Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    21. மஹானிபாதோ

    21. Mahānipāto

    1. வங்கீ³ஸத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    1. Vaṅgīsattheragāthāvaṇṇanā

    ஸத்ததினிபாதே நிக்க²ந்தங் வத மங் ஸந்தந்திஆதி³கா ஆயஸ்மதோ வங்கீ³ஸத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயங் கிர பது³முத்தரபு³த்³த⁴காலே ஹங்ஸவதீனக³ரே மஹாபோ⁴க³குலே நிப்³ப³த்தோ, புரிமனயேனேவ விஹாரங் க³ந்த்வா த⁴ம்மங் ஸுணந்தோ ஸத்தா²ரங் ஏகங் பி⁴க்கு²ங் படிபா⁴னவந்தானங் அக்³க³ட்டா²னே ட²பெந்தங் தி³ஸ்வா ஸத்து² அதி⁴காரகம்மங் கத்வா – ‘‘அஹம்பி அனாக³தே படிபா⁴னவந்தானங் அக்³கோ³ ப⁴வெய்ய’’ந்தி பத்த²னங் கத்வா, ஸத்தா²ரா ப்³யாகதோ யாவஜீவங் குஸலங் கத்வா தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ஸாவத்தி²யங் ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வங்கீ³ஸோதி லத்³த⁴னாமோ தயோ பே³தே³ உக்³க³ண்ஹந்தோ ஆசரியங் ஆராதெ⁴த்வா, ச²வஸீஸமந்தங் நாம ஸிக்கி²த்வா ச²வஸீஸங் நகே²ன ஆகோடெத்வா ‘‘அயங் ஸத்தோ அஸுகயோனியங் நிப்³ப³த்தோ’’தி ஜானாதி.

    Sattatinipāte nikkhantaṃ vata maṃ santantiādikā āyasmato vaṅgīsattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayaṃ kira padumuttarabuddhakāle haṃsavatīnagare mahābhogakule nibbatto, purimanayeneva vihāraṃ gantvā dhammaṃ suṇanto satthāraṃ ekaṃ bhikkhuṃ paṭibhānavantānaṃ aggaṭṭhāne ṭhapentaṃ disvā satthu adhikārakammaṃ katvā – ‘‘ahampi anāgate paṭibhānavantānaṃ aggo bhaveyya’’nti patthanaṃ katvā, satthārā byākato yāvajīvaṃ kusalaṃ katvā devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ brāhmaṇakule nibbattitvā vaṅgīsoti laddhanāmo tayo bede uggaṇhanto ācariyaṃ ārādhetvā, chavasīsamantaṃ nāma sikkhitvā chavasīsaṃ nakhena ākoṭetvā ‘‘ayaṃ satto asukayoniyaṃ nibbatto’’ti jānāti.

    ப்³ராஹ்மணா ‘‘அயங் அம்ஹாகங் ஜீவிதமக்³கோ³’’தி ஞத்வா வங்கீ³ஸங் க³ஹெத்வா படிச்ச²ன்னயானே நிஸீதா³பெத்வா கா³மனிக³மராஜதா⁴னியோ விசரந்தி. வங்கீ³ஸோபி திவஸ்ஸமத்த²கே மதானம்பி ஸீஸங் ஆஹராபெத்வா நகே²ன ஆகோடெத்வா ‘‘அயங் ஸத்தோ அஸுகயோனியங் நிப்³ப³த்தோ’’தி வத்வா மஹாஜனஸ்ஸ கங்க²ச்சே²த³னத்த²ங் தே தே ஜனே ஆவாஹெத்வா அத்தனோ அத்தனோ க³திங் கதா²பேதி. தேன தஸ்மிங் மஹாஜனோ அபி⁴ப்பஸீத³தி. ஸோ தங் நிஸ்ஸாய மஹாஜனஸ்ஸ ஹத்த²தோ ஸதம்பி ஸஹஸ்ஸம்பி லப⁴தீதி. ப்³ராஹ்மணா வங்கீ³ஸமாதா³ய யதா²ருசிங் விசரித்வா புன ஸாவத்தி²ங் அக³மங்ஸு. வங்கீ³ஸோ ஸத்து² கு³ணே ஸுத்வா ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமிதுகாமோ அஹோஸி. ப்³ராஹ்மணா ‘‘ஸமணோ கோ³தமோ மாயாய தங் ஆவட்டெஸ்ஸதீ’’தி படிக்கி²பிங்ஸு. வங்கீ³ஸோ தேஸங் வசனங் அனாதி³யித்வா ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா மது⁴ரபடிஸந்தா²ரங் கத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³.

    Brāhmaṇā ‘‘ayaṃ amhākaṃ jīvitamaggo’’ti ñatvā vaṅgīsaṃ gahetvā paṭicchannayāne nisīdāpetvā gāmanigamarājadhāniyo vicaranti. Vaṅgīsopi tivassamatthake matānampi sīsaṃ āharāpetvā nakhena ākoṭetvā ‘‘ayaṃ satto asukayoniyaṃ nibbatto’’ti vatvā mahājanassa kaṅkhacchedanatthaṃ te te jane āvāhetvā attano attano gatiṃ kathāpeti. Tena tasmiṃ mahājano abhippasīdati. So taṃ nissāya mahājanassa hatthato satampi sahassampi labhatīti. Brāhmaṇā vaṅgīsamādāya yathāruciṃ vicaritvā puna sāvatthiṃ agamaṃsu. Vaṅgīso satthu guṇe sutvā satthāraṃ upasaṅkamitukāmo ahosi. Brāhmaṇā ‘‘samaṇo gotamo māyāya taṃ āvaṭṭessatī’’ti paṭikkhipiṃsu. Vaṅgīso tesaṃ vacanaṃ anādiyitvā satthu santikaṃ gantvā madhurapaṭisanthāraṃ katvā ekamantaṃ nisīdi.

    தங் ஸத்தா² புச்சி² – ‘‘வங்கீ³ஸ, கிஞ்சி ஸிப்பங் ஜானாஸீ’’தி? ‘‘ஆம, போ⁴ கோ³தம, ச²வஸீஸமந்தங் நாம ஜானாமி. தேன திவஸ்ஸமத்த²கே மதானம்பி ஸீஸங் நகே²ன ஆகோடெத்வா நிப்³ப³த்தட்டா²னங் ஜானாமீ’’தி. ஸத்தா² தஸ்ஸ ஏகங் நிரயே நிப்³ப³த்தஸ்ஸ ஸீஸங் த³ஸ்ஸேஸி, ஏகங் மனுஸ்ஸேஸு , ஏகங் தே³வேஸு, ஏகங் பரினிப்³பு³தஸ்ஸ ஸீஸங் த³ஸ்ஸேஸி. ஸோ பட²மங் ஸீஸங் ஆகோடெத்வா, ‘‘போ⁴ கோ³தம, அயங் ஸத்தோ நிரயே நிப்³ப³த்தோ’’தி ஆஹ. ‘‘ஸாது⁴, வங்கீ³ஸ, ஸுட்டு² தயா தி³ட்ட²ங். அயங் ஸத்தோ குஹிங் நிப்³ப³த்தோ’’தி புச்சி². ‘‘மனுஸ்ஸலோகே’’தி. ‘‘அயங் குஹி’’ந்தி? ‘‘தே³வலோகே’’தி திண்ணன்னம்பி நிப்³ப³த்தட்டா²னங் கதே²ஸி. பரினிப்³பு³தஸ்ஸ பன ஸீஸங் நகே²ன ஆகோடெந்தோ நேவ அந்தங் ந கோடிங் பஸ்ஸி. அத² நங் ஸத்தா² ‘‘ந ஸக்கோஸி வங்கீ³ஸா’’தி புச்சி². ‘‘உபபரிக்கா²மி தாவா’’தி புனப்புனங் பரிவத்தெத்வா ஆகோடெந்தோபி பா³ஹிரகமந்தேன கீ²ணாஸவஸ்ஸ க³திங் கத²ங் ஜானிஸ்ஸதி, அத²ஸ்ஸ மத்த²கதோ ஸேதோ³ முச்சி. ஸோ லஜ்ஜித்வா துண்ஹீபூ⁴தோ அட்டா²ஸி. அத² நங் ஸத்தா² – ‘‘கிலமஸி, வங்கீ³ஸா’’தி ஆஹ. ‘‘ஆம, போ⁴ கோ³தம, இமஸ்ஸ உப்பன்னட்டா²னங் ஜானிதுங் ந ஸக்கோமி, ஸசே தும்ஹே ஜானாத², கதே²தா²’’தி. ‘‘வங்கீ³ஸ, அஹங் ஏதம்பி ஜானாமி, இதோ உத்தரிதரம்பி ஜானாமீ’’தி வத்வா –

    Taṃ satthā pucchi – ‘‘vaṅgīsa, kiñci sippaṃ jānāsī’’ti? ‘‘Āma, bho gotama, chavasīsamantaṃ nāma jānāmi. Tena tivassamatthake matānampi sīsaṃ nakhena ākoṭetvā nibbattaṭṭhānaṃ jānāmī’’ti. Satthā tassa ekaṃ niraye nibbattassa sīsaṃ dassesi, ekaṃ manussesu , ekaṃ devesu, ekaṃ parinibbutassa sīsaṃ dassesi. So paṭhamaṃ sīsaṃ ākoṭetvā, ‘‘bho gotama, ayaṃ satto niraye nibbatto’’ti āha. ‘‘Sādhu, vaṅgīsa, suṭṭhu tayā diṭṭhaṃ. Ayaṃ satto kuhiṃ nibbatto’’ti pucchi. ‘‘Manussaloke’’ti. ‘‘Ayaṃ kuhi’’nti? ‘‘Devaloke’’ti tiṇṇannampi nibbattaṭṭhānaṃ kathesi. Parinibbutassa pana sīsaṃ nakhena ākoṭento neva antaṃ na koṭiṃ passi. Atha naṃ satthā ‘‘na sakkosi vaṅgīsā’’ti pucchi. ‘‘Upaparikkhāmi tāvā’’ti punappunaṃ parivattetvā ākoṭentopi bāhirakamantena khīṇāsavassa gatiṃ kathaṃ jānissati, athassa matthakato sedo mucci. So lajjitvā tuṇhībhūto aṭṭhāsi. Atha naṃ satthā – ‘‘kilamasi, vaṅgīsā’’ti āha. ‘‘Āma, bho gotama, imassa uppannaṭṭhānaṃ jānituṃ na sakkomi, sace tumhe jānātha, kathethā’’ti. ‘‘Vaṅgīsa, ahaṃ etampi jānāmi, ito uttaritarampi jānāmī’’ti vatvā –

    ‘‘சுதிங் யோ வேதி³ ஸத்தானங், உபபத்திஞ்ச ஸப்³ப³ஸோ;

    ‘‘Cutiṃ yo vedi sattānaṃ, upapattiñca sabbaso;

    அஸத்தங் ஸுக³தங் பு³த்³த⁴ங், தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங்.

    Asattaṃ sugataṃ buddhaṃ, tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ.

    ‘‘யஸ்ஸ க³திங் ந ஜானந்தி, தே³வா க³ந்த⁴ப்³ப³மானுஸா;

    ‘‘Yassa gatiṃ na jānanti, devā gandhabbamānusā;

    கீ²ணாஸவங் அரஹந்தங், தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மண’’ந்தி. (த⁴॰ ப॰ 419-420; ஸு॰ நி॰ 648-649) –

    Khīṇāsavaṃ arahantaṃ, tamahaṃ brūmi brāhmaṇa’’nti. (dha. pa. 419-420; su. ni. 648-649) –

    இமா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி. வங்கீ³ஸோ ‘‘தேன ஹி, போ⁴ கோ³தம, தங் விஜ்ஜங் மே தே³தா²’’தி அபசிதிங் த³ஸ்ஸெத்வா ஸத்து² ஸந்திகே நிஸீதி³. ஸத்தா² ‘‘அம்ஹேஹி ஸமானலிங்க³ஸ்ஸ தே³மா’’தி ஆஹ. வங்கீ³ஸோ ‘‘யங்கிஞ்சி கத்வா மயா இமங் மந்தங் க³ஹேதுங் வட்டதீ’’தி ப்³ராஹ்மணே ஆஹ – ‘‘தும்ஹே மயி பப்³ப³ஜந்தே மா சிந்தயித்த², அஹங் மந்தங் உக்³க³ண்ஹித்வா ஸகலஜம்பு³தீ³பே ஜெட்ட²கோ ப⁴விஸ்ஸாமி, தும்ஹாகம்பி தேன ப⁴த்³த³கமேவ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி மந்தத்தா²ய ஸத்து²ஸந்திகங் உபஸங்கமித்வா பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசி. ததா³ ச தே²ரோ நிக்³ரோத⁴கப்போ ப⁴க³வதோ ஸந்திகே டி²தோ ஹோதி, தங் ப⁴க³வா ஆணாபேஸி – ‘‘நிக்³ரோத⁴கப்ப, இமங் பப்³பா³ஜேஹீ’’தி. ஸோ ஸத்து² ஆணாய தங் பப்³பா³ஜேஸி. அத²ஸ்ஸ ஸத்தா² ‘‘மந்தபரிவாரங் தாவ உக்³க³ண்ஹாஹீ’’தி த்³வத்திங்ஸாகாரகம்மட்டா²னங் விபஸ்ஸனாகம்மட்டா²னஞ்ச ஆசிக்கி². ஸோ த்³வத்திங்ஸாகாரங் ஸஜ்ஜா²யந்தோவ விபஸ்ஸனங் பட்ட²பேஸி. ப்³ராஹ்மணா வங்கீ³ஸங் உபஸங்கமித்வா ‘‘கிங், போ⁴ வங்கீ³ஸ, ஸமணஸ்ம கோ³தமஸ்ஸ ஸந்திகே ஸிப்பங் ஸிக்கி²த’’ந்தி புச்சி²ங்ஸு. ‘‘கிங் ஸிப்பஸிக்க²னேன, க³ச்ச²த² தும்ஹே, ந மய்ஹங் தும்ஹேஹி கத்தப்³ப³கிச்ச’’ந்தி. ப்³ராஹ்மணா ‘‘த்வம்பி தா³னி ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ வஸங் ஆபன்னோ, மாயாய ஆவட்டிதோ, கிங் மயங் தவ ஸந்திகே கரிஸ்ஸாமா’’தி ஆக³தமக்³கே³னேவ பக்கமிங்ஸு. வங்கீ³ஸத்தே²ரோ விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அரஹத்தங் ஸச்சா²காஸி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 2.55.96-142) –

    Imā dve gāthā abhāsi. Vaṅgīso ‘‘tena hi, bho gotama, taṃ vijjaṃ me dethā’’ti apacitiṃ dassetvā satthu santike nisīdi. Satthā ‘‘amhehi samānaliṅgassa demā’’ti āha. Vaṅgīso ‘‘yaṃkiñci katvā mayā imaṃ mantaṃ gahetuṃ vaṭṭatī’’ti brāhmaṇe āha – ‘‘tumhe mayi pabbajante mā cintayittha, ahaṃ mantaṃ uggaṇhitvā sakalajambudīpe jeṭṭhako bhavissāmi, tumhākampi tena bhaddakameva bhavissatī’’ti mantatthāya satthusantikaṃ upasaṅkamitvā pabbajjaṃ yāci. Tadā ca thero nigrodhakappo bhagavato santike ṭhito hoti, taṃ bhagavā āṇāpesi – ‘‘nigrodhakappa, imaṃ pabbājehī’’ti. So satthu āṇāya taṃ pabbājesi. Athassa satthā ‘‘mantaparivāraṃ tāva uggaṇhāhī’’ti dvattiṃsākārakammaṭṭhānaṃ vipassanākammaṭṭhānañca ācikkhi. So dvattiṃsākāraṃ sajjhāyantova vipassanaṃ paṭṭhapesi. Brāhmaṇā vaṅgīsaṃ upasaṅkamitvā ‘‘kiṃ, bho vaṅgīsa, samaṇasma gotamassa santike sippaṃ sikkhita’’nti pucchiṃsu. ‘‘Kiṃ sippasikkhanena, gacchatha tumhe, na mayhaṃ tumhehi kattabbakicca’’nti. Brāhmaṇā ‘‘tvampi dāni samaṇassa gotamassa vasaṃ āpanno, māyāya āvaṭṭito, kiṃ mayaṃ tava santike karissāmā’’ti āgatamaggeneva pakkamiṃsu. Vaṅgīsatthero vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ sacchākāsi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 2.55.96-142) –

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மேஸு சக்கு²மா;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammesu cakkhumā;

    இதோ ஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி, கப்பே உப்பஜ்ஜி நாயகோ.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako.

    ‘‘யதா²பி ஸாக³ரே ஊமி, க³க³னே விய தாரகா;

    ‘‘Yathāpi sāgare ūmi, gagane viya tārakā;

    ஏவங் பாவசனங் தஸ்ஸ, அரஹந்தேஹி சித்திதங்.

    Evaṃ pāvacanaṃ tassa, arahantehi cittitaṃ.

    ‘‘ஸதே³வாஸுரனாகே³ஹி, மனுஜேஹி புரக்க²தோ;

    ‘‘Sadevāsuranāgehi, manujehi purakkhato;

    ஸமணப்³ராஹ்மணாகிண்ணே, ஜனமஜ்ஜே² ஜினுத்தமோ.

    Samaṇabrāhmaṇākiṇṇe, janamajjhe jinuttamo.

    ‘‘பபா⁴ஹி அனுரஞ்ஜந்தோ, லோகே லோகந்தகூ³ ஜினோ;

    ‘‘Pabhāhi anurañjanto, loke lokantagū jino;

    வசனேன விபோ³தெ⁴ந்தோ, வேனெய்யபது³மானி ஸோ.

    Vacanena vibodhento, veneyyapadumāni so.

    ‘‘வேஸாரஜ்ஜேஹி ஸம்பன்னோ, சதூஹி புரிஸுத்தமோ;

    ‘‘Vesārajjehi sampanno, catūhi purisuttamo;

    பஹீனப⁴யஸாரஜ்ஜோ, கே²மப்பத்தோ விஸாரதோ³.

    Pahīnabhayasārajjo, khemappatto visārado.

    ‘‘ஆஸப⁴ங் பவரங் டா²னங், பு³த்³த⁴பூ⁴மிஞ்ச கேவலங்;

    ‘‘Āsabhaṃ pavaraṃ ṭhānaṃ, buddhabhūmiñca kevalaṃ;

    படிஜானாதி லோகக்³கோ³, நத்தி² ஸஞ்சோத³கோ க்வசி.

    Paṭijānāti lokaggo, natthi sañcodako kvaci.

    ‘‘ஸீஹனாத³மஸம்பீ⁴தங், நத³தோ தஸ்ஸ தாதி³னோ;

    ‘‘Sīhanādamasambhītaṃ, nadato tassa tādino;

    தே³வா நரோ வா ப்³ரஹ்மா வா, படிவத்தா ந விஜ்ஜதி.

    Devā naro vā brahmā vā, paṭivattā na vijjati.

    ‘‘தே³ஸெந்தோ பவரங் த⁴ம்மங், ஸந்தாரெந்தோ ஸதே³வகங்;

    ‘‘Desento pavaraṃ dhammaṃ, santārento sadevakaṃ;

    த⁴ம்மசக்கங் பவத்தேதி, பரிஸாஸு விஸாரதோ³.

    Dhammacakkaṃ pavatteti, parisāsu visārado.

    ‘‘படிபா⁴னவதங் அக்³க³ங், ஸாவகங் ஸாது⁴ஸம்மதங்;

    ‘‘Paṭibhānavataṃ aggaṃ, sāvakaṃ sādhusammataṃ;

    கு³ணங் ப³ஹுங் பகித்தெத்வா, ஏதத³க்³கே³ ட²பேஸி தங்.

    Guṇaṃ bahuṃ pakittetvā, etadagge ṭhapesi taṃ.

    ‘‘ததா³ஹங் ஹங்ஸவதியங், ப்³ராஹ்மணோ ஸாது⁴ஸம்மதோ;

    ‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, brāhmaṇo sādhusammato;

    ஸப்³ப³வேத³விதூ³ ஜாதோ, வாகீ³ஸோ வாதி³ஸூத³னோ.

    Sabbavedavidū jāto, vāgīso vādisūdano.

    ‘‘உபேச்ச தங் மஹாவீரங், ஸுத்வாஹங் த⁴ம்மதே³ஸனங்;

    ‘‘Upecca taṃ mahāvīraṃ, sutvāhaṃ dhammadesanaṃ;

    பீதிவரங் படிலபி⁴ங், ஸாவகஸ்ஸ கு³ணே ரதோ.

    Pītivaraṃ paṭilabhiṃ, sāvakassa guṇe rato.

    ‘‘நிமந்தெத்வாவ ஸுக³தங், ஸஸங்க⁴ங் லோகனந்த³னங்;

    ‘‘Nimantetvāva sugataṃ, sasaṅghaṃ lokanandanaṃ;

    ஸத்தாஹங் போ⁴ஜயித்வாஹங், து³ஸ்ஸேஹச்சா²த³யிங் ததா³.

    Sattāhaṃ bhojayitvāhaṃ, dussehacchādayiṃ tadā.

    ‘‘நிபச்ச ஸிரஸா பாதே³, கதோகாஸோ கதஞ்ஜலீ;

    ‘‘Nipacca sirasā pāde, katokāso katañjalī;

    ஏகமந்தங் டி²தோ ஹட்டோ², ஸந்த²விங் ஜினமுத்தமங்.

    Ekamantaṃ ṭhito haṭṭho, santhaviṃ jinamuttamaṃ.

    ‘‘நமோ தே வாதி³மத்³த³ன, நமோ தே இஸிஸத்தம;

    ‘‘Namo te vādimaddana, namo te isisattama;

    நமோ தே ஸப்³ப³லோகக்³க³, நமோ தே அப⁴யங் கர.

    Namo te sabbalokagga, namo te abhayaṃ kara.

    ‘‘நமோ தே மாரமத²ன, நமோ தே தி³ட்டி²ஸூத³ன;

    ‘‘Namo te māramathana, namo te diṭṭhisūdana;

    நமோ தே ஸந்திஸுக²த³, நமோ தே ஸரணங் கர.

    Namo te santisukhada, namo te saraṇaṃ kara.

    ‘‘அனாதா²னங் ப⁴வங் நாதோ², பீ⁴தானங் அப⁴யப்பதோ³;

    ‘‘Anāthānaṃ bhavaṃ nātho, bhītānaṃ abhayappado;

    விஸ்ஸாமபூ⁴மி ஸந்தானங், ஸரணங் ஸரணேஸினங்.

    Vissāmabhūmi santānaṃ, saraṇaṃ saraṇesinaṃ.

    ‘‘ஏவமாதீ³ஹி ஸம்பு³த்³த⁴ங், ஸந்த²வித்வா மஹாகு³ணங்;

    ‘‘Evamādīhi sambuddhaṃ, santhavitvā mahāguṇaṃ;

    அவோசங் வாதி³ஸூத³ஸ்ஸ, க³திங் பப்போமி பி⁴க்கு²னோ.

    Avocaṃ vādisūdassa, gatiṃ pappomi bhikkhuno.

    ‘‘ததா³ அவோச ப⁴க³வா, அனந்தபடிபா⁴னவா;

    ‘‘Tadā avoca bhagavā, anantapaṭibhānavā;

    யோ ஸோ பு³த்³த⁴ங் அபோ⁴ஜேஸி, ஸத்தாஹங் ஸஹஸாவகங்.

    Yo so buddhaṃ abhojesi, sattāhaṃ sahasāvakaṃ.

    ‘‘கு³ணஞ்ச மே பகித்தேஸி, பஸன்னோ ஸேஹி பாணிபி⁴;

    ‘‘Guṇañca me pakittesi, pasanno sehi pāṇibhi;

    ஏஸோ பத்த²யதே டா²னங், வாதி³ஸூத³ஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ.

    Eso patthayate ṭhānaṃ, vādisūdassa bhikkhuno.

    ‘‘அனாக³தம்ஹி அத்³தா⁴னே, லச்ச²ஸே தங் மனோரத²ங்;

    ‘‘Anāgatamhi addhāne, lacchase taṃ manorathaṃ;

    தே³வமானுஸஸம்பத்திங், அனுபொ⁴த்வா அனப்பகங்.

    Devamānusasampattiṃ, anubhotvā anappakaṃ.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    ‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதோ³, ஓரஸோ த⁴ம்மனிம்மிதோ;

    ‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    வங்கீ³ஸோ நாம நாமேன, ஹெஸ்ஸதி ஸத்து² ஸாவகோ.

    Vaṅgīso nāma nāmena, hessati satthu sāvako.

    ‘‘தங் ஸுத்வா முதி³தோ ஹுத்வா, யாவஜீவங் ததா³ ஜினங்;

    ‘‘Taṃ sutvā mudito hutvā, yāvajīvaṃ tadā jinaṃ;

    பச்சயேஹி உபட்டா²ஸிங், மெத்தசித்தோ ததா²க³தங்.

    Paccayehi upaṭṭhāsiṃ, mettacitto tathāgataṃ.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், துஸிதங் அக³மாஸஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tusitaṃ agamāsahaṃ.

    ‘‘பச்சி²மே ச ப⁴வே தா³னி, ஜாதோ விப்பகுலே அஹங்;

    ‘‘Pacchime ca bhave dāni, jāto vippakule ahaṃ;

    பச்சாஜாதோ யதா³ ஆஸிங், ஜாதியா ஸத்தவஸ்ஸிகோ.

    Paccājāto yadā āsiṃ, jātiyā sattavassiko.

    ‘‘ஸப்³ப³வேத³விதூ³ ஜாதோ, வாத³ஸத்த²விஸாரதோ³;

    ‘‘Sabbavedavidū jāto, vādasatthavisārado;

    வாதி³ஸ்ஸரோ சித்தகதீ², பரவாத³ப்பமத்³த³னோ.

    Vādissaro cittakathī, paravādappamaddano.

    ‘‘வங்கே³ ஜாதோதி வங்கீ³ஸோ, வசனே இஸ்ஸரோதி வா;

    ‘‘Vaṅge jātoti vaṅgīso, vacane issaroti vā;

    வங்கீ³ஸோ இதி மே நாமங், அப⁴வீ லோகஸம்மதங்.

    Vaṅgīso iti me nāmaṃ, abhavī lokasammataṃ.

    ‘‘யதா³ஹங் விஞ்ஞுதங் பத்தோ, டி²தோ பட²மயொப்³ப³னே;

    ‘‘Yadāhaṃ viññutaṃ patto, ṭhito paṭhamayobbane;

    ததா³ ராஜக³ஹே ரம்மே, ஸாரிபுத்தமஹத்³த³ஸங்.

    Tadā rājagahe ramme, sāriputtamahaddasaṃ.

    ‘‘பிண்டா³ய விசரந்தங் தங், பத்தபாணிங் ஸுஸங்வுதங்;

    ‘‘Piṇḍāya vicarantaṃ taṃ, pattapāṇiṃ susaṃvutaṃ;

    அலோலக்கி²ங் மிதபா⁴ணிங், யுக³மத்தங் நித³க்கி²தங்.

    Alolakkhiṃ mitabhāṇiṃ, yugamattaṃ nidakkhitaṃ.

    ‘‘தங் தி³ஸ்வா விம்ஹிதோ ஹுத்வா, அவோசங் மமனுச்ச²வங்;

    ‘‘Taṃ disvā vimhito hutvā, avocaṃ mamanucchavaṃ;

    கணிகாரங்வ நிசிதங், சித்தங் கா³தா²பத³ங் அஹங்.

    Kaṇikāraṃva nicitaṃ, cittaṃ gāthāpadaṃ ahaṃ.

    ‘‘ஆசிக்கி² ஸோ மே ஸத்தா²ரங், ஸம்பு³த்³த⁴ங் லோகனாயகங்;

    ‘‘Ācikkhi so me satthāraṃ, sambuddhaṃ lokanāyakaṃ;

    ததா³ ஸோ பண்டி³தோ வீரோ, உத்தரிங் ஸமவோச மே.

    Tadā so paṇḍito vīro, uttariṃ samavoca me.

    ‘‘விராக³ஸங்ஹிதங் வாக்யங், கத்வா து³த்³த³ஸமுத்தமங்;

    ‘‘Virāgasaṃhitaṃ vākyaṃ, katvā duddasamuttamaṃ;

    விசித்தபடிபா⁴னேஹி, தோஸிதோ தேன தாதி³னா.

    Vicittapaṭibhānehi, tosito tena tādinā.

    ‘‘நிபச்ச ஸிரஸா பாதே³, பப்³பா³ஜேஹீதி மங் ப்³ரவி;

    ‘‘Nipacca sirasā pāde, pabbājehīti maṃ bravi;

    ததோ மங் ஸ மஹாபஞ்ஞோ, பு³த்³த⁴ஸெட்ட²முபானயி.

    Tato maṃ sa mahāpañño, buddhaseṭṭhamupānayi.

    ‘‘நிபச்ச ஸிரஸா பாதே³, நிஸீதி³ங் ஸத்து² ஸந்திகே;

    ‘‘Nipacca sirasā pāde, nisīdiṃ satthu santike;

    மமாஹ வத³தங் ஸெட்டோ², கச்சி வங்கீ³ஸ ஜானாஸி.

    Mamāha vadataṃ seṭṭho, kacci vaṅgīsa jānāsi.

    ‘‘கிஞ்சி ஸிப்பந்தி தஸ்ஸாஹங், ஜானாமீதி ச அப்³ரவிங்;

    ‘‘Kiñci sippanti tassāhaṃ, jānāmīti ca abraviṃ;

    மதஸீஸங் வனச்சு²த்³த⁴ங், அபி பா³ரஸவஸ்ஸிகங்;

    Matasīsaṃ vanacchuddhaṃ, api bārasavassikaṃ;

    தவ விஜ்ஜாவிஸேஸேன, ஸசே ஸக்கோஸி வாசய.

    Tava vijjāvisesena, sace sakkosi vācaya.

    ‘‘ஆமோதி மே படிஞ்ஞாதே, தீணி ஸீஸானி த³ஸ்ஸயி;

    ‘‘Āmoti me paṭiññāte, tīṇi sīsāni dassayi;

    நிரயனரதே³வேஸு, உபபன்னே அவாசயிங்.

    Nirayanaradevesu, upapanne avācayiṃ.

    ‘‘ததா³ கீ²ணாஸவஸ்ஸேவ, ஸீஸங் த³ஸ்ஸேஸி நாயகோ;

    ‘‘Tadā khīṇāsavasseva, sīsaṃ dassesi nāyako;

    ததோஹங் விஹதாரப்³போ⁴, பப்³ப³ஜ்ஜங் ஸமயாசிஸங்.

    Tatohaṃ vihatārabbho, pabbajjaṃ samayācisaṃ.

    ‘‘பப்³ப³ஜித்வான ஸுக³தங், ஸந்த²வாமி தஹிங் தஹிங்;

    ‘‘Pabbajitvāna sugataṃ, santhavāmi tahiṃ tahiṃ;

    ததோ மங் கப்³ப³வித்தோஸி, உஜ்ஜா²யந்திஹ பி⁴க்க²வோ.

    Tato maṃ kabbavittosi, ujjhāyantiha bhikkhavo.

    ‘‘ததோ வீமங்ஸனத்த²ங் மே, ஆஹ பு³த்³தோ⁴ வினாயகோ;

    ‘‘Tato vīmaṃsanatthaṃ me, āha buddho vināyako;

    தக்கிகா பனிமா கா³தா², டா²னஸோ படிப⁴ந்தி தங்.

    Takkikā panimā gāthā, ṭhānaso paṭibhanti taṃ.

    ‘‘ந கப்³ப³வித்தோஹங் வீர, டா²னஸோ படிப⁴ந்தி மங்;

    ‘‘Na kabbavittohaṃ vīra, ṭhānaso paṭibhanti maṃ;

    தேன ஹி தா³னி வங்கீ³ஸ, டா²னஸோ ஸந்த²வாஹி மங்.

    Tena hi dāni vaṅgīsa, ṭhānaso santhavāhi maṃ.

    ‘‘ததா³ஹங் ஸந்த²விங் வீரங், கா³தா²ஹி இஸிஸத்தமங்;

    ‘‘Tadāhaṃ santhaviṃ vīraṃ, gāthāhi isisattamaṃ;

    டா²னஸோ மே ததா³ துட்டோ², ஜினோ அக்³கே³ ட²பேஸி மங்.

    Ṭhānaso me tadā tuṭṭho, jino agge ṭhapesi maṃ.

    ‘‘படிபா⁴னேன சித்தேன, அஞ்ஞேஸமதிமஞ்ஞஹங்;

    ‘‘Paṭibhānena cittena, aññesamatimaññahaṃ;

    பேஸலே தேன ஸங்விக்³கோ³, அரஹத்தமபாபுணிங்.

    Pesale tena saṃviggo, arahattamapāpuṇiṃ.

    ‘‘படிபா⁴னவதங் அக்³கோ³, அஞ்ஞோ கோசி ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Paṭibhānavataṃ aggo, añño koci na vijjati;

    யதா²யங் பி⁴க்கு² வங்கீ³ஸோ, ஏவங் தா⁴ரேத² பி⁴க்க²வோ.

    Yathāyaṃ bhikkhu vaṅgīso, evaṃ dhāretha bhikkhavo.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸே கதங் கம்மங், ப²லங் த³ஸ்ஸேஸி மே இத⁴;

    ‘‘Satasahasse kataṃ kammaṃ, phalaṃ dassesi me idha;

    ஸுமுத்தோ ஸரவேகோ³வ, கிலேஸே ஜா²பயிங் மம.

    Sumutto saravegova, kilese jhāpayiṃ mama.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங், ப⁴வா ஸப்³பே³ ஸமூஹதா;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    நாகோ³வ ப³ந்த⁴னங் செ²த்வா, விஹராமி அனாஸவோ.

    Nāgova bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavo.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி, பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸ ஸந்திகே;

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi, buddhaseṭṭhassa santike;

    திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ, விமொக்கா²பி ச அட்டி²மே;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    ச²ளபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கதா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    அரஹா பன ஹுத்வா தே²ரோ ஸத்து² ஸந்திகங் க³ச்ச²ந்தோ சக்கு²பத²தோ பட்டா²ய சந்தே³ன, ஸூரியேன, ஆகாஸேன, மஹாஸமுத்³தே³ன, ஸினேருனா பப்³ப³தராஜேன, ஸீஹேன மிக³ரஞ்ஞா, ஹத்தி²னாகே³னாதி தேன தேன ஸத்³தி⁴ங் உபமெந்தோ அனேகேஹி பத³ஸதேஹி ஸத்தா²ரங் வண்ணெந்தோவ உபக³ச்ச²தி. தேன தங் ஸத்தா² ஸங்க⁴மஜ்ஜே² நிஸின்னோ படிபா⁴னவந்தானங் அக்³க³ட்டா²னே ட²பேஸி. அத² தே²ரேன அரஹத்தப்பத்திதோ புப்³பே³ ச பச்சா² ச தங் தங் சித்தங் ஆக³ம்ம பா⁴ஸிதா. தே²ரங் உத்³தி³ஸ்ஸ ஆனந்த³த்தே²ராதீ³ஹி பா⁴ஸிதா ச –

    Arahā pana hutvā thero satthu santikaṃ gacchanto cakkhupathato paṭṭhāya candena, sūriyena, ākāsena, mahāsamuddena, sinerunā pabbatarājena, sīhena migaraññā, hatthināgenāti tena tena saddhiṃ upamento anekehi padasatehi satthāraṃ vaṇṇentova upagacchati. Tena taṃ satthā saṅghamajjhe nisinno paṭibhānavantānaṃ aggaṭṭhāne ṭhapesi. Atha therena arahattappattito pubbe ca pacchā ca taṃ taṃ cittaṃ āgamma bhāsitā. Theraṃ uddissa ānandattherādīhi bhāsitā ca –

    1218.

    1218.

    ‘‘நிக்க²ந்தங் வத மங் ஸந்தங், அகா³ரஸ்மானகா³ரியங்;

    ‘‘Nikkhantaṃ vata maṃ santaṃ, agārasmānagāriyaṃ;

    விதக்கா உபதா⁴வந்தி, பக³ப்³பா⁴ கண்ஹதோ இமே.

    Vitakkā upadhāvanti, pagabbhā kaṇhato ime.

    1219.

    1219.

    ‘‘உக்³க³புத்தா மஹிஸ்ஸாஸா, ஸிக்கி²தா த³ள்ஹத⁴ம்மினோ;

    ‘‘Uggaputtā mahissāsā, sikkhitā daḷhadhammino;

    ஸமந்தா பரிகிரெய்யுங், ஸஹஸ்ஸங் அபலாயினங்.

    Samantā parikireyyuṃ, sahassaṃ apalāyinaṃ.

    1220.

    1220.

    ‘‘ஸசேபி எத்தகா பி⁴ய்யோ, ஆக³மிஸ்ஸந்தி இத்தி²யோ;

    ‘‘Sacepi ettakā bhiyyo, āgamissanti itthiyo;

    நேவ மங் ப்³யாத⁴யிஸ்ஸந்தி, த⁴ம்மே ஸம்ஹி பதிட்டி²தோ.

    Neva maṃ byādhayissanti, dhamme samhi patiṭṭhito.

    1221.

    1221.

    ‘‘ஸக்கீ² ஹி மே ஸுதங் ஏதங், பு³த்³த⁴ஸ்ஸாதி³ச்சப³ந்து⁴னோ;

    ‘‘Sakkhī hi me sutaṃ etaṃ, buddhassādiccabandhuno;

    நிப்³பா³னக³மனங் மக்³க³ங், தத்த² மே நிரதோ மனோ.

    Nibbānagamanaṃ maggaṃ, tattha me nirato mano.

    1222.

    1222.

    ‘‘ஏவஞ்சே மங் விஹரந்தங், பாபிம உபக³ச்ச²ஸி;

    ‘‘Evañce maṃ viharantaṃ, pāpima upagacchasi;

    ததா² மச்சு கரிஸ்ஸாமி, ந மே மக்³க³ம்பி த³க்க²ஸி.

    Tathā maccu karissāmi, na me maggampi dakkhasi.

    1223.

    1223.

    ‘‘அரதிஞ்ச ரதிஞ்ச பஹாய, ஸப்³ப³ஸோ கே³ஹஸிதஞ்ச விதக்கங்;

    ‘‘Aratiñca ratiñca pahāya, sabbaso gehasitañca vitakkaṃ;

    வனத²ங் ந கரெய்ய குஹிஞ்சி, நிப்³ப³னதோ² அவனதோ² ஸ பி⁴க்கு².

    Vanathaṃ na kareyya kuhiñci, nibbanatho avanatho sa bhikkhu.

    1224.

    1224.

    ‘‘யமித⁴ பத²விஞ்ச வேஹாஸங், ரூபக³தங் ஜக³தோக³த⁴ங் கிஞ்சி;

    ‘‘Yamidha pathaviñca vehāsaṃ, rūpagataṃ jagatogadhaṃ kiñci;

    பரிஜீயதி ஸப்³ப³மனிச்சங், ஏவங் ஸமேச்ச சரந்தி முதத்தா.

    Parijīyati sabbamaniccaṃ, evaṃ samecca caranti mutattā.

    1225.

    1225.

    ‘‘உபதீ⁴ஸு ஜனா க³தி⁴தாஸே, தி³ட்ட²ஸுதே படிகே⁴ ச முதே ச;

    ‘‘Upadhīsu janā gadhitāse, diṭṭhasute paṭighe ca mute ca;

    எத்த² வினோத³ய ச²ந்த³மனேஜோ, யோ ஹெத்த² ந லிம்பதி முனி தமாஹு.

    Ettha vinodaya chandamanejo, yo hettha na limpati muni tamāhu.

    1226.

    1226.

    ‘‘அத² ஸட்டி²ஸிதா ஸவிதக்கா, புது²ஜ்ஜனதாய அத⁴ம்மா நிவிட்டா²;

    ‘‘Atha saṭṭhisitā savitakkā, puthujjanatāya adhammā niviṭṭhā;

    ந ச வக்³க³க³தஸ்ஸ குஹிஞ்சி, நோ பன து³ட்டு²ல்லகா³ஹீ ஸ பி⁴க்கு².

    Na ca vaggagatassa kuhiñci, no pana duṭṭhullagāhī sa bhikkhu.

    1227.

    1227.

    ‘‘த³ப்³போ³ சிரரத்தஸமாஹிதோ, அகுஹகோ நிபகோ அபிஹாலு;

    ‘‘Dabbo cirarattasamāhito, akuhako nipako apihālu;

    ஸந்தங் பத³ங் அஜ்ஜ²க³மா முனி, படிச்ச பரினிப்³பு³தோ கங்க²தி காலங்.

    Santaṃ padaṃ ajjhagamā muni, paṭicca parinibbuto kaṅkhati kālaṃ.

    1228.

    1228.

    ‘‘மானங் பஜஹஸ்ஸு கோ³தம, மானபத²ஞ்ச ஜஹஸ்ஸு அஸேஸங்;

    ‘‘Mānaṃ pajahassu gotama, mānapathañca jahassu asesaṃ;

    மானபத²ம்ஹி ஸ முச்சி²தோ, விப்படிஸாரீஹுவா சிரரத்தங்.

    Mānapathamhi sa mucchito, vippaṭisārīhuvā cirarattaṃ.

    1229.

    1229.

    ‘‘மக்கே²ன மக்கி²தா பஜா, மானஹதா நிரயங் பபதந்தி;

    ‘‘Makkhena makkhitā pajā, mānahatā nirayaṃ papatanti;

    ஸோசந்தி ஜனா சிரரத்தங், மானஹதா நிரயங் உபபன்னா.

    Socanti janā cirarattaṃ, mānahatā nirayaṃ upapannā.

    1230.

    1230.

    ‘‘ந ஹி ஸோசதி பி⁴க்கு² கதா³சி, மக்³க³ஜினோ ஸம்மா படிபன்னோ;

    ‘‘Na hi socati bhikkhu kadāci, maggajino sammā paṭipanno;

    கித்திஞ்ச ஸுக²ஞ்சானுபோ⁴தி, த⁴ம்மத³ஸோதி தமாஹு தத²த்தங்.

    Kittiñca sukhañcānubhoti, dhammadasoti tamāhu tathattaṃ.

    1231.

    1231.

    ‘‘தஸ்மா அகி²லோ இத⁴ பதா⁴னவா, நீவரணானி பஹாய விஸுத்³தோ⁴;

    ‘‘Tasmā akhilo idha padhānavā, nīvaraṇāni pahāya visuddho;

    மானஞ்ச பஹாய அஸேஸங், விஜ்ஜாயந்தகரோ ஸமிதாவீ.

    Mānañca pahāya asesaṃ, vijjāyantakaro samitāvī.

    1232.

    1232.

    ‘‘காமராகே³ன ட³ய்ஹாமி, சித்தங் மே பரிட³ய்ஹதி;

    ‘‘Kāmarāgena ḍayhāmi, cittaṃ me pariḍayhati;

    ஸாது⁴ நிப்³பா³பனங் ப்³ரூஹி, அனுகம்பாய கோ³தம.

    Sādhu nibbāpanaṃ brūhi, anukampāya gotama.

    1233.

    1233.

    ‘‘ஸஞ்ஞாய விபரியேஸா, சித்தங் தே பரிட³ய்ஹதி;

    ‘‘Saññāya vipariyesā, cittaṃ te pariḍayhati;

    நிமித்தங் பரிவஜ்ஜேஹி, ஸுப⁴ங் ராகூ³பஸங்ஹிதங்.

    Nimittaṃ parivajjehi, subhaṃ rāgūpasaṃhitaṃ.

    1234.

    1234.

    ‘‘அஸுபா⁴ய சித்தங் பா⁴வேஹி, ஏகக்³க³ங் ஸுஸமாஹிதங்;

    ‘‘Asubhāya cittaṃ bhāvehi, ekaggaṃ susamāhitaṃ;

    ஸதி காயக³தா த்யத்து², நிப்³பி³தா³ப³ஹுலோ ப⁴வ.

    Sati kāyagatā tyatthu, nibbidābahulo bhava.

    1235.

    1235.

    ‘‘அனிமித்தஞ்ச பா⁴வேஹி, மானானுஸயமுஜ்ஜஹ;

    ‘‘Animittañca bhāvehi, mānānusayamujjaha;

    ததோ மானாபி⁴ஸமயா, உபஸந்தோ சரிஸ்ஸஸி.

    Tato mānābhisamayā, upasanto carissasi.

    1236.

    1236.

    ‘‘தமேவ வாசங் பா⁴ஸெய்ய, யாயத்தானங் ந தாபயே;

    ‘‘Tameva vācaṃ bhāseyya, yāyattānaṃ na tāpaye;

    பரே ச ந விஹிங்ஸெய்ய, ஸா வே வாசா ஸுபா⁴ஸிதா.

    Pare ca na vihiṃseyya, sā ve vācā subhāsitā.

    1237.

    1237.

    ‘‘பியவாசமேவ பா⁴ஸெய்ய, யா வாசா படினந்தி³தா;

    ‘‘Piyavācameva bhāseyya, yā vācā paṭinanditā;

    யங் அனாதா³ய பாபானி, பரேஸங் பா⁴ஸதே பியங்.

    Yaṃ anādāya pāpāni, paresaṃ bhāsate piyaṃ.

    1238.

    1238.

    ‘‘ஸச்சங் வே அமதா வாசா, ஏஸ த⁴ம்மோ ஸனந்தனோ;

    ‘‘Saccaṃ ve amatā vācā, esa dhammo sanantano;

    ஸச்சே அத்தே² ச த⁴ம்மே ச, ஆஹு ஸந்தோ பதிட்டி²தா.

    Sacce atthe ca dhamme ca, āhu santo patiṭṭhitā.

    1239.

    1239.

    ‘‘யங் பு³த்³தோ⁴ பா⁴ஸதி வாசங், கே²மங் நிப்³பா³னபத்தியா;

    ‘‘Yaṃ buddho bhāsati vācaṃ, khemaṃ nibbānapattiyā;

    து³க்க²ஸ்ஸந்தகிரியாய, ஸா வே வாசானமுத்தமா.

    Dukkhassantakiriyāya, sā ve vācānamuttamā.

    1240.

    1240.

    ‘‘க³ம்பீ⁴ரபஞ்ஞோ மேதா⁴வீ, மக்³கா³மக்³க³ஸ்ஸ கோவிதோ³;

    ‘‘Gambhīrapañño medhāvī, maggāmaggassa kovido;

    ஸாரிபுத்தோ மஹாபஞ்ஞோ, த⁴ம்மங் தே³ஸேதி பி⁴க்கு²னங்.

    Sāriputto mahāpañño, dhammaṃ deseti bhikkhunaṃ.

    1241.

    1241.

    ‘‘ஸங்கி²த்தேனபி தே³ஸேதி, வித்தா²ரேனபி பா⁴ஸதி;

    ‘‘Saṃkhittenapi deseti, vitthārenapi bhāsati;

    ஸாலிகாயிவ நிக்³கோ⁴ஸோ, படிபா⁴னங் உதி³ய்யதி.

    Sālikāyiva nigghoso, paṭibhānaṃ udiyyati.

    1242.

    1242.

    ‘‘தஸ்ஸ தங் தே³ஸயந்தஸ்ஸ, ஸுணந்தி மது⁴ரங் கி³ரங்;

    ‘‘Tassa taṃ desayantassa, suṇanti madhuraṃ giraṃ;

    ஸரேன ரஜனீயேன, ஸவனீயேன வக்³கு³னா;

    Sarena rajanīyena, savanīyena vaggunā;

    உத³க்³க³சித்தா முதி³தா, ஸோதங் ஓதெ⁴ந்தி பி⁴க்க²வோ.

    Udaggacittā muditā, sotaṃ odhenti bhikkhavo.

    1243.

    1243.

    ‘‘அஜ்ஜ பன்னரஸே விஸுத்³தி⁴யா, பி⁴க்கூ² பஞ்சஸதா ஸமாக³தா;

    ‘‘Ajja pannarase visuddhiyā, bhikkhū pañcasatā samāgatā;

    ஸங்யோஜனப³ந்த⁴னச்சி²தா³, அனீகா⁴ கீ²ணபுனப்³ப⁴வா இஸீ.

    Saṃyojanabandhanacchidā, anīghā khīṇapunabbhavā isī.

    1244.

    1244.

    ‘‘சக்கவத்தீ யதா² ராஜா, அமச்சபரிவாரிதோ;

    ‘‘Cakkavattī yathā rājā, amaccaparivārito;

    ஸமந்தா அனுபரியேதி, ஸாக³ரந்தங் மஹிங் இமங்.

    Samantā anupariyeti, sāgarantaṃ mahiṃ imaṃ.

    1245.

    1245.

    ‘‘ஏவங் விஜிதஸங்கா³மங், ஸத்த²வாஹங் அனுத்தரங்;

    ‘‘Evaṃ vijitasaṅgāmaṃ, satthavāhaṃ anuttaraṃ;

    ஸாவகா பயிருபாஸந்தி, தேவிஜ்ஜா மச்சுஹாயினோ.

    Sāvakā payirupāsanti, tevijjā maccuhāyino.

    1246.

    1246.

    ‘‘ஸப்³பே³ ப⁴க³வதோ புத்தா, பலாபெத்த² ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Sabbe bhagavato puttā, palāpettha na vijjati;

    தண்ஹாஸல்லஸ்ஸ ஹந்தாரங், வந்தே³ ஆதி³ச்சப³ந்து⁴னங்.

    Taṇhāsallassa hantāraṃ, vande ādiccabandhunaṃ.

    1247.

    1247.

    ‘‘பரோஸஹஸ்ஸங் பி⁴க்கூ²னங், ஸுக³தங் பயிருபாஸதி;

    ‘‘Parosahassaṃ bhikkhūnaṃ, sugataṃ payirupāsati;

    தே³ஸெந்தங் விரஜங் த⁴ம்மங், நிப்³பா³னங் அகுதோப⁴யங்.

    Desentaṃ virajaṃ dhammaṃ, nibbānaṃ akutobhayaṃ.

    1248.

    1248.

    ‘‘ஸுணந்தி த⁴ம்மங் விமலங், ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴தே³ஸிதங்;

    ‘‘Suṇanti dhammaṃ vimalaṃ, sammāsambuddhadesitaṃ;

    ஸோப⁴தி வத ஸம்பு³த்³தோ⁴, பி⁴க்கு²ஸங்க⁴புரக்க²தோ.

    Sobhati vata sambuddho, bhikkhusaṅghapurakkhato.

    1249.

    1249.

    ‘‘நாக³னாமோஸி ப⁴க³வா, இஸீனங் இஸிஸத்தமோ;

    ‘‘Nāganāmosi bhagavā, isīnaṃ isisattamo;

    மஹாமேகோ⁴வ ஹுத்வான, ஸாவகே அபி⁴வஸ்ஸஸி.

    Mahāmeghova hutvāna, sāvake abhivassasi.

    1250.

    1250.

    ‘‘தி³வா விஹாரா நிக்க²ம்ம, ஸத்து²த³ஸ்ஸனகம்யதா;

    ‘‘Divā vihārā nikkhamma, satthudassanakamyatā;

    ஸாவகோ தே மஹாவீர, பாதே³ வந்த³தி வங்கி³ஸோ.

    Sāvako te mahāvīra, pāde vandati vaṅgiso.

    1251.

    1251.

    ‘‘உம்மக்³க³பத²ங் மாரஸ்ஸ, அபி⁴பு⁴ய்ய சரதி பபி⁴ஜ்ஜ கீ²லானி;

    ‘‘Ummaggapathaṃ mārassa, abhibhuyya carati pabhijja khīlāni;

    தங் பஸ்ஸத² ப³ந்த⁴பமுஞ்ச கரங், அஸிதங்வ பா⁴க³ஸோ பவிப⁴ஜ்ஜ.

    Taṃ passatha bandhapamuñca karaṃ, asitaṃva bhāgaso pavibhajja.

    1252.

    1252.

    ‘‘ஓக⁴ஸ்ஸ ஹி நிதரணத்த²ங், அனேகவிஹிதங் மக்³க³ங் அக்கா²ஸி;

    ‘‘Oghassa hi nitaraṇatthaṃ, anekavihitaṃ maggaṃ akkhāsi;

    தஸ்மிஞ்ச அமதே அக்கா²தே, த⁴ம்மத³ஸா டி²தா அஸங்ஹீரா.

    Tasmiñca amate akkhāte, dhammadasā ṭhitā asaṃhīrā.

    1253.

    1253.

    ‘‘பஜ்ஜோதகரோ அதிவிஜ்ஜ², ஸப்³ப³டி²தீனங் அதிக்கமமத்³த³ஸ;

    ‘‘Pajjotakaro ativijjha, sabbaṭhitīnaṃ atikkamamaddasa;

    ஞத்வா ச ஸச்சி²கத்வா ச, அக்³க³ங் ஸோ தே³ஸயி த³ஸத்³தா⁴னங்.

    Ñatvā ca sacchikatvā ca, aggaṃ so desayi dasaddhānaṃ.

    1254.

    1254.

    ‘‘ஏவங் ஸுதே³ஸிதே த⁴ம்மே, கோ பமாதோ³ விஜானதங் த⁴ம்மங்;

    ‘‘Evaṃ sudesite dhamme, ko pamādo vijānataṃ dhammaṃ;

    தஸ்மா ஹி தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸாஸனே, அப்பமத்தோ ஸதா³ நமஸ்ஸமனுஸிக்கே².

    Tasmā hi tassa bhagavato sāsane, appamatto sadā namassamanusikkhe.

    1255.

    1255.

    ‘‘பு³த்³தா⁴னுபு³த்³தோ⁴ யோ தே²ரோ, கொண்ட³ஞ்ஞோ திப்³ப³னிக்கமோ;

    ‘‘Buddhānubuddho yo thero, koṇḍañño tibbanikkamo;

    லாபீ⁴ ஸுக²விஹாரானங், விவேகானங் அபி⁴ண்ஹஸோ.

    Lābhī sukhavihārānaṃ, vivekānaṃ abhiṇhaso.

    1256.

    1256.

    ‘‘யங் ஸாவகேன பத்தப்³ப³ங், ஸத்து² ஸாஸனகாரினா;

    ‘‘Yaṃ sāvakena pattabbaṃ, satthu sāsanakārinā;

    ஸப்³ப³ஸ்ஸ தங் அனுப்பத்தங், அப்பமத்தஸ்ஸ ஸிக்க²தோ.

    Sabbassa taṃ anuppattaṃ, appamattassa sikkhato.

    1257.

    1257.

    ‘‘மஹானுபா⁴வோ தேவிஜ்ஜோ, சேதோபரியகோவிதோ³;

    ‘‘Mahānubhāvo tevijjo, cetopariyakovido;

    கொண்ட³ஞ்ஞோ பு³த்³த⁴தா³யாதோ³, பாதே³ வந்த³தி ஸத்து²னோ.

    Koṇḍañño buddhadāyādo, pāde vandati satthuno.

    1258.

    1258.

    ‘‘நக³ஸ்ஸ பஸ்ஸே ஆஸீனங், முனிங் து³க்க²ஸ்ஸ பாரகு³ங்;

    ‘‘Nagassa passe āsīnaṃ, muniṃ dukkhassa pāraguṃ;

    ஸாவகா பயிருபாஸந்தி, தேவிஜ்ஜா மச்சுஹாயினோ.

    Sāvakā payirupāsanti, tevijjā maccuhāyino.

    1259.

    1259.

    ‘‘சேதஸா அனுபரியேதி, மொக்³க³ல்லானோ மஹித்³தி⁴கோ;

    ‘‘Cetasā anupariyeti, moggallāno mahiddhiko;

    சித்தங் நேஸங் ஸமன்வேஸங், விப்பமுத்தங் நிரூபதி⁴ங்.

    Cittaṃ nesaṃ samanvesaṃ, vippamuttaṃ nirūpadhiṃ.

    1260.

    1260.

    ‘‘ஏவங் ஸப்³ப³ங்க³ஸம்பன்னங், முனிங் து³க்க²ஸ்ஸ பாரகு³ங்;

    ‘‘Evaṃ sabbaṅgasampannaṃ, muniṃ dukkhassa pāraguṃ;

    அனேகாகாரஸம்பன்னங், பயிருபாஸந்தி கோ³தமங்.

    Anekākārasampannaṃ, payirupāsanti gotamaṃ.

    1261.

    1261.

    ‘‘சந்தோ³ யதா² விக³தவலாஹகே நபே⁴, விரோசதி வீதமலோவ பா⁴ணுமா;

    ‘‘Cando yathā vigatavalāhake nabhe, virocati vītamalova bhāṇumā;

    ஏவம்பி அங்கீ³ரஸ த்வங் மஹாமுனி, அதிரோசஸி யஸஸா ஸப்³ப³லோகங்.

    Evampi aṅgīrasa tvaṃ mahāmuni, atirocasi yasasā sabbalokaṃ.

    1262.

    1262.

    ‘‘காவெய்யமத்தா விசரிம்ஹ புப்³பே³, கா³மா கா³மங் புரா புரங்;

    ‘‘Kāveyyamattā vicarimha pubbe, gāmā gāmaṃ purā puraṃ;

    அத²த்³த³ஸாம ஸம்பு³த்³த⁴ங், ஸப்³ப³த⁴ம்மான பாரகு³ங்.

    Athaddasāma sambuddhaṃ, sabbadhammāna pāraguṃ.

    1263.

    1263.

    ‘‘ஸோ மே த⁴ம்மமதே³ஸேஸி, முனி து³க்க²ஸ்ஸ பாரகூ³;

    ‘‘So me dhammamadesesi, muni dukkhassa pāragū;

    த⁴ம்மங் ஸுத்வா பஸீதி³ம்ஹ, ஸத்³தா⁴ நோ உத³பஜ்ஜத².

    Dhammaṃ sutvā pasīdimha, saddhā no udapajjatha.

    1264.

    1264.

    ‘‘தஸ்ஸாஹங் வசனங் ஸுத்வா, க²ந்தே⁴ ஆயதனானி ச;

    ‘‘Tassāhaṃ vacanaṃ sutvā, khandhe āyatanāni ca;

    தா⁴துயோ ச விதி³த்வான, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்.

    Dhātuyo ca viditvāna, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    1265.

    1265.

    ‘‘ப³ஹூனங் வத அத்தா²ய, உப்பஜ்ஜந்தி ததா²க³தா;

    ‘‘Bahūnaṃ vata atthāya, uppajjanti tathāgatā;

    இத்தீ²னங் புரிஸானஞ்ச, யே தே ஸாஸனகாரகா.

    Itthīnaṃ purisānañca, ye te sāsanakārakā.

    1266.

    1266.

    ‘‘தேஸங் கோ² வத அத்தா²ய, போ³தி⁴மஜ்ஜ²க³மா முனி;
