Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi

    6. வங்க³ந்தபுத்தஉபஸேனத்தே²ரகா³தா²

    6. Vaṅgantaputtaupasenattheragāthā

    577.

    577.

    ‘‘விவித்தங் அப்பனிக்³கோ⁴ஸங், வாளமிக³னிஸேவிதங்;

    ‘‘Vivittaṃ appanigghosaṃ, vāḷamiganisevitaṃ;

    ஸேவே ஸேனாஸனங் பி⁴க்கு², படிஸல்லானகாரணா.

    Seve senāsanaṃ bhikkhu, paṭisallānakāraṇā.

    578.

    578.

    ‘‘ஸங்காரபுஞ்ஜா ஆஹத்வா 1, ஸுஸானா ரதி²யாஹி ச;

    ‘‘Saṅkārapuñjā āhatvā 2, susānā rathiyāhi ca;

    ததோ ஸங்கா⁴டிகங் கத்வா, லூக²ங் தா⁴ரெய்ய சீவரங்.

    Tato saṅghāṭikaṃ katvā, lūkhaṃ dhāreyya cīvaraṃ.

    579.

    579.

    ‘‘நீசங் மனங் கரித்வான, ஸபதா³னங் குலா குலங்;

    ‘‘Nīcaṃ manaṃ karitvāna, sapadānaṃ kulā kulaṃ;

    பிண்டி³காய சரே பி⁴க்கு², கு³த்தத்³வாரோ ஸுஸங்வுதோ.

    Piṇḍikāya care bhikkhu, guttadvāro susaṃvuto.

    580.

    580.

    ‘‘லூகே²னபி வா 3 ஸந்துஸ்ஸே, நாஞ்ஞங் பத்தே² ரஸங் ப³ஹுங்;

    ‘‘Lūkhenapi vā 4 santusse, nāññaṃ patthe rasaṃ bahuṃ;

    ரஸேஸு அனுகி³த்³த⁴ஸ்ஸ, ஜா²னே ந ரமதீ மனோ.

    Rasesu anugiddhassa, jhāne na ramatī mano.

    581.

    581.

    ‘‘அப்பிச்சோ² சேவ ஸந்துட்டோ², பவிவித்தோ வஸே முனி;

    ‘‘Appiccho ceva santuṭṭho, pavivitto vase muni;

    அஸங்ஸட்டோ² க³ஹட்டே²ஹி, அனாகா³ரேஹி சூப⁴யங்.

    Asaṃsaṭṭho gahaṭṭhehi, anāgārehi cūbhayaṃ.

    582.

    582.

    ‘‘யதா² ஜளோ வ மூகோ³ வ, அத்தானங் த³ஸ்ஸயே ததா²;

    ‘‘Yathā jaḷo va mūgo va, attānaṃ dassaye tathā;

    நாதிவேலங் ஸம்பா⁴ஸெய்ய, ஸங்க⁴மஜ்ஜ²ம்ஹி பண்டி³தோ.

    Nātivelaṃ sambhāseyya, saṅghamajjhamhi paṇḍito.

    583.

    583.

    ‘‘ந ஸோ உபவதே³ கஞ்சி, உபகா⁴தங் விவஜ்ஜயே;

    ‘‘Na so upavade kañci, upaghātaṃ vivajjaye;

    ஸங்வுதோ பாதிமொக்க²ஸ்மிங், மத்தஞ்ஞூ சஸ்ஸ போ⁴ஜனே.

    Saṃvuto pātimokkhasmiṃ, mattaññū cassa bhojane.

    584.

    584.

    ‘‘ஸுக்³க³ஹீதனிமித்தஸ்ஸ, சித்தஸ்ஸுப்பாத³கோவிதோ³;

    ‘‘Suggahītanimittassa, cittassuppādakovido;

    ஸமங் அனுயுஞ்ஜெய்ய, காலேன ச விபஸ்ஸனங்.

    Samaṃ anuyuñjeyya, kālena ca vipassanaṃ.

    585.

    585.

    ‘‘வீரியஸாதச்சஸம்பன்னோ , யுத்தயோகோ³ ஸதா³ ஸியா;

    ‘‘Vīriyasātaccasampanno , yuttayogo sadā siyā;

    ந ச அப்பத்வா து³க்க²ந்தங், விஸ்ஸாஸங் எய்ய பண்டி³தோ.

    Na ca appatvā dukkhantaṃ, vissāsaṃ eyya paṇḍito.

    586.

    586.

    ‘‘ஏவங் விஹரமானஸ்ஸ, ஸுத்³தி⁴காமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ;

    ‘‘Evaṃ viharamānassa, suddhikāmassa bhikkhuno;

    கீ²யந்தி ஆஸவா ஸப்³பே³, நிப்³பு³திஞ்சாதி⁴க³ச்ச²தீ’’தி.

    Khīyanti āsavā sabbe, nibbutiñcādhigacchatī’’ti.

    … உபஸேனோ வங்க³ந்தபுத்தோ தே²ரோ….

    … Upaseno vaṅgantaputto thero….







    Footnotes:
    1. ஆஹித்வா (க॰)
    2. āhitvā (ka.)
    3. லூகே²னபி ச (ப³ஹூஸு)
    4. lūkhenapi ca (bahūsu)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā / 6. வங்க³ந்தபுத்தஉபஸேனத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா • 6. Vaṅgantaputtaupasenattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact