Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    2. வண்ணாரோஹவக்³கோ³

    2. Vaṇṇārohavaggo

    [361] 1. வண்ணாரோஹஜாதகவண்ணனா

    [361] 1. Vaṇṇārohajātakavaṇṇanā

    வண்ணாரோஹேனாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ த்³வே அக்³க³ஸாவகே ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகஸ்மிஞ்ஹி ஸமயே உபோ⁴பி மஹாதே²ரா ‘‘இமங் அந்தோவஸ்ஸங் ஸுஞ்ஞாகா³ரங் அனுப்³ரூஹெஸ்ஸாமா’’தி ஸத்தா²ரங் ஆபுச்சி²த்வா க³ணங் பஹாய ஸயமேவ பத்தசீவரங் ஆதா³ய ஜேதவனா நிக்க²மித்வா ஏகங் பச்சந்தகா³மங் நிஸ்ஸாய அரஞ்ஞே விஹரிங்ஸு. அஞ்ஞதரோபி விகா⁴ஸாத³புரிஸோ தே²ரானங் உபட்டா²னங் கரொந்தோ தத்தே²வ ஏகமந்தே வஸி. ஸோ தே²ரானங் ஸமக்³க³வாஸங் தி³ஸ்வா ‘‘இமே அதிவிய ஸமக்³கா³ வஸந்தி, ஸக்கா நு கோ² ஏதே அஞ்ஞமஞ்ஞங் பி⁴ந்தி³து’’ந்தி சிந்தெத்வா ஸாரிபுத்தத்தே²ரங் உபஸங்கமித்வா ‘‘கிங் நு கோ², ப⁴ந்தே, அய்யேன மஹாமொக்³க³ல்லானத்தே²ரேன ஸத்³தி⁴ங் தும்ஹாகங் கிஞ்சி வேரங் அத்தீ²’’தி புச்சி². ‘‘கிங் பனாவுஸோ’’தி. ஏஸ, ப⁴ந்தே, மம ஆக³தகாலே ‘‘ஸாரிபுத்தோ நாம ஜாதிகொ³த்தகுலபதே³ஸேஹி வா ஸுதக³ந்த²படிவேத⁴இத்³தீ⁴ஹி வா மயா ஸத்³தி⁴ங் கிங் பஹோதீ’’தி தும்ஹாகங் அகு³ணமேவ கதே²ஸீதி. தே²ரோ ஸிதங் கத்வா ‘‘க³ச்ச² த்வங் ஆவுஸோ’’தி ஆஹ.

    Vaṇṇārohenāti idaṃ satthā jetavane viharanto dve aggasāvake ārabbha kathesi. Ekasmiñhi samaye ubhopi mahātherā ‘‘imaṃ antovassaṃ suññāgāraṃ anubrūhessāmā’’ti satthāraṃ āpucchitvā gaṇaṃ pahāya sayameva pattacīvaraṃ ādāya jetavanā nikkhamitvā ekaṃ paccantagāmaṃ nissāya araññe vihariṃsu. Aññataropi vighāsādapuriso therānaṃ upaṭṭhānaṃ karonto tattheva ekamante vasi. So therānaṃ samaggavāsaṃ disvā ‘‘ime ativiya samaggā vasanti, sakkā nu kho ete aññamaññaṃ bhinditu’’nti cintetvā sāriputtattheraṃ upasaṅkamitvā ‘‘kiṃ nu kho, bhante, ayyena mahāmoggallānattherena saddhiṃ tumhākaṃ kiñci veraṃ atthī’’ti pucchi. ‘‘Kiṃ panāvuso’’ti. Esa, bhante, mama āgatakāle ‘‘sāriputto nāma jātigottakulapadesehi vā sutaganthapaṭivedhaiddhīhi vā mayā saddhiṃ kiṃ pahotī’’ti tumhākaṃ aguṇameva kathesīti. Thero sitaṃ katvā ‘‘gaccha tvaṃ āvuso’’ti āha.

    ஸோ அபரஸ்மிம்பி தி³வஸே மஹாமொக்³க³ல்லானத்தே²ரம்பி உபஸங்கமித்வா ததே²வ கதே²ஸி. ஸோபி நங் ஸிதங் கத்வா ‘‘க³ச்ச², த்வங், ஆவுஸோ’’தி வத்வா ஸாரிபுத்தத்தே²ரங் உபஸங்கமித்வா ‘‘ஆவுஸோ, ஏஸோ விகா⁴ஸாதோ³ தும்ஹாகங் ஸந்திகே கிஞ்சி கதே²ஸீ’’தி புச்சி². ‘‘ஆமாவுஸோ, மய்ஹம்பி ஸந்திகே கதே²ஸி, இமங் நீஹரிதுங் வட்டதீ’’தி. ‘‘ஸாது⁴, ஆவுஸோ, நீஹரா’’தி வுத்தே தே²ரோ ‘‘மா இத⁴ வஸீ’’தி அச்ச²ரங் பஹரித்வா தங் நீஹரி. தே உபோ⁴பி ஸமக்³க³வாஸங் வஸித்வா ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா நிஸீதி³ங்ஸு. ஸத்தா² படிஸந்தா²ரங் கத்வா ‘‘ஸுகே²ன வஸ்ஸங் வஸித்தா²’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, ஏகோ விகா⁴ஸாதோ³ அம்ஹே பி⁴ந்தி³துகாமோ ஹுத்வா பி⁴ந்தி³துங் அஸக்கொந்தோ பலாயீ’’தி வுத்தே ‘‘ந கோ² ஸோ, ஸாரிபுத்த, இதா³னேவ, புப்³பே³பேஸ தும்ஹே ‘பி⁴ந்தி³ஸ்ஸாமீ’தி பி⁴ந்தி³துங் அஸக்கொந்தோ பலாயீ’’தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    So aparasmimpi divase mahāmoggallānattherampi upasaṅkamitvā tatheva kathesi. Sopi naṃ sitaṃ katvā ‘‘gaccha, tvaṃ, āvuso’’ti vatvā sāriputtattheraṃ upasaṅkamitvā ‘‘āvuso, eso vighāsādo tumhākaṃ santike kiñci kathesī’’ti pucchi. ‘‘Āmāvuso, mayhampi santike kathesi, imaṃ nīharituṃ vaṭṭatī’’ti. ‘‘Sādhu, āvuso, nīharā’’ti vutte thero ‘‘mā idha vasī’’ti accharaṃ paharitvā taṃ nīhari. Te ubhopi samaggavāsaṃ vasitvā satthu santikaṃ gantvā vanditvā nisīdiṃsu. Satthā paṭisanthāraṃ katvā ‘‘sukhena vassaṃ vasitthā’’ti pucchitvā ‘‘bhante, eko vighāsādo amhe bhinditukāmo hutvā bhindituṃ asakkonto palāyī’’ti vutte ‘‘na kho so, sāriputta, idāneva, pubbepesa tumhe ‘bhindissāmī’ti bhindituṃ asakkonto palāyī’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ அரஞ்ஞே ருக்க²தே³வதா அஹோஸி. ததா³ ஸீஹோ ச ப்³யக்³கோ⁴ ச அரஞ்ஞே பப்³ப³தகு³ஹாயங் வஸந்தி. ஏகோ ஸிங்கா³லோ தே உபட்ட²ஹந்தோ தேஸங் விகா⁴ஸங் கா²தி³த்வா மஹாகாயோ ஹுத்வா ஏகதி³வஸங் சிந்தேஸி ‘‘மயா ஸீஹப்³யக்³கா⁴னங் மங்ஸங் ந கா²தி³தபுப்³ப³ங், மயா இமே த்³வே ஜனே பி⁴ந்தி³துங் வட்டதி, ததோ நேஸங் கலஹங் கத்வா மதானங் மங்ஸங் கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ ஸீஹங் உபஸங்கமித்வா ‘‘கிங், ஸாமி, தும்ஹாகங் ப்³யக்³கே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் கிஞ்சி வேரங் அத்தீ²’’தி புச்சி². ‘‘கிங் பன, ஸம்மா’’தி? ஏஸ, ப⁴ந்தே, மமாக³தகாலே ‘‘ஸீஹோ நாம ஸரீரவண்ணேன வா ஆரோஹபரிணாஹேன வா ஜாதிப³லவீரியேஹி வா மம கலபா⁴க³ம்பி ந பாபுணாதீ’’தி தும்ஹாகங் அகு³ணமேவ கதே²ஸீதி. அத² நங் ஸீஹோ ‘‘க³ச்ச² த்வங், ந ஸோ ஏவங் கதெ²ஸ்ஸதீ’’தி ஆஹ. ப்³யக்³க⁴ம்பி உபஸங்கமித்வா ஏதேனேவ உபாயேன கதே²ஸி. தங் ஸுத்வா ப்³யக்³கோ⁴பி ஸீஹங் உபஸங்கமித்வா ‘‘ஸம்ம, த்வங் கிர இத³ஞ்சித³ஞ்ச வதே³ஸீ’’தி புச்ச²ந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto araññe rukkhadevatā ahosi. Tadā sīho ca byaggho ca araññe pabbataguhāyaṃ vasanti. Eko siṅgālo te upaṭṭhahanto tesaṃ vighāsaṃ khāditvā mahākāyo hutvā ekadivasaṃ cintesi ‘‘mayā sīhabyagghānaṃ maṃsaṃ na khāditapubbaṃ, mayā ime dve jane bhindituṃ vaṭṭati, tato nesaṃ kalahaṃ katvā matānaṃ maṃsaṃ khādissāmī’’ti. So sīhaṃ upasaṅkamitvā ‘‘kiṃ, sāmi, tumhākaṃ byagghena saddhiṃ kiñci veraṃ atthī’’ti pucchi. ‘‘Kiṃ pana, sammā’’ti? Esa, bhante, mamāgatakāle ‘‘sīho nāma sarīravaṇṇena vā ārohapariṇāhena vā jātibalavīriyehi vā mama kalabhāgampi na pāpuṇātī’’ti tumhākaṃ aguṇameva kathesīti. Atha naṃ sīho ‘‘gaccha tvaṃ, na so evaṃ kathessatī’’ti āha. Byagghampi upasaṅkamitvā eteneva upāyena kathesi. Taṃ sutvā byagghopi sīhaṃ upasaṅkamitvā ‘‘samma, tvaṃ kira idañcidañca vadesī’’ti pucchanto paṭhamaṃ gāthamāha –

