தஸுத்தவண்ணனா • 9. Vajjiputtasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 9. வஜ்ஜிபுத்தஸுத்தவண்ணனா • 9. Vajjiputtasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact