Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    5. வப்பஸுத்தவண்ணனா

    5. Vappasuttavaṇṇanā

    195. பஞ்சமே வப்போதி த³ஸப³லஸ்ஸ சூளபிதா ஸக்யராஜா. நிக³ண்ட²ஸாவகோதி வேஸாலியங் ஸீஹஸேனாபதி விய நாளந்தா³யங் உபாலிக³ஹபதி விய ச நிக³ண்ட²ஸ்ஸ நாடபுத்தஸ்ஸ உபட்டா²கோ. காயேன ஸங்வுதோதி காயத்³வாரஸ்ஸ ஸங்வுதத்தா பிஹிதத்தா காயேன ஸங்வுதோ நாம. ஸேஸத்³வயேபி ஏஸேவ நயோ. அவிஜ்ஜாவிராகா³தி அவிஜ்ஜாய க²யவிராகே³ன. விஜ்ஜுப்பாதா³தி மக்³க³விஜ்ஜாய உப்பாதே³ன. தங் டா²னந்தி தங் காரணங். அவிபக்கவிபாகந்தி அலத்³த⁴விபாகவாரங். ததோனிதா³னந்தி தங்ஹேது தப்பச்சயா. து³க்க²வேத³னியா ஆஸவா அஸ்ஸவெய்யுந்தி து³க்க²வேத³னாய பச்சயபூ⁴தா கிலேஸா அஸ்ஸவெய்யுங், தஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ உப்பஜ்ஜெய்யுந்தி அத்தோ². அபி⁴ஸம்பராயந்தி து³தியே அத்தபா⁴வே. காயஸமாரம்ப⁴பச்சயாதி காயகம்மபச்சயேன. ஆஸவாதி கிலேஸா. விகா⁴தபரிளாஹாதி எத்த² விகா⁴தோதி து³க்க²ங். பரிளாஹோதி காயிகசேதஸிகோ பரிளாஹோ. பு²ஸ்ஸ பு²ஸ்ஸ ப்³யந்தீகரோதீதி ஞாணவஜ்ஜ²ங் கம்மங் ஞாணப²ஸ்ஸேன பு²ஸித்வா பு²ஸித்வா க²யங் க³மேதி, விபாகவஜ்ஜ²ங் கம்மங் விபாகப²ஸ்ஸேன பு²ஸித்வா பு²ஸித்வா க²யங் க³மேதி. நிஜ்ஜராதி கிலேஸஜீரணகபடிபதா³. ஸேஸவாரேஸுபி ஏஸேவ நயோ. இத⁴ ட²த்வா அயங் பி⁴க்கு² கீ²ணாஸவோ காதப்³போ³, சத்தாரி மஹாபூ⁴தானி நீஹரித்வா சதுஸச்சவவத்தா²னங் த³ஸ்ஸெத்வா யாவ அரஹத்தப²லங் கம்மட்டா²னங் கதே²தப்³ப³ங்.

    195. Pañcame vappoti dasabalassa cūḷapitā sakyarājā. Nigaṇṭhasāvakoti vesāliyaṃ sīhasenāpati viya nāḷandāyaṃ upāligahapati viya ca nigaṇṭhassa nāṭaputtassa upaṭṭhāko. Kāyena saṃvutoti kāyadvārassa saṃvutattā pihitattā kāyena saṃvuto nāma. Sesadvayepi eseva nayo. Avijjāvirāgāti avijjāya khayavirāgena. Vijjuppādāti maggavijjāya uppādena. Taṃ ṭhānanti taṃ kāraṇaṃ. Avipakkavipākanti aladdhavipākavāraṃ. Tatonidānanti taṃhetu tappaccayā. Dukkhavedaniyā āsavā assaveyyunti dukkhavedanāya paccayabhūtā kilesā assaveyyuṃ, tassa purisassa uppajjeyyunti attho. Abhisamparāyanti dutiye attabhāve. Kāyasamārambhapaccayāti kāyakammapaccayena. Āsavāti kilesā. Vighātapariḷāhāti ettha vighātoti dukkhaṃ. Pariḷāhoti kāyikacetasiko pariḷāho. Phussa phussa byantīkarotīti ñāṇavajjhaṃ kammaṃ ñāṇaphassena phusitvā phusitvā khayaṃ gameti, vipākavajjhaṃ kammaṃ vipākaphassena phusitvā phusitvā khayaṃ gameti. Nijjarāti kilesajīraṇakapaṭipadā. Sesavāresupi eseva nayo. Idha ṭhatvā ayaṃ bhikkhu khīṇāsavo kātabbo, cattāri mahābhūtāni nīharitvā catusaccavavatthānaṃ dassetvā yāva arahattaphalaṃ kammaṭṭhānaṃ kathetabbaṃ.

    இதா³னி பன தஸ்ஸ கீ²ணாஸவஸ்ஸ ஸததவிஹாரே த³ஸ்ஸேதுங் ஏவங் ஸம்மா விமுத்தசித்தஸ்ஸாதிஆதி³மாஹ. தத்த² ஸம்மா விமுத்தசித்தஸ்ஸாதி ஹேதுனா காரணேன ஸம்மா விமுத்தஸ்ஸ. ஸததவிஹாராதி நிச்சவிஹாரா நிப³த்³த⁴விஹாரா. நேவ ஸுமனோ ஹோதீதி இட்டா²ரம்மணே ராக³வஸேன ந ஸோமனஸ்ஸஜாதோ ஹோதி. ந து³ம்மனோதி அனிட்டா²ரம்மணே படிக⁴வஸேன ந தோ³மனஸ்ஸஜாதோ ஹோதி. உபெக்க²கோ விஹரதி ஸதோ ஸம்பஜானோதி ஸதிஸம்பஜஞ்ஞபரிக்³க³ஹிதாய மஜ்ஜ²த்தாகாரலக்க²ணாய உபெக்கா²ய தேஸு ஆரம்மணேஸு உபெக்க²கோ மஜ்ஜ²த்தோ ஹுத்வா விஹரதி.

    Idāni pana tassa khīṇāsavassa satatavihāre dassetuṃ evaṃ sammā vimuttacittassātiādimāha. Tattha sammā vimuttacittassāti hetunā kāraṇena sammā vimuttassa. Satatavihārāti niccavihārā nibaddhavihārā. Neva sumano hotīti iṭṭhārammaṇe rāgavasena na somanassajāto hoti. Na dummanoti aniṭṭhārammaṇe paṭighavasena na domanassajāto hoti. Upekkhako viharati sato sampajānoti satisampajaññapariggahitāya majjhattākāralakkhaṇāya upekkhāya tesu ārammaṇesu upekkhako majjhatto hutvā viharati.

    காயபரியந்திகந்தி காயந்திகங் காயபரிச்சி²ன்னங், யாவ பஞ்சத்³வாரகாயோ பவத்ததி, தாவ பவத்தங் பஞ்சத்³வாரிகவேத³னந்தி அத்தோ². ஜீவிதபரியந்திகந்தி ஜீவிதந்திகங் ஜீவிதபரிச்சி²ன்னங், யாவ ஜீவிதங் பவத்ததி, தாவ பவத்தங் மனொத்³வாரிகவேத³னந்தி அத்தோ². தத்த² பஞ்சத்³வாரிகவேத³னா பச்சா² உப்பஜ்ஜித்வா பட²மங் நிருஜ்ஜ²தி, மனொத்³வாரிகவேத³னா பட²மங் உப்பஜ்ஜித்வா பச்சா² நிருஜ்ஜ²தி. ஸா ஹி படிஸந்தி⁴க்க²ணே வத்து²ரூபஸ்மிங்யேவ பதிட்டா²தி. பஞ்சத்³வாரிகா பவத்தே பஞ்சத்³வாரவஸேன பவத்தமானா பட²மவயே வீஸதிவஸ்ஸகாலே ரஜ்ஜனது³ஸ்ஸனமுய்ஹனவஸேன அதி⁴மத்தா ப³லவதீ ஹோதி, பண்ணாஸவஸ்ஸகாலே டி²தா ஹோதி, ஸட்டி²வஸ்ஸகாலதோ பட்டா²ய பரிஹாயமானா, அஸீதினவுதிவஸ்ஸகாலே மந்தா³ ஹோதி. ததா³ ஹி ஸத்தா ‘‘சிரரத்தங் ஏகதோ நிஸீதி³ம்ஹா நிபஜ்ஜிம்ஹா’’தி வத³ந்தேபி ந ஜானாமாதி வத³ந்தி. அதி⁴மத்தானிபி ரூபாதி³ஆரம்மணானி ந பஸ்ஸாம, ஸுக³ந்த⁴து³க்³க³ந்த⁴ங் வா ஸாது³அஸாது³ங் வா த²த்³த⁴முது³கங் வாதி ந ஜானாமாதிபி வத³ந்தி. இதி நேஸங் பஞ்சத்³வாரிகவேத³னா ப⁴க்³கா³ ஹோதி, மனொத்³வாரிகா பவத்ததி. ஸாபி அனுபுப்³பே³ன பரிஹாயமானா மரணஸமயே ஹத³யகோடிங்யேவ நிஸ்ஸாய பவத்ததி. யாவ பனேஸா பவத்ததி, தாவ ஸத்தோ ஜீவதீதி வுச்சதி. யதா³ நப்பவத்ததி, ததா³ ‘‘மதோ நிருத்³தோ⁴’’தி வுச்சதி.

    Kāyapariyantikanti kāyantikaṃ kāyaparicchinnaṃ, yāva pañcadvārakāyo pavattati, tāva pavattaṃ pañcadvārikavedananti attho. Jīvitapariyantikanti jīvitantikaṃ jīvitaparicchinnaṃ, yāva jīvitaṃ pavattati, tāva pavattaṃ manodvārikavedananti attho. Tattha pañcadvārikavedanā pacchā uppajjitvā paṭhamaṃ nirujjhati, manodvārikavedanā paṭhamaṃ uppajjitvā pacchā nirujjhati. Sā hi paṭisandhikkhaṇe vatthurūpasmiṃyeva patiṭṭhāti. Pañcadvārikā pavatte pañcadvāravasena pavattamānā paṭhamavaye vīsativassakāle rajjanadussanamuyhanavasena adhimattā balavatī hoti, paṇṇāsavassakāle ṭhitā hoti, saṭṭhivassakālato paṭṭhāya parihāyamānā, asītinavutivassakāle mandā hoti. Tadā hi sattā ‘‘cirarattaṃ ekato nisīdimhā nipajjimhā’’ti vadantepi na jānāmāti vadanti. Adhimattānipi rūpādiārammaṇāni na passāma, sugandhaduggandhaṃ vā sāduasāduṃ vā thaddhamudukaṃ vāti na jānāmātipi vadanti. Iti nesaṃ pañcadvārikavedanā bhaggā hoti, manodvārikā pavattati. Sāpi anupubbena parihāyamānā maraṇasamaye hadayakoṭiṃyeva nissāya pavattati. Yāva panesā pavattati, tāva satto jīvatīti vuccati. Yadā nappavattati, tadā ‘‘mato niruddho’’ti vuccati.

    ஸ்வாயமத்தோ² வாபியா தீ³பேதப்³போ³ – யதா² ஹி புரிஸோ பஞ்சஉத³கமக்³க³ஸம்பன்னங் வாபிங் கரெய்ய. பட²மங் தே³வே வுட்டே² பஞ்சஹி உத³கமக்³கே³ஹி உத³கங் பவிஸித்வா அந்தோவாபியங் ஆவாடே பூரெய்ய. புனப்புனங் தே³வே வஸ்ஸந்தே உத³கமக்³கே³ பூரெத்வா கா³வுதட்³ட⁴யோஜனமத்தங் ஒத்த²ரித்வா உத³கங் திட்டெ²ய்ய ததோ ததோ விஸ்ஸந்த³மானங். அத² நித்³த⁴மனதும்பே³ விவரித்வா கெ²த்தேஸு கம்மே கயிரமானே உத³கங் நிக்க²மந்தங், ஸஸ்ஸபாககாலே உத³கங் நிக்க²ந்தங் உத³கங் பரிஹீனங், ‘‘மச்சே² க³ண்ஹாமா’’தி வத்தப்³ப³தங் ஆபஜ்ஜெய்ய. ததோ கதிபாஹேன ஆவாடேஸுயேவ உத³கங் ஸண்ட²ஹேய. யாவ பன தங் ஆவாடேஸு ஹோதி, தாவ மஹாவாபியங் உத³கங் அத்தீ²தி ஸங்க²ங் க³ச்ச²தி. யதா³ பன தத்த² சி²ஜ்ஜதி, ததா³ ‘‘வாபியங் உத³கங் நத்தீ²’’தி வுச்சதி. ஏவங் ஸம்பத³மித³ங் வேதி³தப்³ப³ங்.

    Svāyamattho vāpiyā dīpetabbo – yathā hi puriso pañcaudakamaggasampannaṃ vāpiṃ kareyya. Paṭhamaṃ deve vuṭṭhe pañcahi udakamaggehi udakaṃ pavisitvā antovāpiyaṃ āvāṭe pūreyya. Punappunaṃ deve vassante udakamagge pūretvā gāvutaḍḍhayojanamattaṃ ottharitvā udakaṃ tiṭṭheyya tato tato vissandamānaṃ. Atha niddhamanatumbe vivaritvā khettesu kamme kayiramāne udakaṃ nikkhamantaṃ, sassapākakāle udakaṃ nikkhantaṃ udakaṃ parihīnaṃ, ‘‘macche gaṇhāmā’’ti vattabbataṃ āpajjeyya. Tato katipāhena āvāṭesuyeva udakaṃ saṇṭhaheya. Yāva pana taṃ āvāṭesu hoti, tāva mahāvāpiyaṃ udakaṃ atthīti saṅkhaṃ gacchati. Yadā pana tattha chijjati, tadā ‘‘vāpiyaṃ udakaṃ natthī’’ti vuccati. Evaṃ sampadamidaṃ veditabbaṃ.

    பட²மங் தே³வே வஸ்ஸந்தே பஞ்சஹி மக்³கே³ஹி உத³கே பவிஸந்தே ஆவாடானங் பூரணகாலோ விய ஹி பட²மமேவ படிஸந்தி⁴க்க²ணே மனொத்³வாரிகவேத³னாய வத்து²ரூபே பதிட்டி²தகாலோ, புனப்புனங் தே³வே வஸ்ஸந்தே பஞ்சமக்³கா³னங் பூரணகாலோ விய பவத்தே பஞ்சத்³வாரிகவேத³னாய பவத்தி, கா³வுதட்³ட⁴யோஜனமத்தங் அஜ்ஜொ²த்த²ரணங் விய பட²மவயே வீஸதிவஸ்ஸகாலே ரஜ்ஜனாதி³வஸேன தஸ்ஸ அதி⁴மத்தப³லவபா⁴வோ, யாவ வாபிதோ உத³கங் ந நிக்³க³ச்ச²தி, தாவ பூராய வாபியா டி²தகாலோ விய பஞ்ஞாஸவஸ்ஸகாலே தஸ்ஸ டி²தகாலோ, நித்³த⁴மனதும்பே³ஸு விவடேஸு கம்மே கயிரமானே உத³கஸ்ஸ நிக்க²மனகாலோ விய ஸட்டி²வஸ்ஸகாலதோ பட்டா²ய தஸ்ஸ பரிஹானி, உத³கே ப⁴ட்டே² உத³கமக்³கே³ஸு பரித்தஉத³கஸ்ஸ டி²தகாலோ விய அஸீதினவுதிகாலே பஞ்சத்³வாரிகவேத³னாய மந்த³காலோ, ஆவாடேஸுயேவ உத³கஸ்ஸ பதிட்டி²தகாலோ விய ஹத³யவத்து²கோடிங் நிஸ்ஸாய மனொத்³வாரே வேத³னாய பவத்திகாலோ, ஆவாடேஸு பரித்தேபி உத³கே ஸதி ‘‘வாபியங் உத³கங் அத்தீ²’’தி வத்தப்³ப³காலோ விய யாவ ஸா பவத்ததி, தாவ ‘‘ஸத்தோ ஜீவதீ’’தி வுச்சதி. யதா² பன ஆவாடேஸு உத³கே சி²ன்னே ‘‘நத்தி² வாபியங் உத³க’’ந்தி வுச்சதி, ஏவங் மனொத்³வாரிகவேத³னாய அப்பவத்தமானாய ஸத்தோ மதோதி வுச்சதி. இமங் வேத³னங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் – ‘‘ஜீவிதபரியந்திகங் வேத³னங் வேதி³யமானோ’’தி.

    Paṭhamaṃ deve vassante pañcahi maggehi udake pavisante āvāṭānaṃ pūraṇakālo viya hi paṭhamameva paṭisandhikkhaṇe manodvārikavedanāya vatthurūpe patiṭṭhitakālo, punappunaṃ deve vassante pañcamaggānaṃ pūraṇakālo viya pavatte pañcadvārikavedanāya pavatti, gāvutaḍḍhayojanamattaṃ ajjhottharaṇaṃ viya paṭhamavaye vīsativassakāle rajjanādivasena tassa adhimattabalavabhāvo, yāva vāpito udakaṃ na niggacchati, tāva pūrāya vāpiyā ṭhitakālo viya paññāsavassakāle tassa ṭhitakālo, niddhamanatumbesu vivaṭesu kamme kayiramāne udakassa nikkhamanakālo viya saṭṭhivassakālato paṭṭhāya tassa parihāni, udake bhaṭṭhe udakamaggesu parittaudakassa ṭhitakālo viya asītinavutikāle pañcadvārikavedanāya mandakālo, āvāṭesuyeva udakassa patiṭṭhitakālo viya hadayavatthukoṭiṃ nissāya manodvāre vedanāya pavattikālo, āvāṭesu parittepi udake sati ‘‘vāpiyaṃ udakaṃ atthī’’ti vattabbakālo viya yāva sā pavattati, tāva ‘‘satto jīvatī’’ti vuccati. Yathā pana āvāṭesu udake chinne ‘‘natthi vāpiyaṃ udaka’’nti vuccati, evaṃ manodvārikavedanāya appavattamānāya satto matoti vuccati. Imaṃ vedanaṃ sandhāya vuttaṃ – ‘‘jīvitapariyantikaṃ vedanaṃ vediyamāno’’ti.

    காயஸ்ஸ பே⁴தா³தி காயஸ்ஸ பே⁴தே³ன. உத்³த⁴ங் ஜீவிதபரியாதா³னாதி ஜீவிதக்க²யதோ உத்³த⁴ங். இதே⁴வாதி படிஸந்தி⁴வஸேன பரதோ அக³ந்த்வா இதே⁴வ. ஸீதீ ப⁴விஸ்ஸந்தீதி பவத்திவிப்ப²ந்த³னத³ரத²ரஹிதானி ஸீதானி அப்பவத்தனத⁴ம்மானி ப⁴விஸ்ஸந்தி.

    Kāyassa bhedāti kāyassa bhedena. Uddhaṃ jīvitapariyādānāti jīvitakkhayato uddhaṃ. Idhevāti paṭisandhivasena parato agantvā idheva. Sītībhavissantīti pavattivipphandanadaratharahitāni sītāni appavattanadhammāni bhavissanti.

    தூ²ணங் படிச்சாதி ருக்க²ங் படிச்ச. குத்³தா³லபிடகங் ஆதா³யாதி குத்³தா³லஞ்ச க²ணித்திஞ்ச பச்சி²ஞ்ச க³ஹெத்வாதி அத்தோ². தே³ஸனா பன குத்³தா³லவஸேனேவ கதா. மூலே சி²ந்தெ³ய்யாதி மூலம்ஹி குத்³தா³லேன சி²ந்தெ³ய்ய. பலிக²ணெய்யாதி க²ணித்தியா ஸமந்தா க²ணெய்ய.

    Thūṇaṃ paṭiccāti rukkhaṃ paṭicca. Kuddālapiṭakaṃ ādāyāti kuddālañca khaṇittiñca pacchiñca gahetvāti attho. Desanā pana kuddālavaseneva katā. Mūle chindeyyāti mūlamhi kuddālena chindeyya. Palikhaṇeyyāti khaṇittiyā samantā khaṇeyya.

    ஏவமேவ கோ²தி எத்த² இத³ங் ஓபம்மஸங்ஸந்த³னங் – ருக்கோ² விய ஹி அத்தபா⁴வோ த³ட்ட²ப்³போ³, ருக்க²ங் படிச்ச சா²யா விய குஸலாகுஸலங் கம்மங், சா²யங் அப்பவத்தங் காதுகாமோ புரிஸோ விய யோகா³வசரோ, குத்³தா³லோ விய பஞ்ஞா, பிடகங் விய ஸமாதி⁴, க²ணித்தி விய விபஸ்ஸனா, க²ணித்தியா மூலானங் பலிக²ணனகாலோ விய அரஹத்தமக்³கே³ன அவிஜ்ஜாய சே²த³னகாலோ, க²ண்டா³க²ண்ட³ங் கரணகாலோ விய க²ந்த⁴வஸேன தி³ட்ட²காலோ, பா²லனகாலோ விய ஆயதனவஸேன தி³ட்ட²காலோ, ஸகலீகரணகாலோ விய தா⁴துவஸேன தி³ட்ட²காலோ, வாதாதபேன விஸோஸனகாலோ விய காயிகசேதஸிகஸ்ஸ வீரியஸ்ஸ கரணகாலோ, அக்³கி³னா ட³ஹனகாலோ விய ஞாணேன கிலேஸானங் ட³ஹனகாலோ, மஸிகரணகாலோ விய வத்தமானக-பஞ்சக்க²ந்த⁴காலோ, மஹாவாதே ஓபு²னநகாலோ விய நதீ³ஸோதே பவாஹனகாலோ விய ச சி²ன்னமூலகானங் பஞ்சன்னங் க²ந்தா⁴னங் அப்படிஸந்தி⁴கனிரோதோ⁴, ஓபு²னநப்பவாஹனேஹி அபஞ்ஞத்திகபா⁴வூபக³மோ விய புனப்³ப⁴வே விபாகக்க²ந்தா⁴னங் அனுப்பாதே³ன அபண்ணத்திகபா⁴வோ வேதி³தப்³போ³.

    Evamevakhoti ettha idaṃ opammasaṃsandanaṃ – rukkho viya hi attabhāvo daṭṭhabbo, rukkhaṃ paṭicca chāyā viya kusalākusalaṃ kammaṃ, chāyaṃ appavattaṃ kātukāmo puriso viya yogāvacaro, kuddālo viya paññā, piṭakaṃ viya samādhi, khaṇitti viya vipassanā, khaṇittiyā mūlānaṃ palikhaṇanakālo viya arahattamaggena avijjāya chedanakālo, khaṇḍākhaṇḍaṃ karaṇakālo viya khandhavasena diṭṭhakālo, phālanakālo viya āyatanavasena diṭṭhakālo, sakalīkaraṇakālo viya dhātuvasena diṭṭhakālo, vātātapena visosanakālo viya kāyikacetasikassa vīriyassa karaṇakālo, agginā ḍahanakālo viya ñāṇena kilesānaṃ ḍahanakālo, masikaraṇakālo viya vattamānaka-pañcakkhandhakālo, mahāvāte ophunanakālo viya nadīsote pavāhanakālo viya ca chinnamūlakānaṃ pañcannaṃ khandhānaṃ appaṭisandhikanirodho, ophunanappavāhanehi apaññattikabhāvūpagamo viya punabbhave vipākakkhandhānaṃ anuppādena apaṇṇattikabhāvo veditabbo.

    ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசாதி ஸத்த²ரி தே³ஸனங் வினிவட்டெந்தே ஸோதாபத்திப²லங் பத்வா ஏதங் ‘‘ஸெய்யதா²பி, ப⁴ந்தே’’திஆதி³வசனங் அவோச. தத்த² உத³யத்தி²கோதி வட்³டி⁴அத்தி²கோ. அஸ்ஸபணியங் போஸெய்யாதி பஞ்ச அஸ்ஸபோதஸதானி கிணித்வா பச்சா² விக்கிணிஸ்ஸாமீதி போஸெய்ய. ஸஹஸ்ஸக்³க⁴னகஸ்ஸ அஸ்ஸஸ்ஸ பஞ்சஸதமத்தங் உபகரணங் க³ந்த⁴மாலாதி³வஸேன போஸாவனிகங்யேவ அக³மாஸி. அத²ஸ்ஸ தே அஸ்ஸா ஏகதி³வஸேனேவ ரோக³ங் பு²ஸித்வா ஸப்³பே³ ஜீவிதக்க²யங் பாபுணெய்யுந்தி இமினா அதி⁴ப்பாயேன ஏவமாஹ. உத³யஞ்சேவ நாதி⁴க³ச்செ²ய்யாதி வட்³டி⁴ஞ்ச கே³ஹதோ நீஹரித்வா தி³ன்னமூலஞ்ச கிஞ்சி ந லபெ⁴ய்ய. பயிருபாஸிந்தி சதூஹி பச்சயேஹி உபட்ட²ஹிங். ஸ்வாஹங் உத³யஞ்சேவ நாதி⁴க³ச்சி²ந்தி ஸோ அஹங் நேவ உத³யங் ந கே³ஹதோ தி³ன்னத⁴னங் அதி⁴க³ச்சி²ங், பணியஅஸ்ஸஜக்³க³னகோ நாம ஜாதொஸ்மீதி த³ஸ்ஸேதி. ஸேஸமெத்த² உத்தானமேவாதி.

    Bhagavantaṃ etadavocāti satthari desanaṃ vinivaṭṭente sotāpattiphalaṃ patvā etaṃ ‘‘seyyathāpi, bhante’’tiādivacanaṃ avoca. Tattha udayatthikoti vaḍḍhiatthiko. Assapaṇiyaṃ poseyyāti pañca assapotasatāni kiṇitvā pacchā vikkiṇissāmīti poseyya. Sahassagghanakassa assassa pañcasatamattaṃ upakaraṇaṃ gandhamālādivasena posāvanikaṃyeva agamāsi. Athassa te assā ekadivaseneva rogaṃ phusitvā sabbe jīvitakkhayaṃ pāpuṇeyyunti iminā adhippāyena evamāha. Udayañceva nādhigaccheyyāti vaḍḍhiñca gehato nīharitvā dinnamūlañca kiñci na labheyya. Payirupāsinti catūhi paccayehi upaṭṭhahiṃ. Svāhaṃ udayañceva nādhigacchinti so ahaṃ neva udayaṃ na gehato dinnadhanaṃ adhigacchiṃ, paṇiyaassajagganako nāma jātosmīti dasseti. Sesamettha uttānamevāti.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 5. வப்பஸுத்தங் • 5. Vappasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 5. வப்பஸுத்தவண்ணனா • 5. Vappasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact