Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[183] 3. வாலோத³கஜாதகவண்ணனா
[183] 3. Vālodakajātakavaṇṇanā
வாலோத³கங் அப்பரஸங் நிஹீனந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ பஞ்சஸதே விகா⁴ஸாதே³ ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸாவத்தி²யங் கிர பஞ்சஸதா உபாஸகா க⁴ராவாஸபலிபோ³த⁴ங் புத்ததா³ரஸ்ஸ நிய்யாதெ³த்வா ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுணந்தா ஏகதோவ விசரந்தி. தேஸு கேசி ஸோதாபன்னா, கேசி ஸகதா³கா³மினோ, கேசி அனாகா³மினோ, ஏகோபி புது²ஜ்ஜனோ நாம நத்தி², ஸத்தா²ரங் நிமந்தெந்தாபி தே உபாஸகே அந்தோகரித்வாவ நிமந்தெந்தி. தேஸங் பன த³ந்தகட்ட²முகோ²த³கவத்த²க³ந்த⁴மாலதா³யகா பஞ்சஸதா சூளுபட்டா²கா விகா⁴ஸாதா³ ஹுத்வா வஸந்தி. தே பு⁴த்தபாதராஸா நித்³தா³யித்வா உட்டா²ய அசிரவதிங் க³ந்த்வா நதீ³தீரே உன்னத³ந்தா மல்லயுத்³த⁴ங் யுஜ்ஜ²ந்தி. தே பன பஞ்சஸதா உபாஸகா அப்பஸத்³தா³ அப்பனிக்³கோ⁴ஸா படிஸல்லானமனுயுஞ்ஜந்தி. ஸத்தா² தேஸங் விகா⁴ஸாதா³னங் உச்சாஸத்³த³ங் ஸுத்வா ‘‘கிங் ஏஸோ, ஆனந்த³, ஸத்³தோ³’’தி தே²ரங் புச்சி²த்வா ‘‘விகா⁴ஸாத³ஸத்³தோ³, ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘ந கோ², ஆனந்த³, இமே விகா⁴ஸாதா³ இதா³னேவ விகா⁴ஸங் கா²தி³த்வா உன்னத³ந்தி, புப்³பே³பி உன்னத³ந்தியேவ, இமேபி உபாஸகா ந இதா³னேவ ஸன்னிஸின்னா, புப்³பே³பி ஸன்னிஸின்னாயேவா’’தி வத்வா தே²ரேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Vālodakaṃapparasaṃ nihīnanti idaṃ satthā jetavane viharanto pañcasate vighāsāde ārabbha kathesi. Sāvatthiyaṃ kira pañcasatā upāsakā gharāvāsapalibodhaṃ puttadārassa niyyādetvā satthu dhammadesanaṃ suṇantā ekatova vicaranti. Tesu keci sotāpannā, keci sakadāgāmino, keci anāgāmino, ekopi puthujjano nāma natthi, satthāraṃ nimantentāpi te upāsake antokaritvāva nimantenti. Tesaṃ pana dantakaṭṭhamukhodakavatthagandhamāladāyakā pañcasatā cūḷupaṭṭhākā vighāsādā hutvā vasanti. Te bhuttapātarāsā niddāyitvā uṭṭhāya aciravatiṃ gantvā nadītīre unnadantā mallayuddhaṃ yujjhanti. Te pana pañcasatā upāsakā appasaddā appanigghosā paṭisallānamanuyuñjanti. Satthā tesaṃ vighāsādānaṃ uccāsaddaṃ sutvā ‘‘kiṃ eso, ānanda, saddo’’ti theraṃ pucchitvā ‘‘vighāsādasaddo, bhante’’ti vutte ‘‘na kho, ānanda, ime vighāsādā idāneva vighāsaṃ khāditvā unnadanti, pubbepi unnadantiyeva, imepi upāsakā na idāneva sannisinnā, pubbepi sannisinnāyevā’’ti vatvā therena yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ அமச்சகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ ரஞ்ஞோ அத்த²த⁴ம்மானுஸாஸகோ அஹோஸி. அதே²கஸ்மிங் காலே ஸோ ராஜா ‘‘பச்சந்தோ குபிதோ’’தி ஸுத்வா பஞ்சஸதே ஸிந்த⁴வே கப்பாபெத்வா சதுரங்கி³னியா ஸேனாய க³ந்த்வா பச்சந்தங் வூபஸமெத்வா பா³ராணஸிமேவ பச்சாக³ந்த்வா ‘‘ஸிந்த⁴வா கிலந்தா அல்லரஸமேவ நேஸங் முத்³தி³கபானங் தே³தா²’’தி ஆணாபேஸி. ஸிந்த⁴வா க³ந்த⁴பானங் பிவித்வா அஸ்ஸஸாலங் க³ந்த்வா அத்தனோ அத்தனோ டா²னேஸு அட்ட²ங்ஸு. தேஸங் பன தி³ன்னாவஸிட்ட²கங் அப்பரஸங் ப³ஹுகஸடங் அஹோஸி. மனுஸ்ஸா ‘‘இத³ங் கிங் கரோமா’’தி ராஜானங் புச்சி²ங்ஸு. ராஜா உத³கேன மத்³தி³த்வா மகசிபிலோதிகாஹி பரிஸ்ஸாவெத்வா ‘‘யே க³த்³ரபா⁴ ஸிந்த⁴வானங் நிவாபங் பஹிங்ஸு, தேஸங் தா³பேதா²’’தி தா³பேஸி. க³த்³ரபா⁴ கஸடஉத³கங் பிவித்வா மத்தா ஹுத்வா விரவந்தா ராஜங்க³ணே விசரிங்ஸு. ராஜா மஹாவாதபானங் விவரித்வா ராஜங்க³ணங் ஓலோகயமானோ ஸமீபே டி²தங் போ³தி⁴ஸத்தங் ஆமந்தெத்வா ‘‘பஸ்ஸ, இமே க³த்³ரபா⁴ கஸடோத³கங் பிவித்வா மத்தா ஹுத்வா விரவந்தா உப்பதந்தா விசரந்தி, ஸிந்த⁴வகுலே ஜாதஸிந்த⁴வா பன க³ந்த⁴பானங் பிவித்வா நிஸ்ஸத்³தா³ ஸன்னிஸின்னா ந உப்பிலவந்தி, கிங் நு கோ² காரண’’ந்தி புச்ச²ந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto amaccakule nibbattitvā vayappatto rañño atthadhammānusāsako ahosi. Athekasmiṃ kāle so rājā ‘‘paccanto kupito’’ti sutvā pañcasate sindhave kappāpetvā caturaṅginiyā senāya gantvā paccantaṃ vūpasametvā bārāṇasimeva paccāgantvā ‘‘sindhavā kilantā allarasameva nesaṃ muddikapānaṃ dethā’’ti āṇāpesi. Sindhavā gandhapānaṃ pivitvā assasālaṃ gantvā attano attano ṭhānesu aṭṭhaṃsu. Tesaṃ pana dinnāvasiṭṭhakaṃ apparasaṃ bahukasaṭaṃ ahosi. Manussā ‘‘idaṃ kiṃ karomā’’ti rājānaṃ pucchiṃsu. Rājā udakena madditvā makacipilotikāhi parissāvetvā ‘‘ye gadrabhā sindhavānaṃ nivāpaṃ pahiṃsu, tesaṃ dāpethā’’ti dāpesi. Gadrabhā kasaṭaudakaṃ pivitvā mattā hutvā viravantā rājaṅgaṇe vicariṃsu. Rājā mahāvātapānaṃ vivaritvā rājaṅgaṇaṃ olokayamāno samīpe ṭhitaṃ bodhisattaṃ āmantetvā ‘‘passa, ime gadrabhā kasaṭodakaṃ pivitvā mattā hutvā viravantā uppatantā vicaranti, sindhavakule jātasindhavā pana gandhapānaṃ pivitvā nissaddā sannisinnā na uppilavanti, kiṃ nu kho kāraṇa’’nti pucchanto paṭhamaṃ gāthamāha –
65.
65.
‘‘வாலோத³கங் அப்பரஸங் நிஹீனங், பித்வா மதோ³ ஜாயதி க³த்³ரபா⁴னங்;
‘‘Vālodakaṃ apparasaṃ nihīnaṃ, pitvā mado jāyati gadrabhānaṃ;
இமஞ்ச பித்வான ரஸங் பணீதங், மதோ³ ந ஸஞ்ஜாயதி ஸிந்த⁴வான’’ந்தி.
Imañca pitvāna rasaṃ paṇītaṃ, mado na sañjāyati sindhavāna’’nti.
தத்த² வாலோத³கந்தி மகசிவாலேஹி பரிஸ்ஸாவிதஉத³கங். ‘‘வாலுத³க’’ந்திபி பாடோ². நிஹீனந்தி நிஹீனரஸபா⁴வேன நிஹீனங். ந ஸஞ்ஜாயதீதி ஸிந்த⁴வானங் மதோ³ ந ஜாயதி, கிங் நு கோ² காரணந்தி புச்சி².
Tattha vālodakanti makacivālehi parissāvitaudakaṃ. ‘‘Vāludaka’’ntipi pāṭho. Nihīnanti nihīnarasabhāvena nihīnaṃ. Na sañjāyatīti sindhavānaṃ mado na jāyati, kiṃ nu kho kāraṇanti pucchi.
அத²ஸ்ஸ காரணங் ஆசிக்க²ந்தோ போ³தி⁴ஸத்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ –
Athassa kāraṇaṃ ācikkhanto bodhisatto dutiyaṃ gāthamāha –
66.
66.
‘‘அப்பங் பிவித்வான நிஹீனஜச்சோ, ஸோ மஜ்ஜதீ தேன ஜனிந்த³ புட்டோ²;
‘‘Appaṃ pivitvāna nihīnajacco, so majjatī tena janinda puṭṭho;
தோ⁴ரய்ஹஸீலீ ச குலம்ஹி ஜாதோ, ந மஜ்ஜதீ அக்³க³ரஸங் பிவித்வா’’தி.
Dhorayhasīlī ca kulamhi jāto, na majjatī aggarasaṃ pivitvā’’ti.
தத்த² தேன ஜனிந்த³ புட்டோ²தி ஜனிந்த³ உத்தமராஜ யோ நிஹீனஜச்சோ, தேன நிஹீனஜச்சபா⁴வேன புட்டோ² மஜ்ஜதி பமஜ்ஜதி. தோ⁴ரய்ஹஸீலீதி தோ⁴ரய்ஹஸீலோ து⁴ரவஹனகஆசாரேன ஸம்பன்னோ ஜாதிஸிந்த⁴வோ. அக்³க³ரஸந்தி ஸப்³ப³பட²மங் க³ஹிதங் முத்³தி³கரஸங் பிவித்வாபி ந மஜ்ஜதி.
Tattha tena janinda puṭṭhoti janinda uttamarāja yo nihīnajacco, tena nihīnajaccabhāvena puṭṭho majjati pamajjati. Dhorayhasīlīti dhorayhasīlo dhuravahanakaācārena sampanno jātisindhavo. Aggarasanti sabbapaṭhamaṃ gahitaṃ muddikarasaṃ pivitvāpi na majjati.
ராஜா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா க³த்³ரபே⁴ ராஜங்க³ணா நீஹராபெத்வா தஸ்ஸேவ ஓவாதே³ டி²தோ தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா யதா²கம்மங் க³தோ.
Rājā bodhisattassa vacanaṃ sutvā gadrabhe rājaṅgaṇā nīharāpetvā tasseva ovāde ṭhito dānādīni puññāni katvā yathākammaṃ gato.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ பஞ்சஸதா க³த்³ரபா⁴ இமே விகா⁴ஸாதா³ அஹேஸுங், பஞ்சஸதா ஸிந்த⁴வா இமே உபாஸகா, ராஜா ஆனந்தோ³, பண்டி³தாமச்சோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā pañcasatā gadrabhā ime vighāsādā ahesuṃ, pañcasatā sindhavā ime upāsakā, rājā ānando, paṇḍitāmacco pana ahameva ahosi’’nti.
வாலோத³கஜாதகவண்ணனா ததியா.
Vālodakajātakavaṇṇanā tatiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 183. வாலோத³கஜாதகங் • 183. Vālodakajātakaṃ