Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    7. வாரணத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    7. Vāraṇattheragāthāvaṇṇanā

    யோத⁴ கோசி மனுஸ்ஸேஸூதி ஆயஸ்மதோ வாரணத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே புஞ்ஞானி கரொந்தோ இதோ த்³வானவுதே கப்பே திஸ்ஸஸ்ஸ ப⁴க³வதோ உப்பத்திதோ புரேதரமேவ ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா ப்³ராஹ்மணானங் விஜ்ஜாஸிப்பேஸு பாரகூ³ ஹுத்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா சதுபண்ணாஸஸஹஸ்ஸானங் அந்தேவாஸிகானங் மந்தே வாசெந்தோ வஸதி. தேன ச ஸமயேன திஸ்ஸஸ்ஸ ப⁴க³வதோ போ³தி⁴ஸத்தபூ⁴தஸ்ஸ துஸிதா காயா சவித்வா சரிமப⁴வே மாதுகுச்சி²ங் ஓக்கமனேன மஹாபத²விகம்போ அஹோஸி. தங் தி³ஸ்வா மஹாஜனோ பீ⁴தோ ஸங்விக்³கோ³ நங் இஸிங் உபஸங்கமித்வா பத²விகம்பனகாரணங் புச்சி². ஸோ ‘‘மஹாபோ³தி⁴ஸத்தோ மாதுகுச்சி²ங் ஓக்கமி, தேனாயங் பத²விகம்போ, தஸ்மா மா பா⁴யதா²’’தி பு³த்³து⁴ப்பாத³ஸ்ஸ புப்³ப³னிமித்தபா⁴வங் கதெ²த்வா ஸமஸ்ஸாஸேஸி, பு³த்³தா⁴ரம்மணஞ்ச பீதிங் படிவேதே³ஸி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ கோஸலரட்டே² ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வாரணோதி லத்³த⁴னாமோ வயப்பத்தோ அஞ்ஞதரஸ்ஸ ஆரஞ்ஞகஸ்ஸ தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுத்வா லத்³த⁴ப்பஸாதோ³ பப்³ப³ஜித்வா ஸமணத⁴ம்மங் கரோதி. ஸோ ஏகதி³வஸங் பு³த்³து⁴பட்டா²னங் க³ச்ச²ந்தோ அந்தராமக்³கே³ அஹினகுலே அஞ்ஞமஞ்ஞங் கலஹங் கத்வா காலங்கதே தி³ஸ்வா ‘‘இமே ஸத்தா அஞ்ஞமஞ்ஞவிரோதே⁴ன ஜீவிதக்க²யங் பத்தா’’தி ஸங்விக்³க³மானஸோ ஹுத்வா ப⁴க³வதோ ஸந்திகங் க³தோ, தஸ்ஸ ப⁴க³வா சித்தாசாரங் ஞத்வா தத³னுரூபமேவ ஓவாத³ங் தெ³ந்தோ –

    Yodha koci manussesūti āyasmato vāraṇattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave puññāni karonto ito dvānavute kappe tissassa bhagavato uppattito puretarameva brāhmaṇakule nibbattitvā brāhmaṇānaṃ vijjāsippesu pāragū hutvā isipabbajjaṃ pabbajitvā catupaṇṇāsasahassānaṃ antevāsikānaṃ mante vācento vasati. Tena ca samayena tissassa bhagavato bodhisattabhūtassa tusitā kāyā cavitvā carimabhave mātukucchiṃ okkamanena mahāpathavikampo ahosi. Taṃ disvā mahājano bhīto saṃviggo naṃ isiṃ upasaṅkamitvā pathavikampanakāraṇaṃ pucchi. So ‘‘mahābodhisatto mātukucchiṃ okkami, tenāyaṃ pathavikampo, tasmā mā bhāyathā’’ti buddhuppādassa pubbanimittabhāvaṃ kathetvā samassāsesi, buddhārammaṇañca pītiṃ paṭivedesi. So tena puññakammena devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde kosalaraṭṭhe brāhmaṇakule nibbattitvā vāraṇoti laddhanāmo vayappatto aññatarassa āraññakassa therassa santike dhammaṃ sutvā laddhappasādo pabbajitvā samaṇadhammaṃ karoti. So ekadivasaṃ buddhupaṭṭhānaṃ gacchanto antarāmagge ahinakule aññamaññaṃ kalahaṃ katvā kālaṅkate disvā ‘‘ime sattā aññamaññavirodhena jīvitakkhayaṃ pattā’’ti saṃviggamānaso hutvā bhagavato santikaṃ gato, tassa bhagavā cittācāraṃ ñatvā tadanurūpameva ovādaṃ dento –

    237.

    237.

    ‘‘யோத⁴ கோசி மனுஸ்ஸேஸு, பரபாணானி ஹிங்ஸதி;

    ‘‘Yodha koci manussesu, parapāṇāni hiṃsati;

    அஸ்மா லோகா பரம்ஹா ச, உப⁴யா த⁴ங்ஸதே நரோ.

    Asmā lokā paramhā ca, ubhayā dhaṃsate naro.

    238.

    238.

    ‘‘யோ ச மெத்தேன சித்தேன, ஸப்³ப³பாணானுகம்பதி;

    ‘‘Yo ca mettena cittena, sabbapāṇānukampati;

    ப³ஹுஞ்ஹி ஸோ பஸவதி, புஞ்ஞங் தாதி³ஸகோ நரோ.

    Bahuñhi so pasavati, puññaṃ tādisako naro.

    239.

    239.

    ‘‘ஸுபா⁴ஸிதஸ்ஸ ஸிக்கே²த², ஸமணூபாஸனஸ்ஸ ச;

    ‘‘Subhāsitassa sikkhetha, samaṇūpāsanassa ca;

    ஏகாஸனஸ்ஸ ச ரஹோ, சித்தவூபஸமஸ்ஸா சா’’தி. – திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி;

    Ekāsanassa ca raho, cittavūpasamassā cā’’ti. – tisso gāthā abhāsi;

    தத்த² யோத⁴ கோசி மனுஸ்ஸேஸூதி இத⁴ மனுஸ்ஸேஸு யோ கோசி க²த்தியோ வா ப்³ராஹ்மணோ வா வெஸ்ஸோ வா ஸுத்³தோ³ வா க³ஹட்டோ² வா பப்³ப³ஜிதோ வா. மனுஸ்ஸக்³க³ஹணஞ்செத்த² உக்கட்ட²ஸத்தனித³ஸ்ஸனந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். பரபாணானி ஹிங்ஸதீதி பரஸத்தே மாரேதி விபா³த⁴தி ச. அஸ்மா லோகாதி இத⁴ லோகதோ. பரம்ஹாதி பரலோகதோ. உப⁴யா த⁴ங்ஸதேதி உப⁴யதோ த⁴ங்ஸதி, உப⁴யலோகபரியாபன்னஹிதஸுக²தோ பரிஹாயதீதி அத்தோ². நரோதி ஸத்தோ.

    Tattha yodha koci manussesūti idha manussesu yo koci khattiyo vā brāhmaṇo vā vesso vā suddo vā gahaṭṭho vā pabbajito vā. Manussaggahaṇañcettha ukkaṭṭhasattanidassananti daṭṭhabbaṃ. Parapāṇāni hiṃsatīti parasatte māreti vibādhati ca. Asmā lokāti idha lokato. Paramhāti paralokato. Ubhayā dhaṃsateti ubhayato dhaṃsati, ubhayalokapariyāpannahitasukhato parihāyatīti attho. Naroti satto.

    ஏவங் பரபீளாலக்க²ணங் பாபத⁴ம்மங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி பரபீளானிவத்திலக்க²ணங் குஸலங் த⁴ம்மங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘யோ ச மெத்தேனா’’திஆதி³னா து³தியங் கா³த²மாஹ. தத்த² மெத்தேன சித்தேனாதி மெத்தாஸம்பயுத்தேன சித்தேன அப்பனாபத்தேன இதரீதரேன வா. ஸப்³ப³பாணானுகம்பதீதி ஸப்³பே³ பாணே அத்தனோ ஓரஸபுத்தே விய மெத்தாயதி. ப³ஹுஞ்ஹி ஸோ பஸவதி, புஞ்ஞங் தாதி³ஸகோ நரோதி ஸோ ததா²ரூபோ மெத்தாவிஹாரீ புக்³க³லோ ப³ஹுங் மஹந்தங் அனப்பகங் குஸலங் பஸவதி படிலப⁴தி அதி⁴க³ச்ச²தி.

    Evaṃ parapīḷālakkhaṇaṃ pāpadhammaṃ dassetvā idāni parapīḷānivattilakkhaṇaṃ kusalaṃ dhammaṃ dassento ‘‘yo ca mettenā’’tiādinā dutiyaṃ gāthamāha. Tattha mettena cittenāti mettāsampayuttena cittena appanāpattena itarītarena vā. Sabbapāṇānukampatīti sabbe pāṇe attano orasaputte viya mettāyati. Bahuñhi so pasavati, puññaṃ tādisako naroti so tathārūpo mettāvihārī puggalo bahuṃ mahantaṃ anappakaṃ kusalaṃ pasavati paṭilabhati adhigacchati.

    இதா³னி தங் ஸஸம்பா⁴ரே ஸமத²விபஸ்ஸனாத⁴ம்மே நியோஜெந்தோ ‘‘ஸுபா⁴ஸிதஸ்ஸா’’திஆதி³னா ததியங் கா³த²மாஹ. தத்த² ஸுபா⁴ஸிதஸ்ஸ ஸிக்கே²தா²தி அப்பிச்ச²கதா²தி³பே⁴த³ங் ஸுபா⁴ஸிதங் பரியத்தித⁴ம்மங் ஸவனதா⁴ரணபரிபுச்சா²தி³வஸேன ஸிக்கெ²ய்ய. ஸமணூபாஸனஸ்ஸ சாதி ஸமிதபாபானங் ஸமணானங் கல்யாணமித்தானங் உபாஸகானங் காலேன காலங் உபஸங்கமித்வா பயிருபாஸனஞ்சேவ படிபத்தியா தேஸங் ஸமீபசரியஞ்ச ஸிக்கெ²ய்ய. ஏகாஸனஸ்ஸ ச ரஹோ சித்தவூபஸமஸ்ஸ சாதி ஏகஸ்ஸ அஸஹாயஸ்ஸ காயவிவேகங் அனுப்³ரூஹந்தஸ்ஸ ரஹோ கம்மட்டா²னானுயோக³வஸேன ஆஸனங் நிஸஜ்ஜங் ஸிக்கெ²ய்ய. ஏவங் கம்மட்டா²னங் அனுயுஞ்ஜந்தோ பா⁴வனஞ்ச மத்த²கங் பாபெந்தோ ஸமுச்சே²த³வஸேன கிலேஸானங் சித்தஸ்ஸ வூபஸமஞ்ச ஸிக்கெ²ய்ய. யாஹி அதி⁴ஸீலஸிக்கா²தீ³ஹி கிலேஸா அச்சந்தமேவ வூபஸந்தா பஹீனா ஹொந்தி, தா மக்³க³ப²லஸிக்கா² ஸிக்க²ந்தஸ்ஸ அச்சந்தமேவ சித்தங் வூபஸந்தங் நாம ஹோதீதி. கா³தா²பரியோஸானே விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 2.47.59-72) –

    Idāni taṃ sasambhāre samathavipassanādhamme niyojento ‘‘subhāsitassā’’tiādinā tatiyaṃ gāthamāha. Tattha subhāsitassa sikkhethāti appicchakathādibhedaṃ subhāsitaṃ pariyattidhammaṃ savanadhāraṇaparipucchādivasena sikkheyya. Samaṇūpāsanassa cāti samitapāpānaṃ samaṇānaṃ kalyāṇamittānaṃ upāsakānaṃ kālena kālaṃ upasaṅkamitvā payirupāsanañceva paṭipattiyā tesaṃ samīpacariyañca sikkheyya. Ekāsanassa ca raho cittavūpasamassa cāti ekassa asahāyassa kāyavivekaṃ anubrūhantassa raho kammaṭṭhānānuyogavasena āsanaṃ nisajjaṃ sikkheyya. Evaṃ kammaṭṭhānaṃ anuyuñjanto bhāvanañca matthakaṃ pāpento samucchedavasena kilesānaṃ cittassa vūpasamañca sikkheyya. Yāhi adhisīlasikkhādīhi kilesā accantameva vūpasantā pahīnā honti, tā maggaphalasikkhā sikkhantassa accantameva cittaṃ vūpasantaṃ nāma hotīti. Gāthāpariyosāne vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 2.47.59-72) –

    ‘‘அஜ்ஜோ²கா³ஹெத்வா ஹிமவங், மந்தே வாசேமஹங் ததா³;

    ‘‘Ajjhogāhetvā himavaṃ, mante vācemahaṃ tadā;

    சதுபஞ்ஞாஸஸஹஸ்ஸானி, ஸிஸ்ஸா மய்ஹங் உபட்ட²ஹுங்.

    Catupaññāsasahassāni, sissā mayhaṃ upaṭṭhahuṃ.

    ‘‘அதி⁴தா வேத³கூ³ ஸப்³பே³, ச²ளங்கே³ பாரமிங் க³தா;

    ‘‘Adhitā vedagū sabbe, chaḷaṅge pāramiṃ gatā;

    ஸகவிஜ்ஜாஹுபத்த²த்³தா⁴, ஹிமவந்தே வஸந்தி தே.

    Sakavijjāhupatthaddhā, himavante vasanti te.

    ‘‘சவித்வா துஸிதா காயா, தே³வபுத்தோ மஹாயஸோ;

    ‘‘Cavitvā tusitā kāyā, devaputto mahāyaso;

    உப்பஜ்ஜி மாதுகுச்சி²ஸ்மிங், ஸம்பஜானோ பதிஸ்ஸதோ.

    Uppajji mātukucchismiṃ, sampajāno patissato.

    ‘‘ஸம்பு³த்³தே⁴ உபபஜ்ஜந்தே, த³ஸஸஹஸ்ஸி கம்பத²;

    ‘‘Sambuddhe upapajjante, dasasahassi kampatha;

    அந்தா⁴ சக்கு²ங் அலபி⁴ங்ஸு, உப்பஜ்ஜந்தம்ஹி நாயகே.

    Andhā cakkhuṃ alabhiṃsu, uppajjantamhi nāyake.

    ‘‘ஸப்³பா³காரங் பகம்பித்த², கேவலா வஸுதா⁴ அயங்;

    ‘‘Sabbākāraṃ pakampittha, kevalā vasudhā ayaṃ;

    நிக்³கோ⁴ஸஸத்³த³ங் ஸுத்வான, உப்³பி³ஜ்ஜிங்ஸு மஹாஜனா.

    Nigghosasaddaṃ sutvāna, ubbijjiṃsu mahājanā.

    ‘‘ஸப்³பே³ ஜனா ஸமாக³ம்ம, ஆக³ச்சு²ங் மம ஸந்திகங்;

    ‘‘Sabbe janā samāgamma, āgacchuṃ mama santikaṃ;

    வஸுதா⁴யங் பகம்பித்த², கிங் விபாகோ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Vasudhāyaṃ pakampittha, kiṃ vipāko bhavissati.

    ‘‘அவசாஸிங் ததா³ தேஸங், மா பே⁴த² நத்தி² வோ ப⁴யங்;

    ‘‘Avacāsiṃ tadā tesaṃ, mā bhetha natthi vo bhayaṃ;

    விஸட்டா² ஹோத² ஸப்³பே³பி, உப்பாதோ³யங் ஸுவத்தி²கோ.

    Visaṭṭhā hotha sabbepi, uppādoyaṃ suvatthiko.

    ‘‘அட்ட²ஹேதூஹி ஸம்பு²ஸ்ஸ, வஸுதா⁴யங் பகம்பதி;

    ‘‘Aṭṭhahetūhi samphussa, vasudhāyaṃ pakampati;

    ததா² நிமித்தா தி³ஸ்ஸந்தி, ஓபா⁴ஸோ விபுலோ மஹா.

    Tathā nimittā dissanti, obhāso vipulo mahā.

    ‘‘அஸங்ஸயங் பு³த்³த⁴ஸெட்டோ², உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி சக்கு²மா;

    ‘‘Asaṃsayaṃ buddhaseṭṭho, uppajjissati cakkhumā;

    ஸஞ்ஞாபெத்வான ஜனதங், பஞ்சஸீலே கதே²ஸஹங்.

    Saññāpetvāna janataṃ, pañcasīle kathesahaṃ.

    ‘‘ஸுத்வான பஞ்சஸீலானி, பு³த்³து⁴ப்பாத³ஞ்ச து³ல்லப⁴ங்;

    ‘‘Sutvāna pañcasīlāni, buddhuppādañca dullabhaṃ;

    உப்³பே³க³ஜாதா ஸுமனா, துட்ட²ஹட்டா² அஹங்ஸு தே.

    Ubbegajātā sumanā, tuṭṭhahaṭṭhā ahaṃsu te.

    ‘‘த்³வேனவுதே இதோ கப்பே, யங் நிமித்தங் வியாகரிங்;

    ‘‘Dvenavute ito kappe, yaṃ nimittaṃ viyākariṃ;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, ப்³யாகரணஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, byākaraṇassidaṃ phalaṃ.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    வாரணத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Vāraṇattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 7. வாரணத்தே²ரகா³தா² • 7. Vāraṇattheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact