Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[342] 2. வானரஜாதகவண்ணனா
[342] 2. Vānarajātakavaṇṇanā
அஸக்கி²ங் வத அத்தானந்தி இத³ங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ தே³வத³த்தஸ்ஸ வதா⁴ய பரிஸக்கனங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² (ஜா॰ அட்ட²॰ 2.2.ஸுஸுமாரஜாதகவண்ணனா) ஹெட்டா² வித்தா²ரிதமேவ.
Asakkhiṃvata attānanti idaṃ satthā veḷuvane viharanto devadattassa vadhāya parisakkanaṃ ārabbha kathesi. Vatthu (jā. aṭṭha. 2.2.susumārajātakavaṇṇanā) heṭṭhā vitthāritameva.
அதீதே பன பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஹிமவந்தபதே³ஸே கபியோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ க³ங்கா³தீரே வஸி. அதே²கா அந்தோக³ங்கா³யங் ஸங்ஸுமாரீ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஹத³யமங்ஸே தோ³ஹளங் உப்பாதெ³த்வா ஸங்ஸுமாரஸ்ஸ கதே²ஸி. ஸோ ‘‘தங் கபிங் உத³கே நிமுஜ்ஜாபெத்வா மாரெத்வா ஹத³யமங்ஸங் க³ஹெத்வா ஸங்ஸுமாரியா த³ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா மஹாஸத்தங் ஆஹ – ‘‘ஏஹி, ஸம்ம, அந்தரதீ³பகே ப²லாப²லே கா²தி³துங் க³ச்சா²மா’’தி. ‘‘கத²ங், ஸம்ம, அஹங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘அஹங் தங் மம பிட்டி²யங் நிஸீதா³பெத்வா நெஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ தஸ்ஸ சித்தங் அஜானந்தோ லங்கி⁴த்வா பிட்டி²யங் நிஸீதி³. ஸங்ஸுமாரோ தோ²கங் க³ந்த்வா நிமுஜ்ஜிதுங் ஆரபி⁴. அத² நங் வானரோ ‘‘கிங்காரணா, போ⁴, மங் உத³கே நிமுஜ்ஜாபேஸீ’’தி ஆஹ. ‘‘அஹங் தங் மாரெத்வா தவ ஹத³யமங்ஸங் மம ப⁴ரியாய த³ஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘த³ந்த⁴ த்வங் மம ஹத³யமங்ஸங் உரே அத்தீ²தி மஞ்ஞஸீ’’தி? ‘‘அத² கஹங் தே ட²பித’’ந்தி? ‘‘ஏதங் உது³ம்ப³ரே ஓலம்ப³ந்தங் ந பஸ்ஸஸீ’’தி? ‘‘பஸ்ஸாமி, த³ஸ்ஸஸி பன மே’’தி. ‘‘ஆம, த³ஸ்ஸாமீ’’தி. ஸங்ஸுமாரோ த³ந்த⁴தாய தங் க³ஹெத்வா நதீ³தீரே உது³ம்ப³ரமூலங் க³தோ. போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ பிட்டி²தோ லங்கி⁴த்வா உது³ம்ப³ரருக்கே² நிஸின்னோ இமா கா³தா² அபா⁴ஸி –
Atīte pana bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto himavantapadese kapiyoniyaṃ nibbattitvā vayappatto gaṅgātīre vasi. Athekā antogaṅgāyaṃ saṃsumārī bodhisattassa hadayamaṃse dohaḷaṃ uppādetvā saṃsumārassa kathesi. So ‘‘taṃ kapiṃ udake nimujjāpetvā māretvā hadayamaṃsaṃ gahetvā saṃsumāriyā dassāmī’’ti cintetvā mahāsattaṃ āha – ‘‘ehi, samma, antaradīpake phalāphale khādituṃ gacchāmā’’ti. ‘‘Kathaṃ, samma, ahaṃ gamissāmī’’ti. ‘‘Ahaṃ taṃ mama piṭṭhiyaṃ nisīdāpetvā nessāmī’’ti. So tassa cittaṃ ajānanto laṅghitvā piṭṭhiyaṃ nisīdi. Saṃsumāro thokaṃ gantvā nimujjituṃ ārabhi. Atha naṃ vānaro ‘‘kiṃkāraṇā, bho, maṃ udake nimujjāpesī’’ti āha. ‘‘Ahaṃ taṃ māretvā tava hadayamaṃsaṃ mama bhariyāya dassāmī’’ti. ‘‘Dandha tvaṃ mama hadayamaṃsaṃ ure atthīti maññasī’’ti? ‘‘Atha kahaṃ te ṭhapita’’nti? ‘‘Etaṃ udumbare olambantaṃ na passasī’’ti? ‘‘Passāmi, dassasi pana me’’ti. ‘‘Āma, dassāmī’’ti. Saṃsumāro dandhatāya taṃ gahetvā nadītīre udumbaramūlaṃ gato. Bodhisatto tassa piṭṭhito laṅghitvā udumbararukkhe nisinno imā gāthā abhāsi –
161.
161.
‘‘அஸக்கி²ங் வத அத்தானங், உத்³தா⁴துங் உத³கா த²லங்;
‘‘Asakkhiṃ vata attānaṃ, uddhātuṃ udakā thalaṃ;
ந தா³னாஹங் புன துய்ஹங், வஸங் க³ச்சா²மி வாரிஜ.
Na dānāhaṃ puna tuyhaṃ, vasaṃ gacchāmi vārija.
162.
162.
‘‘அலமேதேஹி அம்பே³ஹி, ஜம்பூ³ஹி பனஸேஹி ச;
‘‘Alametehi ambehi, jambūhi panasehi ca;
யானி பாரங் ஸமுத்³த³ஸ்ஸ, வரங் மய்ஹங் உது³ம்ப³ரோ.
Yāni pāraṃ samuddassa, varaṃ mayhaṃ udumbaro.
163.
163.
‘‘யோ ச உப்பதிதங் அத்த²ங், ந கி²ப்பமனுபு³ஜ்ஜ²தி;
‘‘Yo ca uppatitaṃ atthaṃ, na khippamanubujjhati;
அமித்தவஸமன்வேதி, பச்சா² ச அனுதப்பதி.
Amittavasamanveti, pacchā ca anutappati.
164.
164.
‘‘யோ ச உப்பதிதங் அத்த²ங், கி²ப்பமேவ நிபோ³த⁴தி;
‘‘Yo ca uppatitaṃ atthaṃ, khippameva nibodhati;
முச்சதே ஸத்துஸம்பா³தா⁴, ந ச பச்சா²னுதப்பதீ’’தி.
Muccate sattusambādhā, na ca pacchānutappatī’’ti.
தத்த² அஸக்கி²ங் வதாதி ஸமத்தோ² வத அஹோஸிங். உத்³தா⁴துந்தி உத்³த⁴ரிதுங். வாரிஜாதி ஸங்ஸுமாரங் ஆலபதி. யானி பாரங் ஸமுத்³த³ஸ்ஸாதி க³ங்க³ங் ஸமுத்³த³னாமேனாலபந்தோ ‘‘யானி ஸமுத்³த³ஸ்ஸ பாரங் க³ந்த்வா கா²தி³தப்³பா³னி, அலங் தேஹீ’’தி வத³தி. பச்சா² ச அனுதப்பதீதி உப்பன்னங் அத்த²ங் கி²ப்பங் அஜானந்தோ அமித்தவஸங் க³ச்ச²தி, பச்சா² ச அனுதப்பதி.
Tattha asakkhiṃ vatāti samattho vata ahosiṃ. Uddhātunti uddharituṃ. Vārijāti saṃsumāraṃ ālapati. Yāni pāraṃ samuddassāti gaṅgaṃ samuddanāmenālapanto ‘‘yāni samuddassa pāraṃ gantvā khāditabbāni, alaṃ tehī’’ti vadati. Pacchā ca anutappatīti uppannaṃ atthaṃ khippaṃ ajānanto amittavasaṃ gacchati, pacchā ca anutappati.
இதி ஸோ சதூஹி கா³தா²ஹி லோகியகிச்சானங் நிப்ப²த்திகாரணங் கதெ²த்வா வனஸண்ட³மேவ பாவிஸி.
Iti so catūhi gāthāhi lokiyakiccānaṃ nipphattikāraṇaṃ kathetvā vanasaṇḍameva pāvisi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஸங்ஸுமாரோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, வானரோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā saṃsumāro devadatto ahosi, vānaro pana ahameva ahosi’’nti.
வானரஜாதகவண்ணனா து³தியா.
Vānarajātakavaṇṇanā dutiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 342. வானரஜாதகங் • 342. Vānarajātakaṃ