    60.

    60.

    ‘‘வண்ணாரோஹேன ஜாதியா, ப³லனிக்கமனேன ச;

    ‘‘Vaṇṇārohena jātiyā, balanikkamanena ca;

    ஸுபா³ஹு ந மயா ஸெய்யோ, ஸுதா³ட² இதி பா⁴ஸஸீ’’தி.

    Subāhu na mayā seyyo, sudāṭha iti bhāsasī’’ti.

    தத்த² ப³லனிக்கமனேன சாதி காயப³லேன சேவ வீரியப³லேன ச. ஸுபா³ஹு ந மயா ஸெய்யோதி அயங் ஸுபா³ஹு நாம ப்³யக்³கோ⁴ ஏதேஹி காரணேஹி மயா நேவ ஸதி³ஸோ ந உத்தரிதரோதி ஸச்சங் கிர த்வங் ஸோப⁴னாஹி தா³டா²ஹி ஸமன்னாக³த ஸுதா³ட² மிக³ராஜ, ஏவங் வதே³ஸீதி.

    Tattha balanikkamanena cāti kāyabalena ceva vīriyabalena ca. Subāhu na mayā seyyoti ayaṃ subāhu nāma byaggho etehi kāraṇehi mayā neva sadiso na uttaritaroti saccaṃ kira tvaṃ sobhanāhi dāṭhāhi samannāgata sudāṭha migarāja, evaṃ vadesīti.

    தங் ஸுத்வா ஸுதா³டோ² ஸேஸா சதஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Taṃ sutvā sudāṭho sesā catasso gāthā abhāsi –

    61.

    61.

    ‘‘வண்ணாரோஹேன ஜாதியா, ப³லனிக்கமனேன ச;

    ‘‘Vaṇṇārohena jātiyā, balanikkamanena ca;

    ஸுதா³டோ² ந மயா ஸெய்யோ, ஸுபா³ஹு இதி பா⁴ஸஸி.

    Sudāṭho na mayā seyyo, subāhu iti bhāsasi.

    62.

    62.

    ‘‘ஏவங் சே மங் விஹரந்தங், ஸுபா³ஹு ஸம்ம து³ப்³ப⁴ஸி;

    ‘‘Evaṃ ce maṃ viharantaṃ, subāhu samma dubbhasi;

    ந தா³னாஹங் தயா ஸத்³தி⁴ங், ஸங்வாஸமபி⁴ரோசயே.

    Na dānāhaṃ tayā saddhiṃ, saṃvāsamabhirocaye.

    63.

    63.

    ‘‘யோ பரேஸங் வசனானி, ஸத்³த³ஹெய்ய யதா²தத²ங்;

    ‘‘Yo paresaṃ vacanāni, saddaheyya yathātathaṃ;

    கி²ப்பங் பி⁴ஜ்ஜேத² மித்தஸ்மிங், வேரஞ்ச பஸவே ப³ஹுங்.

    Khippaṃ bhijjetha mittasmiṃ, verañca pasave bahuṃ.

    64.

    64.

    ‘‘ந ஸோ மித்தோ யோ ஸதா³ அப்பமத்தோ, பே⁴தா³ஸங்கீ ரந்த⁴மேவானுபஸ்ஸீ;

    ‘‘Na so mitto yo sadā appamatto, bhedāsaṅkī randhamevānupassī;

    யஸ்மிஞ்ச ஸேதீ உரஸீவ புத்தோ, ஸ வே மித்தோ யோ அபே⁴ஜ்ஜோ பரேஹீ’’தி.

    Yasmiñca setī urasīva putto, sa ve mitto yo abhejjo parehī’’ti.

    தத்த² ஸம்மாதி வயஸ்ஸ. து³ப்³ப⁴ஸீதி யதி³ ஏவங் தயா ஸத்³தி⁴ங் ஸமக்³க³வாஸங் வஸந்தங் மங் ஸிங்கா³லஸ்ஸ கத²ங் க³ஹெத்வா த்வங் து³ப்³ப⁴ஸி ஹனிதுங் இச்ச²ஸி, இதோ தா³னி பட்டா²ய அஹங் தயா ஸத்³தி⁴ங் ஸங்வாஸங் ந அபி⁴ரோசயே. யதா²தத²ந்தி தத²தோ யதா²தத²ங் யதா²தச்ச²ங் அவிஸங்வாத³கேன அரியேன வுத்தவசனங் ஸத்³தா⁴தப்³ப³ங். ஏவங் யோ யேஸங் கேஸஞ்சி பரேஸங் வசனானி ஸத்³த³ஹேதா²தி அத்தோ². யோ ஸதா³ அப்பமத்தோதி யோ நிச்சங் அப்பமத்தோ ஹுத்வா மித்தஸ்ஸ விஸ்ஸாஸங் ந தே³தி, ஸோ மித்தோ நாம ந ஹோதீதி அத்தோ². பே⁴தா³ஸங்கீதி ‘‘அஜ்ஜ பி⁴ஜ்ஜிஸ்ஸதி, ஸ்வே பி⁴ஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி ஏவங் மித்தஸ்ஸ பே⁴த³மேவ ஆஸங்கதி. ரந்த⁴மேவானுபஸ்ஸீதி சி²த்³த³ங் விவரமேவ பஸ்ஸந்தோ. உரஸீவ புத்தோதி யஸ்மிங் மித்தே மாது ஹத³யே புத்தோ விய நிராஸங்கோ நிப்³ப⁴யோ ஸேதி.

    Tattha sammāti vayassa. Dubbhasīti yadi evaṃ tayā saddhiṃ samaggavāsaṃ vasantaṃ maṃ siṅgālassa kathaṃ gahetvā tvaṃ dubbhasi hanituṃ icchasi, ito dāni paṭṭhāya ahaṃ tayā saddhiṃ saṃvāsaṃ na abhirocaye. Yathātathanti tathato yathātathaṃ yathātacchaṃ avisaṃvādakena ariyena vuttavacanaṃ saddhātabbaṃ. Evaṃ yo yesaṃ kesañci paresaṃ vacanāni saddahethāti attho. Yo sadā appamattoti yo niccaṃ appamatto hutvā mittassa vissāsaṃ na deti, so mitto nāma na hotīti attho. Bhedāsaṅkīti ‘‘ajja bhijjissati, sve bhijjissatī’’ti evaṃ mittassa bhedameva āsaṅkati. Randhamevānupassīti chiddaṃ vivarameva passanto. Urasīva puttoti yasmiṃ mitte mātu hadaye putto viya nirāsaṅko nibbhayo seti.

    இதி இமாஹி சதூஹி கா³தா²ஹி ஸீஹேன மித்தகு³ணே கதி²தே ப்³யக்³கோ⁴ ‘‘மய்ஹங் தோ³ஸோ’’தி ஸீஹங் க²மாபேஸி. தே தத்தே²வ ஸமக்³க³வாஸங் வஸிங்ஸு. ஸிங்கா³லோ பன பலாயித்வா அஞ்ஞத்த² க³தோ.

    Iti imāhi catūhi gāthāhi sīhena mittaguṇe kathite byaggho ‘‘mayhaṃ doso’’ti sīhaṃ khamāpesi. Te tattheva samaggavāsaṃ vasiṃsu. Siṅgālo pana palāyitvā aññattha gato.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஸிங்கா³லோ விகா⁴ஸாதோ³ அஹோஸி, ஸீஹோ ஸாரிபுத்தோ, ப்³யக்³கோ⁴ மொக்³க³ல்லானோ, தங் காரணங் பச்சக்க²தோ தி³ட்டா² தஸ்மிங் வனே நிவுத்த²ருக்க²தே³வதா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā siṅgālo vighāsādo ahosi, sīho sāriputto, byaggho moggallāno, taṃ kāraṇaṃ paccakkhato diṭṭhā tasmiṃ vane nivuttharukkhadevatā pana ahameva ahosi’’nti.

    வண்ணாரோஹஜாதகவண்ணனா பட²மா.

    Vaṇṇārohajātakavaṇṇanā paṭhamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 361. வண்ணாரோஹஜாதகங் • 361. Vaṇṇārohajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact