Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    2. வக்கலித்தே²ரஅபதா³னங்

    2. Vakkalittheraapadānaṃ

    28.

    28.

    ‘‘இதோ ஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி, கப்பே உப்பஜ்ஜி நாயகோ;

    ‘‘Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako;

    அனோமனாமோ அமிதோ, நாமேன பது³முத்தரோ.

    Anomanāmo amito, nāmena padumuttaro.

    29.

    29.

    ‘‘பது³மாகாரவத³னோ, பது³மாமலஸுச்ச²வீ;

    ‘‘Padumākāravadano, padumāmalasucchavī;

    லோகேனானுபலித்தோவ தோயேன பது³மங் யதா².

    Lokenānupalittova toyena padumaṃ yathā.

    30.

    30.

    ‘‘வீரோ பது³மபத்தக்கோ², கந்தோ ச பது³மங் யதா²;

    ‘‘Vīro padumapattakkho, kanto ca padumaṃ yathā;

    பது³முத்தரக³ந்தோ⁴வ, தஸ்மா ஸோ பது³முத்தரோ.

    Padumuttaragandhova, tasmā so padumuttaro.

    31.

    31.

    ‘‘லோகஜெட்டோ² ச நிம்மானோ, அந்தா⁴னங் நயனூபமோ;

    ‘‘Lokajeṭṭho ca nimmāno, andhānaṃ nayanūpamo;

    ஸந்தவேஸோ கு³ணனிதி⁴, கருணாமதிஸாக³ரோ.

    Santaveso guṇanidhi, karuṇāmatisāgaro.

    32.

    32.

    ‘‘ஸ கதா³சி மஹாவீரோ, ப்³ரஹ்மாஸுரஸுரச்சிதோ;

    ‘‘Sa kadāci mahāvīro, brahmāsurasuraccito;

    ஸதே³வமனுஜாகிண்ணே, ஜனமஜ்ஜே² ஜினுத்தமோ 1.

    Sadevamanujākiṇṇe, janamajjhe jinuttamo 2.

    33.

    33.

    ‘‘வத³னேன ஸுக³ந்தே⁴ன, மது⁴ரேன ருதேன ச;

    ‘‘Vadanena sugandhena, madhurena rutena ca;

    ரஞ்ஜயங் பரிஸங் ஸப்³ப³ங், ஸந்த²வீ ஸாவகங் ஸகங்.

    Rañjayaṃ parisaṃ sabbaṃ, santhavī sāvakaṃ sakaṃ.

    34.

    34.

    ‘‘ஸத்³தா⁴தி⁴முத்தோ ஸுமதி, மம த³ஸ்ஸனலாலஸோ 3;

    ‘‘Saddhādhimutto sumati, mama dassanalālaso 4;

    நத்தி² ஏதாதி³ஸோ அஞ்ஞோ, யதா²யங் பி⁴க்கு² வக்கலி.

    Natthi etādiso añño, yathāyaṃ bhikkhu vakkali.

    35.

    35.

    ‘‘ததா³ஹங் ஹங்ஸவதியங், நக³ரே ப்³ராஹ்மணத்ரஜோ;

    ‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, nagare brāhmaṇatrajo;

    ஹுத்வா ஸுத்வா ச தங் வாக்யங், தங் டா²னமபி⁴ரோசயிங்.

    Hutvā sutvā ca taṃ vākyaṃ, taṃ ṭhānamabhirocayiṃ.

    36.

    36.

    ‘‘ஸஸாவகங் தங் விமலங், நிமந்தெத்வா ததா²க³தங்;

    ‘‘Sasāvakaṃ taṃ vimalaṃ, nimantetvā tathāgataṃ;

    ஸத்தாஹங் போ⁴ஜயித்வான, து³ஸ்ஸேஹச்சா²த³யிங் ததா³.

    Sattāhaṃ bhojayitvāna, dussehacchādayiṃ tadā.

    37.

    37.

    ‘‘நிபச்ச ஸிரஸா தஸ்ஸ, அனந்தகு³ணஸாக³ரே;

    ‘‘Nipacca sirasā tassa, anantaguṇasāgare;

    நிமுக்³கோ³ பீதிஸம்புண்ணோ, இத³ங் வசனமப்³ரவிங்.

    Nimuggo pītisampuṇṇo, idaṃ vacanamabraviṃ.

    38.

    38.

    ‘‘‘யோ ஸோ தயா ஸந்த²விதோ, இதோ ஸத்தமகே முனி 5;

    ‘‘‘Yo so tayā santhavito, ito sattamake muni 6;

    பி⁴க்கு² ஸத்³தா⁴வதங் அக்³கோ³, தாதி³ஸோ ஹோமஹங் முனே’.

    Bhikkhu saddhāvataṃ aggo, tādiso homahaṃ mune’.

    39.

    39.

    ‘‘ஏவங் வுத்தே மஹாவீரோ, அனாவரணத³ஸ்ஸனோ;

    ‘‘Evaṃ vutte mahāvīro, anāvaraṇadassano;

    இமங் வாக்யங் உதீ³ரேஸி, பரிஸாய மஹாமுனி.

    Imaṃ vākyaṃ udīresi, parisāya mahāmuni.

    40.

    40.

    ‘‘‘பஸ்ஸதே²தங் மாணவகங், பீதமட்ட²னிவாஸனங்;

    ‘‘‘Passathetaṃ māṇavakaṃ, pītamaṭṭhanivāsanaṃ;

    ஹேமயஞ்ஞோபசிதங்க³ங் 7, ஜனநெத்தமனோஹரங்.

    Hemayaññopacitaṅgaṃ 8, jananettamanoharaṃ.

    41.

    41.

    ‘‘‘ஏஸோ அனாக³தத்³தா⁴னே, கோ³தமஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    ‘‘‘Eso anāgataddhāne, gotamassa mahesino;

    அக்³கோ³ ஸத்³தா⁴தி⁴முத்தானங், ஸாவகோயங் ப⁴விஸ்ஸதி.

    Aggo saddhādhimuttānaṃ, sāvakoyaṃ bhavissati.

    42.

    42.

    ‘‘‘தே³வபூ⁴தோ மனுஸ்ஸோ வா, ஸப்³ப³ஸந்தாபவஜ்ஜிதோ;

    ‘‘‘Devabhūto manusso vā, sabbasantāpavajjito;

    ஸப்³ப³போ⁴க³பரிப்³யூள்ஹோ, ஸுகி²தோ ஸங்ஸரிஸ்ஸதி.

    Sabbabhogaparibyūḷho, sukhito saṃsarissati.

    43.

    43.

    ‘‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    44.

    44.

    ‘‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதோ³, ஓரஸோ த⁴ம்மனிம்மிதோ;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    வக்கலி நாம நாமேன, ஹெஸ்ஸதி ஸத்து² ஸாவகோ’.

    Vakkali nāma nāmena, hessati satthu sāvako’.

    45.

    45.

    ‘‘தேன கம்மவிஸேஸேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammavisesena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    46.

    46.

    ‘‘ஸப்³ப³த்த² ஸுகி²தோ ஹுத்வா, ஸங்ஸரந்தோ ப⁴வாப⁴வே;

    ‘‘Sabbattha sukhito hutvā, saṃsaranto bhavābhave;

    ஸாவத்தி²யங் புரே ஜாதோ, குலே அஞ்ஞதரே அஹங்.

    Sāvatthiyaṃ pure jāto, kule aññatare ahaṃ.

    47.

    47.

    ‘‘நோனீதஸுகு²மாலங் மங், ஜாதபல்லவகோமலங்;

    ‘‘Nonītasukhumālaṃ maṃ, jātapallavakomalaṃ;

    மந்த³ங் உத்தானஸயனங், பிஸாசப⁴யதஜ்ஜிதா.

    Mandaṃ uttānasayanaṃ, pisācabhayatajjitā.

    48.

    48.

    ‘‘பாத³மூலே மஹேஸிஸ்ஸ, ஸாயேஸுங் தீ³னமானஸா;

    ‘‘Pādamūle mahesissa, sāyesuṃ dīnamānasā;

    இமங் த³தா³ம தே நாத², ஸரணங் ஹோஹி நாயக.

    Imaṃ dadāma te nātha, saraṇaṃ hohi nāyaka.

    49.

    49.

    ‘‘ததா³ படிக்³க³ஹி ஸோ மங், பீ⁴தானங் ஸரணோ முனி;

    ‘‘Tadā paṭiggahi so maṃ, bhītānaṃ saraṇo muni;

    ஜாலினா சக்கங்கிதேன 9, முது³கோமலபாணினா.

    Jālinā cakkaṅkitena 10, mudukomalapāṇinā.

    50.

    50.

    ‘‘ததா³ பபு⁴தி தேனாஹங், அரக்கெ²ய்யேன ரக்கி²தோ;

    ‘‘Tadā pabhuti tenāhaṃ, arakkheyyena rakkhito;

    ஸப்³ப³வேரவினிமுத்தோ 11, ஸுகே²ன பரிவுத்³தி⁴தோ.

    Sabbaveravinimutto 12, sukhena parivuddhito.

    51.

    51.

    ‘‘ஸுக³தேன வினா பூ⁴தோ, உக்கண்டா²மி முஹுத்தகங்;

    ‘‘Sugatena vinā bhūto, ukkaṇṭhāmi muhuttakaṃ;

    ஜாதியா ஸத்தவஸ்ஸோஹங், பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்.

    Jātiyā sattavassohaṃ, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    52.

    52.

    ‘‘ஸப்³ப³பாரமிஸம்பூ⁴தங், நீலக்கி²னயனங் 13 வரங்;

    ‘‘Sabbapāramisambhūtaṃ, nīlakkhinayanaṃ 14 varaṃ;

    ரூபங் ஸப்³ப³ஸுபா⁴கிண்ணங், அதித்தோ விஹராமஹங் 15.

    Rūpaṃ sabbasubhākiṇṇaṃ, atitto viharāmahaṃ 16.

    53.

    53.

    ‘‘பு³த்³த⁴ரூபரதிங் 17 ஞத்வா, ததா³ ஓவதி³ மங் ஜினோ;

    ‘‘Buddharūparatiṃ 18 ñatvā, tadā ovadi maṃ jino;

    ‘அலங் வக்கலி கிங் ரூபே, ரமஸே பா³லனந்தி³தே.

    ‘Alaṃ vakkali kiṃ rūpe, ramase bālanandite.

    54.

    54.

    ‘‘‘யோ ஹி பஸ்ஸதி ஸத்³த⁴ம்மங், ஸோ மங் பஸ்ஸதி பண்டி³தோ;

    ‘‘‘Yo hi passati saddhammaṃ, so maṃ passati paṇḍito;

    அபஸ்ஸமானோ ஸத்³த⁴ம்மங், மங் பஸ்ஸம்பி ந பஸ்ஸதி.

    Apassamāno saddhammaṃ, maṃ passampi na passati.

    55.

    55.

    ‘‘‘அனந்தாதீ³னவோ காயோ, விஸருக்க²ஸமூபமோ;

    ‘‘‘Anantādīnavo kāyo, visarukkhasamūpamo;

    ஆவாஸோ ஸப்³ப³ரோகா³னங், புஞ்ஜோ து³க்க²ஸ்ஸ கேவலோ.

    Āvāso sabbarogānaṃ, puñjo dukkhassa kevalo.

    56.

    56.

    ‘‘‘நிப்³பி³ந்தி³ய ததோ ரூபே, க²ந்தா⁴னங் உத³யப்³ப³யங்;

    ‘‘‘Nibbindiya tato rūpe, khandhānaṃ udayabbayaṃ;

    பஸ்ஸ உபக்கிலேஸானங், ஸுகே²னந்தங் க³மிஸ்ஸதி’.

    Passa upakkilesānaṃ, sukhenantaṃ gamissati’.

    57.

    57.

    ‘‘ஏவங் தேனானுஸிட்டோ²ஹங், நாயகேன ஹிதேஸினா;

    ‘‘Evaṃ tenānusiṭṭhohaṃ, nāyakena hitesinā;

    கி³ஜ்ஜ²கூடங் ஸமாருய்ஹ, ஜா²யாமி கி³ரிகந்த³ரே.

    Gijjhakūṭaṃ samāruyha, jhāyāmi girikandare.

    58.

    58.

    ‘‘டி²தோ பப்³ப³தபாத³ம்ஹி, அஸ்ஸாஸயி 19 மஹாமுனி;

    ‘‘Ṭhito pabbatapādamhi, assāsayi 20 mahāmuni;

    வக்கலீதி ஜினோ வாசங், தங் ஸுத்வா முதி³தோ அஹங்.

    Vakkalīti jino vācaṃ, taṃ sutvā mudito ahaṃ.

    59.

    59.

    ‘‘பக்க²ந்தி³ங் ஸேலபப்³பா⁴ரே, அனேகஸதபோரிஸே;

    ‘‘Pakkhandiṃ selapabbhāre, anekasataporise;

    ததா³ பு³த்³தா⁴னுபா⁴வேன, ஸுகே²னேவ மஹிங் க³தோ.

    Tadā buddhānubhāvena, sukheneva mahiṃ gato.

    60.

    60.

    ‘‘புனோபி 21 த⁴ம்மங் தே³ஸேதி, க²ந்தா⁴னங் உத³யப்³ப³யங்;

    ‘‘Punopi 22 dhammaṃ deseti, khandhānaṃ udayabbayaṃ;

    தமஹங் த⁴ம்மமஞ்ஞாய, அரஹத்தமபாபுணிங்.

    Tamahaṃ dhammamaññāya, arahattamapāpuṇiṃ.

    61.

    61.

    ‘‘ஸுமஹாபரிஸமஜ்ஜே² , ததா³ மங் சரணந்தகோ³;

    ‘‘Sumahāparisamajjhe , tadā maṃ caraṇantago;

    அக்³க³ங் ஸத்³தா⁴தி⁴முத்தானங், பஞ்ஞபேஸி மஹாமதி.

    Aggaṃ saddhādhimuttānaṃ, paññapesi mahāmati.

    62.

    62.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, யங் கம்மமகரிங் ததா³;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    63.

    63.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    64.

    64.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    65.

    65.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா வக்கலித்தே²ரோ இமா கா³தா²யோ

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā vakkalitthero imā gāthāyo

    அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Abhāsitthāti.

    வக்கலித்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் து³தியங்.

    Vakkalittherassāpadānaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. ஜனுத்தமோ (ஸ்யா॰ பீ॰), அனுத்தமோ (க॰) வங்கீ³ஸத்தே²ராபதா³னேபி
    2. januttamo (syā. pī.), anuttamo (ka.) vaṅgīsattherāpadānepi
    3. த³ஸ்ஸனஸாலயோ (ஸ்யா॰)
    4. dassanasālayo (syā.)
    5. இத⁴ ஸத்³தா⁴தி⁴முத்தோ இஸி (ஸ்யா॰), இதோ ஸத்தமகேஹனி (ஸீ॰ பீ॰)
    6. idha saddhādhimutto isi (syā.), ito sattamakehani (sī. pī.)
    7. ஹேமயஞ்ஞோபவீதங்க³ங் (ஸீ॰)
    8. hemayaññopavītaṅgaṃ (sī.)
    9. ஸங்கலங்கேன (ஸீ॰)
    10. saṅkalaṅkena (sī.)
    11. ஸப்³ப³ப்³யாதி⁴வினிமுத்தோ (ஸ்யா॰), ஸப்³பூ³பதி⁴வினிமுத்தோ (பீ॰)
    12. sabbabyādhivinimutto (syā.), sabbūpadhivinimutto (pī.)
    13. லங்கினீலயனங் (ஸீ॰)
    14. laṅkinīlayanaṃ (sī.)
    15. விஹயாமஹங் (ஸீ॰ பீ॰)
    16. vihayāmahaṃ (sī. pī.)
    17. பு³த்³தோ⁴ ரூபரதிங் (ஸீ॰)
    18. buddho rūparatiṃ (sī.)
    19. மமாஹஸோ (ஸீ॰)
    20. mamāhaso (sī.)
    21. புனாபி (ஸ்யா॰), முனி மங் (க॰)
    22. punāpi (syā.), muni maṃ (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 2. வக்கலித்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 2. Vakkalittheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact